Sultan Mahmud dan Laksamana Bentan HIDUP SEMULA!

on Nov 14, 2012“Sejarah akan berulang”. Sejauh mana benar kata-kata tersebut hanya dapat dikatakan sesudah kita membaca menafsir dan mengingati sejarah itu sendiri.


            Sejarah boleh ditafsir mengikut peredaran zaman, namun cara dan gaya ianya ditafsirkan tidak ada lain kecuali memaparkan kebenaran dengan tidak berselindung –selindung tentang kesombongan dan kebongkakan serta kesilapan manusia yang berkuasa dan telah salah mempergunakan kuasa kerana mengikut hawa nafsunya hasil mendengar kata-kata orang di sekeliling  mereka tanpa mengingati kekuasaan Tuhan.


            Al-Quran sendiri menukilkan sejarah silam untuk manfaat manusia yang membacanya dan berfikir. Allah berulang kali mengigatkan manusia supaya berfikir. Berkali-kali ayat yang mengandungi ungkapan ‘berfikirlah’, diulang-ulangkan di dalam Al-Quran.

            Sejarah adalah satu perkara yang penting. Semoga dengan mengingati sejarah bangsa kita segala rahsia disebalik kejadian yang menyayat hati dimasa-masa yang silam terserlah. Sejarah tidak boleh diubah-ubah dan ditulis semula. Sejarah adalah sejarah.

            19 November tahun 1985 bersamaan dengan 6 Rabiulawal 1406 adalah satu tarikh yang sukar untuk dilupakan oleh umat Islam yang kasihkan saudara-saudara mereka yang telah terkorban sebagai Assyahid.


            Tiga tahun yang lampau, satu peristiwa yang amat tragis berlaku di Memali Kedah. Almarhum Ibrahim Libya Alsyahid telah pergi atas panggilan Ilahi. Banyak perkara yang boleh membawa kesedaran dan contoh tauladan yang patut dipelajari oleh orang Melayu, tidak kira mereka ahli UMNO atau PAS atau yang tidak pernah berparti sekalipun.

            “Mintalah, (berdoa) minta padaku doamu akan ku perkenankan.” Begitulah Tuhan berfirman melalui nabiNya Muhammad S.A.W, supaya kita sentiasa bermohon dan berdoa pada Allah S.W.T untuk mendapatkan sesuatu, kerana sifat Tuhan itu amat pemurah lagi amat pengasihani. Baik yang kita minta, maka baiklah yang kita akan terima, begitu jugalah sebaliknya.

            Mahsuri sebelum mati telah meminta sesuatu, telah bermohon sesuatu pada Tuhan. Beliau berdoa semoga kezaliman Sultan yang menganyaikan dirinya yang tidak berdosa akan dibalas oleh Tuhan. Doa Mahsuri berbentuk sumpah. Sumpah supaya Pulau Langkawi menjadi padang jarak, padang terkukur selama tujuh keturunan.

            Sejauh mana sumpah itu benar, Walla hu Alam. Tetapi lagenda Mahsuri di Pulau Langkawi sudah menjadi sejarah. Apakah Langkawi mundur kerana disumpah oleh Mahsuri? Bukan itu pokok persoalan yang kita nak katakana disini, hakikatnya ialah Mahsuri teranai seorang diri, tapi tujuh keturunan orang Melayu di pulau itu hidup terseksa akibat sumpahannya. Itulah mengikut cerita sejarah.

            Mahsuri mempunyai sebabnya yang tersendiri atas apa yang dilakukannya, mungkin manusia dipulau itu tidak berani menegakkan kebenaran, tidak berani berkata benar, tidak berani menentang kemungkaran, membiarkan orang yang berkuasa berbuat apa saja yang mereka suka, fitnah menfitnah, dendam mendendam, hasad dan dengki berleluasa.
           
            Sejarah Laksamana Bentan di Kota Tinggi, Johor juga berakhir dengan sumpah seorang raja. Satu lagenda yang kekal hingga hari ini. Makan Sultan Mahmud dan Laksamana Bentan masih berada di Kota Tinggi Johor. Apakah tidak berlaku perkara dendam, fitnah dan hasad dengki yang berleluasa terhadap orang yang berkuasa hingga kehari ini. Kesaat ini?

            Sebelum Sultan Mahmud menghembuskan nafas yang terakhir, Almarhum menyumpah agar tujuh keturunan orang bentan kalau menjejakkan kaki kebumi Kota tinggi akan muntah darah. Sultan Mahmud marahkan Laksamana kerana menikamnya, kerana menderhaka kepada Sultan.

            Kenapa tujuh keturunan orang Bentan yang mesti menerima padahnya? Sedangkan yang menikam Sultan hanyalah Laksamana, seorang diri. Itupun dilakukan kerana kezaliman, kekejaman sultan yang tidak berperikemanusiaan yang telah tanpa usul periksa menjatuhkan hukuman mati pada isterinya yang sedang hamil. Isterinya dibelah perut kerana mengidam seulas nagka. Sultan Mahmud yang telah dipengaruhi oleh fitnah lupa pada jasa-jasa bakti Laksamana terhadap baginda dan bangsanya. Sultan telah lupa diri, sultan sudah dipengaruhi oleh syaitan.

            ‘Sultan beraja dimata bersultan dihati’. Ada akal fikiran tak digunakan. Taka da belas ikhsan, tidak ada perrikemasuniaan. Apakah pemerintah dan pucuk pimpinan kita hari ini macam perangai Sultan Mahmud? Dan apakah perlunya lahr seorang lagi Laksamana Bentan?

            Singapura kalah diserang oleh Majapahit, juga disebabkan dendam terhadap sultan yang telah menyula anak Sang Rajuna Tapa tanpa usul periksa. Marahkan sultan, kerana menyula anaknya yang kebetulan jadi isteri sultan. Satu negeri manusia menjadi huru hara menderita dan tersiksa. Akhirnya raja yang zalim hilang takhta. Orang melayu kehilangan Singapura.

            Hari ini Ku Li dan Musa sudah diberi peluang untuk jadi menteri semula tetapi kerana marah dan dendam peribadi golongan mereka yang tak berapa orang, orang Melayu yang tak berdosa akan jadi mangsa. Kenapa? Mahukah kita sejarah silam berulang semula?

            Orang yang beriman mesti tabah menerima ujian Tuhan. Sekiranya manusia sedar bahawa segala-gala yang berlaku keatas diri mereka adalah kehendak kadak dan kadar maka manusia tak jadi pendendam dan ikutkan hati yang marah menjadi sombong dan bongkak. Nabi Muhamad dan Nabi Musa menerima dengan redha menjadi gembala kambing sebelum dilantik menjadi Rasul. Apa nak dimalukan jadi menteri tak berportfolio?            Sekiranya Mahsuri, Sang Rajuna Tapa dan Sultan Mahmud hidup semula, tentulah mereka akan menyesal kerana betapa nipisnya iman dan kurangnya pengetahuan mereka mengenai agama. Mereka akan bertaubat kerana kesilapan tidak berfikir dengan betul mengikut jalan Allah dan Rasul. Katakanlah ketika itu kiranya ada para ulamak yang menjadi penasihat para Sultan menjalankan tugasnya dengan amanah. Dan mereka telah katakana dengan berani megenai yang hak dan yang batil mereka berkatakan benar, walaupun pahit untuk didengar seperti yang telah diajarkan oleh Junjungan Nabi S.A.W, mungkin umat Melayu hari ini tak macam ini.

            Sultan Mahmud yang mangkat dijulang, Sang Rajuna Tapa dengan kisah derhaka dan Mahsuri tinggal nama dan sejarahnya saja. Tapi bagi kita yang masih ada peluang, mahukah kita membiarkan cerita, kejadian Musa dan Ku Li serta golongan serpihan yang sedang menentang pemerintah ini dijadikan satu lagenda untuk tatapan manusia di hari muka?

            Semoga sejarah buruk menyumpah bangsa dan negeri disebabkan marah dan dendam pada orang tertentu tidak akan berulang. Semoga pihak serpihan yang mahu membalas dendam mahu membakar kelambu kerana marahkan pepijat berfikir panjang-panjang. Kenapa keinginan dan cita-cita peribadi mereka dilibatkan dengan bangsa dan negara?

            Sejarah Laksamana telah mereka lupakan, namun kisah Ibrahim Libya di Memali masih menghantui pemikiran mereka yang bersalah dan berdosa kerana terlibat sama.


            Sepatutnya Musa Hitam dan Rais Yatim pergi memohon maaf secara terbuka, dan kemudiannya menghulurkan bantuan atau paling kurang bertanyakan khabar dan berita serta nasib para keluarga syuhada yang masih tinggal. Bagaimanakah isteri-isteri yang telah kehilangan suami-suaminya, anak-anak yang telah menjadi yatim? Kerana ketika kejadian itu Musa menjadi Menteri Dalam Negeri dan Rais Yatim menjadi Menteri Penerangan yang menyampaikan berita kepada seluruh dunia. Datuk Rais Yatim bertangungjawab mengenai segala berita yang tersiar mengenai kejadian berdarah di Memali.

            Musa ketika itu dengan sombong dan bongkaknya menyifatkan pelampau agama musuh utama Negara. Tidak ada sedikitpun baying garis-garis penyesalan di wajahnya. Tidak ada sedikitpun rasa resah mengenangkan nasib keluarga syuhada dan mangsa-mangsa yang ditembak dan dipukul. Datuk Musa Hitam yang ketika itu menjadi Pemangku Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri melihat bagaimana anggota polis melayan para syuhada itu seperti bukan melayan manusia.

            Peristiwa Memali adalah satu perkara yang mustahil untuk dilupakan dan memang tidak mungkin dilupakan. Namun kita sama sekali jangan lupa pada pemimpin dan ahli UMNO yang kini sebahagiannya menjadi serpihan kerana kita tahu dalam hati kecil mereka tidak semua yang suka pemimpin UMNO mengambil tindakan demikian. Namun disebabkan ramai pengikut yang mendesak dan pemimpin tidak menggunakan pertimbangan akal yang berpandukan ajaran Islam yang sebenarnya maka terjebaklah mereka dalam satu kancah dosa dan dusta. Saya percaya keluarga Ibrahim Libya tidak menaruh dendam kepada ahli-ahli UMNO kerana mereka tahu dalam orang UMNO tidak semuanya suka tragedy ini berlaku dan dengan pergi beramai-ramai bermaaf-maafan mungin dapat mententeramkan jiwa-jiwa para pemimpin serpihan yang resah gelisah kerana mahu berkuasa kembali.

            Politik seperti ini akan membawa padah dan kebinasaan. Yang menentukan sesuatu ialah suara ramai bukannya kebenaran dan keadilan. Pemimpin akan merasa kedudukannya tergugat sekirannya tidak memenuhi citarasa pengikutnya. Pengikut kata hapuskan Dr.Mahathir , tentang Dr. Mahathir, pemimpin ikut saja. Dan pemimpin yang begini dinamakan pemimpin yang Berjaya kerana mereka ikut saja kehendak pengikutnya.

            Sumpahan Mahsuri, peristiwa anak Sang Rajuna Tapa di sula dan peristiwa perut isteri Laksamana Bentan dibelah adalah angkara yang dilakukan kerana mendengar apa saja desakan orang-orang dikeliling yang sanggup melihat pembunuhan dilakukan. Begitu juga seorang ulama muda boleh dibunuh bersama pengikut dan anak muridnya hanya kerana desakan dari para ahli UMNO yang tahunya mendesak tetapi tidak tahu kenapa mereka mesti mendesak dan permainkan media-media massa yang membesar-besarkan perkara yang kecil untuk kepentingan peribadi dan melakukan akhbar menjadi minyak kepada api yang sedang membakar.

Tidak timbul penentangan Ustaz Ibrahim terhadap kerajaan disebabkan semangat semata-mata atau penentangan tanpa sas. Hujahnya mantap, keyakinannya teguh dan tidak bergoncang, -bahawa yang layak didaulatkan hanyalah Hukum Allah. Cuba kita menungkan ucapan terakhir Asyahid.
Marilah kira bersumpah dan berikrar dengan laungan Allahu Akbar dengan erti dalam perjuangan Islam ini mati kita hidup kita, jiwa raga kita, harta benda dan nyawa kita korbankan demi menegak kalimah Allah Yang Maha Tinggi… Mudah-Mudahan kita dapat mengukuhkan aqidah dan keimanan kit. Oleh itu tinggalkanlah kemungkaran dan kefahaman-kefahaman karut yang kita amalkan sebelum ini dengan kita berkata: Aku bersaksi bahawasanya Tiada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu Rasulullah.”
Ibrahim Libya tidak pernah mengutuk atau menyumpah seperti yang dilakukan oleh Mahsuri dan Sultan Mahmud. Beliau mati dalam iman. Beliau tida mewasiatkan murid dan pengikutnya suruh balas dendam tentang ISA seperti mana yang dilakukan oleh PAS hari ini.

Pemimpin Pas menganggap Ibrahim Libya adalah seorang yang syahid dan tempatnya di syurga disisi para ambiah dan awlia Allah kerana perjuangannya adalah kerana Allah. Dari itu perlu apa mereka menyumpah pemimpin kerajaan apabila mereka ditahan dibawah I.S.A.  Saidina Hussien dan keluarganya tidak bangun menuntut bela atas kematian ayahandanya Ali. Mereka berjuang dan berjihad kerana Allah bukan kerana membalas dendam. Perbuatan PAS yang takut dan benci pada I.S.A adalah satu perjuangan yang tidak ikhlas dan tidak dituntut oleh landasan PAS itu sendiri.

Ibrahim Libya mati dan antara lain sebabnya ialah bahawa beliau dan rakan-rakannya ditomah dan dituduh sebagai penjenayah. Alhamdulillah hari ini terbukti yang tiduhan itu palsu, dusta yag sengaja diada-adakan. Kenyataan Datuk Musa Hitam yang mempergunakan kuasa yang ada padanya ketika itu ternyata telah disalah gunakan. Nah apa bezanya tomahan dan tuduhan Musa, ahli-ahli PAS dan kumpulan serpihan terhadap Dr.Mahathir? Apakah kita tidak patut mempersoalkan perilaku Musa dan kumpulan serpihannya menuduh Mahathir seorang dictator, komunis, Mahathir rasuah, apakah tuduhan itu mempunyai asas? Nampaknya tujuannya semata-mata untuk menjatuhkan Dr.Mahathir pemimpin melayu yang sah untuk digantikan dengan kumpulan serpihan yang haram dan ramai yang bersubahat menerimanya tanpa berfikir.

Tidak ada tuduhan rasmi keatas Ibrahim Libya dan tidak disabitkan di mana-mana mahkamah pun sampai hari ini. Beliau ditahan dibawah undang-undang jenayah. Dan kemudian banyak lagi tipu helah dibuat keatasnya. Tetapi orang PAS memperjuankan peribadi bukan perjuangan untuk menegakkan kebenaran. Jika benar mereka memperjuangkan kebenaran mereka akan memperjuangkan siapa saja yang ditohmah tanpa bukti seperti yang berlaku pada Dr.Mahathir hari ini.

Saya bukan orang PAS yang mahu mengeksploitasikan kematian Ibrahim Libya dalam tragedi memali yang diaangap sensitif. Apakah umat Islam tidak patut sensitif dengan apa saja perkembangan yang berlaku? Umat Islam bukan pemerhati pasif pada tragedi demi tragedi tetapi kalau kita tidak ingatkan ia akan berlaku keatas siapa saja yang berjuang atas landasan Islam. Lihatlah bagaimana akhbar utusan melayu dan segelintir pemimpin UMNO sedang lakukan keatas ustaz Ashaari dan Darul Arqam. Mereka mencari dan terus mencari kesalahan yang kecil tetapi menyembunyikan kebaikan dan kebajikan yang telah diusahakan oleh Ashaari dan Arqam.

Mahukah kita melihat Ustaz Ashaari dan pengikutnya jadi seperti Almarhum Ibrahim Libya Asyahid. PAS sendiri pun sedang merancang untuk menjahanamkan Arqam dengan mengadakan forum bersama mereka yang telah menjadi serpihan Al-Arqam. Nampaknya PAS yang kononya memperjuangkan Islam telah mengambil kesempatan memperniagakan darah para syuhada di memali dan mengumpul serpihan UMNO dan arqam untuk terus memecahbelahkan ummah. Inikah gaya dan cara PAS mahu menyatukan ummah?

“ Sesiapa yang menyakiti seorang dari waliKu (kekasihKu-yang cintakan Allah dan RasulNya) maka sesungguhnya aku (Allah) dan RasulNya telah mengishtiharkan perang atasnya.”
                                                                                    Sanbda Rasulullah S.W.A

Menggunakan kebencian dan tindakan diluar undang-undang terhadap orang yang mahu membawa perbaharuan yang baik terhadap bangsa dan Negara kita kerana kita rasa kita teranaiya dan dizalimi bukanlah sifat perjuangan yang sebenarnya seperti apa yang dilakukan oleh tiga manusia dalam sejarah tragis melayu. Kalau kita perlu ajar bangsa kita, kaum kita marilah kita ajar mereka dengan cara mengunakan pendidikan terlebih dahulu sebelum kita mengunakan hukuman.

Rakyat mesti tahu siapa yang salah, siapa yang benar. Kemudian tinggalkan yang salah dan ikutlah yang benar. Cakap pasal slah benar ini saya teringat di Johor Kadi dan Imam serta orang yang ada pengetahuan agama pun memehak kepada Musa kerana semangat kenegerian. Apa nak jadi pada Tok Kadi yang makan gaji dengan kerajaan, tapi gunakan kemudahan kerajaan dibulan Maulud Nabi untuk memburuk-burukkan dan menahbahkan kekeruhan dalam politik? Dimana mereka letakkan iman dan pengetahuan agama mereka?

Apa bezanya di Kelantan, Ku Li orang Kelantan, salah betul mereka mesti sokong dan bantu Ku Li kerana sifat kenegerian. Bukankan ini yang dinamakan asabiah dan siapakah yang bersubahat menghidupkan asabiah dinegeri ini kalau bukan mereka yang cakap tak serupa bikin.

Jaganlah apa yang kita pandang semua betul kerana kita suka, sedangkan kita tahu kita tidak boleh percaya mata kita sendiri. Mata adalah alat yang suka menipu manusia. Kalau dalam ketakutan tunggul kita kata hantu, ditengah padang pasir kilau panas kita sangka air. Orang yang buruk wajahnya kerana hati kita berkenan kita pandang cantik. Benda yang indah kita Nampak buruk kerana kita benci.

Orang yang beriman tidak beraja dihati. Orang yang mengikutkan kata hati akhirnya mati. Tengok sajalah golongan serpihan yang mengikutkan kata hati, berapa ramai dari mereka yang politiknya sudah mati dan mahu matikan politik orang lain pula.


Petikan daripa buku:
Perang di Parit Raja 1991 
http://shalattas.blogspot.com


Photobucket

PRU ke-13 mungkin selepas Tahun Baru Cina, kata Raja Nong Chik

on
Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin membayangkan pilihan raya umum (PRU) ke-13 bakal diadakan selepas Tahun Baru Cina tahun depan memandangkan ketika itu ke semua perayaan yang disambut rakyat akan berakhir dalam ucapannya di Lembah Pantai. 

“Kita sudah menyambut raya haji, selepas ini kita akan sambut Deepavali dan Krismas. Kemudiaan tahun depan masyarakat Cina akan sambut tahun baru. 

“Tapi kita jangan lupa perayaan paling besar untuk rakyat, iaitu memberikan kemenangan kepada Barisan Nasional (BN) dalam perayaan paling penting iaitu selepas tahun baru Cina,” kata Menteri Wilayah Persekutuan tersebut. 

Nong Chik mendakwa waktu tersebut adalah paling terbaik buat kerajaan memandangkan ketika itu rakyat Malaysia yang berbilang kaum berada dalam harmoni dan perpaduan kuat ketika itu.

“Setiap berakhir perayaan, perpaduan berbilang kaum di dalam negara ketika itu sangat kuat memandangkan seluruh rakyat Malaysia menyambut perayaan tersebut. 
“Apabila hubungan yang erat ketika itu saya harapkan ia akan dibawa hingga ke pilihan raya,” tambah Nong Chik. 

Walaubagaimanapun, Nong Chik berkata itu hanya satu ramalan tetapi keputusan penuh dan muktamad masih lagi ditangan perdana menteri (PM), Datuk Seri Mohd Najib Razak. 
“Saya hanya meramal, tetapi waktu itu adalah sesuai. Namun, jentera harus bersiap-sedia dan mula mengerakkan kerja kempen di setiap tempat,” kata Nong Chik.

Dalam pada itu, Nong Chik merupakan antara calon yang disebut-sebut akan diletak untuk bertanding kerusi Parlimen Lembah Pantai pada pilihan raya umum ke-13.

Malahan ketua Umno Lembah Pantai itu juga telah memaklumkan hasratnya kepada PM dan sedia untuk mengembalikan semula kerusi yang  telah dirampas daripada Umno pada 2008 lalu.

“Saya telah banyak kali memberitahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini, sekiranya saya dicalonkan dalam  pilihan raya ke-13 kelak, saya mahu bertanding di Lembah Pantai walaupun ia dikatakan sukar untuk dimenangi, berbanding  Putrajaya dan Labuan,” katanya.
Kenyataan ramalan beliau juga dilihat seiring dengan kenyataan presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Ibrahim  Ali pada September lalu yang meramalkan PM akan mengadakan PRU selepas Tahun Baru Cina.

Irahim berkata langkah itu betujuan untuk memanfaatkan perayaan tersebut bagi memenangi kembali undi masyarakat Cina kepada Barisan Nasional (BN).
BN hilang sejumlah besar undi masyarakat Cina pada PRU 2008 dengan parti Cina dalam gabungan tersebut seperti MCA dan Gerakan – kalah di hampir kesemua kerusi parlimen dan dewan undangan negeri (DUN).

Perkasa yang majoriti ahlinya terdiri dari ahli Umno, dilihat mencetuskan ketegangan apabila bersuara mengenai hak Melayu dan mendesak kerajaan agar memberikan lebih banyak peluang perniagaan kepada orang-orang Melayu.

“Saya tetap dengan pandangan saya, ramalan saya bahawa pilihan raya akan diadakan selepas raya Cina, tahun 2013,” kata beliau.

The Malaysian Insider melaporkan sebelum ini bahawa BN mensasarkan untuk mengadakan pilihan raya mengejut pada bulan November, 60 hari selepas Bajet 2013 dibentangkan, sejurus selepas Najib dalam satu majlis memberikan isyarat dengan mengulangi perkataan 11, yang mana merupakan nombor kegemarannya.
Photobucket

Najib takut, tak mahu nasibnya sama macam Tun Abdullah

on


INANAM, 14 NOVEMBER: Perdana Menteri Najib Razak tidak mahu nasibnya menjadi seperti bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang diguling UMNO sendiri kerana gagal mempertahankan majoriti dua per tiga BN di Parlimen.

Sebab itu, Najib kelihatan terlalu “menderita” untuk menentukan tarikh pilihan raya umum ke-13 yang dinantikan selama dua tahun oleh rakyat Malaysia dengan cuba mempopularkan dirinya dengan pelbagai pemberian “hadiah” kepada rakyat seperti BR1M, vaucer buku dan sebagainya.
“Najib perlu lebih baik daripada Abdullah dengan memenangi lebih daripada 140 kerusi Parlimen dan bagi memperoleh majoriti dua pertiga, bermakna BN perlu menang sekurang-kurangnya 149 kerusi Parlimen,”

Demikian kata Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang ketika berucap pada satu majlis UBAH di sini.

Paling ironi ujar Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur, Najib sendiri tidak mempunyai jawapan memandangkan dalam dua tahun ini beliau sendiri begitu menderita memikirkan masa sesuai untuk Pilihan Raya Umum ke-13.

“Ia bukan kerana pertimbangan besar berkenaan negara atau atas sebab negara. Tetapi disebabkan pendirian mementingkan diri sendiri dan survival hidup matinya politik beliau,
“Tidak kira di mana-mana seluruh Malaysia, baik di Sabah, Sarawak atau Semenajung, sama ada ketika ceramah, dialog atau lawatan, soalan paling kerap ditanya adalah: “Bilakah pilihan raya umum akan diadakan?” katanya.

Tambah Kit Siang, buat pertama kali dalam sejarah negara ini, pengundi di Sabah dan Malaysia menjadi tidak sabar menanti pilihan raya umum memandangkan mereka sudah  menanti lebih daripada dua tahun untuk Parlimen dibubarkan Najib.
“Dalam erti kata lain, hasil PRU-13 adalah ibarat melambung syiling, boleh jadi BN kembali menguasai Persekutuan atau Pakatan Rakyat menggantikan BN untuk memusnahkan hagemoni UMNO untuk menguasai Putrajaya.” ujar beliau.- RoketkiniPhotobucket

Ahmad Maslan Sahkan Faktor Sabotaj Ujud Dalam UMNO

on


KUALA LUMPUR: Kekalahan calon UMNO pada pilihan raya umum lalu adalah kerana faktor sabotaj di kalangan ahli parti yang turut menjadi antara punca yang menjejaskan peluang Barisan Nasional (BN) mendapat kemenangan dua pertiga, kata Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan.
“Inilah maklum balas yang saya terima berdasarkan tinjauan saya ke 80 peratus tempat di Malaysia ini termasuk kawasan (dilabelkan) ‘hitam mahu pun putih’.
“Janganlah ada sabotaj lagi. Kita perlu dahulukan parti dan bukannya kepentingan periuk nasi sendiri,” katanya.
Jelasnya ada tiga faktor wujudnya virus sabotaj ini iaitu sabotaj kerana tidak suka kepada calon yang dipilih, sabotaj kerana tidak dicalonkan dan sabotaj kerana tidak setia kepada parti dan tiba-tiba ingin keluar dari parti.
“Sebagai ahli parti, kita kena setuju pada calon yang dipilih, kena setia pada parti. Jangan ada budaya pangkah calon ikut kaum saja sebab kita 1Malaysia.
“Kalau tidak jadi calon, banyak lagi rezeki dan tidak salah untuk terus menyokong kepimpinan tanda taat setia kepada perjuangan parti,” katanya.
Ahmad yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, perhimpunan agung UMNO nanti perlu dijadikan medan pertempuran terakhir dan digunakan sebaik-baiknya oleh ahli UMNO untuk menghapuskan terus virus sabotaj daripada terus menular di dalam parti yang menyatukan kaum Melayu ini.
Beliau turut mendedahkan majoriti perwakilan pada perhimpunan itu adalah ‘winnable candidate’ atau “calon boleh menang” dan juga boleh menjadi ‘pembawa virus sabotaj’.
Ahmad percaya perhimpunan agung UMNO 2012 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini yang bermula 27 November hingga 1 Disember ini sebagai persediaan terpenting bagi memantapkan jentera parti.
Katanya, jurucakap negeri dan perwakilan yang dilantik parti perlu menjelaskan sejauh mana program turun padang yang dilakukan pemimpin mereka berkesan di akar umbi.
“Pimpinan pusat juga ingin tahu dan ingin maklum balas apa sebenarnya yang diperlukan perwakilan atau jurucakap bagi memantapkan jentera. Seharusnya mereka jelaskan apa respons akar umbi dan rakyat tentang program kerajaan.
“Selain itu, mereka juga perlu menjelaskan persiapan kawasan masing-masing menghadapi PRU selain membuktikan apa yang mereka lakukan sebagai tanda setia kepada parti. Jangan ada yang tidak setia seperti tokoh dan ahli sebelum ini,” katanya.
Ahmad turut mencadangkan supaya ahli UMNO memperbaharui ikrar tanda taat setia kepada parti semasa perhimpunan itu.
Baginya perhimpunan kali ini juga penting untuk memastikan jentera parti bersiapsiaga dalam memastikan UMNO membantu BN kembali kepada tradisi menang dua pertiga selain menawan semula negeri yang kalah dan menambah jumlah undi popular semasa PRU nanti.
“Seperti faktor A BA TA, iaitu A – agama Islam, BA – bangsa dan TA – tanah air. Maka faktor ABATA ini perlu tersemat dalam setiap ahli UMNO jika inginkan negara terus diterajui BN pada masa depan,” katanya.
Ketika ditanya senjata tambahan UMNO selain perhimpunan agung ini, Ahmad berkata, barometer UMNO juga ada pada pengundi baru dan ini terbukti pada pilihan raya kampus di mana pro-aspirasi memenangi banyak kerusi berbanding pro-pembangkang.
“Pemikiran pengundi baru khasnya dari belia penting kerana mereka ada wawasan jangka panjang dan bukan singkat ini boleh membantu jentera kita pada PRU nanti,” katanya. 
 BERNAMA


Photobucket

Siapa MB Johor?Ghani atau Lim Kang Hoo?

on

BILA Syed Mokhtar Al-Bukhary mendapat banyak peluang-peluang perniagaan,DAP dengan begitu hebat menyerang kedudukan Syed Mokhtar ini dan ahli parlimen yang mewakili kerajaan pun turut tumpang sekaki menyerang korporat melayu ini seolah-olah perniagaan Syed Mokhtar itu haram,beliau berniaga barang-barang terlarang,seolah-olah Syed Mokhtar itu penjenayah dan tidak dibenarkan untuk berniaga apa sahaja yang berkaitan dalam negara ini.

Tetapi tidak ada siapa pula yang mahu mempersoalkan tindak tanduk Lim Kang Hoo yang dilihat begitu bermaharjalela di Negeri Johor dengan menguasai hamper keseluruhan hartanah di negeri tersebut dan tindakan Lim Kang Hoo ini tidak pula didedahkan atau dipersoalkan oleh DAP ataupun MP Barisan Nasional,seolah-olah Lim Kang Hoo ini kebal dan tidak ada sesiapa yang boleh menyentuhnya.

Kenapa bila Melayu menjadi kaya raya,ada pihak yang mempertikaikannnya dan kenapa Cina ataupun India yang juga diberikan peluang untuk menjadi kaya oleh kerajaan Barisan Nasional tidak dipertikaikan?Kenapa tidak dipersoalkan Robert Kuok.Anand Krishnan dan ramai lagi?Mengapa DAP menyerang korporat Melayu semata-mata?

Kenapa tidak ada yang bertanya berapa ratus hektar tanah di Wilayah Iskandar diberikan kepada syarikat milik Lim Kang Hoo ini selebihnya pula dibuka untuk tender terbuka?Kenapa tidak dipersoalkan jajaran Danga Bay yang dimonopoli oleh Cina ini?Mengapa disembunyikan bahawa syarikat Lim Kang Hoo ini yang  sebenarnya berselindung di sebalik pengswastaan KFCH?

Betulkah Johor Corporation masih memegang ekuiti 51 % atau sekadar angka semata-mata?Mengapa tidak ada yang bertanya,apa jadi kepada Kumpulan Permodalan Rakyat Johor (KPRJ) selepas Menteri Besar Ghani Othman mengambil alihnya?

Apa istimewa hubungan Ghani Othman dan juga seorang pemimpin kanan dari pusat dengan Lim Kang Hoo ini?Malah ada yang bertanya,siapa MB Johor?Ghani atau Lim Kang Hoo hingga Ghani dilihat menurut dan mematuhi apa sahaja kehendak Lim ini dan ada yang tidak segan silu menuduh bahawa Lim Kang Hoo adalah de facto MB Johor dan Ghani hanyalah wayang semata-mata.

Siapa pula yang memperkenalkan Lim Kang Hoo ini kepada kepimpinan negeri Johor?

Mengapa tidak ada yang berani mempersoalkan kenapa Lim Kang Hoo diberikan layanan yang cukup istimewa di Negeri Johor.Siapa di belakang korporat Cina ini sehinggakan beliau menjadikan Johor itu seolah-olah bagaikan hartanya sendiri?

Mengapa tidak ada yang berani mempersoalkan ataupun bertanya berapa banyak premium tanah yang dibayar oleh Cina ini sewaktu pengambilan tanah di Danga Bay ataupun ditempat-tempat lain dalam negeri itu?Mesti ada rekod di PTG,siapa yang mengarahkan dengan minit bertulis supaya pengambilan tanah tertentu dikecualikan dari bayaran premium.

Tidak salah menyerang Syed Mokhtar kalau terbukti beliau memperolehi peluang hasil daripada penyelewengan dan dalam masa yang sama,keterlibatan Lim Kang Hoo ini juga perlu didedahkan supaya berlaku adil kepada semua dan dokumen yang bakal didedahkan membuktikan bahawa lebih daripada separuh pengswastaan projek-projek hartanah di negeri Johor dimonopoli oleh Lim Kang Hoo ini yang turut menguasai Ekovest.

DAP berdiam diri untuk tidak menyerang atau mempersoalkan Lim Kang Hoo ini mungkin kerana hubungan bangsa mereka ataupun syarikat-syarikat milik Lim Kang Hoo ini termasuklah dua tiga Melayu yang ada di dalamnya proksi kepada orang-orang tertentu ataupun berkemungkinan besar syarikat milik Lim Kang Hoo ini turut menyumbang untuk dana parti  DAP?

Isu Lim Kang Hoo ini sudah mula diperkatakan oleh rakyat negeri Johor.Keintiman ataupun hubungan rapat antara beliau dengan kepimpinan negeri dan orang-orang tertentu hingga beliau dilihat mempunyai kuasa pemutus untuk sebarang keputusan melibatkan kerajaan negeri mula menjadi buah mulut ramai.http://sanggahtokjanggut.blogspot.com/

Photobucket

55 Tahun UMNO hamba abdikan Orang Melayu!

on


Walaupun memerintah 55 tahun dan memiliki segala sumber media dan menguasai jentera kerajaan, UMNO berkelakuan seperti sudah tewas. Kita tidak pernah dengar jentera UMNO mengoyakkan poster lawan, atau mencuri kain pemidang parti lawan. Kita tidak pernah dengar UMNO melontar batu, membaling cat, mengungut, menyekat pergerakan parti lawan. Ini semua petanda2 orang yang sudah pun tewas sebelum masuk gelanggang. Jika saya mereka, baik berdiam diri supaya orang tidak sakit hati dan kemudian akan melakukan pembalasan kepada kamu.  Dan penyakit ini kian merebak zaman Najib Razak jadi Presiden UMNO- ia membuktikan bahawa Najib tidak mempunyai punca mahu memuliakan UMNO. 

Kita bukan sangat kisahkan UMNO. Kalai ia nak berkubur, kita akan talqinkan. Yang kita kisah ialah apabila UMNO merasakan dirinya mewakili bangsa Melayu. Dua perkara ini kita mesti pisahkan. UMNO itu parti politik, Melayu itu bangsa. UMNO mati, bangsa Melayu tetap ada. Dalam negara ini , ada 18 juta orang Melayu manakala ahli UMNO mengikut penceritaan tukang karut UMNO, ada 3 juta. 1 dari 6 orang Melayu ialah ahli UMNO; mati seorang ahli UMNO, ada 5 lagi orang Melayu. Mereka hidup tanpa memerlukan UMNO. Lebih ramai orang Melayu diluar yang tidak memerlukan UMNO. 

Rakyat berpusu pusu dan bersusun susun mendengar ceramah parti lawan. Lagi kuat Anwar Ibrahim dinista dan dicaci, rakyat menderu deru hadir dalam ceramah nya. Majlis Najib kalau tidak berangkut dengan bas, tidak dipungut pelajar sekolah, kolej, tidak kutip ahli2 UMNO yang melata diseluruh negara dan diberi bayaran pula, orang enggan datang. 
Janganlah menipu rakyat, supaya rakyat tidak mendedahkan kebenaran mengenai kamu. 

Chuasoilek hina dan nista Islam, presiden UMNO buat pekak, senyum dan beri lagi duit RM30 juta. Tidak ada pun budak2 UMNO berdemo besar besaran membantah dan mengecam keras kenyataan dari para pemimpin MCA. Tapi bila NurulIzah mengeluarkan kenyataan berkaitan tidak ada paksaan dalam Islam, budak2 UMNO gegak gempita dan goga. Keatas bangsa sendiri, orang UMNO sanggup berbunuhan, tapi keatas bangsa lain, orang UMNO menjilat pantat.
 
Saya nasihatkan pemimpin UMNO serta penyokong mereka bertenang dan jangan menggila. PRU nanti memberi peluang untuk mereka yang bertanding menawarkan diri untuk berkhidmat kepada masyarakat. UMNO bukanlah satu2 nya wadah yang boleh disertai untuk berkhidmat kepada masyarakat. Kita tetap boleh berkhidmat kepada masyarakat dan negara melalui mana2 parti politik pun. Jika calun UMNO menang- dia juga boleh menawarkan perkara yang serupa dengan apa yang calun parti lain boleh- yakni memberi khidmat kepada masyarakat.

Negara Malaysia bukan UMNO punya. Melayu bukan hamba UMNO. Biarlah rakyat membuat keputusan siapa yang mereka rasakan dan yakin boleh memberi perkhidmatan yang lebih baik. Bagaimana mereka membuat keputusan? Dengan melihat pemimpin dan kepimpinan nya, dasar parti mereka dan suatu perkara yang menjadi penting, melihat juga kualiti atau mutu penyokong dan pendukong mereka. 

Satu demi satu dasar dan rencana UMNO mendedahkan bahawa kepentingan rakyat selalu dibelakangkan. 

Kita lihat poster 55 tahun janji ditepati ada dimana mana. Tapi 55 tahun, mengikut Dr Mahathir hanya berjaya menghasilkan bangsa Melayu yang mengemis dalam negara sendiri. Itu pun salah, setelah 55 tahun, yang mengemis itu sebahagian besar bangsa Melayu, manakala segelintir orang Melayu hidup bermewahan boleh ada bilik pameran Ferrari yang ke2 terbesar diluar Italy dan boleh memiliki keraka Bugatti yang berharga berjuta juta Ringgit. 

Penyenaraian FGV ialah skim cepat kaya UMNO sebenarnya. Felda dapat RM10 billion dari penjualan 2.188 billion saham FGV.  Dengan menjual saham tersebut, felda dapat 6 billion, RM4 billion disalurkan kepada menteri felda- dato najib tun razak. Dia tahu lakukan satu perkara sahaja dengan RM4 billion itu- hulur sana hulur sini, Beri Rasuah 1 Malaysia ( BR1M). 

ada orang kata, semakin hari mereka meluat membaca artikel2 saya. Saya sahaja yang pandai, orang lain semua tak pandai. Salah tu awang- bukan saya pandai menulis, saya boleh. I write because I can. Dan I can write what I think listing of FGV is- it’s a Ponzi scheme designed to enrich market manipulators. 

Dari sebermula, FGV ini skim tidak berhati perut. 112, 636 peneroka mendapat 2.5 % dari jumlah unit saham yang dijual atau 91.2 juta unit saham. Staff felda dapat 3% atau 109.4 juta unit saham. Jumlah semua ialah 5.5%. apa ertinya ini? ertinya, 94.5% yang membeli saham felda adalah bukan warga felda. Mereka ini menguasai dan pemilik sebenar FGV yang telah menelan segala asset yang dimiliki oleh felda/peneroka.
 
Dan siapa mereka ini? 11.5% terdiri mereka yang terpilih oleh MITI. 41.1% dimiliki oleh institusi seperti Tabung Haji, EPF, KWSP, kerajaan2 negeri dan GLC2 lain. Duit2 dari sumber ini disedut untuk membantu FGV. 
Maka tidak benar jika orang kata, peneroka dapat durian runtuh. Mana nya keuntungan yang bergolek itu? rumah yang berharga RM 70,000 untuk jenerasi ke2? Bukan nya percuma tapi kena bayar RM 360 sebulan selama 15 tahun. 

Ketika saya menulis mengenai penyenaraian FGV dahulu, pendukung skim cepat kaya UMNO, semua mengamuk. Terdapat beberapa orang yang menuduh saya dengki dan iri hati orang Felda dapat durian runtuh.
 
Hari ini harga saham fgv ialah RM4.60. untung 5 sen setiap unit. Pemegang 800 unit dapat premium RM40. Kos pemilikan dia berapa? Kalau dia meminjam wang dengan bank- ribuan borang pinjaman diedarkan sebelum FGV disenaraikan dulu, apa dia dapat?  Kos pemerosesan RM 200. Dengan untung RM 40, maka kerugian peneroka yang meminjam ialah RM160 seorang. 

Kalau dia tak pinjam, peneroka untung RM40 sahajalah. Tapi pelaburan nya membeli 800 unit ialah RM3640. Ertinya, pulangan melabur RM3640 ialah RM40. Yakni hanya 1% lebih sahaja. Bukan lebih baik menyimpan dalam simpanan tetap dengan pulangan 5% atau 7% ? kalau 5 %, modal RM3640 sudah menghasilkan untung RM182. Lebih banyak dari RM40. 

Kalau dia pinjam dari perbadanan felda dengan bayaran RM50 sebulan yang dihebohkan oleh Najib Tun Razak, saiz kerugian nya bergantung pada berapa lama dia memegang 800 unit tersebut. Kalau premium nya selama 3 bulan masih RM40, kos peneroka untuk 3 bulan sudah mencapai RM150. Kalau dalam masa 3 bulan ini, saham fgv tetap pada harga RM460- untung ialah RM40, kos ialah RM150. Peneroka tetap kerugian RM110 seorang.

Setiap peneroka tak dapat pun durian runtuh. (1) yang meminjam melalui borang dahulu kerugian RM160. (2) yang melabur duit sendiri, dapat pulangan 1% jauh lebih rendah dari pelaburan alternative (3) yang memimjam dari felda dengan bayaran RM50 sebulan pun rugi- jika harga tak berganjak selama 3 bulan, kos pegangan sudah pun RM150. Rugi RM110. 
Jadi bayaran RM15,000 untuk apa? Untuk rasuah pendahuluan. Ia nya bayaran insurance kepada keadaan pasaran saham yang tidak boleh dikawal oleh Najib kah, oleh Isa kah atau oleh wak Maslan kah. 

Kita tidak dengki atau irihati. Peneroka berhak mendapat apa2 pun jenis duruan runtuh kalau mereka berhak mendapatkan nya. Tapi kita jangan lupa bahawa hak yang sama mesti diberikan kepada warga bukan peneroka yang mempunyai pendapatan yang rendah. orang2 bukan felda pun berdepan dengan kehidupan yang serupa, membayar harga yang sama untuk beras, gula dan  minyak dan keperluan2 lain. 

Jadi, mengapa layanan istimewa berhak diterima oleh peneroka tapi hak yang sama tidak diberi kepada nelayan, peladang bukan felda, penternak, mereka yang berkerja sendiri dan sebagainya? 

Orang Felda mesti sedar bahawa mereka dapat layanan istimewa kerana mereka merupakan vote bank terbesar untuk UMNO. Tanah rancangan yang mereka miliki itu bukan nya diperolehi percuma. Setiap peneroka yang dapat grant atau hak milik tentulah sudah melangsaikan semua hutang dengan pihak Felda. Ertinya, apa yang mereka perolehi adalah hasil usaha mereka sendiri, bukan pemberian atau ehsan Felda. Perbadanan Felda yang memajukan tanah2 rancangan diberi tanah oleh kerajaan. Felda pun diberi grant oleh kerajaan untuk membayar premium untuk mendapatkan tanah rancangan. Mereka kemudian membelanja wang yang banyak untuk membangunkan tanah rancangan, membina rumah peneroka, membekalkan kemudahan social, dan keperluan asas infrstruktur.  

Apa yang perbadanan belanjakan, semua nya diperolehi semula dengan bayaran potongan yang dikenakan keatas peneroka. Ertinya, peneroka tak dapat percuma.


http://sakmongkol.blogspot.com/

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List