Sapa Kenal Mamat Ni....

on Jul 11, 2012

Dr MohamedSecara sedar atau tidak, UMNO kini terjerat dengan isu hukum hudud yang dipermainkan dengan dendangan rock irama zapin, telah membuka mata seorang Adun Datuk Ayub dari Johor yang mencadangan hukum Hudud dilaksanakan di Malaysia,,, 


Habis semua semua pihak tersentap,, UMNO berharap sangat wakil suara yang berautority dari PAS akan menentang sebab cadangan itu datang dari UMNO,, namun sebaliknya,.,Ohhh tidak...... Tuan Guru Datuk Nik Aziz Mursyidul Am PAS siap ucap tahniah dan  terima kasih atas usul dari wakil Johor itu,, begitu juga Dr Harun Taib Ketua Dewan Ulama PAS pun berjanji akan memberi sokongan jika UMNO mahu hukum hudud dilaksanakan,,,


Sehingga beberapa hari senyap sunyi dari suara pemimpin No 1 satu atau no dua UMNO, melainkan seorang Ustazah songsang UMNO Dr Mashitah yang terkonteng-konteng nak menyokong,, siapa nak peduli suara hang,,, lainlah kalau Datin seri Rosmah yang menyokong sama hukum hudud dilaksanakan... 


Untuk nak menenangkan isu hukum hudud yang terlepas cakap dari mulut wakil UMNO, maka nampaknya seorang manusia melayu rupa parasnya, (gambar diatas)  dan tentu beragama Islam telah memberikan pendapatnya  atau autority seorang professor entah apa bidangnya aku sendiri tak pasti, tetapi nampaknya melebihi dari suara orang-orang kafir, molek cakap lebih dari suara Karpal Singh,,, sila baca .. klik hudud-perlu-persetujuan-semua-pihak-  


Sepatutnya sebagai seorang Islam alangkah baiknya sama-samalah bagi sokongan,,, bukan dan cari sebab/dalih  atau madah berhelah irama nyanyian pujaan Najib..

Ko orang dah nampak tak,, bila hukum Islam nak dilaksanakan,, pimpinan PAS secara tak langsung dah bersetuju,, Insyaallah, jika hukum Islam UMNO mahu laksanakan,, penyatuan umat Melayu tak payah UMNO dok nak sibuk-sibuk lagi,,, tapi nak buat macam mana,, UMNO ni adalah peninggalan warisan penjajah British, tobat lahum hukum Islam akan dapat dilaksanakan, umpama orang tangan kudung nak pi tangkap belud dalam selut bendanglah,, boleh dapat ka... pakai belemuih dengan ajalah... . Photobucket

Katanya 50 Ribu......Tapi Masih Takut Bubar Parlimen

on
Katanya, Ahad lalu PM turun ke Bangi Selangor atas pentas ‘Janji Ditepati’ dengan sambutan 50,000 penduduk negeri Selangor. Hebat benar sambutan ini, kita tak dapat membayangkan dengan begitu ramai sokongan rakyat kepada PM kita, tapi Najib masih tidak sanggup membubarkan Parlimen untuk mengadakan pilihan raya umum ke 13.

Harus diingat, pilihan raya yang bakal diadakan kelak merupakan medan pertama Najib diuji dengan sebenar-benarnya. Kita tidak pernah lupa bahawa selama ini Najib naik kerana ‘bertenggek’ atas kapasiti giliran dan nasib.

Mudahnya dia naik

Masa mula-mula beliau terlibat dalam politik, adalah kerana menggantikan kerusi wakil rakyat milik ayahandanya yang meninggal dunia ketika menjawat jawatan Perdana Menteri. Ketika itu Najib dipilih oleh rakyat atas budi dan nama baik serta simpati kepada perjuangan ayahandanya.

Kemudian, rentetan sejarah jawatan beliau dalam parti dan kerajaan juga seakan rezeki terpijak. Beliau jadi Menteri Besar Pahang yang termuda, semua tahu ketika itu tiada wakil UMNO yang benar-benar layak dan disukai oleh istana Pahang, maka Najib mendapat laba dari situasi itu.

Kemudian dia naik jadi Ketua Pemuda UMNO kerana Anwar naik pangkat ke Naib Presiden, seterusnya beliau jadi Naib Presiden bila Pak Lah naik jadi Timbalan setelah Anwar ditendang keluar dari UMNO dan Kabinet. 

Selepas itu, Najib naik ke takhta no.1 kerana Pak Lah ditendang keluar oleh UMNO sendiri.
Begitulah nasib yang sentiasa menyebelahi Najib Tun Razak. Beliau belum pernah diuji dilapangan sebenar, dan pilihanraya akan datang pastinya akan menjadi medan ujian sebenar sama ada Najib betul-betul dikehendaki oleh rakyat Malaysia atau tidak.

Hebat-hebat Najib, pakai Utusan juga

Dalam rentetan ini, kini Najib sibuk ke hulu ke hilir berkempen baik atas kapasiti kerajaan mahu pun parti. Kita sebagai rakyat biasa, sudah tak boleh nak beza yang mana kempen guna duit parti yang mana guna duit cukai rakyat. Najib dan UMNO, main sapu sahaja.

Dalam banyak adegan kempennya, lidah rasmi UMNO, Utusan Malaysia sering sahaja ‘menggubah’ sokongan orang ramai kepada Najib, seolah-olah Najib sudah dipilih oleh rakyat secara automatik dalam siri-siri kempen menggunakan wang cukai rakyat ini.

Yang terbaru, tanpa sebarang gambar yang menunjukkan orang yang menyambut Najib, tiba-tiba Utusan yang terkenal sebagai akhbar fitnah telah mendakwa sejumlah 50,000 orang telah menyambut Najib. Pelik, tapi inilah hakikatnya.

Dulu sewaktu Bersih 3.0, Utusan dakwa hanya 30 ribu orang sedangkan orang yang hadir, wartawan antarabangsa yang berada di ibu kota masa itu, gambar-gambar dimuat naik ke internet menunjukkan sebaliknya, malah jauh besar dari dakwaan Utusan itu.

Najib cetus kesesakan lalu lintas dengan bas-bas sewa

Teman terpanggil nak mengutuk di sini kerana dah rimas dengan dakwaan 50,000 di sana, 70,000 di sini. Kebetulan pula, teman terperangkap dalam kesesakan lalulintas sewaktu acara Najib itu berlangsung. Ya memang ramai orang yang datang, kebanyakan budak-budak sekolah.

Namun, dalam banyak-banyak itu, rasanya bas-bas sekolah lebih banyak dari pengunjung. Plat bas-bas ini ada yang bermula dengan P, D, C, A, N dan J. Pastinya bas-bas ini disewa khas dari negeri tersebut.

Selain dari bas persiaran dan bas sekolah, banyak juga bas-bas dari kolej swasta. Kasihan budak-budak kolej dipaksa datang menyambut PM. Jumlahnya sekitar 100 buah. Semua bas-bas ini diletakkan di luar kawasan tapak pesta.

Projek bawa orang datang guna bas charter ke program UMNO atau kerajaan BN pastinya projek yang cukup lumayan. Saiz tapak majlis sekitar 700 meter persegi. Kalau dikira dengan jari, pasti muatnya tidak lebih dari 5,000 orang. Itu pun kalau kawasan parking tak penuh.

Kalau nak membohong pun, agak-agak la. Tapi itu Utusan kan…

Bagi Najib yang hadir sebagai VIP, pastinya tidak akan melihat gambaran sebenar di luar pentas acara. Yang dilihat adalah mereka yang telah duduk bersimpuh di hadapannya. Pasti juak-juaknya akan berbisik, “ Dato’ Seri, inilah penyokong kita, kita mesti sukses punya”.

Tanpa sedar bahawa semua yang hadir, majoritinya (mungkin 5,000 agaknya) bukanlah penduduk Selangor. Kasihan Najib, kena main dengan pengelola majlis.

Nampaknya, perjalan politik Najib kali ini pastinya sukar. Tiada lagi tiket untuk bertenggek selesa demi menjamin kekuasaan seperti dahulu. Sudahlah dia disindir dua kali oleh Dato’ Chua Soi Lek – kerana ketua MCA sanggup berdebat dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng – pastinya Najib semakin tertekan untuk mengelak dari berdebat dengan calon Perdana Menteri Pakatan Rakyat Anwar Ibrahim.

Kini Najib harus terima realiti, dia kena tunjuk kekuatan yang sebenar dengan menerima jemputan debat Perdana dengan Anwar Ibrahim. Tak perlulah bergantung dengan Utusan yang sudah berkali-kali kalah dalam saman fitnah. Najib kena disedarkan bahawa rakyat belum lagi memilih Perdana Menteri sejak PRU 2008. Tunggulah sehingga PRU13 nanti. – Roketkini.comPhotobucket

Mengapa saya sokong PAS - Abdullah Antong Sabri

onBekas Setiausaha Dewan Undangan Negri Perak, Abdullah Antong Sabri menceritakan mengapa dia menyokong PAS. Dalam Berita Harian (9 Julai 2012 ms 14), Berita Harian menulis tentang penafian Abdullah Antong menyertai Pas.
Dengar dan lihat sendiri ucapan Abdullah Antong semasa majlis Hi-tea di Hillcity Ipoh pada 8 Julai 2012 yang lalu.
 http://mediaperak.com
Photobucket

KENYATAAN MEDIA WAN AZIZAH

on
71 % daripada peruntukan program Transformasi Kerajaan dibelanjakan untuk perhubungan awam pada tahun 2012

Semalam, seorang lelaki yang bersenjatakan parang telah ditembak di perkarangan Jabatan Perdana Menteri, manakala seorang sukarelawan St John Ambulance (Tang Mui Choo) mati akibat terjatuh daripada motosikal kerana kejadian ragut berhampiran Damansara Jaya dan mayatnya telah ditemui di saluran air.

Ini hanyalah beberapa contoh kejadian yang berlaku.

Apa yang saya benar-benar melihat adalah kenyataan Hishammuddin Hussein itu tidak punyai perasaan ihsan kepada seluruh rakyat Malaysia.

Program transformasi kerajaan Najib Razak yang berlandaskan kepada belanjawan 2012 telah menunjukkan tumpuan yang berlebihan kepada bagaimana menguruskan persepsi awam daripada menangani permasalahan jenayah.

Saya beranggapan bahawa konsep "Keputusan Besar Pantas" itu hanyalah semata-mata untuk memberi persepsi kepada rakyat bahawa aktiviti jenayah sudah menurun daripada membaikpulih struktur keselamatan dalam negara Malaysia ini.

Belanjawan 2012 telah memperuntukkan sebanyak RM240 juta untuk pengurusan NKRA yang merangkumi 5 aktiviti dasar;

1. Pengurangan indeks aktiviti jenayah ; Sebanyak RM8.8 juta atau 3.67% telah diperuntukkan untuk mencegah dan latihan maklumbalas mengenai aktiviti kecurian kenderaan dan pecah rumah.

2. Pengurangan jenayah di jalanan

"Program bandar selamat" bertujuan untuk mengurangkan kegiatan ragut dan jenayah jalanan. Sebanyak RM28 juta iaitu 11.27% diperuntukkan dan juga pembelian aset seperti CCTV sebanyak RM15juta.

3. Meningkatkan kes-kes pesalah ganas yang dibawa ke muka pengadilan - . . RM6.6 juta atau 2.75% telah diperuntukkan, RM3.5 juta untuk membayar gaji pegawai-pegawai Penyiasat

4. Meningkatkan tahap kepuasan orang awam dengan pihak polis

Tumpuannya adalah untuk melancarkan peranti Penilaian Perkhidmatan Pelanggan di balai polis, untuk melibatkan lebih banyak acara komuniti seperti Hari Bertemu awam dan Liga Jadual Balai. Kerajaan memperuntukkan RM27 juta atau sebanyak 11.25%, 1.3 juta bagi geran kemasyarakatan.

5. Mengurangkan Perasaan Takut terhadap aktiviti Jenayah. Satu-satunya aktiviti yang dinyatakan dalam Laporan Pemandu 2011 Tahunan adalah Pentauliahan Kaji Selidik, yang mana salah satu kajian ini adalah perasaan Takut Menjadi Mangsa Penyiasatan Jenayah. Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM170 juta. Iaitu 70.83% bagi bekalan dan perkhidmatan ini.

Oleh yang demikian, kunci utama program transformasi ini untuk menangani isu jenayah adalah lebih kepada pengurusan awam dan 71% daripada jumlah belanjawan yang diperuntukan adalah untuk NKRA.

Kerajaan tidak ikhlas apabila mereka hanya menumpukan kepada persepsi rakyat awam.

KEADILAN yakin bahawa seluruh rakyat Malaysia mahu melihat proses penyelesaian jangka panjang untuk mengurangkan jenayah dan ini hanya boleh diperolehi daripada tatakelola dan pengurusan ekonomi yang kukuh bagi mengurangkan jurang pendapatan rakyat. Sebagai sebuah kerajaan yang penuh tanggungjawab akan sentiasa bekerja untuk membaharui struktur pasukan polis dan bukannya semata-mata memikirkan persepsi umum.

Saya masih belum lagi mendengar sebarang maklumbalas mengenai isu yang telah dibangkitkan minggu lepas.

Mengapakah pihak unit khas (SB) PDRM melebihkan aktiviti mengintai rakyat sendiri daripada mencegah aktiviti jenayah?

Saya menambah satu lagi persoalan;

Mengapakan program transformasi kerajaan dalam mencegah jenayah ini hanya melebihkan kepada pengurusan perhubungan awam?

Rakyat dan Keadilan khusunya akan terus menanti jawapan daripada pihak yang bertanggungjawab.

WAN AZIZAH WAN ISMAIL
PRESIDEN
PARTI KEADILAN RAKYATPhotobucket

PAS paling kuat dalam Pakatan Rakyat...?

on


Hari Ahad lepas, Mingguan Malaysia muka depan melaporkan yang DAP mungkin bertanding 90 kerusi masa PRU13 nanti.

Sungguh tak logik pasainya secara dasarnya pembahagian kerusi berdasarkan statos qou PRU12, kalau ada perubahan pun mesti dengan persetujuan bersama.

Lim Kit Siang macam yang aku tulis sebelum ni dah pun nafikan berita tu dan sifatkan Umno pembohong dan membelakangkan etika kewartawanan.

Hj Mahfuz pulak kata "Dakwaan kononnya DAP akan bertanding di 90 kawasan Parlimen adalah satu lagi bukti politik najis Umno"

TG Nik Aziz punya komen lagi best, ringkas dan jelas "karut semua tu"

Semalam Presiden PAS, TG Hj Hadi pulak ulas dengan panjang lebar macan yang dilaporkan Malaysiakini:


[Sumber: Mkini]
Memang pun dari segi jentera PAS yang paling kuat dan paling tersusun terutama sekali di peringkat akar umbi.

Cumanya tak cukup sekadar paling kuat di peringkat akar umbi saja. Kalau PAS nak jadi parti paling kuat Pakatan Rakyat PAS kena menang paling banyak kerusi di Parlimen.

Untuk menang lebih banyak kerusi di Parlimen, takdak cara lain melainkan PAS kena tingkatkan sokongan orang melayu pasainya PAS bertanding kebanyakannya di kawasan majoriti pengundi melayu yang selama ni cukup kuat sokong Umno.

Kalau PAS nak menang lebih 60 kerusi macam yang PAS target, PAS kena nak kena dapat paling kurang pun 45% sokongan pengundi melayu.

Selain dari di kampung-kampung tradisi, pengundi melayu majoriti di kawasan tanah rancangan terutama sekali tanah rancangan Felda yang ada di 54 kawasan Parlimen dan 92 Dun seluruh negara.

Kalau PAS boleh pecahkan benteng Umno di tanah rancangan Felda tak mustahil PAS boleh dapat sehingga 45% sokongan melayu dan boleh menang sehingga lebih 60 kerusi parlimen.

Macam kata Mazlan Aliman, isu Felda ni bukan semata-mata isu orang di tanah rancangan Felda tapi isu orang melayu keseluruhannya.


Pasai itulah PAS kena pastikan seramai mungkin turun ke Himpunan Oren Selamatkan Felda hari Sabtu ni.

Sumber: http://cenangau.blogspot.com
Photobucket

Malaysia Kini Ditadbir oleh Tiga Perdana Menteri....?

on


Sejak beberapa hari kebelakangan ini, kemunculan kelibat Tun Mahathir dan Rosmah Mansor dalam pelbagai aktiviti dalam negara kelihatan begitu rancak sekali. Mereka dilihat muncul dalam pelbagai majlis dan bercakap mengenai pelbagai perkara.

Walaupun Mahathir telah melepaskan jawatan Perdana Menteri sejak 2003 lagi, tetapi dengan kesibukan yang ditunjukkan, jadual hariannya yang tetap padat serta kerajinannya bercakap mengenai politik memperlihatkan bahawa Mahathir sebenarnya masih tidak mahu menanggalkan pengaruh Perdana Menteri yang masih bersisa dalam dirinya.

Bahkan kadang-kadang apabila beliau bercakap mengenai politik khususnya, beliau seperti terlupa bahawa beliau bukan lagi Perdana Menteri.

Jika diimbas apa yang berlaku sejak 2003, Mahathir sebenarnya hanya berehat dalam tenpoh yang singkat saja sebaik mengumumkan untuk bersara dan menyerahkan kuasa kepada Pak Lah. Selepas piliharaya 2004 yang memperihatkan Pak Lah berjaya mencipta sejarah kemenangan paling gemilang bagi UMNO dan BN dan kerana tidak tahan dengan kemunculan pengaruh KJ serta "budak-budak tingkat 4" yang didakwanya menguasai Pak Lah, Mahathir kemudian aktif kembali daripada dunia persaraannya.

Sejak itu Mahathir tidak pernah mengurangkan keaktifannya. Ditambah sekarang ini di mana kedudukan UMNO cukup genting dan Najib sendiri kelihatan amat lemah untuk mempertahankan kuasa BN, Mahathir seolah-olah berkongsi jawatan Perdana Menteri dengan Najib.

Beliau kini bercakap tentang Melayu, pengundi Cina, menghentam pembangkang, menilik tarikh yang sesuai untuk diadakan pilihanraya dan pelbagai lagi. Bahkan apa saja yang ditanya oleh wartawan, beliau dengan senang hati memberikan jawapannya.

Beliau juga kerap bercakap soal ekonomi dan menguruskan negara. Bahkan kedengaran juga ada pihak yang berjumpa dengan Mahathir untuk melobi sebagai calon pilihanraya.

Dalam hal ini Mahathir nampaknya tidak mahu menjadi seperti rakan-rakan sejawatannya di seluruh dunia yang benar-benar bersara apabila mengumumkan untuk bersara. Pemimpin lain apabila bersara, mereka tidak lagi mencampuri urusan dalam negara dan hanya menumpukan kepada keluarga atau hanya sesekali bercakap di peringkat antarabangsa. Mahathir sebaliknya, hanya mengumumkan untuk bersara tetapi tetap mahu dilihat berkuasa.

Mahathir bukan sahaja mahu melihat UMNO dan BN terus berkuasa tetapi juga mahu kemenangan yang dicapai nanti disumbangkan oleh pengaruh yang ada padanya. Sebagaimana beliau merasakan kemenangan tipis pilihanraya 2008 adalah disebabkan serangan berterusannya terhadap Pak Lah ketika itu, beliau juga sebenarnya mahukan sahamnya turut ada jika ditakdirkan BN terus berkuasa lagi.

Mahathir sebolehnya mahu mengelakkan kekalahan UMNO dan BN ialah kerana tidak mahu musuh politik nombor satunya, Anwar Ibrahim memperolehi kuasa semula setelah beliau memecatnya sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 1998. Jika itu berlaku bukan saja egonya tercabar, malahaan legasi Mahathirisme yang dibanggakannya selama 22 tahun berkuasa juga pastinya akan musnah sama.

Itulah sebenarnya yang cuba dipertahankan oleh Mahathir. Dan dalam usaha mempertahankan semua itu, beliau kini menjadi seperti Perdana Menteri semula.

Bagi Rosmah pula, di awal era pentadbiran Najib lagi kemunculannya sudah diperkatakan oleh banyak pihak terutama berkaitan kekerapannya muncul di media dan merasmikan pelbagai perkara. Kadangkala pula kekerapannya melebihi Perdana Menteri sendiri.

Selain kerap muncul di majlis rasmi, Rosmah juga beberapa kali diminta oeh Najib mewakilinya di beberapa majlis dan ini memperlhatkan bahawa beliau gemar kepada kuasa. Lantaran itu, muncul pula pelbagai persepsi bahawa Rosmah sebenarnya turut berkuasa dalam pentadbiran negara. Beliau dikatakan bukan sahaja berkuasa dalam menentukan pengagihan peluang perniagaan dan kontrak kerajaan bahkan kedengaran juga desas-desus bahawa "First Lady" ini turut mempunyai pengaruh dalam penentuan calon-calon piliharaya.

Dikhabarkan ramai pemimpin UMNO pelbagai peringkat yang berhajat untuk menjadi calon pilihanraya turut melobi dan mendekati Rosmah bagi mencapai hasrat yang diidamkan itu.

Akhir-akhir ini beberapa stesen TV pula tersasul menulis kemunculan Rosmah sebagai Perdana Menteri dan bukan lagi sebagai isteri Perdana Menteri. Orangramai mula bercakap apakah ianya suatu kesilapan atau disengajakan? Tambah mengelirukan apabila stesen TV terbabit tidak pula mengeluarkan permohonan maaf atau membuat pembetulan meskipun ianya suatu kesilapan yang nyata.

Apa pun isu yang berlegar di sekitar Rosmah ini, hakikatnya beliau suka kepada kuasa dan tidak peduli apa pun percakapan orangramai mengenainya. Asalkan dilihat berkuasa dan menyamai pengaruh Perdana Menteri, katalah apa saja.

Sama seperti Mahathir, Rosmah juga sebenarnya sedang berkongsi kerusi Perdana Menteri dengan Najib melalui apa yang ditunjukkannya selama ini.

Sebagaimana Najib yang sibuk saban hari dengan jadualnya, Mahathir dan Rosmah juga sibuk dengan aturcara sendiri dalam negara. Kesibukan mereka berdua menyamai, bahkan kadangkala melebihi kesibukan Najib sendiri.

Bukan saja tidak pernah berlaku di mana-mana negara seorang Perdana Menteri yang sudah bersara tetapi ingin terus dilihat berkuasa tetapi juga tidak pernah berlaku jawatan Perdana Menteri sampai dikongsi tiga.

Tetapi selagi Najib membiarkan ada orang lain yang turut berkuasa sebagai Perdana Menteri, selagi itulah beliau akan dilihat sebagai pemimpin yang lemah.http://shahbudindotcom.blogspot.com/


Photobucket

Kalau dah jadi PM, janganlah jadi kontraktor pula

onIsu kontrak LRT Ampang sekarang menjadi isu besar terakhir apabila Najib sekali lagi dikaitkan dengan George Kent Lion Pacific JV yang mendapatkan kontrak itu walaupun pada asalnya syarikat sahabat golf Najib ini tidak layak untuk mendapatkannya. Syarikat Bealfour Beaty – Invesys Consortium yang sepatutnya mendapatkan kerja ini dengan harga RM1.1 billion telah dinafikan peluang untuk melaksanakan projek itu walaupun pada Januari lepas syarikat ini dikatakan telah memenangi tender untuk perlaksanaan projek infrastruktor raksaksa ini.

Tetapi pada 1hb Jun yang lepas syarikat George Kent telah diberikan kerja untuk projek ini dan harganya telah melambung menjadi RM1.8 billion setelah Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan telah mengubah keputusan pihak berwajib dan memberikan kontrak itu kepada George Kent, syarikat yang katanya dipunyai oleh rakan golf Perdana Menteri.

Dimana kah letaknya apa yang dikatakan oleh PM untuk mentadbir secara transperan seperti yang dikatakan beliau untuk melakukan transformasi dalam semua bidang kenegaraan?

Jika ini caranya Perdana Menteri membuat keputusan, ini adalah sangat menjijikkan dan mengaibkan nama negara diperingkat antarabangsa kerana isu ini menjadi perhatian khusus dari masyarakat antarabangsa.

Kita hairan kenapalah PM bersifat begini kerana kalau kita dengar retorik ucapan beliau, Najib sedang cuba menunjukkan kepada rakyat yang beliau adalah Perdana Menteri yang bersih dan cekap dan mempunyai nilai kepimpinan yang begitu tinggi.

Pendedahan yang dilakukan oleh Rafizi Ramli itu amat mengejutkan banyak pihak dan lapuran polis telah dilakukan terhadap Najib. Tetapi nampaknya pihak polis mengambil tindakan untuk menyiasat bagaimana perkara yang ‘classified’ itu boleh terbongkar dan tidak pula berani menyiasat tindakan Najib masuk campur dalam keputusan pemberian tender itu.

Ini merupakan salah satu dari ratusan isu besar dalam pemberian konrak terhadap kroni-kroni pemimpin BN khususnya UMNO dan nampaknya penyakit rasuah dan menyalahgunakan kuasa ini memang sudah tidak boleh diperbaiki lagi kerana ia sudah menjadi budaya dalam kepimpinan negara kita.

Saya juga ingin tahu, agaknya berapa orang Perdana Menteri didunia ini yang selain menjadi Perdana Menteri, mereka juga adalah kontraktor-kontraktor besar seperti PM Najib ini.

Bagaimana hendak memperbaiki pimpinan jika dalam isu pemberian kontrak besar ini melibatkan kehendak ahli politik dan dalam isu ini adalah pemimpin politik tertinggi negara yang juga seorang Perdana Menteri.

Bagi saya Najib sepatutnya hanya menjadi Perdana Menteri dan tidak merangkapkan diri beliau sebagai seorang kontraktor besar.  Jika PM sendiri mempunyai kepentingan peribadi dalam pemberian kerja kontrak seperti ini, bagaimanalah kerajaan hendak membina masyarakat perniagaan yang mantap untuk negara.

Najib, saya ulangi, sepatutnya hanya menjadi PM dan cuba elak dari menjadi kontraktor. Jika beliau lebih berminat menjadi kontraktor, beliau patut bersara sebagai Perdana Menteri dan tubuhkan sebuah syarikat pembinaan kelas A dan mempunyai lesen PKK yang sah.

Tidak boleh begini.  Perdana Menteri buat tugas Perdana Menteri kerana terlalu banyak isu terhadap pimpinan hari ini. Jangan pula hendak menjadi kontraktor sekali.


http://aspanaliasnet.blogspot.com/

Photobucket

Pak Lah adalah pengamal Mahathirisme yang sangat tegar

on


Ketika mereka menjadi Perdana Menteri, saya debik sungguh-sungguh Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) dalam tulisan-tulisan dan perbualan-perbualan saya. Tetapi, bila depa pencen, saya berusaha sedaya upaya untuk tidak mengkritik depa. Dah pencen, nak kacau buat apa lagi.

Walaupun begitu, itu tidaklah bermakna saya redha dan suka dengan peninggalan-peninggalan mereka yang merugikan negara. Umpamanya, saya benci sungguh industri kereta nasional yang semakin hari semakin menjadi industri yang sangat membeban dan menyusahkan rakyat serta menyakitkan hati mereka.

Dalam posting blognya semalam, Dr Mahathir mengakui kewujudan Mahathirism apabila beliau berkata "Actually Mahathirism died when Dato Seri (Tun) Abdullah took over from me in 2003". Maknanya, menurut Dr Mahathir sendiri, Mahathirisme ada. Tetapi Pak Lah yang bunuh.

Sedap pula komen di bawah berita bertajuk "Mahathirism is dead and gone, says Dr M":
At first he denied Mahathirism, now he says Mahathirism is dead, what will he say next.
Bagai semua orang tahu, Pak Lah ialah favourite punching bag atau tempat debik kegemaran Dr Mahathir dan pemuja-pemujanya yang menjadikan beliau sebagai latta atau uzza mereka (dalam parti lain pun ada pemujaan dan pendewaan). Seolah-olah bagi puak Dr Mahathir tu, duduk-duduk saja tak dak apa nak buat, depa tibai Pak Lah. Lazat sangat depa rasa.

Mampoih pi la depa bertibai sesama depa.

Ni masuk kepada apa yang saya nak cakap. Saya selalu kata, walaupun saya tidak berterima kasih kepada Dr Mahathir dalam hampir semua perkara lain, tetapi saya sangat-sangat berterima kasih kepadanya dalam tiga perkara - pertama, dia pinda perlembagaan yang kudungkan imuniti raja-raja; kedua, dia buang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan ketiga, dia lawan Pak Lah sampai Pak Lah jatuh.

Maknanya ada perkara yang saya berterima kasih kepada Dr Mahathir.

Nampaknya, begitu juga Pak Lah. Walaupun saya tidak berterima kasih kepada beliau dalam hampir semua perkara lain, saya sangat-sangat berterima kasih kepadanya kerana membunuh dan membersihkan negara ini dari Mahathirisme.

Sayangnya, apa yang berlaku adalah sebaliknya. Mahathirisme tetap ada. Malah, Pak Lah juga adalah pengamal Mahathirisme yang sangat tegar.

Saya bagi satu contoh Mahathirisme. Kita kembali kepada sejarah. Ketika Allahyarham Tunku Abdul Rahman berhenti sebagai Perdana Menteri, tidak ada anak atau anak angkatnya yang menjadi jutawan. Begitu juga ketika Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein meninggal dunia ketika beliau masih menjadi Perdana Menteri. Allahyarham Tun Hussein Onn pun sama. Ketika dia berhenti sebagai Perdana Menteri, tidak ada anaknya yang menjadi jutawan.

Tetapi Dr Mahathir, tak dan berhenti lagi, tengah dok jadi Perdana Menteri lagi, hampir semua anaknya jadi jutawan (saya tak tahu kalau ada yang dah jadi billionaire masa itu). Perkara itulah yang sebenarnya merupakan Mahathirisme yang paling ketara dan teratas sekali dalam senarai.

Dan, sebab itulah juga saya kata Pak Lah adalah pengamal Mahathirisme yang sangat tegar. Anak menantunya jadi jutawan (atau mungkin billionaire) ketika dia masih menjadi Perdana Menteri.Zaman Najib tak ada Mahathirisme? Lebih dari ada. Contohnya baca berita bertajuk "Syarikat Scorpene laksana LRT Ampang - PKR". (Gambar di atas: Jangan lupa Sabtu ni!)


http://penarikbeca.blogspot.com

Photobucket

Hai orang PAS, hampa lawan Umno kerana Anwar ka?

on


Zamil Ibrahim, yang mendakwa dirinya ketua parti Kita berkata, Datuk Seri Anwar Ibrahim pernahmaki PAS, pernah hentam DAP. Saya tak ingat bila, tapi lama dah saya tulis dalam blog ini tentang mulut jahat Anwar terhadap PAS. Antara lain, Anwar pernah kata selepas pilihan raya umum 2008 lalu, "PAS does not exist in Penang".

Sebahagian yang amat besar kawan-kawan saya adalah orang PAS. Biasalah, dulu saya ahli PAS. Saya mengaku dengan jujur, selalu sangat berlaku, sakit hati depa juga sakit hati saya. Cuma yang saya harap depa tak dapat kalahkan saya adalah dalam tahap kebencian saya terhadap Umno.

Ok, Zamil kata Anwar maki PAS ketika Ketua Umum PKR itu dah pun berada dalam Pakatan Rakyat (PR) dan bukan lagi ketika mamat tu jadi hamlau dalam Barisan Nasional (BN). Jangan nafi. Mai kita pakat-pakat iktiraf apa yang Zamil kata. Maklumlah dia dakwa dia ada video.

Awat, kalau Anwar maki PAS, hang ingat kami nak sokong dan undi Umno? Isteri aku dan aku pengundi dalam kawasan Parlimen Lembah Pantai. Awat, kalau Anwar maki PAS hang ingat aku nak undi Umno di Lembah Pantai tu dan bagi bangkai menang di situ?

Hang ingat aku lawan Umno kerana Anwar? Na'uzubiLlahi min zalik! Tak payah try lebih la, Zamil. Lagi hang try lebih, lagi benci aku kat Umno.

Aku bukan lagi orang PAS. Tapi aku nak tanya sikit kat orang-orang PAS, hampa lawan Umno kerana Anwar atau kerana Allah? Tak perlu jawab dalam blog ni, jawab dalam hati hampa sendiri. Jawapan dalam hati hampa itulah yang Allah s.w.t. iktiraf.


http://penarikbeca.blogspot.com


Photobucket

Najib Mahu Ganti Adnan dengan JJ, Andai BN Terus Berkuasa Di Pahang Selepas PRU-13 Ini !

on


Ahli Parlimen Rompin,Datuk Jamaluddin Jarjis (foto), dinamakan sebagai calon teratas yang akan menjadi Menteri Besar Pahang selepas Pilihanraya Umum Ke-13 nanti, seandainya Barisan Nasionl masih berkuasa di negeri ini. Rata-rata penduduk yang ditemui di sini membicarakan persoalan itu, walau pun parlimen masih belum dibubarkan lagi.


 Menurut sumber, Ketua UMNO Bahagian Rompin itu merupakan calon "popular" yang menjadi pilihan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak sekarang ini. Memang ada nama-nama lain sepertiDato' Sharkar Shamsuddin, Dato' Tengku Zulkifli, Dato' Shafik Fauzan, Dato' Ir. Soffi Razak, Dato' Sheikh Fauzi dan lain-lainnya, namun Nama JJ dikatakan terkedepan kerana beliau dilihat yang paling bepotensi dan mendapat kepercayaan penuh Najib. 


Buktinya, ketika JJ berada di Amerika Syarikat untuk menjadi Duta Besar Malaysia ke sana Najib telah mengarahkan Setiausaha Politik beliau Suffian Awang(Exco Pemuda UMNO dan Ketua Pemuda Bahagian Kuantan) untuk menjadi"care taker" parlimen itu. Walau pun ada ramai pemimpin UMNO bahagian Rompin yang layak, namun Najib mengarahkan Suffian menjaga kawasan yang ditinggalkan oleh JJ itu.


 Malah, JJ dilihat telah berjaya memulihkan imej Najib di persada dunia melalui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan tugasnya di Amerika itu. Soalnya, jika JJ diangkat sebagai Menteri Besar Pahang yang baru, bagaimanakah pula nasib Dato' Sri Adnan Yaakob sekarang?. 


Terdapat desas-desus Adnan akan bertanding di parlimen kali ini, walau pun tidak menjadi pada PRU yang lalu. Najib mahu Adnan berkhidmat di pusat dan JJ mengambil alih jawatan MB di negeri. Walau bagaimana pun ia bergantung kepada pengaruh Adnan dalam menguasai istana. Jika berjaya maka dia akan kekal sebagai Menteri Besar, tapi jika sebaliknya maka bermakna berakhirlah empayar pemerintahan Dato' Sri Adnan Yaakob di negeri Pahang selepas Pilihanraya Umum Ke-13 nanti.


Jamaluddin Jarjis (JJ) kini menjadi orang harapan Najib untuk jadi MB Pahang

Jika Adnan berjaya maka beliau akan terus kekal di negeri, jika tidak sudah pasti Najib akan meletakkan orangnya. Sementara itu, hangat diperkatakan JJ akan bertanding di kerusi DUN kali ini.

 Parlimen akan dilepaskan kepada bekas Timbalan Menteri Besar Pahang yang dipinggirkan oleh Adnan iaitu Dato' Hassan Ariffin. Harus diingat, walau pun dipinggirkan Hassan masih berpengaruh dan kini merupakan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Rompin. JJ akan bertanding di DUN Bukit Ibammenggantikan Dato' Safri Aziz (Exco Kerajaaan Pahang sekarang). 
Safri mungkin terpelanting kerana beliau naik atas ehsan Tun Abdulah Badawi (Pak Lah). Beliau dikatakan mempunyai hubungan saudara dengan Pak Lah, lantaran itu nasibnya tidak menentu kali ini. Maznah Mazlanpula akan terus kekal di DUN Muadzam Shah dan bergelar Senatoruntuk penggal berikutnya. Berita ini sebenarnya sudah tersebar secara meluas ke seluruh Pahang, terutamanya di pihak UMNO BN sendiri.


http://pahangdaily.blogspot.com


Photobucket

Amuk Untuk Gulingkan Kerajaan.......? Lawak Bodoh Utusan.

on


Seorang lelaki dan wanita, dipercayai pasangan suami isteri, cedera ditembak selepas membuat kecoh di Kompleks B, Jabatan Perdana Menteri di sini petang tadi. Dalam kejadian itu pasangan terbabit cuba menceroboh bangunan dengan membawa pedang samurai. 

Lelaki bertubuh sasa dan tidak berbaju itu bersama pasangannya yang berhijab hitam kelihatan masuk di pondok pengawal keselamatan pada pukul 2.30 petang. 

Bagi mengelak kejadian tidak diingini pasangan tersebut diminta masuk ke perkarangan bangunan. Bagaimanapun, kedua-duanya bertindak ganas memecahkan sebuahPerodua Kancil dan dua Proton Waja di tempat letak kereta tidak jauh dari bangunan B1 yang menempatkan Biro Pengaduan Awam. 

Anggota polis yang tiba di tempat kejadian cuba memujuk pasangan tersebut bagaimanapun gagal memaksa tembakan dilepaskan. Suspek lelaki yang berseluar jeans cedera di tangan kanan, manakala pasangannya di paha kiri. 

Kedua-dua dibawa ke Hospital Putrajaya untuk rawatan lanjut. Apa yang memusykilakn kita ialah laporan Utusan Malaysia yang mendakwa kedua-dua suspek dikatakan memberitahu mahu menggulingkan kerajaan dan melaungkan perkataan takbir beberapa kali.

Maklumat ini seolah-olah mahu mengaitkan amukan ini adalah melibatkan ahli sebuah parti politik Islam di Malaysia. Soalnya, apakah benar pasangan terbabit adalah ahli parti itu atau ada usaha pihak tertentu mahu menjatuhkan maruah parti terbabit. Apa yang pasti Utusan Malaysia berniat jahat atas kenyataan itu.

http://pahangdaily.blogspot.com/

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List