BN boleh tumbang di Sarawak – Dr Agus

on Mar 29, 2011

Seorang penganalisa politik tidak menolak kemungkinan Barisan Nasional (BN) boleh tumbang pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak 16 April ini jika pengundi bukan Melayu meneruskan kecenderungan menyokong pembangkang sebagaimana ditunjukkan pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sibu 16 Mei tahun lalu.

Pensyarah Sains Politik Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusoff berkata, BN perlu bersungguh-sungguh menarik sokongan pengundi bukan Melayu kembali ke pangkuan mereka jika tidak mahu kalah.

“Jika tidak, saya sifatkan mereka akan sukar untuk menang pada PRN kali ini,” katanya.

Katanya, ini kerana senario kemerosotan undi bukan Melayu kepada BN di negeri ini amat jelas selain isu kepimpinan, pengurusan masyarakat luar bandar, penyalahgunaan kuasa dan tekanan hidup rakyat.

“Saya lihat pembangkang mampu buka jalan baru bagi perjalanan politik Sarawak,” kata Mohammad Agus.

Senada dengan beliau, pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Prof Dr Aziz Bari yakin pembangkang mampu mengurangkan majoriti BN pada PRN ini.

Katanya, meskipun agak sukar untuk menang, pembangkang berpeluang cerah untuk merampas banyak kerusi pada pilihan raya ini.

“Ini kerana, sekarang ada banyak isu yang boleh dimainkan oleh pembangkang untuk menggugat Kerajaan Negeri. Ini termasuk isu tanah, pampasan, Injil dan pembolotan kuasa,” katanya.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak mempunyai 71 kerusi dengan 62 dikuasai BN.

DAP diwakili lapan ADUN manakala Bebas, satu.

“Jika pembangkang mampu dapat tiga kali ganda daripada kedudukan sekarang, itu sudah cukup baik. Inilah masanya untuk mereka menguatkan kedudukan dalam DUN,” katanya.

Aziz mengakui, untuk menang, pembangkang memerlukan belanja yang banyak kerana sebahagian besar kawasan di Sarawak masih pedalaman.

“Itupun bukan bermakna rakyat Sarawak tidak bermaklumat,” katanya.

Aziz berkata, kejayaan DAP merampas kerusi Parlimen Sibu dari tangan BN PRK 16 Mei 2010 membuktikan sokongan pengundi Sarawak kepada pembangkang semakin meningkat.

“Apa yang berlaku di Semenanjung tak boleh dijadikan ukuran kerana di Sarawak, isunya berbeza,” katanya. -SH


Kat Mana Ada Hantu....???

on

SPR letak ‘hantu’ di rumah ibu saya – Azmin

Jika daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diguna pakai, rumah ibu kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa, Mohamed Azmin Ali, ada ‘hantu’.
Bercakap pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini, Azmin (KEADILAN-Bukit Antarabangsa), berkata terlalu banyak pengundi hantu muncul dan bilangannya bukan satu tetapi lapan karakter.“Kalau ikut istilah pengundi hantu sebenarnya orang yang mati dihidupkan semula tetapi yang berlaku kini melibatkan penambahan pengundi dan pengalihan nama-nama pendafar.
“Contohnya, rumah ibu saya didafarkan seramai lapan orang dengan kaum Cina dan India sedangkan ibu saya tinggal seorang diri dan saya tidak mempunyai adik beradik kaum lain,” katanya yang menyifatkan SPR sebagai kuda tunggangan Umno.
Pendedahan itu menunjukkan daftar pemilih atau pengundi SPR tidak bersih hingga menimbulkan banyak keraguan besar walaupun pimpinan Umno kerap menyebelahi SPR yang didakwa mereka sebagai ‘telus’ dan ‘cekap’.Beliau yang juga Timbalan Presiden KEADILAN berkata, pengundi hantu yang diwujudkan Umno pasti akan mengundi parti pemerintah itu untuk dijadikan sebagai taktik kemenangan pilihan raya akan datang.
“Ikut tradisi, pengundi hantu akan undi Umno, kerana hati mereka juga mati. Mereka akan memberikan kemenangan kepada Umno,” katanya.Azmin juga menyarankan kerajaan negeri supaya melakukan pemantauan terhadap Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) kerana beliau mendapat maklumat jabatan itu menjalankan ‘kerja kotor’  selepas waktu kerja.
“Kerajaan negeri perlu pantau JPN kerana mengeluarkan kad pengenalan kepada warga asing yang dilakukan selepas waktu kerja.“Perkara itu berlaku di Sepang yang didakwa lebih 200 orang diberi kad pengenalan kerana sedar rakyat negara ini tidak memberi sokongan dan terpaksa bergantung kepada warga asing,” katanya.
Bekas menteri umno hina Alquran!

on

Aku tidak akan komen panjang entry neh. Tetapi sebagai orang islam, aku, ko dan kita semua [penganut islam] tahu sangat bahawa ;

1. Alquran ialah kitab suci tak kira baru ataupun berusia lama [rupa luaran]

2. Apa penting dalam Alquran ialah hikmah yang terkandung di dalam nya.

3. Alquran dibentuk-kan dalam keadaan zat yang kita boleh pegang tetapi meskipun Alquran berusia lama dibakar [bagi mengelakkan di pijak2, disalahgunakan pada masa akan datang] zat hikmah yang terkandung dalam Alquran tak akan hilang.

4. Alquran bukan individu. Ia adalah kalam Allah swt. Kalam = kata-kata. Yakni bermaksud Alquran ialah kata-kata langsung dari Allah swt [yang disampaikan menerusi malaikat] kepada umat manusia. Alquran dibekalkan oleh Allah swt kepada kita sebagai pembimbing untuk menerangkan kepada kita bagaimana harus kita selusuri kehidupan alam ini mengunakan pelbagai akal. [akal iman, akal logik, akal hukum, etc]

Baca bawah ;

Kita dah faham sangat penghinaan mereka terhadap ulama. Cuma kita tak faham apa kena mengena Alquran dalam kebencian dia terhadap Nik Aziz? Nik aziz bukan Alquran pun. Gila ke menyamakan ulama = Alquran pula..? Bodoh ke dia neh? Kalau tak suka nik aziz pun, jangan babitkan Alquran.

Aku tak galak sesiapa pergi hina nik aziz. Aku cuma cakap, kalau tak suka nik aziz, jangan babitkan Alquran. Itu je.

Neh sambungan petikan di atas bagi mereka yang nak bacaan penuh ;

Kalau sekiranya Nik Aziz tidak dapat memberikan jawapan yang jelas dalam soal ini saya harap Nik Aziz tidak akan merasa tersinggung apabila beliau dianggap sebagai ulama politik yang hanya pandai memutarbelit keadaan sebenar untuk kepentingan parti sahaja.”
Zam yang juga penyandang Karyawan Tamu Institut Pemikiran Tun Mahathir di Universiti Utara Malaysia (UUM) akui bahawa sememangnya Nik Aziz mempunyai kekuatan dalam mengelirukan masyarakat sebagai seorang yang banyak membuat fatwa-fatwa yang boleh menimbulkan salah faham kepada umat Islam.
“Umpamanya Nik Aziz pernah menyatakan bahawa orang-orang yang menuduhnya harus menjawab kepadanya di akhirat seolah-olah dia orang benar dan banyak lagi, malah dia pernah menyatakan bahawa saya ini budak celaka. Saya terkejut bagaimana dia sebagai seorang ulama boleh berkata demikian.”
Tambahnya lagi, kebiasaannya apa juga yang dikatakan oleh Nik Aziz akan mudah dipercayai lantaran sikapnya yang meyakinkan orang kerana bijak bermain retorik.
“Nik Aziz tidak menukarkan imejnya dari sejak dia jadi anggota Dewan Rakyat pada tahun 1963 hingga sekarang dari segi pemakaian dan mengajar agama sedangkan orang lain bertukar. Ini adalah sesuatu kekebalannya tetapi disebaliknya pelbagai pembohongan dengan perkara yang tidak logik dan fatwa-fatwa yang tidak betul telah dikeluarkan.
“Pemimpin Pas ini tidak sedar bahawa segala sebutan mereka itu telah mendedahkan imej mereka sendiri dan ini jelas apabila kita nampak ketakutan mereka malahan video-video caci maki mereka terhadap pemimpin kerajaan juga hilang dari pasaran ketika itu apabila pendedahan secara meluas dibuat oleh media,” katanya.
Terangnya lagi, ini secara tidak langsung telah membetulkan akhlak mereka ketika itu kerana apa yang mereka katakan dulu, mereka tidak lagi sesuai dengan keadaan sekarang, apatah lagi sikap mereka yang berubah-ubah.
Mereka ini bukanlah ulama sezaman tetapi ulama-ulama kuno yang kolot dan ketinggalan zaman,” tegasnya lagi. - MediaUMNO

Dulu hina ulama, kini hina Alquran.

http://amenoworld.blogspot.com

Kapal selam: Thailand beli enam RM770 juta, Malaysia beli dua RM6.7 bilion

on


Mana satu mahal, Kapal Peronda Generasi Kedua (SGPV), kapal selam Scorpene atau kapal selam Kelas U-206.Bangkok Post telah menyebut Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva telah meluluskan rancangan Tentera Laut Diraja Thai untuk membeli enam kapal selam terpakai dari Jerman bernilai RM770 juta (7.7 bilion baht).

Kapal selam Kelas U-206 itu adalah untuk kegunaan misi di Laut Andaman dan Teluk Thailand bakal menjadi armada kapal selam pertama Thailand dan dipimpin Laksamana Muda Suriya Pornsuriya.

Rancangan pembelian kapal selam sebelum itu telah dikritik kerana teluk Thailand terlalu cetek untuk penggunaan kapal selam berkenaan.

Kapal selam Kelas U-206 itu pertama kali dikeluarkan pada 1970-an dan antara kapal selam terkecil di dunia dan dikatakan berkesan di kawasan sedalam 20 meter. Dengan anak kapal seramai 22 orang, kapal selam itu boleh dilengkapi dengan lapan peluru berpandu dan 24 periuk api.

Perkembangan berasingan di Malaysia, kerajaan dikatakan telah meluluskan peruntukan RM6 bilion membina enam buah Kapal Peronda Generasi Kedua (SGPV) yang akan digunakan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Sebelum itu, di Dewan Rakyat, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi memaklumkan kepada soalan bertulis hli parlimen Batu, Tian Chua, jumlah yang dibayar kerajaan untuk membeli 2 buah kapal selam Scorpenebuatan Perancis adalah 1.34 billion euro (RM6.7 bilion).

Dua buah kapal selam yang dibeli kerajaan Malaysia cecah RM6.7 bilion berbanding 6 buah kapal Thailand yang dibeli hanya dengan RM770 juta sahaja. Canggih sangat ke kapal selam Malaysia yang juga didakwa juga terpakai berbanding yang dibeli Thailand.

Dahsyat..kalau ikut harga, peralatan ketenteraan Malaysia boleh dikatakan lebih canggih sebab ianya lebih mahal. Bukan sikit, tetapi berganda-ganda.Who says election handouts not bribes: Saifuddin slams Nazri

on

Who says election handouts not bribes: Saifuddin slams Nazri

Voters, especially those in Sarawak, will punish BN during the elections for thinking they are stupid and trying to buy their votes by offering handouts and goodies, said Member of Parliament for Machang Saifuddin Nasution.
He was referring to remarks made by Minister in the Prime Minister’s Department Nazri Aziz that hand-outs and goodies in the form of financial assistance to voters during elections could not be considered as corruption.
According to Nazri, the financial aid given to voters during an election was the federal government’s way of “fulfilling its promises” and manifestos.
But Saifuddin accused Nazri and the BN government of abuse of power and misuse of taxpayers’ money. Very often, the promises were never kept or the money allocated for the various projects were “hijacked” midway and never reached the people it was destined to help.
“They think they can fool people, especially those who live in the rural areas in Sarawak because of their poor living conditions. But what are now the relevant issues for these people are the land exploitation,” Saifuddin, who is also the PKR secretary-general, told Malaysia Chronicle.
Worse than Dr M's time
The PKR leader said the indigenous people were now more aware of their land rights and after 30 years under Chief Minister Taib Mahmud’s rule, they know that he is more concerned about his personal wealth than their welfare.
Saifuddin also said being on the ground for the last few months and observing the situation in Sarawak, he was confident instant help in the form of goodies will not attract the voters to support BN anymore.
In the past, money was a key carrot for gaining votes from the rural Sarawak folk. This time the voters will not be taken for a ride and will show their true feelings through the ballot box by denying BN a victory.
“It is obvious Nazri and the government are making use of funds to buy support from people. This is a more blatant misuse of funds compared to Dr Mahathir Mohamad’s time,” said Saifuddin. 
Malaysia Chronicle

PERKASA APA HAL.......???

on

Perkasa: Ketua Wiranita berundur, ketua Wira ikut langkah?

Mamat ni pun ikut ...?


nota:
semua orang melayu
diminta berkabong selama tujuh hari
untuk sama sama merasa kesedihan kerana
kehilangan wira pundek negara pejuang bangsa
majulah sukan untuk negara
majulah maju ikan
bahasa jiwa bangsa

gunakan lah bahasa kebangsaan kita
wira tiang bendera kah kah kahPERKASA MULA KACAU DAN MULA BILAU

Ketua Wira Perkasa Arman Azha Abu Hanifah, antara pemimpin yang dilihat lantang bersuara selepas mereka Ibrahim Ali, disebut-sebut akan melepaskan jawatan tersebut dalam waktu terdekat ini.

Jika ia disahkan, Perkasa dilihat berhadapan dengan satu lagi keputusan mengejutkan selepas keputusan Ketua Wiranita Raihan Sulaiman Palestine memutuskan untuk meletakkan jawatan beliau bulan lalu.

Bagaimanapun keputusan Raihan itu belum diterima oleh Ibrahim sehingga kini.

The Malaysian Insider difahamkan Arman Azha, yang seringkali berada di barisan depan dalam perhimpunan dan perarakan berkaitan usaha membela orang Melayu, memutuskan demikian ekoran perkembangan dalaman Perkasa.


Komik Lucah pulak dah.....!!!

on

Saya mendapat maklum tentang senaskhah komik 16-muka surat bertajuk, Kisah Juara Raja Lawak, yang mengandungi imej-imej lucah seorang watak yang kelihatan serupa seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang telah dihantar ke semua pengundi baru di Lembah Pantai. 

Komik tersebut telah dihantar melalui sebuah pejabat pos di Shah Alam. Tindakan mengedar komik berniat jahat ini kelihatan seperti suatu kempen untuk menjatuhkan reputasi dan kredibiliti Ketua Pembangkang kami, dan juga imej seluruh Pakatan Rakyat.
Pengedaran pamplet lucah ialah suatu kesalahan di bawah Seksyen 292(a) Kanun Keseksaan di mana mereka yang didapati bersalah mengedar pamplet lucah boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 3 tahun, atau dikenakan denda, atau kedua-duanya, dan juga Seksyen 499 dan 500 Kanun Keseksaan di mana mereka yang didapati bersalah memfitnah boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 2 tahun, atau dikenakan denda, atau kedua-duanya. 

Saya menggesa PDRM untuk menyiasat aduan ini dengan pantas, adil, dan secara menyeluruh dan memastikan mereka yang bertanggungjawab bermain politik lucah sebegini dibawa ke muka pengadilan. 

Kegagalan untuk berbuat sedemikian menunjukkan kerajaan persekutuan yang dipimpin BN bersekongkol khususnya berkait dengan video lucah yang dimainkan dengan hebatnya oleh media arus perdana. 

Saya juga menggesa pihak PDRM untuk menyiasat keempat-empat laporan polis yang dibuat Datuk Seri Anwar Ibrahim di antara 9 Julai 1999 hingga 20 Ogos 1999, berkenaan salah guna kuasa oleh Tun Dr Mahathir dan Peguam Negara Tan Sri Gani Patail seperti yang disebut dalam surat terbuka Datuk Mat Zain Ibrahim kepada Ketua Polis Negara semalam. 

Akhir kata, saya menjemput dan mengingatkan semua pimpinan politik tidak mengira kepartian untuk mendokong sebuah budaya politik baru yang menolak politik fitnah dan lucah yang menghancurkan nilai integriti dan manusiawi kita bersama. 

Rakyat menuntut pimpinan yang berwibawa dan mempertahan etika moral. Janganlah kita menghampakan harapan rakyat. 


Nurul Izzah Anwar 
Ahli Parlimen Lembah Pantai 
Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat 


YB AZAN ISMAIL,ARE YOU OKAY?JANGAN LOMPAT SUDAHLAH

on


Yang Berhormat bagi kawasan Parlimen Indera Mahkota,Pahang pernah menimbulkan sedikit kontroversi beberapa ketika dahulu apabila mengumumkan perletakan jawatannya sebagai Timbalan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat negeri Pahang.Akibat dari keadaan tersebut,YB Azan sering diperhatikan sebagai antara orang yang seterusnya untuk "melompat keluar" daripada Parti Keadilan Rakyat.Ini menyebabkan beliau telah bertindak menyaman akhbar Utusan Malaysia sebanyak RM29 juta kerana mengeluarkan satu berita yang mengatakan beliau telah bertindak keluar parti satu masa dahulu.

Namun,alhamdulillah sehingga kini YB Azan masih kekal bersama PKR.Dan terbaru,YB Azan telah dilantik menjadi Pengerusi MPN Negeri Terengganu.

Pun begitu,sekarang ini timbul sedikit sebanyak cerita yang kurang enak didengar tentang YB Azan di Pahang.
Nampaknya,krisis antara YB Azan dan Majlis Pimpinan Pahang masih belum berakhir walaupun beliau telah dihantar ke negeri jiran Terengganu.Kenyataan YB Azan dalam Sinar Harian baru-baru ini kemudiannya dilihat menimbulkan kemarahan kepada para pemimpin PKR Pahang.Di sini,penulis hanya bersifat neutral, tidak memihak kepada YB Azan mahupun kepimpinan PKR Pahang.Namun,eloklah kiranya penulis bawa kembali apa yang menimbulkan kontroversi Azan-MPN baru-baru ini:


PKR Pahang makin kritikal

KUANTAN – PKR Pahang perlu melakukan sesuatu bagi menyelamatkan parti tersebut daripada individu yang mempunyai agenda buruk untuk menghuru-harakan ahli serta penyokong parti itu. 

:Bekas Timbalan Pengerusi PKR Pahang, Azan Ismail berkata, kedudukan PKR Pahang kini dilihat semakin kritikal selepas pengunduran Pemangku Ketua Cabang Indera Mahkota, Ibrahim Sidek, diikuti 300 ahli PKR lain. 

:“Pengunduran tersebut membuktikan bahawa ada ‘sesuatu’ yang tidak kena dengan pucuk pimpinan parti yang berkemungkinan mempunyai agenda lain untuk kepentingan peribadi. 

“Perkara ini tidak boleh dibiarkan, sebaliknya ahli PKR perlu mengambil tindakan kerana PKR Pahang berada dalam kedudukan bahaya,” katanya ketika dihubungi semalam. 

Azan yang juga Pengerusi PKR Terengganu mengesyaki, perbuatan individu terbabit semata-mata untuk menjatuhkan politik PKR Cabang Indera Mahkota sebelum beliau meninggalkan parti itu. 

“Individu terbabit memberi kenyataan akan meninggalkan parti itu sekiranya PKR Cabang Indera Mahkota gagal merebut kerusi dalam pilihan raya akan datang. 

“Semuanya seperti sudah diatur. Tiada siapa yang dapat meramal apa sebenarnya individu terbabit mahukan. Cuma apa yang boleh saya katakan, beliau mempunyai perancangan buruk. 

“Apa yang dilakukan bukan untuk mengukuhkan parti, sebaliknya menggalakkan lebih ramai ahli untuk keluar parti dengan perkara-perkara yang boleh mencetuskan perbalahan. Perbuatan tersebut juga secara tidak langsung menjejaskan tanggapan penyokong tentang parti ini,” katanya. 

Dalam pada itu, Azan turut meluahkan rasa kecewa serta menyesal kerana meletakkan kepercayaan tinggi kepada individu terbabit untuk mentadbir parti. 

:“Saya rasa terkilan kerana ramai yang tertipu dengan helahnya. Saya juga menyesal kerana menyokongnya sebelum ini dan merasakan dia yang paling layak untuk mentadbir parti. Perbuatannya diibaratkan seperti ‘Harapkan pagar, pagar makan padi’,” katanya.

Selain itu juga,berita lain yang berkait dengan krisis PKR Indera Mahkota adalah melalui laporan akhbar Utusan Malaysia terbabit:


300 ahli PKR Indera Mahkota keluar parti, sertai UMNO

20/03/2011 5:21pm


KUANTAN 20 Mac – Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Indera Mahkota, yang dikenali sebagai kubu kuat parti itu di Pahang, hampir lumpuh apabila 300 ahlinya mengisytiharkan keluar parti untuk menyertai UMNO hari ini.
Antara yang bertindak keluar parti itu ialah pemangku ketua cabangnya, Ibrahim Sidek; Naib Ketua Wanita PKR Pahang, Izzah Mazlan; dan Setiausaha Wanita PKR, Fadizlah Abd Wahab.
Kesemua mereka kemudian menyerahkan borang keahlian UMNO kepada Ketua UMNO Bahagian Indera Mahkota, Datuk Mohd Hazmi Yusof dalam satu majlis ”Sirih Pulang ke Gagang” di sini.
Ibrahim, yang menyertai PKR selama 11 tahun, berkata, keputusan keluar parti itu dibuat selepas mereka hilang kepercayaan kepada kepimpinan parti yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Katanya, hala tuju parti itu kini semakin tidak menentu dan mementingkan kepada perjuangan individu sahaja. – Bernama


Ulasan YB Azan ke atas seseorang individu yang menduduki hirarki yang tinggi dalam PKR Pahang itu walaubagaimanapun tidak dinamakan beliau.Secara ringkasnya,YB Azan dalam ulasan beliau menganggap kepimpinan yang ada sekarang dilihat tidak mahu memulihkan masalah dalaman yang menimpa Cabang Indera Mahkota terbabit.Adalah tidak diketahui siapakah yang dimaksudkan Azan,samada pemimpin di peringkat cabang mahupun negeri.Walaubagaimanapun,ulasan Azan telah dijawab oleh beberapa orang pimpinan PKR Pahang.

Paling menarik adalah tulisan blogger yang juga Ketua Cabang Kuala Krau,Haji Shuhaimi Said dalam blognya:


idalam mesyuarat tergempar Ketua-Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat Negeri Pahang yang dipengerusikan oleh Timbalan Pengerusi PKR Negeri Pahang, Ahmad Nizam Hamid, yang berlangsung di Rumah Rehat Temerloh malam tadi (25.3.11) dan berakhir jam 11.00 malam tadi, meluluskan dua usul:

1. Ketua-Ketua Cabang PKR Negeri Pahang menyokong kepimpinan Dato Fauzi Abdul Rahman tanpa berbelah bagi;

2. Merujukkan YB Azan Ismail, Ahli Parlimen Indera Mahkota/Pengerusi PKR Negeri Terengganu ke Jawatankuasa Disiplin PKR Pusat.

Mesyuarat tergempar itu diadakan diatas kenyataan akhbar yang termuat di muka depan Sinar keluaran 25.3.11 yang memaparkan kenyataan YB Azan Ismail yang cuba memburuk-burukkan kepimpinan Dato Fauzi Abdul Rahman selaku Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Pahang.

Kesemua Ketua Cabang tidak bersetuju dengan kenyataan YB Azan Ismail bahawa PKR Pahang menjadi nazak dibawah pimpinan Dato Fauzi, bahkan dibawah pimpinan, cara dan stail, yang dibawakan oleh Dato Fauzi, PKR Pahang berjaya memperkuat dan memperkukuhkan parti, dan akhir-akhir ini, PKR Pahang telah berjaya melebarkan sayapnya ke perkampongan Melayu tradisi, perkampongan Felda dan Orang Asal.

Keanggotaan PKR Negeri Pahang telah bertambah dengan pesatnya, manakala aktiviti-aktivit serta program-program parti dapat berjalan dengan lancar di seluruh Pahang.

Dato Fauzi mempunyai sikap mesra-rakyat dan sentiasa turun padang. Pimpinan seumpama ini sangat-sangat dihargai oleh parti rakyat dan masyarakat.

YB Azan tidak berhak mencampuri urusan PKR Pahang dengan cara negatif dan untuk melemahkan perjuangan parti dan meletakkan imej parti dipersoalkan. Beliau bukan lagi menjadi anggota mana-mana ranting atau mana-mana cabang di Negeri Pahang kerana beliau telah memindahkan keanggotaannya ke Terengganu.

Sikap yang ditunjukkan oleh YB Azan itu adalah sikap negatif yang tidak menguntungkan parti.

Ketua-Ketua Cabang yang tidak hadir diwakili oleh pemegang mandat Ketua Cabang dan turut memberikan sopkongan kepada dua buah usul yang dibentang.


Berikut pula pandangan aktivis PKR Pahang,Saudara Man Kadir:

MENGHAIRAN JUGA - TIBA SAJA YB AZAN ISMAIL MELAHIRKAN RASA TIDAK PUASHATI DENGAN PERKEMBANGAN PKR DI PAHANG - AKU NAK BERTANYA SIKITLAH DENGAN HURMATNYA: "MASA YB INDERA MAHKOTA NI BERADA DI PAHANG - APA YB BUAT UNTUK PERJUANGAN RAKYAT KHUSUSNYA PKR ? YB TAK TAHUKAH SEJAK PIMPINAN DULU HINGGA KE PIMPINAN DATO FAUZI, PIMPINAN PKR PAHANG BERTUNGKUS LUMUS TURUN KE RAKYAT - DI FELDA - ORANG ASAL - KAMPUNG TRADISIONAL - TAMAN PERUMAHAN KECUALI SEORANG BERDUA YANG SAMA PERANGAI DENGAN YB! - APAKAH HALNYA TIBA SAJA YB BERBUNYI TENTANG PAHANG? KAN YB DIAMANAHKAN OLEH PUSAT SEBAGAI PENGERUSI PIMPINAN NEGERI TERENGGANU - ADAKAH YB MENGIGAU ATAU SAJA-SAJA MELATAH UNTUK KEMBALI KE PAHANG ? - ADAKAH ORANG TERENGGANU TAK BOLEH TERIMA SIKAP YB ?" - MAAF YB DENGAN PERTANYAAN INI .... apa macam?Jika benar kepimpinan PKR Pahang berkeras mahu mengenakan tindakan disiplin ke atas YB Azan, berkemungkinan satu lagi krisis besar akan timbul dalam PKR.Persoalannya,akan kebalkah integriti YB Azan ataupun hanyalah setebal N.Gobalakrishnan?

Sama-sama kita nantikan.p/s:nampaknya YB Azan tidak akan lagi boleh mempertahankan jawatannya di Indera Mahkota.Adakah beliau akan bertanding di Terengganu?Kalau ya,di mana?Kemaman atau Dungun?

Atau masuk bertanding di Dun?Atau masih kekal di Indera Mahkota atas tiket Umno atau Bebas?
Wallahualam.

'PKR juga perlukan kerusi majoriti Cina'

on

tian chua 03 240505
Walaupun PKR, DAP dan PAS telah dimuktamadkan pembahagian kerusi menjelang pilihan raya negeri Sawarak, namun PKR masih berharap dapat bertukar kerusi pada saat akhir dengan DAP.


PKR mahu bertanding satu kerusi di tiga bandar terbesar di Sarawak - Kuching, Sibu dan Miri.

Masyarakat Cina merupakan pengundi majoriti di kerusi dalam kawasan bandar, dan kerana itu, DAP mahu bertanding di sebahagian kerusi terbabit.

DAP hanya bersetuju PKR bertanding kerusi Senadin di Miri and Padungan di Kuching. PKR mahukan kerusi Dudong di Sibu, tetapi DAP enggan memberi laluan.

Naib presiden PKR Tian Chua menjelaskan bahawa PKR perlu mengekalkan kehadiran minimumnya di kawasan bandar majoriti Cina bagi mencerminkan agenda kepelbagaian budaya parti itu.

Beliau menganggap keputusan semasa akan menjejaskan pembangunan PKR sebagai sebuah parti yang mewakili pelbagai kaum di Malaysia.

Pada masa yang sama , tambahnya, ia mengukuhkan lagi persepsi 
bahawa DAP adalah penduaan MCA atau SUPP.

Chua menegaskan bahawa - walaupun PKR mengiktiraf kekuatan DAP di kawasan bandar majoriti Cina dan di kubu tradisinya - parti tersebut juga patut memperluaskan pengaruhnya di kawasan bukan majoriti Cina.

"Sejak tahun lepas, kami telah menggalakkan DAP supaya berkembang dan bertanding di kawasan di mana penduduk asal merupakan kumpulan majoriti.

“Kami bersedia berjasama dan menyokong DAP supaya mereka boleh berkongsi kerusi majoriti bukan Cina dan benar-benar menonjolkan parti itu sebagai parti pelbagai kaum.”

Bagaimanapun, semasa rundingan malam Ahad lalu, kepimpinan DAP Sarawak tidak bersetuju, dakwa Chua.


Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List