Mengapa Najib Enggan Dakwa Musa Aman Dan Taib Mahmud...?

on Aug 17, 2012

Mana-mana pemikiran rakyat Malaysia yang waras kini mesti tertanya-tanya mengapa Perdana Menteri Najib Razak begitu keberatan untuk bertindak terhadap ketua menteri Sabah dan Sarawak, memandangkan bahawa kedua-dua didakwa menghadapi bukti-bukti kukuh menggalakkan rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang tidak terbatas.

Kedua-dua Musa Aman dari Sabah dan Ketua Menteri Sarawak Taib Mahmud yang telah lama berkhidmat adalah antara yang terkaya di kalangan 13 ketua menteri di Malaysia, setelah dilaporkan mempunyai kekayaan berbilion-bilion dan masih aktif mengumpul kekayaan dan hartanah domestik dan luar negara.

FMT baru-baru ini telah menemuramah tiga penganalisis yang secara kolektif bersetuju bahawa keengganan Najib adalah disebabkan oleh tindak balas yang mungkin boleh membahayakan cengkaman parti pemerintah pada "simpanan tetap" di negeri-negeri Borneo.

Walaupun khabar-khabar angin tidak mempersoalkan kepintaran percaturan politik pemimpin-pemimpin ini, bagaimanapun mereka tidak ragu-ragu bersetuju mengenai "kekebalan" kedua-dua mereka dan dakwaan bahawa ia adalah "ketakutan" buat Najib akan kehilangan sokongan mereka.

Dr James Alin, seorang pakar ekonomi Universiti Malaysia Sabah (UMS), ketika ditemui, berkata bahawa sebarang cubaan untuk mendakwa kedua-dua lelaki itu akan mempunyai akibat yang tidak diingini ke atas Najib dan Barisan Nasional (BN).

"Najib takut kehilangan sokongan dari kroni Musa dan Taib yang Najib sendiri dianggap sebagai dalam lingkungan BN dalam.

"Akibatnya lain adalah keluarga Najib mungkin kehilangan rakan kongsi perniagaan.

"Mereka menubuhkan sebuah perbicaraan monyet untuk Shahrizat Abdul Jalil untuk menutup penglibatan jelas dalam lingkungan kuasa Umno berkenaan isu Pusat Fidlot Nasional [NFC]. Najib kini terpaksa bermain secara selamat apabila berurusan dengan Musa dan Taib kerana dia tahu bahawa Anwar Ibrahim boleh bekerjasama dengan kedua-dua mereka dalam keadaan yang paling ekstrim sekalipun, "kata Alin.

Alin yang merupakan lulusan universiti Jepun berpendapat bahawa Najib tidak mampu bertindak seperti Machiavelian sebagaimana yang ditunjukan bekas perdana menteri Mahathir Mohamad.

"Dia bergantung sepenuhnya kepada kroni beliau untuk menang di Sabah. Menentang Musa akan menjadi terlalu bahaya dari sudut politik kerana rakan-rakan Umno di Sabah, Upko dan PBS, [hanya] berpura-pura berjuang untuk rakyat Sabah.

"Mengeluarkan Musa menjadikan Umno Sabah tidak stabil, dan BN akan hancur. [Di Sarawak], Najib tahu rakyat Sarawak sudah bosan dengan Taib tetapi tidak akan bertolak ansur dengan gangguan dari Kuala Lumpur ... "tambah Alin.

Dan yang menjelaskan mengapa Najib, yang mendakwa untuk menggalakkan tadbir urus yang baik di Malaysia, begitu keberatan untuk bertindak terhadap "kembar berkuasa" di Malaysia Timur itu.

Najib takut tindak balas

Apa-apa tindakan terhadap kedua-dua lelaki itu akan melihat tindak balas yang boleh memintas menembusi kubu pertahanan Najib sendiri di Sabah dan di Sarawak.

Oleh itu, ia akan menjadi lebih baik untuk membiarkan sahaja kedudukan mereka dan mengharap yang terbaik daripada keadaan tersebut dan fokus tertumpu untuk merampas kembali kerusi di Semenanjung walaupun agak mustahil.

Apa yang penting ialah bagi BN untuk mendapatkan majoriti kerusi parlimen dari Sabah, Sarawak dan Labuan, yang secara keseluruhan sudah mempunyai 57 daripada 222 kerusi iaitu kira-kira satu perempat kekuasaan BN.

Dr Arnold Puyok, seorang penganalisis politik dengan UiTM Kota Kinabalu, di samping berkongsi pandangan Alin bahawa Sabah dan Sarawak memegang kunci kepada survival politik BN, berkata bahawa Najib sedar bahawa kedua-dua pemimpin mempunyai sokongan "kuat" di kalangan pengundi luar bandar.

"Najib perlu berhati-hati. Dia tahu sokongan untuk Musa dan Taib masih kukuh di kalangan pengundi luar bandar yang dapat menjelaskan mengapa tidak ada tindakan terhadap kedua-dua lelaki itu sehingga kini.

"Bagaimanapun, berbanding Taib, kedudukan Musa adalah sukar sedikit kerana dia mempunyai isu dengan puak-puak dalaman Umno Sabah. Dia mungkin diminta untuk berhenti oleh Najib kerana tekanan daripada pemimpin Umno Sabah sendiri, "katanya.

Puyok juga menyatakan bahawa ketiadaan pengganti yang sesuai untuk Taib boleh menjadi sebab mengapa memaksa beliau membiarkan Taib sekarang adalah satu-satunya pilihan tepat.

"Tidak ada tanda bahawa Taib akan meletak jawatan dalam masa terdekat kerana dia masih tidak mempunyai pengganti yang sesuai," katanya.

Seorang lagi penganalisis dari sebuah universiti di sini berkata beliau menjangkakan perdana menteri meminta Musa berundur sebagai ketua menteri tidak lama lagi dan membuka jalan bagi peralihan kepemimpinan baru, segar, mungkin dari kalangan menteri Musa "tetapi ia juga boleh menjadi mana-mana pemimpin Umno di luar Kabinet ".

"Jika Musa enggan meletak jawatan, maka perkara yang seterusnya Najib boleh lakukan adalah untuk merombak Umno Sabah, menggantikan Musa sebagai ketua dan sama ada menggantikannya dengan timbalannya Salleh Said Keruak atau pemimpin lain," katanya, sambil menambah bahawa Umno Sabah juga tidak nampak pemimpin yang lebih baik untuk menggantikan Musa.

Penganalisis yang enggan namanya disiarkan, juga berkata bahawa salah satu sebab mengapa Najib tidak mengambil tindakan tegas terhadap kedua-dua lelaki itu adalah ketakutan sendiri bahawa apa-apa tindakan menyerang akan membuka pekung busuk mengenai rasuah dan penyalahgunaan kuasa dalam kerajaan dan Umno sendiri.

"Jika Perdana Menteri membersihkan dirinya, maka dia sepatutnya telah mengambil tindakan, bukan sekadar memerhatikan rakyat yang bangun menentangnya," katanya.


Photobucket

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List