Tipu Menipu Penipu......Tertipu

on Feb 10, 2012
PRM sahkan Shahrizat dipanggil, tapi Shahrizat dakwa dirinya datang secara sukarela

Meskipun Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Shahrizat Abdul Jalil mendakwa dirinya secara sukarela meminta untuk disoal-siasat, namun Pengarah Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mustafar Ali mengesahkan kepada MerdekaReview, bahawa Shahrizat dipanggil SPRM untuk memberi kenyataan.

Shahrizat Jalil, juga Ketua Wanita UMNO kembali bertugas di Kementeriannya pada hari ini selepas bercuti tiga minggu, berada di ibu pejabat SPRM pada jam 4 petang tadi, dipercayai ada kaitannya dengan siasatan isu National Feedlot Corporation (NFC). Menurut laporan The Star Online, Shahrizat mendakwa dirinya secara sukarela memohon untuk disiasat SPRM, melalui satu pesanan ringkas (sms) kepada wartawan media itu.

"Excuse me !! I am here at SPRM willingly. Have requested to be questioned and investigated so that no stone is left unturned. Enuff of wild allegations!" (Saya berada di SPRM secara sukarela. Saya meminta untuk disoal-siasat agar siasatan itu dilakukan secara menyeluruh. Cukuplah tuduhan liar!)

Namun demikian, ketika dihubungi MerdekaReview pada jam 6 petang, Pengarah Siasatan SPRM Mustafar Ali (gambar kiri) mengesahkan bahawa Shahrizat dipanggil untuk memberi kenyataan. Wartawan menyusul dengan memetik laporan The Star Online, bahawa Shahrizat mendakwa dirinya yang minta untuk disoal-siasat.

"Saya tak tahu apa dia cakap. Yang saya tahu dia dipanggil untuk beri kenyataan," kata Mustafar Ali. Bagaimanapun, apabila ditanya apakah soal-siasat ini berkaitan dengan isu NFC, beliau menamatkan perbualan sebelum wartawan sempat menghabiskan soalan.

Shahrizat Abdul Jalil adalah isteri kepada Pengerusi Eksekutif NFC, Mohamed Salleh Ismail, dan anak-anak mereka juga terlibat untuk menyandang jawatan dalam syarikat berkenaan. Sebelum ini, beberapa orang pemimpin Parti Keadilan Rakyat mendedahkan penyalahgunaan wang melalui NFC, dengan menyasarkan Shahrizat Abdul Jalil. Shahrizat yang enggan tunduk kepada tekanan pada awalnya, bagaimanapun mengambil cuti selama tiga minggu, mulai 12 Januari 2012 untuk memberi laluan kepada siasatan SPRM.

*Chan Wei See ialah Ketua Pengarang MerdekaReview. Photobucket

Jatuh Dalam Bilik Air....Meninggal.

on
Strok, sawan dan salur darah pecah antara risiko bahaya akibat tersembam

Usah pandang remeh pening, loya muntah selepas jatuh.

LAPORAN kematian akibat terjatuh dalam bilik air, khususnya membabitkan warga emas, termasuk wanita bukanlah asing. Ada yang mengaitkan kejadian itu dengan faktor usia lanjut manakala tidak kurang yang mengaitkannya sebagai takdir.


Itu sudah pasti, tetapi apakah kita akan membiarkan insiden yang boleh dielak atau lebih dipandang remeh, begitu saja tanpa menyelami apa sebenarnya punca kematian? Malah, apakah benar warga tua saja yang berisiko maut akibat terjatuh?

Hakikatnya, insiden terjatuh baik dalam bilik air atau di lokasi mana pun yang berlaku secara tiba-tiba boleh menimpa sesiapa saja, tanpa mengira usia. Dan kejadian terjatuh yang membawa kematian sudah pasti dikaitkan dengan satu punca yang dikenal pasti menjadi penyebab maut termasuk mempunyai penyakit kronik.


Lebih menghairankan, ada pula kes yang mana mangsa kelihatan sihat selepas terjatuh tetapi meninggal dunia beberapa hari kemudian. Mengapa berlaku sedemikian?

Pakar Bedah Otak dan Saraf KPJ Ampang Puteri, Dr Abdul Muin Ishak, menjelaskan keadaan seperti terjatuh di dalam bilik air seharusnya tidak dijadikan alasan kerana jatuh di mana-mana pun boleh mengakibatkan kematian. Apa yang penting ialah mengetahui punca sebenar dan kesan yang dialami selepas itu.
“Jika terjatuh disebabkan oleh punca yang jelas seperti bilik air licin, terlanggar bendul, terpijak kulit pisang dan sebagainya, pasti tiada soalan untuk dipertikaikan. Dan jika mengalami kecederaan, boleh segera dapatkan rawatan doktor.

“Tetapi, apa yang membimbangkan ialah jatuh secara tiba-tiba tanpa diketahui punca yang jelas. Jika seseorang jatuh tiba-tiba, pengsan sebentar dan tidak berupaya mengingati apa yang berlaku ke atasnya, dia seharusnya mendapatkan pemeriksaan lanjutan kerana khuatir ada pendarahan dalaman terutama bahagian kepala jika terhentak dan sebagainya,” katanya ketika ditemui di KPJ Ampang Puteri, baru-baru ini.

Katanya, mereka yang jatuh secara tiba-tiba boleh berpunca sama ada menghidap sawan atau tidak, angin ahmar peringkat sederhana (mild stroke) atau pun salur darah dalam otak pecah secara tiba-tiba.

“Sawan boleh berlaku dalam pelbagai jenis bukan saja yang mengeluarkan buih daripada mulut. Ada sesetengahnya yang mengalami pengsan sekejap-sekejap sejak dari kecil dan kadang-kadang ada yang sampai memorinya kosong secara tiba-tiba walau pun sebentar saja.

“Selain itu penyakit angin ahmar. Sebenarnya ramai yang mengatakan angin ahmar terjadi disebabkan oleh terjatuh secara tiba-tiba.

“Tanggapan itu salah kerana pesakit biasanya menghidap penyakit angin ahmar terlebih dulu tanpa disedari terutama kepada penghidap kencing manis dan darah tinggi disebabkan oleh 80 peratus salur darah tersumbat di dalam otak,” katanya yang memberi peringatan kepada semua supaya tidak mengambil ringan mengenai masalah ini.

Ujarnya lagi, bagi kes salur darah dalam otak pecah pula, ia boleh berlaku dalam dua cara iaitu ‘cerebral aneurysm’ iaitu bonjolan pada salur darah pecah secara tiba-tiba dan keadaan boleh menjadi teruk sehingga menyebabkan hilang kawalan. Kes seperti ini banyak berlaku kepada mereka yang berusia 40 hingga 60 tahun.

Selain itu, ‘arterio venous malformation’ iaitu salur darah yang banyak berkumpul secara tiba-tiba pecah. Ia biasa terjadi kepada mereka yang berusia 20 hingga 30 tahun.

“Bagi mereka yang berusia 60 tahun ke atas pula, mereka boleh mengalami keadaan ‘chronic subdurel hemetoma’ iaitu berlakunya pendarahan dalam kepala selepas terjatuh dan ia akan membesar dalam tempoh selepas dua minggu. Kesan yang dialami oleh golongan ini ialah sakit kepala berterusan, sangat pelupa, rasa lemah bahagian sebelah badan dan pandangan kabur,” katanya.

Menjelaskan lagi, katanya, apabila seseorang itu didapati pengsan dalam tempoh beberapa minit akibat terhantuk di kepala, ahli keluarga terdekat perlu memastikan adakah ia pengsan yang merunsingkan atau tidak kerana sangat berbahaya hingga boleh menyebabkan kematian.

“Pengsan boleh terjadi dengan dua sebab iaitu ‘cerebral concussion’ iaitu berlakunya gegaran pada otak tetapi tidak membabitkan kerosakan pada fungsi otak.

“Ia akan pulih sepenuhnya dalam tempoh 24 jam selepas itu. Kesannya, seseorang itu akan pengsan sekurang-kurangnya beberapa minit hingga ke setengah jam, pening, sakit kepala, loya, muntah sekali dan mengantuk.

“Ia tidak memudaratkan dalam tempoh berkenaan melainkan kesan itu berpanjangan. Apabila itu berlaku, besar kemungkinan berlaku pendarahan dalam kepala,” katanya.

Dr Abdul Muin berkata, keadaan lebih teruk apabila individu itu berulang-ulang muntah, sakit kepala berterusan dan sangat mengantuk. Jika ia berterusan melebihi dalam tempoh enam jam sehingga membawa kepada kesan ‘ confusion’ iaitu meracau, besar kemungkinan terdapat pendarahan di dalam kepalanya.

“Sekiranya berlaku, segera lakukan pemeriksaan di klinik atau hospital. Doktor akan melakukan pemeriksaan di bahagian mata dan sekiranya terdapat pendarahan dalaman anak mata akan membengkak sebelah jika di suluh dengan lampu picit serta tidak reaktif disebabkan oleh tekanan tinggi di dalam otak,” katanya.

Tetapi untuk memastikan seseorang itu bebas sepenuhnya daripada pendarahan di dalam otak akibat keretakan adalah tidak mudah kerana besar kemungkinan boleh berlaku ‘delayed haemorrhage’ iaitu pendarahan yang berlaku selepas beberapa jam kecederaan kepala. Mereka akan mengalami kesan seperti sakit kepala dan loya sedikit, selepas itu kembali normal seperti biasa.

“Dalam tempoh beberapa jam selepas itu, mereka akan muntah-muntah dan berasa sangat mengantuk yang disebabkan oleh keretakan pada tulang tengkorak. Ini juga boleh membawa kepada kematian.

“Tengkorak kepala yang mengalami keretakan akan mengeluarkan sedikit demi sedikit darah pada peringkat awal. Tetapi dalam tempoh beberapa jam tanpa disedari, ia menjadi semakin besar dan otak akan menjadi mampat dan kematian akan berlaku,” katanya.

Selain itu, Dr Muin turut menjelaskan lebih membimbangkan jika perkara ini terjadi ke atas kanak-kanak kerana mereka mempunyai saluran darah yang lebih banyak.

Katanya, adalah lebih baik membawa anak kecil yang terjatuh untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut dalam tempoh 24 jam kerana ia lebih selamat, tidak kira sama ada berlaku keretakan atau pun tidak.

“Kalau mereka muntah, tidak aktif, pengsan lama atau sekejap, loya adalah lebih baik masukkan mereka ke hospital untuk pemerhatian dan jika makin teruk, lakukan imbasan untuk melihat sama ada berlaku pendarahan atau pun tidak. Sebenarnya, ramai kanak-kanak meninggal dunia berpunca daripada ini.

“Mana tidaknya, kanak-kanak tidak tahu bagaimana untuk meluahkan kesakitan mereka. Ibu bapa pula tidak mempunyai pengetahuan mengenai kesan akibat terjatuh dan terhantuk di kepala. Lihat saja anak mereka sudah diam dan tidur, mungkin sudah elok. Tetapi sebenarnya tidak, tahu-tahu saja anak mereka sudah meninggal dunia,” katanya.

Sebenarnya, walau apa pun langkah pencegahan yang dilakukan, jika hendak terjatuh di mana-mana saja boleh berlaku dan semuanya terpulang kepada mereka untuk lebih berhati-hati dan elakkan daripada terhantuk di kepala. Ambil langkah yang tepat supaya tidak kehilangan orang tersayang.

INFO: Risiko jatuh
Pantau gejala atau perkembangan mangsa selama 24 jam
Jika ada sebarang keganjilan seperti lupa apa yang menimpanya, mangsa perlu dibawa ke hospital bagi pemantauan dan rawatan berkaitan.

Gejala/simptom perlu perhatian
Mangsa berulang-ulang muntah
Sakit kepala berterusan
Sangat mengantuk
Jika ia berterusan melebihi enam jam dan meracau, besar kemungkinan ada pendarahan dalam kepala.

Impak jatuh:
Kanak-kanak
Muntah, tidak aktif, pengsan lama atau sekejap, loya
Perlu dibawa dan dimasukkan ke hospital bagi tujuan pemerhatian
Imbasan perlu dibuat untuk melihat sama ada berlaku pendarahan yang menjadi punca ramai kanak-kanak meninggal dunia.

Individu berusia 20 hingga 30 tahun
'Arterio venous malformation' iaitu salur darah yang banyak berkumpul secara tiba-tiba pecah

40 - 60 tahun
Salur darah dalam otak pecah.
Berlaku dalam dua cara iaitu ‘cerebral aneurysm’ iaitu bonjolan pada salur darah pecah secara tiba-tiba dan keadaan boleh menjadi teruk sehingga menyebabkan hilang kawalan.

60 tahun ke atas
'Chronic subdurel hemetoma' atau pendarahan dalam kepala selepas terjatuh.
Pendarahan itu akan membesar dalam tempoh selepas dua minggu.
Antara simptomnya sakit kepala berterusan, sangat pelupa, rasa lemah bahagian sebelah badan dan pandangan kabur.Photobucket

Rita Rudaini - Badai Yang Melanda

onSIAPA yang mahu kisah rumah tangga menjadi berita utama akhbar dan media, namun itulah rencah yang harus ditelan aktres jelita Rita Rudaini Mokhtar, 36, apabila bernikah dengan pemain bola sepak kebangsaan, Aidil Zafuan Abdul Radzak, 25.

Bahagia yang diharapkan, air mata menjadi peneman. Rita yang ditemui di kediamannya pada hujung minggu lalu mengakui hati wanitanya terguris dan menangisi apa yang berlaku terhadap rumah tangganya.

"Tipulah kalau saya kata saya tidak pernah menangis atau bersedih dengan apa yang berlaku. Saya menangis untuk lepaskan segala beban yang ada di dalam hati. "Selepas itu saya boleh berfikir dengan selesa dan rasional. Jika saya pendam, kepala saya lagi berserabut.


Setiap orang yang berkahwin mengharapkan kebahagiaan tetapi mungkin sudah ini bahagian saya yang diberikan Allah. Saya terima dan laluinya dengan reda," katanya sambil memangku anak sulungnya, Airit Rayyan Rizqin yang kini berusia tiga tahun.

Bukan sekali tetapi kali ini sudah kali kedua rumah tangganya dilanda ribut sebegini. Pada Oktober 2010, Aidil membuat tuntutan hak penjagaan kekal terhadap anak sulung mereka, Airit Rayyan Rizqin dan permohonan perintah isteri kembali taat (nusyuz) yang turut difailkan di Mahkamah Tinggi Seremban.

Kemudian pada 20 Januari lalu, selepas Aidil keluar dari rumah mereka, Rita telah menerima surat tuntutan berhubung anak-anak mereka daripada Aidil dan kini perkara itu telah diserahkan kepada peguam yang dilantik oleh Rita. Sebelum itu, Rita terlebih dahulu telah 'berperang' di Twitter dengan kembar Aidil, Zaquan Adha yang juga suami kepada aktres Ayu Raudhah.

Biasa hidup berdiikari 

Meskipun bertimpa-timpa masalah rumah tangga dan hubungan bersama keluarga mertua melanda Rita, namun ibu kepada Aidit Rayyan Rizqin dan Airit Qaqa Arjuna yang baru berusia sembilan bulan itu kekal tabah mengharungi segala pahit manis kehidupan berumah tangga.

"Apapun masalah, tidak kisahlah rumah tangga atau masalah lain, besar atau kecil masalahnya, saya kena hadapi dan selesaikan dalam keadaan yang tenang.

"Saya sudah biasa hidup berdikari, sendirian dan tidak bergantung kepada orang lain, jadi saya boleh terima. Pengalaman yang lepas-lepas saya jadikan pengajaran dan panduan untuk saya," ujarnya yang popular dengan filem Mami Jarum.

Disoal di manakah dia mencari kekuatan untuknya terus berdiri dan menghadapi segala cabaran yang datang, balasnya sambil merenung panjang: "Kekuatan adalah diri saya sendiri dan bila ada anak, kekuatan itu bertambah.

"Saya kini bukan sahaja perlu tabah untuk diri sendiri tetapi juga anak-anak yang memerlukan perhatian saya kerana mereka masih kecil. Saya tidak mahu masalah saya dan suami menjejaskan anak-anak."

Sebelum bernikah dengan Aidil, Rita pernah bergelar janda selama tujuh tahun. Andai kata kemelut rumah tangganya tidak surut dan berakhir dengan perceraian sudah bersediakah Rita untuk hidup sekali lagi tanpa suami di sisi?

Lama termenung memikirkan jawapan yang tepat barangkali, jawab Rita: "Saya seorang yang berdikari, apa sahaja yang berlaku saya akan memandang ke depan dan tidak akan sesekali toleh ke belakang.

"Tidak ada orang yang berkahwin mahu bercerai, tetapi saya bersedia dan kekal positif dengan segala kemungkinan yang ditentukan Allah. Harapan saya hanya satu, walaupun apapun yang terjadi, saya hanya ingin yang terbaik untuk saya dan anak-anak, itu sahaja."

Hampir sebulan Aidil tidak pulang ke rumah, kata Rita yang tinggal bersama dua anaknya bersama seorang pembantu rumah, dia tidak pernah menghalang suaminya berjumpa anak-anak kerana sehingga kini mereka masih pasangan suami isteri.

"Walau apa yang terjadi, Aidil pada mata saya tetap seorang ayah yang baik, dia memang sangat sayangkan anak-anak dia," tuturnya.

Sikap terbuka 

Apabila rumah tangganya dilanda badai, Rita tidak mengambil sikap berdiam diri, sebaliknya dia cukup terbuka dalam memberi kenyataan kepada pihak media.

Impaknya, satu Malaysia tahu rentetan rumah tangganya. Rita bukan sengaja mencari kontroversi, apatah lagi kisah yang dipaparkan media adalah kisah rumah tangganya sendiri.

Bagaimanapun, Rita mempunyai sebab untuk berbuat demikian, sebabnya dia enggan hipokrit dengan dirinya dan juga orang di luar sana.

"Saya artis, orang kenal saya. Kalau saya sembunyikan perkara sebenar, lambat-laun orang tahu juga. Saya bercakap benda yang betul, daripada perkara ini keluar daripada mulut orang lain adalah lebih baik keluar daripada mulut saya sendiri, faktanya lebih tepat.

"Memang benar orang kata saya buka aib sendiri tetapi kalau itu perkara yang betul dan benar-benar terjadi kenapa saya harus sembunyikan. Akhirnya orang akan tahu juga, lainlah kalau saya ini bukan artis, saya berkahwin atau bercerai dan apa sahaja yang berlaku pada saya tiada siapa yang ambil peduli tetapi hakikatnya bukan begitu," bicaranya lagi.

Masalah rumah tangga yang dihadapinya sedikit sebanyak mengganggu emosinya. Sungguhpun begitu, Rita memastikan masalah itu tidak mengganggu kerjaya seninya.
"Memanglah bila bekerja emosi saya melayang daripada masalah yang saya hadapi. Masalah tidak akan pergi tetapi harus diselesaikan, sebab itu saya harus kekal positif.

"Tetapi bila bekerja, saya tidak akan mencampurkan masalah peribadi dengan kerjaya. Bagaimana besar masalah saya, kerja tetap kerja kerana itu sumber rezeki saya," katanya yang akan terlibat membintangi drama Dan Bila Esok dalam slot Azalea di TV3.


http://gambargambarpelik.blogspot.com
Photobucket

Altantuya - Tragedi Penuh Misteri Melibatkan VVIP Malaysia Bakal Terbongkar!

on
[Pagi ini nanti, di Mahkamah Rayuan, perbicaraan dua pengawal peribadi polis elit Malaysia Sirul dan Azhar yang dijatuhi hukuman mati pada dua tahun sembilan bulan yang lalu akan kerana mengambil upah membunuh penterjemah wanita Mongolia, Altantuya akan berlangsung lanjutan kat sini . Sempena itu jom kita imbas semula artikel lama yang mengenai tragedi yang penuh misteri ini kerana dikatakan melibatkan seorang VVIP negara]

Mahkamah Tinggi Shah Alam akan menjadi perhatian orang ramai dan media, apabila Hakim Datuk Mohd Zaki Md Yasin menyampaikan keputusannya dalam kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Keputusan Mohd Zaki bukan sahaja menjadi debaran kepada tiga tertuduh, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar (kedua-duanya anggota Unit Tindakan Khas, UTK) dan penganalisis politik tanah air Abdul Razak Abdullah Baginda, malahan kepada para pemerhati politik dan orang ramai.

Kes berprofil tinggi ini mencetuskan pelbagai spekulasi sehinggakan nama seorang pemimpin negara pernah dikaitkan dan menyaksikan babak-babak yang mengejutkan pada sepanjang prosiding. Kes pembunuhan Altantuya di mana mayatnya dilupus menggunakan bahan letupan di Puncak Alam berlarutan hampir dua tahun dan pihak pendakwaan akhirnya menutup kes pada 23 Jun lepas.

Sekiranya keputusan hakim memihak kepada pendakwaan yang berpendapat wujud prima facie terhadap ketiga-tiga tertuduh, mereka akan dipanggil membela diri manakala jika sebaliknya kesemua mereka akan dilepas dan dibebaskan.

Semua Tertuduh Yakin Akan DibebaskanKetika ditanya semasa perbicaraan apakah yang akan dilakukan sekiranya dibebaskan, Azilah, 32, yang mempunyai seorang anak angkat walaupun belum berkahwin berkata “terlalu banyak hendak dibuat, tetapi saya nak lepaskan rindu pada anak dahulu dengan memeluknya dan buat kenduri kesyukuran”.

Sirul Azhar, 36, pula hanya tersenyum dan sememangnya anggota UTK yang berkhidmat sebagai pengiring orang kenamaan ini amat sukar meluahkan perasaan. Beliau lebih banyak berdiam diri ketika di kandang tertuduh tetapi gemar meminta asam dan gula-gula daripda wartawan yang berada di belakangnya bagi menghilangkan rasa mengantuk.

Abdul Razak, 48, Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia pula menyatakan beliau berhasrat untuk bersama anak perempuan tunggalnya Rowena ke luar negara setelah semuanya selesai nanti.


Beliau sentiasa ditemani isteri, Mazlinda Makhzan, kedua ibu bapa dan ahli keluarga terdekat sepanjang perbicaraan tetapi pada peringkat awal, kehadiran Mazlinda tidak disenangi bapa Altantuya, Shaariibuu Setev yang menyatakan wanita itu telah mengeluarkan kata-kata kesat kepadanya hingga memaksa anggota keselamatan memastikan kedua-dua mereka tidak bertembung.

Sepanjang perbicaraan kes ini pelbagai peristiwa telah berlaku yang bukan sahaja melibatkan pertukaran hakim dan pendakwaan malah timbul juga perebutan antara dua peguam untuk mewakili tertuduh.

Gangguan Semasa Prosiding Berlangsung.

Selain itu, gelagat Abdul Razak juga kadang-kala mengejutkan dengan beliau beberapa kali mengamuk dengan menendang pagar kandang tertuduh dan “menyumpah orang tertentu”.

Dia adalah tertuduh yang paling kerap meminta peguamnya Wong Kian Kheong memohon perbicaraan dipercepatkan tanpa sebarang penangguhan hingga memaksa Timbalan Pendakwa Raya Tun Abdul Majid Tun Hamzah menempelak Wong dengan berkata bukan Abdul Razak seorang sahaja yang berada dalam penjara.

Kehadiran bilangan besar orang awam yang ada di antaranya berperangai ‘pelik’ ketika perbicaraan juga menunjukkan ada yang mahu mengambil kesempatan daripada publisiti meluas akan kes pembunuhan ini.

Mungkin pembaca tidak lupa kehadiran seorang wanita yang berpakaian seperti peguam yang mendakwa dirinya mewakili satu badan keamanan serta diberi kuasa oleh pegawai tertinggi polis dan Jabatan Peguam Negara. Beliau tidak mahu duduk di kerusi bahagian belakang setiap kali hadir dan pernah memaksa polis mahkamah meletakkan kerusi khas untuknya.

Beliau bukan sahaja sering menunjukkan aksi kurang senang dengan barisan pendakwa raya dan peguam malah ketika hakim bercakap dia akan menyampuk.Akhirnya satu laporan polis dibuat terhadapnya bagi mengelak prosiding terus terganggu yang bukan sahaja melibatkan suara rungutannya tetapi juga bunyi dua telefon bimbitnya.

Pernah juga di awal perbicaraan muncul seorang wanita (wanita lain dari tadi) mendakwa dirinya mewakili satu organisasi hak wanita dengan membawa poster mengutuk Abdul Razak kerana menurutnya telah membunuh wanita dengan kejam. Demonstrasi yang dilakukan seorang diri itu mencetuskan kemarahan polis kerana menganggu orang ramai serta perbicaraan yang sedang berlangsung hingga memaksa polis mengeluarkan amaran untuk membawanya keluar daripada perkarangan mahkamah.

Bagaimanapun, wanita lewat 40-an itu tanpa rasa takut berteriak dengan berkata, “Saya ada hak, polis cubalah halang saya dengan guna senjata api, biar orang awam jadi saksi”, sedangkan ramai yang menyaksikan peristiwa itu sedar bahawa polis tidak membawa sebarang senjata pun.

Ketika ditanya pemberita apakah perasaan Mazlinda melihatkan emosi orang ramai terhadap suaminya, beliau berkata, “Saya menyerahkannya kepada Allah. Razak tidak bersalah.”

Perbicaraan Berlangsung Selama 151 Hari

Azilah dan Sirul Azhar (Foto: Sirul baju hijau dan Azilah baju hitam) yang menutup muka mereka ala-ninja menjadi ikutan tertuduh kes-kes lain dan ketika ditanya mengapa mereka berbuat begitu Azilah berkata “Hidup ini masih panjang, ada yang perlu disembunyikan”.


Sepanjang perbicaraan selama 151 hari ini juga berlaku peristiwa mengejutkan apabila seorang anggota polis mahkamah Lans Koperal Othman Abdul Rahman, 47, rebah semasa membawa masuk ketiga-tiga tertuduh ke bilik perbicaraan dan disahkan meninggal dunia akibat sakit jantung.

Mengimbas kembali isu yang dihujahkan sepanjang perbicaraan lepas, Azilah dan Sirul Azhar (gambar bawah) yang dituduh membunuh Altantuya antara Lot 12843 dan Lot 16735 Mukim Bukit Raja, Shah Alam, antara pukul 10 malam 19 Okt dan 1 pagi 20 Okt 2006 dikatakan mengambil bahan letupan jenis PE (Plastic Explosive), detonator cord dan CLC (cutting liner charge) dari stor UTK dan mereka sememangnya mempunyai kepakaran mengendalikan bahan letupan.


Abdul Razak, yang didakwa bersubahat dengan dua anggota UTK itu pula didakwa melakukan kesalahan itu pada 18 Okt 2006 di pejabatnya di Tingkat 10, Bangunan Lembaga Getah Asli Malaysia (LGAM), Jalan Ampang di Kuala Lumpur dan dia didakwa mempunyai motif dalam pembunuhan itu berikutan tekanan dan ugutan daripada Altantuya.

Berdasarkan kepada keterangan saksi pendakwaan Deputi Supritendan Muhammad Koey Abdullah, bahan letupan itu berkemungkinan diletakkan dalam mulut dan bahagian atas badan Altantuya menyebabkan tulangnya berkecai manakala Ketua Jabatan Perubatan Forensik Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Mohd Shah Mahmood pula berpendapat ketika itu Altantuya telahpun dibogelkan kerana tiada sebarang cebisan kain dijumpai di tempat kejadian.

6,000 Mukasurat Nota Prosiding, Hujah Dan Nas

Bagaimanapun peguam J. Kuldeep Kumar dan Datuk Hazman Ahmad yang mewakili Azilah tetap menegaskan bahawa anak guamnya tidak terlibat dalam pembunuhan itu malah penemuan tempat kejadian di atas bukit itu juga bukanlah kerana ditunjukkan oleh Azilah kerana polis seolah-olah telahpun mengetahuinya terlebih dahulu.

Peguam Kamarul Hisham Kamaruddin, Hasnal Redzua Marican dan Ahmad Zaidi Zainal juga meletakkan anak guam mereka sebagai orang yang tidak bersalah dan teraniaya kerana kehadiran barang kemas Altantuya di rumah Sirul Azhar dan darah Altantuya pada selipar yang dijumpai dalam jeep Sirul Azhar dikatakan amat meragukan kerana sepanjang perbicaraan timbul percanggahan keterangan daripada beberapa penyiasat dan kenderaannya ketika itu boleh diakses oleh orang lain. (Foto: Altantunya dirakamkan oleh ayahnya di rumah mereka)

Wong yang mewakili Abdul Razak pula menyatakan pembunuhan Altantuya tiada sebarang kaitan dengan anak guamnya dan tiada sebarang bentuk arahan pembunuhan dibuktikan sepanjang perbicaraan. Beliau juga menimbulkan keraguan mengapa pihak pendakwaan tidak memanggil beberapa pegawai kanan polis untuk memberi keterangan.

Apa pun, segala hujahan dan keterangan dari 84 saksi akan dirangkumkan oleh hakim Mohd Zaki untuk membuat keputusan pada Jumaat ini yang akan meneliti 6,000 muka surat nota prosiding perbicaraan, hujah-hujah dan nas undang-undang yang telah dikemukakan oleh kedua-dua belah pihak.

Sebelum keputusan pertuduhan utama dibacakan, Mohd Zaki dijangka terlebih dahulu membuat keputusan terhadap permohonan pendakwaan untuk mencabar kredibiliti Lans Koperal Rohaniza Roslan (teman wanita Azilah) ketika memberi keterangan di mahkamah, keputusan bicara dalam perbicaraan tentang penemuan barang kemas Altantuya di rumah Sirul Azhar dan keputusan bicara dalam perbicaraan berhubung kenyataan polis bahawa Azilah yang menunjukkan tempat Altantuya dibunuh dan diletupkan.

Walau apapun, semua pertuduhan dan spekulasi akan terjawab pada Jumaat ini apabila Mohd Zaki menyampaikan keputusan yang ditunggu-tunggukan ini esok.

[Biarpun keputusan akan diumumkan Jumaat ini, namun rakyat sudah dapat meneka apakah keputusan yang bakal diumumkan nanti. Seandainya Jika ketiga-tiga tertuduh dibebaskan sama seperti apa yang berlaku kepada Hanef Basree dalam kes Noritta Samsuddin dulu. Maka siapakah pembunuh sebenar Altantunya?

Siapakah pula yang mengarahkan pengeluaran bom C4 dari stor UTK? Siapakah pula yang mengarah kedua-dua tertuduh terbabit berada dilokasi Altantunya berada. Tidak wujudkah satu keraguan tentang penglibatan "orang besar" dalam isu ini. Kenapa ia tidak dibongkarkan?

Jika mereka tidak bersalah sekali pun. Kes ini tidak boleh ditutup !! Kerana ada satu "rahsia besar" yang perlu dihuraikan. Jika tidak, maka akan pincanglah sekali lagi badan kehakiman negara ini. Maka itu, rakyat harus bangkit agar keputusan kes ini mesti "ada pembunuhnya"!!

Jika tidak, bagamaina Altantunya boleh mati dibom dengan menggunakan bom C4 yang hanya ada pada Angkatan Tentera Malaysia sahaja. Siapakah yang membenarkan bom itu digunakan untuk meletupkan mayat Altantunya?.

Semua ini adalah satu urutan daripada misteri kes yang sedang menanti keputusan itu. Sila rujuk artikel terdahulu kami tentang perkara ini]- pahangdaily
Photobucket

Elizabeth Wong Letak Jawatan...?

onParti Keadilan Rakyat (PKR) dilihat bersikap 'pilih bulu' apabila tiada sebarang desakan dibuat ke atas Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar negeri, Elizabeth Wong supaya meletak jawatan ekoran penyebaran gambar separuh bogelnya sebelum ini.

Sambil mempersoal keputusan taklimat tertutup pakatan rakyat tiga tahun lalu yang memutuskan Elizabeth perlu meletakkan jawatan, Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin berkata, kegagalan itu membuktikan pembangkang tidak sensitif berhubung isu moral pemimpin mereka.Dakwanya, dalam taklimat tertutup yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang tersebut memutuskan Elizabeth perlu melepaskan jawatan sebagai Exco Kerajaan Negeri dan juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan.

"Dalam taklimat yang turut dihadiri Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim itu, pucuk pimpinan PKR sebulat suara memutuskan supaya dia Elizabeth meletakkan jawatan.
"Namun sehingga hari ini, kita lihat Elizabeth masih bertugas dan perkara ini membuktikan pembangkang mengambil jalan mudah untuk berdiam diri," katanya ketika dihubungi "Utusan Malaysia" di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sikap berdiam diri pembangkang yang tidak mengenakan sebarang tindakan terhadap Elizabeth semenjak penyebaran gambar separuh bogelnya.

-sumber:utusan meloya


kah kah kah kah kah...

Zul Noordeng nie mmg pak lawak la...mmg bleh raja lawak..
Die nie sbenarnye KKS..maksudnye kurang kasih sayang..kah kah kah

cerita pasal elizabeth nie da lame da...kes die BF die kene kan die..
BF die amik gambar separuh bogel...Pastu sebarkan kat internet..
Pastu lari pg batam, indon..skang da kene tahan kat sane..
Padan muka...berani buat berani tanggung..


Pencacai umngok plak suke benor gunakan issue porno mcm nie utk lawan PR.
Matlamat dieorg nak menjatuhkan pihak lawan...sume tactics jijik umngok..
sbb klu lawan dlm PRU die dah tau akan kalah..So, terpakse la guna cara mcm nie.Aku mmg nak tgk sgt geng KKS dan katak lompat nie akan bertanding atas tiket ape dlm PRU nnt..kah kah kah kah..umngok ke bebas..klu bebas dieorg da kacau undi umngok..pastu Umngok plak xnak terima dieorg nie..kah kah kah..kite tunggu dan lihat je..Ke mane katak2 nie nak lompat. Keh keh keh


Gerai3Abdul


Photobucket

Ceramah PR di rumah Ketua Cawangan UMNO...?

on
Ini penangan besar bagi UMNO Perak.. seorang Ketua Cawangan UMNO sanggup memberikan rumahnya untuk pimpinan Pakatan Rakyat berceramah.

Apa makna semua ini? Aku percaya ini bukannya kebetulan. Bermakna orang UMNO sendiri sudah hilang kepercayaan kepada UMNO serta BN.

Ekoran terlalu banyak kontroversi yang melanda UMNO seperti skandal NFC, isu boros Rosmah Mansor yang tidak dapat ditangani oleh pimpinan UMNO BN secara bijak.

Tindakan yang di buat pimpinan UMNO BN tidak menyakinkan rakyat serta ahli UMNO sendiri. Ini petanda UMNO Perak bakal melalui pusingan yang amat getir di PRU 13 nanti.

PANAS!!! Ketua Cawangan UMNO benarkan rumahnya dijadikan tempat ceramah Pakatan
Mesti esok Pak Chik ni akan dapat surat tunjuk sebab kenapa dia tak boleh disingkir dari Umno kerana telah membenarkan rumah nya digunakan sebagai tempat ceramah PKR. ... dan pak chik ni juga akan terus menghantar borang penyertaan dalam PKR. hhahahahha

Zambry macamana ni? ... Depa dah tak suka kat hang dah ... hahahahaha


SUMBER :  Twitter CheGu Bard
Photobucket

Hasan Ali Kena Kutuk...?

on

Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP) hari ini mengecam dan mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan oleh Dato Dr. Hasan Ali yang dibuatnya di Bandar Baru Bangi bahawa terdapat usaha oleh pihak-pihak tertentu terutamanya Pakatan Rakyat yang kononnya berhasrat untuk mewujudkan negara Malaysia sebagai sebuah negara republik serta menggugurkan Perkara 153 Perlembagaan Malaysia.

Lanjutan dari kenyataan beliau yang tidak mengambilkira soal integritikaum telah mendatangkan situasi panik dikalangan rakyat Malaysia yang majmuk ini.

Apakah kenyataan tersebut dibuat bagi kepentingan politik murahan demi bagi tujuan meneruskan survival politik beliau? Ianya sangat memalukan orang-orang melayu.

KMPP menilai situasi Dato Dr. Hasan Ali sekarang lebih menonjol dan bebas mengeluarkan kenyataan yang melampaui keraguan munasabah kerana terdapat immuniti yang diberikan disamping mendapat liputan daripada pihak media tempatan.

Gara-gara dipecat dari Parti PAS maka kesempatan tersebut digunakan sebaik mungkin menerusi anjakan motivasi untuk mencari publisiti.

Kenapa sewaktu beliau masih bersama PAS dahulu perkataan “PARASIT” tidak digunakannya dan hanya setelah dipecat barulah pemimpin professional Islam ini melabelkan perkataan tersebut secara drastik?

Kenapa perlu tunggu hingga dipecat baru bertindak dan tidakkah situasi tersebut dilihat sebagai membalas dendam? Bekas exco ini sepatutnya melepaskan jawatannya terlebih dahulu dalam Kerajaan Negeri Selangor jika sudah tahu bahawa ada seteru dari Parti PAS yang menghalangnya dari melaksanakan hukum Islam.

Cerminlah diri sendiri sebelum menagih simpati dari rakyat atau alasan dianiayai.

Jika beliau berpendapat dengan mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang berasaskan kepada khabar angin dengan hasrat untuk menakutkan rakyat di negara ini maka ini bermakna beliau menggali lubang sendiri.

Jangan menjadikan agenda Melayu, Islam dan Raja-raja Melayu sebagai perisai bagi tujuan menyatupadukan melayu dinegara ini, tetapi pada masa yang sama meraih sokongan bukan melayu diatas tiket JATI yang kononnya akan menjadi bentang ketiga dalam arena
politik negara.

Situasi sebegini hanya akan ditolak oleh rakyat berfikiran waras.

Walaubagaimanapun pihak KMPP menyanjung tinggi hasrat beliau untuk mewujudkan satu NGO berbilang kaum yang dikenali sebagai JATI.

Namun kepada rakyat Malaysia soal tersebut tidak relevan serta sama sekali tidak penting. Yang lebih penting adalah harus ada sebuah Kerajaan yang dapat memberikan keutamaan kepada soal kebajikan serta ekonomi yang manpan kepada rakyat.

Rakyat lebih bijak menggunakan minda sebagai pengundi demi bagi memastikan hak mereka terpelihara daripada membuang masa mendengar motivasi yang akhirnya mendatangkan defisit kepada mereka.

Oleh yang demikian tanpa prasangka pihak KMPP mencabar Dato Dr. Hasan Ali menunjuk bukti bahawa negara Malaysia akan menjadi sebuah negara Republik dan Perkara 153 dalam Perlembagaan Negara akan digugurkan.

Sekiranya Pakatan Rakyat berkuasa, kenyataan yang berteraskan khabar angin daripada seorang pemimpin professional seperti beliau adalah tidak boleh diterima sama sekali.

Ianya hanya menyerlahkan sikap serta peribadi beliau yang sebenarnya. Maka rakyat boleh menilai siapakah sebenarnya Dato Dr. Hasan Ali.

Dalam masa yang sama pihak KMPP atas nama rakyat Malaysia turut mendesak agar pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat khususnya Parti DAP dapat memberikan penjelasan serta jawapan yang terang apakah benar seperti mana didakwa oleh Dato Dr. Hasan Ali tersebut?

Apa jua penjelasan nanti akan dianggap sebagai janji oleh pihak Pakatan Rakyat yang bakal disaksikan oleh seluruh rakyat Malaysia.

KMPP melihat kenyataan Dato Dr. Hasan Ali tersebut sebagai amat serius dan tidak boleh berkompromi kerana ianya melibatkan kesejahteraan kaum dinegara ini. Sesungguhnya inilah satu kenyataan berbentuk “PARASIT” daripada seorang pemimpin atau wira yang tidak didendang.

Sekian, terima kasih.

KONGRES MELAYU PULAU PINANG

.................
RAHMAD BIN ISAHAK
PRESIDEN (KMPP), (019-472 8509)Photobucket

Siapa 'Anggota Parlimen' Islam Yang Menolak Usul RUU Murtad

onPAS sudah tiga kali membawa Rang Undang-Undang Persendirian (Murtad) di Parlimen sejak 1990 oleh Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang untuk mengawal murtad.


Malangnya usul yang memerlukan cadangan daripada anggota kabinet tidak diangkat walaupun sidang Parlimen habis.


Siapa 'Anggota Parlimen' Islam yang menolak Usul RUU Murtad itu kalau bukan UMNO...........Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib menegaskan bahawa untuk memastikan murtad tidak berlaku di negara ini ialah dengan meluluskan Rang Undang-undang Hudud di Parlimen dan bukannya di stadium yang turut menangani masalah hukuman riddah.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim sepertimana yang dilaporkan Utusan Malaysia hari ini.
Mashitah berkata, hala tuju perjuangan PAS kabur kerana PAS tidak menyokong Akta Murtad dan penganjuran Himpunan Sejuta Umat (Himpun) di Stadium Shah Alam Sabtu lalu.

Kenyataan Harun dalam Harakahdaily hari ini merujuk kepada usaha yang telah dilakukan oleh PAS sebelum ini untuk memerangi murtad termasuk membawanya ke parlimen.

Katanya, PAS sudah tiga kali membawa Rang Undang-Undang Persendirian (Murtad) di Parlimen sejak 1990 oleh Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang untuk mengawal murtad.
“Malangnya usul yang memerlukan cadangan daripada anggota kabinet tidak diangkat walaupun sidang Parlimen habis,” ujar beliau.

Tolak hudud tapi sokong Akta Murtad

Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau menyokong idea agar digubal satu undang-undang khusus mengawal murtad di negara ini tetapi pada masa yang sama menyoal sama ada pihak yang menentang hukum hudud boleh menerima undang-undang sedemikian.

“Saya diminta untuk memberi respons tentang isu Akta Murtad, saya menyokong.  Cuma saya musykil, bolehkah orang yang menentang hudud menyokong Akta Murtad?”, soal mursyidul Am PAS itu dalam satu mesej menerusi laman sosial Facebooknya baru-baru ini.

Sehubungan itu kata beliau, liputan berkaitan dengan undang-undang itu ”hanyalah mainan media, sampai masanya Umno dan seluruh media massa akan senyap.”

Ketua Pemuda PAS Selangor, Hasbullah Mohd Ridzuan menyifatkan kenyataan Menteri di Jabaran Perdana Menteri, Dato’ Seri Jamil Khir Baharom mengenai perhimpunan itu mengesahkan kegagalan Umno selama ini untuk menjaga agama Islam di negara ini.

Katanya, sepatutnya Umno yang mendabik dada sebagai pembela orang Melayu dan Islam telah memartabatkan Islam di tempat yang selayaknya. Namun setelah 54 tahun Umno memerintah negara ini agama Islam semakin terpinggir dari pengamalan masyarakat Islam masa kini.

“Kerajaan memandang serius deklarasi 10 perkara oleh Himpun,” kata Jamil Khir selepas merasmikan Seminar Kewangan Islam untuk pentadbir-pentadbir masjid peringkat negeri Kedah di Jitra kelmarin.

Kerajaan persekutuan katanya akan mengambil tanggungjawab dan memberi keutamaan untuk tindakan selanjutnya berhubung tuntutan itu, antara lain mendesak penggubalan undang-undang khusus bagi membendung gejala murtad dan kegiatan memurtadkan umat Islam.

Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria pernah menggemparkan negara ini apabila beliau memberitahu jumlah umat Islam yang murtad melebihi 250,000 sehingga menimbulkan ketegangan di sekitar bandaraya Ipoh pada suatu ketika dulu.FMT

Photobucket

Kadir Sheikh Fadzir - Kesian UMNO Sudah Menyimpang Jauh

on


Bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir hari ini membidas tindakan pemimpin Umno yang mahu merujuknya ke Jawatankuasa Disiplin parti itu ekoran beberapa kritikannya.

"Saya tak ada masalah apa, saya pun tak bergantung hidup pada parti, cuma saya kesianlah kerana Umno sudah menyimpang jauh," katanya.

Presiden Umno, Datuk Seri Najib 27 Januari lalu memaklumkan, Tan Sri Kadir akan dirujuk kepada Jawatankuasa Disiplin Umno berikutan beberapa kenyataan yang dibuat oleh beliau.

Tindakan diambil Umno berikutan beberapa siri temubualnya dengan media alternatif khususnya dengan TVPAS (Harakahdaily), MobTV dan Malaysiakini.tv yang menyentuh isu pembelian undi pilihan raya yang sedang berjalan dan kegagalan BN melaksanakan agenda bumiputra yang ditafsir sebagai menghentam parti.

"Pandangan yang saya beri dalam rakaman ini tidak sampaipun 10 peratus dari apa yang kami Pemuda Umno dan yang lain-lain pada tahun 60an dan 70an dahulu pernah berhujah, mengkritik dan memberi pandangan termasuk yang pedih terhadap pimpinan parti.

"Kepada Jawatankuasa Disiplin pula tidaklah perlu bersusah payah untuk menyiasat saya kerana saya akan menghantar kepada mereka rakaman-rakaman ini yang penuh dan tidak diedit," katanya pada sidang media di pejabatnya di Mines Waterfront di sini.

Salinan rakaman temubual itu menurutnya akan dihantar kepada pejabat Umno selewat-lewatnya minggu depan.

Pada temubualnya dengan TVPAS dan Harakahdaily Januari lalu, Abdul Kadir mendedahkan jentera BN sekarang sedang masuk ke kampung-kampung mengedarkan wang tunai yang juga disebutnya sebagai strategi "bom" untuk tujuan membeli undi pada pilihan raya.

Dalam isu agenda bumiputra pula, dalam temubual itu beliau mendakwa kerajaan BN telah gagal meletakkan kedudukan sosio ekonomi bumiputra di tahap sepatutnya sedangkan BN sudah diberi tempoh 50 tahun memerintah.

Ianya termasuk kemudahan pinjaman 30 peratus kepada syarikat kecil bumiputera yang kini sudah dihentikan.

"Kalau benda macam ini pun saya tak boleh bagi pandangan, apa dah jadi dengan Umno. Saya ni orang lama, kaji la dulu apa yang orang kritik.

"Datuk (Sri) Najib pernah buat lawak kata wujud dilema dalam Umno 'jika beri salah, tak beri kalah', maknanya ini (politik wang) sudah jadi tabiat yang diterima dalam Umno," katanya yang juga bekas Menteri Penerangan dan Komunikasi.

Menyifatkan rasuah politik oleh Umno itu sebagai perbuatan hodoh dan ketinggalan zaman, Abdul Kadir juga mendakwa wujud keadaan di mana mereka perlu membayar wang kepada rakan-rakan seperjuangan untuk mendapat tempat dalam parti termasuk jawatan tertinggi.

Selain itu, beliau juga menasihatkan pemimpin Umno agar tidak menuding jari kepada pihak lain berhubung kegagalan perlaksanaan agenda bumiputera.

"Jangan persalahkan orang Cina atau parti-parti politik Cina di atas kegagalan pimpinan kita (Umno) sendiri untuk meletakkan kedudukan sosio-ekonomi bumiputera ditempat yang adil dan sepatutnya," katanya lagi.

Beliau yang kini memegang jawatan Timbalan Presiden Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) juga mendakwa, tindakan Umno ke atasnya itu hanya mengesahkan pandangan rakyat selama ini bahawa Umno sekarang bukan sebuah parti demokratik.

Menurutnya, ia berbeza dengan Umno zaman penubuhannya oleh Datuk Onn Jaafar dahulu yang benar-benar demokratik dan mendengar pandangan semua pihak.

Ditanya jika Umno akan mengambil tindakan terhadapnya, beliau berkata ianya bukan masalah baginya.Photobucket

Najib ‘Gadai Akidah’ Hadir Upacara Thaipusam Di Batu Caves, Tegas Harussani

on
 Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria melahirkan rasa terkilan dengan sikap Datuk Seri Najib Razak yang “menggadai akidah” apabila hadir dalam upacara keagamaan sempena sambutan perayaan Thaipusam di Batu Caves baru-baru ini.

Tegas Harussani, walaupun sudah ditegur setiap tahun namun perdana menteri itu seolah-olah tidak memandang berat akan kepentingan agama Islam dan akidah.

“Ini perbuatan syirik, saya tidak tahu mengapa jadi macam ini... sedangkan perayaan kaum lain kita tidak boleh sambut ini pula hadir di rumah ibadat mereka.

“Bagaimana boleh terlajak macam ini, sepatutnya perdana menteri wakilkan menteri beragama Hindu untuk menggantikan dirinya... sebab umat Islam tidak boleh terlibat dalam sambutan perayaan agama lain,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Beliau menambah menteri hal ehwal agama Islam atau penasihat agama sepatutnya menasihatkan Najib agar tidak hadir dalam perayaan itu.

“Kita tidak boleh sambut (perayaan agama lain), mereka lakukan upacara keagamaan dan kita sebagai umat Islam tidak boleh hadir... itu upacara ibadat mereka.

“Sebagai perdana menteri, Najib sepatutnya sedar dan menghantar wakil. Saya sudah tegur perkara ini setiap tahun namun tidak dipedulikan,” katanya menambah Najib wajar mencontohi sikap perdana menteri terdahulu yang menghantar wakil masing-masing.

Pada 7 Februari lalu, Najib menghadiri sambutan perayaan Thaipusam di Batu Caves selain turut mengumumkan peruntukan awal berjumlah RM2 juta untuk membina pusat kebudayaan di kawasan itu.

Najib yang lengkap berpakaian Kurta berwarna kuning muda ditemani isteri Datin Seri Rosmah Mansor, mengakui gembira untuk turut sama memeriahkan Hari Thaipusam dan ini merupakan kali ketiga beliau mengunjungi Batu Caves sempena perayaan itu sejak 2010.

“Jangan gadai akidah kita, hukumnya syirik apabila kita hadir dalam perayaan mereka seperti kita merestui agama kaum lain... kita sepatutnya menjauhi perbuatan khufur yang boleh merosakkan akidah.

“Perkara ini serius kerana ia masalah akidah, saya wajib tegur... kalau tidak mahu dengar terpulang,” kata Harussani menambah tiada halangan sekiranya menghadiri majlis rumah terbuka tetapi bukan upacara keagamaan.


sumber
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH AKH


woit...GADAI AKIDAH?... kah kah kah...


woit...BERAPA HARGA SEKILO AKIDAH MAT MONGOL.... kah kah kah..


woit... KALAU DAH GADAI...APAKAH MAT MONGOL SUDAH MURTAD?.... kah kah kah..


woit... APA SUDAH JADI?..... kah kah kah....


woit...MANA DIA PEJUANG DAN PENJIHAD ISLAM?.... kah kah kah..


kah kah kah...MANA DIA HASAN ALI.... kah kah kah...


kah kah kah...MANA DIA CIK GU AZAMI.... kah kah kah..


kah kah kah...MANA DIA MAT BISUL..... kah kah kah...


kah kah kah...MANA DIA NGO MELAYU ISLAM...kah kah kah...


woit..CAKAP BERJUANG UNTUK ISLAM.... kah kah kah..


kah kah kah...CAKAP NAK PERTAHAN AKIDAH.... kah kah kah...


woit...KENAPA TAKUT KE NAK BERSUARA.... kah kah kah..


kah kah kah...KENAPA MENIKUS....TAKUT KENA PELEMPANG KE.... kah kah kah....Photobucket

Rosmah Pun Dapat Elaun

on


Dia dah buat lagi dah. Tak habis-habis asyik cerita Rosmah sahaja yang keluar. Rupa-rupanya, sebagai isteri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Rosmah layak untuk mendapat elaun perbelanjaan tertentu seperti elaun makan, penginapan, sara hidup dan pakaian panas. Inilah pertama kali rasanya, kami dengar yang bahawa isteri perdana menteri boleh menuntut elaun-elaun tersebut.

Berikut merupakan kenyataan dari Perdana Menteri sendiri berikutan soalan yang dikemukakan Liew Ching Tong, wakil DAP dari Bukit bendera.

“Ia termaktub di bawah Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980 (Akta 237) berkenaan elaun-elaun dan keistimewaan bagi Perdana Menteri.”

“Akta itu menyatakan isteri Perdana Menteri yang mengiringi semasa lawatan rasmi atau semasa membuat lawatan rasmi secara bersendirian ke luar negara atau dalam negeri adalah layak menerima dan menuntut perbelanjaan seperti kelayakan elaun makan, penginapan, sara hidup dan pakaian panas.”

Haish.. Sapa yang jadi Perdana Menteri sebenarnya ni? Yang buat kerja si suami, yang si isteri mengiringi pun dapat elaun jugak? Gaji dan elaun Najib pun dah cukup dah nak buat belanja sara diri kalau ada lawatan. Melainkan kalau pergi membeli-belah sampai tak ingat dunia, itu lainlah. Memang tak cukup.

Yang kami kecewa di sini, tidak perlulah isteri Perdana menteri untuk menuntut elaun. Tidak ada apa peranan pun. Yang berurusan hanyalah si suami. Yang tukang teman pun dapat elaun sekali apa kes. Cubalah fikir wahai pemimpin. Tak cukup ke hampir RM 50,000 elaun dan gaji Perdana Menteri untuk tampung perbelanjaan isteri?

Dah cukup banyak dah tu RM 50,000 nak membazirkan duit rakyat. Lagi pun kenapa perlu ada peruntukan sebegitu? Patutlah dalam Bajet 2011 peruntukan pengurusan naik. Atas sebab-sebab elaun tak berfaedah inilah yang di antara menyumbangkan kenaikan tersebut. Cukup-cukuplah membazir.


Beritasemasa

Photobucket

Salah Ke Kalau Salahuddin Calon MB Johor?

onPolitik penuh dengan spekulasi, prvokasi dan prediction. Ia juga dibumbui dengan impian dan cita-cita menggunung oleh para pemainnya. Ada kalanya ketiga-tiga elmen itu disengajakan untuk mendapat respons bagi melihat hakikat sesuatu apa yang dibayangkan itu. Spekulasi laksana umpan yang dilontar ke tengah lautan untuk melihat ikan apa yang berlegar di bawahnya.

Provokasi pula seperti api yang dicampak untuk menimbulkan atau membentuk sesuatu keadaan dengan tujuan tertentu. Mewujudkan sauasana agar ia boleh dimanfaatkan - mengambil kesempatan.

Prediction pula ialah ramalan mengenai sesuatu perkara. Ramalan ini juga merupakan idea dan menjadi jalan keluar apabila timbul keserabutan dalam keadaan-kedaan tertentu. Predection yang rasional boleh membantu menyelesaikan masalah yang buntut.

Banyak perkara yang mulanya hanya spekulasi, provokatif dan prediction tetapi berakhir dengan realiti. Atau pun gara-gara elemen itu ia mendedahkan maklumat sebenar yang terselindung selama ini. Spekulasi selalu menjadi tektik media massa apa lagi yang bekerja untuk mana-mana kuasa bagi mendapatkan maklumat ataupun memecahkan suasana.

Selain itu spekulasi juga bertindak sebagai rangsangan dan juga mengemukakan jalan keluar dari sesuatu masalah. Pendeknya spekulasi membawa dua pengertian baik dan tidak baik. Gara-gara bermula dengan spekulasi yang boleh menjadi bara yang membakar hangus suasana dan membentuk momentum baru.

Lantaran itu saya melihat adan elemen demikian mengenai spekulasi media masa berhubung kedudukan Naib Presiden Pas Salahuddin Ayub (foto) yang dikatakan akan dilantik menjadi MB Johor kalau Pakatan Rakyat menang. Mengapa tidak, hasil spekulasi itu menyebabkan para pemimpin Pas bersuara memikirkannya. Pemerhati politik juga mulai berfikir apakah layak atau mampu Sallahuddin memikul tanggungjawab besar itu.

Sebenarnya saya sendiri sudah lama memikirkan mengenai masa depan Salahuddin dalam politik tetapi tidak begitu tegal untuk membuat spekulasi berkenaan bagi mengelak timbul salah tanggap atau kurang selesa oleh Sallahuddin sendiri.

Pernah seorang pemimpin Pas memberi cadangan kepada saya supaya menulis sambil menyarankan mana-mana pemimpin yang mencipta nama di luar kawasan hendaklah balik ke negeri asal. Mereka yang bertanding di negeri bukan negara asal mereka dianggap sebagai perantau politik.

Hujah itu ada logiknya. Katanya satu masa kita mengur-uarkan dan memberi tahu rakyat kita ada harapan besar untuk menawan sesuatu negeri, sedangkan kita sendiri tidak bersedia untuk pulang bergelanggang di tempat sendiri. Keadaan ini boleh mengelirukan dan konfident rakyat akan berkurangan. Tetapi kalau kita sedia pulang bertungkus lumus dan rela kalah di bumi sendiri ia akan memberi rangsangan besar kepada rakyat.

Pemimpin Pas itu adalah bekas Pesuruhjaya Pas menuju langsung saranan itu kepada Salahuddin Ayub dan beberapa pemimpin yang berjaya meraih name tag sebagai wakil rakyat di Kelantan. Tingkahnya lagi macam mana kita hendak menyakinkan rakyat sedangkan kita sendiri berada di tempat orang.

Pendapat pemimpin itu sama dengan saya. Iya disokong oleh beberapa orang pemimpin yang kebetulan berada di tempat itu.

Justeru bila mana timbul cerita Salahuddin hendak dilantik menjadi MB Johor saya merasakan perkembangan itu sesuatu yang menarik. Cadangan atau remours itu menandakan Sallahddin sudah sampai ke tahap boleh menjadi MB. Dari sisi lain ia mulai memberi tanggungjawab kepada Salahuddin untuk mempersiapkan diri bagi mengapai impian politik lebih besar. Atau dalam konteks politik ia adalah ujian dan cabaran sebenar kepada beliau sebagai seorang ahli politik.

Dengan kedudukan sebagai Naib Presiden beliau sudah boleh mempersiapkan plan dan strategi macam mana untuk menawankan Johor. Sudah sampai Salahuddin berfikir dan bertindak seperti Salahuddin Al Ayubi (Saladdin) yang menakluki Baitulmuqaddis untuk dia menakluki Johor dan meruntuhkan kekuasaan Umno.

Sallahuddin tidak hanya perlu menumpang kasih di negeri orang yang mana orang akan sayangi kita selagi orang tidak mendapat cinta yang baru. Apa pun kita, bagaimana kuat tumpuan kita orang akan tetap menganggap kita adalah dagang politik.

Untuk mencipta empayar dan kuasa baru Pas di Johor Salahuddin boleh bergabung tenaga dan idea dengan pemimpin di Johor yang sedia ada. Dengan Pesuruhjaya Pas Johor Dr Mahfudz Mahamed bersama Mazlan Alimin dan lain-lain. Berdasarkan kepentingan dan perkembangan itu saya rasa tidak salah kalau Sallahddin digelar sebagai bakal MB Johor.

Salauddin sendiri tampaknya tidak menjadi masalah kalau beliau sudah tidak diberikan peluang untuk bertanding di Kubang Kerian. Beliu redha. Terdengar khabar ada formula dibuat calon luar hanya diberikan setakat dua penggal saja bertanding di Kelantan.

Ini bermakna Dr Mohd Hatta Ramli, Saifuddin Nasution Ismail masih ada ruang lagi untuk bertanding di Kelantan kerana mereka baru menang sepenggal. Manakala Nasharudin Mat Isa walaupun menang sekali saja di Bachok tetapi disebabkan sikapnya berjiwa kecil kemungkinan tidak akan diberi peluang untuk terus bertanding di Bachok. Kandati Pas Bachok masih mencari calon tetapi ia pasti tidak bekas timbalan presiden Pas itu.

Salahuddin malahan secara merendah diri katanya kalau dia aktif di Johor bukan bermakna dia ingin menjadi MB. "Soal jawatan tidak penting bagi saya, saya tidak mengejar jawatan yang penting kemenangan Pas," demikian ujarnya. Syabas dan tahniah Salahuddin itulah semangat yang kita mahui yang ada terselam dalam diri orang yang hendak jadi pemimpin. Tidak mudah tersinggung dan senantiasa meletakkan keutamaan parti dan perjuangan di atas. Saya yakin orang seperti Salahudin tidak akan melemparkan timba upih dalam telaga walaupun dia sukar untuk menceduk air seperti sesetengah orang.


Apapun di sini saya ingin mengulangi apa yang pernah saya ucapkan bersabit dengan cadangan perpindahan Husam Musa (foto) dari state ke pusat seperti mana diura-urakan. Husam dikatakan akan dipindah ke Parlimen dalam pilihan raya akan datang dengan harapan diberikan jawatan lebih bermakna. Tindakan itu saya menyifatkan cuba menjanjikan ikan besar untuk Husam sedangkan kail belum dijatuh ke air lagi.

Begitu juga mengenai Salahuddin ini jangan menjanjikan ikan besar untuknya kerana dalam konteks Johor usah kail belum jatuh ke air, tangsi dan joran masih belum dibeli. Kini Sallahudin sendiri nampaknya bertungkuas lumus untuk membeli kail dan joran untuk memancing di sungai Johor.

Timbul juga kebimbangan dihati saya, Salahuddin nanti akan menjadi si Lebai Malang yang dicipta oleh Pas. Baik-baik senang di Kubang Kerian nanti mencari naas di Johor. Adalah terlalu sayang untuk Pas kehilangan seorang wakil rakyat seperti Salahuddin yang rajin dan beriltizam tinggi. Bagi rakyat Kelantan sendiri khususnya rakyat Kubang Kerian dan amnya Kelantan dapat melihat bagaimana Sallahuddin mendokong aspirasi kepimpinan ulamak dan juga membangkitkan isu-isu untuk kepentingan Kelantan pada setiap kali parlimen bersidang.

Walau apa pun sekiranya Salahuddin terpaksa juga berpindah ke Johor saya doakan beliau sejahtera di sana. Beliau harus sedar dengan kedudukannya sebagai pemimpin layer ketiga dalam Pas selaku Naib Presiden nombor satu beliau menjadi penting dan begitu juga cabaran yang akan dihadapi dalam merealisasikan perjuangan Pas juga makin mencabar.

Sememangnya beliau layak untuk berdepan dengan Abdul Ghani Othman. Cuma sayang sedikit beliau lewat diberikan panji untuk dikibarkan di Johor. Kalau ini menjadi sedikit masalah inilah masalahnya.


Copy Artikel dari Sini
Photobucket

Nyanyuk

on


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu menukar undang-undang di Malaysia dengan undang-undang Barat kononnya untuk memperjuangkan kebebasan semulajadi manusia, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas Perdana Menteri itu berkata Anwar baru-baru ini telah menyatakan dalam wawancara dengan BBC di Mumbai, India, baru-baru ini bahawa undang-undang Malaysia lapok, ketinggalan zaman.

"Tentulah Anwar tahu bahawa lapok dan ketinggalan zaman, bagi orang Barat bermakna tidak seperti apa yang terdapat di Barat sekarang.

Apa orang tua bangang ni merepek ni, dah nyanyuk nak mampus ke apa? Siapa tu Lord Reid? Mazhab siapa yang Umno guna pakai sekarang ni?

Apa Lord Reid tu keturunan Melayu ke?, Apa yang bodoh sangat tahap gampang ni. Nak kencing pun agak2 la beb, macam la orang Malaysia ni masih pakai cawat je lagi, tak tau baca atau cetek ilmu.

Gua kadang2 hairan juga walaupun dibodoh2kan dengan orang tua nyanyuk ni masih ramai nak ikut, percaya bulat2 apa situa kutuk ni cakap.

Kita sembang sejarah sikit, undang2 Malaysia ni diasaskan oleh perlembagaan, perlembagaan negara pula dikarang oleh Lord Reid orang British. dan selama ini perlembagan ini la yang menjadi ikutan dan anutan rakyat Malaysia. Gua stop sampai sini je pasal perlembagaan yang lain boleh tanyak wak google.

Apa yang aku nak cakap sebenarnya  British ni orang barat ke timur. Jadi selama ini orang Malaysia berkiblatkan undang2 barat kenapa baru sekarang si Mahathir banyak sibuk.

Ini menunjukan bahawa Mahathir yang sebenarnya takut bila Anwar nak tukar undang2 barat yang ada dalam Malaysia sekarang ni.

Itu sebab la kawan aku pernah sebut kalau jumpa mahathir dengan ular mana nak pelangkung dulu, pelakung mahathir dulu sebab dia punya belit lagi dahsat dari ular.Photobucket

Terbelit

on


November lalu Kementerian Kewangan telah menyatakan kepada sebuah jawatankuasa parlimen bahawa tiada peruntukan yang membenarkan Perbadanan fidlot Nasional (NFCorp) untuk menggunakan pinjaman persekutuan untuk membeli harta.

Perkara ini telah dinyatakan oleh seorang Pegawai dari Kementerian kepada Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) semasa mesyuarat diadakan bagi membincangkan isu NFCorp ini dan ianya dinyatakan "sangat khusus" bahawa pinjaman itu tidak boleh digunakan untuk tujuan selain daripada apa yang telah ditentukan, dedah Ahli Parlimen PJ Utara, Tony Pua hari ini..

Hal ini jelas bertentangan sama sekali dengan apa yang dinyatakan oleh anak lelaki Sharizat, Wan Shahinur Izmir semalam dimana beliau telah mendakwa syarikat tersebut tidak boleh disalahkan kerana membeli hartanah apabila projek fidlot tersebut dihentikan sementara untuk kajian daya maju.

Menurutnya, perjanjian pinjaman itu tidak menyatakan sebarang larangan untuk membuat pelaburan – sepenuhnya sila baca di SINI

Jadi sekarang siapa yang berbohong dalam hal ini Pegawai dari Kementerian Kewangan atau anak lelaki Sharizat.. tetapi untuk apa Pegawai dari Kementerian Kewangan itu berbohong??

Jika Pegawai dari Kementerian Kewangan itu menyatakan yang benar… Anak Sharizat lah yang berbohong…

Mungkin juga anak lelaki Sharizat tidak faham kandungan perjanjian tersebut…

Apapun.. apa yang jelas kini pihak yang cuba menegakkan benang basah semakin terbelit.. sudah hampir seluruh keluarga yang terbelit..


******************************************

Parliamentary panel was told NFC cannot use loans for property
By Yow Hong Chieh

KUALA LUMPUR, Feb 10 — The Finance Ministry had told a parliamentary committee last November that there was no provision that permits the National Feedlot Corporation (NFCorp) to use its federal loan to purchase property.

A ministry official had disclosed this to the Public Accounts Committee (PAC) during a meeting convened to discuss the NFCorp issue and was “very specific” that such loans could not be used for purposes other than what had been specified, Petaling Jaya Utara MP Tony Pua revealed today.

Pua (picture), who sits on the PAC, said the senior official had explained during the meeting on November 23, 2011 that the purpose of each drawdown must be clearly stated, and that the ministry had never received an application from NFCorp to purchase property.

“Therefore if the senior MoF official was telling the truth when testifying with the PAC, then Wan Shahinur Izmir (Salleh) must be lying through his teeth to defend the indefensible,” Pua said in a statement.

Wan Shahinur Izmir, NFCorp’s chief executive, said yesterday that the company had the right to use its RM250 million soft loan from the government as it saw fit, even to invest in property, as long as it repaid the interest.

He was responding to claims by PKR that NFCorp had purchased two luxury condominiums worth RM34 million in Singapore’s posh Marina Bay Suites.

Wan Shahinur Izmir said the company had decided that it would make better use of the money by investing in property during a break in business operations caused by the government’s decision to suspend construction of an abattoir that would have been rented to NFCorp.

Pua said PAC has yet to be presented with documents relating to NFCorp — including the loan agreement, schedule, terms and conditions of the loan drawdown and financial reports — despite specifically requesting for them at the November meeting.

“It was decided during the meeting that the next meeting shall be held at the soonest possible time in January to ensure that the PAC is able to get to the bottom of the scandal,” he said.

“It is unfortunate that no meeting has yet been called by the PAC chairman to date on this matter... We hope that the matters will not be delayed further as the rakyat deserves to know the truth, and nothing but the truth.”

NFCorp hit the headlines following last year’s Auditor-General’s Report, and has continued to hog the limelight after it was linked to federal minister Datuk Seri Shahrizat Jalil’s family.

The publicly-funded company is headed by her husband, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail. Their three children, including Wan Shahinur Izmir, also hold executive posts in the company.

PKR has since made several revelations relating to the scandal, including NFCorp’s purchase of two luxury condominium units in Bangsar, Kuala Lumpur, and the alleged use of project funds to pay for Shahrizat and her family’s personal expenses.

The opposition party has also alleged that Shahrizat’s family used nearly RM600,000 from NFCorp’s funds to settle their credit card bills in 2009.

But the management of NFCorp has maintained that the credit card expenses were solely for business purposes.

It has also denied allegations that funds from the RM250 million government loan were channelled into its accounts before the loan agreement was signed.

Shahrizat applied for three weeks’ leave from her duties last month after new allegations of bribery surfaced. She has since resumed her duties.

On Wednesday, she was called in for questioning by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC).

Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin announced last month Putrajaya would appoint an auditor to scrutinise NFCorp’s books in light of accusations made against the company.


The Malaysian InsiderPhotobucket

Belum Berperang, Pangkalan Militer Israel Sudah "Diserang" Ribuan Tikus

onLupakan dahulu tentang Syiah Iran dan Hizbullah serta serangan ke Gaza: Untuk saat ini, komando depan IDF (militer Israel) sedang mengalami kesulitan bersaing dengan masalah yang jauh lebih mendesak - pangkalan mereka di wilayah selatan penuh dengan tikus.

Pangkalan Bersyeba, yang merupakan rumah sebagian besar tentara perempuan IDF, telah menghadapi serangan tikus selama lima bulan terakhir, surat kabar Yedioth Ahronothmelaporkan Rabu kemarin (8/2).

"Ini mengerikan. Mereka berkerumun di kantor, kamar tidur, ruang makan dan sistem pembuangan limbah," kata seorang tentara di pangkalan tersebut. Para tentara telah mengeluh kepada berbagai pejabat baik militer maupun sipil, namun perang dengan tikus - yang mencakup upaya pemusnahan dan perangkap - masih gagal mengatasi masalah ini.

"Upaya yang dilakukan tidak berhasil dan tikus-tikus berkeliaran dengan bebas di sekitar kami. Kami sangat takut bahwa kami tidak dapat tidur di malam hari," kata seorang tentara.

Kantor Jurubicara IDF sendiri mengatakan bahwa masalah ini sedang ditangani oleh pihak berwenang.
"Pada saat ini semakin sedikit tikus di luar sana, dan lebih banyak tindakan akan diambil untuk menghilangkan fenomena tersebut," kata juru bicara IDF.(fq/ynet)[eramuslim.com]


Photobucket

Zentrum: SPR Tidak Perlu Takut Pada Pemerhati Luar

on


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak seharusnya bersikap curiga dan takut terhadap pemerhati luar dalam memastikan sebuah pilihanraya yang adil dan bersih dapat dijalankan di negara ini.

Perkara tersebut dinyatakan oleh Pengasas Zentrum Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah berhubung kenyataan SPR yang menolak kedatangan pemerhati asing pada pilihanraya akan datang.

"SPR bukan sahaja perlu menjadi sebuah institusi yang berperanan menyuburkan demokrasi malah ia perlu bersifat lebih terbuka untuk memahami nilai demokrasi sepenuhnya.

"Jadi kenyataan SPR terhadap badan pemerhati luar sebagai tidak penting, jelas bertentangan dengan aspirasi transformasi yang dibawa oleh kerajaan sendiri,"

"Apakah ketakutan yang ada pada SPR untuk meragui dan mengesyaki badan-badan pemerhati ini sebagai agen-agen pihak tertentu yang mampu mencederakan proses pilihanraya yang bakal dijalankan? sudah pasti ianya tidak akan berlaku,"katanya ketika dihubungi TVSelangor.

Semalam, Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar (gambar) mengingatkan parti-parti pembangkang supaya tidak ghairah menarik pemerhati asing ke negara ini untuk memantau proses Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang.

Wan Ahmad berkata pemerhati asing, yang mungkin mewakili badan bukan kerajaan (NGO) tertentu, tidak memahami undang-undang pilihan raya di negara ini.

Mengulas lanjut berhubung perkara ini, Abu Hassan mengingatkan SPR untuk berfungsi sebagai sebuah institusi profesional bagi mengurus perjalanan pilihanraya yang adil, bersih selain merayakan demokrasi segar dan bukannya bertindak diluar bidang kuasa suruhanjaya tersebut

"SPR tidak boleh mencampuri kepentingan dan keuntungan politik mana-mana pihak, tidak kira parti A mahupun parti B.

"Sikap berpihak kepada mana-mana, bakal menyaksikan SPR sebagai satu badan yang mungkin akan disalahkan oleh rakyat pada masa hadapan sekiranya negara kita ketinggalan dalam aspek merayakan demokrasi,"katanya. -tvsnews


Sekat pemerhati luar: SPR cuba sembunyikan sesuatu? - Nik Amar

KOTA BHARU, 9 Feb: PAS menyifatkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seolah-olah cuba mahu menyembunyikan sesuatu ekoran tindakannya tidak membenarkan pemerhati luar memantau pilihan raya umum ke 13.

(Nik Amar dakwa Wan Ahmad cuba sembunyikan sesuatu)

Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Mohamad Amar Nik Abdullah berkata, berbeza pula dengan PAS yang mengalu-alukan pemerhati asing.

"Kalau SPR betul-betul telus, sepatutnya terima pemerhati asing. Buat apa takut," kata beliau kepada Harakahdaily.

Mohamad Amar mengulas kenyataan Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar yang mengingatkan parti-parti pembangkang supaya tidak ghairah menarik pemerhati asing ke negara ini untuk memantau proses Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang.

Wan Ahmad berkata pemerhati asing, yang mungkin mewakili badan bukan kerajaan (NGO) tertentu, tidak memahami undang-undang pilihan raya di negara ini.

Katanya, mereka juga tidak faham budaya berpolitik di Malaysia selain tidak memahami sensitiviti rakyat negara ini.

"Dia (pemerhati asing) datang seminggu sebelum pilihan raya, kemudian buat andaian dan kesimpulan mengenai proses perjalanan pilihan raya di negara ini," katanya.

Bagi Mohamad Amar, SPR tidak sepatutnya takut untuk membenarkan pemerhati antarabangsa datang memerhatikan perjalanan pilihan raya di negara ini.

"Buktikan pada dunia yang kita ni telus dan terima pemerhati asing," cadang beliau yang juga Exco kerajaan negeri Kelantan.

Mohamad Amar ditemui wartawan selepas majlis perasmian sambutan suami isteri 2012 di Balai Islam hari ini. -HD
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List