Lompat Si Katak Lompat

on Jul 30, 2012Sebeluam mesej itu, Anwar, Ketua Pembangkang dan Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) memetik kata-kata pemimpin yang baru keluar parti semalam, "YB Wilfred Bumburing di Tuaran: kita akan catat perubahan, sokong reformasi dan PR. Tsunami politik gelombang di Sabah."
Kelmarin, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin mengumumkan keputusan meletakkan jawatan parti, beberapa hari selepas mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Kelantan.
Berdasarkan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak lewat kelmarin, beliau akan memutuskan kedudukan Lajim hari ini. Berdasarkan kenyataan Lajim sendiri dan pengalaman-pengalaman lalu, Lajim sudah pasti tidak akan berada dalam Umno, BN dan jawatan kerajaan sama sekali.

Gua melihat senario keluar masuk parti di sabah ni dah macam trend, sekajap BN kejap keluar, kejap masuk BN, jadi orang sabah boleh dikatakan pandai mengambil kesempatan dalam berpolitik, Umno yang selama ni nak menyelamatkan fix deposit diorang kat sabah menubuhkan umno sabah hanya disebabkan takut kehilangan wakil rakyat lompat parti.
Kali nni gua melihat ada dua kemungkinan kenapa lompat parti di Sabah ni berlaku, kita lihat dari sudut positif dulu, sebabnya pemimpin kat sabah ni dah muak dengan janji Bn dalam membela nasib orang sabah, isu kad pengenalan, isu pendatang tanpa izin, isu kemiskinan, dan isu pembangunan disabah merupakan isu utama. atas kegagalan BN menanangi isu2 ni orang sabah jadi meluat dengan bn dan cabut lari dari BN. Ini cukup bagus untuk pakatan bertapak di Sabah.

Tapi gua melihat isu lompat parti ni dari sudut yang nagetif dan gua percaya banyak nagetif dari positifnya, kenapa baru sekarang nak lompat parti persoalan utama, kenapa dekat sangat pru baru ini semua berlaku.
persoalan kedua boleh ke dipercayai sepenuhnya kutu2 yang lompat parti ni atau memang sudah ada perancangan tertentu dari diorang untuk pru yang bakal hadir tidak lama lagi.
persoalan ketiga, kesetiaan diorang ni boleh dipercayai ke, jangan jadi kes ibrahim ali, zharin, zul kulim atau rakan sewaktu dengannya. bagi gua diorang ni boleh didengar tapi langsung tak boleh percaya.
Sejarah membuktikan upacara lompat parti ni bukan benda baru dalam sabah, dah lama da mainan politik dayus ni dibuat di Sabah, orang pakatan boleh bergumbira tapi jaga2 jangan ada yang menangis nanti.
keempat mana nak letak muka2 lama yang dah selam ni berjuang untuk pakatan nak dipinggirkan dengan memasukan muka baru ni atau beri peluang kepada muka lama bertanding dan muka2 baru ni diberi peluang untuk menunjukan kesetiaan dahulu baru bagi ruang untuk diorang.

Secara perbadi gua memang tak percaya pada kutu2 lompat ni, merbahaya beb, jangan main mercun nanti ada yang terbakar........


sumber

Photobucket

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List