Skandal pembelian besi buruk Skyhawk 1985 siapa yang kaya?

on Mar 20, 2013
Bagaimana penyamun menguruskan hasil samunan?
Kes A4 Skyhawk ini berlaku pada tahun 1985.Malaysia beli jet terpakai [2nd hand] dari US yakni jet tu dah digunakan semasa perang Vietnam tamat.

Berapakah harga sebuah 
pesawat buruk / scrap Skyhawk?


Dengan bebalnya.. pemimpin negara kita meluluskan pembelian pesawat kondem ni dengan harga USD 1 juta sebuah dan total jumlah ialah 88 buah pesawat yang dah kondem.

Jumlah mengikut currency pada masa itu ialah 

USD 1 juta = RM2.58 juta.


RM2.58 X 88 buah dah berapa der?  lebih dari cukup untuk membina beberapa buah hospital [kos bina hospital secara keseluruhannya,10 wad dan 282 katil menelan belanja RM267 juta.]bayangkan dengan wang ini.. boleh bina kemudahan Hospital . Dah tentu hari ini.. orang yang nak bersalin di hospital tak perlu kena halau balik sebab kekurangan katil dan tempat!!

Ini dia Skyhawk scrap yang kita beliDuit siapakah yang diguanakan untuk beli pesawat yang rosak dan berstatusLUPUS ni? duit RAKYAT !!!!

Kos untuk refurbished with new avionic engines,armanaments semua sekali RM320 juta. 53 dari jumlah 88 buah skyhawk ini tadi di bawa dari Mojave desert.

Sebenarnya kapal terbang ini dah obsolete,sebab tu diaorang tamatkan perhidmatan dan buang di padang pasir!!! what the Fak lah pemimpin umno dan menteri menteri kita ni bodoh bodoh belaka?

Pembetulan,...menteri dan pemimpin kaki rembat ni tak bodoh,yang bodoh ialah yang pangkah tempat undi di bahagian BN tu.. itu yang membenarkan mereka terus merembat harta rakyat sebenarnya yang bodoh.

40 daripada 53 dibaik pulih,manakala bakinya 12 lagi di cannibalize yakni scrap bagi tujuan spare part.
 1 lagi dijadikan pesawat latihan.

45 yang ditinggalkan di gurun California tidak pernah dibawa balik. ia telah diletakkan di bawah pengurusan sebuah syarikat di Amerika. akhirnya syarikat ini bayar bayaran parking untuk beberapa tahun. satu masa diantara 2000-2003 RMAF bercadang untuk bawa balik pesawat dan menjualnya. Pegawai Tudm kita dari Kl telah dihantar untuk ambil balik pesawat itu dengan tujuan untuk jual semula dan mereka telah dihantar ke gurun pasir California. mereka jumpa pesawat pesawat itu malangnya mereka terkejut Tudm bukan lagi pemilik sah pesawat2 itu menurut undang2.tapi rupanya ikot terms bodoh yang diaorang deal tahun 1985 dulu.Aircraf tu bukan lagi kerajaan punya.. dah jadi hak milik krony umno.So automatik leased...

Baki yang dekat padang pasir tu tak pernah dibawa balik ke Malaysia.Membiarkan managment syarikat sana uruskan dan membayar kos sewaan juga satu pembaziran wang rakyat!!! siapa peduli benda benda ini? Berapa juta kos untuk bayar benda scrap? Berapa banyak lagi wang KAMI kamu nak samun wahai pemimpin umno yang penyamun?

Akibat tak mampu bawa balik kesemua,
so mereka decide nak lelong lagi 35 buah tu.Tapi tak ada sesiapa yang bodoh nak beli bangkai jet...melainkan Malaysia aja yang nak..

Futhermore,parking fee dari tahun 1985 sampai la tarikh sekarang ini..siapa yang tanggung kalau bukan duit rakyat? 

Bayangkan.. skandal skandal tersembunyi yang di cipta oleh pemimpin penyamun umno yang berbakul bakul jika PR menang ke Putrajaya.. akan di bongkar. Jika kamu pemimpin umno yang kaya dengan merompak wang rakyat ini aka n di bicarakan.. adakah kamu berdiam diri menunggu tali gantung?Mustahil tak kalian yang penyamun ini mencipta huru hara dan memangsakan rakyat dengan kematian yang sia sia? contohnya peristiwa Lahad Datu......


sumber
Photobucket

Agbimudin Kiram pernah jadi ADO di Kudat...?

on

PETALING JAYA - PKR hari ini mendedahkan Ketua Penceroboh, Azzimuddie Kiram, yang dikenalai sebagai Raja Muda Sulu, mempunyai kad pengenalan warganegara Malaysia dan pernah berkhidmat sebagai kakitangan kerajaan.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, maklumat itu diperoleh daripada penduduk tempatan sehinggalah Timbalan Setiausaha Agung PKR, Darell Leiking berjaya menjejaki maklumat berkenaan.

"Kerajaan tidak boleh lagi menyembunyikan perkara ini kerana maklumat Senarai Kakitangan 1975, Perkhidmatan Awam Sabah seperti yang disimpan di Jabatan Arkib Negara Sabah, disahkan bahawa Datu Agbimudin Kiram (Azzimuddie) tersenarai sebagai Pegawai Pentadbir Muda (ADO), di Pejabat Daerah Kudat.

"Agbimudin telah dilantik pada 1 Mac 1974 dengan gaji RM610 sebulan," katanya pada sidang media di Ibupejabat PKR pagi tadi.

PKR turut mendakwa melalui pendedahan itu membuktikan penglibatan Azzimudie dalam insiden di Lahad Datu ada kaitan dengan Umno.

Pada lampiran itu menunjukkan Azzimudie dilahirkan pada 24 September 1941.

Ketika ditanya wartawan bagaimana pihaknya yakin yang Azzimudie yang dimaksudkan adalah ketua kumpulan penceroboh berikutan faktor usianya yang lanjut.

Rafizi berkata, pihaknya percaya Azzmudie mengetuai pencerobohan itu berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh abangnya Jamalul Kiram III sebelum ini.Photobucket

PRU-13: Parlimen tamat tempoh pada 24 April 2013

on

Tarikh akhir pembubaran parlimen akan berkuatkuasa pada 24 April 2013, kata Timbalan Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Noordin Che Ngah.

Noordin berkata, kuasa Parlimen dikira tamat selepas tarikh itu kerana tempoh sebenar mandat telah pun berakhir.

Walaupun pembubaran parlimen diputuskan Perdana Menteri, namun parlimen tetap terbubar jika ia melepasi tarikh mandat pilihanraya lepas, jelas Noordin.

“Sekiranya sehingga 24 April 2013, parlimen masih tidak dibubarkan, maka secara automatiknya parlimen terbubar,” kata Noordin pada Sabtu lepas di Kota Bharu.

Menurut Timbalan Setiausaha SPR itu, selepas tempoh itu berakhir, SPR akan mengambil alih untuk diadakan Pilihan Raya Umum (PRU) yang ke-13 dalam tempoh 60 hari.Photobucket

Siapa Dalang Nya...?

on


KUALA LUMPUR: Rata-rata panelis forum ‘Mahkamah Rakyat : Kisah dari Lahad Datu, Siapa Pengkhianat Sebenar?’ menyimpulkan mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad sebagai individu yang menjadi punca sehingga timbulnya krisis terbabit.

Dr Mahathir dipersalahkan kerana menjadi orang bertanggungjawab memberi taraf kerakyatan melalui ‘Projek IC’ di Sabah sejak awal tahun 80-an.
Bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) Hassnar Ebrahim dalam ucapannya mengakui, beliau pernah menandatangani 500 borang kosong dalam satu masa semasa menjadi Ketua Daerah Sandakan.

Terlibat dalam Projek IC tanpa sedar, Hasnar berkata borang kosong terbabit kemudiannya disahkan dan dibawa kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sebelum diubah menjadi sijil kelahiran.

Katanya, semasa Sabah di bawah pemerintahan Parti Bersatu Sabah (PBS) antara 1979 sehingga 1984, tidak kurang daripada 125,000 jumlah kad pengenalan yang dikeluarkan kerajaan persekutuan kepada sebilangan besar pendatang haram.

“Gunung berapi dalam dada saya sudah mahu meletup. Kalau ini fitnah dakwa saya kita jumpa di mahkamah,” katanya di hadapan kira-kira 1, 000 orang di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH) malam tadi.


Sambung Baca Disini

Photobucket

Projek IC : Mahathir pembohong besar - Bekas DO Sandakan

on


IC PROJEK copyBekas Ketua Daerah Sandakan, Hassnar Ebrahim menyelar kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang menuduh pegawai kerajaan menjual kad pengenalan (IC) untuk kepentingan diri.
“Dr Mahathir pembohong besar,” kata Hassnar membidas kenyataan Mahathir seperti dilapor Bernama dalam program ‘Bicara Minda di Papar, Sabah 17 Mac lalu.
Mahathir dilaporkan berkata, rakyat Sabah tidak boleh mempersalahkan kerajaan semasa pentadbirannya kerana penyelewengan dilakukan pegawai kerajaan atas kepentingan individu.
Tegas Hassnar, projek IC adalah dalam pengetahuan Mahathir yang tidak selesa dengan pentadbiran Parti Bersatu Sabah (PBS) antara tahun 1990 dengan 1994.
Malah kata Hassnar, dirinya menjadi ‘bahan tawaran’ antara Presiden PBS, Joseph Pairin Kitingan dengan pentadbiran di Kuala Lumpur yang ketika itu berniat untuk menyertai semula Barisan Nasional.
“Salah satu syarat (rundingan), Joseph minta saya dimasukkan ke dalam penjara,” kata Hassnar.
Tegasnya, sekiranya Dr Mahathir memikirkan bahawa projek tersebut sebagai satu kesalahan, dokumen IC tersebut perlu ditarik balik.
“Tapi ada kita pernah dengar IC yang dikatakan dijual yang kononnya tidak sepatutnya dikeluarkan kepada individu yang diimport dari luar ditarik? Tidak ada!” tegas Hassnar.
Beliau berkata demikian pada Forum ‘Mahkamah Rakyat: Kisah dari Lahad Datu, Siapa Pengkhianat Sebenar?’ di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH) malam tadi. 
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=47750


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List