MyKad Yang Hanya Sah Untuk Mengundi Sahaja...SPR Apa Cerita Ni....

on Oct 2, 2012Bagaimana seorang warga asing yang telah didapati bersalah oleh mahkamah kerana memiliki kad pengenalan palsu didapati layak untuk mengundi? Kad Penganalan yang dikenalpasti tidak sah, tetapi sah untuk mengundi mengikut bancian senarai pengundi SPR? Bagaimana ini berlaku?

Blog Edyesdotcom melaporkan kenyataan media SAMM:
Merujuk kepada laporan Akhbar Daily Express bertarikh 29 September 2012, seorang warga asing bernama Hassannuddin Bin Manna memberitahu mahkamah bahawa dia telah membeli Mykad palsu dengan harga RM1000. Mahkamah juga telah memutuskan Hassannuddin didenda dan dipenjara kerana memiliki dokumen palsu, sekaligus mengesahkan Kad Pengenalan yang diperolehi Hassannuddin adalah palsu. - Edyes.

Bila mahkamah berani kata dokumen tu palsu tentu mahkamah dah semak dokumen tu dengan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Kalau dokumen tu sama dengan data yang ada pada JPN takkan mahkamah nak putuskan yang dokumen tu palsu.

Aku dok tunggu apa pulak Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR nak bagi alasan, nak kelentong kali ni.

Kalau sebelum ni dengan bangga Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR kata setiap yang nak daftar SPR akan ditapis dengan menggunakan sistem ALIS yang ada link dengan data JPN yang kononnya cukup canggih. Kononnya kalau nama takdak dengan JPN automatik akan ditolak.

Tapis canggih kepala hotak depa.

Bukan setakat yang baru nak mendaftar saja, yang nama dah ada pun SPR kata kononnya dah buat pemutihan dengan data JPN.


Dah la sebelum ni keluar satu nama yang cukup unik dari daftar pemilih SPR. Uniknya nama tu sampai takdak bunyi.


Sebelum ni kita pernah dikejutkan dengan nama pengundi 'Kampung Baru' yang kemudiannya SPR mengaku sebagai 'silap pendataan'. Silap pendataan tengkorak apa kalau dah buat pemutihan.

Pemutihan kepala hotak depa.

Bukti ni menafikan apa yang Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR kata tu, Pasai tu la aku teringin sangat nak dengar ikut mana pulak Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR nak spin, nak bagi alasan dan nak kelentong.


Sumber: http://cenangau.blogspot.com/2012/10/apa-pulak-alasan-spr-nak-kelentong-kali.html#ixzz288B9jBzG
Photobucket

Azalina Othman Said Tolak Pinangan

on

Sebahagian rakyat Pengerang mahu calon lain menggantikan Datuk Seri Azalina Othman Said mempertahan kerusi Parlimen itu dalam pilihan raya umum ke 13.

Perkara ini diberitahu oleh bekas Setiausaha Umno bahagian, Sairy Raasiban yang dihubungi hari ini.

“Rakyat tidak puas hati dengan Azalina termasuk menangani isu petroleum di Pengerang. Nelayan-nelayan yang terpaksa berpindah tidak puas hati soal pampasan.

“Orang politik (Azalina) kena selesaikan isu supaya mereka mendapat pampasan setimpal,” katanya.

Azalina bekas ketua Puteri Umno dan bekas menteri kabinet sudah dua penggal menjadi ahli Parlimen Pengerang iaitu pada 2004 dan 2008. Beliau menang tanpa bertanding dalam kedua-dua pilihan raya itu.

“Orang Pengerang ada calon lain…mereka mahu orang tempatan. “Azalina bukan orang sini (tempatan),” tambah Sairy ~ Free Malaysia Today

Beberapa hari lalu The Malaysian Insider telah melaporkan Azalina telah mencabar Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub untuk berdebat mengenai isu pampasan tanah penduduk Pengerang yang dakwa Salahuddin terlalu murah.

“Itu semua dakwaan rambang dan rumusan secara menyeluruh. Harga pampasan tanah RM2.80 adalah untuk kawasan tanah yang jauh dari jalan utama, sedangkan kerajaan menilai bukan setakat tanah, tapi turut menilai bangunan, termasuk tanaman di atas tanah tersebut.

“Setakat ini jumlah tertinggi yang diberikan adalah RM8 sekaki persegi,” tegas Azalina ketika sidang media di Parlimen hari ini.

“Di mana keikhlasan pembangkang? Himpunan ini berbaur politik dan tidak ikhlas. Apa guna buat himpunan kalau ia banyak orang luar, dan pengundi saya belum tentu hadir.”

“Saya cabar Salahuddin Ayub berdebat pasal isu ini di mana-mana sahaja, pada bila-bila masa, sebelum pilihan raya ini,” tegasnya ~ The Malaysian Insider

Azalina sepatutnya tidak mencabar Salahuddin untuk berdebat.. tetapi sebagai Ahli Parlimen Pengerang beliau sepatutnya menyambut cabaran debat oleh penduduk Pengerang yang diketuai oleh Taufik bin Tahir pada 8 Februari 2012 yang lalu mengenai isu di Pengerang...

Azalina Othman Tolak Pinangan Penduduk Pengerang

Adat melayu bila sebut sahaja soal peminangan pasti ia menyentuh soal yang sensitif apatah lagi bila soal peminangan itu mendapat suatu jawapan yang negatif. Suasana pasti akan dirasakan dukacita tatkala pinangan dari jejaka ditolak oleh ‘si dara’.

Siapa yang tidak kenal anak dara yang bernama Azalina Othman. Bagi sesiapa yang tidak mengenalinya, cuba lihat di ‘Google’ dengan menaip ‘Ahli Parlimen Pengerang’. Ternyata wajah anak dara yang terhangat ini akan tersiar gagah di komputer anda.

Menyentuh soal tajuk di atas, ia berkaitan soal pinangan dari penduduk Pengerang terhadap diri ‘si dara’ yang dimaksudkan. Pinangan kali ini berlainan. Pinangan dari penduduk Pengerang bukanlah atas dasar untuk mendirikan rumahtangga atau atas dasar ‘cinta’.

Tetapi, pinangan yang dimaksudkan adalah berkenaan dengan isu debat. 8 Februari yang lalu, penduduk Pengerang yang diketuai oleh Taufik bin Tahir telah menghantar sepucuk surat sebagai syarat peminangan kepada Ahli Parlimen Pengerang untuk berdebat berkenaan isu tanah yang kini sedang kronik melanda kawasan tersebut.

Namun sehingga hari ini, Azalina Othman (Ahli Parlimen Pengerang) masih diam tidak memberi sebarang tindak balas terhadap hajat yang telah dilemparkan oleh penduduk tersebut. Kalau dari segi asas peminangan untuk perkahwinan, diam itu tandanya setuju.

Tetapi dalam hal yang berkaitan dengan pinangan debat, diam itu tandanya takut. Inilah dilema yang sedang dihadapi oleh penduduk di tanah Pengerang. Sedang dalam masa yang sama, tanah yang mereka duduki kini sedang dalam pertimbangan untuk diambil oleh pihak kerajaan bagi menjalankan projek Hub Industri Minyak dan Gas.

Justeru itu pinangan debat telah disuarakan oleh sesetengah pihak khususnya Jawantankuasa Bertindak Penduduk Pengerang bagi mendapat penjelasan ahli parlimen di kawasan mereka yang juga selaku wakil kepada rakyat untuk turun menerangkan status tanah yang mereka diami kini.

Sayang, sehingga kini jawapan yang ditunggu masih belum terjawab. Sudah hampir sebulan lamanya surat cadangan tersebut dihantar tetapi masih belum terjawab. Keraguan ini membuatkan penduduk di Pengerang merasakan diri mereka sebenarnya telah diabaikan oleh ahli parlimen di kawasan mereka.

Ternyata secara konklusinya, Azalina seperti dilihat takut untuk berhadapan dengan isu atau dilema yang sedang melanda di kawasan parlimennya sendiri. Kebenaran harus didatangkan bersama keberanian bukan dengan cara mendiamkan diri seperti bersembunyi.

Dalam isu ini, dapatlah dianggap peminangan pihak penduduk Pengerang untuk melihat wakil rakyat mereka bersama dalam mendepani isu tanah di kawasan mereka seperti ditolak mentah. Diharap kepada seluruh penduduk di kawasan Pengerang bersabar di atas penolakkan tersebut.

Jika seseorang dara menolak pinangan bermakna dara itu sudah mempunyai pilihannya tersendiri. Maka penduduk yang ditolak pinangannya itu harus mencari pilihan yang lain sebagai pengganti.

Bunga Tahi Ayam bukan sekuntum, Kumbang Tahi bukan seekor. Janganlah hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Sudah dara menolak maka pilihlah yang lain sebagai pengganti. Jangan pilih seseorang yang pandai menabur janji manis bicara tetapi hempedu dirasa jelata.

Berani kerana benar takut kerana salah. 

 NusajayaKini
Photobucket

MENGAPA PAPAGOMO BERHENTI BERBLOG...?

on
Pengundi semakin muak dengan kempen negatif kedua-dua Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) dan penganalisis telah memberi amaran bahawa memburuk-burukkan lawan dalam sesi Bajet di Parlimen yang sedang berlangsung di hadapan umum boleh menyebabkan gabungan pemerintah untuk kehilangan sokongan pilihan raya.

Penganalisis mengatakan bahawa kempen politik yang memburuk-burukkan lawan disiarkan oleh akhbar-akhbar yang dimiliki oleh atau dikaitkan dengan BN, menyebabkan ramai pengundi merasa jijik.

“Pengundi kini berfikiran wajar dan canggih, malah mereka yang tidak canggih pun tahu ini hanyalah politik kotor,” kata pengarah Pusat Inisiatif Dasar (CPI), Dr Lim Teck Ghee.
Foto fail orang beratur untuk mengundi dalam pilihan raya negeri Sarawak tahun lepas. Pengundi semakin muak dengan kempen negatif, penganalisis memberi amaran.

Beliau berkata pengundi boleh menunjukkan minat dalam membaca tentang yang kononnya skandal seks dan tuduhan lain tetapi apabila datang hari mengundi, semua ini akan dilupakan.
“Pengundi akan menumpukan kepada isu-isu sebenar yang memberi kesan kepada mereka seperti rasuah, pendidikan dan ekonomi apabila membuat keputusan, bukan pada kempen memburuk-burukkan lawan,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Walaupun ahli-ahli politik PR juga telah terlibat dalam kempen negatif, operator BN dan organisasi luar yang dikaitkan dengan parti pemerintah tersebut telah meningkatkan serangan mereka terhadap ahli-ahli politik PR melalui akhbar, blog dan media sosial.

Seorang lagi penganalisis berkata kempen negatif hanya akan menolak pengundi atas pagar, terutama bagi yang tidak memihak kepada mana-mana parti kepada pihak lain.

“Pengundi atas pagar mahu melihat penyelesaian konkrit kepada isu-isu yang penting bagi mereka jika BN semata-mata melakukan serangan terhadap Pembangkang ke atas isu-isu remeh seperti itu serangan peribadi terhadap Lim Guan Eng dari DAP dan Datuk Seri Anwar Ibrahim dari PKR, ia akan kehilangan sokongan,” kata penganalisis politik Dr Faizal Hazis.

Beliau berkata pembangkang telah perlahan-lahan memenangi sokongan pengundi atas pagar dengan menangani kebimbangan mereka melalui beberapa dasar pembaharuan seperti menurunkan harga kereta, menyediakan perumahan yang mampu dimiliki dan pendidikan percuma.

“Ini mungkin menjelaskan peningkatan populariti Pembangkang dan penurunan ketara populariti Najib, seperti yang ditunjukkan oleh hasil kaji selidik baru-baru ini yang diterbitkan Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya (UMCEDEL),” katanya.

Beliau berkata politik Malaysia harus dibentuk oleh idea-idea dan perbahasan dan bukannya kempen negatif yang tidak sihat.

“Ia adalah betul-betul adil jika seorang ahli politik menyerang idea dan dasar lawannya yang boleh membawa kepada perdebatan sihat yang boleh membawa kepada penggubalan dasar atau pembaharuan,” kata Faizal.

“Kempen negatif dan tidak sihat yang menengelamkan isu-isu utama dan penting kepada pengundi di Malaysia.”

Dengan pilihan raya umum dijangka tidak lama lagi sebelum April depan, kempen negatif BN telah menyebabkan ahli-ahli politik PR dalam keadaan bertahan.

Sejak kebelakangan ini, dakwaan skandal seks telah muncul kembali, terutamanya terhadap Lim dari DAP yang dianggap sebagai ancaman besar oleh BN.

Ketua Menteri Pulau Pinang ini menderita melalui tuduhan pertama kononnya skandal seks yang melibatkan dirinya dan kemudian satu lagi skandal melibatkan anak remaja beliau.

Apabila cerita ini mati, dakwaan rasuah dan penyalahgunaan kuasa timbul tetapi tanpa bukti yang konkrit untuk menyokong dakwaan tersebut.

Anwar juga berhadapan dengan pelbagai tuduhan seperti tuduhan liwat, di mana beliau dibebaskan, kemudiannya pita seks tersembunyi.

Apabila ditanya mengenai taktik sebegini, ahli-ahli politik BN bersetuju bahawa politik negatif tidak produktif.

“Semua ini tidak akan menjadikan pemimpin lebih produktif serta menjadi baik untuk negara,” kata Datuk Dr Loga Bala Mohan dari Parti Progresif Penduduk (PPP).

“Pengundi akan melihat melangkaui semua politik kotor ini dan juga di atas bangsa dan agama apabila mereka mengundi,” katanya.

Naib Ketua Gerakan Pulau Pinang, H’ng Khoon Leng bersetuju bahawa kempen memburuk-burukkan tidak akan membawa undi.

“Skandal seks dan pendedahan bermotifkan politik adalah hiburan semata-mata untuk orang ramai. Para pengundi akan tahu siapa yang mereka mahu untuk undi dan ia tidak berdasarkan semua skandal dalam media ini,” katanya.

Kempen Gerakan untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri Pulau Pinang dan Lim, H’ng menafikan bahawa ia adalah kempen negatif tetapi menegaskan bahawa ia adalah satu cara untuk parti tersebut mendedahkan kebenaran kepada para pengundi.

“Pemimpin perlu bercakap tentang isu-isu sebenar seperti pembangunan negara dan isu-isu yang memberi kesan kepada rakyat, tidak mencampuri politik kotor jenis ini,” kata naib presiden Parti Cinta Malaysia Major Huan Cheng Guan.

“Masing-masing pihak boleh datang dengan taktik apa sahaja atau mendedahkan pelbagai skandal tetapi pada akhirnya, saya fikir pengundi akan tahu apa yang mereka perlu dilakukan dan tidak akan membuat keputusan berdasarkan perkara bukan isu,” katanya.

Beliau berkata pengundi tidak akan mudah terpedaya dengan politik kotor.

Photobucket

Hubungan Najib-Muhyiddin Hanya Menunggu Masa Untuk Meletus.

on
Pembentangan Bajet 2013 baru-baru ini bukan saja memperlihatkan Najib sudah kepupusan idea untuk terus memaju pertumbuhan dinamik ekonomi negara ke fasa seterusnya yang lebih mencabar tetapi juga menggambarkan beliau hanya melhat kaedah pemberian tunai sebagai satu-satunya cara untuk mengembalikan sokongan rakyat terhadap kerajaan yang dipimpinnya.

Dengan memberikan terlalu banyak pemberian tunai kepada rakyat, Najib seperti mengandaikan rakyat adalah macam perwakilan UMNO yang hendak memilih pemimpin di peringkat bahagian dan nasional. Sebab itu rakyat dinilai dengan pemberian tunai RM500 hingga RM200, sama seperti jumlah yang biasa diterima oleh perwakilan UMNO setiap kali pemilihan diadakan.

Sebagai PM dan Menteri Kewangan, pembentangan bajet seharusnya dimanfaatkan untuk melonjakkan ekonomi, merangsang pertumbuhan dan memberi keselesaan kepada rakyat dalam jangka masa panjang dan sederhana. Ia juga sepatutnya meliputi penurunan beberapa cukai dan pengenalan beberapa program dan insentif baru untuk rakyat sama ada dari segi kesihatan, pendidikan, pelaburan dan sebagainya.

Tetapi Najib hanya memikirkan untuk memberi rakyat wang saku berjumlah RM500 dan RM200 yang sebenarnya boleh habis dibelanjakan dalam tempoh sehari dua sahaja.

Selepas habis pemberian tunai itu, rakyat akan kembali susah seperti sediakala. Mereka akan terus dihimpit kenaikan harga barang, kekurangan peluang pekerjaan dan perniagaan serta pelbagai bebanan lagi. Tetapi jika pengurangan beberapa cukai diperkenalkan yang menyebabkan harga barang turun atau pengenalan beberapa program yang bermanfaat untuk rakyat, tentulah ia memberi kesan jangka panjang yang lebih dirasai.

Apa yang dilakukan Najib sebenarnya melalui BR1M 0.1 dan BR1M 0.2 adalah seperti merasuah rakyat supaya mengundi BN dalam pilihanraya umum akan datang. Tahun lepas BR1M ini diperkenalkan dengan tujuan pilihanraya akan diadakan selepas itu tetapi oleh kerana pelbagai isu muncul dan keadaan tidak cukup merangsang untuk mencetuskan kemenengan kepada BN, pilihanraya terpaksa ditangguh sehingga Najib terpaksa melaksanakan BR1M kali kedua.

Jika tidak ada pilihanraya, tiadalah BR1M. Lihat saja bajet 2010 dan 2011 yang dibentangkan Najib, bukan sahaja tiada BR1M, bonus untuk kakitangan awam pun tiada. Najib cukup kedekut ketika itu.

Hanya apabila hampir pilihanraya, barulah kaedah pemberian tunai BR1M ini diperkenalkan. Kepada kakitangan awam juga, Najib menjadi pemurah secara tiba-tiba. Daripada tiada bonus, tahun ini diberinya sebulan tengah bonus.

Bajet kali ini hanya memperlihatkan keghairahan Najib mempromosi dirinya. Beliau mahu dilihat pemurah dan prihatin. Bukan saja kepada rakyat tetapi kepada ahli UMNO juga. Dengan memberi pelbagai jenis pemberian tunai, peruntukan Jabatan Perdana Menteri jadi melonjak manakala beberapa kementerian sama ada mengalami kenaikan peruntukan yang sedikit atau pun penurunan peruntukan tahunan.

Daripada semua kementerian itu, kementerian yang paling terjejas mengalami penurunan ialah Kementerian Pelajaran. Dalam Bajet 2012, peruntukan Kementerian Pelajaran ialah RM4,581,995,900 tetapi bajet kali ini hanya diberikan sebanyak RM2,118,519,100 sahaja iaitu penuruan lebih 50 peratus.

Penurunan peruntukan Kementerian Pelajaran ini mengejutkan banyak pihak dan tidak pernah berlaku sebelum ini. Selalunya kementerian itulah yang sering diberi peruntukan besar kerana ia berkaitan dengan pendidikan serta masa depan anak bangsa kita. Sudah tentu Kementerian Pelajaran selalunya merangka pelbagai program, merancang pembinaan sekolah baru, membaiki sekolah yang rosak dan usang, menambah jumlah dan kualiti makmal pembelajaran dan sebegainya lagi.

Dan tidak syak lagi penurunan peruntukan kepada Kementerian Pelajaran itu segera dikaitkan dengan Muhyiddin Yassin yang menerajui kementerian itu. Hubungan Najib-Muhyiddin diketahui banyak pihak hanya menunggu masa untuk meletus. Selain perbezaan stail, gaya dan pendekatan, Najib yang ratingnya di mata umum merudum hari demi hari juga sentiasa dibayangi oleh Muhyiddin yang dilihat tiada kontroversi serta isu-isu peribadi.

Najib terlihat amat lemah dan tidak sesuai menjadi PM ketika krisis. Wataknya yang tidak tegas dan kurang bijaksana telah menyebabkan satu demi satu isu yang muncul gagal ditangani dengan baik. Dalam masa yang sama, palitan hitam yang mencemarkan dirinya sejak sekian lama menambahburukkan lagi keadaan.

Ketika Pak Lah mahu disingkirkan dulu, Muhyiddinlah yang bersungguh-sungguh melakukannya. Najib banyak teragak-agak dan cuba bermain selamat sehingga ketika itu Mahathir yang memulakan langkah untuk menyingkirkan Pak Lah turut tidak senang dengan Najib.

Najib hanya diselamatkan oleh kedudukannnya sebagai TPM dan Timbalan Presiden UMNO ketika itu. Hanya itulah yang menjadikannya PM sekarang, bukan kerana wibawa serta kebolehannya.

Selepas menjadi PM, lihatlah apa yang berlaku. Beliau bukan saja gagal memulihkan keadaan, bahkan manambahburukkan lagi keadaan. Beliau juga kelihatan jauh lebih lemah daripada Pak Lah. Dalam konteks demokrasi dan hak asasi manusia pula, Marina Mahathir melabelkan Najib lebih teruk daripada bapanya, Mahathir.

Dengan kelemahan yang begitu ketara sekarang dan kedudukan BN entahkan menang entahkan tidak dalam pilihanraya akan datang, nama Muhyiddin mula diperkatakan sebagai satu-satunya watak yang dilihat sesuai untuk mengembalikan kekuatan UMNO. Pemimpin dan ahli UMNO pelbagai peringkat mula merasakan jika Muhyiddin yang berada di tempat Najib sekarang, atmosfera politik Malaysa mungkin berubah suasananya.

Najib mungkin berdegil untuk terus mengemudi PRU 13 ini. Meski dengan pemberian tunai sekali pun, harapan menangnya tetap tipis. Untuk mencapai lebih daripada 112 kerusi Parlimen pun masih tercungap-cungap, inikan pula untuk melebihi 140 kerusi yang dimenangi pada 2008 yang menjadi antara punca Pak Lah disingkirkan.

Logiknya, jika Pak Lah dengan 140 kerusi pun disingkirkan, Najib juga akan menerima nasib yang sama jika gagal membawa kemenangan dua pertiga kepada BN.

Mahathir sendiri sekarang begitu kerap bercakap soal majoriti dua pertiga sebagai penanda aras sebuah kerajaan yang stabil. Ia sebenarnya adalah petanda untuk menyingkirkan Najib.

Dengan bajet PR yang dilihat lebih mempunyai pelan jangka panjang dari segi memberi kesejahteraan kepada hidup rakyat dengan hasrat menambah nilai wang boleh belanja melalui penurunan harga minyak, penghapusan hutang PTPTN, menurunkan harga kereta dan lain-lain lagi, realiti bagi Najib ialah sama ada kalah pilihanraya atau pun menang sekadar cukup makan saja.

Dalam bajetnya, selain berusaha mempromosi dirinya sebagai Santa Claus, Najib juga mulai cuba mengekang gerak langkah Muhyiddin daripada terus menggugat kedudukannya. Pengurangan peruntukan kepada Kementerian Pelajaran adalah isyarat Najib bahawa Muhyiddin dan kementerian yang diterajuinya akan diperkecil peranan serta kedudukannya.

Dengan peruntukan yang kecil itu, tidak banyak gula yang boleh ditawarkan oleh Muhyiddin kepada pemimpin serta perwakilan UMNO. Projek membina sekolah, membaiki sekolah, mengecat dan sebagainya akan berkurangan. Dengan sendirinya pemimpin dan perwakilan UMNO bahagian yang menjalankan perniagaan akan berkurangan menemui Muhyiddin dan meneroka ke kementerian lain pula.

Jelas bahawa niat Najib mengurangkan peruntukan kepada kementerian Muhyiddin itu ialah untuk mengecilkan peranan serta pengaruhnya di kalangan ahli dan perwakilan UMNO meski masa depan pelajar dan negara terpaksa dikorbankan melalui peruntukan yang makin dikurangkan itu.

Hanya masa yang menentukan bilakah krisis kedua-dua mereka ini akan meletus tetapi berdasarkan pergolakan yang makin membahang di pelbagai peringkat kepimpinan UMNO sekarang ini, ia tampaknya semakin sukar untuk dielakkan meskipun kedua-duanya cuba menunjuk seperti selenggang sehayun bersama.

Jika Najib berjaya menyekat kemaraan Anwar dan PR dalam pilihanraya umum, cabaran beliau seterusnya ialah pemilihan UMNO selepas itu.

Photobucket

Pemimpin Yang Tiada Keberanian Untuk Berdebat

on


NAJIB sekali lagi diminta untuk berani selaku anak jantan, selaku PM yang bermaruah untuk tampil berdepan dan berdebat dengan Ketua Pembangkang, DS Anwar Ibrahim.  Cabaran ini dibuat oleh Ketua Pembangkang sendiri apabila melihat 'hebat'nya Najib menyerang Pembangkang bahkan menyerang peribadi DS Anwar sendiri sewaktu beliau membentangkan bajet "gula-gula" petang semalam di Parlimen.

Alangkah bertuahnya jika kita punyai PM seperti ini
Anwar ketika ditemubual sejurus selepas pembentangan Bajet 2013 oleh Najib berkata,"Berdebat dengan saya. Jika anda bersedia untuk menyerang pembangkang dan pemimpin pembangkang, mengapa anda tidak boleh melibatkan diri dalam perdebatan? (Terjemahan melalui Malaysian Insider).  

Sebenarnya kita naik jemu untuk memperkatakan soal debat ini kerana kita tahu Najib tidak akan ada sedikitpun keberanian di dalam hal ini.  Beliau tidak seperti beberapa pemimpin Bn yang lain, terutamanya dari pemimpin Cina MCA dan Gerakan, jauh sekali berani seperti pemimpin DAP.  Pemimpin MCA, sekalipun semua rakyat tahu beliau mempunyai rekod moral yang teruk tetapi namanya terukir sebagai pemimpin dari komponen Bn yang berani berhujah dengan Pembangkang.  Begitu juga dengan pemimpin Gerakan.  Pemimpin Umno patut malu dan perlu belajar dari pemimpin Cina ini.

MCA dan Gerakan selalu tidak sehaluan dengan DAP.  Namun mereka ini pantang bila dicabar berdebat atas apa jua isu yang melibatkan dasar atau kepentingan parti yang mereka wakili.  Telah beberapa kali kita menyaksikan Chua Soi Lek dan Koh Tsu Koon berdebat dengan Lim Guan Eng.  Di dalam Umno, pemimpin mereka menyorok tidak mahu bersoal jawab dengan pemimpin dari PR.  Najib hanya berani berkokok di hadapan kamera TV berseorangan.  Ini kelakuan aneh yang ada pada Presiden Umno yang ahli-ahli Umno sendiri ramai yang merasa pelik dengan sikap melarikan diri Najib ini.

Debat ini penting, bukan soal kita mahu memilih pemidato atau pemenang debat.  Jika Najib kerap menggunakan media kerajaan untuk memburuk-burukkan dasar PR bahkan sehingga memburuk-burukkan peribadi DS Anwar, sedangkan PR dan DS Anwar tidak boleh menjawab menggunakan media yang sama, maka ini menunjukkan Najib tidak bertanggungjawab.  Sebab itu kita mahu Najib dan DS Anwar ke hadapan agar rakyat boleh menilai apakah yang Najib laungkan tentang keburukan PR itu benar atau memang Najib ingin memperbodohkan rakyat?

Negara lain yang maju adalah kerana pemimpin mereka berani untuk berdepan dengan rakyat dan berani untuk mempertahankan dasar mereka di pentas perdebatan.  Rakyat di negara mereka terbuka minda kerana mereka tidak ditipu oleh media kerajaan yang memerintah.  Malangnya di negara kita, pemimpin negara mempunyai jiwa yang teramat kecil.  Mereka suka rakyat terus buta dengan isu-isu semasa kerana rakyat yang buta memudahkan mereka mengheret rakyat ke mana jua.

Photobucket

Kenapa Jadi Pengecut...?

on

Bila akhbar dan televisyen sibuk mencanangkan pesanan Perdana Menteri saya, Datuk Seri Najib bahawa bajet pembangkang hanyalah janji kosong, hanya akan membawa kepada malapetaka negara dan sebagainya. Maka sudah tentulah saya yakin Perdana Menteri yang saya kasihi, Datuk Seri Najib serta rakan-rakan kabinetnya kelak akan hadir apabila giliran pihak yang mereka sindir, yang mereka hina dan mereka tohmah itu akan berdiri pulak membuat perbahasan tentang bajet 2013 yang dikemukakan oleh Datuk Seri Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan...

Tetapi malangnya, Perdana Menteri yang saya kasihi itu tetiba hilang. Seorang yang saya harapkan akan mempertahankan apa yang dibentangkan sendiri olehnya tetiba tiada... yang ada hanyalah macai-macai yang masih berhingus, terkial kial memberi alasan bodoh...

Jadi, saya rasa sangat terkilan dengan betapa sibuknya akhbar, televisyen dan saluran media massa yang sibuk mentohmah keburukan janji dan cadangan pihak pembangkang ini...

Kerana, sebusuk busuk pembangkang pun mereka hadir juga dikala Perdana Menteri saya yang merangkap Menteri Kewangan negara saya itu membentangkan belanjawan. Maka pada saya adalah relevan mereka mengkritik, kerana mereka hadir, bahkan disindir pula oleh Perdana Menteri saya itu.

Tetapi di mana relevannya kata-kata Datuk Seri Najib, apabila dia dan rakan-rakannya pula langsung tidak hadir mendengar pembentangan dan perbahasan yang dibuat oleh pihak pembangkang?

Sangka baik saya, Perdana Menteri dan rakan-rakan mungkin tonton melalui internet... kalau tidak pun senggugut menyerang lagi... hadoiihh...Dari Suara hati sorang ahli Umno... Photobucket

Erdogan Terpilih Kembali Sebagai Pemimpin Parti AKP 3 Tahun Lagi

on

Erdogan Terpilih Kembali Sebagai Pemimpin Partai AKP untuk Ketiga Kalinya

Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan pada Minggu malam kemarin (30/9) terpilih kembali sebagai pemimpin partai AKP, yang menempatkan dia menduduki posisinya selama tiga tahun lagi.

Erdogan tidak memiliki saingan dalam pemungutan suara, yang diadakan pada kongres Partai Keadilan dan Pembangunan (AKP) di sebuah arena olahraga dengan ribuan anggota partai dan tamu yang hadir.

Ini adalah kongres terakhir Erdogan sebagai perdana menteri dan sebagai pemimpin partai AKP yang memiliki aturan hanya boleh terpilih menjadi pemimpin partai tiga kali menjabat.

Erdogan yang secara luas diperkirakan akan mencalonkan diri sebagai presiden pada tahun 2014, mengatakan dalam pidatonya pada kongres AKP bahwa pelayanan lebih penting daripada sekedar titel jabatan.

Hal itu ditafsirkan sebagai pertanda kuat bahwa dia ingin menjadi presiden pertama negara itu yang terpilih di bawah amandemen konstitusi 2007 yang menetapkan jangka waktu lima tahun bagi jabatan presiden.


eramuslim

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List