Fakta adalah fakta tiada lain melainkan fakta.....

on Sep 4, 2010


FACTS ARE FACTS,  NO SUCH THINGS AS "ACCURATE FACTS " OR "WRONG FACTS".


Saya tertarik membaca tajuk dan laporan berita media tempatan mengenai ucapan PM DS Najib Tun Razak pada majlis berbuka puasa dengan media semalam, Yang menarik perhatian saya adalah perkataan fakta.


Fakta amat jelas bermaksud kenyataan peristiwa yang benar-benar terjadi, yang pasti dan yang benar. Oleh itu fakta adalah fakta.

Dalam bahasa Inggeris fakta disebut "fact" yang membawa maksud "certainty" atau sesuatu yang pasti, "reality" atau kenyataan sebenar, dan "truth" iaitu yang benar.

Dalam ucapannya, DS Najib menyebut bahawa laporan berita oleh media arus perdana berasaskan fakta, manakala laporan media alternatif (iaitu media internet, blog, dan mungkin juga Facebook dan Twitter)  tidak menyediakan laporan berdasarkan fakta. Kenyataan Najib  boleh dipertikai dan diperbahaskan, tetapi tiada gunanya.

Saya tidak tahu sama ada DS Najib berucap dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris, tetapi berdasarkan laporan media, saya agak ianya dalam bahasa Inggeris. 

Akhbar The Star dan NST melaporkan DS Najib sebagai menggunakan perkataan "fact-based" dan begitu juga dengan Utusan Malaysia yang melaporkannya sebagai "berasaskan fakta".

Seperti yang saya ulas, fakta adalah fakta. Ia sesuatu yang benar-benar berlaku, satu kenyataan yang pasti. Oleh itu adalah tidak betul jika kita katakan sesuatu laporan itu mempunyai fakta yang salah atau fakta yang tepat kerana fakta sudah tentu bukan sesuatu yang salah atau sesuatu yang tidak tepat, jika demikian maka bukanlah fakta namanya.

Oleh itu, saya tertanya-tanya kenapa dalam laporannya, Bernama menyebut "berasaskan fakta yang tepat"?
Akhbar lain menyebut "berasaskan fakta" atau "fact-based" dan rujukan itulah yang betul kerana fakta adalah fakta, tidak timbul sama ada tepat atau tidak. Facts are facts,  no such thing as "accurate facts" or "wrong facts".
 atau yang ori ni.....

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List