MENGAPA MEREKA SANGGUP KE ‘JALANRAYA’

on May 28, 2013
Pokoknya ialah semangat. Jikalau ditinjau keadaan yang wujdu di Malaysia kini, maka pokoknya juga ‘semangat’.

·      Ramai yang sanggup menghadirkan diri di Perhimpunan ‘Black 505’, walaupun terpaksa bersusah mengahadapi kesesakan lalu lintas, walaupun sanggup berbasah kuyup, walaupun sanggup berjalan berbatu-batu untuk sampai ke tempat ceramah, walaupun terpaksa menghadapi risisko kereta berkemungkinan di calar, namun falsafahnya ialah ‘ bertongkat paruh ku pergi jua’. Kerana semangat…
·      Ramai yang sanggup pergi ‘memasang lilin’ di Jinjang daan di Pulau Pinang semata-mata untuk menunjukkan simpati kepada Adam Adli, Tian Chua, Harris Ibrahim, Tamrin Ghaffar, disamping ‘ menyatakan hasrat’ kepada pihak bertanggungjawab yang perbuatan mereka tidak dipersetujui ramai – majority rakyat Malaysia. Mengapa mereka sanggup berbuat demikian. Jawapannya masih lagi kerana ‘ SEMANGAT’..

Dan aku rasa pihak berwajib perlu merenung peristiwa-peristiwa yang berlaku kini melalui kacamata dari berbagai sudut. Pihak kerajaan tidak harus memandang dan menempelak pihak-pihak yang berkelakuan sebagi negatif. Pihak kerajaan kena mencari puncanya. Mengapa majority rakyat  bersikap demikan. Mengapa?. Mengapa? Jangan sentiasa mencari kesalahan orang lain.

Personaliti-pesonaliti tertentu yang berada dalam kerajaan kena berani menyatakan sesuatu yang benar berdasarka keadaan yang ada. Jangan sekali-kali kita hanya menjadi Pak turut semata-mata untuk mencari sesuap nasi untuk menanggung keluarga tercinta. Berdoasa. Haram rezeki yang dimakan. Dan apakah merupakan ‘dosa besar’ benar pada kerajaan yang memerintah sekiranya seseorang pegawai kerajaan itu samada polis atau pegawai SPR atau sesiapa sahaja menyatakan sesuatu yang benar?

Aku mengajukan soalan-soalan demikian disebabkan mesti ada asasnya mengapa rakyat majority sanggup berarak ke jalan raya. Sanggup bersusah. Sanggup ditahan polis. Dan berbagai-bagai ‘sanggup’ lagi ler. Mesti ada kebenarannya tindakan mereka itu.

Punca yang menyebabkan keadaan menjadi begini adalah disebabkan tidak ada ketelusan dari pihak-pihak tertentu. Tidak ada keikhlasan dalam memberikan penjelasan. Persoalan yang dibangkitkan lain, tetapi jawapan yang diberikan lain.maka tentulah tidak akan terjawab segala permasalahan. Dan tentunya tidak akan selesai masalah yang dihadapi. Dan apabila segala permasalahan tidak boleh diselesaikan secara aman dan tertib maka jalan yang ada terbuka kepada rakyat ialah ‘ ke jalan raya’.

Pihak kerajaan pula menyalahkan kumpulan yang berarak ke jalan raya. Kerajaan menyarankan agar diadakan rundingan terlebih dahulu. Dirundingkan secara aman dan tertib. Tetapi pokoknya agensi-agensi kerajaan yang betanggungjawab semacam tidak menunjukkan keikhlasan dalam menyelesaikan isu ini. Tidak menjawab secara telus dan terus terang. Tidak berusaha untuk menyelesaikan secara bijak dan telus.

Bagi aku penyelesaian secara kekerasan bukan satu tindakan yang bijak.

edit dari Abuhassanadam

Photobucket

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List