ARTIS OHH ARTIS.......???

on Dec 8, 2010

Siapa kah mereka ini.....???


Fasha Sandha.

on

gambar fasha sandha cover majalah hai


Bergetar jantung kami melihat gambar Fasha Sandha yang hitam menawan berposing untuk majalah Hai bulan Disember 2010. Kalau jantung kami pun dah bergetar, sudah tentu jantung Abang Jejai akan luruh terus. Memang cantik, cun, menawan dan sedikit menggoda aksi Fasha Sandha untuk cover majalah Hai ini.
Sekali pandang memang tak nampak sangat tapi kalau anda tengok lama-lama, anda akan perasan ada sedikit photoshop digunakan di rantai dan lurah dendam Fasha Sandha. Kami tak berapa pro bab photoshop ini, tapi itulah pendapat kami dari pandangan mata kasar.
Apa pun Fasha Sandha memang nampak sangat gorgeous dalam cover majalah Hai. Patutlah abang Jejai terpikat.

ANTARA DUA DARJAT...... RUMAH VS BANGLOW

on

Rumah Menteri Besar kat Malaysia and GengRUMAH KHIR TOYO YANG DIKATAKAN BERNILAI RM24 JUTA TETAPI DINAFIKAN BELIAU DAN MENYATAKAN RUMAH TERSEBUT HANYALAH BERNILAI RM3.5 JUTA SAHAJA DAN DIBELI MELALUI PINJAMAN BANK HSBC..

MENJADI MENTERI BESAR TAK SELAMA MANA BELIAU TELAH BERUPAYA MEMILIKI RUMAH YANG SANGAT BESAR DAN BOLEH DIKATAKAN DILUAR KEMAMPUAN SEBENAR SEORANG BEKAS MB…

APA PON ANDAIAN KITA,HANYA KHIR TOYO YANG MEMPUNYAI JAWAPAN BERAPAKAH HARGA BANGLO TERSEBUT DAN DARI MANAKAH SUMBER KEWANGAN BAGI MEMBELI BANGLO TERSEBUT…..


Rumah Mukhriz anak Mahadir

Ini rumah Ramli Marahaban kroni Musa Khan Al-Pushtuni

Ini plak rumah Ketua Pemuda Umno Sabah, Japlin yang juga hanya seorang Pembantu Menteri.rumah musa aman, yg kena buat dua kali…rumah yahya hussin

BANDINGKAN
YANG INI PULA RUMAH MENTERI BESAR KELANTAN TUAN GURU DATO NIK AZIZ NIK MAT…

LEBIH KURANG RUMAH KITA DI KAMPUNG SAHAJA…TANPA KOLAM RENANG,SEKURITI,GARAJ KERETA MEWAH DAN YANG PALING LUAR BUASA BAGI SEORANG MENTERI BESAR DI MALAYSIA IALAH RUMAHNYA JUGA TIDAK DIKELILINGI TEMBOK PAGAR BESAR…MALAH PAGAR BIASA PUN TIADA..SENANG CAKAP RUMAH TAK BERPAGAR LA…

SEDANGKAN TOK GURU NIK AZIZ TELAH MENJADI MENTERI BESAR SELAMA 5 PENGGAL..INILAH CONTOH SEBENAR PEMIMPIN YANG MENGUTAMAKAN KEPENTINGAN RAKYAT LEBIH DARIPADA KEPENTINGAN DIRI SENDIRI…SUATU SIKAP YANG SANGAT SUKAR DICARI DI KALANGAN PEMIMPINBerita asal dari Kedahlanie:

Ini rumah YAB MB Di Jalan Sultanah, rumah pusaka keluarge sebelah isterinya yang pertama. YAB MB tidak memiliki rumah di Kedah, walaupun sudah menjadi wakil rakyat sejak 3 penggal lalu dan dalam penggal ini menjadi YAB Menteri Besar. Rumah milik beliau dibina sekitar tahun 1989 di Teras Jernang, Bangi, sewaktu menjadi Pensyarah UKM selama 20 tahun.
Rumah di Sungai Limau dalam KedahLanie tu disewa dari PAS Kawasan Jerai, setahu saya RM1,000 sebulan.. Ia adalah sebahagian daripada bangunan Markaz yang diubahsuai menjadi kediaman. Di situ beliau tinggal bersama isteri keduanya dan 6 orang anak…
Hidupnya serba sederhana sejak remaja, belajar, bekerja hinggalah kini menjadi Menteri Besar Kedah.

UMNO GUNA INTELEKTUAL NAK HANCURKAN ANWAR IBRAHIM....???

on

UMNO semakin terdesak.  Usaha terkini mereka menggunakan golongan intelektual Islam bagi menyatakan bahawa DS Anwar Ibrahim benar-benar melakukan liwat.  Usaha ini sedang dilakukan oleh 2 orang yang bergelar Dr. (doktor falsafah). 

Satu orang Dr bidang ijtihad.  Beliau mengatakan bahawa DS Anwar benar-benar melakukan liwat.  Teman-temannya bertanya sejauhmana keyakinan beliau bahawa DS Anwar tu meliwat,  Dr pakar ijtihad ini kata 100%. Lalu seluruh teman-teman ini menyuruh beliau bertaubat.  Apakah yang dijanjikan UMNO padanya.  UMNO berjanji kalau berkaya melaksanakan misi besar ini maka jawatan yang akan diberikan ialah PEGAWAI KHAS KEPADA PM

Satu lagi Dr juga pakar bidang pendidikan.  Selalu keluar di Radio.   Orang menggelarnya juga adalah pakar motivasi.   UMNO menjanjikan sekiranya misi besar ini berjaya maka beliau akan di lantik sebagai rektor UIA.  Maka bergerak dua insan ini.

Sekadar suatu muhasabah, apakah dua Dr ini lebih hebat daripada Dr Yusuf Al-Qardawiy (Qatar) Pengerusi Ulama Sedunia,  Dr Said Ramadhan Al-Buti (Syria),  dan seluruh ulama mengatakan bahawa DS Anwar dituduh  maka hudud Qazaf dikenakan keatas saiful. 

Orang yang bergerak atas kepentingan politik maka terserlah ketidak ikhlasan.  Mereka yang tidak ikhlas ini sedang menghancurkan imej baik yang sudah mereka lakukan sebelum ini.

JAUHI UMNO.  UMNO GUNA APA SAHAJA UNTUK MENCAPAI MATLAMAT JAHATNYA.  BERKAWAN DENGAN UMNO, ORANG BAIK AKAN JADI JAHAT.

Legasi Kesultanan Kelantan

on

Foto


TUANKU Muhammad Faris Petra selamat dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 pada 13 September lalu dan kini bergelar Sultan Muhammad ke-V. Pemilihan putera berusia 41 tahun yang juga anakanda sulung, Tuanku Ismail Petra dan Tengku Anis Tengku Abdul Hamid, juga mengakhiri kemelut menyelubungi Istana Kelantan, sejak ayahandanya gering mulai Mei tahun lalu.

Pemasyhuran itu pantas mencipta sejarah keluarga diraja di negara ini kerana baginda dilantik menjadi Sultan memerintah negeri ketika ayahandanya masih hidup. Namun, perlantikan baginda dibenarkan mengikut Perkara 23A Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Yang Kedua).

Majlis Perajaan Negeri (MPN) Kelantan yang bersidang sebulat suara memilih, mengesahkan Tuanku Muhammad Faris Petra sebagai raja memerintah dan menaiki takhta kerajaan Kelantan.

Lima belas ahli MPN Kelantan yang bersidang itu sebulat suara bersetuju Tuanku Ismail Petra memerlukan pengganti berikutan gering baginda berlarutan sejak lebih setahun lalu.

Perkembangan yang berlaku di Kelantan dalam suasana Aidilfitri tahun ini, bukan setakat menarik minat semua lapisan rakyat yang menunggu saat pemasyhuran Sultan Muhammad ke-V, malah mengimbas kembali salasilah keluarga Diraja Kelantan serta sejarah kesultanan negeri ini.

Salasilah keluarga Sultan Muhammad ke-V bermula dari keturunan Long Yunus Long Sulaiman, Sultan yang memerintah Kelantan antara 1765-1795. 
Tuanku Ismail Petra iaitu ayahanda Sultan Muhammad ke-V, yang juga putera tunggal kepada Sultan Yahya Petra Ibni Almarhum Sultan Ibrahim dan Raja Perempuan Tengku Zainab II, ditabalkan sebagai Sultan Kelantan pada 30 Mac 1979, susulan kemangkatan ayahandanya ketika menjadi Yang Di-Pertuan Agong pada 29 Mac 1979.

Tuanku Ismail Petra diputerakan pada 11 November 1949 di Istana Jahar, Kota Bharu, adalah anak lelaki tunggal dan adik bongsu lima beradik iaitu Tengku Marjan, Tengku Rozan, Tengku Salwani dan Tengku Rohani.

Hasil perkahwinan baginda dengan Tengku Anis, yang mempunyai hubungan kekeluargaan tahap dua sepupu, baginda berdua dikurniakan tiga putera iaitu Tuanku Muhammad Faris Petra (Sultan Muhammad ke-V), Tengku Muhammad Faiz Petra, Tengku Muhammad Fakry serta puteri, Tengku Amalin A'Ishah Putri.

Sultan Muhammad ke-V dilantik ayahanda baginda sebagai Tengku Mahkota Kelantan, pewaris takhta kerajaan pada 6 Oktober 1985, sebelum diangkat sebagai Pemangku Raja Kelantan pada 24 Mei 2009 berikutan keadaan Tuanku Ismail Petra yang gering.

Kemakmuran dan keindahan negeri menjadikan Kelantan turut dikenali dengan nama Tanah Serendah Sekebun Bunga dan Tanjung Pura. Kewujudan banyak pondok kendalian ulama termasuk Tok Kenali dan Tok Selehor, yang menjadi tumpuan umat Islam mendalami ilmu agama membuatkan Kelantan menerima jolokan negeri Serambi Makkah.

Berdasarkan buku Keluarga Diraja Kelantan Darul Naim tulisan Mohd Zain Saleh, Kesultanan Kelantan dalam lipatan sejarahnya dikaitkan dengan kisah pemerintahan Cik Siti Wan Kembang yang pernah ditabal sebagai raja yang bersemayam di Gunung Chinta Wangsa, Ulu Kelantan.

Pemerintahan Cik Siti Wan Kembang yang dipercayai tidak pernah berkahwin itu dikatakan terkenal sehingga menjadi tumpuan pedagang dalam dan luar negeri termasuk dari Arab.

Wanita pertama menjadi Raja Kelantan itu juga dikatakan memiliki seekor kijang sebagai binatang peliharaan kesayangannya sehingga gambar binatang itu diterap di atas wang emas perbelanjaan negeri dan diabadikan sebagai sebahagian daripada lambang kebesaran negeri hingga kini.

Ketika pemerintahan Cik Siti Wan Kembang, ada sebuah kerajaan berpusat di Jembal yang diperintah oleh Raja Sakti (1638M atau 1046H). Selepas baginda mangkat, puteranya, Raja Loyor ditabal sebagai raja pada 1649M atau 1059H dan mempunyai dua anak termasuk Puteri Saadong.

Kerajaan Cik Siti Wan Kembang bersahabat baik dengan Raja Loyor, terutama selepas wanita pertama memerintah di Kelantan mengambil anak Raja Loyor, Puteri Saadong sebagai anak angkat untuk dijadikan pewaris takhta baginda.

Puteri Saadong dikatakan pernah menjadi tawanan Raja Siam, sebelum terpaksa membebaskan baginda selepas puteri berkenaan mengubati penyakit dihidapi raja itu.

Selain kisah Cik Siti Wan Kembang dan Puteri Saadong yang masih dianggap sebagai mitos sesetengah pihak, Kelantan juga pernah menyaksikan beberapa episod perebutan takhta untuk menguasai pemerintahan negeri ini.

Berdasarkan, buku Keluarga Diraja Kelantan Darul Naim, antara perebutan takhta yang pernah berlaku dalam sejarah negeri ini membabitkan Long Muhamad yang juga Sultan Muhamad I dengan iparnya iaitu Tengku Muhamad.

Kemelut tercetus ketika itu apabila Long Yunus mangkat tanpa menamakan penggantinya, walaupun mempunyai ramai pewaris. Keadaan diburukkan apabila tiada kesepakatan dicapai membabitkan tujuh putera Almarhum Long Yunus untuk melantik seorang daripada mereka sebagai raja.

Berikutan itu, menantu Almarhum Long Yunus, Tengku Muhamad yang juga putera Yang Di-Pertuan Terengganu, Sultan Mansur, dilantik sebagai Pemangku Sultan selama 100 hari bagi membolehkan jenazah Long Yunus dimakamkan sekali gus membolehkan pemerintahan negeri berjalan seperti biasa.

Bagaimanapun, selepas tempoh 100 hari tamat, Tengku Muhamad enggan menyerahkan takhta menyebabkan timbul perbalahan perebutan kuasa membabitkan dirinya dengan Long Muhamad.

Pertembungan antara mereka bagaimanapun menyebelahi Long Muhamad, sekali gus membolehkan baginda menaiki takhta kerajaan mulai 1800 dengan gelaran Sultan Muhamad I.

INFO : Sultan Kelantan ke-29, Sultan Muhammad ke-V

 • Diputerakan pada 6 Oktober 1969 di Kota Bharu, Kelantan.

 • Anak sulung daripada empat beradik.

 • Dimahkotakan sebagai Tengku Mahkota Kelantan pada 6 Oktober 1985

 • Dilantik sebagai Pemangku Raja Kelantan pada 24 Mei 2009

  Pendidikan 

 • Pra-sekolah - Tadika Fatima Convent, Kota Bharu 1974 - 1975.

 • Sekolah Rendah Sultan Ismail 1, Kota Bharu, Kelantan 1976- 1981.

 • Kelas Persediaan - The Alice Smith School,

 • A-Level - Oakham School Rutland, England 1983-1989

 • Pengajian Diplomatik - St. Cross College dan Oxford Centre for Islamic Studies 1989-91.

 • Pengajian Hubungan Diplomatik dan Pentadbiran Perniagaan - Huron University College, London

 • Pengajian Perhubungan Diplomatik - Deutsche Stiftung Internationale Entwicklung, Berlin.

 • European Business Administration - European Business School London.

  Hobi

 • Membaca

 • Ekspedisi pacuan 4 roda

 • Golf

 • Kuda Lasak

 • Menembak

 • Memanah

 • Badminton

 • Bolasepak

 • Bowling.

  Aktiviti sosial dan agama

 • Ziarah anak yatim, rakyat miskin dan ditimpa bencana

 • Ziarah masjid dan solat sunat terawih di seluruh negeri sepanjang Ramadan

 • Dampingi alim ulama

  Ketenteraan

 • Brig-Jeneral (Kehormat) Komander 506 Askar Wataniah.


 • Sumber Dari Sini

  Kes "Rosmah Puaka" muncul kembali

  on

  Kes pelajar UM untuk alih isu harga barang naik  Gerakan Solidariti Mahasiswa (SMM) sekali lagi mempersoal motif pendakwaraya membuat rayuan terhadap keputusan Hakim Mahkamah Sesyen berhubung kes 'Rosmah Puaka' membabitkan lima mahasiswa Universiti Malaya (UM).


  Menurut peguam salah seorang responden, Razlan Jalaludin, kes rayuan tersebut ditetapkan hari ini namun nota kehakiman belum diterima dan mahkamah akan menetapkan satu tarikh untuk mendengar kes tersebut.
  Presiden SMM, Shazni Munir yang merupakan salah seorang responden berkata, pihak peguam negara seolah-olah menerima tekanan untuk membuka kembali kes tersebut yang keputusannya telah dibuat Mahkamah Sesyen.
  Beliau juga mempersoal mahkamah yang hanya memanggil semula tiga daripada kesemua mereka yang sebelum ini didakwa atas kesalahan cubaan melakukan perbuatan khianat, pencerobohan jenayah dan vandalisme.
  "Kita amat kecewa dengan keputusan ini dan seolah-olah di peringkat peguam negara menerima tekanan dariapda pihak-pihak tertentu untuk membuka kembali kes ini," kata beliau dalam sidang media di lobi mahkamah pagi tadi.
  Mereka yang dipanggil semula ialah Shazni Munir Mohd Ithnin (22 tahun), Muhammad Aizat Roslan (21), Muhammad Saufi Jelani (21) manakala Mohd Izzuddin Hilmi Mohd Zaini (21) dan Mohd Syahruldeen Ahmad Rosli (21) masih belum menerima sebarang perintah dari mahkamah.
  Hakim Mahkamah Sesyen, Rozana Ali Yusoff pada 24 September lalu yang membebaskan lima mahasiswa terbabit daripada pertuduhan jenayah di bawah Seksyen 427, 436, dan 447 Kanun Keseksaan tanpa dipanggil membela diri.
  Hakim memutuskan demikian setelah mendapati tiada bukti keraguan (prima facie) yang menunjukkan lima pelajar itu terbabit dalam kejadian tersebut.
  Shazni juga tidak menolak kemungkinan kes itu sengaja dibuka kembali untuk mengalihkan pandangan mahasiswa daripada isu-isu semasa yang berlaku dalam negara seperti kenaikan harga minyak dan barang keperluan yang lain.
  "SMM berharap mahasiswa tidak terlalu menumpukan kepada kes ini sehingga tidak peka terhadap isu-isu semasa yang berlaku dalam negara," katanya.
  Beliau turut menegaskan, mahasiswa khususnya mereka yang dipanggil semula tiak akan mengaku kalah dan akan berjuang habis-habisan membela diri yang disifatkan menjadi mangsa keadaan.
  "Kalau pihak pendakwaraya bersungguh-sungguh mahu lawan kita dalam kes ini, kita juga bermati-matian akan melawan bagi memastikan nasib kami terbela," katanya.
  -Harakahdaily

  ADUN Mana Nie Kena Tangkap Berzina Dengan Bini Orang…..?

  on

  Tok Guru Sudah Pulih Dari Demam Urat

  on


  KEADAAN Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang 'demam urat' semalam semakin pulih. Baru sekejap tadi Sdr Rushdan Mustapa yang menziarah beliau melaporkan Tok Guru sudah sihat dan sudah boleh mengimani solat Asar sekejap tadi.


  Dengan mengenakan baju gumbang berwarna hijau beliau turun ke masjidnya yang terletak berkembar dengan rumahnya.  "Ana baru lepas sembahyang Asar bersama Tok Guru sekejap tadi. Dia kelihatan ceria dan berbual seperti biasa, ini gambar terbaru ana dengan dia, dia kirim salam pada enta," tulis Rushdan dalam SMS yang disertakan gambar beliau bersama Tok Guru.  Gambar ini (sebelah) katanya diambil sewaktu Tok Guru turun dari rumahnya untuk ke masjid. Di sebelah kiri Rushdan ialah Pegawai Akhbarnya, Ahmad Fadzli.  Gambar ini menafikan laporan blog liar sebelum ini mengatakan Menteri Besar Kelantan itu sakit tenat dan terlantar di hospital.  Adalah diharap gambar ini akan menceritakan segala hakikat sebenar dan menimbuskan segala cerita palsu sebelum ini yang sengaja disebarkan untuk menggemparkan suasana. Terima kasih kepada Sdr Yie yang mengirimkan gambar ini. 


  Isteri Kedua Pengerusi Syabas Tuntut Cerai

  on

  KUALA LUMPUR: Isteri kedua kepada Pengerusi Eksekutif Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), Tan Sri Rozali Ismail (gambar kiri)memfailkan permohonan untuk bercerai secara baik di Mahkamah Rendah Syariah di sini.

  Permohonan Justynn Cassandra, 25, difailkan pada bulan lalu dan permohonan tersebut disebut di hadapan Hakim Syarie Ab Malik Awang pada Rabu.

  Pada prosiding itu, peguam syarie Fakhrul Azman Abu Hassan yang mewakili Rozali memohon mahkamah memberikan masa selama tiga bulan untuk membolehkan kedua-dua pihak menyelesaikan perkara itu secara baik.

  “Saya dimaklumkan oleh anak guam bahawa mereka masih belum membuat sebarang perbincangan mengenai permohonan ini,” tambah Fakhrul Azman.

  Bagaimanapun, permohonan itu dibantah oleh peguam syarie Amli Embong yang mewakili Justynn.

  “Tempoh tiga bulan adalah terlalu lama kerana mereka sudah tidak bersefahaman. Saya mohon diberikan dua minggu untuk mereka berbincang,” katanya.

  Ab Malik kemudian membenarkan kes tersebut ditangguhkan sehingga 4 Januari depan untuk Rozali membuat keputusan terhadap permohohan plaintif.

  Rozali dan Justynn mendirikan rumah tangga pada 2006 di Perlis dan dikurniakan dua orang anak berusia empat dan setahun.

  Mstar

  Followers

  pop up text

  Blog Archive

  Top Ranking Pro PR

  My Blog List