Kenapa Perlu Marah Dengan Blogger Copy Paste. Fikir Positif.....!!!

on Mar 13, 2011

Nak copy paste post nie boleh ke? Boleh! Silakan dan jangan malu². Jangan risau .. saya tak marah. Kan sharing tu caring. Lagipun .. mungkin masih ramai lagi yang kat luar sana yang belum baca lagi bahan nie. Jadi .. memang tak salah kalau anda nak copy dan sharing dengan rakan² yang lain. Blog kan medium hebahan. Jadi buat apa nak lokek simpan dalam satu blog sahaja. Kan lebih baik sebarkan untuk kepentingan ramai.


copy paste
copy paste .. kan comel tu!

Lagipun bila anda copy paste. Saya pun akan dapat faedahnya sama .. yang mana akan akan generate BACKLINK PERCUMA ke blog asal. Nak tahu macam mana .. haahhh! anda perlu baca post ini [AUTO BACKLINK]. Mungkin selepas itu baru anda akan .. faham kaedahnya. Faedahnya pula .. lagi banyak backlink .. akan sedikit sebanyak membantu blog anda untuk up ranking dalam search enjin carian. Lagi up rangking blog .. kebarangkalian trafik untuk menerjah ke blog anda .. akan semakin luas. Jadi buat apa nak fikir negatif.

Lagipun .. inikan kaedah mudah dan bukan semua blogger reti dan faham nak taip coding dan buat backlink. Jadi sambil sharing .. anda akan dapat backlink percuma. Senangkan! Macam hubungan simbiosis mutualism .. menguntungkan kedua² belah pihak. Yang copy dapat bahan .. yang bagi copy pula dapat backlink. Kan adil namanya tu!

Sentiasa berfikir positif dan kreatif .. pasti blog anda akan bertambah maju!

 

Fenomena Aneh Ikan Kerana Tsunami

on

SEKUMPULAN ikan sardin dilihat berenang berhampiran persisiran pantai Acapulco, Mexico, hari ini. Menurut nelayan tempatan, mereka tidak pernah melihat kejadian seperti itu sebelum ini. Dari jauh, sekumpulan ikan itu kelihatan seolah-olah seperti tumpahan minyak.

"Ada sekitar 20 atau 30 nelayan dan ada ramai yang datang bersama dengan anak-anak mereka untuk tidak melepaskan keuntungan ini," kata Carlos Morales. 

Nelayan di Acapulco berkata mereka tidak pernah melihat kumpulan besar ikan seperti ini yang berhampiran pantai sebelum ini. Kenali Musuh AS Yang Paling Mereka Takuti, Osama Bin Laden

on

Kenali Musuh AS Yang Paling Mereka Takuti, Osama Bin Laden

Fail:Osama-med.jpg
Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden atau Osama Bin Laden

Hari ini gua mahu berita sikit tentang Osama Bin Laden musuh AS dan kerana tekanan darAS, maka negara-negara Islam dan barat telah melebalkan beliau sebagai pengganas dunia. Gua akan tulis tentang perjuangan beliau melawan syaitan dunia. Sebelum itu lu kena tahu serba sikit siapa sebenarnya Osama Bin Laden. Selepas Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden yang secara popular dikenal dengan Osama bin Laden, dilahirkan pada tanggal 28 Jun 1957 di kota JeddahArab Saudi, kawasan pantai Laut Merah. Osama adalah anak ke 17 dari 52 orang anak bersaudara.

Bapanya bernama Mohammed bin Laden, adalah seorang petani miskin dari Yamanyang kemudian berpindah ke Arab Saudi selepas Perang Dunia II. Di tempat yang baru ini Mohammed bin Laden memulakan kerjayanya yang baru bergerak dalam bidang perniagaan pembangunan. Pada akhirnya beliau mendapat banyak kontrak bagi pembangunan masjid-masjid dan istana-istana yang sangat bernilai dari pemerintah Arab Saudi. Oleh kerana itu beliau telah mengembangkan tali persahabatan yang sangat akrab dengan keluarga Kerajaan Saudi. Mohammed bin Laden kemudian telah menjadi salah seorang yang paling kaya di Arab Saudi, yang dianggarkan memiliki aset jutaan dollar Amerika Syarikat. Dari keuntungannya ini dianggarkan Mohammed bin Laden memiliki saham sejumlah hampir 300 juta dollar Amerika.

Ketika di usia remaja, Osama bin Laden telah bergabung dengan gerakan WahhabiKonservatif-Baru (Ultrakonservatif) ; dan beliau pernah menyertai jabatan polis yang menegakkan undang-undang syariah. Osama adalah seorang bekas mahasiswa Universiti Raja Abdul Aziz di Jeddah, dimana beliau berguru kepada salah satu diantara gurunya,iaitu Sheikh Abdullah Azzam. Guru Abdullah Azzam inilah yang kemudian diketahui sebagai tokoh utama yang memainkan peranan menggerakkan sokongan kepada bangsa Arab bagi kaum Mujahidin yang berperang melawan kependudukanRussia di Afganistan. Osama bin Laden lulus pengajiannya dan mendapat ijazah sarjana tahun 1979 dalam bidang Ekonomi dan Pengurusan.

Osama bin Laden mula membangunkan jaringan komunikasinya pada tahun 1979ketika beliau ke Afganistan menyertai perang kaum pejuang Afgan yang dikenali sebagai kaum mujahidin yang tetap bertahan dan bertempur melawan Kesatuan Soviet. Osama mengeluarkan dana daripada aset kekayaannya dan pengaruhnya keluarganya bagi gerakan pertahanan Afgan, dan membantu kaum Mujahidin dengan bantuan logistik dan bantuan kemanusiaan. Osama juga terlibat mengambil bahagian dalam beberapa pertempuran selama perang Afganistan.

Ketika peperangan melawan Soviet hampir berakhir, Osama menubuhkan gerakan Al Qaeda, sebuah organisasi bekas pejuang Mujahedin dan para penyokong lainnya yang membantu menyalurkan baik dana dan pasukan pejuang untuk gerakan pertahanan Afgan.

Ketika tentera Soviet berundur keluar dari Afghanistan, Osama bin Laden pulang keArab Saudi dan menceburi perusahaan pembinaan dan pembangunan milik keluarga, Kumpulan Perusahaan Bin Laden. Di sini beliau kemudiannya bersama dengan kelompok orang-orang Saudi yang haluan kiri dan menentang pemerintahan kerajaan / monarki Saudi, iaitui terhadap [[Keluarga Raja Fahd. Pada tahun 1995 Osama bin Laden membangunkan infrasruktur di Sudan ketika hubungannya dengan PresidenUmar Al Basyir dan Dr Hasan Turabi yang memerintah Sudan.

Pada tahun 1994, Pemerintah Saudi menarik hak kewarganegaraan Osama dan membekukan seluruh aset dan kekayaannya di seluruh negara.Menurut Pemerintah Amerika Syarikat, Al Qaeda telah meniru gerakan-gerakan perikatan dengan pola pemikiran golongan fundamentalis, seperti misalnya golongan Al-Jihad di Mesir, Gerakan Hizbullah di Iran, Front Islam Nasional di Sudan, dan kelompok-kelompok jihad lain di Yaman, Saudi Arabia, dan Somalia. Organisasi Osama bin Laden juga memiliki ikatan-ikatan dengan "Kelompok Islam" yang pada suatu ketika dibawah pimpinan Syaikh Omar Abdel Rahman, seorang ulama Mesir yang di jatuhi hukumanpenjara seumur hidup sejak pengakuannya pada tahun 1995 menggagalkan persekongkolan meletupkan beberapa tempat di kawasan bandar New York. Pada akhir tahun 1990-an dua orang anak Sheikh Rahman bergabung bersama kekuatan tentera dan perjuangan Osama bin Laden.

Sejak tahun 1992, Pemerintah Amerika Syarikat memberi amaran bahawa Osama bin Laden dan anggota-anggota lainnya dari gerakan Al Qaeda menjadi sasaran tentera Amerika yang bertugas di Saudi Arabia, dan di Yaman, dan kesatuan ketenteraan yang ditugaskan di Gurun Afrika, termasuk di Somalia. Pada bulan Oktober 1993,dilaporkan 18 orang anggota tentera kebangsaan Amerika Syarikat yang bekerja untuk bantuan kemanusiaan di Somalia, terbunuh di sana ketika menjalankan kerja sosial mereka. Mayat tentera pekerja sosial itu diseret dan dianiaya di sepanjang jalan-jalan raya. Pada tahun , Osama bin Laden dikenakan hukuman atas tuduhan melatih orang-orang yang terlibat dalam serangan pembunuhan tentara pekerja sosial tersebut dan beliau menyatakan bahawa para pengikutnya bersama kaum Muslim setempat telah membunuh tentera-tentera itu.Perundangan Amerika Syarikat turut menuduh bahawa Osama bin Laden memiliki jaringan dengan serangan-serangan yang gagal ke atas dua hotel di Yaman di mana para tentera Amerika Syarikat bermalam dalam perjalanan mereka ke Somalia.

Pada 7 Ogos 1998,lapan tahun selepas tentera AS di tugaskan beroperasi di Arab Saudi, dua trak mengandungi bom meletup di luar Kedutaan Besar Amerika Syarikat di NairobiKenya; dan di Dares SalaamTanzania. Osama bin Laden mengaku tidak bertanggungjawab, tetapi para Hakim menegaskan keterlibatan dan kesalahannya itu terbukti dengan adanya surat-surat faksimili yang dikirimkan oleh kelompok Sel Osama di London setidaknya kepada tiga agen penjualan media internasional. Para Hakim juga menunjukkan pengakuan penjenayah tertuduh pelaku pengeboman Kedutaan-Kedutaan Besar , yang mengaku mereka adalah anggota gerakan Al Qaedah.

Empat belas hari kemudian, pada 20 Ogos 1998, Presiden Bill Clinton memerintahkan armada Kapal Perang Amerika Syarikat menggempur kem-kem di Afganistan yang disyaki sebagai markas latihan pengganas, dan penggempuran keatas kilang pengujian bahan kimia di Khartoum, Sudan. Osama bin Laden selamat dari serangan itu dan dijatuhkan hukuman oleh kerajaan Amerika Syarikat atas tuduhan sebagai perancang serangan-serangan bulan November 1998.

Presiden George W. Bush telah menyatakan bahawa Osama adalah tertuduh utama dalam serangan pengganas di bandar New York dan Washington pada 11 September2001; dan serangan pengganas yang lain keatas Kedutaan-Kedutaan Besar Amerika Syarikat, kapal-kapal perang, dan asset-aset Amerika Syarikat yang lain.Explosion at nuclear plant in Japan......

on

LIHAT DAN DENGAR LAPORAN INI


nota:
sila dengar betul betul laporan
dari aljazera ini

kemudian lihat imej dengan rapi
ulang lihat
pasti akan nampak akan letupan loji ini
walau pun tidak ada bunyi letupan

ulang tengok berkali kali
untuk memastikan letupan loji iniSATU DI NAGASAKI SATU DI HIROSHIMA
INI BUKAN MAT SKODENG
TERKINI DARI TOKYO


NOTA:
awas dan berwaspada
berita baru masuk
dalam beberapa jam ini mungkin ada ledakan loji nukelar
kita harapkan ini TIDAK AKAN TERJADI
tetapi kita juga wajib sedar bahawa
tenaga nuklear ini memiliki orak dan perangai tersendiri
nyawa radioaktf ini bermilion tahun
jika terlepas ianya akan meratau ke seluruh dunia
tidak ada yang selamat
semua umat semua dalam bahaya

radioaktif tidak kira siapa
tak kira agama apa
tak kira bangsa apa
tak kira bahasa apa
tak kira raja atau hamba
tak kira kaya atau miskin
tak kira duduk dimana
semua yang hidup
termasuk ikan pokok dan rumput
semua yang bernyawa akan di tibai

bayangkan:
pada 6 dan 9 ogos 1945
bom atom telah di jatuhkan di nagasaki dan hiroshima
bayangkan ini 66 tahun dahulu
wabak radioaktif ini masih lagi menghantui dua kota ini
cucu cicit mangsa masih dihinggapi oleh barah leukumia
anak anak lahir masih ada yang cacat

INGATAN:
sebelum membuat loji nuklear di malaysia
minta para saintis dan jurutera kita
baiki dan memahirkan diri tentang cara
membuat cermin tingkap kereta proton
ini kerana teknoliji tenaga nuklear ini berjuta juta kali lebih
canggih dan komplek dari membuat cermin tingap kereta!!


JAPAN NUCLEAR PLANT FACES NEW THREAT
 – guardian london

The emergency cooling system at a second nuclear reactor at the Fukushima power plant has failed, raising fears of serious accident but officials have said the low radiation levels pose no risk to human health.

Japan is struggling to contain a growing crisis at two nuclear powerplants damaged in Friday's huge earthquake and tsunami, as officials revealed that the emergency cooling system at another reactor had failed, raising fears of a serious accident.
BACAAN MENARIK : Tundukkah Anwar pada desakan RAKYAT?

onKes liwat II yang melibatkan pertembungan pemimpin “Anugerah Tuhan”, Anwar Ibrahim dan Saiful Bukhari semakin hangat. Baru-baru ini kita dimaklumkan bahawa mahkamah telah menolak bukti-bukti pendakwaan yang dianggap “diambil tanpa rela” yang terdiri dari pada sehelai tuala “good morning”, berus gigi dan sebotol air mineral kosong.

Ini telah menyebabkan pihak pendakwaan agak sukar untuk memperbandingkan DNA lelaki Y yang disyaki milik Anwar. Justeru itu, pihak pembelaan mungkin fikir bahawa mereka bakal menang kes ini ekoran bukti-bukti tersebut telah ditolak mahkamah.

Oleh yang demikian, pihak pendakwaraya telah memohon pihak mahkamah untuk mengeluarkan perintah agar Anwar Ibrahim menyerahkan DNAnya secara sukearela untuk tujuan perbandingan dengan DNA lelaki Y. Terserahlah kepada budi bicara mahkamah untuk menerima dan mengeluarkan perintah berkenaan atau tidak.

Namun pada penilaian penulis, pihak mahkamah sewajarnya mengeluarkan perintah tersebut untuk memastikan keadilan bagi kedua-dua belah pihak, sama ada untuk membuktikan bahawa Anwar tidak bersalah atau sememangnya DNA lelaki Y itu milik Anwar. Tetapi, penulis bukanlah hakim kes tersebut dan penulis agak optimis bahawa Yang Arif yang mengadili kes ini tentunya mahukan keadilan ditegakkan di negara ini.

Penolakan bukti-bukti yang diambil dari sel tahanan Anwar tersebut sebenarnya telah mendedahkan “misteri” siapakah gerangan lelaki Y tersebut. Penulis yakin bahawa sampel DNA lelaki Y yang diperolehi dari dubur Saiful oleh pihak forensik memang sepadan dengan DNA yang diperolehi dari bahan bukti yang ditolak mahkamah itu.

Justeru itulah maka pihak peguambela Anwar bermati-matian memohon kepada mahkamah agar menolak bahan bukti tersebut. Jika DNA tersebut tidak sepadan dengan DNA lelaki Y, takkanlah mereka nak menolak pula? Jika DNA itu tidak sepadan, tentunya pihak pendakwa pun malu nak dakwa Anwar.

Pada penulis, sama ada Anwar beri atau tidak sampel DNAnya adalah tidak penting lagi. Penolakan bahan bukti tersebut sudah jelas membuktikan secara langsung (indirectly) bahawa sememangnya DNA lelaki Y itu adalah sepadan dengan DNA Anwar. Penolakan bahan bukti oleh mahkamah tersebut hanyalah satu lagi penolakan “teknikal” yang diputar alamkan oleh pihak peguambela Anwar untuk melambat-lambatkan kes.

Biarpun begitu, secara moralnya, kita sudah dapat meneka siapa pemilik DNA lelaki Y tersebut. Cuma, mahkamah perlukan pembuktian yang lebih kukuh dan Anwar perlu memberikan sampel DNAnya untuk membuktikan sama ada dia bersalah atau sebaliknya.

Pihak pendakwa sudah memohon mahkamah mengeluarkan perintah supaya Anwar menyerahkan DNAnya untuk diuji “semula”. Itu adalah protokol undang-undang.

Persoalannya, mengapakah Anwar begitu “liat” untuk menyerahkan sampel DNAnya untuk diuji? Malah dikhabarkan bahawa Azmin dan Shamsidar juga begitu konsisten menyarankan kepada Anwar agar tidak menyerahkan DNAnya. Mengapa pula begitu? Apa kaitan DNA Anwar dengan Azmin dan Shamsidar? Ada “apa-apa”kah di antara mereka bertiga?

Beberapa siri demonstrasi secara aman telah dan akan diadakan oleh NGO-NGO bagi mendesak Anwar untuk memberikan DNAnya untuk diuji sebagai pembuktian mahkamah. Menurut khabar, demo tersebut juga bakal disertai oleh beberapa orang blogger dan aktivis tersohor. Namun, mahukah Anwar memenuhi desakan-desakan rakyat, NGO-NGO dan blogger-blogger ini?

Anwar sering menggunakan nama “rakyat” untuk menuntut perkara yang bukan-bukan dari Kerajaan. Nah! Sekarang jelas sekali “rakyat” sendiri yang mendesak agar Anwar menyerahkan DNAnya secara sukarela kepada pihak mahkamah untuk diuji. Tundukkah Anwar pada kemahuan “rakyat” ini?


SIAPA PEREMPUAN INI.....

on
Tercuci daripada fitnah....Pelakon recycle wayang Sodomi I... yang diusung ke sana ke mari sebijik macam tilam yang sudah bertompok dan tercemar, dalam wayang tersebut, berkata... yang dirinya telah disucikan daripada fitnah.

Dia mendakwa.... memoir 'pak angkat' dialah yang telah menyucikan dirinya daripada fitnah tersebut. Oh yeah...??

Ha...ha... ha... Si sicko betino percayakan another sicko jantan. 'Jantan' on the outside jer. Jantan undercover.... 'Jantan' yang tak berani berdepan. Kedua-duanya.... sickos!! Two individuals yang soobsessed dengan seorang manusia bernama Anwar bin Ibrahim. Itulah hebatnya, Anwar Ibrahim. Dia bisa bikin orang jadi GILA!! 

OMG... ya Allah, si sicko betino ni suka flatter dirinya sendiri. Eeiiyaa.... soooo... soooo... perasan. Suka flatter dan suka bodek. Dia tak sedar ke yang memoir 'bapak angkat' dia tu... is full of shit. Shit yang ditulis oleh sicko... yang dendamnya membara terhadap Anwar Ibrahim dan mereka yang tak sehaluan dengannya. 

Apa-apa pun, mampuih pi la hang Ummi oii.... Hak hang nak percaya atau tak percaya. Itu hang punya pasai. But, orang yang waras kata.... percaya hang pada memoir si tua tu, percaya yang ada makna. Hanya hangpa berdua jer yang tahu apa maknanya....

Ha... ha... ha.... 

Kata Ummi.... 'Buku Dr M bukti saya tidak fitnah Anwar' [sini]

Hanya si sicko yang akan percaya dan faham another sicko. And... sad to say, both of them, are very-very 'sick' indeed!!Anwar: Kami akan ambil alih, tetapi tak macam di Mesir

on

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa usaha Pakatan Rakyat untuk mengambil alih kerajaan akan dilakukan mengikut proses demokrasi, melalui peti undi dan pilihan raya umum.

Berucap di majlis pelancaran Buku Jingga dan majlis mengumpul dana PKR Wilayah Persekutuan malam tadi, Anwar berkata Pakatan Rakyat tidak akan mengikut apa yang berlaku di Mesir dan Tunisia.

“Kita tak nak buat benda-benda seperti di Mesir atau Tunisia. Jika kita mahukan demokrasi, kita akan lakukannya melalui peti undi dan melalui pilihan raya umum.

“Dan kami di sini untuk menang,” berkata Anwar, yang juga ketua umum PKR.

Katanya, Malaysia ialah sebuah negara yang hebat dan cantik dan ia tidak sepatutnya dipimpin oleh mereka yang korup dan tamak.

Tunisia berdepan dengan penentangan rakyat Disember tahun lepas. Apa yang bermula sebagai demonstrasi rakyat, merebak ke seluruh negara itu, dan akhirnya mengakibatkan kejatuhan Presiden Zine El Abidine Ben Ali. 

Ia diikuti oleh demonstrasi di Mesir sehingga membawa kepada penyingkiran Presiden Hosni Mubarak - yang memerintah negara itu selama 30 tahun.


Sabri sahkan subsidi bebankan kerajaan!!!

on

Neh berita pendek untuk korang.. 

baca bebaik.. bukan aku kata tapi sabri yang kata..
Hah..nampak tak apa yang aku dah tandakan tue..

Hermm.. yang bayar cukai..

aku, ko, kita.

Yang terima gaji hasil cukai..

dia, mereka, kerajaan, wakil rakyat..

Yang lantik mereka..

aku, ko, kita..

Yang mengatakan kita membebankan mereka..

dia, mereka, kerajaan..

Patut ke?

Lue fikir sendiri..

Ameno : Kalau membebankan kerajaan.. sila turun dari pemerintahan negara dan berikan kepada pemimpin yang boleh mentadbir negara untuk rakyat.

http://amenoworld.blogspot.com


Sodomy 2: Has Anwar lost the perception war?

on

In Finally, It's a matter of Perception (read via Hantu Laut's tweet, with thanks), Raja Petra Kamaruddin says Anwar is losing the war and blames the PM wannabe's advisors.

The way the case is dragging on with postponement after postponement is setting tongues wagging. They are asking: why doesn’t Anwar get the trial over and done with? Would it not be better that we get to the bottom of this whole thing and once and for all resolved the matter? 
The DNA issue is another matter that is confusing most people who are now asking what is Anwar trying to hide. They are asking: why not do a DNA match and prove once and for all that he is innocent? Maybe there is a legal strategy here that we are not being told about. But it certainly leaves a lot of questions unanswered. 
Let me say it again: Anwar is losing the perception war. Many who used to curse Tun Dr Mahathir Mohamad in Sodomy 1 and swear that Anwar was being framed are not cursing Najib Tun Razak in Sodomy 2 and feel that maybe the allegation could be true. 
Nobody knows more about the magic of perception and the so-called court of public opinion than RPK. He has weaved his magic not only for Anwar but for Ku Li, to whom he is still close, and Dr Mahathir. And if Pet or Pete had not been on our side at the right time (back in 06 when he was close to Dr Mahahtir and in 07 and the early part of 08) to try the previous administration, it might have been harder to take down Pak Lah and his band of merrymen.

Tomorrow, the Sodomy ll trial will listen to submissions with regards to the Prosecution's application that the Judge compel Anwar to provide a DNA sample. RPK's guess that "maybe there is a legal strategy (on Anwar's part) here" will be tested. In the meantime, however, Anwar continues to lose our confidence. People have been coming out to ask the de facto Opposition leader to get the trial over and done with. There was a gathering in Ipoh by a group of ladies yesterday and one more is being planned for 4 pm today. There is also one planned in front of the PKR headquarters in Tropicana, KL. (Pic above is taken from Big Dog's posting here).

But all these little political games are not important by tomorrow when the trial resumes. Another Brick in the Wall, who used to work very closely with RPK (and vice versa) before March 2008, has been reliably informed that there is, indeed, a strong case - and cause - to compel the judge to compel Anwar to go through a DNA match. 

Bad news for Anwar's advisors. RPK is right: Anwar should have fought Sodomy ll as a legal battle or political battle, but NOT both.http://rockybru.com.myKes Liwat 11.....Sharkar on judge's power to order for DNA sample.

onNothing piss a lawyer off than those untrained trying to write agreements or interpret the law by themselves. They have valid reasons to demand so but for some sneeky feeling, will not discount it could be commercial reason too.

However, there will be no attempt to interpret the law of Evidence, Evidence Act 1950 with regard to Anwar's Sodomy II case by our own. What is written is based on learned experiance and view of a lawyer friend.

The court had just detoured the prosecution plan to get Anwar based on forensic evidence of DNA found in Saiful's rectum that is expectedly supposed to match DNA samples left behind by Anwar on three items used in the detention lock-up - a "Good Morning" towel, toothbrush, and mineral water.

Supposedly there is nothing sinister about the samples. It is quite usual to gather such evidences and in that manner from suspected alleged rapist and sodomites. The legal basis is similar to other method of collecting evidences.
No suspects in the world will voluntarily give evidences that will incriminate them in the court of law. So police work is essentially to collect evidence involuntarily left behind.

Evidence follow what in legal circle (although not sure in Malaysia) described as abandoned rights.

Last week, the prosecution has applied for the court to order Anwar to give his samples. Anwar's response was typical politics as try to detour attention to alleged link of Najib and Rosmah in the death of Altantunya which has no relation to this case.

As emailed by our legal source, the application by the prosecution should be based on two clauses - Section 73 and 165 of the Evidence Act 1950.

Clause Section 73 empowers the court to direct anyone to provide signature, writing or seal samples for comparisan with those found left behind at the scene of the crime. Read S 73 below:
Comparison of signature, writing or seal with others admitted or proved
73. (1) In order to ascertain whether a signature, writing or seal is that of the person by whom it purports to have been written or made, any signature, writing or seal, admitted or proved to the satisfaction of the court to have been written or made by that person, may be compared by a witness or by the court with the one which is to be proved, although that signature, writing or seal has not been produced or proved for any other purpose.

(2) The court may direct any person present in court to write any words or figures for the purpose of enabling the court to compare the words or figures so written with any words or figures alleged to have been written by that person.

(3) This section applies also, with any necessary modifications, to finger impressions.
Note S 73(3) that apllies this clause to finger print. This naturally means it could be applicable to DNA "finger prints."

Off course, the defense team will claim literal interpretation to not apply to DNA "finger print.'

The court will decide on Monday.

Section 165 of the same Act empower discretion on the judge to order Anwar to give his DNA sample. It is basically saying that the judge ultimately responsibility is to see justice is done and truth is unveiled.


Judge’s power to put questions or order production

165. The Judge may, in order to discover or to obtain proper proof of relevant facts, ask any question he pleases, in any form at any time, of any witness or of the parties, about any fact relevant or irrelevant; and may order the production of any document or thing; and neither the parties nor their agents shall be entitled to make any objection to any such question or order, nor, without the leave of the court, to cross-examine any witness upon any answer given in reply to any such question:

Provided that—
(i) the judgment must be based upon facts declared by this Act to be relevant and duly proved;

(ii) this section shall not authorize any Judge to compel any witness to answer any question or to produce any document which the witness would be entitled to refuse to answer or produce under sections 121 to 131 if the question were asked or the document were called for by the adverse party; nor shall the Judge ask any question which it would be improper for any other person to ask under section 148 or 149; nor shall he dispense with the primary evidence of any document, except in the cases hereinbefore excepted.
Sharkar's Law of Evidence is quite clear on this particular clause. Few quotes below:
From the many authorities quote before, it is quite clear that under S 73 that the court may direct any person present (including the accused to) to give specimen writing or finger impression for the prupose of comparison. - pg 1319

For when he is exhibited voluntarily or by order, and even if the order goes to far, the evidence, if material, is competent. - pg 1320

The chief function of a judge is to see that justice is done between parties, and a too rigid adherence to set rules may sometime embarass the judge in the performance of his duties and defeat the end of justice. - pg 2488

He has a much higher duty to perform. He has to see not only is the proceeding is conducted strictly in accordance with the law, but to administer justice and to find out the truth. - pg 2489

With this object, the judge may also direct the production of any documents or thing. - pg 2489
It is not a personal opinion or attempt to play lawyer but quotes from an authority of law.

In the court proceeding, it was established as oral evidence without much resistance from defense counsell and any denial from Anwar that Saiful was sodomised by Anwar.

Medical examination had been done at it was found specimen of semen in Saiful's rectum and one dominant DNA that does not belong to Saiful was found.

The DNA profile from the semen was derived. Supposedly the DNA profile of samples obtained left behind "voluntarily" by the suspect should match with the DNA profile from the semen, if teh judge had rejected the evidence in the "trail within trial".

DNA forensic testing serves that purpose as in to identify the DNA found at a scene of a crime with that of a person.

DNA testing has the highest probablity value and on par with finger print. It's application is more versatile and wider application.

If Anwar is cooperative and gives his samples for testing without much wayang, it will answer and end all speculation of Anwar's guilt once and for all.

If he is innocent, the DNA will prove it. There is no need to beat about the bush. All ends here including so-called claim of prejudice against Anwar.

Politically, this is the opportunity for the leader of the justice party to prove he is a fighter of justice. What more when it is himself that is on the line.

Otherwise, it will be seen that proper application of law is only relevant on others but not on himself. He is beyond the law and it is up to his whims and fancy. Corrrect correct ...?

If Anwar refuse to uphold justice, then it is incumbent on the judge to not astray from his responsibility.

It is not just about justice for Anwar to be considered, there is also justice for the victim Saiful.


http://anotherbrickinwall.blogspot.com


Semua orang tidak ada jasa kecuali Dr Mahathir....Padan muka kau orang....

on

Ada beberapa rakan-rakan komentar dalam blog saya ini menuduh saya tidak tahu mengenang jasa Dr Mahathir semasa menulis sedikit komen tentang buku memoir beliau. Mereka meminta saya jangan memberikan komen negative tentang Dr Mahathir kerana jasanya banyak dan beliau tidak patut di kritik oleh sesiapa yang tidak berjasa seperti saya ini. 

Mereka membayangkan kepada saya bahawa Dr Mahathir terlalu banyak jasanya dan beliau tidak boleh di kritik jika ada kesalahan yang dilakukan oleh beliau. Bagi mereka hanya Dr Mahathir sahaja boleh mengkritik orang lain. Jika Mahathir mengkritik itu teguran ikhlas tetapi jika sesiapa yang mengkritik beliau orang itu ialah manusia yang tidak mengenang jasa namanya.

Dr Mahathir boleh memusuhi sesiapa tetapi tidak siapa pun, termasuk yang beliau musuhi itu memusuhinya. Dr Mahathir boleh mengkritik semua orang tetapi semua orang tidak boleh mengkritik beliau. Apa sahaja yang dilakukan oleh Dr Mahathir itu jasa namanya termasuk membunuh UMNO dan memusnahkan telapak perjuangan bangsa saya (kita) sendiri.

Dr Mahathir sewenang-wenangnya menuduh pemimpin lain berbelanja RM20 juta untuk membeli undi semasa perhimpunan agung UMNO (asal) pada tahun 1987 dahulu tetapi ada orang (pemimpin) yang menggunakan wang rakyat yang berbillion untuk menyelamatkan perniagaan seorang anaknya itu juga di anggap jasa. 

Menggunakan ratusan billion untuk membina projek raksaksa yang tidak penting itu jasa dan mengambil balik pembiayaan pelajaran dan biasiswa untuk anak-anak kita untuk belajar itu juga jasa.

Merugikan wang BNM dalam perniagaan mata wang asing sebanyak 30 billion lebih itu jasa dan sesiapa yang mengkritik isu ini tidak mengenang jasa namanya. Itu dikatakan fitnah.

Banyak lagi yang telah merugikan rakyat yang dilakukannya semuanya jasa. Sesiapa yang mengkritik itu adalah pembawa fitnah dan orang yang pendendam namanya.

Sesungguihnya semua orang ada jasa mereka: tidak banyak sedikit. Jasa tetap ada bergantung jasa itu kepada siapa. Botak Chin adalah perompak yang di tembak oleh penguat kuasa undang-undang lebih dari 20 tahun dahulu. Botak Chin tidak ada jasanya. Tetapi wang rompakan itu digunakannya untuk membantu peniaga-peniaga kecil di Jinjang dan di Kepong. Kepada peniaga-peniaga kecil yang dibantu oleh Botak Chin itu, mereka menganggap perompak itu adalah seorang yang berjasa setidak-tidaknya kepada mereka.

Semua orang berjasa. Tidak ada orang yang tidak berjasa, termasuk pemimpin-pemimpin kita. berbillion ringgit yang diperolehi secara haram itu digunakan untuk memperkayakan anak-anak dan keluarga dan itu adalah jasa setidak tidaknya kepada anak-anak dan ahli keluarganya.

Anggota tentera dan polis banyak jasa kepada negara. Petani yang besar dan kecil ada jasa mereka kepada negara. Pengayuh beca di Melaka banyak jasa mereka kepada industri pelancungan negara kita. Pegawai-pegawai dan penjawat awam ada jasa mereka. Negara perlukan jasa pemandu teksi. Begitu juga pemandu bas dan keretapi. 

Ada yang bertanya apa jasa saya selama ini kepada negara. Mungkin saya seorang di dalam dunia ini tidak ada jasa tetapi kita mesti akui selain dari saya seorang semua manusia yang lain dinegara ini ada jasa mereka.

Imam-imam dan bilal-bilal banyak jasa mereka kepada masyarakat. Pendeknya semua orang ada jasa. Menabur jasa ini bukan ‘privilege’ Dr Mahathir seorang. Malahan ramai yang menabur jasa kepada Dr Mahathir akhirnya di kecewakan oleh beliau sendiri.Mungkin Dr Mahathir patut berfikir dan mengenang jasa-jasa orang lain terhadap beliau sehingga beliau boleh memimpin negara selama 22 tahun.

Kita mesti ingat Muhammad saw lagi besar jasanya kepada dunia dan alam ini. Jasa Baginda pun selalu di lupakan umat sekarang ini. Kalau semua orang ingat kepada jasa, masakan ajaran Muhammad supaya jangan mengambil harta rakyat dilakukan dengan sewenang-wenangnya oleh setengah-setengah pihak yang mempunyai kuasa?

Tetapi yang orang ramai persoalkan itu ialah tentang kesalahan yang dilakukan terhadap rakyat. Rakyat tidak mahu menerima segalanya itu sebagai jasa kerana wang mereka diambil oleh pihak-pihak yang bertaraf tinggi melalui rompakan kolar putih melalui rasuah dan sebagainya yang dilakukan secara sistematik itu.

Teringat pula kepada satu kata perbidalan; ‘jika kita duduk di dalam rumah kaca jangan membaling batu ke rumah orang lain’.

Itu sahaja setakat ini.

http://aspanaliasnet.blogspot.com


Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List