SO, BERSIH WAS PLAYED OUT...!

on Jul 7, 2011


The day when the people rise up: July 9
Bersih is a temporary and loose grouping of registered NGOs (62 in nos. at this moment) who have come together for the specific task of pursuing electoral reforms. If these NGOs are by themselves legally registered bodies, how can they become illegal just because they have joined forces to pursue a transient objective? If Bersih is decreed illegal, then all the NGOs in this group must also be deemed illegal. So are the members that belong to these respective NGOs.  baca seterusnyaKONG KALI KONG......

onBuka mulut luas-luas - Nak tengok lidah jenis apa

PENGGALI KUBUR

on


Kisah Menakutkan Si Penggali Kubur..!!


NAJIB vs ANWAR

onPolitik baru Malaysia medan antara Najib-Anwar

ALI RUSTAM ADA NAK KOMEN KER...?

on

'Revoke Ibrahim Ali’s citizenship’TERCABAR KAH NAJIB...?

on


Setakat Manakah Kebijaksanaan Perdana Menteri Malaysia ...?MULA BERKAMPUNG

onMajlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaya (UM) hari ini mendedahkan bahawa beberapa skuad anggota polis, termasuk dari Unit Simpanan Persekutuan (FRU), telah berkhemah di asrama universiti dipercayai merupakan antara usaha mereka dalam persediaan untuk menghadapi perhimpunan Bersih di Kuala Lumpur Sabtu ini.The University of Malaya (UM) Student Representative Council today revealed that several squads of police personnel, including those from Federal Reserve Unit (FRU), have camped in the hostels of the university in a move they believe is in preparation for the Bersih rally in Kuala Lumpur this Saturday.
sumber

Jangan buat andaian sendiri ok........

on

PUDURAYA PUN TUTUP

on

Putrajaya shuts down Puduraya station ahead of stadium rallyKau perhati betul-betul buku apa yang dipegang nya....
MAHAGURU BERSUARA...

on


Kau fikir lah sendiri........ baca sini
PERCATURAN POLITIK OLEH SIAPA.....???

on


BERSIH DILUAR KUALA LUMPUR....


IGP: Polis minta Bersih adakan himpunan di luar KL, jangan berdegil.....Baca betul kenyataan IGP, ada maksud yang tersirat....MEREKA2 INI DIHALANG MASUK KUALA LUMPUR SABTU INI......

on


Ambiga, Ibrahim Ali, Khairy among 91 locked-out from KL this Saturday

NONEPolis Kuala Lumpur telah mendapat perintah larangan daripada majistret untuk menghalang 91 pemimpin daripada tiga kumpulan utama yang merancang untuk berhimpun pada 9 Julai.

Perintah berkenaan melarang semua individu tersebut -- daripada PERKASA, BERSIH 2.0 dan PATRIOT supaya tidak hadir atau mengambil bahagian dalam perhimpunan berkenaan.

Timbalan ketua polis Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Datuk Amar Singh Ishar Singh (kanan) berkata, pelanggaran perintah berkenaan merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 188 Kanun Keseksaan.

Seramai 66 orang invididu yang dinamakan dalam perintah larangan bagi kumpulan BERSIH 2.0 termasuk pengerusinya Datuk Ambiga Sreenevasan, timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dan aktivis Hishamuddin Rais.

Seramai 14 orang daripada kumpulan PERKASA pula termasuk presidennya Datuk Ibrahim Ali serta barisan pemimpin tertingginya -- Datuk Ab Rahman Ab Bakar dan Syed Hassan Syed Ali.

Polis turut mendapat perintah larangan bagi menghalang pemimpin pemuda Umno yang mendukung Perhimpunan PATRIOT termasuk ketuanya Khairy Jamaluddin Abu Bakar serta Datuk Megat Firdouz Megat Junid dan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican. 

Turut disenaraikan adalah beberapa pemimpin Pakatan Rakyat seperti Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.


 City roadblocks clogging up cars and life in Kuala Lumpur July 7 2011.
JANJI NAJIB......

on


This was what PM Najib Razak said and reported by TV31. BERSIH must organise the rally in the stadium, says Najib
2. Government is prepared to meet BERSIH to discuss organising the rally in a stadium, says Najib
3. PERKASA and UMNO must not also organise rallies, says Najib
4. Najib thanks His Majesty the Agong for helping to ensure that there is no disruption to public order and securityBUKAN CEROBOH TAPI BERLATIH......

on

TUDM: Jet pejuang S'pura hanya berlatih di Batu Putih

pulau batu putih pulau batu puteh 230508

tudm
DAH TAHAP GELABAH PUYUH

on

baca sini  dan  siniBERSIH TOLONG PAKATAN RAKYAT.....???

onBersih the turning point for Pakatan RakyatBersih the turning point for Pakatan RakyatSELAGI AKU BERKUASA.....

on

Kerajaan Boleh Dituduh Menentang Agong Jika Gagal Laksanakan Perlembagaan - Aziz Bari
KALAU BELUM AJAL......

on


Didalam bulatan merah itu ialah seorang pemusnah bom yang tugasnya ialah untuk mematikan bom yang dikatakan berada didalam kereta itu. Perhatikan saat-saat bom itu meletup tanpa dijangka oleh pemusnah bom terbabit.
Apa yang ajaibnya pemusnah bom itu selamat.


TIPAH TERTIPU

on
dengan teknik make up kita mudah tertipu.....STADIUM SHAH ALAM....

on


Lupakan saja segala nostalgia. Lupakan Stadium Merdeka simbolik kebebasan rakyat.Keamanan itu penting. Beralih arah ke Stadium Shah Alam. Jangan berdegil......."Nasihat dari mahaguru segala mahaguru".

baca sini  dan  siniPERKARA 10 PERLEMBAGAAN vs SEKSYEN 27 AKTA POLIS

on

SIAPA YANG GANAS


LAGI LAGI BERSIH

onHimpunan Bersih lusa - 9 Julai masih lagi bertarik tali. Para aparat kerajaan sedang melakukan apa juga tindakan untuk mengagalkan hinpunan berkenaan, meskipun secara keparat. Saat demi saat kerajaan UBN sudah dapat merasakan himpunan berkenaan membahaykan mereka dicengkam kekhwatiran. Sekiranya himpunan itu berjaya mengumpul lebih 300,000 ia merupakan satu pukulan maut untuk UBN abad ini.

Lautan rakyat yang mengenakan warna kuning bakal berhimpun nanti akan menjadi tidak ubah seperti banjir besar seperti di zaman Nabi Nuh yang sedikit demi sedikit akan menegelamkan UBN. Sudah pasti himpunan mencecah ratusan ribut ia akan menjadi seperti air besar yang keluar dari bukit yang pecah atau empangan yang roboh.

Kejayaan nanti ia bolehlah sifatkan sebagai tsunami yang berlaku diluar musim terhadap UBN sebabagi kesenimbungan tsunami yang terjadi dalam pilihan raya umum ke-12 lalu sehingga meragut majoriti dua pertiga di Parlimen.

Kejayaan himpunan Bersih akan memberi musibah besar buat UBN. Selepas 9 Julai nanti ia akan menentukan apakan pintu perniagaan BN khasnya Umno akan terus dibuka atau ditutup. Inilah yang ditakuti dan sedang dibayangkan oleh pemimpin UBN. Mereka hari ini masing-masing menyakinkan diri sendiri bahawa Bersih akan gagal. Sudah pasti kalau UBN kalah ia tidak akan bangun untuk tempoh 100 tahun. Orang yang belum ada pengalaman kalah, ditindas dan ditekan selalunya akan lenyap begitu saja di telan sejarah.

Sebab itu sesetengah pemimpin UBN dan pihak yang mencari makan dengannya sudah tidak dapat menelan air liur lagi. Bercakap pun sudah mulai perlahan dan telor. Nadanya juga sudah tidak seangkuh dulu. Pihak yang sebelum ini nampak sangat menjadi kaldai tua kepada parti kerajaan sudah mula insaf dan menerima realiti dan kehendak rakyat. Pencabuk dirasakan sedang mara ke arahnya. Cabuk... jangan tak cabuk.

Kalau sebelum ini polis nampak keras dan tegas, tetapi ia sudah mengendur sedikit. Kenyataan Timbalan Ketua Polis negara, Khalid Abu Bakar menunjukkan polis sudah berlembut. Mungkin keghairahannya untuk menunjukkan kuasa sebagai timbalan ditegur oleh pihak tertentu. Nampak sangat sejak jadi timbalan, Khalid lebih lantang dan kedepan daripada ketuanya.

Katanya, polis akan mengkaji balik tindakan menyekat lalauan ke ibu kota. Walaupun polis terus patuh kepada ikrar dan sumpah perkhidmatnya, namun kenyataan sebegitulah yang diingini rakyat yang menunjukkan polis adalah penjaga keselamatan dan bukan menjadi sebahagian provokator kepada parti pemerintah.

Disebabkan UBN sudah dapat merasakan kocakan banjir besar itulah menyebabkan ia telah mengarahkan semua jentera kerajaan yang tidak sepatutnya dipergunakan macam kaldai. Hari ini semua orang dalam UBN sudah bercakap mengecam himpunan Bersih itu dan memainkan peranan masing-masing untuk menyekat arus berkenaan. Mereka yang diberikan kuasa untuk mengawal apa juga agensi dan jabatan sudah mula bertindak dan merogol amanah yang diserahkan kepada mereka.

Antaranya, Ahmad Shabery Chik yang diberikan tugas menjaga stadium nasional Bukit Jalil sudah berkokok, mengatakan stadium itu tidak akan dibenarkan. Beliau juga melarang para belia daripada mengikuti himpunan berkenaan. Mungkin Shaberi rasa cemburu kerana Himpunan Sejuta belia yang diadakan baru-baru ini tidak mendapat sambutan langsung. Katanya jumlah yang hadir sekitar 18,000 saja.

Syed Hamid Albar yang sudah diletakkan dalam stor oleh Umno juga turut sama berkokok untuk memberi khdimat terakhir kepada Umno. Beliau telah menggunakan kedudukannya sebagai pengerusi Suruhanyajaya Pengangkutan Awam, memberi tahu semua permit sermantara kepada bas sekolah dan persiaran dibekukan mulai tengah malam ini bagi mengelakkan ianya disewa untuk datang ke himpunan Bersih.

Pendeknya semua jenis bentuk usaha dan tindakan dilakukan. Kalau pun belum cuba dipergunakan ialah Askar Melayu Di Raja Malaysia. Namun itu belum tentu, mungkin ada unit-unit tertentu akan turut digunakan untuk 'menembak' para himpunan. Jangan rasa pelik kalau ini berlaku. Dalam keadaan manusia desparate untuk mempertahankan kuasa mereka akan melakukan apa saja.

Bagaimana pun usaha itu nampaknya tidak akan membuahkan hasil. Seandaianya dengan segala macam sekatan dan tekanan itu tetapi Bersih berjaya juga mengumpul orang ini memberi petanda bahawa UBN akan kelemasan.

Semalam juga komuniti Bersih sudah membuat ketetapan walaupun apa yang terjadi mereka tidak akan berganjak lagi. Beri atau tidak, izin atau tidak mereka akan berhimpun di stadium Merdeka. Yang penting mereka sudah pun menghadap Agong dan memberi tahu akan tujuan dan niat mereka.

Ketegasan ini menunjukkan Bersih sudah habis tolak ansur. Apabila jalan baik dinafikan, pintu rundingan ditutup, maka jalan jahatlah yang terpaksa dipilih. Ini sudah lumarah. Fikirkan apa terjadi dengan ada jika hidung anda disekup dengan bantal, kelemasan menyebabkan anda akan melakukan apa saja.

Nah keadaan Bersih kini seperti orang yang hidupnya ditutup dengan bantal. Ruang pernafasan tidak ada ada lagi sedang ia memerlukan untuk oksigen untuk bernafas. Jadi kalau kena tendang atau rempuh tangan yang menutup mukanya, ia akan melakukan. Ini adalah soal survival.

Ada baiknya kalau pihak kerajaan memikirkan semula tindakan mereka. Kerajaan perlu berpandangan jauh dan mengambil kira kemungkinan-kemungkinan yang tidak ingin dilihat. Apabila desakan sudah membuak, ia tidak dapat ditahan lagi, dan ketika ini kalau kerajaan juga hilang sabar maka akan berlakulah sesuatu yang tragis. Bukan payah untuk mengenali fiil manusia apa lagi bangsa Melayu. Orang Melayu mudah kalah dengan bujukan atau pun pendekatan psykologis. 

Pihak kerajaan, terutamanya polis harus sedar menegenai kedudukan dan status mereka di dalam menghadapi rakyat ini. Polis seperti seorang bapak untuk mengawal anaknya yang sedang gila dan mabuk. Keadaan mabuk menyebabkan tindakan mereka tidak siuman. Apabila polis bertindak ke atas orang mabuk yang salah dan akan disalah nanti ialah polis bukan si pemabuk. Kalaupun si mabuk menikam mati bila dibicarakan ia dilepaskan kerana tindakan mereka tidak waras. Jadi sebelum rakyat jadi tidak waras maka ia perlu ditangani dengan lembut.

Dalam pertarungan merebut kuasa politik ini polis dan agensi kerajaan lain perlu sedar, tugas dan tanggungjawab itu bukan terletak dibahu mereka. Mereka adalah kakitangan kepada kerajaan bukan kepada UBN atau mana-mana parti. Sebagai pegawai kerajaan yang gajinya dibayar oleh rakyat, sesiapa atau pihak mana menjadi kerajaan dia wajib mematuhi kerajaan. Di sini perkara yang masih mengelirukan ramai kakitangan kerajaan tidak dapat membezakan di antara parti politik dengan kerajaan yang dibentuk oleh parti yang memerintah.

Mitos-mitos yang didoktrin oleh UBN sudah mengarat di dinding minda mereka. Cuba bersih hal ini dan bangun dengan jiwa yang merdeka.

Kesimpulan setakat ini yang dapat dibuat, nasib himpunan Bersih masih belum diketahui lagi. Bersih dan kerajaan khasnya polis masih sedang bertarik tali. Sesiapa yang mempunyai kekuatan mental dan ketahanan diri, pihak itulah yang akan berjaya. Yang jelasnya polis tidak mudah mengatakan mereka akan menang kerana ditangan mereka ada senjata, sebab... persepakatan rakyat, iltizam rakyat akan bertukar menjadi kuasa besar.

Sebab itu dalam himpunan rakyat di Mesir bulan lalu, kereta kebal askar yang lengkap dengan senjata canggih pun dapat ditumbangkan oleh tangan rakyat. Cuma satu yang saya bimbang taktu selepas ini akan ada satu lagi titah yang dicatat atas kertas kuning.sumber

JADI KE TAK JADI......

on

INI DIA SENJATA NYA.....

on

Orderly inventory: DCP Tun Hisan (left) looking at the Molotov cocktails,
parang and Bersih 2.0 T-shirts in Shah Alam Tuesday. 


BERSIH :- 65% YES, 35% NO.

on

PENGUNDI AKAN TOLAK BN - Dr M

on

Dr M: Voters may turn against BN

KUALA LUMPUR: Tindakan keras yang dilakukan oleh kerajaan terhadap Bersih 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bebas dan Adil) boleh menjejaskan peluang mereka untuk menang dalam pilihan raya umum akan datang, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau menambah bahawa pengundi mungkin berpaling menentang Barisan Nasional jika mereka merasakan bahawa kerajaan sedang mencabul hak-hak mereka.

"Apa sahaja yang kerajaan lakukan (sekarang), ia akan dipantulkan pada pilihan raya. Jika mereka (pengundi) merasakan bahawa kerajaan ini menindas, mungkin kerajaan akan kehilangan undi," katanya pada sidang akhbar di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

"Tetapi ada beberapa orang yang berfikir bahawa kerajaan terlalu lembut ... contohnya, (ada yang bertanya) "Mengapa mereka harus membenarkan demonstrasi di dalam dewan?"

Mahathir bagaimanapun, mengelak sama ada kerajaan telah keterlaluan dalam tindakan keras ke atas Bersih, sambil berkata "itu sekadar pendapat".

"Saya fikir kerajaan berpendapat mereka perlu mengambil tindakan keras, sesetengah orang berfikir kerajaan tidak seharusnya mengambil tindakan keras. Malah di dalam kerajaan, terdapat beberapa (orang) yang setuju, dan ada beberapa (orang) yang tidak; ini adalah perkara biasa," katanya.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kerajaan telah mengambil tindakan keras ke atas aktivis dan penyokong Bersih.

Dengan mengambil pendirian keras, polis telah menahan ramai orang yang hanya memakai baju-T Bersih. Pejabat Bersih di Petaling Jaya telah di serbu tanpa waran, dengan beberapa penganjur kumpulan itu dipanggil untuk disoal siasat.

Tiga puluh aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM), termasuk Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar, ditahan kerana memiliki kemeja-T yang menampilkan wajah-wajah pemimpin komunis. Enam daripada mereka telah ditangkap semula di bawah Ordinan Darurat (EO).

Kementerian dalam negeri juga telah bertindak keras untuk menghapuskan Bersih, terus menganggap ianya menyalahi undang-undang, walaupun NGO ini mendapat pengiktirafan daripada Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin.Kesan menjejaskan

Untuk demonstrasi, Mahathir berkata bahawa mereka hanya boleh dibenarkan jika sudah tidak mempunyai jalan lain.

"Jika anda mahu berdemonstrasi, lakukan apabila sudah tiada cara lain untuk menyuarakan pandangan," katanya, sambil menambah bahawa tuntutan pilihan raya Bersih dapat diselesaikan dengan cara yang lain.

Beliau juga berkata demonstrasi adalah hak kebebasan yang dibenarkan dalam sebuah negara demokrasi.

Walau bagaimanapun, dengan melihat Mesir sebagai contoh, beliau memberi amaran bahawa perhimpunan yang berterusan mungkin mempunyai kesan yang menjejaskan sesebuah negara.

"Anda perlu berhati-hati setiap kali anda melakukan perkara ini. Saya baru pulang dari Mesir ... mereka melakukan demonstrasi besar untuk menumbangkan kerajaan. Tetapi selepas itu, mereka masih melakukan demonstrasi," katanya.

Mahathir menambah bahawa sebagai kesan daripada demonstrasi yang berterusan di sana, negara itu telah mengalami kemerosotan ekonomi.

Beliau juga berkata bahawa dia mengetatkan kawalan demonstrasi dari kedua-dua belah pihak politik ketika beliau berkuasa.

"Pada tahun 1986, apabila Umno mahu menunjukkan kekuatan, mereka mahu membawa masuk 500,000 orang ke Kuala Lumpur. Kami menghalangnya. Bukan sahaja kepada pembangkang, kita juga menghalang walaupun dari pihak kerajaan," katanya.

Bagaimanapun beliau mengelak apabila merujuk kepada komen pedas anak perempuannya Marina Mahathir terhadap penghapusan Bersih.

"Saya tidak selalunya bersetuju dengan anak perempuan saya, tetapi itu adalah haknya. Saya memberikan kebebasan demokrasi. Saya tidak ada pendapat (mengenai dirinya)," katanya sambil ketawa.

Marina sebelum ini mengutuk kerajaan seperti "negara dunia ketiga", dan menyerang pihak-pihak tertentu yang melakukan serangan peribadi terhadap Pengerusi Bersih, Ambiga Sreenevasan.


sumberHAI ORANG MELAYU.......

on

Don’t give Bersih stadium rally permit, says Perkasa
 Ibrahim also said the prime minister should not direct the police to issue a permit for Bersih.

Aku fikir orang keturunan melayu tak sebusuk begini hati nya.......tapi yang ini aku tak tahu ler.....
baca sini
SEMUA TAKUT DENGAN BERSIH.

on


Putrajaya freezes bus permits for Bersih weekend


KUALA LUMPUR, July 7 — Putrajaya has frozen temporary bus permits for travel across the peninsula to Kuala Lumpur, in what is seen as an effort to limit the turnout for Saturday’s Bersih rally.
Land Public Transport Commission (SPAD) chairman Tan Sri Syed Hamid Albar confirmed the directive is effective tomorrow, saying the commission did not want traffic congestion in the capital city.
“We don’t want to add to the congestion in the city, and are taking precautionary measures,” he told The Malaysian Insider this morning.
The former Home Minister added that SPAD did not see the need for temporary permits as there were no festive occasions or school holidays that would require more buses entering the city.
But he added that normal express bus and train services including the city’s light rail transit (LRT) would continue as usual.
“The LRT will run as usual without interruptions, and also normal bus services . . . no change, it will carry on as usual,” Syed Hamid said. “I don’t foresee any problems.”
Asked if action would be taken if the SPAD directive was ignored, he expressed confidence that the bus operators were responsible and would heed the instruction, adding he just wanted to tell the public to use regular bus services to the Klang Valley.
The Road Transport Department (RTD) confirmed the directive had been issued by SPAD, which has taken over the regulation of temporary permits from RTD for buses for students and factory workers.
RTD director-general Datuk Solah Mat Hassan told The Malaysian Insider that SPAD had notified the department to take action against any such buses operating from today to Saturday.
“As SPAD has made the decision, RTD and police can take action on any buses carrying passengers without temporary permits,” he said, confirming that the decision applied nationwide. “We can stop and impound the buses.”
He added that temporary permits would usually be issued a week in advance.
Bus and city LRT services were affected in 2009 during demonstrations protesting the use of the Internal Security Act 1960, which allows for detentions without trial.
The government’s latest action came as the mercury had risen over a planned Bersih street rally after Umno Youth and Perkasa pledged to hold counter-rallies.
A government clampdown over the past week that led to the arrest of hundreds of Bersih supporters only resulted in defiance from the electoral reform movement and Pakatan Rakyat (PR) leaders, who have strongly backed the march as it seeks to build momentum ahead of a general election expected within the year.
The opposition coalition continues to insist that up to 300,000 will attend the rally, despite Bersih accepting a government offer to move the July 9 street march to a stadium.
The offer from Prime Minister Datuk Seri Najib Razak on Monday came after the Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, stepped in to diffuse tension on Sunday by asking the government and Bersih to come to the negotiation table.
Despite Bersih’s acceptance of Najib’s offer, authorities are still insisting that the coalition of 62 NGOs apply for a police permit to hold its event.
However, Information Minister Datuk Seri Rais Yatim announced last night that the government would not accept any application to hold the Bersih rally in Kuala Lumpur as it was an outlawed organisation.
Bersih has vowed to carry on, and has told its supporters to gather in the historic Stadium Merdeka this Saturday.
This is the second such rally organised by Bersih. Fifty thousand people took to the streets in 2007 in Kuala Lumpur before they were dispersed by riot police using water cannons and tear gas.
The event has been partly credited for PR’s record gains in Election 2008, when the opposition coalition was swept to power in five states, and won 82 federal parliamentary seats.Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List