ADA ADA SAJA SPR NI

on Mar 15, 2012 

Payah betul la kalau yang selalu berlagak macam 'si anjing Umno' dibagi kuasa jaga SPR ni. Benda yang ramai rakyat bising suruh depa perbetui depa buat-buat tak dengar, lepas tu sibuk dengan cadangan-cadangan yang tah apa-apa yang nampak sangat nak menguntungkan Umno BN.


Payah betul la kalau yang selalu berlagak macam 'si anjing Umno' dibagi kuasa jaga SPR ni. Benda yang ramai rakyat bising suruh depa perbetui depa buat-buat tak dengar, lepas tu sibuk dengan cadangan-cadangan yang tah apa-apa yang nampak sangat nak menguntungkan Umno BN.S
Benda yang penting macam pembersihan Daftar Pemilih dan hak warganegara yang tinggal di luar negara untuk mengundi, SPR boleh bagi macam-macam alasan untuk tak buat tapi sibuk pulak bagi cadangan konon untuk penambahbaikan benda-benda yang tah apa-apa.

Yang kita mushkilnya pasai apa pulak nak ubah sistem pengiraan yang selama ni tak pernah timbulkan masalah. Malah kaedah yang dibuat selama ni lebih telus.

Apa masalah sangat kalau takat tau keputusan undi yang sikit kat pusat mengundi tertentu yang habih awal. Tara mana sangat kesanya kat pusat mengundi lain pun. Kat negara-negara lain bukan setakat satu peti undi tapi satu negeri dapat keputusan awal takdak masalah pun.

Lagi pun memang ada asas kerisauan yang kertas undi tu akan diganggu. Satu kerja pulak PACA nak kena jaga kotak undi tu kalau nak kira sama dengan tempat mengundi lain. Berapa jam pulak nak kena melangut tunggu. Tah pukul berapa pulak keputusan rasmi akan sampai ke pusat penjumlahan undi.

Kalau SPR cadang supaya tak payah kira kat pusat mengundi tu lagi la masalah, satu kerja pulak PACA nak kena iring kotak undi tu. Contoh kalau nak kena naik helikopter, berapa orang PACA nak kena bawak sama. Kalau setakat calon yang bertanding 2 orang kira ok lagi, dibuatnya jadi macam PRK Bukit Selambau, berbelas orang calon, tak ka idea gila namanya.

Bukan setakat tak penting tapi cadangan terbaru SPR ni nampak macam ada agenda tersembunyi. Memang tak mustahil akan ada tangan-tangan CELAKA yang akan ganggu peti undi tu. Dan memang pun dalam kalangan kakitangan SPR tu cukup ramai yang sentiasa bersedia untuk jadi 'si anjing Umno.'CENANGAU

Photobucket

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List