Mohd Radzi Sheikh Ahmad Kini Disiasat Polis...?

on Nov 24, 2012

Bekas menteri dalam negeri, Mohd Radzi Sheikh Ahmad adalah seorang pengarah di sebuah syarikat yang kini di bawah siasatan polis atas beberapa kesalahan yang berkaitan dengan penyeludupan manusia.

Syarikat SNT Universal Corporation Sdn Bhd, adalah salah satu ejen yang dilantik kerajaan dalam program pengampunan 6P. 

Polis mengesyaki ia telah mengeksploitasi beratus-ratus pekerja asing, terutamanya warganegara Bangladesh.

Penyiasat memberi tumpuan kepada kemungkinan bahawa SNT telah melakukan beberapa kesalahan, termasuk palsu mendakwa bahawa ia mampu untuk mendaftarkan warga asing di bawah program 6P dan mendapatkan permit kerja untuk mereka, menubuhkan berpuluh-puluh agensi pekerjaan palsu, dan menyerang warga asing mencari pekerjaan. 

Dakwaan tersebut berdasarkan rakaman kamera litar tertutup CCTV.

Menurut carian Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Radzi menjadi pengarah SNT pada 17 Mei, 2011.

Radzi menyatakan rasa terkejut apabila wartawan memberitahunya rekod CCM tersebut.

Beliau berkata, "beberapa rakan-rakan" turut membantunya menjadi seorang pengarah SNT dan menafikan pengetahuan aktivitinya.

"Saya tidak terlibat dalam penyeludupan manusia," katanya. "Orang bertanya kepada saya untuk menjadi pengarah dalam segala macam perkara. Saya tidak mempunyai kaitan dengan syarikat. "

Radzi ialah Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri antara tahun 2006 dan 2008 di bawah pentadbiran bekas perdana menteri Abdullah Badawi.

Di bawah program 6P, pekerja asing adalah haram di sisi undang-undang dan boleh diusir tanpa dikenakan hukuman. 

Enam P mewakili perkataan Melayu untuk amalannya, pendaftaran, pengampunan, pemantauan, penguatkuasaan dan pengusiran. 

Kerajaan telah melantik lebih daripada 300 syarikat untuk mengendalikan pendaftaran tersebut.

Awal bulan ini, Majlis Selangor Menentang Penyeludupan Manusia (Mapmas) mengeluarkan rakaman CCTV yang menunjukkan keganasan bahawa pekerja SNT didakwa dilakukan terhadap pencari kerja.

Mapmas berkata ia memperolehi rakaman dengan bantuan pemberi maklumat dan kenyataan yang direkodkan dari mangsa serangan mewakili hanya sebahagian kecil daripada kira-kira 200 mendakwa telah ditipu oleh SNT. 

Video kini tersebar di YouTube.

Polis berkata minggu ini bahawa mereka telah menahan tiga warga asing dalam kes itu dan sedang suspek lain.

Bukti mengenai agensi pekerjaan yang palsu hasil daripada siasatan yang dijalankan oleh Abdul Aziz Ismail dari Mapmas. 

Ia telah mendapati bahawa syarikat-syarikat ini tidak mempunyai infrastruktur perniagaan dan nampaknya ditubuhkan bagi maksud semata-mata menipu untuk mendapatkan permit kerja untuk digunakan dalam program 6P.

Salah satu daripada nama-nama yang berulang dalam syarikat-syarikat ini adalah Md Shahidul Islam, dikatakan seorang lelaki Bangladesh yang nama samaran adalah Babul.

Nama Babul juga muncul dalam laporan polis terhadap SNT yang menuduh ia menipu dan serangan.

Pihak berkuasa masih belum menjelaskan bagaimana beliau mampu untuk menjalankan sebuah syarikat pengurusan 6P apabila Kementerian Dalam Negeri (KDN) melarang warga asing daripada berbuat demikian.

'Mereka membuat penggunaan nama saya'

'Abdul Aziz dari Mapmas, seorang aktivis buruh veteran, hari ini mengutuk Radzi kerana menerima kedudukan pengarah dalam SNT.

"Sepanjang beliau memegang jawatan Menteri Dalam Negeri, kerajaan membawa masuk 500,000 warga Bangladesh dan mereka ditinggalkan di lapangan terbang dan dijual kepada pihak ketiga," kata Abdul Aziz.

"Jadi, jika anda bercakap tentang Mohd Radzi, beliau gagal semasa tempoh perkhidmatan beliau. Dan kini dia mengelak dirinya terlibat dalam sesuatu seperti ini. Ia adalah benar-benar tidak beretika dan tidak bermoral. "

Dalam satu temubual, Radzi teringat bahawa beliau telah diminta untuk menjadi pengarah SNT sekitar masa kerajaan mengumumkan program 6P.

"Saya tidak tahu di mana syarikat ini," katanya. "Mungkin saya telah berada di sana sekali, apabila ia adalah kira-kira hendak dibentuk. Ia diperiksa dengan Kementerian Dalam Negeri. Kini ia telah hilang sedikit lucu, kan? "

Beliau berkata ia adalah syarikat pertama beliau menyertai selepas meninggalkan kabinet.

"Saya melihat syarikat dan pemikiran mereka hanya melakukan beberapa pendaftaran bagi pekerja-pekerja ini, membolehkan mereka untuk pergi rumah atau sesuatu seperti itu. Mereka bertanya jika saya mahu menjadi sebahagian daripadanya. Jadi ok-lah. "

Beliau berkata bahawa beberapa bulan lalu, apabila dia mendapati bahawa program 6P tidak diurus dengan baik, beliau memberitahu syarikat dia mahu berhenti.

Ditanya jika dia tahu pengarah SNT yang lain, beliau berkata: "Saya mungkin dapat ingat ini sesuatu Babul. Saya fikir itulah dia. "

Beliau berkata beliau berasa dikhianati. "Mereka telah menggunakan nama saya. Kini ternyata bahawa saya sepatutnya diperiksa apa jenis syarikat ini adalah. Saya kecewa. "

Akan membantu siasatan polis

Para pengarah SNT lain termasuk Mustadza Abu Bakar dan Rozilahwati Kalil, kedua-dua ahli Umno. 

Mustadza pernah menjadi Yang di-Pertua Majlis Perbandaran Jasin (MPJ) dan Rozilahwati adalah pemimpin Puteri Umno di Melaka.

Radzi berkata dia mengenali kedua-dua mereka.

"Mustadza Abu Bakar adalah seorang kawan peribadi saya. Mungkin ia adalah melalui dia bahawa saya datang ke syarikat ini, tetapi saya tidak pasti.

"Saya akan mendapatkan memegang rakan-rakan dan mengetahui apa neraka yang sedang berlaku.

"Ini bung Babul terlalu. Untuk menggunakan nama saya dan tiba-tiba semua ini pergaduhan dan barangan penyeludupan manusia. Apa neraka, manusia? Saya akan menjadi yang pertama untuk menangkap bersetubuh berdarah dan perah lehernya. Saya akan menjadi yang pertama untuk menggantung beliau. "

Beliau berkata beliau akan membantu dalam penyiasatan polis.

Radzi kini merupakan Ahli Parlimen Kangar. 

Selepas pilihan raya umum 2008, beliau meletak jawatan setiausaha agung Barisan Nasional (BN) dan Umno.

Photobucket

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List