Dari Galas :- Analisa dan Predction Awal......???

on Nov 4, 2010

http://interaktif.mstar.com.my/getattachment/6b574593-8e62-4a24-9bf5-7b4e0af79662/012564738.aspx?maxsidesize=600
Gambar Hiasan

PERKEMBANGAN terbaru dan juga dari permerhatian dari beberbagai sudut, ternyata Pas berat untuk menggalas harapan bagi mengekalkan kerusi Dun Galas. ternyata penampilan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai pengarAh pilihan raya memberi masalah kepada Pas. Walaupun pengaruh dan populariti Tengku Razaleigh sudah merosot, namun nostalgia mengenai kehebatannya di Galas kubu kuatnya itu masih terasa.

Paling jelas sekali ialah bagaimana tengku Razaleigh menguasai Tok Batin-Tok Batin Orang Asli. Undi Orang Asli yang seBelum ini meloncat hampir 100% kepada beliau kini kembali pulih. Orang Asli mempercayai semula kepada janji Tengku Razaleigh yang meletakkan calonnya Abdul Aziz Yusuf sebagai 'kuli' baru Tengku Razaleigh di Galas.

Dipercayai pada pilihan raua hari ini UBN menguasai undi Orang Asli melebih 90%. Ini bermakana Pas sekali kalah teruk di kesemua peti undi di kawasan Orang Asli.

Begitu juga dengan orang Melayu khususnya golongan muda yang sebelum ini tidak begitu mengingati Tengku Razaleigh tetapi kini mereka kembali mengingatinya semua. Mungkin kerana menyedari pilihan raya ini penting hanya bagi Tengku Razaleigh maka mereka berubah.
Pengundi dari saluran 1 - orang tua masih banyak mengenang dan malu mata dengan Tngku Razaleigh.

Adalah dipercayai Pas sukar untuk meraih sokongan undi Melayu lebih dari 50% undi dan ini menyukarkan Pas untuk menang.

Apa yang mengejutkan keputusan bakal diumumkan kira-kira tiga jam lagi ialah mengenai undi orang Cina. Sebelum ini semua orang optimis, Cina akan memberi undi kepada Melayu. Penurut sumber bilik gerakan UBN di Bukit Cekati pengundi Cina beralih angin sejak 48 jam lalu. Sebelum ini pemerhati mengira Pas akan berjaya menguasai undi Cina hingga 85%.

Keadaan i ni katanya tidak terjadi. Cina sudah beralih angin disaat-saat akhir ini menyebabkan undi Cina tidak berjaya untuk menimbus undi Orang Asli. Mulanya Pas menjangkakan undi Cina akan menimbuskan undi Orang Asli sehingga 50 hingga 60%. Kegagalan undi Cina menimbus undi Orang Asli ini menyebabkan Pas menghadapai kesusutan undi sekitar 600 hingga 700 undi
Kegagakan Pas meraih undi Cina melebih 80% memberi naas kepada parti berkenaan.

Saya mebuat perikaraan mudah untuk melihat bagaimana keputusan pilihan Galas nanti sekiranya momentun dan dapatan di atas tadi benar.

Sekiranya peratus mengundi keluar sekitar 80% ini bermakna kira-kira 9,000 orang pemilih keluar mengundi. Eceran daripaa itu saya mengira Pas mendapat undi Melayu bawah 48% undi atau sebanyak 3,400 manakala undi untuk UBN 3,700 undi. Undi Cina Pas dijangka akan mendapat sekitar 70% undi atau di bawah 65% undi atau 1,600 undi paling ntinggi, manakala UBN pula mendapat 500 undi. Sekiranya berlaku peralihan angin ini bermakna UBN dapat meriah undi Cina hampir 800 undi.

Bagi undi Orang Asli Pas mendapat paling tinggi 10% undi iaitu kira-kira 150 undi berbanding dengan UBN bakal menerima 1,650 undi.

Untuk undi Orang India Pas akan meraih sebanyak 20% undi atau 40 undi manakala UBN akan memperolehi sebanyak 140 undi.

Jumlah undi keseluruhannya Pas bakal memperolehi sebanyak 4,200 undi manakala UBN dijangka memperolehi sebanyak 4,800 undi. Ini bermakna UBN akan menang selesa sekitar 600 undi hampir menyamai majoriti yang diperoleh Che Hashim Sulaima dalam tahun 2008, 646. Majoriti di bawah 1,000 ini tidak akan memnberi erti banyak kepada Tengku Razaleigh yang mengharapkan undi untuk UBN akan berganjak hampir dua kali ganda, iaitu atas 1,000 undi.

Anagka ataupun dapatan ini berdasarkan pengamatan dan maklumat terpeinchi mengenai jumlah pengundi dan peratusnya masih belum dikeluarkan. Perkiraan ini berdasarkan permehertian dan dikira peratus mengundi 80% sahaja. Angka ranalan ini akan berubah sekiranya peratus keluar mengundi terganjak dari apa yang diramalkan itu.


Mohd Sayuti Omar(MSO)

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List