Tee Keat: PM putuskan calon, bukan Soi Lek

on Feb 22, 2013NONE


Ahli Parlimen Pandan, Datuk Seri Ong Tee Keat berkata beliau tidak kisah dengan keputusan MCA tidak mencalonkannya untuk mempertahankan kerusi itu, kerana pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak yang membuat kata putus mengenai pencalonan BN.

Bercakap dalam sidang akhbar di pusat perkhidmatannya hari ini, Ong berkata beliau tidak terkejut dengan pengumuman itu.

"Malah, saya telah menjangkakannya sejak dua atau tiga tahun lalu. Bagaimanapun, ia adalah budi bicara pengerusi BN untuk membuat keputusan mengenai senarai calon.

"Kalau Chua mahu bertanding pun, keputusan itu juga terletak di tangan pengerusi BN," katanya.

Turut hadir di sidang media itu ialah beberapa ahli MCA Pandan, ahli parti komponen BN dan NGO tempatan, bagi menunjukkan bahawa beliau mendapat sokongan di situ.

Beliau memanggil sidang akhbar hari ini untuk menjawab pengumuman Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek semalam bahawa parti itu tidak mencalonkan Ong untuk bertanding di Parlimen Pandan.

Chua juga mendakwa bahawa Ong tidak mempunyai sokongan dari MCA Bahagian Pandan, parti komponen BN dan NGO tempatan.

'Chua patut bertanding di Pandan'

Ong berkata, beliau telah bertanding di bawah tiket BN dalam setiap pilihan raya dan tidak pernah menggunakan logo MCA semasa kempennya.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas sama ada beliau akan bertanding sebagai calon bebas jika digugurkan oleh BN. Beliau juga mengelak soalan sama ada Najib telah membayangkan yang beliau akan dibenarkan mempertahankan kerusinya.

NONEOng juga menempelak Chua dengan mencabarnya bertanding di 
Pandan, kerana presiden MCA itu pernah berkata beliau adalah "calon yang boleh menang tidak kira di mana dia bertanding".

Katanya, beliau tidak berminat untuk perang mulut dengan Chua,"tetapi dia juga perlu tahu maklum balas akar umbi apabila beliau membuat sesuatu kenyataan".

Beliau mengingatkan Chua bahawa ahli politik, terutama ketua parti tertentu, perlu tahu hakikat bahawa maklum balas akar umbi menjadi pengukur "untuk anda tahu suhu air".

Tiada mesyuarat dipanggil


Turut hadir dalam sidang akhbar itu ialah Ketua Umno cawangan Taman Cempaka, Mat Aris Yusof; Ketua Pemuda Gerakan Selangor, Ben Liew; Ketua Pemuda  MIC bahagian Pandan, TM Padmanathan dan wakil pelbagai NGO tempatan.

azlanLima ahli jawatan MCA Pandan turut hadir, iaitu Timbalan Ketuanya, Tan Chuan Yong; Ketua Wanita, Leong Siew Kam; Setiausaha Organisasi, Chung Mun Hing; Timbalannya, Lee Fook Seng dan ahli jawatankuasa, Lee Cheing Fong.

Tan dan Leong menyatakan rasa terkejut dengan perkembangan terbaru itu kerana bahagian berkenaan tidak pernah mengadakan mesyuarat untuk memilih calon di Pandan.

Tan berkata beliau telah cuba tetapi tidak berhasul untuk menghubungi Ketua Bahagian Ong Chen Huing bagi mendapatkan penjelasan mengenai perkara itu dan sehubungan itu beliau memanggil mesyuarat tergempar jawatankuasa bahagian esok untuk membincangkan perkembangan terbaru itu.

Katanya, lapan daripada 15 ahli jawatankuasa bahagian telah bersetuju untuk menghadiri mesyuarat tersebut.


TeeKeat Tiada Dalam Senarai Calon MCA

malaysiakiniPhotobucket

Haron Din Kadok Naik Junjong!

on


Akhir-akhir ini ahli-ahli Majlis Syura Ulama PAS bermula dari Timbalan Mursyidul Am dan Setiausahanya dan berberapa orang lagi kelihatan bercakap dan bertindak mengikut kata hati mereka sendiri dan bukan mengikut kehendak majoriti ahli dan keputusan Muktamar PAS terdahulu iaitu PAS bersama PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat untuk menentang dan menjatuhkan BN dan utamanya UMNO. 

Mereka ini kelihatan sepakat dan sekumpulan di mana dahulunya yang menonjol adalah Nasarudin Mat Isa. Nasarudin dijadikan 'guinea pig' kumpulan pro UMNO. Percakapan dan tindak-tanduknya diatur oleh mereka. Mereka hendak melihat tindak balas ahli dan penyokong. Apabila timbul kemarahan ahli dan penyokong PAS, maka mereka sepakat mengkambing-hitamkan Nasarudin Mat Isa. Mereka cuci tangan. 

Tidak syak lagi ketua kumpulan ini adalah Haron Din. Mulut Haron Din yang biasa terkumat-kamit jampi air sejuk jadi penawar, tidak boleh bercakap mencabangkan lidah untuk tidak bersama kehendak ahli dan penyokong PAS. Ahli-ahli PAS bukan bodoh dan bangang macam ahli UMNO yang akan mengikut saja apa yang kemahuan pemimpin mereka. 

Haron Din bukan gembala kambing dan domba di Tanah Arab yang boleh dipegang dan tarik telinga seekor dan yang lain-lain mengikut. Ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS adalah golongan pandai, bijak dan cerdik kerana yang bodoh dan bangong semuanya dalam UMNO.

 
Haron Din kena ingat beliau juga telah lama pencen dari menjadi professor universiti. Beliau tidak boleh menjadi pemikir dan memaksa pemikirannya ke atas parti. Beliau juga kena lupakan kebiasaan seorang professor iaitu memandang ahli-ahli PAS sebagai mahasiswa unversiti yang terikat dengan Akta Universiti dan Kolej Universiti pada masa dia menjadi pensyarah dahulu, yang dia boleh buat sesuka hati.
Lagipun Haron Din bukanlah pejuang PAS yang kerap masuk keluar penjara. Beliau hanya menyatakan beliau bersama PAS apabila tercetus penentangan terhadap Mahathir apabila Anwar Ibrahim dipecat dari UMNO. Kalau tidak beliau masih sedap-sedap bersama Hassan Ali dan lain-lain rakan Forum Perdana menjual kelentong mereka dalam tv dan dipentas-pentas ceramah.

Kepimpinan dan ahli PAS juga salah dalam hal ini, mereka terlalu obses kepada figura tententu yang ada nama dan popular. Apabila figura popular menyertai PAS, maka figura inilah yang didambakan dan diangkat ke jawatan yang setinggi-tinggi yang boleh. Itulah puncanya orang seperti Haron Din, Hassan Ali, Tuan Ibrahim Tuan Man dan lain-lain jadi besar kepala.

Apabila mereka ini dilayan dengan begitu hebat maka mereka merasa kalau tiada mereka PAS tidak akan mendapat sokongan ramai. PAS lemah tanpa mereka. Mereka rasa mereka ada idea bernas yang akan menjadikan PAS gergasi politik di Malaysia.

Haron Din jumpa Anwar Ibrahim dan meminta Anwar tarik diri dari jadi Perdana Menteri jika Pakatan Rakyat menang dan mencadangan Tengku Razaleigh Hamzah yang telah lama tarikh luput  sebagai PM adalah satu usul gila. 

Haron Din dan sekutu-sekutunya macam ayam piru yang berlagak burung merak. Atau Haron Din sudah jadi Kadok naik Junjung! 

Photobucket

Pemimpin PR Ramai Yang Sombong...?

on

Bhai .... Anwar Ibrahim dah mula sound... yang dier kata ader ramai pemimpin dalam Pakatan Rakyat yang jenis "tinggi diri" ... berlagak bagoosh.... jenis ego tak bertempat .... dan susah nak terima pandangan orang lain... tambah lagi yang jenis konon tinggi ilmu agama...

Sifat berlagak (bukan Tok Belagak bomoh spesial tue) yang ader dalam diri ramai pemimpin dalam Pakatan Rakyat tue patut dibuang jauh-jauh kalu rasa nak memerintah Malaysia... Kena la belajar rendah diri skit... berlajar respek kat orang lain... belajar respek kat para pengundi.... jangan jadi bongkak dan sombong.... tak elok tue...

Yang ini gua stuju cakap Anwar Ibrahim nih... sebab memang dah lama dah perangai "berlagak bagoosh" dan "sombong" memang ader kat ramai pemimpin .. terutamanya kat dalam PAS dan PKR... betul.... cuba la belajar tak sombong macam Tan Seng Giaw (salah seorang pemimpin DAP) yang pada gua secara peribadi memang seorang yang humble.... gua cukup respek dier nih....

Dalam PAS.... walaupun gua dah lama dalam saf kepimpinan PAS (gua dah blah pada penghujung 90'an) .... ramai sangat yang jenis sombong tak bertempat nih... sungguh... lu orang tak payah la nak berlakon.. memang terserlah nyata... hahaha


SUBANG JAYA, 21 Feb — Sebahagian pemimpin Pakatan Rakyat (PR) mempunyai sifat "kurang rasa rendah diri" kata Datuk Seri Anwar Ibrahim, walaupun mereka kurang berpengalaman menguruskan pentadbiran di beberapa negeri yang dikuasai mereka. 

Ketua Pembangkang itu turut mengingatkan pemimpin-pemimpin PR perlunya untuk mereka bersikap rendah diri dan belajar menerima pendapat orang lain kerana ianya bakal memudahkan mereka sekiranya pakatan pembangkang itu berusaha menawan Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum ke-13. 

"Saya perasan, malah dalam kerajaan PR di beberapa negeri ... pemimpin di beberapa peringkat kurang rasa rendah diri. 

"Pengalaman itu sangat penting, namun pengalaman kita kurang, kita harus belajar untuk merasa rendah diri," katanya ketika sesi soal jawab selepas merasmikan badan pemikir PKR, Institut Rakyat di Hotel Empire di sini. 

Kenyataan itu dikeluarkan Anwar apabila diajukan soalan oleh mereka yang hadir mengatakan selain Anwar, pemimpin PR kebanyakannya kurang berpengalaman dalam pentadbiran kerajaan. 

Soalan berkenaan diajukan seorang hadirin dan bertanya mengenai rancangan Ketua Umum PR itu untuk mentadbir negara sekiranya berjaya menawan Putrajaya dalam PRU13 sedangkan sehingga ke hari ini, pembangkang hanya mengutarakan idea baru yang mustahil untuk dilaksanakan dalam masa terdekat. 

Anwar berkata salah satu kaedah yang boleh memastikan peralihan kuasa boleh dilakukan secara aman adalah dengan mendengar nasihat dan pendapat penjawat awam di negara ini. 

Malah, beliau turut memuji sebahagian penjawat awam yang pernah ditemuinya semasa masih berada di dalam kerajaan sebelum disabitkan dengan kesalahan liwat pada hujung 90an. 

Jelasnya, pemimpin PR harus sedar mekanisme menguruskan kerajaan dan perkhidmatan kakitangan awam, yang mana tegasnya adalah tulang belakang yang mampu membantu kepada pentadbiran kerajaan Persekutuan mahupun negeri. 

"Sebahagian mereka (kakitangan awam) ada ... saya nampak, mereka secara tidak langsung terlibat dengan kegiatan rasuah dan salah guna kuasa. 

"Namun sebahagian besarnya, saya berani kata, berdasarkan pengalaman saya di enam kementerian, ada yang sangat komited, dan berdedikasi," katanya. 

"Lebih-lebih lagi ketika saya di Kementerian Kewangan." 

Pemimpin pembangkang itu berkata sekiranya pentadbiran PR mengamalkan sikap yang baik dan merendah diri, mereka perlukan masa untuk belajar dan mendengar daripada kakitangan awam. 

Beliau turut mengemukakan contoh di peringkat kerajaan Persekutuan, berkata sesetengah penjawat awam berjumpanya secara peribadi di pejabatnya untuk menyuarakan rasa tidak puas hati dengan sebahagian keputusan Kabinet. 

"Jika kamu macam (bekas Perdana Menteri Tun Dr) Mahathir (Mohamad), kamu akan dihalau keluar. 

"Tapi jika kamu bersabar dan merendah diri ... kemudian kamu kata, baiklah, saya boleh cuba, atau tidak, saya tidak bersetuju, atau saya akan bawa ke Kabinet, sekurang-kurangnya kamu bersedia mendengar luahan mereka." 

Tambah Anwar, menghubungkan antara kerajaan dan penjawat awam serta orang awam amat penting bagi memastikan pentadbiran berterusan. 

"Buat mereka yang kurang berpengalaman, jangan lupa untuk rasa rendah diri," tambahnya lagi.
Photobucket

Ramalan Dan Risikan Terkini :- Ramalan Awal Pakatan Rakyat Menguasai 2/3 Negara ......Menang Besar PRU13!

on
TERKINI: Ramalan Awal Pakatan Rakyat Menguasai 2/3 Negara ......Menang Besar PRU13!
Jom tengok nii.......berdasarkan risekan dan ramalan .....bermula dengan Kelantan, Terengganu, Kedah, Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan termasuk Sabah dan Sarawak milik PR. Manakala Pahang, Johor dan Melaka milik BN.

UMNOBN pasti terkedu dengan masej ini.....barangkali kencing dalam seluar kot.......kalo silap hari bulan.....hehehe.

Pesan wak.......demi Putrajaya....Ayuh kita tinggalkan UMNO/BN dalam PRU13.......Ubah!

UMNO, Perkasa, TIBAI.....apa komen hangpa pulak.....ehmmm

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List