UMNO, 'KAPAL YANG SEDANG ROSAK' - KU LI

on Oct 11, 2010Petikan ucapan Y.B.M. Tengku Razaleigh Hamzah, Ketua UMNO Bahagian Gua Musang, Kelantan, Semasa Merasmikan Persidangan Perwakilan Khas UMNO Bahagian Gua Musang, Bertempat Di Balai Rakyat, Bukit Cekati, Gua Musang Pada Hari Jumaat 4hb April, 2008, bersamaan 27hb Rabiulawal, 1429 Jam 10.00 pagi"Masalah UMNO bukan masalah beberapa orang yang berkepentingan sahaja, tetapi masalah bersama semua ahli UMNO. UMNO bukan kelab golongan elit, golongan hartawan dan peniaga, kelab ‘eksklusif’. UMNO ialah parti politik kebangsaan Melayu. Tugasnya bukan untuk menjaga periuk nasi anggota atasannya tetapi untuk memperjuang, menegakkan, dan memperkukuh tiga tiang kekuatan bangsa Melayu, yang saya sebut tiang Alif, Ba, Ta: Alif bererti Agama, Ba bererti Bahasa, Budaya dan Bangsa, dan Ta bererti ‘Tanah Air’.

Apabila UMNO tidak lagi mempedulikan perjuangan Alif, Ba, Ta ini, yang merupakan perjuangan Melayu yang asas, yang fundamental, alamat UMNO akan kehilangan pedoman dan petunjuk daripada Allah dan akan ditinggalkan oleh bangsa Melayu.

Masalah kita sekarang ialah, bagaimanakah anggota UMNO sebahagian besarnya tidak akan lari meninggalkan kapal yang sedang rosak dan bila-bila masa boleh tenggelam kerana nakhodanya lemah, dan seringkali meninggalkan kemudi atau menyerahkannya kepada anak-anak kapalnya."

Macam mana nama Rahman Palil terpalit....???

on

Memang diawal-awal penyiasatan kes pembunuhan tragis Allahyarham Sosilawati ada disebut bahawa ada orang politik yang turut terlibat dengan suspek utama. Namun semakin kes itu terdedah penglibatan politik semakin disembunyikan.

Kata orang suspek utama, iaitu kedua-dua peguam dikatakan banyak terlibat dengan urusan tanah. Urusan tanah sebagaimana kita maklum melibatkan Pejabat Tanah dan Galian Daerah dan Pihak Berkuasa Negeri termasuklah ketika itu EXCO kerajaan negeri.

Dalam laporan Malaysiakini hari ini di http://www.malaysiakini.com/news/144988
ada dilaporkan:

The involvement of a former Selangor exco member in the business dealings of at least one of the suspects in the Banting murders has raised questions of how much political backing the lawyers implicated in the case enjoyed before their arrest last month. 

According to Companies Commission of Malaysia (CCM) documents obtained by Malaysiakini, former Selangor exco member and Sementa state assemblyperson Abdul Rahman Palil was a director in Ample Quality Sdn Bhd along with one of the suspects in the murder of cosmetics millionaire Sosilawati Lawiya and three others.

Jahat sungguh Malaysiakini sehingga membabitkan nama seorang bekas EXCO dan seorang pemimpin Umno yang disegani yang juga seorang ADUN di Selangor. Jangan sebar fitnah.............Tetapi Abdul Rahman Palil ini memang sejak mula-mula jadi ADUN Sementa dan kemudian EXCO memang banyak terlibat dengan kes-kes tanah. Malah dalam kes PKFZ pun nama beliau ada dikaitkan.

Benarkah jahat Malaysiakini atau benarkah laporan itu?

Kalau benar terpalit dan terselit, alamat robohlah saki-baki kekuatan Umno yang tinggal di Selangor. Sama-samalah kita saksikan perkembangannya. Harap jangan ada yang menyembunyikan fakta. 


Roslan SMS

Ibrahim Ali Kurang Ajar

on

IMG_5775Ahli Parlimen Pakatan Rakyat hari ini melahirkan rasa tidak berpuas hati dengan tindakan Ahli Parlimen Pasir Mas, yang juga Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali yang enggan bangun apabila Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang meminta kesemua ahli parlimen berdiri dan bertafakur bagi menghormati bekas Ahli Parlimen Batu Sapi, Edmund Chong yang mati akibat kemalangan, Sabtu lalu.

Ahli Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul berkata sungguh pun Edmund bukan seorang Islam dan bukan seorang Melayu, tetapi adalah menjadi adat dan nilai kita sebagai rakyat Malaysia menghormati antara satu sama lain.

"Jelas,Ibrahim tidak bangun, beliau juga tidak menghormati dewan apabila bercakap dengan kuat menggunakan telefon bimbitnya, ini menunjukkan beliau seolah-olah tidak menghormati permintaan Speaker dan pemergian Ahli Parlimen Batu Sapi.

"Jadi, harus diingat beliau sebagai Presiden Perkasa, sudah tentu tindakan beliau memberikan gambaran beliau tidak menghormati seorang yang bukan melayu dan bukan Islam," ujar beliau.

Sementara itu, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad yang menyelar sikap Ibrahim menyatakan sekeras-kerasnya kecaman dan kritikan terhadap tindakannya yang dianggap sebagai biadap dan berbentuk provokasi.

"Beliau seolah-olah menunjukkan sikap dan pendirian yang beliau ingin orang Melayu ambil iaitu tidak perlu menghormati orang bukan Melayu. Bila dalam kes seperti ini apabila diminta mengambil pendekatan yang 'basic' dan 'simple', beliau terus duduk dan bercakap menggunakan telefon bimbitnya tanpa menghiraukan permintaan Speaker.

"Beliau hendak menunjukkan gahnya konon semangat pejuang Melayu. Inikah nilai-nilai yang ingin kita benarkan di dalam parlimen kita ini?.

"Bagi saya, tindakan beliau yang bercanggah dengan semangat 1 Malaysia, bercanggah dengan perlembagaan negara yang inginkan kesatuan dan perpaduan bagi rakyat Malaysia, beliau sepatutnya dihalau keluar daripada parlimen.
ibrahim_ali_perkasa
Menurut Khalid lagi, apa yang malang adalah sikap itu dibenarkan dan kita tidak melihat ahli parlimen atau  kerajaan pimpinan Umno-Barisan Nasional menghalau Ibrahim keluar daripada dewan.

Sikap yang ditunjukkan Ibrahim itu juga kata Khalid bercanggah dengan ajaran Islam di mana Rasullulah SAW sendiri menghormati jenazah walau pun si mati adalah seorang yahudi.

"Kita mendesak supaya parlimen mengambil tindakan yang tegas terhadap sikap biadap oleh Ahli Parlimen Pasir Mas itu," tegas Khalid dalam sidang media yang diadakan di lobi parlimen, tengahari tadi.
Turut hadir dalam sidang media itu, Ahli Parlimen Indera Mahkota Azan Ismail. Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli dan Ahli Parlimen Kubang Kerian Salahuddin Ayub

Rahimi: Tanyalah Anwar siapa masukkan saya....???

on
Enggan menamakan sesiapa, Rahimi Osman meminta pihak berkenaan bertanyakan sendiri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim tentang siapakah yang membawanya masuk ke pejabat ketua umum PKR itu.

"Ada juga yang tanya siapa bawa masuk saya dalam pejabat Anwar? Jawapan saya, tanyalah Anwar sendiri. 

"Yang penting, saya tidak direkrut oleh sesiapa di dalam PKR. Saya dah jadi penyokong parti sejak dahulu lagi," kata bekas pembantu Anwar itu.

Rahimi dipercayai merujuk kepada kenyataan Naib Presiden PKR Mustaffa Kamil Ayub semalam yang menimbulkan persoalan yang didakwanya tidak pernah dibincangkan oleh anggota PKR, iaitu siapakah yang membawa Rahimi masuk ke ibu pejabat PKR?

Mustaffa juga mempertikaikan kenapa Rahimi "beriya-iya" mahu memadamkan nama Perdana Menteri Datuk Najib Razak dan isterinya Datuk Seri Rosmah Mansor sekarang sedangkan kedua-dua mereka begitu berdiam diri.

Dalam satu kenyataan hari ini, Rahimi juga menjelaskan beliau langusng tidak berkecil hati dengan kenyataan yang mengatakan beliau seorang sahaja beria-ia mempertahankan Najib dan Rosmah sedangkan kedua-dua mereka cuma berdiam diri.

"Saya bukannya beria-ia untuk mempertahankan perdana menteri dan isteri. Lagipun sebagai PM, kenapa pula dia perlu buang masa untuk melayan perkara-perkara sebegini sedangkan ianya dalam siasatan polis. 

"Biarlah polis buat kerja," katanya sambil menyifatkan Mustaffa sebagai terdesak dan "kurang perhatian" daripada bosnya sendiri.

Lagipun, menurut Rahimi lebih penting bagi perdana menteri memfokuskan kepada tugas utama sebagai 'kapten' yang mengemudi Malaysia.

Beliau juga menyelar tindakan pihak tertentu yang terus mempersoalkan kenapa beliau mengambil tindakan itu sekarang, walaupun mendakwa dipaksa menandatangani akuan bersumpah itu pada 2008 lagi.

Menurutnya, persoalan itu telah pun dijawab dengan penuh terperinci dan disiarkan dalam akhbar.

"Cita-citanya ingin bertanding jawatan tinggi dalam PKR, tetapi nampak sangat dia sendiri tak baca berita. Macam mana nak jadi pemimpin? 

"Nasihat saya, lain kali kalau nak cakap gunalah akal dahulu, jangan terlalu terdesak mencari populariti untuk meraih undi ahli serta mendapatkan pujian dan sokongan pemimpin atasan yang sebenarnya memandang rendah pada mereka," kata Rahimi.

Minggu lepas, Rahimi mendakwa dipaksa dua peguam PKR Latheefa koya dan Saiful Izham Ramli untuk menandatangani akuan bersumpah bagi mengaitkan Najib dan Rosmah dalam kes dakwaan liwat oleh Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Latheefa dan Saiful - kedua-duanya juga pemimpin PKR - bagaimanapun menafikannya.

Jantung Kita Yang Tidak Mengenal Penat

on

Bagi kita, jantung adalah organ asas. ia berdenyut sekitar tujuh puluh dua kali seminit atau kira-kira empat puluh juta kali setahun. untuk memahami bagaimana proses ini amat memeningkan, cuba buat genggaman dengan tangan kita dan kemudian lepaskannya, kemudian terus buat genggaman dan lepaskannya. Berapa minit kita dapat berbuat begitu?

Jantung kita, yang bersaiz sebesar penumbuk kita, berterusan melakukan aktiviti ini sepanjang hidup kita tanpa merasa letih atau berhenti. Jantung kita tidak pernah berhenti sekalipun ketika kita tidur


Jika merasa gembira, jantung kita akan berdenyut lebih pantas, dan ia berdenyut perlahan ketika kita berehat. Jantung kita melakukan penyelenggaraan ini secara automatik ketika kita tidak menyedarinya.

Setiap kali jantung kita berdenyut, ia mengepam darah ke seluruh badan kita. Apa yang kita perlukan untuk hidup terdapat dalam darah ini. Setiap sel kita menerima oksigen dan makanan yang diperlukan daripada darah. Jantung kita mengepam sekitar 43,000 liter darah setiap hari.

Tahukah kita berapa banyak darah ini? Ia mencukupi untuk memenuhi 150 tab mandian. Tidakkah kita merasa penat sekiranya kita cuba mengeringkan sebuah tab mandian menggunakan sebiji cawan? Sekarang bayangkan bagaimana hendak mengeringkan air di dalam 150 tab mandian dengan sebiji cawan? Mungkin kita tidak dapat melakukan tugas sukar ini.

bagaimanapun, jantung kita telah melakukan tugas ini dan telah melakukannya sejak kita dilahirkan dan akan terus melakukannya sehingga kita meninggal dunia. Lebih-lebih lagi, ia tidak pernah berhenti.

Kita, misalnya akan berehat ketika melakukan kerja-kerja berat. Kita perlu berbaring atau berehat tetapi jantung kita tidak pernah letih. Ia kecil tetapi tugasnya amat besar. Kerana itulah Allah menjadikannya sedemikian rupa sehingga ia tidak pernah letih

Ku Li menggalas beban Umno-BN

on


AHLI Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah adalah ahli Umno. Menang kerusi parlimen di atas tiket Umno-Barisan Nasional.Oleh itu jika Tengku Razaleigh (Ku Li) menerima pelantikan yang ditandatangani Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak sebagai Pengarah Pilihan Raya BN bagi kerusi Dewan Undangan Negeri, Galas, memang beliau berhak.

Malah jika pun Umno-BN hendak memilihnya sebagai calon BN dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Galas, tiada yang boleh pertikaikan, kerana beliau adalah ahli Umno yang juga Ketua Umno Bahagian Gua Musang.


Sebaik mana pun pandangan kita terhadap Ku Li, beliau tetap Umno, mewakili BN yang dari segi ideologi dan politiknya, berbeza dengan PAS dan Pakatan Rakyat.

Namun, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sudah membuat pendirian yang jelas. Sesiapa sahaja calon BN di Galas, PAS tetap akan menentangnya.

Tegasnya, yang PAS tentang bukannya individu Ku Li, tetapi Umno-BN keseluruhannya.

Cumanya, yang menjadi musykil bagi rakyat kebanyakan adalah, mengapa baru sekarang Ku Li ada kononnya nilai dalam Umno? Mengapa Umno-BN beriya-iya menunggu Ku Li pulang dari London untuk memuktamadkan keputusannya?

Apakah Ku Li bersedia untuk menerima tugasan bak kata pepatah 'bagai mendukung biawak hidup'? Terpulang kepada Ku Li memutuskannya.

Dalam semua pilihan raya kecil yang diadakan sejak 2008, jentera pilihan raya BN diketuai oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Busuk-busuk pun, Pengerusi Perhubungan Umno negeri yang menguasai jentera pilihan raya.

Mengapa dalam kes Galas ini, awal-awal lagi Muhyiddin sudah menolak jawatan ini kepada Ku Li? Apakah Muhyiddin sudah surrender (angkat tangan) kerana banyak janji beliau di Manek Urai masih belum tertunai?

Janji pembangunan atau projek-projek yang hanya akan diberikan jika calon BN dipilih sebenarnya adalah rasuah dan ugutan. Jika tidak menang pun kebanyakan janji atau projek 'instant' BN semasa pilihan raya, akan terhenti sebaik sahaja calon BN tewas.

Bila janji pilihan raya tidak ditunai, maka Umno-BN sudah membuat penipuan terhadap rakyat. Dalam konteks PRK Galas ini, apakah kerana Muhyiddin sudah penat 'menipu', maka Umno-BN mahu membawa seorang 'penipu' yang baru untuk mengelabui mata pengundi?

Ku Li adalah ahli politik veteran, anak raja yang amat dihormati dan disegani di Kelantan. Nama beliau begitu 'besar' di Kelantan. Tetapi pada Umno-BN, beliau tidak ada nilai sedikit habuk pun.

Sejak Ku Li kembali semula ke dalam Umno pada tahun 1996, beliau pernah dilantik sebagai anggota Majlis Tertinggi Umno dan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan dalam waktu yang singkat. Itu pun pada zaman Tun Mahathir Mohamed jadi PM.

Zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Dato' Seri Mohd Najib Tin Razak, Ku Li 'tidak dipakai' langsung. Malah media massa yang dikuasai Umno pernah menyerangnya begitu teruk sewaktu beliau berhasrat bertanding jawatan Naib Presiden (zaman peralihan Mahathir-Abdullah) dan jawatan Presiden, untuk menentang Abdullah.

Pada waktu itu beliau tinggal satu lagi kouta pencalonan untuk melayakkannya bertanding jawatan Naib Presiden. Kouta itu datang dari Umno Gua Musang. Perwakilan Mesyuarat Umno Bahagian Gua Musang menyerahkan mandat kepada AJK Bahagian untuk membuat pencalonan. Lalu dalam pencalonan itu dipilih nama Ku Li sebagai calon Naib Presiden.

Dengan pencalonan Umno Gua Musang, maka Ku Li layak bertanding jawatan Naib Presiden. Tetapi Jawatankuasa Pemilihan Umno, membatalkan kelayakan Ku Li, atas alasan pencalonan tidak dibuat dalam mesyuarat agung.

Mengikut amalan demokrasi memang Ku Li layak. Memang biasa perwakilan serah mandat kepada AJK. Namun itulah demokrasi dalam Umno. Punya mereka bersungguh-sungguh menyekat Ku Li, sampai pencalonan yang dibuat secara demokrasi, dikatakan tidak sah.

Pada zaman Abdullah, Ku Li dihina lagi teruk. Selain hanya Gua Musang mencalonkan beliau ke jawatan Presiden, media milik Umno-BN, khususnya NST menyerang Ku Li, menghinanya lebih teruk daripada pembangkang. Buruknya Ku Li pada mata mereka sukar hendak dilakarkan di sini.

Sama juga pada zaman Najib. Soal tidak dilantik sebagai menteri atau anggota MT, itu memang hak Najib.

Tetapi rakyat tidak lupa bagaimana Ku Li diserang dan dihentam begitu teruk oleh media pro Umno semata-mata dalam perkara tertentu beliau bersependapat dengan PAS atau Pakatan Rakyat.

Ku Li juga menerima serangan yang dahsyat sewaktu beliau naik ke pentas bersama pemimpin PAS Kelantan menuntut wang royalti sebagai hak rakyat Kelantan.

Selama ini pun Ku Li bukannya 'putera idaman' Umno-BN. Bukan juga anak tiri Umno, malah dilayan sama teruk dengan Pakatan Rakyat.

Jika hendak disenaraikan kembali berita, rencana akhbar, televisyen yang menyerang Ku Li cukup banyak. Mungkin naik meluat kita membacanya.

Namun penulis percaya, Ku Li 'sedar diri'. Beliau tahu bagaimana penerimaan pemimpin Umno di peringkat Pusat terhadap beliau.

Lagi pun Umno Gua Musang yang diketuainya selama ini, bagaikan anak tiri kepada Umno Kelantan.

Wallahua'lam, barangkali tawaran sama ada pengarah atau calon PRK dibuat, beserta dengan tawaran-tawaran lumayan yang tidak didedahkan kepada umum.

Terpulang kepada Ku Li untuk menerima atau menolaknya. Sama ada Ku Li menerima atau menolak pelawaan Umno, beliau seharusnya bersedia untuk menghadapi apa jua risiko.

Sekadar lontaran buat Ku Li, apakah jika BN menang kerusi Dun Galas, adalah itu petanda Ku Li akan diterima oleh Umno-BN? Apakah keputusan itu bakal menunjukkan Umno Kelantan akan melayan Umno bahagiannya dengan baik?

Jika pun Umno-BN menang, apakah Ku Li ada kedudukan mengagihkan peruntukan untuk meneruskan janji-janji politik BN semasa PRK?

Takut-takut nanti Ku Li 'menang sorak kampung tergadai'. Usahlah Ku Li, 'tiada beban batu digalas'.  Detikdaily

Wan Azizah atau Zaid Ibrahim...???

on

WALAUPUN demokrasi dikatakan diamalkan sepenuhnya dalam pemilihan pucuk pimpinan PKR, seseorang tidak sepatutnya bertanding hanya kerana ada pencalonan merebut jawatan tertentu.

Memang, dua pencalonan sudah melayakkan seseorang bertanding. Tetapi selain pencalonan, tentulah ada perkara lain yang perlu difikirkan secara serius sebelum mereka memutuskan berlawan. Apakah mereka layak untuk jawatan yang calonkan? Apakah mereka bersedia memikul tanggungjawab sekiranya terpilih? Apakah dengan menawarkan diri bertanding tidak akan menjejaskan perpaduan parti?


Perlu juga ditanyakan ialah, apakah sekiranya seseorang yang dicalonkan itu bertanding dan menang tidak akan timbul soal seperti pilih kasih, nepotisme, dan sebagainya. Semua ini perlu difikirkan supaya selepas pemilihan nanti PKR tidak dilihat seperti parti anak-beranak.

* SENGAJA saya timbulkan soal nepotisme dan parti anak beranak ini sebab sudah ada cakap kononnya Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah, akan bertanding jawatan Timbalan Presiden.

Malah, seorang Ahli Majlis Tertinggi parti, Zaid Ibrahim, sudah menyatakan akan memberi laluan – dan menyokong – anak Datuk Seri Anwar Ibrahim itu merebut jawatan No.2.

Nurul menerima tiga pencalonan untuk melayakkan bertanding jawatan itu. Bukanlah hendak memperkecil bekas ‘Puteri Reformasi’ itu, tetapi pada saya ada ramai lagi calon lebih sesuai dengan jumlah pencalonan lebih tinggi, termasuk Zaid sendiri menerima 38 pencalonan.

Nurul masih terlalu awal untuk bertanding jawatan itu. Berilah peluang kepada orang lain yang lebih senior. Kalau saya jadi Nurul, paling pun saya hanya akan bertanding Majlis Tertinggi.

Katakan Nurul menang dan menjadi Timbalan Presiden. Ibunya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pula menang Presiden (beliau menerima 123 pencalonan untuk jawatan itu), ayahnya pula menjadi Penasihat yang berfungsi ketua parti.

Bayangkan No.1 Wan Azizah, No.2 Nurul Izzah, dan Anwar kekal sebagai ketua, sahlah PKR yang lahir berikutan reformasi itu betul-betul parti anak beranak. Sebab itu saya yakin cakap-cakap Nurul akan berlawan jawatan Timbalan Presiden itu hanyalah gimik untuk menghangatkan suasana.

* DENGAN Wan Azizah menerima pencalonan paling tinggi (123) jawatan Presiden, kemungkinan besar doktor pakar pergigian itu menang, kecualilah jika Anwar yang menerima 15 pencalonan, bersedia menentang isterinya.

Walaupun ada desakan sesetengah pihak supaya bekas Timbalan Perdana Menteri itu bertanding jawatan No.1, ramai berasa Anwar, dengan masalah peribadi yang belum selesai, tidak akan bertanding. Itu langkah yang bijaksana.

Zaid menerima tiga pencalonan untuk jawatan No.1 itu. Sama ada beliau bersedia bertanding jawatan itu, bergantung kepada sama ada Nurul berlawan jawatan No.2 atau tidak. Seperti yang dilaporkan media beliau mungkin akan bertanding jawatan Presiden sekiranya Nurul bertanding Timbalan Presiden.

Dari segi pencalonan beliau sudah kalah dengan Wan Azizah. Tetapi, semua setuju pencalonan tidak semestinya diterjemahkan menjadi undi. Maka, siapa tahu Zaid akan menang dan menjadi Presiden baru PKR.

Tetapi, sekiranya dia tewas pun, itu masih tetap kedengaran gah, sebab tewas jawatan No.1. Itu tentulah lebih baik daripada tewas jawatan Timbalan Presiden.

* BAGI jawatan Timbalan Presiden, dari segi pencalonan Zaid adalah calon kedua popular. Beliau menerima 38 pencalonan jauh di belakang Azmin Ali yang mendapat 102 pencalonan. Lain-lain yang dicalonkan ialah Mustaffa Kamil Ayub (17), Tian Chua (5), Tan Sri Khalid Ibrahim (4), Wan Azizah (3) dan Nurul Izzah (3).

Sekiranya pencalonan betul-betul bertukar menjadi undi, Azmin akan menang jawatan No.2 penting itu. Tetapi, pencalonan tidak semestinya akan menjadi undi.

Dalam perlawanan bola sepak, ramalan paling hebat pun selalunya tidak menjadi, sebab bola bulat. Pertandingan PKR pun macam bola. Sekiranya betul-betul wujud demokrasi – tidak ada politik wang, tidak ada ugut-mengugut, dan tidak main pawang (ha ha ha!) – keputusan pemilihan November nanti mungkin mengejutkan. Bola mungkin memihak kepada Zaid.  Detikdaily

Perkhidmatan awam dan Kabinet.

on

Khairy Jamaludin betul apabila, pada 2 September lalu, menyatakan bahawa perkhidmatan awam Malaysia terlalu besar. Di bawah sistem Westminster yang kita amalkan sekarang, perkhidmatan awam yang buat masa ini berjumlah sekitar 1.2 juta orang, adalah sebahagian daripada kerajaan. Bagaimanapun perkhidmatan awam perlu berkecuali dalam erti kata ia tidak perlu setia kepada kerajaan yang memerintah. Tegasnya kakitangan awam boleh mengundi parti pembangkang di dalam pilihan raya.

Mengapa kakitangan awam yang merangkumi angkatan tentera dan polis perlu berkecuali? Ini ialah kerana dengan cara itu sahaja mereka boleh memberi khidmat kepada rakyat dengan profesional dan tidak menganiaya mereka


Jika perkhidmatan awam tidak berkecuali ia akan menjadi alat parti pemerintah. Perlembagaan menjamin kedudukan dan peranan perkhidmatan ini melalui adanya pelbagai suruhanjaya perkhidmatan dan pelbagai peruntukan yang tidak membolehkan mereka dibuang kerja begitu sahaja oleh kerajaan yang memerintah.

Kedudukan berkecuali perkhidmatan awam ini tidak difahami oleh ramai orang. Ini tidak memeranjatkan kerana kita tidak pernah khususnya di peringkat persekutuan diperintah oleh parti lain selain Barisan Nasional (BN). Dan, parti ini memang tidak pedulikan perlembagaan sangat. Sebab itu di bawah pentadbiran Mahathir kakitangan awam dipaksa menerima aku janji yang jelas bertentangan dengan doktrin keberkecualian perkhidmatan awam tadi.

Peranan dan fungsi perkhidmatan di seluruh dunia Westminster sama; yakni memberi nasihat secara profesional dan tidak memihak kepada kerajaan yang, sesuai dengan sifat politik itu sendiri, datang dan pergi serta tidak kekal. Bagi memastikan kemantapan kedudukan dan peranan kakitangan awam mereka hanya perlu setia kepada negara dan dalam konteks inilah Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja serta Yang di-Pertua Negeri memainkan peranan.

Berbalik kepada isu kali ini yakni kakitangan awam yang terlalu ramai, mengapa sampai jadi begitu dan apa kesan buruknya kepada sistem dan negara kita? Saya tidak pasti mengapa. Tetapi, saya yakin bahawa saiz perkhidmatan awam yang terlalu gemuk itu adalah beban yang tidak perlu kepada rakyat, khususnya pembayar cukai.

Pakatan Rakyat (PR) sebagai pembangkang dan mungkin kerajaan selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) akan datang perlu mengambil berat. Saya ingin mencadangkan supaya Pakatan mengecilkan Kabinet mereka. Saya telah sebutkan sebelum ini bahawa untuk negara yang penduduknya berjumlah sekitar 28 juta ini Malaysia memerlukan hanya sekitar 20 orang menteri sahaja. Negara India yang mempunyai lebih 1 bilion rakyat itu pun hanya mempunyai sekitar 30 orang menteri sahaja.

Saya sebut Kabinet di sini kerana ia membuat dasar yang kemudian dilaksanakan oleh perkhidmatan awam. Dalam konteks perbincangan kita minggu ini perkhidmatan awam tidak boleh dikecilkan dengan mudah. Seperti yang saya sebutkan tadi kedudukan dan hak mereka dilindungi oleh perlembagaan. Saya rasa antara sebab mengapa perkhidmatan awam jadi gemuk ialah kerana kabinet diperbesarkan tanpa berfikir oleh BN. Agak jelas di bawah pentadbiran BN, kabinet dibentuk berdasarkan politik dan bukan keperluan negara. Tegasnya, BN hendak memastikan semua parti komponennya mendapat habuan melalui jawatan menteri, timbalan menteri dan setiausaha parlimen.

Kabinet yang gemuk itu menyebabkan pembentukan kementerian yang begitu banyak jumlahnya. Ini perlu diberhentikan oleh PR.

Bagi memastikan supaya falsafah dan idea yang betul tentang perkhidmatan awam dapat dikembalikan sebuah suruhanjaya bagi mengkaji isu-isu itu perlu ditubuhkan. Hal ini telah dilakukan beberapa kali di United Kingdom dalam tempoh 40 atau 50 tahun kebelakangan ini. Dalam soal ini veteran perkhidmatan awam, pakar pentadbiran dari kalangan akademik dan seterusnya perlu dilantik bagi mengkaji dan mencadangkan syor-syor yang perlu bagi menjelaskan kedudukan dan peranan perkhidmatan awam.

Ini bermakna bahawa selain berpolitik, tokoh-tokoh PR perlu merenung dan berfikir apakah bentuk negara dan pentadbiran yang mereka hendak kemukakan kepada rakyat. Dan ini adalah sebahagian daripada apa yang kita sering sebut sebagai politik baru selepas tsunami politik Mac 2008. Idea-idea itu juga perlu untuk kita menangani sabotaj yang didakwa dilakukan oleh BN di negeri-negeri yang PR perintah.* Profesor Dr Abdul Aziz Bari telah mengajar undang-undang selama lebih 20 tahun

Apa Masalahnya PAS Menjadi Kapten Pakatan Rakyat(PR) ...???

on

Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek, Presiden MCA telah cuba memberi gambaran yang salah khususnya kepada masyarakat Cina berkenaan kemungkinan yang bakal berlaku sekiranya Pakatan Rakyat(PR) memerintah negara ini. Semasa berucap dalam Perhimpunan Agung MCA kali ke 57 pada hari Ahad 10/10/10, beliau telah menyatakan bahawa jika PR memerintah maka PAS akan menjadi kaptennya.
PAS akan membawa dasar-dasar autokratik dan kembali kepada perjuangan asalnya. Ucapan ini disampaikan di hadapan Perdana Menteri, Dato Seri Mohd Najib Tun Abd Razak yang merupakan Pengerusi Barisan Nasional serta para pewakilan MCA seluruh negara. Persoalannya apa masalahnya jika PAS menjadi Kapten PR?


Dasar PAS adalah Islam. Semenjak ditubuhkan 59 tahun dahulu hingga ke hari ini dasar PAS tidak pernah berubah. Islam adalah agama yang universal. Kebaikan yang dibawa oleh Islam adalah untuk seluruh manusia tidak kira agama mahupun bangsa. PAS berkeyakinan bahawa Islam di turunkan atas mukabumi ini adalah untuk menyelamatkan dunia ini daripada kehancuran akibat kerakusan manusia. Buktinya sekitar kampung Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek sendiri di Batu Pahat, masyarakat Cina boleh tinggal dengan selamat dan berniaga bersama orang Melayu yang beragama Islam. Bilangan masyarakat Cina tidak sampai 10% di perkampungan tersebut tetapi mereka boleh hidup selesa. Islam menjamin keselamatan semua umat manusia. Jika terdapat kelemahan bukanlah disebabkan oleh Islam tetapi disebabkan oleh penganutnya yang tidak melaksanakan Islam yang sebenar. Kemuliaan bangsa Melayu itu hanya apabila ia berpegang kepada Islam. Jika orang Melayu meninggalkan Islam maka kita akan dapat melihat kehancurannya.

Berapa ramai orang Cina di Kelantan, Kedah dan Terengganu yang tertindas semasa pemerintahan PAS bersama Angkatan Perpaduan Ummah(APU), Barisan Altenatif(BA) dan Pakatan Rakyat(PR) daripada tahun 1990 hingga sekarang? Jika Islam itu zalim maka PAS sudah menindas masyarakat bukan Islam sejak tahun 1990. Jika Islam itu tidak bertamadun maka sudah beribu orang bukan Islam yang dibunuh oleh PAS. Islam melarang memaksa orang lain untuk menganut agama Islam. Hak memilih agama adalah hak masing-masing. Agama bukan untuk ikut-ikutan tetapi diikat dengan keyakinan teguh dalam hati yang ikhlas. Bagi Islam, tiada paksaan dalam agama. Namun apabila telah menganutnya, tiada pilihan melainkan wajib mengikut segala peraturan yang telah ditetapkan Allah.
Islam menentang perkauman sempit. Islam melarang umatnya berlaku zalim dan menafikan hak orang bukan Islam. UMNO adalah parti perkauman. Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek , jangan mengambil contoh pegangan agama Islam daripada UMNO. Sebahagian besar pemimpin UMNO gagal menunjukkan ciri-ciri Muslim yang sebenar. Sebelah tangan memegang Islam sementara sebelah tangan lagi menerima rasuah. Dalam Islam tidak boleh bercampur antara yang baik dengan yang jahat. Parti perkauman seperti UMNO tiada panduan yang jelas tetapi PAS jadikan Al-Quran dan kehidupan Nabi Muhammad sebagai panduan yang jelas. Ini termaktub dalam perlembagaan PAS. Tidak ada satu ayat Al-Quran yang menindas orang bukan Islam. Kalau Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek terjumpa satu ayat Al-Quran yang menindas orang bukan Islam sila kemukakan dengan segera.  Sambung seterusnya....

Senarai nama mangsa terbunuh dalam kemalangan ngeri.

on

MELAKA - Berikut adalah nama 12 mangsa yang terbunuh dalam satu kemalangan membabitkan dua bas, sebuah van dan tiga kereta di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat dekat Rembau, petang semalam.
Polis melaporkan mereka terdiri daripada sembilan rakyat tempatan dan tiga warga Myanmar.
Mangsa tersebut ialah pemandu bas ekspres R. Ramachandra, 52, dari Kampung Tengah, Klebang Besar; penumpang bas ekspres Muhammad Farizuddin Talib, 19, dari Balai Panjang, Malim; Azizi Ajis, 19, dari Kampung Japis, Nyalas; Norazmi Abdul Karim, 24, dari Kampung Pondok Kempas, Selandar; Sharene Sofia Fadzry Tan, 18, dari Semabok Perdana; dan Nur Shafika Baba, 29, dari Pokok Mangga di sini.
Tiga lelaki warga Myanmar itu ialah Pau Khan Tual, 21; Kam Khaw Tual, 28; dan Cin Thawa Tuang, (umur tidak diketahui, kenderaan yang mereka naiki belum disahkan).
Pemandu van, Goo Chuan Heng, 34, dari Taman Maju, Batu Pahat, Pang Shi Moei dari Taman Segar, Segamat, 57, dan Eng Sok Kuan dari Kuala Lumpur, 52 (belum disahkan kenderaan yang dinaiki).

Gambar Gambar Kemalangan Berhampiran Tol Simpang Ampat

onBerjabat Tangan: Tradisi atau Anjuran Agama....???

onMari kita simak sebuah hadis berikut.

عَنْ أبى الخطاب قَتَادَةَ قَالَ قُلْتُ لِأَنَسِ بْنِ مَالِكٍ هَلْ كَانَتْ الْمُصَافَحَةُ فِي أَصْحَابِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ نَعَمْ

Artinya: Dari Abi Khattâb Qatâdah ia berkata: Saya bertanya kepada Anas bin Malik, “Apakah para Sahabat Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam biasa berjabat tangan?” Ia menjawab, “Ya.” (HR Bukhari)

Anas adalah seorang sahabat yang pernah tinggal bersama Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam selama 10 tahun. Anas banyak mengetahui kebiasan para sahabat, termasuk kebiasaan mereka berjabat tangan atau mushafahah. Musafahah dalam bahasa Arab artinya memegang dengan tangan yang terbuka penuh. Adanya kebiasaan ini menunjukkan bahwa berjabat tangan merupakan tradisi yang telah dilakukan oleh para sahabat Rasulullah. Tradisi ini kemudian menjadi anjuran agama berdasarkan hadis-hadis Rasulullah.

Asal Usul Tradisi Jabat Tangan

Sebenarnya budaya jabat tangan bukanlah budaya masyarakat Mekkah ataupun Madinah, tetapi merupakan adopsi dari budaya Yaman. Argumen ini didasari sebuah Hadits dari Anas r.a. yang menyatakan bahwa sekelompok orang negeri Yaman mendatangi Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam dan mereka saling berjabat tangan dengan kaum muslimin. Rasulullah bersabda, “Kini telah datang penduduk kota Yaman dan merekalah orang-orang yang pertama kali datang dengan berjabat tangan”. Dengan demikian, kebiasaan berjabat tangan bukan budaya asli penduduk Mekkah ataupun Madinah, tetapi sudah ada pada masa Rasulullah dan diakui oleh beliau. Sesuatu yang diakui beliau merupakan Sunnah atau anjuran agama.

Hikmah Berjabat Tangan

Allah sangat menghargai setiap perbuatan baik yang dilakukan dengan ikhlas. Berjabat tangan merupakan perbuatan baik yang akan diganjar pengampunan dari-Nya, sebagaimana disebutkan dalam Hadis berikut:

Dari al-Barra’ r.a. ia berkata: Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda: “[Apabila ada] dua orang Islam yang bertemu kemudian mereka berjabat tangan, maka dosa kedua orang tersebut akan diampuni sebelum keduanya berpisah (melepaskan tangan mereka)”. (HR Abu Daud)

Pengampunan dosa itulah yang seharusnya diharapkan seorang muslim ketika ia mengulurkan tangannya kepada saudaranya seagama. Rasulullah sendiri ketika bersalaman tidak pernah melepaskan tangan sahabatnya terlebih dahulu sampai sahabat itu sendiri yang melepaskannya.

Berjabat Tangan dengan Lawan Jenis, Bolehkah?

Saya tidak setuju kalau jabat tangan dilakukan dengan lawan jenis yang bukan muhrim, karena beberapa faktor:

1.Tidak pernah ada Hadis yang meriwayatkan adanya kebiasaan berjabat tangan antara laki-laki dengan perempuan pada masa Rasulullah. Hadis di atas hanya menjelaskan jabat tangan secara umum;
2.Rasulullah sendiri tidak pernah melakukan hal tersebut;
3.Sebagai tindakan preventif terhadap efek negatif yang mungkin ditimbulkan dari jabat tangan, seperti timbulnya nafsu birahi karena bersentuhan kulit secara langsung dengan lawan jenis, mengetahui kekurangan ataupun kelebihan kondisi kulit tangan yang dimiliki lawan jenis, serta hal-hal lain yang sedikit demi sedikit dapat menjadi racun bagi masa depan seorang muslim/muslimah; dan
4.Berjabat tangan bukan hanya simbol dari pengampunan dosa, tetapi lebih dari itu merupakan sebuah perkenalan dan persahabatan. Ketika jabat tangan dilakukan dengan sesama jenis (laki-laki dengan laki-laki atau perempuan dengan perempuan), maknanya mereka telah menandatangani kontrak persahabatan sebagai teman sehidup semati dalam hal kesamaan agama dan akidah yang akan dipertahankan sampai mati. Kontrak semacam ini tidak wajar bila dilakukan dengan lawan jenis yang bukan muhrim atau suami istri.
Bagaimana Tata Cara Berjabat Tangan yang Diakui Nabi?

Diriwayatkan dari Anas bin Malik r.a. bahwa ia berkata bahwa Ada seseorang bertanya kepada Rasulullah, “Wahai Rasulullah, apabila seorang di antara kami bertemu dengan saudara ataupun kawannya apakah ia harus membungkukkan diri?” Beliau menjawab, “Tidak.” Orang tersebut bertanya lagi, “Apakah ia harus mendekap dan menciumnya?” Beliau menjawab, “Tidak”. Ia bertanya lagi, “Apakah ia harus memegang tangannya dan menjabatnya?” Nabi menjawab, “Ya.” (HR Turmuzi)

Menurut Hadis di atas, ada tiga hal yang biasa dilakukan masyarakat Arab ketika bertemu dengan sesamanya, yaitu:

1.membungkukkan badan;
2.mendekap dan mencium dengan mengecupkan mulut; dan
3.berjabat tangan.
Dari ketiga hal di atas, hanya satu yang diakui Rasulullah yaitu berjabat tangan. Namun fenomena yang terjadi sekarang adalah sebaliknya. Masyarakat kita masih melakukan ketiga hal di atas. Tidak jarang kita membungkukkan badan pertanda hormat kepada sesama, ataupun berpelukan tanpa berjabat tangan. Yang paling tidak wajar adalah melakukan ketiga hal tersebut sekaligus.

Kita harus akui bahwa sesuatu yang selama ini kita anggap sepele ternyata mendapat perhatian serius dari Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam. Saatnya bagi kita untuk merenungkan kembali apakah yang kita lakukan selama ini sudah sesuai dengan anjuran Rasulullah atau tidak.

Bolehkah Bersalaman dengan Mencium Tangan?

Jawabannya terdapat dalam Hadis berikut:

Dari Shafwan bin ‘Assal r,a., ia menceritakan bahwa ada seorang Yahudi berkata kepada kawannya, “Marilah kita pergi menemui Muhammad”. Maka keduanya pun datang menemui Nabi dan menanyakan tentang sembilan ayat. Setelah Nabi menjawab semua pertanyaan tersebut, mereka lalu mencium tangan dan kaki Nabi seraya berkata, “Kami bersaksi bahwa sesungguhnya engkau adalah seorang Nabi.” (HR Turmudzi)

Tindakan kedua Yahudi tersebut didasari oleh keyakinan mereka (setelah mendengarkan penjelasan dari Nabi), bahwa beliau adalah orang yang benar dan pantas untuk dihormati. Jawaban yang beliau berikan mampu memuaskan dan membuka mata hati mereka yang selama ini tertutup.

Dari Hadis di atas dapat kita kembangkan beberapa hal, di antaranya:

•Orang yang belum masuk Islam belum tentu musuh kita. Bisa saja mereka tidak memeluk Islam karena mereka belum mendapatkan informasi yang benar tentang agama kita.
•Tunjukkan akhlak mulia kepada mereka sehingga mereka bisa melihat lebih jauh sisi baik Islam dari penganut Islam itu sendiri. Dengan demikian, mereka bisa tertarik untuk mempelajari Islam.
•Yang berhak dicium tangannya hanyalah mereka yang punya kelebihan dalam ilmu pengetahuan, khususnya ilmu agama.
•Diperbolehkan mencium tangan orang-orang yang mempunyai hubungan darah atau hubungan keluarga, seperti anak mencium tangan kedua orangtua atau kakek dan neneknya, menantu mencium tangan mertuanya, dan sebagainya.
•Tidak diperbolehkan mencium tangan orang asing yang tidak dikenal dan orang yang senang berbuat maksiat kepada Allah. Kesalahan yang sering dilakukan oleh para orangtua adalah memaksakan anaknya mencium tangan orang-orang yang tidak mereka kenal, hanya supaya dianggap sebagai anak yang sopan.
Bersalaman Setelah Shalat, Bolehkah?

Bersalaman setelah shalat sering dilakukan terutama di Indonesia. Kadang-kadang, mereka bersalaman dengan antrian yang sangat panjang sehingga menyulitkan dan mengganggu keleluasaan jamaah lain dalam bergerak ataupun berzikir. Apakah itu termasuk bagian dari agama? Saya belum pernah mendapatkan satu dalil pun, baik ayat Al-Qur’an maupun Hadis yang membahas hal tersebut. Namun berhubung ada hadis yang menganjurkan berjabat tangan, maka bersalaman setelah shalat diperbolehkan sebatas tidak mengganggu dan menyulitkan jamaah yang lain.

Satu hal yang perlu kita ingat adalah bahwa berjabat tangan itu bukanlah kewajiban agama yang harus dilaksanakan oleh semua orang. Amalan seperti ini bersifat anjuran. Karena itu, kita tidak boleh berprasangka buruk kepada orang-orang yang tidak berjabat tangan dengan kita.Dr. H. Rusli Hasbi, MA

PRK Galas dan Batu Sapi :Double joy atau double trouble.......???

onIni betul-betul takdir.Belum lama, cuma April lalu saja berlangsung pilihanraya kecil Hulu Selangor di semenanjung dan Mei di Sibu,Sarawak. 

Di Hulu Selangor kerana kematian Ahli Parlimen PKR manakala di Sibu kematian Ahli Parlimen BN. 

Kini di Galas untuk pilihanraya kecil 4 November kerana kematian Ahli Dewan Undangan Negeri PAS,manakala di Batu Sapi,yang belum ditentukan tarikh pilihanraya kecil lagi ialah kerana kematian akibat kemalangan Ahli Parlimen BN di situ. 

Senarionya dan jarak waktunya hampir sama dan kebetulan satu di semenanjung dan satu di Malaysia Timur. 

Apa yang menjadi tandatanya ramai bagaimana rupa bentuk keputusan kali ini.2-0 bagi BN atau seri 1-1 atau 0-2 bagi Pakatan. 

Senang cakap Galas dan Batu Sapi pasti akan menjadi medan ‘ perang besar’ bagi BN dan Pakatan. 

Bagi BN kedua-dua medan ini amat penting untuk kasi terbalik kiraan mata 12 PPRK lalu yang lebih pada Pakatan. 

Ini lebih-lebih lagi setelah ia tewas di Sibu selepas menang di Hulu Selangor. 

Ia bukan sahaja perlu menawan balik Galas yang merupakan lubuk Tengku Razaleigh Hamzah tetapi Batu Sapi untuk membuktikan pengaruh Pakatan yang bercita-cita nak robek kekuatan BN di Sabah dan Sarawak dapat disekat. 

BN sedar menjelang pilihanraya umum negeri Sarawak yang bakal diadakan menjelang Julai 2011, Batu Sapi dapat menjadi modal propaganda besar Pakatan jika jatuh ketangan mereka. 

Pakatan sendiri sedar betapa besarnya makna Batu Sapi baginya. 

Kerusi Batu Sapi adalah kuota PKR sekalipun ia tidak tanding di situ pada PRU 12. 

Pengarah Pilihanraya PKR Fuziah Salleh kata pada pilihanraya kecil ini PKR akan letak calon. 

Melihat pada keputusan pada PRU ke 12 lalu di Batu Sapi yang terletak di Sandakan ia boleh dianggap dalam tangan BN. 

Mendiang Edmund Chong dapat 9,479 undi lawan calon bebas Bebas Dr Chung Kwong Wing 5,771 undi PRU 12 lalu.Majoriti 3,709. Pengundi kawasan itu ialah 26,004. 

Beliau juga memenangi kawasan itu tanpa bertanding pada PRU ke 11 pada 2004. 

Namun mengambil kira pengalaman di Sibu yang merupakan kubu tradisi mendiang Datuk Robert Lau boleh kalah kepada DAP masa PRK Mei lalu,BN juga pasti tidak boleh tidor nyenyak memikirkannya. 

Di Galas sekalipun dalam negeri PAS Kelantan,BN sekurang-kurangnya boleh turun padang dengan semangat besar kerana faktor Tengku Razaleigh di Gua Musang. 

PAS memang diketahui cukup risau dengan komitmen penuh Tengku Razaleigh hendak merampas balik kawasan DUN – satu-satunya di Gua Musang- yang tumbang pada PRU 12. 

Bagi otai politik Malaysia itu Galas merupakan perjuangan peribadi yang penting untuk imej beliau selain umumnya sebagai hadiah manis kepada BN. 

Majoriti PAS dalam PRU lalu cuma 646 sahaja. 

Bagi PAS ini dilihat sebagai peluang untuk merobek habis pengaruh Tengku Razaleigh di kawasan pedalaman Kelantan selama lebih 40 tahun sekaligus memberi tamparan kepada BN. 

Taruhannya adalah sangat tinggi bagi kedua-dua BN dan Pakatan baik di Galas maupun di Batu Sapi

Dimana ada Anwar di situ ada Pak Din…..???

on

Tengok betul-betul siapa ini yang berkopiah disebelah kiri.Memang cukup familiar .Bila ada kes mahkamah Datuk Seri Anwar Ibrahim wajahnya ini kerap kelihatan salah seorang pengiring tetap beliau.
Malah di bangunan Parlimen,kalau nampak kelibatnya mundar mandir kita boleh tau Anwar ada di situ hadiri sidang.

Ramai juga yang bertanya siapa dia.Bomoh,pawang,bodyguard atau apa?

Namanya yang sebenar ialah Saeden Watih.Usianya 58 tahun.Berasal dari Teloi,Sik,Kedah.

Ada orang panggil dia “ Pak Din Reformasi” ,ada yang juga sebut “ Pak Din Anwar” dan kadang-kadang dengar juga yang orang panggil dia “ Pak Din Gayung”. 


Masa zaman kemuncak reformasi,Pak Din adalah antara yang kerap masuk lokap.

Rupanya banyak kisah menarik tentang Pak Din ni – orang kecil dicelah pembesar - yang kini menetap di Setapak ,Kuala Lumpur.

Jangan terkejut kalau diberitahu Agendadaily sebenarnya bersua dengannya di majlis rumah terbuka Pemuda,Wanita dan Puteri UMNO di PWTC petang Jumaat lalu.

Pak Din kelihatan siap berpeluk mesra dengan beberapa orang pemimpin UMNO di situ.


Pak Din di rumah terbuka Datuk Seri Ali Rustam 

Beberapa hari sebelum itu Pak Din ke rumah terbuka Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam di Rumah Melaka di Kuala Lumpur.

Apakah Pak Din dah korner tinggalkan Anwar?

Mereka yang tidak kenal Pak Din tentu ingat macam-macam tengok dia main banyak ‘ kolam’ gitu.

“Sebenarnya saya lebih rapat dengan Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) dari Anwar sendiri,” kata Pak Din ketika bersembang dengan Agendadaily di The Mall dekat PWTC.

Namun Pak Din segera mengingatkan beliau adalah ‘penjaga setia’ Anwar.

Katanya dia diamanahkan oleh seseorang untuk jaga Anwar.

Jadi jangan cakap bukan-bukan pasal Anwar depan Pak Din.

“Anwar kawan saya…saya bukan kerja dengan dia atau apa-apa,”katanya yang juga rapat dengan semua anggota keluarga Ketua Pembangkang tu.

Panjang cerita kisah hidup Pak Din ni.

Dia sebenarnya pernah jadi pemandu kepada Sultan Brunei sekarang dari tahun 1980 hingga 1986.Setelah tamat kontrak Pak Din kembali ke Malaysia.

Di Kuala Lumpur dia kemudianya menjadi pemandu kepada Pengiran Sufri dan keluarga Mazuin Hamzah.

Pada tahun 1988 sampai 1990 Pak Din menjadi pemandu tak rasmi kepada Pak Lah.

Banyak kisah dengan Pak Lah dilaluinya termasuk waktu beliau dalam rimba politik yang tidak menentu lepas pemilihan jawatan UMNO antara Team A dan Team B yang cukup panas pada tahun 1987.

Ini termasuk memandu Pak Lah pergi balik untuk hadir ke satu majlis di Kota Bharu dari Kuala Lumpur kerana tiket kapal terbang habis.

Katanya walaupun rapat….namun semasa Pak Lah jadi Perdana Menteri dia tidak pernah pergi ‘bergayut’ macam sesetengah orang.

Kalau nak tau Pak Din lah yang atur Anwar pergi ke rumah terbuka Hari Raya Pak Lah di Kepala Batas tidak lama selepas keluar penjara.Kehadiran Anwar di majlis itu telah mengejutkan ramai pihak.

Selepas dengan Pak Lah ,dia kemudiannya berkerja sebagai pemandu kepada bekas Timbalan Menteri Kewangan Datuk Affifudin Omar.

Dari situ juga Pak Din mula rapat dengan Anwar yang ketika itu Menteri Kewangan.

Menariknya macam mana Pak Din boleh masuk sana masuk sini?

Katanya dia memegng prinsip tetap anggap kawan sebagai kawan.

Dia tak ambil pot tentang pendirian politik semua kenalannya.“Saya tak musuh dengan sesiapa ..saya tak pertikai pendirian mereka walaupun kesetiaan saya pada Anwar,”katanya.

Antara tokoh UMNO yang Pak Din cukup rapat ialah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi,Datuk Noh Omar dan Datuk Johari Baharom.

Apakah pekerjaaan tetap Pak Din? “Adalah sikit-sikt cari makan” katanya yang mempunyai enam anak.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List