MB Selangor dinasihat cabar kemelut SUK di mahkamah........

on Jan 1, 2011Seorang pakar perlembagaan berpendapat peluang terbaik yang ada pada Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim bagi menyelesaikan kemelut pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri baru ialah dengan membawa pertikaian itu ke mahkamah.
“Undang-undang, sebagaimana termaktub, memihak Menteri Besar Khalid(gambar) dan pentadbiran Pakatan Selangor,” kata Profesor A Aziz Bari kepada The Malaysian Insider hari ini.

Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa ini memberitahu, peruntukan berkaitan sangat jelas dalam perlembagaan kerajaan negeri.
“Di bawah perlembagaan, kuasa untuk melantik anggota ‘ex-officio’ Exco termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri terletak pada Sultan,” kata Aziz.

“Tetapi baginda (Sultan) perlu mempertimbangkan nama-nama yang dipersembahkan oleh suruhanjaya perkhidmatan yang berkaitan, dan sebelum baginda melakukannya, Sultan mesti mempertimbangkan nasihat Menteri Besar,” kata beliau lagi.
Dalam kenyataan dikeluarkan pagi tadi, Khalid berkata, beliau kesal kerana Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan yang didakwanya sengaja membelakangkan proses pemilihan yang telah ditetapkan bagi memilih Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor.

“Pemilihan Datuk Mohamad Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Ketua Setiausaha Negara telah mengabaikan proses pemilihan mengikut Nota Amalan Perkhidmatan Awam yang menyatakan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri perlu mendapatkan nasihat Suruhanjaya Perkhidmatan Awam peringkat pusat dalam pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri,” kata beliau.

Mengikut pengumuman Sidek Isnin lalu, pelantikan Khusrin berkuat kuasa hari ini dan akan mengangkat sumpah 6 Januari.
“Proses pemilihan itu memerlukan Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri mengemukakan calon yang sesuai bagi mengisi jawatan berkenaan dan mendapatkan kelulusan Menteri Besar sebelum diserahkan kepada Sultan Selangor untuk diperkenan.
“Selepas mendapat perkenan Sultan Selangor, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri memanjangkan nama calon berkenaan ke Suruhanjaya Perkhidmatan Awam peringkat pusat untuk proses dokumentasi pelantikan,” kata Khalid lagi.

Sehubungan itu tegas Khalid, kerajaan negeri Selangor telah mengambil langkah sewajarnya dengan membentuk sebuah jawatankuasa khas diketuai Speaker Dewan Negeri Selangor Datuk Teng Chang Khim untuk menemu duga kesemua lapan calon yang dicadangkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri.

Semalam, Aziz dan peguam veteran Karpal Singh melahirkan pendapat bahawa pelantikan kontroversi Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri dilihat menuju krisis perlembagaan jika istiadat mengangkat sumpah di hadapan Sultan Selangor, yang dijadual akan berlangsung 6 Januari ini, diteruskan.

Karpal sedang menguruskan nasihat perundangan kepada Menteri Besar Selangor.
Mereka berhujah upacara Khamis depan itu sebagai “tidak sah” memandangkan perlembagaan negeri menyebut bahawa upacara seumpama itu perlu dilaksanakan di hadapan Menteri Besar, bukannya Sultan Selangor.

Kerajaan negeri Selangor sebelum ini menegaskan ia mempunyai kata putus dalam menentukan calon Setiausaha Kerajaan Negeri selepas Sultan Selangor memberi perkenan kepada nama yang disyorkan Putrajaya untuk melantik Khusrin.

Khalid yang bercadang untuk menghadap Sultan Selangor Rabu lalu tetapi terpaksa menangguhkan hasrat beliau sebab baginda bercuti sehingga awal minggu depan.
Menjelaskan lanjut, Aziz berkata, “melihat pada kontroversi yang berterusan, kemungkinan jalan terbaik bagi Menteri Besar Khalid ialah membawa perkara ini ke mahkamah dan melihat bagaimana hakim-hakim akan menari kelak, sama ada mereka ada akrobatik perundangan baru untuk tunjuk kepada kita.”
Beliau juga menyebut keputusan-keputusan mahkamah selepas pilihan raya umum 2008 yang dengan jelas menunjukkan memihak Umno, parti teras dalam Barisan Nasional (BN).

Aziz juga memberitahu, krisis semasa di Selangor adalah akibat tindakan pentadbiran Mahathir pada 1994 apabila beliau meminda Perlembagaan Persekutuan dan memperkukuh kuasa eksekutif dengan mengehadkan kuasa istana.
“Sekarang ini undang-udangnya – malah perlembagaan berkata, selepas mempertimbangkan nasihat (daripada perdana menteri atau menteri besar), Agong atau Sultan mesti menerima nasihat itu,” kata beliau lagi.

“Sekarang, Umno cuba menggunakan raja-raja untuk mensabotaj negeri-negeri diperintah Pakatan.
“Umno sudah lupa bahawa, satu hari ia akan jatuh; dan kesemua pendekatan yang ia ambil untuk memperkukuhkan kuasa kerajaan (BN) akan mengheret mereka ke bawah(jatuh),” tambah beliau.
Aziz menambah, jika mahkamah membuat keputusan memihak Umno dalam kemelutu Selangor, maka ia perlu memutuskan bahawa pindaan yang dibuat Tun Dr Mahathir Mohamad pada 1994 adalah tidak sah dan melanggar perlembagaan.

-/ TheMalaysianInsider

Blogger UMNO Hentam Blogger UMNO........???

on
Tidak tahan dengan isu panas yang mengaitkan menteri Ketuanan Melayu Umno merogol dan memperkosa amah warga Indonesia, beberapa blogger Umno dan team 'Nadi Rakyat' memberontak dan berang..

Papa Gomo, antara blogger tersohor Umno kali ini dilihat tidak dapat menahan sabar apabila blogger yang dilihat mesra dan pro-kerajaan (BN) sendiri telah bertindak memberi peluru kepada pembangkang dalam masa yg cukup 'tidak tepat'..isu yg dimaksudkan tidak lain dan tidak bukan ialah isu 'menteri BN rogol amah'!!

Mereka mula menabur kata-kata kecaman terhadap rakan mereka sendiri..tidak cukup dengan itu, diciptanya gambar/banner mengutuk blogger Rocky' bru dan menuduhnya blogger itu adalah 'blogger cari makan', dan tidak layak bersama pejuang bangsa!..


Antara kata-kata team Nadi Rakyat ini:

"AKU PEDULI APA KAU SIAPA!!!
TAPI KALAU NAK MENULIS SEKADAR NAK CARI KEPENTINGAN DIRI, BAIK KAU BERAMBUSSSSSS.... ORG MACAM KAU TAK LAYAK DUDUK BERSAMA PEJUANG!!
KEPADA KERAJAAN, CUKUPLAH DI TIPU OLEH MEREKA YG PERNAH HENTAM KERAJAAN!!!
TUIH!!! KAU ADA TAK UNTUNG, KAU TIADA TAK RUGI!!!"
Kalian boleh lihat sikap kebudak-budakan Papa Gomo n The Geng di SINI dan di SINI..

Untuk makluman, blogger Rocky's bru adalah blogger terawal yg membongkar isu menteri BN rogol amah ini..pendedahan ini adalah berdasarkan laporan Wikileaks, sebuah laman yang pernah 'diagung-agungkan' pemimpin2 BN serta medianya berminggu lamanya apabila sumber itu menyebut mengenai kes liwat Anwar Ibrahim..kalian boleh rujuk di SINI dan di SINI..

Selain Rocy's Bru, terdapat beberapa lagi blogger pro-kerajaan yang lain turut sama mendedahkan isu ini...antaranya ialah "bigdogdotcom.wordpress.com", "novandri.blogspot.com", "theflyingkick.blogspot.com" dan ramai lagi...mungkin Papa Gomo dan team 'Nadi Rakyat' tidak mengetahui bahawa blogger2 pro-kerajaan ini juga adalah blogger terawal yg mendedahkan sumber dan dokumen berkaitan, bukan Rocky's bru semata-mata..

Kenapa mereka begitu berang?

Sebagaimana yg kita ketahui, Papa Gomo adalah antara blogger yg terlibat dgn misi pembongkaran isu kononnya ADUN Selising telah berzina dengan isteri orang..selain Papa Gomo, gerakan 'haram' ini dibantu beberapa facebooker seperti 'Pas Beruk' dan 'Azmy Awang Kelana Jaya' yang menggelar diri mereka sebagai team "Nadi Rakyat"..mereka inilah yg terlibat dengan filem kononnya saksi zina ADUN selising cuba dilanggar dan dibunuh dengan pedang..

Kalian boleh rujuk 'filem' panas 'arahan' Papa Gomo yang TERKANTOI di bawah (18PL):

Ya, atas sebab inilah Papa Gomo dan team 'Nadi Rakyat' bergitu berang dan marah dengan tindakan beberapa blogger pro-kerajaan kerana mendedahkan isu panas melibatkan menteri BN ketika asyik mereka menjaja isu ADUN Selising, menyebabkan isu yg mereka bawa tidak mencapai klimaks sepertimana yg diharapkan..

Isu menteri rogol amah menenggelamkan isu ADUN zina..

Apa tidaknya, mereka inilah yg bersungguh2 menjaja berita isu ADUN Selising di serata ceruk maya dengan harapan ianya bakal menjadi isu PANAS penghujung tahun 2010, dan berita GEMPAR bagi pembuka tirauitahun baru 2011..namun ternyata malang, isu yg mereka bawa tenggelam dek isu besar yang lebih menggemparkan negara, yg mana bukan sahaja melibatkan Malaysia, malah hubungan dengan negara jiran..

(Bannar yang dihasilkan oleh facebooker pro-PR memperli tindakan Papa Gomo dan team 'Nadi Rakyat' menghentam Rock's bru gara-gara isu yg mereka jaja tidak mendapat sambutan...)

Kini, Papa Gomo dan rakan-rakannya di Facebook telah dipandang sinis oleh pengguna facebook yang lain..sudahlah isu lakonan saksi ADUN Selising terkantoi di tengah jalan, ditambah pula isu lebih besar melibatkanINJAM moral pemimpin Umno oleh blogger mesra kerajaan menenggelamkan isu yg mereka cipta...sungguh memalukan..

Untuk yg terakhirnya, penulis menyeru blogger ini khususnya blogger Rocky's bru supaya tidak takut dengan kecaman atau mungkin ugutan dari geng2 Nadi Rakyat ini..apa2 usaha utk menutup kes ini melalui tangan2 ghaib akan menyebabkan maruah kalian tercemar..penulis yakin, anda tidak sanggup berkompromi atau bersubahat dgn membiarkan isu ini terlepas begitu sahaja tanpa sebarang tindakan mahkamah atau membersihkan diri...fikir2kan..wallahua'lam...

INI ZAMAN REALITI......

on

Artikel 52(4) perlembagaan negeri Selangor menyebut bahawa Setiausaha Kerajaan Negeri perlu menyempurnakan majlis angkat sumpah kerahsiaan tugas di hadapan Menteri Besar. Tiada sebutan mengenai majlis angkat sumpah di hadapan Sultan Selangor.

Sehubungan itu kata beliau, langkah tersebut bercanggah dengan perlembagaan negeri memandangkan ia tidak tertakluk kepada Undang-undang Tubuh Selangor.

"Perlembagaan negeri tidak membenarkan perkara ini tetapi saya berharap ini tidak berlaku, itu sebabnya Sultan perlu berhati-hati sebelum meneruskan perkara ini," kata beliau lagi.

Jikalau gua katakan umnoapco atau pihak putrajaya buta undang2 dan perlembagaan tubuh negeri selangor, ianya tak logik. Mereka lebih arif dengan perkara tersebut.

Dalam isu perlantikan SUK yang sedang panas sekarang ini, gua berpandangan sebaliknya. Dalam firasat ilmu strategi politik gua yang sempit ini, gua berpandangan bahawa si Khusrin Munawi ini adalah seekor kambing hitam yang dipermainkan oleh puak putrajaya. Sebabnya....

1) Khusrin Munawi terkenal dengan sifat mengampunya kepada pihak ketuanan melayu dan beliau telah terpalit dengan isu panas sebelum ini yang melibatkan istana selangor seperti kes Teo Nie Ching dan Dr. Asri.

2) Di sebalik modus operandi putrajaya untuk merampas negeri selangor seperti yang mereka lakukan di negeri perak dengan mempergunakan setiausaha kerajaan negeri, maka kini dengan perlantikan sebagai SUK giliran Khusrin pula dipergunakan.

3) Dengan kerjasama setiausaha sulit sultan si munir apa kejadah namanya itu yang setahu gua daripada maklumat yang boleh dipercayai mengatakan beliau adalah seorang umno yang terlebih umnoapco daripada umnoapco itu sendiri telah berkonspirasi dalam perlantikan ini dengan menyakinkan sultan.

4) Paling trajis sekali, apakah sultan itu sendiri tahu atau tidak akan perlantikan ini kerana beliau sedang bercuti.

5) Part yang paling tak boleh blah ialah, putrajaya sedang memainkan isu ini dengan niat untuk mempolitikan isu bahawa MB dan kerajaan negeri derhaka pada sultan jika membantah perlantikan ini. Dengan matlamat sebenar iaitu melagakan kerajaan negeri dengan pihak istana.

6) Jika sebelum ini, rakyat sedia maklum dengan siri penderhakaan umnoapco kepada institusi raja2, maka kini tibalah giliran PR pula menderhaka kepada institusi raja2 dan akan menjadi bahan propaganda politik puak2 umnoapco yahudi laknatullah bagi menimbulkan kebencian rakyat.

7) Jika perlantikan ini berlaku juga, maka pihak kerajaan negeri sudah tentu akan membawa perkara ini ke mahkamah, dan berlakulah pertembungan krisis antara kerajaan negeri dengan istana. Sementara pihak umnoapco akan mempertikaikannya dengan cara perundangan mereka dan memenangkan pihak istana seperti yang sedia maklum.

Justeru itu, samada dalam pertelingkahan ini kerajaan negeri selangor akan tumbang atau tidak tak dapat gua pastikan kerana berbalik kepada perundangan dan perlembagaan negeri serta keputusan mahkamah kangaroo.

Yang pasti ianya akan mengugat keharmonian hubungan antara kerajaan negeri dan istana, dan itulah matlamat sebenar umnoapco yahudi laknatullah putrajaya.

Jika ada deal lain seperti Gamuda dan Istana Perak dahulu (you help me, I help you) itu gua tak tau... dan berkemungkinan bisa ada maka marilah kita ucapkan selamat jalan kepada kerajaan PR negeri selangor seawal mungkin...

Waris berkata...

Ini bukan zaman hang tuah lagi nak hormat atau derhaka pada sultan. Mintak ampun dan maaf je le. Mana2 manusia yang tak berapa bijak maka tidak layak dihormati walaupun bertaraf ulama, sultan, perdana menteri atau presiden.

Biarlah meLAYU2 HUTAN saja yang nak tunduk hormat kat orang2 macam tu. Ini zaman realiti bukan zaman cerita dongeng lagi. Kalau rasa kita patut hormat, kita akan hormat. Tak perlu nak paksa2.

Sultan pun kalau rasa diri ingin dihormati maka kelaku kena betul. Kena jadi role model pada rakyat. Kena jadi ketua agama yang baik macam sultan kelantan sekarang. Jangan sibuk nak pertahankan meLAYU tapi dalam istana cakap inglis. Anak2 pulak sepatah haram tak reti cakap meLAYU.

Budaya meLAYU pulak hanya digunakan pada majlis rasmi saja serupa dengan pengantin (Raja Sehari) yang berjalan sopan santun bila bersanding tapi perangai disebalik tabir baik sikit dari setan.

Rakyat sekarang hidup dalam dunia realiti bukan khayalan. Apa yang sultan buat itu yang rakyat ikut. Kalau sultan ke hardrock cafe maka rakyat akan ikut ke hardrock cafe. Ini realiti... jangan salahkan bila ada rakyat yang kurang ajar macam aku sebab ini kehidupan realiti.

Rakyat macam aku dah tak bergantung pada propaganda tv lagi. Aku dah bertahun tak tengok tv3 apatah lagi rtm. Aku pun tak pasti samada rtm masih ujud lagi atau tak. Terpulang samada meLAYU2 HUTAN nak marah atau maki aku. Aku peduli apa?

Kalau penguasa atau sultan tak hormat undang2 maka jangan harap rakyat nak hormat sama. Undang2 tuhan pun orang langgar inikan pula undang2 ciptaan manuasia... Apa ada hal?

N3 di atas tu... gua petik dari ruangan komen di sini, saja jer.. nak kongsi dengan lu orang semua bahawa kita sekarang ini berada dalam zaman realiti bukannya fantasi seperti zaman yang masih di perjuangkan oleh puak2 umnoapco iaitu zaman "Ketuanan Melayu" dan bla... bla.. bla... seperti yang selalu di melalakan oleh menteri2 umnoapco, terutama sekali Menteri yang menjaga Warisan dan Kebudayaan... hahahaha....

Kepada pengomen bernama "Waris", wa caya sama lu bro... sumber :-   http://www.ikutsukaakuisa.co.cc

Kami Diugut..!!..Bekas Ahli Umno

on


Beberapa jam selepas seramai 40 ahli Umno dan MCA Kampung Teluk Pelandok,Port Dickson menyertai KeADILan baru-baru ini,sekumpulan ahli parti itu khususnya dari Umno telah melakukan ugutan untuk menyekat segala bantuan kepada mereka yang telah keluar Parti.

Jurucakap kumpulan yang menyertai keADILan itu Isa Othman berkata,ugutan itu berlaku kerana pimpinan Umno terkejut "Baruk" dengan tindakan drastik masyarakat kampung itu yang berani memperjuangkan hak mereka.

Umum mengetahui bahawa Telok Pelanduk adalah kubu kuat Umno selama ini,sudah pasti keluarnya kami secara beramai-ramai dari Umno sesuatu yang mengejutkan bagi mereka lantas tidak dapat menerima kenyataan.

"Sebab itu mereka melakukan ugutan bahawa bantuan kami akan disekat kepada penduduk yang telah keluar parti,sedangkan sudah puluhan tahun kami diabaikan,setiap bantuan dan projek hanya akan diberikan kepada kroni-kroni mereka,"kataIsa Othman lagi.

Ini hanya permulaan bagi Umno yang "Cakap Tarak Serupa Bikin" kerana ratusan lagi ahli-ahli Umno yang diabaikan selama ini akan keluar parti secara senyap-senyap,kerana mereka akan diugut sekiranya mereka mengisytihar keluar Umno secara terbuka,"katanya.

Menurut Isa,"Telok Pelanduk turut meliputi lima buah kampung yang jumlah penduduknya seramai 3000 orang dengan lebih 75% daripadanya bersedia menolak Umno BN pada pilihanraya Umum akan datang."


Andaikata yang Merogol Amah itu Anwar Ibrahim......???

on.
Sekadar Hiasan...
Andaikata yang Merogol Amah itu Anwar Ibrahim.....???


Andaikata yang didakwa merogol amah itu bukanlah seorang Menteri dari Barisan Nasional tetapi ianya adalah Anwar Ibrahim, pasti kita akan menyaksikan Anwar Ibrahim akan diheret kemuka pengadilan dengan sepantas kilat, tak kiralah walau dimana beliau berada samada didalam Malaysia atau di Turki.

Necsaya akan merengkoklah Anwar dalam penjara dalam kadar segera.. mungkinkah akan lebam kedua-dua belah matanya pula..

Maka akan riuh-rendahlah media-media tunggangan UMNO memainkan isu ini selama 7 hari 7 malam jika mengizinkan akan dimainkan isu ini sehingga PRU13 nanti.. Gegak gempitalah seluruh blog yang menyokong UMNO/BN memainkan isu ini.

Akan diketawakan mereka penyokong PKR yang bermati-matian menyokong Anwar.. ditertawakan akan kebodohan mereka kerana terlalu taksub dengan Anwar Ibrahim.

Najib nescaya akan berkata “Lihatlah bagaimana bijaknya Anwar menipu rakyat jelata, berpura-pura seperti insan yang baik, padahal diri terpalit penuh noda. Hentikanlah menyokong PKR sokonglah UMNO yang dibarisi pemimpin yang bersih.”

Nazri mungkin berkata “ Terbukti Anwar memang hipokrit”

Andaikata Anwar yang dituduh merogol itu, Saiful pasti akan turut gembira, gembira kerana kononnya bukan dia saja yang menjadi mangsa malah ada lagi manusia yang turut menjadi mangsa kerakusan nafsu Anwar yang menggila tanpa mengenal jantina.

Tapi itu andaikata Anwar yang dituduh merogol amah bukannya Menteri dari Barisan Nasional punya kerja..

Kita telah melihat Media tunggangan UMNO menggunakan sebaik mungkin peluang yang ada berikutan pendedahan WikiLeaks tentang kisah tuduhan liwat keatas Anwar mereka memainkan isu itu seolah-olah apa yang didedahkan oleh WikiLeaks itu memang benar biarpun pihak Singapura mengatakan apa yang didedahkan oleh Wikileaks itu tidak selari dengan maklumat yang ada pada mereka.

Apabila ada pendedahan oleh WikiLeaks yang menyentuh mengenai isu Najib dan Altantuya seluruh Media tunggangan UMNO menutup pendedahan itu dengan sebaik mungkin..

Dan bila ada lagi pendedahan oleh WikiLeaks yang dibongkar keluar oleh Rocky Bru melibatkan kisah rogol seorang Menteri.. disiarkan di berbagai-bagai blog tak kira menyokong BN atau PR hingga kini tiada sebarang penafian dari pihak yang berkenaan.

Adakah ini kerana Menteri itu merupakan Veteran UMNO yang masih bernilai disisi Najib maka Menteri itu sewajarnya diberikan imuniti????sumber dari :- http://onemalasiaonline.blogspot.com

RPK Points at Selangor MB Over State Secretary Issue

on

c


The Selangor Mentri Besar should take the blame for the controversy over the appointment of the State Secretary because he handed over the selection to his political secretary, without bothering to discuss the matter with the Sultan, said blogger Raja Petra Kamarudin.

Writing in his column ‘The Corridors of Power’, Raja Petra also accused Tan Sri Khalid Ibrahim of not giving the matter prompt attention and there was a long delay in coming to a decision, resulting in the Federal Government stealing a march on the state government.

“He (Khalid) did not even bother to meet the Sultan to discuss this very important and sensitive issue to ensure that there are no hiccups.

“By the time the state had shortlisted the three candidates, the Federal Government had beaten the state government to the starting line by proposing its own candidate,” he said.

Raja Petra said the candidate chosen by the Federal Government and agreed to by the Sultan was an “enemy of Pakatan Rakyat” who had done many things in the past that “were not in favour of Pakatan”.

“Datuk Khusrin Munawi’s thorny relationship with the state government stemmed largely from his ban on speakers at mosques and surau without the Selangor Islamic Religious Department’s (Jais) permission, among others,” he said.

He said the most prominent case involved Jais’ decision to take legal action against former Perlis mufti Asri Zainal Abidin for giving a religious talk at a bungalow in Ampang last year.

Recently, he said Khusrin also issued a warning to the committee members of Surau al Ehsan, Gombak for inviting PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang, a renowned religious scholar, to a speaking function on Nov 22.

Meanwhile Khalid hit out at Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan for by-passing him in the selection process of a new state secretary.

He accused Sidek of wilfully disregarding candidates short-listed by the state civil service commission.

“His (Sidek’s) actions are unconstitutional, irresponsible and unprofessional,’’ he said in a statement on Saturday.

He said Sidek’s actions could be construed as a political stunt aimed at sabotaging the credibility of the Pakatan Rakyat Government in Selangor.

Khalid claimed that Mohd Sidek had ignored the process of selection adopted by the state in choosing the best candidate to fill the state secretary position.

“The civil service commission had short-listed the potential candidates. “The State had taken a step further by setting up a committee led by Selangor State Assembly Speaker Dato’ Teng Chang Kim to interview all eight candidates proposed by the state civil service commission.

“The committee had chosen three best candidates based on their merits apart from other necessary criteria needed to fill such a strategic and senior position,’’ he said.

Khalid said after securing the consent of the Sultan, the state civil service commission would forward the name to the public civil service department for appointment.

He accused Mohd Sidek of wilfully disregarding the selection procedure to pick the best candidates based on ability, calibre and experience.

He claimed that Sidek was sending an unhealthy message that promotion in the civil service was not based on merit and capability.

In an immediate response former Mentri Besar Datuk Seri Khir Toyo said Khalid was obviously ignorant of the rules of the law and procedure of public service engagements.

“There is no state civil service commission in states like Selangor. We only have such a commission in Johor and Kedah.

“Article 52 of Undang-Undang Tubuh Selangor (Selangor constitution) clearly states that appointments of state secretary, financial officer and legal adviser are made by the appropriate civil service commission.

“In the Selangor constitution there is no clause that says that the appointment of the state secretary must be made with the approval of the Mentri Besar,’’ he said.

He said Khalid’s appointment of a special committee to interview the short-listed candidate was illegal and unconstitutional.

“I think, Khalid should not create more enemies over a non-issue. “He should also not go on a collision course with the Palace,’’ he said.

Khir said during his tenure he saw the appointment of four state secretaries.

“I was never consulted prior to their appointments. And I respect that, as such appointments are under the purview of the Chief Secretary to the Government,’’ he said.

Khir also advised the two mayors and a council president whom Khalid had short-listed for the state secretary post to formally withdraw their nomination.

“Otherwise they risk action under the General Order, as civil servants could not go against decisions made by the officials,’’ he said.

Rumour is rife that Khalid had short-listed a relative for the state secretary post.

Rumah diganggu makhluk halus jadi tumpuan........

on

Rumah misteri yang dikatakan diganggu makhluk halus di Kampung Bunga Emas, Panambang, dekat Kota Bharu sejak seminggu lepas, terus mendapat perhatian dan dikunjungi orang ramai.

Kemuncak kepada perhatian orang ramai apabila pemilik rumah berkenaan, Zainab Sulaiman, 75, memanggil bomoh untuk menghalau makhluk halus itu petang semalam.

Malah ketika bomoh berkenaan, Abdul Razak Mohamad, 50, melakukan kerja-kerja menjampi di ruang tamu rumah itu tiba-tiba keluarga itu dikejutkan dengan kejadian kebakaran pada kain dan tilam di bahagian dapur dan bilik tidur Zainab.

Zainab berkata gangguan itu agak reda sedikit selepas penduduk kampung mengadakan solat hajat secara beramai-ramai selepas solat Jumaat semalam.

"Kira-kira pukul 3 petang semalam, saya terjumpa sekeping wang kertas bernilai RM10 yang tercatat dakwat merah ditulis perkataan “Selamat Tinggal Semua” dipercayai dilakukan oleh makhluk halus itu," katanya kepada pemberita.

Sejak seminggu lalu, gangguan makhluk halus itu semakin kerap apabila beratus-ratus helai pakaian Zainab dan cucunya dibakar dan dikoyakkan selain membakar tilam, selain merosakkan beras dengan mencampurkan dengan pewarna serta budu.

“Memang cara makhluk halus ini mengganggu kami seolah-olah sengaja mengkhianati dan mendendam keluarga kami,” kata Zainab, seorang ibu tunggal yang kematian suami sejak 30 tahun lepas.

Zainab berkata, beliau sudah puas berikhtiar sehinggalah Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Kijang, Wan Ubaidah Wan Omar membantu mendapatkan bomoh.

Gangguan makhluk halus itu kebiasaannya berlaku antara pukul 7 pagi hingga malam pada setiap hari.

"Kadang-kadang kelihatan api menyala di bahagian tamu rumah, apabila kami berkejar memadamkan kebakaran itu, kelihatan pula api menyala di bahagian dapur dan dalam bilik pula.

"Kami sudah membaca ayat Quran dan berdoa supaya dilindungi daripada gangguan makhluk halus itu, tetapi tidak juga dapat dihapuskan, sehinggalah kami panggil bomoh dan solat hajat beramai-ramai," katanya.

-Bernama-

2011 :- Berbini 'Muda' Untuk Kuat Blogging......???

onSeusai solat zohor dimasjid, tanpa kehadiran jamaah yg ramai seperti selalu (mungkin ramai jamaah sibuk berjemaah di shopping complex) pasal New Year Sales kot terbit semula azam untuk blogging. Bukan nak bilang sebelum ini tak blogging, tapi..semua org tahu, dah slow ! Maka dengan terbitnya azam baru lepas zohor tadi..pembaca ABO mungkin akan merasa semula tulisan2 wak dalam suasasana semangat baru.

Macamana kuatnyer wak hentak kaki masa balik dari masjid tadi, itulah "misal" yg menunjukkan akan semangat yg berkobar-kobar nak blogging semula. Orang kata, " blogging kuat-kuat, boleh menyihatkan lutut ". Bila lutut sihat, senang nak pi Labenon. Bila sampai ke Labenon jangan lupa kenyit mata dgn awek Labenon. Kenyitan mata pula perlu fokus kepada gadis labenon umur 28 tahun. Baru namanya " taib mamut".

Walaupun dah dikira jejaka tamat 'tempoh", lutotnya masih kuat 'menendang'. Lalu jika mahu kuat lutot menendang, kena kuat-kuat 'blogging' macam dulu-dulu.

Ada blogger cakap, " ramai yang mengatakan kekuatan lelaki terletak pada kekuatan isteri, kalau isterinya muda dan jelita walaupun sumai berusia agak lewat tetapi jiwanya secara automatik akan menjadi cergas dan cerdas. Dalam lain perkataan mineral dan vitamin yang disajikan "isteri muda" akan menjadi lonjakkan bagi meneruskan perjuangan selagi minda mampu mengenali bulan dan matahari ".

Wow ! Dahsyat tu..! Jika dulu ada MB Umno bikin kempen 'Mari minum air kelapa muda", tak kan Najib tak boleh nak bunyi sikit lancar kempen " Mari ber"BINI" muda" pula. Lebih-lebih lagi dalam keadaan momentum pemimpin Umno yg makin lelah sekarang, elok sangat pakat semua pasang bini 'muda' buat semangat harung perjuangan di PRU13. Amacam menteri Umno ? Berbini 'muda' tak salah, yang salah pi 'kangkang' amah..itu dah boleh sabit hukum kerja 'berat' mandatori. Ikut cara 'taib mamut' jangan ikut cara 'taik kemut' tengok tiang letrik pun 'kontol' dia boleh keras. 

Sempena azam wak nak blogging kuat-kuat semula ini, harap sangat kot bik.momma wak tunjuk sokongan yang lebih mantap dan maksimum. Lagipun bik.momma wak bukan tak tahu wak minat sangat dengan seorang selebriti tu.., tak salah kot kalau dipanjang2kan hasrat itu kan bik.momma. Hehehehe..(petang ni nak belanja bik.momma pi minum ayaq kelapa muda 3 bijik..di Ban Pecah)..mana tau lembut hati dia lepas minum ayaq kelapa muda!
(*) kuat blogging ker kuat 'guling-guling' ?


sumber dari :- http://wargamarhaen.blogspot.com

PRU-13: Najib jumpa setiap MP BN 8 Jan

onDatuk Seri Najib Razak dijangka akan mengadakan pertemuan dengan ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Sabtu depan di sebalik spekulasi bahawa perdana menteri kemungkinan akan memanggil pilihan raya umum dalam waktu terdekat. Pengerusi BN itu dijadual akan mengadakan pertemuan dengan kesemua ahli Parlimen untuk mendapatkan maklum balas mengenai langkah mengadakan pilihan raya umum awal memandangkan pemimpin-pemimpin perikatan itu kelihatan berbelah bahagi dalam soal itu. Najib kini bercuti di Timur Tengah.


“Najib akan bertemu dengan setiap ahli Parlimen BN selama lima minit pada 8 Januari. Pertemuan itu dijangka mengambil masa kira-kira 11 jam, jadi kemungkinan akan berlarutan sehingga Ahad ( 9 Januari),” kata satu sumber kepada The Malaysian Insider.

Seorang ahli Parlimen BN mengesahkan pertemuan itu sambil berkata Najib telah meminta mereka melaporkan pandangan tentang persediaan di bahagian masing-masing.

“Kami kena berikan satu laporan. Tetapi lima minit adalah waktu yang singkat kecuali setiap orang yakin dan mengatakan kesemuanya OK,” kata wakil rakyat itu.

Pilihan raya umum ke-13 disebut-sebut akan diadakan pada suku pertama tahun depan ketika cuti sekolah bulan Mac.

Bagaimanapun BN sekarang dikatakan mempertimbangkan untuk menangguhkannya sehingga apabila projek-projek ekonomi diperkenalkan Najib mula merancakkan ekonomi tempatan.

The Malaysian Insider difahamkan Najib telah mengadakan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin komponen BN awal bulan lalu di Parlimen untuk membincangkan sama ada mengadakan pilihan raya umum pada bulan Mei atau Jun.

Mandat semasa hanya akan berakhir 20 April 2013. Ia pertemuan pertama seumpama itu sejak Najib menjadi perdana menteri April 2009.

BN juga sedang membuat persediaan untuk menghadapi pilihan raya negeri Sarawak.“Ketika mesyuarat Kabinet baru-baru ini, dipersetujui bahawa pilihan raya umum kemungkinan diadakan minggu kedua bulan Jun. Jika tidak, ia akan dianjak sehingga November,” kata satu sumber kepada The Malaysian Insider.

Bagaimanapun perkembangan-perkembangan terbaru ini menunjukkan wakil rakyat-wakil rakyat yang tidak berhasrat untuk bertanding mahukan pilihan raya diadakan tahun depan.

“Ahli-ahli Parlimen kanan mengharapkan faedah daripada pelbagai projek yang dilaksanakan sebelum pilihan raya umum. Mereka juga menyebarkan khabar angin bahawa ahli-ahli Parlimen muda (penggal pertama) tidak akan memperoleh pencen jika pilihan raya umum diadakan awal,” kata sumber itu lagi.

Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980 memperuntukkan pencen bagi wakil rakyat jika mereka berkhidmat sekurang-kurangnya 36 bulan.

Penasihat-penasihat Najib pula dikatakan menggesa beliau agar mengadakan pilihan raya umum seawal Jun ekoran kebimbangan bahawa ekonomi dunia kemungkinan perlahan, sehingga boleh memberi kesan ke atas ekonomi tempata pada suku ketiga.

Najib, perdana menteri keenam, telah memperkenalkan pelbagai projek untuk merangsang ekonomi negara meskipun ramalan menunjukkan ia akan perlahan tahun ini.

Ia termasuklah projek transit aliran massa (MRT) yang akan menelan RM36 bilion, menara Warisan Merdeka RM5 bilion, Daerah Kewangan Antarabangsa KL RM26 bilion, projek ekoresort RM3 bilion di Karambunai, Sabah dan pembangunan kawasan seluas 1,084 hektar milik Institut Penyelidikan Getah (RRI) di Sungai Buloh.

Bank Pembangunan Asia (ADB) baru-baru ini meramalkan pertumbuhan ekonomi Malaysia dalam lingkungan lima peratus, satu peratus lebih rendah daripada diharapkan oleh pentadbiran Najib.

Pakatan Rakyat yang terdiri daripada PKR, DAP dan PAS, dua minggu lalu mengadakan konvensyen kedua mereka di Kepala Batas, Pulau Pinang dan menerima Buku Jingga yang menggariskan Program 100 Hari.

Seminggu sebelum itu BN telah mengadakan konvensyen mereka, yang memfokus usaha ke arah persiapan pilihan raya umum.


M/I

Kedah : Lantikan Mukhriz melepaskan ular bisa.....

onBermulalah episod baru perjalanan UMNO dalam menghadapi politik cantas-mencantas di Kedah setelah pelantikan Ahmad Bashah Hanipah sebagai Ketua Badan Perhubungan UMNO Kedah dan Mukhriz Mahathir sebagai timbalannya diumumkan oleh Setiausaha UMNO Teuku Adnan Teuku Mansor.Pemerhati politik membayangkan bahawa untuk membuang terus Bashah yang mempunyai kelulusan akademik yang rendah dan rentetan perkhidmatannya yang tidak cemerlang dari politik Kedah dikira sebagai menghina diri dan penyokongnya.


Lagipula bukankah Bashah merupakan salah seorang dari 22 ADUN di Kedah yang pernah dipanggil menghadap Dr Mahathir Mohamed di Jabatan Perdana Menteri dalam isu melantikSanusi Junid sebagai Menteri Besar kelapan.

Apakah Bashah akan membiarkan anak mantan Perdana Menteri itu terlepas ?

Melantik Mukhriz sebagai Timbalan Ketua UMNO Kedah bermakna melepaskan ular-ular tua yang berbisa ke gelanggang pilihanraya ketigabelas.

Jika tidak mematuk sesama sendiri, menggeletek pun memadailah.

Seperti kata Bang Din Setiausaha UMNO Bahagian Kubang Pasu bahawa Mukhriz terlalu mentah di arena politik.

Shamsudin adalah orang kuat Johari Baharom panglima perang G7 yang berjaya menyahkan Mahathir dari poitik Kedah satu masa dahulu.

Exco Kerajaan Negeri Kedah Abdul Ghani Ahmad menyifatkan pelantikan Mukhriz dibuat hanyalah kerana mengenangkan bapanya.

Sama seperti pelantikan yang dibuat terhadap Najib (pdrm) penghisap darah rakyat Malaysia dan Hishamudin Tun Hussein.

"Dari segi kelayakan lebih ramai ahli UMNO yang mampu mengetuai mereka tetapi bukankah UMNO parti anak beranak" kata Wahab Din penyokong kuat Johari di Jitra.

Ramai penyokong UMNO menuding jari di atas apa yang mereka sifatkan kesilapan Majlis Tertinggi dalam memilih calon. Bahkan Shapie Apdal pun di'sepak' keluar dari peta politik Kedah biarpun Tun Mahathir memberikan sokongan seratus peratus kepada orang Sabah itu.

"Mukhriz masih budak-budak dalam politik. Tidak menonjol berbanding KJ yang lantang. Pelantikannya memberikan isyarat kepada Bashah supaya cari kotak dan bungkuslah barang" marah seorang penyokong Azeez Rahim dari Pulai, Baling.

Pengundi di Megat Dewa dan Jerlun memberitahu, sangat sukar menemui Mukhriz di kawasannya.

Mahfuz Omar pula mengatakan Mukhriz jarang sekali hadir mesyuarat bahagian di Kubang Pasu kerana tidak sebulu dengan beberapa pemimpin di situ

Jika bapanya pernah tinggal di Titi Gajah Jitra, Mukhriz pula sudah berhijrah dan tinggal dibanglo berjuta ringgit di Kuala Lumpur.

Seorang wartawan veteran membayangkan bahawa UMNO tdak mempunyai calon untuk dijadikan Menteri Besar.

Najib pdrm kini sedang menari mengikut rentak Mahathir. Pengaruh Mahathir sudah mula kembali.

"Kita boleh beri markah 9 kepada KJ. Mukhriz yang berahi dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri sama seperti bapanya boleh diberi markah 1.5 sahaja" kata Kak Kiah bekas jawatankuasa Wanita Negeri.

Apapun, pilihanraya ketigabelas yang dijangka akan diadakan diantara Mac-Mei 2011 pasti akan mempamerkan kehebatan jaguh-jaguh politikus di Kedah.

Bukan diantara PAS dan UMNO tetapi sesama jaguh-jaguh kampung UMNO.

Sumber:  alkerohi 

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List