KISAH KETAMAKAN DAN KEBODOHAN MENANTU HAJI HADI...!

on May 28, 2013
Menantu presiden PAS sudah bersuara. Kalau nak tau dalang kecelaruan kerusi Kota Damansara orangnya menantu presiden PAS. Zaharuddin Muhammad nama diberi. Din Ayam gelaran dari para ahli Rusila. Buat kerja sama macam Khairi buat kerja masa Pak Lah jadi PM dulu.

Din Ayam ini cakap PAS nak laksanakan Islam. Tp di kota damansara BN yang menang. Puncanya pecah undi. Kalau PAS tak masuk calon PKR akan menang besar. Dia buat alasan PSM itu sosialis. Dia cakap Sosialis itu tidak islam. Mungkin dia nak kata BN tu islam kot

Islam cara Din ayam boleh khianat kerusi kawan. Haram PKR khianat kerusi PAS. Tp halal PAS khianat kerusi PKR. Islam cara Din Ayam adalah haram untuk orang lain. Islam orang lain semua tidak betul. Tp halal jika din ayam yang buat.

Islam cara Din Ayam laksanakan hudud dan Qisas sahaja. Masa PAS perintah Kedah dia tak pernah pun paksa laksana hudud dan Qisas. Berjuta-juta alasan dia bagi nak kata Kedah terkecuali laksanakan hudud dan Qisas. Din ayam nak bagitau kita, wajib itu bila dia kata wajib. Kalau dia tak kata wajib, ia tak jadi wajib. Islam kroni cara Islam Din Ayam sang menantu Hadi.

Mungkin Din Ayam nampak islam itu hanya hudud dan Qisas. Rasuah, tindas, ISA itu bukan larangan islam. Mungkin bila PAS perintah nanti, Din Ayam akan digunakan seribu satu dalil nak halalkan rasuah kot? Nak halalkan tindas kot? Nak halalkan ISA kot? Almaklumlah, Islam hanya sah dari tafsiran Din Ayam. Selain Din Ayam adalah Islam tak benar (?)

PSM yang lawan ISA itu tidak sah pada pandangan Islam cara Din Ayam. PSM lawan Rasuah itu tidak sah. Dr Jayakumar gunakan duit AP-nya untuk buat jambatan rakyat itu tidak sah. Tetapi yang sah adalah Hashim Jasin ambil AP-nya buat beli kereta pocher untuk anak. Hebat Islam cara Din Ayam ni rupa-rupanya.

Din ayam kata UMNO menang itu lebih baik dari PSM menang. Mungkin menantu presiden tu nak kata bahawa rasuah itu lebih baik, ISA itu lebih baik, tipu duit rakyat itu lebih baik. UMNO yang lansakan benda ni. PSM konsisten lawan semua ni.

Sebenarnya Kota Damansara tu kerusi PKR. Bukan kerusi PAS. Tahun 2004 PKR bertanding di DUN Paya Jaras. Kota Damansara pula PAS bertanding. Haji Arif calon PAS Kota Damansara masa tu. Tp tahun 2008 PAS minta tukar kerusi Paya Jaras dengan PKR. PAS nak bertanding di DUN Paya Jaras. Dun Kota Damansara pula PAS bagi kepada PKR. Tahu-tahu PKR menang di DUN kota Damansara. PAS kalah di DUN Paya Jaras.

Kalau Din ayam nak PAS bertanding di kerusi Kota Damansara. Kenapa Din ayam tak bagi kerusi Paya Jaras kepada PKR? Oh, Din Ayam amalkan islam kroni. Islam Hadi dan menantu.

Bila tahun 2008 PKR menang di Dun Kota Damansara, Din Ayam dah mula merepek. Dia duduk di seksyen 8 Kota Damansara. Dia mula kata orang itu tidak betul, orang ini tidak betul. Orang itu tidak Islam, orang ini tidak Islam. Yang islam hanya datang dari dia sahaja. Dia mula buat fitnah macam-macam kat Dr Nasir. Geng dia tukang sebar. Dorang kata Dr Nasir tak sembahyang. Dorang kata Dr Nasir tak puasa. Islam cara Din Ayam ni boleh tuduh orang. Fitnah orang dapat pahala pada Din Ayam.

Din ayam semakin tamak. Masa isu ADUN Bukit Lanjan. Gambar Elizabert wong tersebar. Menantu presiden PAS tu buat kenyataan minta DUN Bukit Lanjan itu diberikan kepada PAS.

Bila datang tahun 2013. Din ayam sekali lagi pamerkan tamak. PAS kawasan Subang dah buat keputusan dah yang PKR bertanding di kerusi itu. masalah PKR nak bubuh calon PSM atau tidak, itu PKR punya pasal la. Sebab itu kerusi PKR. Macam PAS letak hasan ali dulu kat DUN Gombak setia. Kalau PKR masuk juga bertanding, mesti PAS pun marah. PAS nak letak hasan ali ke kat DUN Gombak tu, PAS punya pasal la.

Bila PAS Kawasan Subang dah tau bahawa Dr Nasir bertanding di DUN Kota Damansara atas tiket PKR. Lawyer Razlan asalnya calon PKR pun dah tarik diri. Dia bagi laluan kepada Dr Nasir Hashim. PAS kawasan subang pun buat keputusan tak akan bertanding.

Tp, malam penamaan calon lain pula jadinya. Watikah calon PAS pun sampai. Hadi yang tandatangan. PAS selangor dan PAS pusat tak tau. Timbalan presiden kata itu kerusi PKR. Semua Naib presiden pun kata benda sama. PAS selangor pun kata benda sama. SU Agong PAS pun kata benda sama.

Tp Hadi sahaja yang diam. Rupa-rupanya Hadi dipengaruhi Din Ayam untuk tandatangan watikah. Lebih-lebih lagi Calon PAS Kota Damansara itu kawan baik Din Ayam masa belajar di Mesir dulu. Sama-sama dalam PMRAM.

Masa hari penamaan calon. Dorang sekali lagi licik. Dorang tak datang awal. Dorang datang lewat. Bila dah selesai semua calon-calon DUN dalam Parlimen Subang masuk dewan penamaan calon baru dorang masuk. Selepas Khairuddin masuk. Selepas Sivarasa Masuk. Selepas Elizabert wong masuk. Tiba-tiba dengar takbir.

Orang-orang PAS yang berada di bahagian hadapan terkejut. Dorang tengok calon PAS dah masuk dah. Ni calon mana pula. Dorang ingat calon ISMA. Rupa-rupanya calon PAS. Riduan Ismail. Pandai dorang buat strategi. Kalau dorang datang awal. Nanti sempat Khairuddin selesaikan lebih awal sebab Khairuddin tu setiausaha PAS Selangor. Tp dorang datang lambat supaya Khairuddin tak sempat nak selesaikan benda ni. Memang kerja dorang licik. Din ayam mastermindnya. Tahniah hadi ada menantu macam Din Ayam.

Bila Din Ayam berhujjah. Dia guna hujjah lawak. Alasan dia 7 ribu undi PAS itu tak akan undi calon PKR. Kata Din Ayam 7 ribu tak akan keluar mengundi kalau PAS tak bertanding. Mungkin Din ayam nak pakai logik. Kalau PKR tak bertanding mungkin 14 ribu undi tak akan undi PAS. Hujjah intelek Din Ayam lebih hebat dari hujjah seekor kambing.

Din Ayam ni sesuai sangat jadi penasihat Hizbut Tahrir atau ISMA. Din Ayam ni salah seorang Ahli majlis Syura Ulama. Dia buat keputusan. Dia dilantik sebab dia menantu Hadi. Kalau dia bukan menantu dia tak akan jadi Ahli Majlis Syura Ulama PAS punya. Majlis Syura Ulama PAS ni penentu dasar dan keputusan parti. Dia boleh buat desakan supaya PAS keluar dari PR dengan fatwa-fatwa dia. Islam Din Ayam, Islam kroni anak menantu Hadi.


Photobucket

Tamrin,Tian Chua dan Harris ditangkap semula

onTERKINI dari Peguam Gobind Singh : 

Harris Ibrahim dan Tamrin Ghafar ditangkap semula. Dibawa ke balai Dang Wangi.
Saudara kita, Dato' Tamrin Tun Ghafar, ditahan semula jam 7 petang tadi di rumah beliau di Ampang oleh sepasukan anggota polis. Saya dimaklumkan oleh jiran dankawan baik beliau, Dato' Omar sebentar tadi.

Saya telah maklumkan kepada Lawyer Hanipa Maidin dan Zamri untuk tujuan membebaskan beliau. Sms dari Zamri, ada Lawyer yg telah bergegas ke Balai Polis Dang Wangi untuk tujuan tersebut.

Sama2 kita berdoa moga Dato' Tamrin n keluarganya tabah dengan ujian ini.

Tamrin,Tian Chua dan Harris ditangkap semula

Tamrin,Tian Chua dan Harris ditangkap semula. Berita diperoleh daripada Loke Siew Fook dan twit Lim Kit Siang.

Loke Siew Fook mendapat panggilan telefon daripada Dato Tamrin Ghafar yang memberitahunya bahawa beliau, Harris dan Tian Chua telah ditangkap semula.

Lim Kit Siang pula menyampaikan berita yang sama melalui twitnya.

Sementara itu Gobin Singh hanya memberi maklumat tentang penangkapan Tamrin dan Harris. Mereka kini ditahan di balai polis Dang Wangi. Gobin tidak menyatakan perhal penangkapan Tian Chua.
Photobucket

KERJA SPR....Undi melebihi kertas undi dikeluarkan, kesalahan berleluasa...!

on
Pulau Pinang adalah salah satu negeri yang menyaksikan persaingan sengit dalam PRU13, terutamanya di kawasan-kawasan majoriti Melayu yang kebanyakannya ditandingi KEADILAN.

KEADILAN tewas tipis di Parlimen Balik Pulau (majoriti kalah 1,539, undi rosak 612) dan di kerusi-kerusi DUN dibawahnya iaitu Telok Bahang (majoriti kalah 801, undi rosak 167) dan Pulau Betong (majoriti kalah 395, kertas undi tidak dikembalikan 223).

Siasatan awal menunjukkan penyelewengan-penyelewengan berikut yang telah berlaku:
Undi melebihi kertas undi dikeluarkan
Bagi pengundian di saluran 2, SRJK(C) Yu Chye (Kod Daerah Mengundi 053/40/05), keputusan rasmi berdasarkan Borang13 (jumlah kertas undi yang dikeluarkan) dan Borang14 (jumlah undi diperolehi oleh setiap calon) menunjukkan bahawa jumlah kertas undi yang berada di dalam peti undi selepas pengundian adalah lebih banyak dari jumlah kertas undi yang dikeluarkan awalnya.

Borang 13 (Penyata Kertas Undi) bagi saluran 2 bagi Parlimen Balik Pulau menunjukkan bahawa sebanyak 424 kertas undi dikeluarkan. Nombor siri yang didaftarkan bagi 424 kertas undi ini juga turut mencurigakan kerana nyata berlainan dari bilangan kertas undi yang diterima dari Pegawai Pengurus, seolah-olah ada set kertas undi yang berlainan.

Selepas pengiraan dibuat dan keputusan dipindahkan ke Borang 14 (Penyata Pengundian Selepas Pengiraan Undi), keputusan bagi saluran 2, SRJK(C) Yu Chye menunjukkan terdapat 562 undi di dalam peti undi, iaitu 138 undi melebihi dari jumlah kertas undi yang telah dikeluarkan.

Lebih teruk lagi, keputusan rasmi seperti yang tertera di Borang 14 bagi Parlimen Balik Pulau telah diisytiharkan sebagai keputusan bagi DUN Telok Bahang iaitu salah satu DUN di bawah Parlimen Balik Pulau. Helaian mata (scoresheet) bagi N40 Telok Bahang seperti Borang SPR760 mukasurat 2/2 menunjukkan bahawa keputusan saluran 2 (jumlah kertas undi 562, undi PKR 369) adalah bersamaan dengan keputusan Borang 14 bagi keputusan Parlimen.

Ketiga-tiga borang rasmi yang mengandungi keputusan yang salah dan mencurigakan, terutamanya undi di dalam peti yang lebih telah menyelewengkan keputusan bagi parlimen dan DUN diantara 138 hingga 318 undi. Dengan majoriti yang rendah dan undi rosak yang tinggi, keputusan di saluran 2 ini sahaja sudah cukup untuk mengubah keputusan di peringkat Parlimen Balik Pulau dan DUN Telok Bahang.

Ketiga-tiga borang ini tetap dikeluarkan oleh Ketua Tempat Mengundi, Muhamad Shukri bin Din walaupun dibantah oleh ejen calon yang hadir ditempat pengundian. Oleh kerana Ketua Tempat Mengundi berkeras tidak akan memberikan salinan borang-borang jika tidak ditandatangani (yang membolehkan lebih banyak manipulasi berlaku), ejen calon akhirnya menandatangani untuk mendapatkan salinan.

Kejadian ini membuktikan bahawa peristiwa undi yang dikira melebihi dari kertas undi yang mulanya dikeluarkan memang berlaku. Ia berlaku di Balik Pulau dan sudah tentu juga berlaku di tempat-tempat lain, walaupun semua laporan tidak mungkin boleh dikumpul oleh #siasatpru13.
Ia juga mempersoalkan ketelusan dan kecekapan SPR mengendalikan pilihanraya apabila masalah kecil seperti kesilapan tertukar keputusan di antara calon parlimen dan DUN masih boleh berlaku.
Kesalahan membeli undi yang berleluasa

Seperti yang telah dilaporkan seperti ini, kesalahan membeli undi berlaku dengan berleluasa terutamanya di Pulau Pinang sepanjang PRU13. Parlimen Balik Pulau juga tidak terkecuali dan beberapa rakaman telah dibuat menunjukkan orang ramai beratur untuk menukar baucer yang diberikan dengan wang tunai di sebuah kedai di DUN Pulau Betong (rujuk 2 video yang disertakan).

Perkara yang sama juga telah berlaku di DUN Bayan Lepas, satu lagi DUN di bawah Parlimen Balik Pulau bertempat di premis bernombor Lot 25, Lorong Helang 3, Sungai Dua. Satu laporan polis telah dibuat oleh Dato’ Abdul Halim Hussain mengenai perkara ini pada 10 Mei 2013, iaitu hari kejadiaan (laporan polis disertakan bersama).

Kedua-dua contoh yang disertakan menunjukkan bahawa penyelewengan dan penipuan yang melanggar akta-akta bersabit pilihanraya telah berlaku dan mengukuhkan lagi pandangan umum bahawa penipuan berleluasa telah berlaku dalam PRU13 yang lepas.

Sementara bukti-bukti ini akan dipertimbangkan di dalam petisyen pilihanraya, KEADILAN akan terus mendedahkannya kepada pihak media dan awam untuk membuktikan bahawa penipuan memang berlaku dalam PRU13.

RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi KEADILANPhotobucket

ACARA LOMPAT MELOMPAT AKAN BERMULA...?

on
Sudah pecah berita besar!!!

Anwar Ibrahim melihat 24 orang Ahli Parlimen Barisan Nasional yang kecewa kerana tidak dilantik sebagai Menteri dan Timbalan Menteri terutama dari Sabah, bahkan sudah pun menyediakan wang dan yuran pembelian sehingga dikatakan mencecah RM1 bilion, bagi merealisasikan impiannya untuk bergelar Perdana Menteri.

Pakatan Rakyat sekarang ini menguasai 88 kerusi Parlimen. Majoriti mudah yang diperlukan untuk membentuk kerajaan Malaysia adalah112 kerusi Parlimen.

Biarpun di sebalik kempen Anwar Ibrahim untuk memperkenalkan UNDI POPULAR bagi melayakkannya sebagai Perdana Menteri, Anwar Ibrahim juga sangat sedar, Undi Popular sahaja tidak akan membolehkan dia ke jawatan tersebut sebaliknya yang diperlukan adalah penguasaan majoriti kerusi Parlimen.

Pada tahun 2008, Anwar Ibrahim mengumumkan lebih awal tentang Kerajaan 16 September apabila dia begitu yakin dapat membeli Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional, terutama dari Sabah dan Sarawak. Bagaimanapun, sehingga ke penggal akhir PRU12, tidak seorang pun Ahli Parlimen Barisan Nasional yang melompat masuk ke PKR, PAS atau DAP, sebaliknya 8 orang Ahli Parlimen PKR dan DAP bertukar status menjadi Ahli Parlimen Bebas mesra Barisan Nasional.

Nampaknya kali ini, Anwar masih berharap dia mampu membeli Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional terutama dengan cerita-cerita menakutkan tentang penghujung hayat Barisan Nasional sebagai sebuah kerajaan Persekutuan. Anwar cuba membayangkan dan menimbulkan persepsi bahawa dia telah semakin hampir untuk menubuhkan Kerajaan ikut pintu belakang.

Tidak kecik anak modal yang digunakan oleh Anwar Ibrahim untuk tujuan berkenaan. Tetapi tanpa disedarinya, dia hanya mampu merancang sedangkan perancangan sebenar terletak di Tangan Allah Taala.

Dalam kesibukannya merancang untuk bersorak kerana Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional khususnya dari Sabah dan Sarawak telah termakan dengan duit yang ditawarkan, beberapa orang Ahli Parlimen dari PKR pula sedang berkonspirasi untuk melompat dan meninggalkan parti pimpinan Anwar Ibrahim itu.

Bagaimanapun, tidak pula dapat dipastikan sama ada mereka akan menjadi Ahli Parlimen Barisan Nasional dengan menyertai mana-mana parti komponen Barisan Nasional atau mereka sekadar menjadi Ahli Parlimen BEBAS mesra Barisan Nasional sepertimana yang dilakukan oleh 8 orang rakan mereka pada penggal lalu.

Siapa mereka?

Soksek-soksek yang semakin kencang bertiup, salah seorang daripada mereka adalah Hee Loy Sian, Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan yang menang dengan majoriti 19,216 undi!

Beberapa siri pertemuan sulit telah diadakan di sebuah hotel di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur dan Petaling Jaya untuk membincangkan tarikh yang sesuai untuk mereka. Kumpulan Ahli Parlimen PKR yang sudah membayangkan untuk keluar parti itu, berjumlah lebih dari 10 orang.

Perkembangan yang semakin menarik, apatah lagi, PAS dan DAP pula pada masa yang sama, semakin berkrisis selain timbul perasaan tidak puas hati di kalangan Ahli-Ahli Parlimen PAS terhadap layanan DAP dan PKR kepada mereka.

Dalam Anwar Ibrahim duk sibuk nak membeli Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional, nampaknya Ahli-Ahli Parlimen Pakatan Rakyat pula semakin hampir untuk meninggalkan parti yang mereka sertai.

Kita tengok sahajalah nanti, siapa yang keluar dulu dan siapa yang akan tergolek dog sambil menepuk dahi berkali-kali!!!Photobucket

Guru Pelatih Di IPT & IPG Tiada Jaminan Diserap...!

onWah..bukan main lagi Timbalan Menteri yang baru ni keluarkan kenyataan yang menyekat hak guru pelatih untuk diserapkan ke sekolah atas alasan mencari pelatih berkualiti..sekali baca memang nampak bagus tapi kalau diselam dalam-dalam berkenaan isu dan rentetan pengangguran guru yang telah menamatkan pengajian nescaya korang akan nampak jawapannya...

Sebelum aku menulis aku nak kongsi kenyataan yang dikeluarkan oleh Pak Menteri yang baru ni...
Kementerian Pendidikan merancang untuk memansuhkan jaminan jawatan, yang selama ini diberi secara automatik kepada guru pelatih dari institut pendidikan guru (IPG) dan institusi pengajian tinggi awam (IPTA). 
Menteri Pendidikan II Datuk Seri Idris Jusoh berkata langkah itu yang mungkin dilaksana secara berperingkat, bertujuan memastikan hanya pelatih berkualiti ditawar jawatan sebagai guru di sekolah. 
"Amalan pada masa ini, guru pelatih IPG dan IPTA dijamin sebagai guru tanpa mengambil kira prestasi mereka tetapi kali ini kita nak guru jadi profesion yang mulia. 
"Jadi kita perlu pilih yang terbaik, mempunyai keperibadian mulia, baru boleh melahirkan masyarakat hebat pada masa depan," katanya kepada pemberita selepas majlis Konvokesyen Institut Pendidikan Guru Kementerian Pelajaran kali ketiga, di sini, Isnin. 
Mengulas lanjut, Idris berkata langkah itu juga bagi memastikan hanya benar-benar berminat dengan kerjaya guru dilantik, bukan mereka yang berbuat demikian kerana tiada pilihan lain. 
"Di Finland misalnya hanya hanya calon terbaik sahaja akan dipilih menjadi guru kerana itu taraf pendidikan di negara itu tinggi," katanya. 
Bagaimanapun kata Idris, rancangan itu masih pada peringkat perbincangan dan memerlukan penelitian mendalam sebelum boleh dilaksana. 
Pada konvokesyen tiga hari bermula hari ini, sebanyak 3,988 graduan menerima ijazah masing-masing. - BERNAMA

Oleh kerana ianya hanya retorik dan cadangan aku berharap Pak Menteri yang baru ni jangan cuba merumitkan keadaan sedia ada...buat pengetahuan semua pembaca...aku dapat tahu perkara ini daripada seorang guru yang sedang berkhidmat di negeri Terengganu di daerah BESUT...

Menurut graduan guru itu, sistem pendidikan negara sekarang ini memang bermasalah kerana ramai guru sudah menganggur sejak Januari tahun 2012...apakah menteri-menteri ini buta?

Mengaku sahajalah yang tiada kekosongan untuk mengatasi masalah pengangguran guru ni...tulah dulu gatal sangat ambil pelatih tak ikut unjuran...lepas tu p ubah dasar usia pencen kepada 60 tahun..sekarang bila dah ramai menganggur..nak tapis pulak...

Sebelum guru-guru pelatih ni melanjutkan pengajian di institusi Pendidikan IPG, IPT..mereka telah ditapis yang dinamakan MEDSI..aku tak tahu maksudnya..sebab guru yang mengadu akan hal ini hanya cakap MEDSI jer...

Bila dah lulus barulah diambil sebagai pelatih di IPG mahupun IPT..bila mereka berjaya melanjutkan pengajian diperingkat Sarjana Muda...mereka ini perlu menghabiskan pengajian lewat 1 tahun (2 semester) berbanding jurusan Ijazah yang bukan pendidikan...

Perlu diingat!!!ujian MEDSI adalah untuk melihat karakter...selepas LULUS MEDSI, mereka ini akan terlibat dengan 1 lagi ujian iaitu TEMUDUGA...selepas lulus kedua-dua saringan ini barulah mereka boleh melanjutkan pengajian di bidang pendidikan..itu pun bergantung kepada UNJURAN yang ditetapkan oleh KPM...

Bila berjaya mereka akan melanjutkan pengajian..INGAT!!!mereka ini akan lebih semester berbanding jurusan bukan pendidikan!!!

Selepas menamatkan pengajian..mereka ini perlu menunggu temuduga!!!Temuduga pun diikut daripada keputusan peperiksaan PNGK atas 2.75..dalam tapisan temuduga ini, penuntut lepasan IPG perlu menganggur kira-kira 1 tahun...sebelum dipanggil oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajar..bila dah lulus SPP..perlu menganggur lagi untuk tunggu keputusan KPM untuk penempatan...

Sekarang ini pun sedang berlaku..bagi melengah-lengahkan prosedur...KPM bagilah segelintir golongan ini untuk menjadi pendidik..itupun dengan gelaran GURU INTERIM atau Guru Sandaran Terlatih...itu pun SEGELINTIR...

Bila tiada kekosongan..macam-macamlah alasan hendak dicipta...Buat pengetahuan semua, pelatih GURU ini tidak layak untuk bekerja disektor selain penidikan..kerana Ijazah mereka tertera Ijazah Sarjana Muda Pendidikan...kecuali pengajian lulusan Ijazah Sarjana Muda dengan Pendidikan...

HE : Sebelum nak cakap pasal kualiti..selesaikan dulu masalah pengangguran guru tu...ramai lagi guru berkualiti yang sedang menganggur...


HARAPAN ESOK
Photobucket

Mercedes berdepan hukuman...?

on


Mercedes berdepan hukuman
Hamilton dan pasukannya, Mercedes berdepan hukuman daripada FIA kerana menjalani ujian tayar secara rahsia.

LEWIS Hamilton dan pasukan diwakilinya, Mercedes berdepan tindakan dihalang daripada berlumba oleh Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA) selepas menjalani ujian tayar secara rahsia.

Sebelum ini, Pengerusi Mercedes, Niki Lauda mendakwa pasukannya mendapat kebenaran daripada FIA untuk mengadakan ujian tayar awal bulan ini.

Namun, FIA memaklumkan tidak mendapat sebarang pengesahan dari mana-mana pasukan untuk menjalani ujian di litar Barcelona dari 15 hingga 17 Mei lalu.


Menurut sumber dalaman, pihak FIA akan membawa isu tersebut ke Jawatankuasa Sukan Permotoran Dunia di mana Jawatankuasa tersebut bakal mengambil keputusan  sama ada menolak mata atau menggantung penyertaan mereka.

Dalam perkembangan sama, kemenangan rakan sepasukan Hamilton, Nico Rosberg di Monaco minggu lalu mungkin ditarik balik.

Photobucket

MENGAPA MEREKA SANGGUP KE ‘JALANRAYA’

on
Pokoknya ialah semangat. Jikalau ditinjau keadaan yang wujdu di Malaysia kini, maka pokoknya juga ‘semangat’.

·      Ramai yang sanggup menghadirkan diri di Perhimpunan ‘Black 505’, walaupun terpaksa bersusah mengahadapi kesesakan lalu lintas, walaupun sanggup berbasah kuyup, walaupun sanggup berjalan berbatu-batu untuk sampai ke tempat ceramah, walaupun terpaksa menghadapi risisko kereta berkemungkinan di calar, namun falsafahnya ialah ‘ bertongkat paruh ku pergi jua’. Kerana semangat…
·      Ramai yang sanggup pergi ‘memasang lilin’ di Jinjang daan di Pulau Pinang semata-mata untuk menunjukkan simpati kepada Adam Adli, Tian Chua, Harris Ibrahim, Tamrin Ghaffar, disamping ‘ menyatakan hasrat’ kepada pihak bertanggungjawab yang perbuatan mereka tidak dipersetujui ramai – majority rakyat Malaysia. Mengapa mereka sanggup berbuat demikian. Jawapannya masih lagi kerana ‘ SEMANGAT’..

Dan aku rasa pihak berwajib perlu merenung peristiwa-peristiwa yang berlaku kini melalui kacamata dari berbagai sudut. Pihak kerajaan tidak harus memandang dan menempelak pihak-pihak yang berkelakuan sebagi negatif. Pihak kerajaan kena mencari puncanya. Mengapa majority rakyat  bersikap demikan. Mengapa?. Mengapa? Jangan sentiasa mencari kesalahan orang lain.

Personaliti-pesonaliti tertentu yang berada dalam kerajaan kena berani menyatakan sesuatu yang benar berdasarka keadaan yang ada. Jangan sekali-kali kita hanya menjadi Pak turut semata-mata untuk mencari sesuap nasi untuk menanggung keluarga tercinta. Berdoasa. Haram rezeki yang dimakan. Dan apakah merupakan ‘dosa besar’ benar pada kerajaan yang memerintah sekiranya seseorang pegawai kerajaan itu samada polis atau pegawai SPR atau sesiapa sahaja menyatakan sesuatu yang benar?

Aku mengajukan soalan-soalan demikian disebabkan mesti ada asasnya mengapa rakyat majority sanggup berarak ke jalan raya. Sanggup bersusah. Sanggup ditahan polis. Dan berbagai-bagai ‘sanggup’ lagi ler. Mesti ada kebenarannya tindakan mereka itu.

Punca yang menyebabkan keadaan menjadi begini adalah disebabkan tidak ada ketelusan dari pihak-pihak tertentu. Tidak ada keikhlasan dalam memberikan penjelasan. Persoalan yang dibangkitkan lain, tetapi jawapan yang diberikan lain.maka tentulah tidak akan terjawab segala permasalahan. Dan tentunya tidak akan selesai masalah yang dihadapi. Dan apabila segala permasalahan tidak boleh diselesaikan secara aman dan tertib maka jalan yang ada terbuka kepada rakyat ialah ‘ ke jalan raya’.

Pihak kerajaan pula menyalahkan kumpulan yang berarak ke jalan raya. Kerajaan menyarankan agar diadakan rundingan terlebih dahulu. Dirundingkan secara aman dan tertib. Tetapi pokoknya agensi-agensi kerajaan yang betanggungjawab semacam tidak menunjukkan keikhlasan dalam menyelesaikan isu ini. Tidak menjawab secara telus dan terus terang. Tidak berusaha untuk menyelesaikan secara bijak dan telus.

Bagi aku penyelesaian secara kekerasan bukan satu tindakan yang bijak.

edit dari Abuhassanadam

Photobucket

‘BLACK 505’ - SEPERTI AIR SUNGAI YANG MENGALIR...!

onBagi aku gerakan ‘Black 505’ adalah seperti air sungai yang mengalir. Mengalir dan terus mengalir. Tidak akan dapat ditahan atau disekat. Sekiranya diempang dan disekat. kesannya empangan akan pecah. Namun air akan terus mengalir dan mengalir sehinggalah sampai ke destinasi akhirnya – ke laut. Cuma yang dapat dilakukan ialah mengurangkan kederasan air yang mengalir. Itu saja.

Begitulah ibarat gerakan ‘Black 505’ yang berlangsung semenjak dua minggu yang lepas. Ada juga yang meramalkan bahawa gerakan ‘Black 505’ akan terhenti selepas berlakunya perhimpunan di Stadium Kelana Jaya. ‘Hangat-hangat tahi ayam’ kata mereka’. Mereka tidak yakin yang gerakan ini mendapat sambutan hangat masyarakat di luar Kuala Lumpur khususnya masyarakat luar bandar. Mereka tidak yakin langsung. Mereka begitu yakin perhimpunan ‘Black 505’ akan gagal di Kedah atau di Perak atau di Terengganu. Namun rupa-rupanya sambutan yang diberikan oleh majoriti rakyat adalah dalam keadaan luar biasa. Apatah lagi apabila diadakan di kawasan Lembah Kelang seperti yang diadakan di Petaling Jaya semalam.

Akhbar Sinar Harian ada melaporkan bahawa,” Veteran UMNO mendesak pihak polis supaya menahan lebih ramai ‘pengacau’ keamanan negara termasuk Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang tanpa kompromi’ Sekali imbas kenyataan ini menampakkan kedangkalan persepsi kumpulan veteran UMNO ini yang tidak dapat memahami keadaan yang wujud sekarang, terutama dalam zaman Kurun ke 21. Atau sebagaimana yang selalu disebut-sebut zaman global. Dari satu sudut lain pulak memberikan gambaran kepada aku bahawa sekiranya beginilah sikap kumpulan Veteran UMNO ini, maka Malaysia akan hancur dengan kadar yang lebih cepat lagi.

Sehingga kini aku memberikan penghargaan yang tinggi kepada pihak polis kerana bertindak secara waras dalam menangani perhimpunan ‘Black 505’ di Petaling Jaya semalam. Sehingga kini. Aku tak dapat meramalkan apa akan terjadi pada hari esok, lusa, tulat dan seterusnya. Bagi aku polis bertindak bijak – dari segi menangani perhimpunan ‘Black 505’ di PJ. Tidak  sepertimana yang disarankan oleh Veteran UMNO itu. Telahan aku agak tepat. Berbeza dengan pendapat kawan aku yang mengatakan bahawa ramai yang akan ditangkap pada malam semalam.

Aku bersyukur kerana tiada tangkapan. Sehingga kini!……..

Bagi aku nasihat kumpulan Veteran UMNO amat ketinggalan zaman. Aku teringat satu pelajaran yang aku pelajari di Manila beberapa tahun yang lampau mengenai ‘ management’. Pelajaran itu lebih kurang begini,

            “ Ali demam. Emak dia beri sebiji panadol. Ali demam lagi. Emak dia       beri tiga biji panadol. Ali terus demam. Emak dia beri sepuluh biji panadol lagi. Ali kemudiannya meninggal’

Maknanya Veteran UMNO dan ‘manusia’ yang seangkatan dengan kumpulan ini sentiasa  mengambil jalan mudah untuk menyelesaikan sesuatu perkara yang serumit ini. Mereka seolah-olah tidak langsung mahu mengkaji sedalam-dalamnya mengenai ‘Black 505’. Yang paling menyedihkan ialah masih ada kumpulan sedemikian yang masih terus menerus menyalahkan orang lain, tanpa melihat kesalahan diri sendiri.

Dan mereka harus sedar bahawa keadaan kini ( Kurun ke21) amat berbeza dengan tahun-tahun 60an,.Kumpulan yang aku rasakan seperti ‘Dinosaur’ ini seharusnya mengkaji sedalam-dalamnya mengapa anak-anak muda itu sanggup berarak dan menunjuk perasaan. Mereka mengatakan yang mereka ada bukti yang SPR telah menjalankan penipuan dalam PRU 13. Sepatutnya kumpulan Veteran UMNO menggesa agar SPR membuktikan bahawa apa yang dikatakan oleh anak-anak muda ini adalah salah. Buktikan dengan penuh keyakinan bukan seperti melepaskan atu ditangga. Hanya tahu menyalahkan pihak lain.

Menangani keadaan sekarang tentunya amat berbeza dengan tindakan yang dilakukan pada tahun-tahun 1960an dan 1970an dulu.

·      Masyarakat kini khususnya kumpulan anak muda adalah kumpulan yang celik huruf dan bukan seperti zaman-zaman sebelumnya dimana masih ramai yang buta huruf ataupun yang tidak terdedah kepada keadaan yang berlaku di dunia kini. Anak muda kini bukan lagi kumpulan ‘Yes men’ yang akan mengangguk apa saja yang dikatakan. Mereka adalah kumpulan yang mendapat pendidikan tinggi. Ramai diantara mereka yang telah pun menjejakkan kaki ke University dan kolej. Merek tahu dan sedar apa yang berlaku disekeliling mereka. Mereka bukan lagi kumpulan yang boleh diperbodohkan. Mereka adalah kumpulan yang berani mempertahankan sesuatu yang benar. Ini adalah ekoran daripada pelajaran dan pengajaran yang diterima oleh mereka ketika di pusat pengajian tinggi ataupun melalui pembacaan mereka yang luas.
·      Dan sesuatu yang luar biasanya kini ialah penglibatan anak muda dari semua kaum. Ini yang membanggakan. Dan ada juga yang amat bimbang dengan perkembangan ini walaupun ‘mereka’ sentiasa mewar-warkan slogan 1 Malaysia. Penglibatan anak muda Melayu, Cina dan India secara bersungguh-sungguh itu merupakan satu fenomena yang belum pernah berlaku di Malaysia. Dan ini tentunya perkemabngan yang amat positif.
·      Ledakan sosial media dan internet betul-betul membawa perubahan yang begitu drastik dalam banyak aspek terutama dari aspek politik. Veteran UMNO kena fahama bahawa anak muda kini mendapat maklumat hanya dihujung jari mereka sahaja. Mereka tidak lagi bergantung kepada surat khabar dan Radio/TV sebagai sumber berita. Sumber berita demikian sudah lama diketepikan oleh mereka.

Semangat perjuangan anak muda kini tidak mudah dipadamkan. Tindakan yang perlu dilakukan oleh pihak kerajaan untuk menangani gerakan ini perlulah berhemah dan berhati-hati, apatah lagi apabila terbukti sudah bahawa perhimpunan yang pernah diadakan sebelum ini telah berjalan dengan lancar dan tidak timbul sedikit pun keadaan yang tidak diingini. Anak muda kini faham bahawa mereka hanya memerlukan ketelusan dan keikhlasan dari pihak kerajaan.

Anak muda amat sedar bahwa negara ini dan masa depannya adalah di tangan mereka.

AbuhassanadamPhotobucket

Saifuddin dibawa masuk ke dalam pentadbiran Selangor?

on


Saifuddin Nasution Ismail

SHAH ALAM – Suatu rombakan akan dilakukan dalam pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor dalam masa terdekat ini, menurut sumber rapat Pejabat Menteri Besar Selangor.

Ia bagi memberi laluan kepada Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail untuk dilantik sebagai pegawai yang bertanggungjawab menjaga hubungan politik parti komponen Pakatan Rakyat (PR) di negeri ini.

Menurut sumber terbabit, perkara tersebut telah mendapat persetujuan antara Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam satu perbincangan minggu lalu.

Perkara tersebut juga kata sumber, antara punca kelewatan senarai Exco Selangor dimuktamadkan sehingga menimbulkan keresahan rakyat selepas PR memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) pada 5 Mei lalu.

“Mungkin Rabu akan bincang rombakan kecil itu, Saifuddin akan jaga hal hubungan politik di Selangor serta untuk memantapkan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

“Beliau ditugaskan untuk gerakkan mobilisasi jentera ke kawasan luar bandar bagi mengatasi Barisan Nasional (BN) yang bersungguh-sungguh nak rampas Selangor semula pada PRU14 nanti,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online.

Dalam pada itu katanya, rombakan ini juga bertujuan untuk membuat penambahbaikan terhadap pembangunan infrastuktur dan pelbagai program kebajikan yang masih tertangguh pada penggal lalu dengan membelanjakan rizab negeri yang tersimpan RM2.65 bilion.

“Penggal kali ini Abdul Khalid pun sudah berjanji akan belanjakan wang rizab Selangor untuk gerakkan banyak lagi program kebajikan rakyat,” katanya.

Di samping itu, Saifuddin akan berperanan memberi wajah baru kepada Kerajaan Negeri Selangor supaya imej negeri ini lebih dikenali sebagai sebuah negeri PR dan bukan lagi kubu kuat BN.

“Bukan saja 're branding' itu kepada kakitangan awam negeri bahkan kalau boleh bangunan kerajaan dan infrastuktur di Selangor pun dicat dengan warna lain, bukan lagi warna biru (BN),” ujarnya.

Selain itu, sumber dalaman itu juga turut memberitahu Abdul Khalid akan mengikut tekanan perwakilan Kongres PKR tempoh hari dengan lebih mendekatkan diri dengan rakyat dan lebih berjiwa politik ekoran banyak kritikan pedas terhadap menteri besar itu pada penggal lalu.-Sinar harian

Photobucket

NAJIB SILAP STRATEGI KATA DAIM ZAINUDDIN

on
Bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin berkata Pengerusi Barisan Nasional Datuk Seri Najib Tun Razak telah silap strategi, yang menyebabkan kerugian kepada parti itu dalam pilihan raya umum lalu.

Satu lagi sebab utama yang merugikan Barisan adalah pergaduhan dari dalam parti, kata Daim dalam satu temu bual dengan akhbar Cina, yang telah turut dipetik oleh blog seorang wartawan veteran Datuk Abdul Kadir Jasin.

Temuduga tersebut kemudiannya diterbitkan semula dalam beberapa portal berita.

Daim, yang juga bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno berkata Najib banyak bergantung pada populariti peribadinya untuk membantu Barisan mendapatkan kembali majoriti dua pertiga Parlimen yang hilang pada tahun 2008.

"Ini adalah satu pilihan raya parlimen, bukan pilihan raya presiden.

"Penasihat PM harus dipecat. Jika anda berkata undi BN adalah sebagai undi untuk dia (Najib), maka keputusan teruk yang dicapai BN turut terpalit pada dirinya juga," kata Daim, sambil menambah parti itu cuba untuk melawan Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan kehadiran orang ramai yang lebih besar dalam setiap program BN.

"Ia adalah urusan yang serius dalam memilih kerajaan, jadi biarkan saja strategi itu hanya dibuat oleh badut sahaja dan jangan ikut cara permainan mereka," kata Daim, yang juga menyalahkan kegagalan BN kerana isu peruntukan sumber dalam usaha untuk menawan kerusi bandar dan majoriti Cina.

"Kawasan-kawasan majoriti Cina merupakan kawasan hitam, BN sepatutnya tidak membuang masa dan wang kepada kerusi-kerusi ini tetapi lebih menumpukan kepada kawasan-kawasan yang mereka kalah dengan majoriti tipis pada tahun 2008 dan mengukuhkan kerusi yang mereka menangi pada tahun 2008.

"Terlalu banyak masa dan wang juga yang disia-siakan di kawasan bandar kerana keputusan di situ hampir pasti (kalah),"kata Daim, mengulas mengenai perbelanjaan yang besar untuk majlis makan malam percuma dan persembahan konsert bertaraf bintang anjuran Kelab Kebajikan 1Malaysia Pulau Pinang pada minggu-minggu sebelum hari pengundian.

Daim berkata BN sepatutnya memberi tumpuan kepada isu-isu yang dekat di hati rakyat, seperti rasuah, urus tadbir yang baik, keselamatan, pendidikan, kadar inflasi, penduduk miskin di bandar dan graduan muda.

Beliau menyifatkan keputusan teruk BNdi Selangor kerana masalah perbalahan dan sabotaj, sehingga menyebabkan banyak pemilihan calon-calon yang tersilap telah dipilih.

Barisan memenangi 12 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri di Selangor, kurang daripada kemenangan 2008 iaitu sebanyak 20 kerusi.
Photobucket

Jangan Lupa....Hari Ni Kita Semakan Arah Kiblat...!

onSemakan Arah Kiblat berdasarkan Fenomena Istiwa Azam berlaku setiap dua kali setahun di mana ketika itu matahari berada di atas kaabah (waktu tengahari di Masjidl Haram). Oleh itu umat Islam khususnya di Malaysia boleh membuat semakan arah kiblat pada 28 Mei 2013 tepat jam 5:16 petang.

Bagaimana caranya??:

1. Dirikan kayu secara menegak di tanah lapang (bagi rumah yang menghadap matahari terbenam boleh gunakan jenang pintu rumah / tingkap)

2. Tunggu waktu yang ditetapkan.

3. Bayang-bayang yang terhasil daripada objek tersebut adalah menghadap kiblat.

SENANG JE KAN??

Soalan sering yang ditanyakan:
S: arah kiblat berubah ker??
J: tidak. Cuma digalakkkan untuk membuat semakan. sekiranya berlaku kesilapan bolehlah mengubahkannya berdasarkan bayang-bayang tersebut. (sila lihat gambar rajah).

S: Macamana nak tau waktu 5:16 tu sama dgn orang lain??
J: Anda boleh buat semakan jam tangan atau jam dirumah menggunakan 'standard time' yang dikeluarkan oleh pihak SIRIM (link:http://www.sirim.my/home)

S: Alaa.. Tak payah semak pun tak apa.. Nak solat menghadap je arah barat / mana-mana kan??
J: Oppsss.. kalau dah tau mana kiblatnya kenapa perlu menghadap mana-mana..?? Solatkan syarat sahnya adalah menghadap kiblat..kalau xmenghadap maka....??? :)

Wallahualam..Photobucket

Penguatkuasa takut ancaman pendatang asing Sabah....!

on

Photobucket

Kamera AES mula dikuatkuasa di Melaka...?

onAES_jalan


Ahli Parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Md Akin menuntut penjelasan pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein sama ada pemasangan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di Melaka telah dimuktamadkan.
Shamsul IskandarBeliau mengulas penyebaran maklumat di laman sosial berhubung lokasi pemasangan AES di Melaka, sedangkan Hishammuddin mengatakan tiada keputusan dibuat berhubung pelaksanaannya.
“Bagaimana senarai ini boleh bocor? Atau ia sudah dalam pengetahuan Hishammuddin, namun beliau berpura-pura tidak tahu mengenainya?
“Kenyataan Hishammuddin ini jelas bertentangan dengan situasi sebenar,” kata Shamsul kepada Keadilandaily.
“Malah kenyataan beliau itu satu pembohongan dan bertentangan dengan integriti menteri. Tidak boleh membohongi rakyat jika sesuatu keputusan belum diumum kerajaan,” katanya yang juga Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Melaka.
Hari ini tersebar di laman sosial facebook senarai 33 lokasi kamera AES di jalan persekutuan dan negeri, selain sembilan kamera AES di persimpangan lampu isyarat di Melaka.
Penyebaran senarai lokasi kamera AES di Melaka mendapat kritikan orang ramai dan mereka mendesak penguatkuasaanya dibatalkan serta-merta.
AES MelakaMengulas lanjut, Shamsul menegaskan pemasangan AES hanya menekan rakyat dari segi ekonomi selain sistem itu sendiri memiliki banyak masalah sebagaimana didedahkan baru-baru ini.
Pakatan Rakyat senada dengan sentimen rakyat yang mahukan sistem itu dibatalkan berbanding BN yang mahu ia dilaksana kerana dikendalikan syarikat kroni Umno dan MCA.
Kedah yang diperintah Pakatan sebelum ini menolak AES. Namun 24 Mei lalu, BN Kedah memutuskan akan melaksanakannya ekoran kejayaan parti itu merampas Kedah pada pilihan raya umum 5 Mei lalu.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=52703

Photobucket

PESURUHJAYA PILIHANRAYA THAILAND DIHUKUM PENJARA.....APAKAH AKAN BERLAKU DIMALAYSIA...?

onTiga Pesuruhjaya Pilihanraya Thailand Dihukum Penjara 4 Tahun

Tiga orang pesuruhjaya pilihanraya Thailand, yang dilihat sebagai sekutu rapat Perdana Menteri Thaksin Shinawatra yng menghadapi tentangan, telah dijatuhkan hukuman empat tahun penjara kerana membenarkan calon yang tidak layak untuk bertanding di dalam pilihanraya parlimen negara itu pada April lepas.

Ketiga-tiga pesuruhjaya teesebut telah didapati besalah kerana melanggar undang-undang pilihanraya dan menyalahgunakan kuasa mereka dengan membenarkan calon-calon pada pengundian 2 April untuk bertanding di dalam kawasan berasingan di dalam pengundingan pusingan kedua pada April 23. Mahkamah tertinggi negara tersebut kemudiannya membatalkan keputusan pilihanraya, dengan menyatakan bahawa ia melanggar perlembagaan.

Keputusan mahkamah tersebut merupakan satu tamparan kepada Thaksin kerana ketiga-tga pesuruhjaya pilihanraya berkenaan dikatakan sekutu rapatnya dan tindakan mereka dilihat sebagai menyebelahi perdana menteri berkenaan.

Mahkamah juga telah membatalkan hak mengundi bagi pesuruhjaya berkenaan dan menghalang apa-apa penglibatan politik selama 10 tahun.

“Pesuruhjaya Pilihanraya berkenaan telah menjalankan tugasnya dengan tidak adil,” demikian mahkamah memberitahu. “Mereka didapati bersalah ... dan mahkamah memerintahkan mereka dipenjara empat tahun.”

Jika mahkamah membenarkan mereka diikatjamin, pesuruhjaya-pesuruhjaya berkenaan – Vasana Puemlarp, Prinya Nakchudtree dan Virachai Naewboonnien – masih dibenarkan menjalankan tugasnya. Tidak dapat dipastikan buat masa ini samada mahkmah bercadang untuk membenarkan mereka diikatjamin.

Prinya berkata beliau dan lain-lain defenden akan merayu terhadap hukuman tersebut.

“Saya berharap mahkamah akan bermurah-hati membenarkan kami diikatjamin,” tambahnya.

Beliau berkata mereka akan kekal sebagai pesuruhjaya, dan akan tewas jika Mahkamah Tertinggi juga mendapati mereka bersalah.

“Kami akan teruskan kerja kami hinnga minit terakhir,” kata Prinya . “Saya tekankan bahawa kami belum bersalah... saya akan merayu simpati awam. Saya tidak melakukan apa-apa kesalahan.”

Ketua parti pembangkang Thavorn Seniem, yang memfailkan tindakan undang-undang ke atas pesuruhjaya berkenaan, membantah supaya pesuruhjaya berkenaan dibenarkan ikatjamin.

“Mereka telah memperolehi kesan dari apa yang mereka lakukan... Jika mereka dibenarkan berada di luar penjara dan menyambung tugas mereka , mereka akan terus-menerus melakukan kesalahan,” kata Thavor.

Thaksin membubarkan Parlimen dan memanggil pilihanraya pada 2 April , tiga tahun lebih awal dari tempohnya dalam usaha untuk menyekat gerakan protes rakyat yang menuntut perletakan jawatannya kerana rasuah dan penyalahgunaankuasa.

Partinya menang setelah ketiga-tiga parti pembangkang memboikot pilihanraya dan berjuta rakyat tidak keluar mengundi sebagai protes terhadap perdana menteri tersebut.

Pemboikotan dan protes berkenaan bermakna di dalam beberapa kawasan, pemenangnya tidak dapat ditentukan kerana ia gaga untuk mendapatkan bahagian minimum bilangan pengundi yang duitetapkan oleh undanh-undang. Keputusan tersebut telah menyebabkan parlimen gagal untuk bersidang.

Pihak Suruhanjaya Pilihanraya telah memanggil pengundian yang baru pada 23 April, dimana menyaksikan parti Rak Thai yang diketuai Thaksin menang.

Mahkamah Tertinggi Thailand telah membatalkan keputusan pilihanraya berkenaan dan memutuskan Pesuruhjaya pilihanraya meletakkan jawatannya supaya pesuruhjaya yang baruy dilantik bagi memastikan pilihanraya yang adil dapat disempurnakan pada 15 Oktober. -brne.ws/terjemahan bebas:GB

Ulasan GB

Demikianlah hukum kebenaran dan keadilan berjalan. Yang bersalah tetap akan terima padahnya.

Kes di atas berlaku semasa Thaksin menjadi perdana menteri di Thailand sekitar tahun 2006.

Seperti ia bakal berlaku di negara kita juga malah di Malaysia kesalahan Suruhanjaya Pilihanraya lebih dasyat lagi, dakwat tak kekal, pengundi hantu, padam lampu, proses kiraan meragukan, peti undi ditemui di belukar dan berbagai-bagai kesalahan lain lagi yang telah dikesan.

Jka Mahkamah Thailand telah menjatuhkan hukuman ke atas pesuruhjaya pilihanraya negara tersebut, kita berharap keputusan yang sama nanti berlaku di negara kita. Biar terkencet ketiga-ketiga, pesuruhjaya, timbalan dan setiausaha membacanya dan boleh buat persediaan untuk tinggal di penjara.

Selepas itu, barulah PM Malaysia terima nasibnya sama seperti bekas PM Thailand yang bernama Thaksin itu.

Dah banyak kali GB pesan, jangan main-main dengan hukum kebenaran dan keadilan yang universal itu. Islam menyebutnya sebagai "sunnatullah" dan Allah menyatakan kamu tidak dapat melihat perubahan pada sunatullah itu!

Yang demikian adalah menurut "Sunnatullah" (undang-undang peraturan Allah yang telah lalu) dan engkau tidak sekali-kali akan mendapati sebarang perubahan bagi "Sunnatullah" itu. - Al-Ahzab 62

Yang bersalah PASTI akan terima hukumanNya, tak kira besar mana pun pangkat kamu di dunia ini.Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List