Telus Dan Mulus

on Dec 6, 2011
Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yakin dengan kemampuan dan ketelusan jawatankuasa penilai ketiga-tiga cabang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tanpa perlu melibatkan pembangkang dalam soal pembelian aset pertahanan negara.
Beliau berkata sistem perolehan pembelian aset pertahanan dibentuk oleh Kementerian Kewangan, dan sebelum sesuatu produk dibeli, ia dinilai sebuah jawatankuasa yang wujud dalam perkhidmatan tentera darat, udara atau laut.
“Kita yakin dengan sistem yang sedia ada yang telah ditentukan Kementerian Kewangan dan kita yakin dengan jawatankausa penilaian yang ada.
“Kalau aset-aset itu dikehendaki oleh tentera darat (contohnya), jadi jawatankuasa tentera daratlah yang akan buat penilaian untuk tentukan spesifikasi,” katanya di atas kapal KD Jebat yang berlabuh di jeti Awana Porto Malai untuk Pameran Maritim dan Udara Antarabangsa  Langkawi (LIMA 2011), di sini hari ini.
Penilaian bukan sahaja dibuat daripada sudut teknikal sahaja malah mengambil kira soal pemindahan teknologi dan keuntungan yang bakal diperoleh negara pada masa panjang, terutama kepada industri pertahanan tempatan.
Ahmad Zahid berkata melalui pembelian beberapa aset pertahanan oleh ATM pada masa lalu seperti pesawat pejuang dan kapal perang,Malaysiamendapat keuntungan daripada segi mematangkan industri pertahanannya.
“Kita sudah dapat beberapa pemindahan teknologi terutama dalam bidang pembuatan bahan komposit dengan dua syarikat sudah diberikan teknologi pembuatan komponen komposit ini iaitu Composite Technology Research Malaysia (CTRM) dan SME Aerospace,” katanya.
Bukan setakat teknologi pembuatan bahan komposit sahaja, ada syarikat yang diberi kepercayaan pihak luar untuk menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan, pembaikan dan pembaikpulih (MRO) seperti Airod dan Zetro.
Dalam perkembangan lain, Ahmad Zahid berkata keputusan akhir mengenai cadangan membeli pesawat tempur pelbagai guna (MRCA) akan dibuat oleh kerajaan dan bukan menteri pertahanan.
“Kini kita mengekalkan MIG-29 kita, tetapi pada masa yang sama kita mencari skuadron baru MRCA,” kata beliau.
Dilaporkan lima jenis pesawat MRCA sedang dinilai ATM iaitu Eurofighter Typhoon dari Britain, Gripen dari Sweden, Su-30 dari Rusia, F-18 Super Hornet dari Amerika Syarikat dan Rafale dari Perancis.
Yang paling utama penilaian sesebuah pesawat MRCA itu dibuat berdasarkan soal teknikal, harga, pemindahan teknologi dan faedah yang bakal menguntungkan negara, kata Ahmad Zahid.
Wartawan media asing pula cuba mengaitkan cadangan pembelian jet pejuang MRCA serta perolehan dua kapal selam Scorpene sebagai persediaan menghadapi China yang terlibat dalam tuntutan bertindih kepulauan Spratly dengan beberapa negara serantau.
Menafikan hal itu, Ahmad Zahid berkata cadangan pembelian jet pejuang MRCA adalah untuk penggantian MIG-29 manakala perolehan kapal selam dirancang lama sebelum isu Spratly menjadi hangat.
Sementara itu, beliau berkata surat jemputan telah dihantar kepada pemimpin pembangkang untuk mereka menaiki kapal selam KD Tun Abdul Razak tetapi tiada sebarang maklum balas diterima daripada mereka.


Photobucket

Siapa Pemilik Jet Yang Dinaiki Zahid Belum Dijelas

on


KALAU tidak salah ingatan saya Ahmad Zahid Hamidi pernah berjanji untuk memberi penjelasan berhubung persoalan yang ditimbulkan mengenai pemergiannya ke Makkah yang menaiki jet peribadi. Kata Zahid yang ketika itu berada di Russia beliau akan menjelaskan perkara itu sebaik pulang ke tanah air.

Saya tidak tahu apakah Zahid telah menjelaskan atau tidak jet siapa yang beliau naiki itu. Katanya jet itu adalah jet kawannya dan bukan jet miliknya sendiri.

Semasa perhimpunan agung Umno beberapa hari lalu tidak ada perwakilan bertanya mengenai hal itu kepada Zahid. Jadi terlepaslah Zahid untuk menjawabnya. Namun kelesuan dan kealpaan perwakilan Umno yang sudah dikunci mulut dari menyoal itu tidak bermakna Zahid boleh releks dan tidak menjawab.

Beliau kena menjelaskan jet yang ditumpangi ke Makkah itu jet siapa. Pemergian itu bukan sekali, kalau tidak salah saya sudah lebih dari dua kali Zahid menggunakan jet berkenaan. Kalau Zahid tidak jelas menyebabkan orang boleh beranggapan jet itu adalah jetnya yang dibeli atas nama orang lain, nominis.

Apa yang Zahid kena jelas ialah siapakah kawannya yang memiliki jet itu. Apakah pekerjaaan kawannya itu sampai boleh membeli jet. Apakah dia seorang kontrektor yang menguruskan pembelian peralatan tentera di Malaysia? Atau dia sebenarnya hanya seorang teukah jual pisang goreng dan tahu bakar di Chow Kit saja?

Kalau sesiapa telah mendengar penjelasan mengenai jet berkenaan oleh menteri pertahanan itu bolehlah laporkan kepada saya. Saya percaya ramai orang hendak tahu kedudukan jet itu dan apa hubungan Zahid dengan tuan jet berkenaan. Saya juga hendak jelaskan bagi menghuraikan kekeliruan orang ramai terhadap isu berkenaan.

Penjelasan ini dituntut kerana kalau tidak akan banyak lagi kemisterian yang berlegar di keliling diri Zahid seperti macam mana dia pernah dikatakan membantu keluarga isterinya untuk memajukan sebidang tanah di Melaka untuk membina sebuah institusi pendidikan.sumber
Photobucket

"Kami Bukan Anti Melayu Dan Raja Raja Melayu"

on


DAP menjelaskan bahawa parti itu menyokong 100 peratus Islam sebagai agama rasmi negara serta bukan sebuah parti anti Melayu dan institusi DiRaja.

Penasihatnya, Lim Kit Siang ketika berucap pada Rapat Rakyat 2011semalam turut mempersoalkan 'tuduhan' Umno dalam Perhimpunan Agung Umno minggu lalu terhadap DAP.

"Mereka (Umno) buat tuduhan bahawa DAP anti-Islam. Adakah ini benar? Awal-awal lagi DAP ada mengumumkan bahawa kita sokong 100 peratus Islam sebagai agama rasmi di Malaysia.

"Mereka juga memfitnah bahawa DAP anti-Melayu. Adakah ini benar? Jika Pakatan Rakyat menang lebih kerusi pada pilihan raya nanti, akan ada orang yang rugi dan hilang kuasa. Adakah orang Melayu yang akan hilang kuasa? Siapa yang akan hilang kuasa, Umno yang akan hilang kuasa dan bukan orang Melayu," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut mencabar Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya mengemukakan bukti yang mengatakan DAP ingin menjadikan Malaysia sebuah negara republik.

"Saya ada petikan ucapan Muhyiddin apabila dia membuat serangan terhadap DAPdi mana beliau sendiri membuat soalan retorik dan mengatakan DAP mahu menubuhkan sebuah negara republik.”

“Masakan tidak, mereka berani mencadangkan supaya jawatan Perdana Menteri dipilih secara langsung dalam pilihan raya tanpa perlu dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong. Apa maknanya ini? Maknanya, sistem Demokrasi Berparlimen dan Raja Berpelembagaan yang kita amalkan selama ini sudah tidak lagi sesuai,” katanya.

Beliau mencabar Muhyiddin mengemukakan bukti bila DAP mengeluar kenyataan begitu dan jika gagal, Muhyiddin perlu mohon maaf secara terbuka.


Sinar Harian

Photobucket

Felda Bukan Kubu Lagi Buat UMNO

onMari kita lihat sekali imbas kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Perunding Peneroka Felda dan Gerakan Persatuan Wanita (GPW) Felda:

1.                  Menuntut permohonan maaf daripada Pengerusi Felda, Isa Samad di atas penghinaan beliau terhadap Ketua Peneroka Felda Kebangsaan yang juga Ahli Lembaga Pengarah Felda, En. Shamsuddin semasa program sesi penerangan di Melang Inn, Kuala Pilah. Permohonan maaf beliau dituntut dalam tempoh 14 hari di 5 buah akhbar utama dan secara terbuka di mana-mana majlis melibatkan peneroka atau jika enggan, Isa Samad akan berhadapan dengan tindakan  undang-undang. (Sehingga kini, tidak kurang 22,000 rakyat Malaysia menyaksikan kebiadapan Isa Samad melalui video di Youtube ini http://youtu.be/pMenvftq6Ys )
2.            Mewakili majoriti ahli Koperasi Permodalan Felda, JKKP dan GPW menolak perlantikan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) melalui kuasa Menteri Koperasi dan meminta kerajaan menghormati hak demokrasi pilihan perwakilan KPF dan undang-undang Koperasi Permodalan Felda.
3.            Menuntut Kerajaan Malaysia atau Felda Global Ventures supaya menghentikan tindakan memajakkan tanah-tanah Felda diuruskan Felda Plantation yang didapati merugikan masa hadapan peneroka dan anak-anak. JKPP dan GPW menuntut supaya Surat Pajakan Tanah di antara Felda dan Felda Global Ventures diberikan dahulu kepada peguam mereka untuk diteliti atau Felda Global Ventures bakal menghadapi tindakan injuksi mahkamah
4.            Mengutuk tindakan Seranta Felda mengganggu peneroka untuk mendapatkan maklumat-maklumat tepat mengenai isu semasa Felda, penyelewengan Pengarah Seranta Felda dan menuntut Unit Seranta Felda dibubarkan. Manakala pegawai-pegawai Seranta Felda yang berkebolehan diserapkan secara tetap ke dalam Felda, bukan berstatus kontrak dulu, kini dan selamanya
5.            Menuntut perletakan jawatan (ayat asal mengundurkan diri) Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda, menuntut perletakan jawatan Dato Sabri Ahmad sebagai Ketua Eksekutif Felda Global Venture dan menuntut perletakan jawatan Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid sebagai Pengarah Seranta Felda.

kAH KAH kah kah kah Umno makin nazak nampaknya, lubuk kuat pun da mula bocor, dulu felda ni kubu kuat umno, siapa berani masuk felda pas tu naik kan bendera pas mampos, kena pulau atau tak pun kena belasah.

Sekarang ni jangan harap la orang felda da mula buka mata, selama ni kena tipu, kalau tak masakan kat pahang dah ujud kes peneroka saman felda. alamat umno bakal bekubur di felda amat cerah, yang terbaru pulak kes nak swastakan felda. mengamok sakan orang felda.

Sejak perasuah jadi pengerusi felda, orang da mula meluat, dan orang ramai pun da mula faham permainan umno, kenapa kutu yang memang kantoi rasuah oleh umno sendiri ni tiba2 boleh jadi bos besar felda, apa da mabuk ke umno ni.


sumber
Photobucket

Isu parking bukit bendera.

onNg yen yen neh memang lah memalukan. Sendiri punya kes pun masih tak setel2. Lagi berani serang orang lain. Itupun serang tanpa fakta dan hujah yang betul. Walhal dia boleh je cari bukti terlebih dahulu sebab dia neh orang yang berpengaruh dan ada akses yang meluas. 

Lainlah kita yang cuma ada blog dan fb je untuk meluahkan dan tanya itu neh. Sengal betul larh menteri songlap duit buat pages di fb. Itupun ada geng2 yang bekap tindakan Ng yen yen lagi. Tindakan ng yen yen neh dilihat dari apa sudut sekalipun memanglah tidak berasas. Apatah lagi gaji rm5,000 sebulan untuk update status page jek. Nampak sangat orang yang bekap ng yen yen neh bodoh piang. Sorry i ikhlas sangat neh.

Berbalik kepada isu bukit bendera. Isu yang diputarbelitkan oleh ng yen yen dan bloggers bn. Biasalah dorang punya drama. Dari A tiba2 boleh jadi Z. A, kalau bertukar jadi I ke L ke ada maafnya lagi sebab garisan lurus pada A tue ada pada I dan L.. tapi bila A bertukar jadi Z.. herm.. hancurlah jawabnya. Habis seme jadi fitnah mengarut. Tinggal lagi tv3 edit serba sedikit mana yang patut sebelum dihebahkan pada rakyat dalam filem berita fitnah.Kisah asal parking bukit bendera.

BN : Parking bukit bendera nak dirobohkan. Gila ke apa LGE neh buat duit rakyat rm5juta? Satu lagi projek bumiputera hancur bawah LGE yang racist dan biadap neh. 

Penjelasan : Ya, memang patut dirobohkan sebelum ia roboh sendiri. Bila ia roboh sendiri, rmm5juta pun tak boleh mengantikan mana2 nyawa. Isu perobohan neh tiada kaitan dengan identiti bangsa dan agama LGE. Isu neh berkaitan dengan keselamatan dan peraturan dalam pembinaan bangunan. Neh orang2 jurutera dan kontraktor2 boleh explain details kat korang. 

Namun tindakan merobohkan ia bukanlah melibatkan keseluruhan bangunan. Apa yang dilakukan ialah, roboh apa2 yang perlu, bina semula apa2 yang dirobohkan, perbaiki apa2 yang rosak, bermasalah, dan memenuhi apa2 benda yang tidak menepati standard dan piawaian keselamatan.  Dalam erti kata lain, projek neh sedang melalui frasa membaikpulih. Ia dirobohkan, dibina semula dengan kapasiti yang lebih besar. Bukan menghapuskan ia terus.

BN : Laaa.. awat bodoh nak mampos LGE neh. Lue yang pandai2 lantik kontraktor bodoh buat projek watpa. Neh.. tengoklah kan dah rugi habis duit rakyat.

Penjelasan : Projek neh projek yang bagus. Ia diluluskan oleh bn pada tahun 2007. Dan ya ia masih lagi idea dan projek yang bagus. Cuma cara ia dikendalikan sahaja tidak berapa bagus bila tukang [arkitek yang mereka pelan] yang menguruskan projek neh bersikap cuai. Hasil penelitian pakar yang dilantik dalam lembaga siasatan, mengusulkan agar bangunan tersebut dirobohkan bagi memenuhi standard usul yang telah diluluskan [memperbesarkan bangunan dan kapasiti. Untuk rekod, ada 3 usul sebenarnya dan usul yang dipersetujui ialah memperbesarkan bangunan bagi mengurangkan kerugian].

Ini berlaku kerana ada kecuaian dalam pelan asal. Selain dari itu projek neh juga mengalami masalah CF. Ini kerana sepertimana yang dilaporkan di atas, pelan dan pembangunan projek neh bermasalah sebab tue CF pun delay.

BN : Laaaa.. dah bn lulus, seme bn lah yang salah? Awat bodoh sangat LGE neh..? Dah tahu ada projek neh awat dia tak pantau awal2. Bengap betul lah.

Penjelasan : Projek lulus 2007. LGE rule tahun 2008. Dalam masa 2008 - 2011, bukan hanya satu, tapi banyak projek dan masalah yang sedang LGE uruskan. 

Contoh ;

Ada orang berikan kita roti 10 lapisan. Sudah tentu kita akan ambil roti dari tingkat [lapisan] teratas dulu kan? Kita makan dan makan sehinggalah tiba ke roti yang terakhir. Semasa makan sudah tentu lah masa berjalan. Itu tak masuk lagi time kita minum air, berangan, bercakap dan sebagainya. Jadi, apa yang dilalui oleh LGE juga sama. Ia memerlukan masa bagi mendalami, memahami dan mengetahui perjalanan tentang sesuatu projek.

Apa yang penting sekarang, projek neh telah diselesaikan dengan keputusan yang tepat. Adalah lebih baik bien jangan lagi bermain spinsanasini. Sokonglah perkara yang betul. Ada masa terluang? Banyak sangat? Okey. Selesaikan masalah sendiri. Sekian.

Nota : arkitek yang terlibat dalam kecuaian projek neh telah pun dikenakan tindakan. 


sumberPhotobucket

RAKYAT DAH MENYAMPAH KEPADA UMNO-BN

on
Najib usah menyeboklah pasal PR...ko baiki kapal BN yang nak karam tu...Melayu diseru perkukuh UMNO? taik ler...

Melayu beriya-iya sokong UMNO...tapi UMNO makin kaya, makin rakus songlap, makin kuat merompak, makin kaya raya, makin kuat rasuah...mampos lah UMNO...

Biarlah UMNO rebah bersama-sama Najib dan konco-konconya!!!

Takkan PM berucap hanya kutuk, hina, caci je takder kualitilah PM macam tu, cuba sedar diri sendiri bro, adakah diri sendiri tak berbohong, tak menipu? rakyat dah faham sangat bro.

Ni cabaran orang-orang Islam terhadap Najib dan Umporno, "Tinggalkan JUDI dengan saham-sahamnya, serta tutup Pusat Kasino, Toto, Sweepstakes, 4 Nombor ekor, dan kilang-kilang arak yang ada kat Malaysia, kalau betul-betul anda Pejuang Islam"...dan "Sila Berikan duit Royalti 5% berasaskan amanat Tun Razak kepada Kerajaan Negeri Kelantan dan Terengganu, jika LembUMNO dan Najib betul-betul Pejuang Melayu dan anakanda kepada Tun Razak"...

Amanat Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12 November1975) "Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroleum yang dijumpai dan diperoleh dalam kawasan perairan atau di luar perairan negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejen-ejen atau kontraktor-kontraktornya".

Najib, Najib. Kesian tengok kat dia. Rupanya dia yang kuat berkokok tak berhenti hari ni. Cuba tengok apa dia kata, '"Berkokok sana sini, bohong sana sini, tipu sini, tipu sana, fitnah sini, fitnah sana, main sini dan main sana," kata Najib sambil disambut gelak ketawa perwakilan.

"(Dia) bohong tak berhenti-henti, dia kat eh kami juara...parti sendiri (pun) kucar-kacir," katanya sambil menyifatkan pembohongan terbesarnya adalah mengenai 16 September.

Saya balas balik, Najib, awak tak perasan ke benda-benda yang awak dok bilang tu sebijik-sebijik kena kat kepala awak? Yang dok bohong sana sini, yang dok fitnah sana sini, bukan awak dengan geng-geng awak ke Cik PM?? La.... kalau saya kan, saya malu giler kalau cakap benda-benda yang akan kena sebijik kat kepala saya! Contoh yang awak berbohong, macam yang awak kata kat atas tu la! Cakap-cakap awak yang kononnya PKR kucar kacir, sebenarnya tak begitu pun, tu cakap-cakap awak saja yang nak menunjukkan kelemahan PKR. Ya, saya tak nafikan permainan awak dan geng-geng awak untuk memporakperandakan PKR, tapi dengan kuasa Allah, PKR tetap utuh. Tapi yang saya nampak sekarang, parti awak pulak yang bergolak. Sebab itu sampai kena buat sumpah ta'at setia. Tak gitu Cik Najib?...

Najib kata lagi, PAS telah diperkudakan oleh DAP, jadi dia cabar PAS supaya tinggalkan DAP. Dan kalau perjuangan berdasarkan Islam, tinggal daripada jadi rakan DAP. Bila masa PAS diperkudakan DAP wahai presiden UMNO? Kita bekerjasamalah! Islam tak melarang umatnya membuat perjanjian dan kerjasama melalui tahaluf siyasi. Ke, Cik Najib kita ni tak tau benda tu? Kalau tak 'arif, kenalah rujuk pada Jamil Khir Baharom pak menteri agama tu. Kata-kata Najib dengan menyerang anggota Pakatan, menunjukkan bahawa UMNO dah tak ada modal untuk dapatkan sokongan. Maka cara terakhirnya, serang parti lawan. persoalannya, berhasil ke taktik sebegitu? Ke bakal memakan diri balik?..

UMNO tak tahu/tak nak ambil tahu tentang "tahaluf siasi" yang dia tahu...dia "dah Halalkan NFC"... Jenis mendakwa orang lain buat apa yang dia buat adalah seperti pencuri yang menjerit "pencuri, pencuri", dan menuding jari pada orang lain...

Ha ha ha nampak sangat Haji dah takut dengan kebangkitan rakyat buatlah apa-apa serangan sekali pun rakyat tetap bersama Pakatan Rakyat.

Kalau berani kenapa bila ajak masuk mahkamah tak nak datang, walaupun dibolehkan tak datang..... isteri kamu duduk diam apa bendanya !!! YANG PERUNTUKAN PERMATA NEGARA RM100 juta apa cerita???? Duduk diam ke namanya, peruntukan menyamai 100 ORANG AHLI DEWAN UNDANGAN NEGERI.... Bersumpah untuk apa ??? bersumpah nak melayan fitnah puak-puak lembUMNO YANG MUNAFIK !!!!! Nak cabar PAS tinggalkan DAP konon... kah kah kah .... berkawan dengan DAP senang sebab dah tahu dia tak Islam, dengan lembUMNO susah sebab kononnya nak Islam tapi sebenarnya PENIPU sebab lembUMNO DAH NAK TERKUBUR.. kah kah kah.. MEMANG DAH DASAR ANAK DIDIK INGGERIS PENJAJAH YANG DILAHIRKAN HASIL PERSETUBUHAN HARAM BAPA  INGGERIS PENJAJAH......

Habis nak joint dengan UMNO? UMNO pun bukan parti ISLAM. UMNO parti rasis... ONLY MELAYU. Apa barang joint orang yang cakap tak serupa bikin. UMNO kawan dengan MCA dan MIC tu ada mereka terima ISLAM? HAK Melayu pun masih tak berjaya nak tingkatkan. Melayu penduduk MAJORITI tapi kejayaan dan hak milik sudah jadi bahagian MINORITI. KOUTA 30% hak Melayu masih tak nampak HASIL. UMNO lagi mahu tipu RAKYAT. Gie jahanam UMNO.

Kalau macam tu Umno/BN kenalah tinggalkan atau ceraikan MIC dan MCA.

Selama puak-puak UMNO bersidang 70% asyik hentam PR, kalau UMNO kuat kenapa sampai macam itu sekali, adu domba/fitnah/yang kotor dan jijik pun ada, ini ke parti Melayu yang mengaku Islam dan bersopan santun? Jangan ingat semua orang kampung/Felda boleh ditipu/dibodoh melalui tv3/rtm/utusan...sepupu saya orang Felda dan orang kuat UMNO pun meluat dengan cara puak-puak UMNO berhujah termasuk timbalan presiden/presiden berucap...

Najib bercakap Anwar takut bersumpah,adakah kalau Anwar bersumpah semua tuduhan/dakwaan akan digugurkan??...tapi Najib/Rosmah sendiri takut untuk menjadi saksi ke mahkamah...

UMNO UMNO UMNO,,,, kalau betul perjuangkan Islam dah lama dah.....peralatkan Islam adalah....DIA yang ada kuasa untuk lakukan pun tak buat cakap pasal PAS yang tidak berkuasa perintah negara,,, kau tunggu Najib UMNO.....PRU 13 REJIM BONGKAK UMNO-BN WAJIB DITUMBANGKAN ,,, INSYAALLAH!!!!!

Tak perlu dipisahkan mereka..antara tujuan yang sama ialah keadilan,hapuskan rasuah..

Bukan dalam poket MCA tapi kes PKFZ ...MCA boleh tipu PM. MCA cerdik lagi dari UMNOlah nampak gayanya...tapi saya bukan maksud UMNO BODO...

AKU CABAR UMNO TINGGALKAN MIC dan MCA... 

Jamil Khir tolong nasihat Najib Tun Razak, hukum Islam mana yang jawab tuduhan dengan sumpah sebelum ke Mahkamah, jangan jadi barua dan penjilat

Shafie Afdal siapa yang sambung pinjam IMF, Dr Mahathir bukan Anwar jangan jadi penipu. 

Cukup cukuplah UMNO membodohkan orang Melayu. Semua orang mampu menjaga agama, bangsa dan tanah air. Bukan UMNO saja yang pandai, semua orang pun mampu memerintah negara ini. 

Kesilapan paling besar dilakukan oleh UMNO dalam perhimpunan kali ini dan sebelum ini adalah memasukkan doktrin hanya UMNO yang mampu menjaga Agama, Bangsa dan Tanah air. Sedangkan rakyat sudah cukup cerdik untuk memerintah negara ini tanpa UMNO. Seolah-olah UMNO saja yang pandai yang lain-lain semuanya bodoh. 

Sebelum kalah,,,kamu tindas orang,kamu tipu orang,kamu sekat orang,kamu tak kasi orang bercakap,orang berhimpun salah tapi kamu buat takpa,sampaikan oksigen yang dihirup ini pun kamu mahu sekat juga,,,tiba-tiba dengan izin Allah,,,kamu ajak pula orang yang telah kamu hina,caci,maki,fitnah dan aniaya itu bersatu???,,,aneh sangat kamu ini tahu tak? sumber
Photobucket

UMNO dah maafkan Mat Sabu...?

onSaya sudah tawar untuk menonton berita utama terutama pada pukul 8.00 malam. Saya rasa sudah hilang Umhpp!! Sudah tidak ada lagi cacian dan makian kepada Mohd Sabu. Laporan polis pun tak lagi meingkat. Sudah tak ada orang kampung ceruk mana diinterview kerana marah kepada Mohd Sabu sedang orang kampung itu haram jadah tak tahu apa itu Bukit Kepong!

Datuk Ahmad Maslan, kepala terajui filem-filem terbaik ini seolah-olah sudah memaafkan Mohd Sabu. Atau Mat Sabu sudah serik dan sekarang ini berjinak dengan UMNO mungkin akan menurut rakan-rakannya daripada PKR yang berhijrah perahu!

Kebodohan Datuk Ahmad Maslan dalam isu ini amat tidak disenangi oleh beberapa orang lama dalam UMNO. Malah Tun Mahathir juga telah membuat komen yang tidak menyenangkan Datuk Ahmad Maslan.

Mat Sabu masih utuh, malah kerana Mat Sabu ramai mendapat durian runtuh.

Kebodohan UMNO terserlah dan kepercayaan golongan muda kepada media kerajaan makin menurun. Apatah lagi sekarang ini mereka disajikan pula dengan perhimpunan orang-orang bodoh. Maaf bukan saya yang kata, tapi ini adalah ulasan David Martin dalam Malaysian Insider. Anda boleh baca petikan di sini

Apa pun saya masih rindu dengan berita serangan terhadap Mat Sabu. Saya juga nak tahu ke mana perginya laporan polis yang lebih daripada 1000 itu.

Kenapa berhenti, kenapa jemu wahai UMNO. Buatlah kerja bodoh agar rakyat boleh lihat bertapa bodohnya kamu!!


sumber
Photobucket

BN Melaka masih runding kerusi

on


Pembahagian kerusi antara parti komponen Barisan Nasional (BN) di Melaka pada Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang masih dalam perbincangan, kata Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.
Bernama melaporkan, beliau yang juga Pengerusi BN Negeri berkata keputusan untuk menukar atau mengekalkan kerusi bagi setiap parti komponen, seharusnya mendapat persetujuan parti yang terlibat.
"Segala persiapan yang kita lakukan dan calon yang dipilih, adalah untuk memenangi pilihan raya," katanya.
Mohd Ali berkata semua jentera BN telah bekerja dengan baik sebagai persiapan menghadapi pilihan raya umum akan datang.
Beliau berkata tidak mustahil bagi BN untuk mempertahankan semua kerusi yang dimenangi pada PRU Ke-12 lalu dan merampas beberapa kerusi pembangkang, jika kesemua anggota parti komponen bekerja keras dan saling membantu.
Katanya melalui pilihan raya olok-olok yang diadakan sebelum ini, BN berjaya menambah kerusi di mana parti tersebut mendapat semula DUN Bachang sementara DUN Ayer Keroh dan Kesidang "lima puluh-lima puluh".
Bagaimanapun, beliau berkata keputusan simulasi bagi DUN Kota Laksamana dan Bandar Hilir masih belum diketahui.
Lima kerusi tersebut kini dikuasai DAP.Photobucket

Ramasamy: DAP tak patut ada 'bapa angkat'

on


Tidak harus ada peranan ‘bapa angkat’ dalam agihan kerusi DAP pada pilihan raya umum akan datang kerana keputusan akan dibuat oleh Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu, kata  timbalan pengerusi DAP Pulau Pinang, P Ramasamy.

Katanya, peruntukan kerusi tidak akan diputuskan oleh seorangsahaja tetapi oleh jawatankuasa berkenaan yang terdiri daripada beberapa pemimpin DAP yang lain.

Ramasamy, yang juga timbalan ketua menteri II Pulau Pinang, berkata beliau bersetuju dengan kenyataan pengerusi DAP, Karpal Singh, yang baru-baru ini memberi amaran tidak perlu ada "panglima perang" dalam parti itu yang bercadang menjanjikan kerusi tertentu untuk kroni-kroni mereka.

Menurut beliau, tindakan Karpal mengeluarkan kenyataan itu adalah tepat kerana kedudukannya sebagai ketua parti, tetapi beliau tidak bersetuju bahawa kata-kata itu ditujukan kepadanya secara peribadi.

"Kita semua setuju tidak harus ada ‘panglima perang’ dalam DAP, tetapi sepatutnya juga tidak harus ada ‘bapa angkat’, juga," kata Ramasamy.

"Saya akan berbincang dengan Karpal mengenai perkara ini kerana saya tidak fikir beliau  mensasarkan saya secara peribadi, seperti yang dilaporkan oleh sebuah portal berita.

"Saya faham politik. Saya seorang pensyarah dalam bidang sains politik selama 25 tahun," katanya.

Ramasamy yang juga ADUN Prai merujuk kenyataan Karpal yang terbaru, seperti yang dilaporkan pada laman Free Malaysia Today (FMT), bahawa "tiada seorang pun mempunyai kuasa untuk memilih atau mengumumkan senarai calon dan agihan kerusi.

NONE"Hanya kepimpinan tertinggi mempunyai keistimewaan untuk berbuat demikian," kata Karpal yang juga ahli parlimen Bukit Gelugor, semalam.

Menurut portal itu, Karpal (kiri) membidas Ramasamy dan memberi amaran bahawa DAP tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tatatertib tegas terhadap mereka yang cuba bertindak sebagai ‘panglima perang’.

Peguam tersohor itu merujuk kepada beberapa laporan akhbar-akhbar berbahasa Tamil yang memetik Ramasamy sebagai mengumumkan keputusan mengenai agihan beberapa kerusi parti itu.
sumber
Photobucket

Nik Aziz Umum Tanding Lagi PRU13

on


Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau akan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

Nik Abdul Aziz, 80, berkata tidak ada sebab untuk beliau berundur seperti desakan beberapa perwakilan semasa Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini.
“Insya-Allah saya akan bertanding lawan Umno. Saya tak kisahpun orang sebut nama saya pada perhimpunan itu,” katanya (gambar) kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau menjadi Menteri Besar Kelantan selepas pilihan raya umum 1990. Pada pilihan raya umum 2008, beliau mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Chempaka mengalahkan calon Barisan Nasional Datuk Dr Nik Mohd Zain Omar dengan majoriti 4,249 undi.

Menurut laporan Bernama Online, Nik Aziz enggan menjawab kenyataan seorang penceramah PAS menyamakannya sebagai nabi.

Menurut Menteri Besar itu beliau tidak dapat memberi jawapan kerana tidak tahu “hujung pangkal” perkara tersebut.

Bagaimanapun, katanya, jika ada pihak yang menuduh penceramah itu sebagai kufur kerana menyamakan beliau sebagai nabi, umat Islam yang menolak agama Islam juga sebenarnya kufur.

“Cuma satu saya nak jawab kalau orang samakan saya sebagai nabi itu adalah kufur,” kata beliau. -TMI

‘Umno tidak berhak desak Nik Aziz berundur’

PETALING JAYA: Timbalan presiden PAS Mohamad Sabu menyatakan Umno tidak berhak untuk mendesak Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat untuk meletakkan jawatan.

“Umno tiada hak mendesak kecuali jika Nik Aziz melakukan kesalahan besar seperti pemimpin Umno.”

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas desakan wakil Umno Kelantan Mohd Afandi Yusoff yang mahu Nik Aziz meletakkan jawatan atas dasar usia beliau yang telah lanjut.

Desakan tersebut dibuat Afandi ketika sesi debat perhimpunan agung Umno ke-62 pada hari ini.

Faktor kesihatan

Nik Aziz yang juga ialah Mursyidul Am PAS sekarang berumur 80 tahun. Beliau memimpin negeri Serambi Mekah sejak 22 tahun lalu.

Gesaan agar Nik Aziz melepaskan jawatan bukanlah perkara baru dan telah dibuat acap kali.

“Nik Aziz tak melakukan kesalahan rasuah,” tambah Mohamad yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu.

Mat Sabu menjelaskan keputusan sama ada untuk kekal berkhidmat sebagai menteri besar Kelantan bergantung sepenuhnya dengan Nik Aziz sekiranya beliau tidak sihat. -FMT


Ulasan 

Sebenarnya, UMNO mati kutu apabila TGNA meneruskan hasrat untuk terus bertanding. Kerana UMNO tahu bahawa selagi TGNA berada di dalam saf perjuangan PAS, tak mungkin UMNO berjaya merampas Kelantan daripada PAS.

Perlbagai cara, pelbagai sekatan dan perlbagai serangan dilakukan untuk menjatuhkan kerajaan PAS Kelantan. Sehinggakan wang royalti milik Kelantan pun dinafikan oleh kerajaan Pusat lantaran hasad dengkinya terhadap TGNA dan PAS.

Dan sepertimana GB telah nyatakan sebelum ini, keraqjaan Pusat yang diterajui UMNO yang bakal tumbang. Kerana penyakit hasad dengki dan kkezaliman yang ada di dalam UMNO itu sebenarnya akan merosakkan diri mereka sendiri. Tanda-tanda keruntuhan itu sudah nyata dan hampir. 

Sekalipun TGNA sudah agak berumur, namun di dalam Islam tiada istilah pencen di dalam perjuangan. Pemimpin-pemimpin Islam sepertinya tidak mungkin tunduk kepada tekanan dan serangan. 

Kalau Najib ingin belajar mengenai wasatiyyah, maka dipersilakanlah menghadap TGNA di rumahnya yang merupakan sebuah rumah kampung biasa seperti yang dimiliki oleh rakyat kebanyakan. 

Rumahnya tidak berpagar sama sekali dan tiada pengawal keselamatan yang diupah untuk menjaganya. Berbanding dengan kediaman Najib yang menelan belanja RM49 juta setahun untuk membiayai kos penyelenggarannya.sumber
Photobucket

Iran Bersiap Sedia Untuk Perang

onPengawal Revolusi Iran bersiap perang di tengah meningkatnya tanda-tanda bahwa Barat melakukan tindakan langsung untuk melumpuhkan program nuklir Iran. Demikian diberitakan harian Inggris, The Telegraph, dalam situs webnya, Senin (5/12/2011). Sebuah perintah dari Jenderal Mohammad Ali Jaafari, komandan para pengawal, telah menaikan status kesiagaan operasional pasukan negara itu dan memulai persiapan menghadapi potensi serangan eksternal dan serangan rahasia.
Para pejabat intelijen Barat, seperti dikutip Telegraph, mengatakan, Republik Islam itu telah memulai sejumlah rencana untuk menyebarkan rudal jarak jauh, bom berdaya ledak tinggi, unit-unit pasukan artileri dan pengawal ke posisi pertahanan kunci.

Perintah itu diberikan sebagai tanggapan atas tekanan internasional yang meningkat terhadap program nuklir Iran. Persiapan bagi sebuah konfrontasi meningkat cepat menyusul laporan Badan Energi Atom Internasional (IAEA) bulan lalu di Wina yang menyatakan ada bukti bahwa Iran secara aktif telah bekerja untuk menghasilkan senjata nuklir. Para pemimpin Iran takut, negara itu menjadi sasaran serangan terkoordinasi intelijen Barat dan badan-badan keamanan untuk menghancurkan elemen-elemen kunci infrastruktur nuklirnya.

Ledakan di falistas pengujian rudalnya baru-baru ini telah menguatkan paranoia Iran itu. Rejim negara itu takut Iran akan menjadi target serangan kejutan militer Israel atau AS. Program rudal balistiknya mengalami kemunduran besar pada 12 November setelah sebuah ledakan terjadi di fasilitas pengujian utama rudal rejim itu di Bidganeh, sekitar 30 mil di sebelah barat Teheran. Setidaknya 17 orang tewas dalam insiden itu, termasuk Jenderal Hassan Tehrani Moghaddam, kepala program riset rudal Iran.

Laporan IAEA mengatakan, para ilmuwan Iran telah bekerja untuk mengembangkan sebuah rudal yang mampu membawa hulu ledak nuklir. Para analis keamanan menjelaskan, kemajuan pengembangan rudal Iran sebagai sebuah "titik balik" yang punya "implikasi strategis yang mendalam". Minggu lalu sebuah ledakan misterius lain menyebabkan kerusakan signifikan pada fasilitas konversi uranium Iran di Isfahan.

"Ini terlihat seperti bentuk perang abad ke-21," kata Patrick Clawson dari Washington Institute untuk Kebijakan Timur Dekat, sebuah lembaga think tank Washington, kepada Los Angeles Times.

Ayatullah Ali Khamenei, pemimpin spiritual Iran, mengeluarkan sebuah arahan untuk para kepala intelijen militer dan organisasi keamanan negara itu guna mengambil semua langkah yang diperlukan demi melindungi rejim Iran. Jenderal Jaafari menanggapi arahan itu dengan memerintah unit-unit Pengawal Revolusi untuk meredistribusikan rudal-rudal jarak jauh Iran, yaitu Shahab, ke tempat-tempat rahasia di seluruh negara itu agar rudal-rudal itu aman dari serangan musuh dan dapat digunakan untuk memulai serangan balasan.

Selain itu, angkatan udara Iran telah membentuk sejumlah "unit reaksi cepat", yang telah melakukan latihan besar-besaran untuk mempraktekan reaksi atas serangan udara musuh.

Akhir pekan lalu, Iran mengklaim berhasil menembak jatuh sebuah pesawat canggih tanpa awak AS, RQ-170, di timur negara itu. Jika benar, itu akan melambangkan sebuah kudeta bagi para ayatullah, karena jenis pesawat siluman ini berisi teknologi sensitif yang memungkinkannya untuk beroperasi selama berjam-jam tanpa terdeteksi. Seorang juru bicara Pasukan Bantuan Keamanan Internasional NATO di Afghanistan hanya menegaskan bahwa para operator AS telah "kehilangan kendali" atas sebuah pesawat tak berawak, tanpa menentukan modelnya.

Para pejabat intelijen percaya, permainan berbahaya kucing dan tikus antara Iran dan Barat telah bertanggung jawab atas serangan massa demonstran terhadap Kedutaan Besar Inggris di Teheran pekan lalu. William Hague, Menteri Luar Negeri Inggris, telah menutup kedutaan Inggris di Iran dan mengusir para diplomat Iran dari London sebagai tanggapan.

Namun karena Iran tidak menunjukkan tanda-tanda akan mengendurkan program nuklirnya, ada kekhawatiran bahwa Israel akan melancarkan aksi militer sepihak. Akhir pekan lalu, Benjamin Netanyahu, perdana menteri Israel, memperingatkan, ia akan mengambil "keputusan yang tepat pada saat yang tepat" jika Iran melanjutkan program pengayaan uraniumnya.

Pendekatan tanpa kompromi Israel itu memicu peringatan dari Washington. Leon Panetta, menteri pertahanan AS, telah memperingatkan, serangan sepihak Israel berisiko menimbulakn sebuah "eskalasi" yang bisa "menyebabkan Timur Tengah berada dalam konfrontasi dan konflik yang kita akan sesali".

Seorang pejabat intelijen senior Barat mengatakan, "Ada keprihatinan mendalam dalam kepemimpinan senior di rejim Iran bahwa mereka akan menjadi target dari serangan militer mengejutkan Israel atau Amerika Serikat. Untuk alasan itu, mereka sedang melakukan semua tindakan yang diperlukan demi memastikan mereka dapat mempertahankan diri dengan baik jika serangan itu terjadi."~kompas


Photobucket

Zahid Hamidi Pun Pembohong

onNAIB Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi tidak terkecuali turut sama menghentam pembangkang (Pas) semasa dia telah mendedahkan kononnya kerajaan Pakatan Rakyat (PR) negeri Selangor tidak disenangi oleh kalangan pegawai kerajaan.


Dakwanya dalam satu kajian bebas terhadap sejauh mana sikap pegawai kerajaan terhadap kerajaan PKR Selangor menunjukkan 76.3 peratus pegawai yang kecewa dengan kerajaan Selangor, sebanyak 65.6 peratus yang tidak suka dan 60.6 menganggap kerajaan Selangor tidak melakukan apa-apa perubahan.

Dakwa Zaihid kajian itu dibuat atas arahan Pas.

Ternyata sesetengah para perwakilan terngangga mulut mendengar pendedahan itu tetapi ada juga yang tidak pun terkejut. Zahid nampaknya mencari idea dan bahan murahan untuk dijadikan modal penggulungan beliau untuk populerkan dirinya.

Apa yang hendak ditonjolkkan Zahid bahawa dia mendapat rahsia Pas. Dia mahu tunjukkan kehebatan kepada perwakilan bahawa dia dapat 'menyantau' segala maklumat pihak lawan. Bagaimana pun ada beberapa perkara yang boleh dipertikaikan sejuah manakah kebenaran maklumat yang didedahkan itu.

Saya menghubungi Pesuruhjaya Pas Selangor, Dr Mohd Rani Osman untuk mengetahui apakah Pas ada mengarah mana-mana badan bebas untuk membuat soal selidik berhubung kredibiliti kerajaan PKR Selangor seperti didakwah Zahid itu.

Kata Rani menerusi SMS, "Ana di Sarawak ana dengar ucapan tu di TV3 semalam. Namun bila ana sms pada semua pemimpin Pas Pusat dan negeri Selangor nobody seems to be aware of any such research carried out by Pas. Tak betul kok dakwaan tersebut walahualam. Zahid kena bagi bukti dulu."

Begitulah jawaban Dr Rani. Jelas bahawa dakwaan Zahid itu tidak betul dan rekaan semata-mata. Tampak sangat Zahid mereka cerita untuk menunjukkan dia hebat di kalangan perwakilan dan memiliki segala maklumat. Saya rasa kalau tidak berbohong dan mereka-reka cerita pun Zahid tetap mendapat sokongan kerana kehebatan PRnya. Sebaliknya dengan pendedahan itu menjadikan orang boleh mencemuhinya kerana ia ada unsur-unsur angkat ekor Ha Najib.

Tujuan poendedahan itu juga bermotif jahat untuk melaga-lagakan pegawai kerajaan dengan PKR dan PKR dengan Pas. Kalau Zahid tidak berniat jahat dia tidak akan sebut nama Pas yang membuat arahan tersebut. Tetapi disebut Pas ia memberi gambaran Pas juga kurang senang dengan kerajaan PKR Selangor itu. Dari itu orang akan memahami Pas ada agenda di Selangor.

Dan kalau benar ada arahan dari Pas seperti disebut itu saya dapat mengesan dan mengenali siapakah tokoh Pas yang menjalankan kerja songsang begitu.

Mungkin Pas Selangor atau Pas pusat bokeh mengambil tindakan undang-undang ke atas pembohongan Zahid itu. Akhir-akhir ini Naib Presiden ini lancang juga mengkritik dan menyinggung kalangan pemimpin Pakatan Rakyat.

Kenapa mungtkin beliau Zahid juga sedang menghisab ajal Umno.

Bila mengenangkan betapa naifnya para perwakilkan Umno yang mengambil bahagian dalam perbahasan saya kira Zahid terkecuali dari termasuk dalam kumpulan ahli lawak dan berlawak, tetapi nampaknya tanggapan itu salah. Apabila Zahid mendedahkan maklumat palsu itu menampakkan Zahid juga memberi buah 'berangan' panas kepada Ha Najib.

Mungkin Zahid terpaksa mereka cerita dan sanggup membohong dan melaga-laga pemimpin PR kerana dia juga sudah dapat mengagak jangka hayat Umno sudah tidak berapa panjang lagi.

Namun saya yakin orang PKR dan Pas tidak akan mudah termakan dengan fitanh Zahid itu walaupun ada beberapa orang wakil rakyat Pas sedia untuk mengambil wang Zahid atau meminta peruntukan untuk beli lembu pada raya korban lalu.


oleh Mohd Sayuti Omar
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List