Raja Petra mula pokai?

on Dec 15, 2010Dewasa ini, blogger yang menjadi buruan Polis Raja Petra Kamaruddin kerana gagal menghadirkan diri pada perbicaraan kes memfitnah dengan niat jahat sudah mula menyerang PKR terutama Kepimpinanya.
Laporan MStar:
Published: Rabu Disember 15, 2010 MYT 9:27:00 PM
Updated: Rabu Disember 15, 2010 MYT 12:08:34 AM

RPK Serang PKR: Pembangkang Tak Layak Perintah Negara

PETALING JAYA: Pengendali portal Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin yang tidak sebulu dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) terus `menyerang’ parti pembangkang itu dengan menyatakannya tidak layak memerintah negara ini.
Raja Petra berkata, ketika dia menegur parti itu mereka amat kecoh mendakwanya disogok oleh Umno atau Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Sheesh, macam ini nak memerintah negarakah?,” tulis Raja Petra dalam ruangannya, No Holds Barred, Isnin.
Para pemimpin PKR mengecam Raja Petra dengan hebat malah melabelkannya sebagai ‘kuda Trojan’ serta mendakwanya telah dibeli oleh sesetengah pihak.
Raja Petra menulis, dia dianggap sebagai musuh Pakatan Rakyat.
“Bagaimanapun, sekiranya saya bodek Pakatan Rakyat dan menghentam Barisan Nasional, saya akan menjadi anak sejati Malaysia, seorang patriot.
“Inilah cara minda pembangkang berfungsi dan kita ingin mereka memerintah negara ini,” soalnya.
Dia menambah, apabila Malaysia Today membocorkan rahsia dan kertas-kertas sulit yang memudaratkan kerajaan, mereka tidak melatah.
“Apabila WikiLeaks membocorkan rahsia-rahsia negatif kerajaan dan pemimpin-pemimpinnya, PKR bertepuk tangan, bersorak serta berkata, WikiLeaks ialah satu anugerah Tuhan.
“Sekarang bila keadaan sebaliknya berlaku, anda melatah dan mendakwa berlaku konspirasi dan sub judice. Berhenti menangis seperti bayi,” ujar Raja Petra.
Katanya, ramai kecewa dengan laporan WikiLeaks mengenai pemimpin PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Katanya, mereka berasa ia adalah tidak adil dan beretika bagi WikiLeaks untuk menerbitkan satu laporan berhubung dengan isu tersebut ketika prosiding mahkamah masih berlangsung.
“Sudah pasti, saya bersetuju, perbicaraan itu sedang berlangsung. Jadi kita tidak sepatutnya memberikan komen tentang sesuatu perbicaraan yang sedang berlangsung.
“Namun, sejak bila parti pembangkang menghormati peraturan ini?
“Semasa perbicaraan Liwat 1, kita mengkritik Tun Dr Mahathir Mohamad (bekas Perdana Menteri) kaw kaw(secara hebat) dan berkata apa-apa sahaja mengenai isu tersebut bagaimana beliau mengenakan Anwar.
“Sekarang di perbicaraan Liwat 2, kita menghentam Najib dan mendakwa beliau turut mengenakan Anwar,” tulisnya.
Raja Petra menambah, Malaysia Today bukan sahaja lantang bersuara dalam kes perbicaraan Anwar bahkan beberapa kes besar termasuk kepincangan kewangan Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) semasa ia masih dibicarakan di mahkamah.
Dia memberitahu, mereka yang suka mencari pasal perlu bersedia untuk menerima kritikan.
********************
Serangan ini secara automatiknya menjadi tandatanya dikalangan ramai pihak samada penjadi penyokong dan peminat  Raja Petra atau pengkritik beliau. Dikalangan golongan ini, ada yang menerima serangan Raja Petra terhadap parti yang beliau dukung sekelian lama (semenjak zaman Reformasi lagi) sebagai ‘ikhlas’ dan perasaan sebenar.
Ini juga mungkin dimodalkan sebagai contoh PKR  adalah ‘demokratik’ kerana pendukung kuat pun membidas diri mereka sendiri secara terbuka. Kerterbukaan ini adalah strategi biasa PKR, yang kunun kunun mendukung nilai nilai sejagat yang menjadi pedoman ramai Bukan Melayu dan Melayu Liberal.
Namun, ini sebenarnya bukan kali pertama Raja Petra menyerang Kepimpinan PKR, terutama Anwar “Mat King Leather” Ibrahim secara terbuka. Ulangan ini mula dilihat semasa kempen Pilihanraya DUN Sarawak Mei 2006 dimana beliau secara terbuka ‘menyerang’ Mantan-Salahguna-Kuasa itu.

Sebabnya amat mudah dan langsung:  Soal duit.

Raja Petra menyerang Anwar dan ‘Kepimpinan Ketat’ PKR (Wan Azizah, Azmin Ali, Ezam Md Noor) kerana duit yang diperuntukan untuk pilihanraya tersebut bagi operasi PKR di Sarawak didapati ‘tidak turun’. Beliau mengambil langkah untuk menyerang Anwar secara terbuka melalui laman blog Malaysia Today.

Oleh kerana mengambil kedudukan ‘permusuhan’ dengan Anwar ini, Raja Petra sebaliknya mengambil kedudukan ‘menyokong’ musuh ketat Mat King Leather itu iaitu Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, yang masa yang sama mula mengkritik Kepimpinan PM ‘Flip-Flop’ Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi secara terbuka. Malah, ucapan pertama Tun Dr. Mahathir membidas PM ‘Flip-Flop’ Abdullah ialah dalam majlis wacana yang dianjurkan oleh Malaysia Today pada 22 Jun 2006 di Kelab Century Paradise, Taman Melawati, Ulu Kelang.

Raja Petra mula mendekatkan diri dengan bloggers pro-UMNO yang memang sedia menyokong Tun Dr. Mahathir kerana mempunyai agenda yang sama; menyerang PM ‘Flip-Flop’ Abdullah yang disifatkan sebagai melemahkan Kerajaan BN, UMNO dan kepentingan orang Melayu. Dalam proses ini, Raja Petra secara sedikit demi sedikit berkongsi maklumat mengenai ‘perjuangan’ beliau termasuk mengapa beliau mula menyerang Anwar.

Beliau selalu mengadu bagaimana Anwar dan kroni terdekat seperti Azmin tidak menggunakan wang yang peruntukan ‘pembiaya’ bagi kegunaan partu malah ‘menyimpan bagi kegunaan sendiri. Raja Petra sendiri pernah menceritakan kepada antara kami bagaimana Wan Azizah telah pergi ke Hong Kong untuk bertemu pembiayaa Yahudi Neo Con terkenal iaitu George Soros dan membawa pulang USD 10 Juta dan Nurul Izzah Anwar pulang dari bertemu Mantan Presiden Filipina Joseph “Erap” Estrada (yang juga ‘boneka’ Amerika Syarikat di Asia Tenggara) jumlah yang sama. Sebahagian dari kegunaan dana ini pada awal 2006 ialah bagi membiayaai kempen PKR dalam Pilihanraya DUN Sarawak.

Raja Petra menceritakan dengan terperinci bagaimana Anwar dan kroni datang ke Sarawak, menginap di hotel lima bintang sekitar Kuching dan menyewa kenderaan pacuan empat roda ternama sedangkan jentera PKR tidak mendapat peruntukan asas seperti wang bagi kegunaan petrol, pengangkutan, perhubungan (termasuk ‘top-up’ telefon pra-bayar) dan belanja tunai pos pos jentera, atas alasan “Parti tidak ada duit”.

Kebarangkalian blogger yang kini dikenali sebagai ‘Pembohong Tegar’ (kerana sebagai buruan Polis apabila didakwa dalam Mahkamah Jenayah dan diberikan peluang membela diri dengan mengemukan hujah dan bukti dan juga gagal mengemukakan bukti bila dicabar) mengambil kedudukan ini terhadap Anwar dan kroni adalah sebab duit adalah amat besar. Ini kerana ianya pernah berlaku dan beliau sendiri mungkin dalam keadaan kesempitan wang kerana kos tinggi tinggal di United Kingdom dan kemungkinan berhadapan dengan masalah peribadi yang rumit.

Pada pertemuan blogger All Blogs dengan Anwar “Mat King Leather” Ibrahim pasca PRK Ijok April 2007, isu mengenai mengapa penudukung tegar asal media baru perjuangan KeAdilan seperti Raja Petra (yang berdedikasi dengan Free Anwar Movement) kini bertindak menentang pencetus gerakan Reformasi itu, Manta- Banduan-Salahguna-Kuasa itu menjelaskan secra sinis “Mereka ingat saya ni banyak duit. Jadi bila saya keluar penjara, semua berharap untuk ‘meyemai’ setelah ‘pelaburan’ yang mereka buat semasa saya didalam”.

Kredibiliti beliau yang suatu masa dahulu dijulang sebagai ‘Wira Demokrasi Digital’, kini tiris dalam kedudukan yang amat buruk. Artikel “What the eyes does not see” yang melibatkan nama baik DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong kunun kununya memberikan ‘restu’ dan ‘arahan’ agar RAMD memberikan ‘perlindungan’ sekiranya Polis mengambil tindakan terhadap pendemontrasi haram BERSIH pada 10 November 2007 telah dikeluarkan dari edaran arkib Malaysia Today atas sebab yang amat jelas; ianya pembohongan semata mata!

Walau apa pun, ‘serangan’ keatas Anwar dan kroni juga bermungkinan besar sebagai satu lagi ‘sandiwara’. PKR yang berada dalam keadaan tertekan akibat ‘belang sebenar’ mereka menyerlah semenjak serangan bertali arus dari pemimpin yang insaf atas pembohongan berterusan dan ‘Keyakinan Palsu’ dan skandal pemilihan kepimpinan tertinggi PKR yang berakhir November lepas. Kegemparan terbaru Wikileaks juga sesuatu yang amat menjahamankan bagi Anwar dan keadaan nampaknya terdesak memerlukan ‘sandiwara’ baru.

Pokok pangkal, perjuangan ‘pejuang bacul’ seperti Raja Petra adalah wang-ringgit. Malaysia Today merupakan salah satu dari ‘alat’ pembiayaan Barat, terutama pihak pihak tertentu di Amerika Syarikat dan Jerman untuk atas alasan ‘menghidup dan menyemarakan amalan demokrasi dan kebebasan bersuara dan media’. Sekiranya kekurangan sumber asas bagi menampung kos kehidupan yang amat tinggi di kota raya seperti London, maka ‘Anjing pun akan gigit tangan Tuan yang memberinya makan’.

Agaknya lah. Samada terdesak atau sandiwara tahap berbeza. Kita sama sama lihat perkembangan ini.

Anwar, Salahuddin gempur Melaka esok

on

MELAKA, 15 Dis: Dua orang pemimpin besar Pakatan Rakyat akan turun ke Melaka menggempur negeri 'maju' ini esok, 16 Disember.
Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menyampaikan ceramah perdana di Markaz PAS Paya Dalam, Ayer Molek bermula jam 9.00 malam.
Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub pula akan hadir pada program Hi-Tea di Kampung Bukit Pulau, Dun Bukit Baru pada hari yang sama bermula jam 4.00 hingga 6.00 petang.
Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Yusof Wahab berkata kedua-dua program ini amat penting kepada rakyat Melaka bagi memberikan maklumat tentang isu terkini yang sedang hangat diperkatakan sekarang.
Tambahnya, antara isu tersebut ialah Wikileaks, isu zakat dan tanah wakaf negeri Melaka dan sebagainya.
"Ceramah Perdana Anwar anjuran PKR Negeri Melaka dilihat tepat pada masanya ketika Anwar dihadapkan pelbagai isu yang tidak kunjung padam.
"Salahuddin pula akan bertemu dan beramah mesra dengan penduduk Bukit Pulau di samping menyampaikan ucapan ringkas berkenaan isu semasa," kata Cikgu Yusof Wahab yang juga merupakan Penyelia Dun Bukit Baru.
Beliau menyeru seluruh rakyat negeri Melaka untuk hadir pada kedua-dua program tersebut untuk mendapatkan penjelasan lanjut berhubung isu yang melibatakan pemimpin Pakatan Rakyat yang digembar-gemburkan media pro Umno kebelakangan ini.

Jeffrey Kitingan bakal keluar PKR esok, ada benda tak kena ke dengan PKR?

on

 Apa lagi yang tak kena wei…tak habis-habis krisis keluar parti. Kalau sorang dua tu oklah lagi. Ini tak, dah berduyung-duyung keluar. Bukan ahli biasa yang keluar tapi yang berjawatan tinggi dalam parti.

Kalau sorang dua rasa mungkin ada masalah peribadi tapi kalau dah ramai, macam ada benda yang tak kena aje dalam PKR ni. Kalau krisis ini hanya PKR aje yang rosak, tak lah terasa sangat, tapi ini tidak, rakan-rakan lain dalam Pakatan Rakyat (PR) juga terkena tempiasnya.

Dikhabarkan, ramai melihat PRU-13 ini akan jadi laluan sukar bagi Pakatan Rakyat. Betol ke tidak, tak tahu lah. Jangan hampakan pengundi kamu kat bawah ni. Mereka menyokong kamu bukan kerana dibayar tapi kerana mahu merubah kebiadapan kerajaan Barisan Nasional dengan kerajaan yang hormat dengan rakyat.

Woi…kalau ada masalah tu, cepat-cepat selesaikan, jangan bagi rakyat menyampah dengan PR pulak dah. Jangan asyik dibuai mimpi kemenangan PRU-12 yang lepas aje.

Sinar Harian - Bekas naib presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Dr Jeffrey Kitingan dijangka keluar dari PKR esok, menurut beberapa sumber semalam.

Satu sidang media khas telah diatur pada hari berkenaan bagi Dr Jeffrey membuat pengumuman 'amat penting', kata mereka.

Mereka berkata, Dr Jeffrey, yang juga bekas wakil rakyat Bingkor dan adik kepada presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, mungkin juga mengumumkan penubuhan sebuah pergerakan bagi meneruskan karier politiknya dengan menjangka pilihan raya umum mengejut tahun depan.

"Dr Jeffrey tidak undur dari politik...sebaliknya dia sedang meningkatkan perjuangan politiknya," kata sumber itu kepada Bernama.

Bagaimanapun, sumber itu enggan menyatakan sama ada pergerakan itu mempunyai kaitan dengan penubuhan blok politik ketiga dalam negara yang dikatakan diketuai oleh bekas tokoh PKR, Datuk Zaid Ibrahim.

Pemerhati politik melihat pengunduran Dr Jefrrey sebagai tamparan hebat kepada cubaan PKR untuk memperkukuhkan kedudukan di Sabah, yang dianggap sebagai 'simpanan tetap' untuk Barisan Nasional 

Sekatan polis, namun ribuan dengar Anwar

on
KUALA LUMPUR, 15 Dis: Walaupun penuh dengan sekatan polis, ia tidak menghalang orang ramai memenuhi kawasan lapang taman Melati dekat sini untuk mendengar sendiri penjelasan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan rakan-rakannya tentang tuduhan terbaru para pemimpin Singapura melalui WikiLeaks.
Dan di majlis itu, Anwar tidak hilang karismanya sebagai pemimpin apabila berkata, “Adakah kamu fikir saya ini bodoh untuk memasuki perangkap apabila tahu ianya perangkap? Jangan cabar saya terlalu berlebihan! Saya akan dedahkan kes pembunuhan yang telah dilakukan dan cuba ditutup rapat.”
“Wikileaks, apa bukti kamu, bawa Lee Kuan Yew ke mahkamah. Saya tidak peduli, kamu fikir saya buat atau tidak. Itu bukan urusan saya. Kamu ada rakaman video atau catatan doctor, bawa ke mahkamah,” kata Anwar disambut tepukan gemuruh para penyokongnya.
Anwar merujuk kepada dakwaan para pemimpin Singapura dan diplomat mereka dalam apa yang dinamakan sebagai pendedahan oleh WikiLeaks melalui media Australia yang antara lain mendakwa Anwar telah diperangkap oleh musuhnya dalam kes sodomi dan Anwar sendiri memasuki perangkap itu.
Walaupun cuba diterangkan oleh para pemimpin Pakatan mengenainya, namun semua media tradisional negara menutupnya. Laporan WikiLeaks juga diambil tentang dakwaan Lee Kuan Yew terhadap Anwar sahaja tetapi laporan tentang pembunuhan Altantuya Shariibuu tidak disiarkan.
Di samping Anwar,  turut berceramah adalah anggota Parlimen Shah Alam Khalid Samad, anggota Parlimen Batu Tian Chua,  Tan Tee Kwong, Shamsul Iskandar dan juga Teresa Kok.
Tian Chua dalam ceramah itu berkata, pihaknya sedang berusaha supaya laporan WikiLeaks ini dibincangkan di Dewan Rakyat. Satu usul telah dibentangkan bagi membincangkan hal itu.
“Kita mahu Dewan Rakyat bincangkan laporan terhadap Anwar dan juga dakwaan terhadap Najib berkaitan dengan pembunuhan terhadap Altantunya yang juga disebutkan dalam dokumen WikiLeaks ini,” kata Tian.
Siang tadi, peguam Anwar mengumumkan pihaknya akan menyaman Lee Kuan Yew dan juga Tun Dr Mahathir yang berkata beliau yakin pemimpin Singapura itu tahu Anwar melakukan sodomi itu.
Anwar mula menjelajah negara mulai semalam. Esok 16 Disember, Anwar akan berada di Dataran Muhibbah, Kampong Ismail, Ampangan, Negeri Sembilan dalam siri Ceramah Perdananya sehinggalah 19 Disember ini yang akan berakhir di Pulau Pinang.

Hadapi PRU 13, DAP Tangguh Pemilihan

onSetiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng hari ini mengumumkan penangguhan konvensyen tahunan parti itu selama 12 bulan sehingga bulan Ogos 2012.

Beliau yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata ianya selaras dengan keputusan parti komponen Barisan Nasional, Umno dan MCA menangguhkan parti masing-masing sebagai isyarat jelas Pilihanraya Umum mengejut yang berkemungkinan akan diadakan tahun depan.

"Ini untuk mempersiapkan jentera parti bagi menghadapi PRU ke-13 yang paling kritikal.

"Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) pada pertemuan malam tadi memutuskan untuk menggunakan Klausa VIII dari Perlembagaan Parti untuk menunda kongres parti dan konvensyen negeri selama 12 bulan.

"Ini bermakna pemilihan parti yang akan diadakan ketika sidang kongres pada bulan Ogos 2011 ditangguhkan sehingga Ogos 2012.

Keputusan ini ujar Guan Eng turut mempengaruhi pemilihan parti itu di Negeri Sembilan dan Sarawak yang sepatutnya dijadualkan pada akhir tahun 2011.

Satu lagi kejutan di Parlimen hari ini

on


Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Nazri Aziz membuat satu lagi kejutan di parlimen hari ini bersabit kes Altantuya Sharibuu.Beliau berkata Peguam Negara tidak perlu menyiasat percanggahan dalam akaun bersumpah penyiasat persendirian P.Balasubramanian bersabit pembabitan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Altantuya.
Nazri mendakwa keterangan Balasubramaniam itu mengenai hubung kait perdana menteri tidak memberi apa-apa kesan keatas perbicaraan Altantuya.
Balasubramaniam sebelum ini memberikan kenyataan bersumpah bahawa Najib mengenali Altantuya malah mengadakan hubungan sulit dengannya sebelum warga Mongolia itu mati dibom pada Oktober 2006.
Tidak lama selepas membuat pengakuan itu, Balasubramaniam membuat satu lagi perakuan, kali ini menafikan bahawa Najib mengenali Altantuya.
Pada hari sama, bala melarikan diri negara jiran tetapi muncul lapan bulan kemudian untuk menjelaskan bahawa beliau telah diugut dan disogok oleh kerabat keluarga Najib supaya mengubah kenyataannya dan melarikan diri.
Balasubramaniam menawar untuk disoal siasat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di luar negara kerana bimbangkan keselamatannya di Malaysia.
SPRM pada mulanya menerima tawaran itu tetapi kemudian, secara misteri enggan meneruskan hasrat itu.
Di Parlimen hari ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri memberi alasan yang mencurigakan untuk menjelaskan kenapa tidak ada keperluan membuka balik fail Altantuya.

"Dalam kes Balasubramaniam ini setelah kedua-dua akuan bersumpah yang dibuat olehnya diteliti, didapati bahawa akuan-akuan tersebut dibuat bukanlah dengan tujuan untuk dijadikan keterangan dalam mana-mana prosiding mahkamah, oleh yang demikian parlimen dalam seksyen 199 akta 574 tidak dipenuhi dan perbuatan balas subramaniam dalam membuat dua akuan berkanun yang bercanggah tidak menjadi satu kesalahan di bawah seksyen tersebut." katanya.
Bersandarkan alasan itu dan dakwaan balasubramaniam tidak dapat dikesan, Nazri berkata isu Altantuya atau tidak perlu diungkit lagi.

"Selanjutnya setelah penelitian dibuat dan mengambil kira kesemua keterangan yang dikumpulkan oleh pihak polis serta fakta bahawa bala subramaniam masih belum dapat dikesan sehingga kini dan dipercayai berada di luar negara, jabatan peguam negara telah membuat keputusan untuk menutup kes tersebut kerana percanggahan dalam kedua-dua akuan berkanun oleh Bala Subramaniam tidak memberi apa-apa kesan kepada perbicaraan Altantuya Sharibuu,"katanya lagi.
Pada Oktober 2008 penasihat Najib, Abdul Razak Baginda dibebaskan dari tuduhan bersubahat atas pembunuhan Altantuya namun dua pegawai polis dihukum mati atas kesalahan membunuh warga mogolia itu.

Ceramah Anwar Ibrahim Di Taman Melati

on
Berikut adalah sedikit gambar-gambar dari sekitar Ceramah Isu Terkini yang telah diadakan pada 14 December 2010 di Tapak Pasar Malam Taman Melati untuk dikongsikan bersama.


Antara penceramah yang hadir ialah DS Anwar Ibrahim,Tian Chua, Khalid Samad, Teresa Kok dan Ketua AMK kebangaan ahli-ahli AMK.. he..he..he.. dan juga Dato Tan Kee Kwong..

Permit dipohon sehingga 12.00 Tengah malam tapi pihak Polis hanya membenarkan sehingga jam 10.30 malam sahaja dengan syarat jika hadirin terlalu ramai ceramah akan dihentikan (syarat baru untuk ceramah PR)

Saksikan... 
Polis yang menjaga keselamatan pemimpin PRZAID IBRAHIM KETUA PARTI KITA.

on

Sah, Datuk Zaid Ibrahim Akhirnya Telah Dilantik Sebulat Suara Sebagai Ketua Parti Kesejahteraan Insan Tanahair (KITA) Nama Terbaru Parti AKIM

PETALING JAYA, 15 Dis - Bekas PengerusiParti Keadilan Rakyat (PKR) Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim (foto) sebulat suara dilantik sebagai Ketua Parti Kesejahteraan Insan Tanahair (Kita), nama baru bagi Angkatan Keadilan Islam Malaysia(AKIM) pada Muktamar Agung Tahunan parti tersebut,hari ini. Beliau menggantikan Zakaria Salleh yang memberi laluan kepadanya menerajui parti itu.


 Zakaria sebelum ini dipilih sebagai presiden baru parti itu bagi menggantikan Hanafi Mamat dalam mesyuarat agung tahunan parti itu pada 26 Disember 2009. "Kita ialah parti berbilang kaum yang menghormati demokrasi rakyat", katanya dalam ucapan penggulungan beliau pada mesyuarat tersebut di Tropicana Gold Resort di sini. 


Sementara itu, Zaid berkata, partinya akan mempamerkan lambang baru, matlamat serta memperkenalkan beberapa pemimpin baru yang akan menyertainya pada 19 Januari ini. Pada tarikh tersebut, beliau akan membentangkan pindaan perlembagaan parti yang dilakukan serta perubahan struktur kepemimpinan. 


Jelas beliau, parti baru itu mempunyai seorang Ketua Parti tetapi tidak mempunyai Naib Presiden Timbalan Presiden. "Akan ada Jawatankuasa Pusat yang dipilih oleh ahli-ahli dan parti ini tidak ada banyak cawangan. Setiap negeri mempunyai satu cawangan sahaja. "Dengan itu, pentadbiran akan lebih tersusun dan lebih demokratik," katanya.


Bagaimanapun katanya, penggunaan lambang baru parti dan pindaan perlembagaan parti itu memerlukan kelulusan daripada Pendaftar Pertubuhan. Pada 8 Nov lalu, Zaid telah menyertai persaingan untuk merebut jawatan Timbalan Presiden PKR, bertindak keluar dari parti itu.

ANAK PM DI DALAM PESAWAT YANG DITAHAN DI SURABAYA

on

http://3.bp.blogspot.com/_PaR-DhgC2k8/TQgvV9kpGzI/AAAAAAAAIG0/Hp9rOXLZhi4/s1600/kompas1.JPGJAKARTA, KOMPAS.com — TNI menahan sebuah pesawat carter Malaysia jenis BAE 146-200 di Bandara Juanda, Surabaya, Selasa (14/12/2010) siang. Pesawat membawa 81 orang dan sebagian besar adalah keluarga Kerajaan Melaka. 

Turut dalam rombongan tersebut adalah putra PM Malaysia Najib Razak.
Demikian dikatakan Kepala Pusat Penerangan Markas Besar TNI Laksma Iskandar Sitompul kepadaKompas. Ia mengatakan, dari semua penumpang itu, sebanyak enam orang di antara mereka diperbolehkan berangkat ke Malaysia dengan menggunakan penerbangan lain.

 Walau tidak merinci nama-nama mereka, Iskandar membenarkan dari keenam orang tadi terdapat seorang pejabat menteri dan putra Perdana Menteri Malaysia Najib Razak.
Ia membenarkan, pada prinsipnya Panglima TNI Laksamana Agus Suhartono, bekerja sama dengan instansi terkait, akan mencoba mempercepat proses pengurusan izin sehingga, setidaknya, ke-75 anggota rombongan lainnya, termasuk pesawat, bisa kembali terbang dan meninggalkan Indonesia malam ini. 

Sampai berita ini diturunkan, pesawat belum dilaporkan bisa diberangkatkan.
Laksamana Iskandar Sitompul menjelaskan, sekitar pukul 12.45 WIB, sebuah pesawat penumpang Malaysia, BAE 146-200, dari Dili, Timor Leste menuju Kuala Lumpur, Malaysia, terpaksa ditahan di Bandar Udara Juanda, Surabaya, Jawa Timur.

Pesawat berpenumpang 81 orang, termasuk di dalamnya sembilan kru, tersebut mendarat di Bandara Juanda tanpa izin sehingga ditahan ketika akan melanjutkan penerbangan menuju Malaysia.
Sementara itu, Dirjen Protokol dan Konsuler Kementerian Luar Negeri Lutfi Rauf membenarkan penahanan pesawat tersebut. Pihaknya memberikan kemudahan mengurus izin bagi para pejabat Malaysia yang sempat tertahan agar dapat kembali ke negaranya sesegera mungkin.

Speaker gagal kawal perjalanan sidang Dewan Rakyat

on

lajim ukin 1Para pemimpin utama Pakatan Rakyat kesal dan kecewa dengan tindakan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Lajim Ukin yang didakwa gagal mengawal perjalanan sidang Dewan Rakyat hari ini.
Mereka juga mendakwa Lajim kerap membuat keputusan yang tidak konsisten termasuk menerima usul yang dibuat menteri sesuka hati atas alasan menggunakan kuasa Speaker.
Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan Speaker seolah-olah tidak berpendirian teguh dengan membiarkan prosedur parlimen diperalatkan oleh kuasa majoriti.
"Prosedur parlimen dipermainkan oleh kuasa majoriti," katanya dalam sidang media di lobi parlimen hari ini.
Ketua Umum PKR itu berkata, beliau tidak diberi peluang menjawab terhadap usul menggantung beliau selama enam bulan kerana membangkitkan isu Apco dan Umno.
Dinafi hak pertahan diri
"Saya tidak diberi hak untuk mempertahankan diri sedangkan saya telah siap dengan hujah-hujah," katanya.
Ketua Pembangkang parlimen juga mendakwa keputusan yang dibuat oleh Speaker sentiasa berubah.
"Hari ini beliau menerima usul untuk mengantung tiga ahli Parlimen iaitu R Sivarasa (PKR – Subang); Karpal Singh (DAP – Bukit Gelugor) dan Azmin Ali (PKR – Gombak) dengan hujah-hujah yang tidak munasabah.
"Kalau tindakan di ambil ke atas mereka kerana bercakap dengan blogger dan media, apa salahnya panggil mereka untuk memberi keterangan. Panggil mereka, ambil keterangan dua jam," katanya.
Kuasa majoriti
Sementara itu, Ketua Pemuda DAP, Anthony Loke berkata, jika Speaker menggantung empat ahli Parlimen selama enam bulan bermakna Barisan Nasional (BN) seolah-olah mendapat semula kuasa majoriti dalam dewan. Katanya, secara otomatik empat ahli parlimen berkenaan terlepas peluang untuk menghadiri sidang parlimen selama dua penggal.
"Peluang ini boleh digunakan oleh BN untuk membuat apa-apa pindaan termasuk persempadanan semula kawasan pilihanraya," katanya.
Isu yang serius
Sementara itu Naib Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa berkata, isu menggantung ahli Parlimen selama enam bulan merupakan satu isu yang serius.
Katanya, semasa beliau menjadi ahli parlimen pada tahun 1990, apabila keadaan menjadi tegang Speaker akan menghentikan sidang sementara. Tetapi hari ini Speaker meneruskannya walaupun keadaan menjadi tidak terkawal," katanya.
Ahli Parlimen Bachok itu berkata, wakil rakyat pembangkang dalam perbahasan tidak menyentuh isu mengenai Raja-raja Melayu, rahsia dan kes mahkamah.
"Pakatan Rakyat berjanji jika kita berkuasa, kita akan membuat perubahan terhadap sistem parlimen negara," katanya.
Dalam perbahasan sebelah pagi, Speaker mengarahkan Sivarasa dan Azmin keluar Dewan Rakyat sehingga jam 2.30 petang kerana didakwa enggan mematuhi arahannya.
Usul gantung 3 MP PR
Pagi tadi, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz membawa usul menggantung ketiga-tiga ahli parlimen terbabit kerana beberapa kesalahan.
Karpal Singh dan Sivarasa, merupakan ahli Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen, didakwa menghina dewan selepas membuat kenyataan di luar Parlimen berhubung prosiding Jawatankuasa itu pada 3 Disember lepas.
Mereka dikatakan telah mendedahkan keterangan dan surat Apco semasa berlangsungnya mesyuarat jawatankuasa.
Tindakan itu dikatakan menyalahi Peraturan Mesyuarat 85, apabila menyatakan bahawa kenyataan dan surat yang diberikan kepada ahli jawatankuasa itu tidak boleh disiarkan kepada sesiapa sehingga notis itu dibentangkan di Dewan Rakyat.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List