RUMAH KU SYURGA KU....RUMAH SEMENTARA.

on Aug 26, 2011MEREMPAT...golongan gelandangan di kawasan lapang di Jalan Pudu.

KUALA LUMPUR: “Sewa bilik atau rumah di sini mahal, gaji saya pula cukup makan dan selebihnya digunakan mengisi minyak motosikal untuk ke tempat kerja.
“Jadi, saya tiada pilihan dan tinggal di sini sementara waktu sehingga mendapat pekerjaan dengan gaji lebih besar,” kata pemuda mahu dikenali sebagai Ahmad, 21, yang hidup gelandangan di kawasan lapang berhampiran Jalan Pudu, di sini.


Ahmad berkata, dia mula menjadikan kawasan luas itu sebagai ‘rumah’ sejak Mac lalu apabila berpindah ke ibu kota mencari pekerjaan.
Berasal daripada sebuah daerah di Perak, Ahmad berkata, setiap hari dia akan bangun seawal jam 5 pagi dan menumpang mandi di tandas awam berhampiran, pergi ke tempat kerja seperti biasa dan pulang semula untuk tidur kira-kira jam 12 tengah malam.

“Ramai yang menumpang tidur di sini. Bukan saja warga asing, ada juga warga tempatan yang tiada tempat tinggal di ibu kota. Kebanyakan seperti kami ada pekerjaan, cuma tidak mampu menyewa bilik.

“Berasal daripada luar ibu kota dan datang ke sini untuk mencari rezeki, tetapi kami tidak berkemampuan untuk hidup selesa berikutan gaji kecil dan kos sara hidup tinggi. 

“Bagaimanapun, kawasan ini persinggahan sementara sebelum mendapat tempat sesuai,” katanya ketika ditemui Metroplus, baru-baru ini.

Tinjauan Metroplus mendapati, tidak kurang 10 gelandangan menjadikan kawasan itu seperti rumah mereka. Biarpun tidak berbumbung atau beratap, mereka selesa tidur di situ dengan beralaskan bantal dan tilam.
Pada waktu siang, mereka menyimpan kelengkapan tidur, beg pakaian dan menyidai baju di atas pokok berhampiran dan belakang papan tanda di situ.

Menurut pekerja restoran makanan segera berhampiran, Murni, 40, ada segelintir mereka cuba menumpang tidur di premis kedai sekitar kawasan itu, tetapi dihalau pemilik kerana mengganggu operasi perniagaan.

Sementara itu, Pengarah Bahagian Warga Tua dan Keluarga Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Mohd Fazari Mohd Salleh, berkata kesedaran masyarakat perlu dipertingkatkan.

“Isu pengemis atau kutu rayau adalah kompleks kerana mereka mempunyai pelbagai kategori terdiri daripada pengemis tempatan dan warga asing serta tergolong sebagai warga emas, kanak-kanak dan orang kelainan upaya (OKU). JKM menyelamatkan pengemis atau kutu rayau mengikut peruntukan seksyen 3(2) Akta Orang-Orang Papa (AOP) 1977,” katanya.Photobucket

KEADAAN RUMAH GADAFI

on Pemberontak memanjat monumen di kediaman Moammar Qaddafi, Bab Al-Aziziya, di Tripoli.
Pemberontak memeriksa rumah anak Qaddafi, Al-Saadi, di Tripoli.
Sebuah kereta golf hancur di dalamkubu Qaddafi. Gaddafi, yang melarikan diri,, menolak menyerahkan diri.
Pemberontak memeriksa sebuah kamar di dalam kubu di Bab Al-Aziziya
Kolam renang di dalam rumah putri Qaddafi, Aisha, di Tripoli. Pemberontak terus mencari  Qaddafi dan keluarganya.
Pemberontak memasuki kubu di Bab Al-Aziziya, Khamis (28/8). Pemimpin pemberontak menawarkan hadiah US2 juta bagi kepala Qaddafi.

Pemberontak bergambar di sofa berbingkai patung emas puteri duyung berwajah Aisha Qaddafi di kediaman Aisha di Tripoli.

Akhirnya!~!!
Lari!!
Lari!!!
Lari!!!

Tak syoknya!!
Pemberontak mendapat campur tangan Nato.
Lagi best!!
Kalau 100% tersungkur di tangan rakyatnya sendiri!!!Photobucket

Kenapa Raja Arab Belum Terjejas...?

onKalau kita lihat perkembangan politik di Timur Tengah sekarang ini, satu persatu pemimpin autokratik dan diktator Arab telah diturunkan oleh rakyat yang mendesak dan mahukan demokrasi yang adil dan bebas dilaksanakan di Negara mereka. Bermula di Tunisia, kemudian diikuti oleh Mesir, Yaman dan terbaru ialah Libya.


Tetapi peliknya sehingga kini, Negara-negara Arab yang diketuai oleh Raja atau mengamalkan pemerintahan Monarki masih belum terjejas lagi. Pada peringkat awalnya, kita menjangka Negara-negara Arab yang diketuai oleh raja-raja ini yang terlebih dahulu mengalami reformasi atau revolusi dari kebangkitan rakyat di wilayah Arab ini, tetapi nampaknya ia tidak berlaku seperti yang kita jangka.

Kalau hendak dibandingkan Muammar Gaddafi, pemimpin Libya, dengan sesetengah raja-raja Arab lain itu, dari segi amalan hidup yang suka bermewah-mewah, membazir dan berfoya-foya, Gaddafi jauh lebih baik lagi.

Apatah lagi dengan amalan politik, dikatakan ramai pengkritik dan penentang raja, hilang begitu sahaja tanpa dapat dikesan, dan tidak diketahui apa yang telah terjadi kepada diri mereka.

Apakah kelebihan raja yang membuatkan mereka masih selamat?

Mungkin ini ada hubung kait dengan mitos dan kepercayaan masyarakat terhadap raja sehingga sukar untuk dikikis dari pemikiran dan amalan mereka.

Kepada sesetengah masyarakat, raja dianggap wakil Tuhan di alam dunia ini. Darah keturunan raja dianggap lebih mulia dari manusia biasa.

Raja bukan sahaja sebagai pemimpin yang berkuasa ke atas rakyat baginda, malah semua sumber Negara adalah menjadi milik mutlak raja termasuklah minyak yang terdapat dalam perut bumi negaranya.

Ada juga masyarakat yang mengangkat raja sebagai ketua agama meskipun tingkah laku sesetengah raja itu ada yang tidak secocok dan selari dengan akhlak agama.

Malah cara rakyat bertutur atau berkomunikasi dengan raja sangat berbeza dengan rakyat biasa berkomunikasi sesama mereka. Raja dan keturunannya dianggap mempunyai darjat yang istimewa berbanding manusia biasa, oleh itu protokolnya tidak sama dengan protokol rakyat biasa.

Walaupun Muammar Gaddafi seorang pemimpin yang amat berkuasa, tetapi kepada orang Arab beliau masih manusia biasa, bukan bertaraf raja.

Mengkritik dan menentang raja dianggap sebagai durhaka, satu label yang sangat digeruni oleh sesiapa jua. Sedangkan menentang Muammar Gaddafi hanya dianggap sebagai pemberontak atau pengkhianat sahaja.

Itulah antara kelebihan raja. Rakyat bukan sahaja dicengkam oleh kuasa yang dimiliki raja, tetapi juga dicengkam oleh mitos dan kepercayaan yang telah lama melekat dalam pemikiran rakyat terhadap raja.

Mungkin faktor inilah yang telah dapat membantu mengekang rakyat untuk menentang raja-raja Negara Arab.


sumber :-  http://aliasmohdyusof.blogspot.com
Photobucket

ISH ISH ISH....MALU NYA AKU......

onBaru semalam saksi kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu konsultan molekular genetik dari Australia, Dr Brian Mcdonald menggemparkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dengan pendedahannya bahawa Jabatan Kimia Malaysia (JKM) tidak mendapat pensijilan ISO17025 yang dikeluarkan olehAmerican Society of Crime Laboratories Directors (ASCLD).

 Dalam pendedahannya, Brian menyatakan bahawa mana-mana makmal yang menjalankan ujian DNA harus mendapat akreditasi di peringkat antarabangsa. Namun difahamkan makmal JKM di mana ujian sperma kes liwat Saiful dijalankan gagal memperoleh sijil ISO setelah tamat padaOktober 2005. Makmal tersebut yang diberi tempoh lima tahun daripada tarikh tamat untuk memenuhi piawaian masih tidak mendapat pengiktirafan malah diberikan tempoh lanjutan sebanyak dua kali yang akan berakhir pada Oktober nanti.

 Namun, anehnya tiba-tiba berlumba-lumbalah dalam blog-blog pro kerajaan mengatakan Dr.Brian dan pihak pembelaan Anwar telah "terkantoi" dengan tuduhan tersebut. Malah dalam blog seperti Empayar Pemuda, dengan jelas memaparkan tajuk "Terkini: Surat Dan Sijil Yang Mengkantoikan Dakwaan Anwar Dan Peguambelanya". 

Dalam sedar atau tidak ada sesuatu yang melucukan ketika mereka ghairah menyebarkan info terbaru ini. Seolah-olah pakar dari Australia yang mendedahkan perkara itu tersalah maklumat. 


Contoh, Surat tamat tempoh berakhir pada 18 Oktober 2010
dan Surat lanjut tempoh berakhir pada 18 Oktober 2011
Namun, apa yang melucukan kami ialah rupa-rupanya mereka (Blogger UMNO) yang terkantoi dan tersalah maklumat dalam hal ini sebenarnya. Apa yang mereka paparkan itu hanyalah surat yang dikeluarkan olehAmerican Society of Crime Laboratories Directors untuk memberi peluang kepada Jabatan Kimia Malaysia (JKM) dilanjutkan tempoh permohonan mendapatkan Sijil ISO17025 yang diperkatakan itu.

 Sedangkan sijil sebenar memang masih belum diperolehi oleh pihak terbabit sebenarnya. Sila lihat bukti dibawah sebagai mengukuhkan lagi maklumat terbaru kami ini. Maknanya disini, siapakah yang terkantoi sebenarnya. Oleh itu, dinasihatkan kepada mereka supaya mengkaji terlebih dahulu sebelum mempertikaikan fakta yang telah didedahkan itu. 
 
Bukti, Sijil sebenar ISO17025 yang sepatutnya diperolehi oleh JKM
Sila klik pada imej berkenaan untuk besarkan gambar sijil tersebut
[Dengan pendedahan ini juga, maka ia jelas sekali membuktikan Jabatan Kimia Malaysia (JKM) memang tidak pernah mendapat sijil ISO seperti yang dinyatakan. Cuma yang ada ialah beberapa surat dan lanjutan terhadap permohonan mereka selama ini.
 Ia jelas membuktikan yang jabatan terbabit sememangnya tidak diikhtiraf oleh antarabangsa terutamanya dalam melakukan ujian DNA itu sendiri. Oleh yang demikian benarlah laporan Dr.Brian Mcdonald bahawa Makmal tersebut yang diberi tempoh lima tahun daripada tarikh tamat untuk memenuhi piawaian masih tidak mendapat pengiktirafan malah diberikan tempoh lanjutan sebanyak dua kali yang akan berakhir pada Oktober tahun ini.
 Tidak ada manipulasi atau sebarang fakta bercanggah seperti yang diperkatakan oleh Blogger UMNO terbabit. Ini bermakna mereka sebenarnya yang telah "terkantoi" dan bukannya pihak pembelaan dalam kes yang sedang dihadapi oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim ini sebenarnya. Sama-samalah kita fikirkannya].


sumber  :-  http://pahangdaily.blogspot.com
Photobucket

SYAWAL TERAKHIR...?

on
Sempena Syawal yang bakal menjelma nih, ramai yang tak sabar2 nak balik ke kampung halaman berjumpa Emak/Ayah masing2, berkesempatan dengan Syawal ini maka renung2kan lah kisah dibawah, manalah tahu kalau2 Syawal kali ini adalah Syawal terakhir bersama kedua orang tua kita... wallahuaklam.....


Jam 6.30 petang.
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama. Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian
Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”
Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”
Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”
Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah. 
Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?" 
Ateh menjawab, “Entah.” 

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.
Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.


Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"
Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”. Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik. 

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu. 

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nombor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?" Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak. Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan. 

Sampai di halaman rumah Mak berhenti didepan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum..., kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham.

Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam... Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi. 

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham. 

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagaimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi. Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan. 

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu. 

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak. Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput.

Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat." 

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak. Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak. Beberapa tahun kemudian Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”. Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.” Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada disisi Tuhannya bukan disisi anak-anak Mak lagi. Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.


Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak. Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak.

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai. Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah...

"Mana Along?", "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika.

Anak-anak Mak sentiasa dihati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya. Ayah sedih. Ditepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?"

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah... bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh. Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?" 

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.
Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan seorang Ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Sabda Rasulullah SAW, ibu adalah 3 kali lebih utama dari ayah.

Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?


Photobucket

THE SAD STORY OF MAS

on
Were these the reasons to disembowel MAS in the first place? (1) MAS suffers leadership problem.(2) it can’t handle rising fuel costs. (2) MAS is caught in the traditionally weakest business period. Are we being led to believe that these 3 what? Parameters? variables? are only uniqueto MAS?

Then perhaps MAS should look for alternative fuels since it is suggestive that ONLY MAS operates on expensive fuels, other airlines are not. Two, find ways to make the business period nontraditional. Replace leadership at all levels.

Its leadership they say. You mean, under the layer upon layer of MAS in-house talent, you can’t find people who may have been sidelined or ignored but who understand MAS cannot be elevated to fix MAS? Instead you think you can trust some people who have RM 57 billion payables to help put MAS?  This order for Air Bus by AA was perhaps the kiss of life that saved Airbus from bankruptcy.

The whole deal between MAS-AA raises uneasiness all around for it suggest that at the very base, MAS’s miserable existence gave an opportunity and excuse for some people to make money. That when the dust clears, we will become aware that all this is a corporate game by rich and powerful people for the benefit of the same rich and powerful people.

Why should the fate of MAS (we are not bothered with the future of AA since it’s in capable hands) be decided by 3-4 corporate chieftains- banker, rival airline owner and chief of our sovereign fund? Who yielded the responsibility of caring a national asset to a few chosen individuals? Why was this assignment to decide the fate of a nationally owned asset not be publicly announced in the first place?

Since everyone accepts that MAS MUST be placed on an even keel, a cabinet level working committee should have been duly formed to fix MAS? Or the cabinet decides at that time, to empower the MOT to fix MAS problem. Unless of course the MOT is full of imbeciles who never inspire our government to allow it do anything. With an unenviable record like the PKFZ deal, MOT was never in the radar when the government was looking for ways to fix MAS.

MAS is a national strategic asset that requires leadership and a workable and profitable business plan. MAS is the responsibility of the government in the first and all place. We didn’t see the MOF or Ministry of Transport people or a cabinet endorsed team assigned to fix MAS. Instead, this government has acted irresponsibly by asking or agreeing to have the problem of MAS being sorted out by special interest groups. That’s what they are really- AA, Khazanah and CIMB as the match maker, are special interest groups.

We are being indoctrinated and de-sensitize into believing that the MAS-AA deal is a purely rational business deal, handled on its pure merits. We looked around, identified MAS’s problems, we come to the conclusion that its leadership problem.

Who were that we? We are the banker, the head of sovereign fund and the interested rival.

Surely, when the deal was inked, those people in Khazanah, AA and CIMB already knew of the coming 2nd quarter financials of MAS. For the miserable losses, cumulative at .769 billion, the outfgoing MAS CEO was given 11 million shares? Further he’s saved from ignominy and inglorious anonymity by being exiled into the inner recesses of the establishment that is now single handedly running the business of Malaysia- khazanah.

So we are treated to another round of CYA rationalization- MAS recently announced a net loss of RM527 million for the second quarter of 2011.

Due to what we may ask? Due to higher fuel costs and (be) anyway, you can almost imagine the MAS people through its corporate communications people say, this 2nd quarter is traditionally our weakest business period.

So it seems MAS is the only airlines in this world facing increasingly expensive fuel costs and it must have switched from using some other unknown cheaper fuels before.  Other airlines ALL faced the same fuel costs and if we want to use that excuse, can we explain why Air Asia the now flavor of the month poster boy, achieved exceedingly good results while operating on the same expensive fuel costs?  Is AA using cheaper kerosene?

This would suggest AA is better as managing fuel pricing, managing routes, extracting the best. In other words, profits are operationally driven rather than being dependent on known parameters such as knowable fuel costs and fuel cost trends?

And what does, this is MAS traditionally weakest period mean? If it’s already known as traditionally weakest period, why weren’t MAS’s efforts concentrated on unbundling that tradition?

Every time, people talk about MAS- they would always refer to Tajudin’s sale of MAS shares at RM 8 and so on. You mean after successive leadership changes after Tajudin, MAS is still plagued with Tajudin’s legacy. You get the feeling that the sad Tajudin stewardship of MAS will always be used as an excuse to explain MAS’s sorry state.

Then we would be better off explaining MAS’s dismal record as being due to its existence in the first place. That in the end, the absolute remedy is to dismantle MAS completely and let a new national airline come into existence on a clean slate. Let’s start all over again by de-existing MAS.

Instead, we took the easy way out. We know, MAS is facing leadership problem. But we are no looking at the problem with long term objectives for the country as a whole. We want to reduce everything to the bottom line and therefore justify our thinking by pointing out that the whole exercise is but a business decision. We are super quick furthermore to identify that only one person can save MAS.

In an attempt to bolster the fortunes of the flag carrier, state asset manager Khazanah Nasional Berhad swapped 20.5 per cent of MAS stock for a 10 per cent stake in Asia’s biggest budget carrier AirAsia on August 9. The swap enabled AirAsia bosses Tan Sri Tony Fernandes and his partner Datuk Seri Kamaruddin Meranun to sit on the MAS board and will ostensibly help turn it around.

It’s conveniently explained isn’t it?

The airline’s aggressive and consistent cost-control measures also yielded positive results, with a two per cent reduction in non-fuel-related expenses for 2Q 2011 compared to the same quarter for 2010,” the airline said in a statement.

Sorry we are not going to be bedazzled by this CYA phrase. Have you terminated the contract of the caterer then? What proportion is this business in the non-fuel expense category? What about the gargantuan salaries of the executives? You lose money but you still pay humongous salaries?

Source : SakmongkolPhotobucket

JAIM serbu markas fahaman Syiah

on

Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) hari ini menyerbu sebuah rumah di Taman Paya Dalam dekat sini yang dipercayai menjadi markas sebuah kumpulan penganut fahaman Syiah.
Dalam serbuan itu, sejumlah 35,000 buku dan risalah mengenai fahaman Syiah yang telah diharamkan oleh Kementerian Dalam Negeri ditemui di rumah tersebut.

Ketua Pegawai Penguat Kuasa JAIM, Rahimin Bani berkata, buku dan risalah yang ditemui itu telah siap dibungkus dan akan diedarkan melalui pos ke seluruh masjid dan jabatan-jabatan kerajaan.
Lebih mengejutkan, katanya, satu memorandum mengenai penubuhan Persatuan Syiah Malaysia yang akan dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin turut ditemui di situ.
"Siasatan awal mendapati, buku-buku yang akan dihantar itu datang daripada Majlis Syiah Malaysia beralamat di Ulu Tiram, Johor Bahru dan sejumlah 6,000 naskhah telah dihantar ke seluruh negara," katanya kepada pemberita selepas mengetuai serbuan itu di sini, hari ini.

Antara ajaran kumpulan itu adalah menghalalkan para pengikutnya bernikah secara kontrak dan membenarkan sembahyang jamak dilakukan pada bila-bila masa walaupun bukan dalam keadaan darurat.
Pengikut ajaran tersebut juga menyanjung Ahlul Bait iaitu ahli keluarga Nabi Muhammad SAW secara keterlaluan dengan menganggap golongan itu maksum atau bebas daripada dosa serta anti para sahabat kecuali Saidina Ali.
Menurut Rahimin, turut ditahan dalam serbuan yang berakhir pukul 2 petang itu ialah seorang remaja berusia 18 tahun yang mengaku bekerja di situ serta lima remaja berusia antara 14 dan 15 tahun.

Beliau berkata, kumpulan Syiah itu dikesan mula mengedarkan buku-buku terbabit di seluruh masjid dan surau di negeri ini sejak Julai lalu tetapi berjaya dipintas oleh JAIM melalui surat yang diedarkan.
"Kita percaya, rumah ini telah disewa sejak empat bulan lalu untuk menjadi pusat pengedaran buku-buku dan risalah fahaman sesat ini.

"Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengisytiharkan ajaran itu perlu dihindari, begitu juga Jawatankuasa Fatwa Negeri Melaka yang telah mengeluarkan fatwa supaya masyarakat Islam berpegang teguh fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah," katanya.
Tambahnya, kesalahan dilakukan mengikut Seksyen 48 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991 di bawah kesalahan penerbitan agama yang bercanggah dengan hukum syarak.


Photobucket

Utusan Melayu, Utusan Malaysia, Utusan UMNO...

on


Baru-baru ini Berita Harian cuba mengapi-apikan isu agama yang kononnya masjid-masjid di Pulau Pinang disekat dan dinafikan hak untuk menggunakan pembesar suara pada waktu subuh.  Berita tersebut disertakan juga wawancara dengan Naib Presiden UMNO Ahmad Zahid Hamidi.  Mengikut Ahmad Zahid, "Perkara itu berlaku kerana kerajaan yang memerintah negeri berkenaan adalah parti yang langsung tidak sensitif terhadap isu-isu agama Islam"

Tambahnya, "Larangan yang dikeluarkan oleh Jabatan Hal Ehwal Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) itu adalah arahan daripada pentadbiran kerajaan negeri".  Dengan perkiraan politik ala-UMNO, tambahnya sekali lagi, "Larangan tersebut akan menjadi ikutan kepada negeri lain yang diperintah oleh Pakatan Rakyat".

Selepas berita tersebut disiarkan, seperti biasalah, isu ini berjaya dipolitikkan dan mengajak pihak-pihak berkepentingan untuk mengulas dan mengkritik dilema Islam di bawah pemerintahan DAP.  Malangnya, rupa-rupanya "larangan terhadap masjid atau surau di negeri itu menggunakan pembesar suara untuk bacaan Al-Quran sebelum subuh adalah berlandaskan hukum syarak dengan nas-nas yang sahih".  Lebih-lebih lagi, larangan tersebut sudah wujud di negeri Perlis yang di bawah pemerintahan UMNO.

Maka dengan jelas sekali, kegagalan Ahmad Zahid (gambar kiri) dalam memahami isu sebenar.  Tanpa menyiasat dengan lebih mendalam dia melaungkan bahawa, "sebagai sebuah negara yang menjadikan agama Islam sebagai agama rasmi, amalan bacaan Al-Quran menggunakan pembesar suara harus dihormati"   Kenyataan ini akhirnya bukan sahaja tidak releven bahkan mendedahkan hipokritnya kepada semua rakyat.

Cara yang sama digunakan MCA, Gerakan...

Beberapa hari selepas isu tersebut, timbul pula satu isu yang berkaitan dengan perayaan hari bulan ketujuh iaitu Bulan Hantu Lapar.  Akhbar berbahasa Cina memaparkan kesukaran ahli jawatankuasa perayaan di beberapa kawasan di Pulau Pinang mendapat permit polis.  Ini diikuti pula dengan orang-orang politik dari parti MCA, Gerakan dan DAP memulakan permainan politik.  Cara dan modelnya adalah serupa.

Sebenarnya pencemaran bunyi yang berkaitan dengan adat dan agama amat ketara di Malaysia.  Saya berpendapat bahawa semua pencemaran-pencemaran bunyi yang dapat dielakkan patut dikawal.  Ini termasuk bunyi persembahan semasa perayaan Bulan Hantu Lapar, bunyi bacaan sutra yang terlalu kuat sehingga mengganggu ketenteraman jiran semasa upacara pengebumian kaum Cina, musik tarian singa dan naga semasa perayaan Tahun Baru Cina, permainan mercun api dan sebagainya.

Kita semua ingin hidup dengan aman dan damai.  Bunyi yang terlalu kuat yang disebarkan terlalu awal atau larut malam akan mendera telinga kita.  Disebabkan itu, perasaan kita mungkin terusik dan jikalau tidak dapat tidur atau kualiti tidur kita tidak baik, prestasi pelajaran atau kerja mungkin terjejas.  Bayi-bayi yang kecil lebih terdedah lagi dengan ancaman bunyi kuat yang akan menakut-nakutkan mereka.

Berita Harian bukannya media yang selalu sengaja membangkit-bangkitkan isu sensitif yang berkaitan dengan agama dan kaum.  Utusan Malaysia sebenarnya lebih "pandai" dalam hal ini.  Harap selepas isu tersebut Berita Harian tidak terikut-ikut dengan kewartawanan Utusan Malaysia.

Dari Utusan Melayu ke Utusan Malaysia
Saya memulakan tabiat membaca bahan bacaan Bahasa Melayu/ Malaysia semasa masih belajar di sekolah menengah.  Saya melanggan Dewan Siswa semasa tingkatan dua dan mengikuti semua isu Dewan Masyarakat di perpustakaan semasa tingkatan empat untuk menyediakan diri dengan mata pelajaran Bahasa Malaysia di SPM.  Sebagai generasi Malaysia yang mengikuti pendidikan di bawah dasar kebangsaan, saya dan kebanyakan kawan saya dapat membaca surat khabar Bahasa Malaysia dengan tiada sebarang kesukaran.

Semasa melanjutkan pelajaran di universiti tempatan, saya sering membaca Utusan Malaysia.  Secara kabur dalam ingatan pada masa itu masih menggunakan nama "Utusan Melayu".  Utusan Malaysia pada suatu ketika adalah media yang masih dihormati ramai.  Kualiti Utusan Melayu atauUtusan Malaysia mulai menyusut pada akhir tahun 1990-an.  Utusan Melayu yang pada suatu waktu mempunyai pendirian tersendiri yang menyuarakan ketidakpuasan masyarakat Melayu sudah menjadi media UMNO.

Bermula dari saat gerakan reformasi, ianya hanya menjadi saluran penyampaian maklumat untuk parti pemerintah.  Dan ianya dijalankan dengan berat sebelah tanpa mempertimbangkan rasional pembaca.  Pada zaman teknologi ini, pembaca tidak menerima maklumat yang disalurkan oleh media arus perdana dengan membuta tuli.  Pembaca-pembaca yang berpendidikan mampu menilai mesej yang ingin disampaikan dengan rujukan kepada media baru di Internet.

Entah bila nama Utusan Melayu sudah bertukar kepada Utusan Malaysia.  Walaupun demikian, Utusan Malaysia ini bukan sahaja kurang Malaysia malah lebih Melayu daripadaUtusan Melayu yang wujud pada suatu ketika dahulu.  Penukaran nama tidak diikuti dengan perubahan pemikiran yang lebih Malaysia.

Kualiti Utusan Malaysia merosot dengan lebih serius lagi selepas Pakatan Rakyat berjaya memerintah di beberapa buah negeri selepas pilihan raya pada tahun 2008.  Pada hari ini,Utusan Malaysia sepatutnya ditukar nama menjadi Utusan UMNO.  Segala berita yang disiarkan pada masa kini amat memihak kepada UMNO tanpa pertimbangan kerasionalannya.

Berita sensasi yang disukai olehUtusan Malaysia ialah isu-isu perkauman dan agama yang dianggap kegagalan yang disebabkan oleh persaingan UMNO dengan Pakatan Rakyat.  Di sebaliknya, kegagalan yang disebabkan oleh UMNO dibiarkan atau hanya sengaja menutup sebelah mata.  Kegagalan Utusan Malaysia dapat dibuktikan dengan kekecewaan yang ditunjukkan oleh (bekas) wartawannya sendiri Hata Wahari (gambar kanan, kanan).

Mimpi hari kemerdekaan saya...

Struktur media Malaysia yang dibelah bahagi mengikut pembaca kaum tertentu menjadi masalah.  Akhbar Cina menyuarakan permintaan masyarakat Cina, Tamil Nesan untuk masyarakat India, manakala Berita Harian menyuarakan keperluan masyarakat Melayu (Utusan Malaysia sudah merosot menjadi wadah untuk UMNO). Selama ini, kita sering menggunakan nama agama dan kaum untuk menyekat sesama sendiri.

Memang tinggalan sejarah yang menyebabkan struktur media sedemikian wujud.  Tetapi banyak perubahan telah berubah sejak merdeka dan selepas Mei 13.  Sesuatu isu bukan hanya dapat difahami daripada perspektif satu-satu kaum sahaja.  Misalannya isu berkaitan dengan Dasar Ekonomi Baru (DEB). Ianya bukan hanya memanfaatkan elit-elit UMNO tetapi juga taukeh-taukeh Cina dan peniaga India yang rapat dengan UMNO.  Isu DEB lebih kompleks daripada yang pernah kita fikirkan.  Ia bukan hanya melibatkan kepentingan satu kaum.

Ramai daripada kita sudah bosan dan muak dengan Malaysia yang selalu diputarbelitkan oleh isu perkauman dalam media arus perdana.  Kita memerlukan media yang menyuarakan kepentingan semua dan bukannya hanya memihak kepada satu kaum.

Harap pada suatu hari nanti media yang menampung suara semua rakyat dapat wujud.  Perspektif berita adalah berdasarkan pertimbangan keadilan dan kesaksaman hak seseorang individu dan komuniti yang dinilai tanpa mengira kaum.  Bagi isu nasional, kepentingan negara lebih diambil kira daripada hanya mementingkan hak sesuatu kaum.

Ini mimpi saya buat Hari Kemerdekaan.

*Tan Lee Ooi ialah kolumnis MerdekaReview.  Beliau sedang melanjutkan pelajaran peringkat Doktor Falsafah (PhD) di National University of Singapore, pernah menulis buku berjudul Dinamik Ruang Siber Dalam Gerakan Reformasi Di Malaysia.Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List