Ceramah Pertama Bekas NC Universiti Pertahana Di Datuk Keramat

on Apr 26, 2013
Bekas Naib Canselor Universiti Pertahanan Nasional (UPNM) Leftenan Jeneral (B) Datuk Ir Ismail Samion akan menyampaikan ceramah sulungnya di Datuk Keramat malam ini selepas menyertai PAS pagi tadi.

Beliau akan berceramah bersama calon PAS P119 Titiwangsa Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi dan Sasterawan Negara Datuk A Samad Said pada jam 9.30 malam ini.

Ismail menyerahkan borang permohonan menyertai PAS kepada Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali di Pusat Media PAS, Jalan Raja Laut pagi tadi dengan disaksikan Naib Presiden Datuk Mahfuz Omar.

Ismail merupakan lulusan dari Universiti Reading, UK dalam bidang kejuruteraan mekanikal pada tahun 1980.

Beliau telah berkhidmat dengan Angkatan Tentera Malaysia selama 38 tahun sebagai seorang jurutera dengan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Komandan Akademi Tentera Malaysia (MAM) dan akhirnya sebagai Naib Canselor (VC) di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Kerjayanya dalam TUDM bermula sebagai seorang jurutera junior di skuadron pengangkutan (helikopter) dan semakin memuncak apabila dilantik ke jawatan Penolong kepada Ketua Tentera Udara (Kejuruteraan).

Beliau dilantik sebagai ketua jurutera TUDM (1997 hingga 2000) sebelum dilantik sebagai komandan MAM pada tahun 2001.

Apabila Akademi dinaik taraf kepada Universiti Pertahanan Nasional pada tahun 2006, beliau telah dilantik sebagai Naib Canselor pertama. 

Beliau merupakan jurutera pertama yang dilantik sebagai Naib Canselor sesebuah IPTA.Photobucket

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List