MUNGKINKAH BATU SAPI BATU NISAN DAP.......???

on Oct 26, 2010
MUNGKINKAH Batu Sapi yang menjadi mercutanda Parlimen Batu Sapi akan menjadi ‘Batu Nisan’ DAP dalam persada politik Sabah setelah mereka berjuang selama lebih tiga dekad di Sabah dan hanya berjaya memperoleh dua kerusi (DUN Sri Tanjung dan Parlimen Kota Kinabalu) pada pilihanraya umum lalu.


Jika tidak kenapa DAP menjadikan SAPP sebagai ‘sasaran peluru’ kempen sebelum penamaan calon yang dilakukan pada hari ini, sesuatu yang luar biasa kerana baru pertama kali DAP berkampung di Batu Sapi dan menubuhkan bilik operasi mereka sendiri?Jelaslah bahawa DAP beriya-iya benar mahu memastikan Presiden SAPP, Datuk Seri Yong Teck Lee kalah bagi memberikan mereka peluang untuk terus bertapak di Sabah dan menawan beberapa bandar pada pilihanraya umum akan datang.Setelah memenangi kerusi parlimen pertama, Sandakan di Sabah pada 1978 melalui Fung Ket Wing yang berjaya mempertahankan kerusi tersebut selama tiga penggal dan melebarkan kejayaan pada pilihanraya umum 1986 dengan tiga kerusi ADUN iaitu Gaya, Tanjung Aru dan Tawau; DAP terus terkubur pada pilihanraya umum selanjutnya sehinggalah kembali dengan memenangi kerusi Sri Tanjung dan Kota Kinabalu.DAP terpaksa ‘berkerat rotan, berpatah arang’ dengan SAPP yang belum menyatakan pendirian mereka untuk menyertai Pakatan Rakyat setelah keluar daripada Gagasan Barisan Nasional pada 17 September 2008, kini menunjukkan sikap ‘keras kepala’ dengan menentang calon Pakatan Rakyat di pilihanraya kecil Parlimen Batu Sapi; setelah rundingan antara PKR dengan SAPP menemui jalan buntu.Bagi Dr Hiew King Cheu, jika SAPP menang pada pilihanraya kecil ini, maka memang tepatlah Batu Sapi akan menjadi batu nisan partinya pada pilihanraya umum akan datang kerana sudah pastinya rakyat akan menolak DAP kerana telah mempunyai SAPP yang benar-benar memperjuangkan hak rakyat Sabah.Pilihanraya kecil Batu Sapi sebenarnya adalah pertarungan di antara SAPP dan DAP kerana Pakatan Rakyat yang mempersetujui calon mereka daripada PKR hanya perlu ‘mencelah’ dan menangguk di air keruh untuk memenangi pilihanraya kecil tersebut dengan penuh bergaya jika undi Melayu dan Cina dapat dipecahkan oleh SAPP.Sehubungan itu, DAP telah mengerahkan jenteranya ke Batu Sapi dengan bantuan Pakatan Rakyat untuk menggempur calon SAPP yang bakal menentukan nasib dan masa hadapan DAP di Sabah kerana selama ini hanya SAPP yang sering menjadi ‘batu penghalang’ DAP melakukan penetrasi terhadap masyarakat Cina.Cabaran getir ini menyebabkan DAP terpaksa memastikan calon SAPP dan BN tumbang bagi membolehkan calon Pakatan Rakyat, Haji Ansari Abdullah menambah satu lagi kerusi di parlimen untuk menggamatkan Dewan Rakyat dengan pelbagai hujah yang mampu menenggelamkan keangkuhan Ahli Parlimen BN.Lebih penting, misi tersirat DAP ialah Yong kecundang dalam politik ‘Kucing Buta’ yang gagal menangkap ‘Tikus Mati’ disebabkan kedegilannya memberikan laluan kepada Pakatan Rakyat untuk satu lawan satu dengan BN.

Sofea Jane Kini Bergelar Datin, Masih Maintain Cun Macam Dulu

ondatin sofea jane
Sofea Jane. Suatu nama yang sangat gah suatu ketika dahulu dalam industri lakonan Malaysia. Orangnya pun cukup cantik. Kecil molek tapi berbakat besar dalam bidang lakonan. Kami rasa semua lakonannya mantap-mantap belaka. Mungkin layak digelar primadona Malaysia.
Baru-baru ini suami Sofea Jane iaitu Meor Zain Azman telah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk. Bila suami sudah menjadi Datuk, maka secara automatik si isteri pun bergelar datin. Maka dengan rasminya Sofea Jane bolehlah dipanggil Datin Sofea Jane.
Untuk pengetahuan, Datin Sofea Jane baru berumur 38 tahun. Sudah berkahwin selama 15 tahun dengan suami tercinta dan mendapat 3 puteri sebagai penyeri keluarga. Melihat gambar di atas membuatkan kami rasa cemburu sebab Datin Sofea Jane tetap nampak muda dan berseri. Apa rahsia beliau agaknya ye?
Apa pun tahniah kami ucapkan kepada Sofea Jane atas gelaran Datin ini.

PAKATAN :- LIPAT GANDAKAN USAHA..........???

on

PRSabah


KUALA LUMPUR 26 Okt - Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu semua jentera parti daripada ketiga-tiga rakan kongsi, KEADILAN, PAS dan DAP melipatkan ganda usaha dan komitmen mereka bagi memastikan kemenangan di pilihan raya kecil Batu Sapi 4 November depan.

Anwar berkata Pakatan Rakyat akur kepada hakikat bahawa Pakatan Rakyat memasuki pilihan raya ini sebagai' underdog' di kerusi Batu Sapi namun kemenangan adalah tidak mustahil sekiranya setiap lapis jentera pilihan raya bergerak secara bersepadu, berdisiplin dan penuh komitmen.

"Kita akui kita memulakan kempen ini dalam tahap yang agak rendah, kita jangka sokongan rakyat pada peringkat ini dalam sekitar 40 peratus. Jadi kita minta kawan kita bekerja cukup kuat dan untuk itu saya ucapkan terima kasih atas komitmen yang diberikan kepada KEADILAN, PAS dan DAP," kata Anwar pada sidang media selepas mengumumkan calon KEADILAN bagi PRK Batu Sapi di Dewan Hakka di sini semalam.

Ditanya mengenai kesepakatan pihak oposisi terjejas akibat keputusan parti Maju Sabah (Sapp) untuk tidak mahu mengundur diri daripada bertanding, Ketua Oposisi berkata Pakatan Rakyat tetap utuh dan yang berpecah hanyalah pihak Sapp dan bebas.

"Setakat yang saya tahu tidak ada perpecahan dalam oposisi, perpecahan hanya berlaku dalam pihak bebas. Secara rasminya Sapp mewakili bebas kerana di dalam Parlimen pun mereka mengatakan diri mereka sebagai bebas, jadi ada perbezaan antara kami dengan mereka. Mereka boleh menyokong mana-mana pihak tetapi Pakatan Rakyat kita tetap bersatu dan utuh dan agenda perubahan kami bagi Sabah amat jelas.

"Malah perbincangan denhgan mereka pun tidak diadakan secara rasmi kerana jika begitu ia memerlukan kelulusan majlis pimpinan Pakatan Rakyatb tetapi saya telah mendapat persetujuan dari Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Lim Kit Siang untuk menghantar wakil kita, Willian Leomng bersama Thamrin, Ansari, Christina Liew dan Jeffrey untuk berbincang dam mencari penyelesaian terbaik. Bagaimanapun Sapp tidak mahu menjadi sebahagian daripada Pakatan Rakyat samada di peringkat negeri mahupun Parlimen. Mereka tidak mahu memberikan komitmen adakah mereka tidak akan menyertai Barisan Nasional," jelas beliau lagi.

Sementara itu calon Pakatan Rakyat di Batu Sapi, Ansari Abdullah berkata beliau yakin Pakatan Rakyat kini mendapat sokongan yang lebih tinggi berbanding pada pilihan raya umum 2008 lalu.

"Bukan sahaja yang bertanding di Batu Sapi tapi pertandingan adalah antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional, sebab itu saya yakin. Saya jangkakan pertandingan adalah sengit. Pakatan Rakyat mendapat lebih 4,000 undi pada pilihan raya dahulu dan kami percaya sejak 30 bulan lalu KEADILAN, PAS dan DAP telah bekerja kuat dan secara agresif di peringkat akar umbi. Hanya semua aktiviti kami tidak dilaporkan oleh media arus perdana seolah-olah mahu menggambarkan kami semuanya tidur dan tidak berbuat apa-apa," kata Ansari kepada media.

Pengerusi DAP Sabah, Dr Hiew King Cheu pula mengakui Pakatan Rakyat tidak akan mendapat laluan mudah di Batu Sapi namun ketiga-tiga parti dalam gagasan oposisi bersatu dalam usaha mereka untuk meyakinkan rakyat bahawa adalah penting mereka memberi mandat kepada Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil ini untuk mengangkat suara mereka di Parlimen.

"Kami menyeru pengundi Batu Sapi mengamanahkan mandat mereka kepada kami supaya suara mereka boleh bergema di Parlimen. Banyak masalah rakyat di Batu Sapi dan dari kawasan ini ramai datangnya Ketua Menteri, Timbalan Ketua Menteri, Menteri Persekutuan dan lain-lain Menteri tetapi apakah telah mereka buat kapeda rakyat di sini selama ini?" tanya Dr Hiew yang juga Ahli Parlimen Kota Kinabalu.

Elaun Yang Dipertuan Agong,Sultan Dan Kerabat Diraja Malaysia.

on


Elaun untuk Agong dan Permaisuri AgongIni adalah dibawah Undang-undang Malaysia Akta 269 (Akta Peruntukan Diraja 1982) bagi bajet tahunan bagi Agong yang mana ia akan dibayar secara bulanan kepada Agong. Tahun 2006, terdapat usul kenaikan gaji Agong bersama-sama terhadap pemaisuri Agong yang mana telah diluluskan.


Jumlah sebulan Agong ialah RM87,880
 1. Privy Purse – RM608,400 (atau RM50,700 sebulan)
 2. Entertainment allowance – RM202,800 (atau RM16,900 sebulan)
 3. Istana Negara Royal Allowance – RM243,360 (atau RM20,280 sebulan)
Jumlah sebulan Pemaisuri Agong ialah RM16 339
 1. Privy Purse – RM113,568 (atau RM9,464 sebulan)
 2. Entertainment allowance – RM36,504 (atau RM3,042 sebulan)
 3. Istana Negara Royal Allowance – RM46,800 (atau RM3,833 sebulan)
Selain daripada tu, setiap tahun Agong akan memperolehi lebih RM53 juta bagi menampung perbelanjaan istana, sambutan tetamu dan juga kos pemberian gaji kakitangan istana. Pecahan perbelanjaan di istana adalah seperti berikut :
 1. Perbelanjaan istana dan sambutan tetamu – RM52,259,100
 2. Gaji kakitangan istana – RM1,004,880
 3. Bounty Diraja, pemberian dan khidmat khas – RM50,000
Elaun untuk bekas Agong dan bekas Permaisuri Agong

Rupanya setiap bekas Agong yang mengikut giliran akan turut menerima elaun bekas Agong dan bekas pemaisuri Agong. Ini sudah tertakluk di bawah peruntukkan undang-undang-undang Malaysia Akta 270 (Akta Istana Negara Elaun-elaun Diraja 1982) pindaan 2006. Dibawah akta ni juga elaun akan dibayar kepada bekas Agong dan bekas Permaisuri Agong setiap bulan bagi tempoh seumur hidup.


Pencen khas untuk balu pemaisuri Agong

Elaun sebegini adalah pencen untuk balu Pemaisuri Agong. Contohnya jikalau kalau Agong tu mangkat semasa baginda sedang memgang tugas sebagai Agong, jadi pemaisuri Agong yang sudah menjadi balu akan turut menerima pencen seperti ini yang tertakluk di bawah Undang-undang Malaysia Akta 223 (Akta Pencen Khas Raja Permaisuri Agong 1979).


Yang Amat Mulia Permaisuri Siti Aishah kini tinggal bersama ibu dan bapa beliau, Datin Seri Shamshina A. Rahman dan Lt-Kol Datuk Seri Abdul Rahman Mohd Yatim di Carcosa Seri Negara :
1. Pencen seumur hidup – RM4,500 sebulan.
2. Kereta (cukai jalan dan bayaran pendaftaran percuma) atau wang pukal RM250,000 untuk kereta. Juga dapat RM2,590.87 sebulan untuk driver dan penyelenggaran kenderaan
3. Rumah Kerajaan yang akan disenggara oleh Kerajaan atau wang pukal RM750,000
Boleh dikatakan di Malaysia, kebanyakan Sultan sudah merasa menjadi Agong. Selain memperolehi elaun Sultan mereka turut menikmati elaun bekas Agong setiap bulan iaitu :
1. Elaun Diraja Istana Negara untuk bekas Agong – RM15,180 sebulan
2. Elaun Diraja Istana Negara untuk bekas Permaisuri Agong – RM4,500 sebulan
Elaun Sultan dan kerabat Diraja

Elaun untuk Sultan dan kerabat diraja di setiap negeri adalah di bawah peruntukkan negeri masing-masing. Setiap negeri ada Enakmen Peruntukan Diraja. Jumlah yang elaun Sultan Kedah ada sebanyak RM68,080 sebulan
1. Elaun Sultan – RM52,600 sebulan
2. Elaun keraian Sultan = RM15,480
Manakala jumlah yang diterima oleh Sultanah adalah sebnayak RM14,600 sebulan
1. Elaun Sultanah – RM12,000 sebulan
2. Elaun peribadi Sultanah – RM2,600 sebulan
Elaun-elaun lain yang diterima kerabat Diraja di Malaysia setiap bulan adalah seperti berikut :
 • Raja Muda – RM13,000
 • Raja Puan Muda – RM5,200
 • Tunku Bendahara – RM4,000
 • Isteri Tunku Bendahara – RM1,250
 • Tunku Temenggung – RM3,500
 • Isteri Tunku Temenggung – RM900
 • Tunku Laksamana – RM3,000
 • Isteri Tunku Laksamana – RM600
 • anak-anak Sultan – RM1,000

http://malaysiaberih.blogspot.com/2010/10/elaun-yang-dipertuan-agongsultan-sultan.html

ADUHHH MALU NYA....TAPI DAH SAKIT NAK BUAT CAM MANA.....???

onApa yang nak gua kisahkan di sini adalah pengalaman gua masuk hospital pada petang Jumaat lepas akibat batu karang. Seksa juga penyakit batu karang ni ekkkk.... ada sapa2 yang pernah kena...??? Mesti tau macam mana penangannya... perghhhh... gilababi punya sakit...


Pagi Jumaat tu... gua tak pergi ofis, dalam 9.00am gua terima call dari MSK (Blogger Mat Saman Kati), so kami berjumpa minum2 sembang2 jer... hingga pukul 11.00am, diorang makan2 laaaa... gua jer melopong sebab gua telah diarahkan supaya berpuasa, kerana petang tu gua kena buat IVU.  Lepas tu gua chau... pergi Kedutaan Indonesia di Jalan Tun Razak untuk ambil Pasport Pembantu Rumah yang sehari sebelumnya tak sempat siap. Lepas tu gua pecut balik Shah Alam untuk solat Jumaat dan lepak layan anak2 di rumah.4.00pm, gua serah diri di Hospital... terus diorang uruskan untuk buat IVU (x-ray), hampir sejam kat dalam tu... di masukkannya "contrast" dalam badan gua... adoiii... membahang satu badan beb... meloya tekak nak termuntah. Keputusan IVU menunjukkan ada 3 batu karang dalam badan gua, 1 tersangkut disaluran pundi kencing, 1 dalam buah pinggang kiri dan saiznya kecil, lagi satu saiznya lebih kurang 1cm dalam buah pinggang kanan, ha..ha..ha... gua dah boleh beli "akuarium marin" bela ikan Nemo dan Kuda Laut... ada batu karang free maaaa... buat hiasan...Setelah selesai semua tu... masuk wad... dan melangutlah gua sorang2 dalam tu... tengok TV... layan laptop... layan anak bini yang setia menemani... sambil main monopoly... malamnya pulak sesi teh tarik sekeluarga, sebab selepas pukul 12.00 malam gua kena start puasa, esoknya gua akan dikerjakan oleh doktor... hahaha.. gua buat bilik hospital macam bilik hotel pulak... peduli apa gua...Dalam pada itu... terima call dari Dr. Wahab dan ceritanya ada di sini, juga terima call dari bro KulupSakah dan sms dari Mum of 3 Mohd... perggghhh... cepatnya berita tersebar, dalam gua berpesan supaya dirahsiakan... terbabas jugak beb... walau bagaimana pun atas keprihatinan kawan2 membuatkan gua terharu... gua amat menghargainya. Hari ini pun (pagi tadi) M3M sms lagi bertanya khabar. Terima kasih sahabat2 semua.Sabtu 2.00pm gua di tolak ke "Operation Theatre", walllawoooiiii... gabra gilerrr.. beb, gua bukan gabra pasal nak kena belasah dengan doktor... tapi gua gabra maut sebab salah satu prosedurnya injection ubat bius kat tulang belakang (spinal anaesthetic), gua dah pesan dengan diorang semua terutama sekali kat pakar bius tu... tolong inject gua dengan penuh kasih sayang sebab gua ni nampak jer... brutal tapi fobia jarum beb... hahahaha...Masa membongkokkan badan kena cucuk kat tulang belakang... sakit beb.... nak jer... gua terajang pakar bius tu... dah terangkat2 dah kaki gua... elok selesai jer.. kena bius.. tak sampai seminit.. pakar bius tu cabar suruh gua terajang dia sambil tersengih2... kecik jer... gua tengok doktor tu.... malaun betul... ibu jari kaki pun gua tak boleh nak gerak... nak terajang kejadah apanya... binawe betul... gua kena buli dengan doktor tu... cissss.... ada lori ada bas doktor...hehehe... (kan gua dah kutuk lu dalam blog nih... hahaha...)Selepas lumpuh separuh badan, dan dalam keadaan sedar... diorang bukakan kain penutup bahagian bawah gua, diorang kangkangkan kaki gua ntah atas apa menatang nama tempat tu pun gua tak tau... dan diorang buat apa saja sesuka hati diorang... gua menadah rela dalam paksa jelah...So.. operasi pun bermula..., dan gua dengan penuh khusyuk dan tawadhuk menonton tayangan burung gua dicerobohi oleh wayar2 dan tiub2 halus.... gua lihat sendiri bagaimana doktor tu sepit batu karang yang gua nampak besar dalam skrin monitor tu dikeluarkan, apabila dimasukkan ke dalam botol untuk buat bahan kenangan gua... rupanya halus jer... sebesar setengah kepala mancis jer... cilakessss betul.. batu besar tu bisa membuatkan gua kencing berdarah dan tersiksa... nak buat hiasan batu karang akuarium air masin pun tak lepas beb....Seksaan belum tamat walaupun operasi tersebut dah selesai, mana taknya kat hujung senapang gua ada tiub tersangkut panjang menghubung ke sebuah kantong (beg) tadahan air kencing bercampur darah... dan dalam badan gua, dari pundi kencing dimasukkan tiub (sebagai stand) terus ke buah pinggang kanan, standby untuk operasi seterusnya minggu depan pulak.Kerana operasi kali ini tujuannya keluarkan batu karang yang tersangkut di pundi kencing terlebih dahulu sebab ianya membuatkan buah pinggang gua bengkak. Manakala batu karang dalam buah pinggang kanan akan gunakan prosedur laser 2 minggu dari sekarang, bergantung pada pemerhatian doktor.... seksa belum habis beb.... Part yang gua tak boleh blah sekali apabila nurse pompuan pun terlibat sama dalam operasi tersebut... adoiiiiiiiii.... burung ku di lihat orang... wargghhhhh.... Ahad pagi, doktor yang rawat gua melawat dan gua minta keluar hospital, so dia uruskanlah untuk cabut tiub kat hujung senapang gua..., lagi sekali kantoi beb... rupanya nurse yang buat prosedur tu... mana gua nak sorok muka nih.... apalagi rela dalam paksa jugaklah... tadah jelah sambil menikmati pemandangan kubah Masjid Negeri dengan penuh kesyahduan.... sambil nyanyi lagu Raihan... iman tak dapat di warisi... dari seorang ayah yang bertaqwa.... huhuhu.... (gua nak tanya fatwa dari ularmak 40 apa hukumnya nurse pompuan cabut tiub dari senapang gua...) Last sekali sampai jer... rumah, gua cakap kat isteri gua... dalam sebulan dua nih... cari rumah untuk kita pindah dari sini (rumah sekarang), dia tanya gua apasal pulak....???Pasalnya......... sebab salah sorang nurse tu anak dara Makcik Ani.... jiran kitaaaaaaa.....!!!!!...... takan gua nak pakai topeng Antutuya kotttt....

UMNO sudah kafir & Murtad : Dr Chandra.....???

on

Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) adalah salah satu kejayaan Pas di alaf baru perjuangan sebagai sebuah parti politik di Malaysia. Walaupun ini bukan kali pertama usaha untuk memecahkan tembok perkauman dan agama oleh Pas semenjak awal penubuhan Pas termasuklah pemnubuhan CCC. Tetapi kini berkat kesabaran Pas mengembangkan mesej parti berasaskan keadilan Islam telah membuahkan hasil.
Pakatan Rakyat sendiri telah membuka ruang seluas-luasnya buat Pas untuk menyampaikan mesej dakwah. Apatah lagi Pas bukan sebuah parti perkauman dilihat lebih mesra kepada non muslim kini berbading UMNO yang kini mengambil sifat yang dilemparkan kepada Pas sepuluh atau dua puluh tahun dulu iaitu ektrimis & RasisGabungan diatas pentas idea dan pemikiran segar antara Penceramah pas, DAP & PKR seolah telah menggamit rakyat Malaysia dan generasi baru untuk melihat perkembangan politik Malaysia dialaf baru lebih dinamik dan berjejak dibumi nyata. Tidak hairanlah apabila gabungan 3 pimpinan ataupun penceramah parti-parti ini menarik puluh ribuan rakyat. Ceramah di Kuala ibai atau di tapak Ijtima sendiri bersama Lim Guang Eng, Lim Kit Siang dan Ketua Pemuda Antony Loke nampaknya diterima baik oleh semua lapisan masyarakat.

Kehadiran penyokong non muslim ke program Pas dan sanggup memberi ucapan mewakili mereka dilihat sebagai keterbukaan Pas sendiri yang dituduh dengan pelbagai tuduhan. Secara langsung suasana ini menafikan tuduhan2 UMNO-BN. Strategi UMNO untuk melagakan parti2 PR maupun melagakan antara kaum di Malaysia ini nampaknya memakan diri mereka sendiri. Sikap talam dua muka UMNO yang apabila menemui orang melayu memfitnah Pas diperkudakan oleh DAP dan apabila menemui Cina bahawa DAP diperkudakan oleh PAS telah gagal.Politik Machievelli yang diamalkan oleh UMNO sudah tidak berkesan masa kini. Bahkan non muslim semakin berani menyuarakan sokongan terbuka terhadap PAS. Di setengah negeri di pantai Barat mungkin perkara ini sudah biasa bahkan Kumutha seorang hindu berbagsa India telah mengguna pakai lambing Pas bertanding di Johor. Tetapi di Terengganu ianya masih baru dan masih lagi dipropaganda oleh politik kotor UMNO-BN.
Ucapan Dr Chandra dalam Ijtima' pas kalai ke 14 di Batu Rakit, Sabtu baru-baru ni yang menyokong dasar Islam yang dibawa oleh Pas kerana kesamaan konsep keadilan fitrah manusia itu boleh diterima dengan selesa. Beliau sendiri berhujah dengan surah al-Maidah yang menyebut tentang keadilan islam yang bersifat sejagat. Tiadanya penganayaan, kezaliman dan penindasan dalam sumber Islam iaitu al-Quran. Beliau sendiri banyak meneliti Islam apabila perkembangan politik kini yang mendorong lebih ramai masyarakat mempelajari tentang Pas dan Islam.Pas-phobia nampaknya akan mula hilang sebagaimana kempen Islam-phobia oleh musuh-musuh Islam. Dr Chandra menyatakan bahawa beliau belajar dari sumber Islam iaitu al-quran dan bukannya orang Islam apatah lagi UMNO yang dilihat sebagai merosakkan Islam. Melakukan perbuatan dan amalan yang bertentangan dengan ajaran Islam. Beliau juga mengungkapkan bagaimana beliau menyokong perlaksanaan islam dan hokum hudud. Beliau tidak gerun kerana beliau tidak melakukan jenayah-jenayah tersebut. Yang memalukan apabila UMNO sendiri menentang hukum hudud. Mengikut fahaman beliau UMNO sudah kafir dan murtad.Kalau orang melayu mendengar ucapan sebegini mesti merasa malu dan terpukul. Seolah si Hindu ini lebih memaahami islam. Apatah lagi kalau orang UMNO mendengar ucapan ini bagaimana si India ini lebih kemas hujah dan logic yang diguna pakai untuk menyokong perjuangan Islam berbanding UMNO dengan dasar assobiyyahnya. Tetapi bagi hardcore UMNO mungkin marah ucapan sedemikian. Mungkin mengatakan “sesiapa yang mengkafirkan seseorang sedang ia tidak kafir maka kembali kafir itu kepada orang yang menuduh”Ini dah kes takfir. Kes kafir mengkafir ni!... Habis kalau UMNO tidak kafir sebagaimana tuduhan Dr Chandra, maka kembalilah kekafiran itu kepada Dr Chandra. ?????? Sememangnya Dr Chandra non muslim! Mungkin kalau ramai non muslim seperti ini berceramah diatas pentas menyokong Islam… mungkin naik gila pemimpin UMNO. Umno sendiri taknak islam, orang bukan islam pulak menyokong Islam. Apa agaknya Ulama Muda UMNO nak kata???


Ketua Audit: Hutang negara pada paras tertinggi....???

on

money bidding


Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang hari ini mendedahkan bahawa hutang negara pada tahun lalu berjumlah RM362.39 bilion, iaitu paras yang paling tinggi dalam tempoh lima tahun.


Hutang itu mencakupi 53.7 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar(KDNK), kali pertama keadaan itu berlaku dalam sejarah negara, kata beliau dalam laporan tahunan terbaru yang di bentangkan di Parlimen hari ini.Hutang RM362.39 bilion ringgit yang disebut dalam laporan audit itu juga jauh lebih tinggi daripada RM233.92 billion yang disebut oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Parlimen Jun lalu.Ketika itu Najib juga mendakwa hutang itu hanya mencakupi 34.3 peratus KDNK.Dalam laporannya hari ini, Ketua Audit Negara menjelaskan hutang kerajaan meningkat dengan mendadak kerana hutang dalam negara yang semakin membesar.Hutang kerajaan di dalam negara (domestic debt) pada tahun lalu adalah RM348.60 bilion atau 96.2 peratus keseluruhan hutang Kerajaan Persekutuan.
What??!!


Hutang negara.... RM362.39 bilion??
Paling tinggi dalam tempoh lima tahun??

Fuuhhh!!! Gila luuuu!!


Dengan hutang sebanyak tu....
Kerajaan 1Malaysia ada hati....
Nak bina bangunan 100 tingkat, RM 5 billion??
Nak renovate rumah Piem, RM64 juta??
Sanggup bina istana negara baru, RM800 juta??Isy... Isy... Isy... Ini ler dia kerajaan 1Malaysia
Bior pape, aseikan bergaye!!Kah... kah... kah...

Gelaran Datuk AC Mizal Ditarik Balik.....???

on
PETALING JAYA: Pelakon Emylia Rosnaida menafikan gelaran Datuk daripada Istana Pahang yang diberikan kepada suaminya, pengacara A.C Mizal ditarik balik sebaliknya memaklumkan darjah itu akan dikurniakan secara rasmi dalam satu istiadat yang akan diadakan pada bulan Disember nanti.


Emylia yang juga pengurus kepada A.C Mizal berkata, pihaknya telah pun menerima surat pengurniaan darjah kebesaran peringkat kedua iaitu Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk pada bulan Ramadan lalu.“Dakwaan mengatakan darjah berkenaan ditarik balik itu tidak benar kerana pihak kami sudah menerima surat pengurniaan pingat oleh Istana Pahang pada bulan Ramadan lalu. Setahu saya dia (A.C Mizal) akan menerima surat lain dua minggu sebelum istiadat pengurniaan pingat di lakukan pada Disember nanti,” katanya ketika dihubungi mStar Online di sini, Ahad.Emylia diminta mengulas desas-desus kononnya darjah kebesaran terhadap A.C Mizal itu ditarik balik selepas nama pelakon tersebut tidak tersenarai dalam majlis pengurniaan pingat sempena ulang tahun keputeraan ke-80 Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah, yang berlangsung di Istana Abu Bakar, Pekan, Pahang, Ahad.Seramai 1,211 individu menerima darjah kebesaran dan pingat negeri sempena majlis tersebut termasuklah pelakon Datuk Mustafa Maarof yang menerima anugerah Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP), Datin Rosnani Jamil dan pengulas sukan, Hasbullah Awang yang menerima DIMP di mana kedua-dua anugerah itu membawa gelaran Datuk.Kata Emylia isu penarikan itu timbul mungkin kerana nama suaminya tidak disiarkan di akhbar-akhbar tempatan Ahad, tetapi dakwaan tersebut sebenarnya tidak benar.Emylia menjawab desas-desus itu bagi pihak A.C Mizal yang sedang bermain tenis ketika dihubungi mStar Online.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List