Ibrahim Ali kata Najib bukan penakut tapi Anwar..

on Oct 6, 2012


Kata Ibrahim Ali penakut yang sebenarnya ialah Anwar Ibrahim sebabnya Anwar sanggup terbang ke Paris ketika sesi perbahasan bajet sedang berlangsung.

Kata dia lagi.. Datuk Seri Najib Tun Razak tidak hadir semasa Ketua Pembangkang itu berucap kerana sebagai pemimpin kerajaan, Najib sibuk dengan pelbagai tugas rasmi. 

Ibrahim juga menjelaskan, ketika Anwar berucap membahaskan Bajet 2013, Perdana Menteri berada di pejabatnya dan sentiasa mendengar perbahasan itu melalui siaran langsung di televisyen. 

Ini kenyataannya yang disiarkan oleh Utusan

KUALA LUMPUR 3 Okt. - Tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sanggup ke Paris, Perancis ketika sesi perbahasan Bajet 2013 sedang berlangsung menunjukkan beliau seorang pemimpin penakut yang `bercakap tidak serupa bikin'.

Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali berkata, apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak hadir semasa Ketua Pembangkang itu berucap dituduhnya sebagai penakut sedangkan sebagai pemimpin kerajaan, sudah tentu Najib sibuk dengan pelbagai tugas rasmi.

Tegasnya, semasa memegang jawatan Menteri Kewangan juga Anwar jarang mendengar ucapan Ketua Pembangkang pada masa itu yang disandang Lim Kit Siang.

Semasa memegang jawatan Menteri Kewangan dahulu sehingga menjadi Ketua Pembangkang sekarang pun jarang ada dalam Dewan Rakyat untuk mendengar Ahli Parlimen lain berbahas.

Adakah Anwar pun begitu sibuk sehingga sanggup ke Paris semalam atau pun takut untuk berada di dalam Dewan Rakyat kerana bimbang diserang oleh Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN)," katanya yang juga wakil rakyat Bebas kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Beliau mengulas tindakan Anwar yang menuduh Najib yang juga Menteri Kewangan takut untuk berdepan dengan dirinya ketika membahaskan Bajet 2013 Isnin lalu tetapi pada masa sama semalam Ketua Pembangkang itu telah ke Perancis semasa sidang Dewan Rakyat masih berlangsung.

Ibrahim turut memperlekeh tindakan Anwar yang dilihat sentiasa takut untuk berhadapan dengan beliau khususnya di Parlimen.

Yang saya tahu, apabila saya bangun berucap mesti Ketua Pembangkang itu akan bangun meninggalkan Dewan Rakyat sebab dia tahu Ibrahim Ali kawan lamanya ini tahu segala rahsia dirinya.

Cukup-cukuplah Anwar, insaflah. Berapa banyak lagi kamu hendak berbohong, memperlekeh dan memfitnah orang," ujarnya.

Sementara itu Ibrahim menjelaskan, ketika Anwar berucap membahaskan Bajet 2013, Perdana Menteri berada di pejabatnya dan sentiasa mendengar perbahasan itu melalui siaran langsung di televisyen.

Pegawai-pegawai pun akan mencatatkan segala perbahasan dan semua ucapan dalam Parlimen itu nanti akan diterbit dalam bentuk hansard.

Adakah itu juga menjadi masalah," ujarnya sinis ~ Utusan Melayu

Dah jadi Pembantu Khas kepada Najib pulak ke Ibrahim Ali nie?.. he..he.. 

Takut tak dipedulikan terus oleh Najib terpaksalah dia mempertahankan Najib seolah-olah dia adalah Pembantu Khas Najib sedangkan tidak adapun pemimpin UMNO/BN yang lain mempertahankan Najib yang dianggap sebagai pengecut oleh Anwar Ibrahim..
Photobucket

Turki serang Syria

onTurki Gempur Suriah Utara
Tentera Turki menembak tentera tentera Syria di selatan pos sempadan Tal al-Abyad, utara Provinsi Raqa, wilayah yang dikuasai pemberontak.

Media-media Turki memberitahu para tentera menembak Tal al-Abyad setelah Syria melancarkan serangan mortir bandar Altinozu, di wilayah Hatay, Turki, yang terletak di dekat sempadan, sekitar pukul 16.30 waktu setempat.

"Mortir-mortar baru sahaja jatuh di dekat sebuah pos tentera selatan sempadan dengan Turki," kata Pengarah Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia, Rami Abdel Rahman, mengutip saksi.

Para aktivis mengatakan Wilayah Raqa adalah rumah bagi ribuan pelarian Syria yang melarikan diri dari kekerasan pemerintah negara tersebut

Tembak-menembak antara dua negara tersebut berlaku dua hari selepas bom meriam milik tentera Syria jatuh di Wilayah Sanliurfa, Turki Tenggara, dan menyebabkan lima orang terbunuh dan 13 orang lain cedera. 
Photobucket

UMNO vs UMNO

on

Marah apabila menyedari dirinya menjadi mangsa pembodohan oleh pemimpin UMNO, Ketua Cawangan UMNO Permatang Tengah bertindak membakar baju UMNO/BN miliknya di tengah-tengah Pekan Permatang Pauh petang tadi.


Ketua UMNO Cawangan Batu 5, Permatang Tengah, Permatang Pauh itu yang dikenali sebagai Talib dalam masa yang sama juga mendesak Datuk Musa Sheikh Fadzir dan Datuk Omar Faudzar meletakkan jawatan mereka.

Talib ketika kejadian mendakwa dirinya mewakili seluruh Ahli UMNO Cawangan Batu 5, yang takut untuk kedepan.

Ini perlu kerana menurut beliau kedua-dua pemimpin UMNO di Pulau Pinang itu telah menipu dan menjual harta dan tanah milik Melayu di Pulau Pinang.

Antara yang jelas membuktikan penipuan kedua-dua pemimpin UMNO itu dakwa Talib ialah Bazaar Perdana, Bandar Perda dan yang terbaru ialah penjualan tanah yang dimiliki oleh 31 orang Melayu di Kampung Terang Balik Pulau, Pulau Pinang.

 

Dalam transaksi penjualan tanah itu, dakwa Talib syarikat milik kedua-dua pemimpin UMNO Pulau Pinang itu telah memperolehi keuntungan RM5 Juta setelah menjualnya kepada pemaju. “Adakah begini caranya Pemimpin UMNO Pulau Pinang memperjuangkan nasib Melayu Pulau Pinang?” soal Talib. “Mereka sering memekik dengan slogan HIDUP MELAYU!! HIDUP MELAYU!! Tapi dalam masa yang sama merekalah sebenarnya yang menyebabkan Melayu Pulau Pinang terpinggir dan merempat di tanah air sendiri” 


Dalam masa yang sama beliau juga telah mengedarkan risalah atau dokumen yang menyokong dakwaannya itu kepada orang ramai yang melalui jalan tersebut.

Antara kandungan risalah tersebut ialah senarai nama 31 orang pemilik yang telah menjadi mangsa kerakusan pemimpin UMNO itu, dokumen yang membuktikan tanah tersebut telah dibeli dan dijual semula serta salinan dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia yang mana didalamnya tersenarai nama pemimpin UMNO itu sebagai pemilik syarikat terbabit.

Ketika ditanya adakah beliau masih akan kekal bersama UMNO setelah sedar dirinya menjadi mangsa pembodohan oleh pemimpin UMNO?

Jawabnya "Hang tunggu 14hb ini!!"..

Kata orang... Terbakar kampung nampak berasap. Terbakar hati siapa yang tahu..

Untuk pengetahuan semua Talib sememangnya telah lama bersama UMNO.. buat yang masih baru atau berhingus bak kata Talib.. fikir-fikirkanlah.. jangan biarkan diri anda terus menjadi mangsa pembodohan pemimpin UMNO!! ~anaksungaiderhakaPhotobucket

Najib Dan Gordon Brown, Sama Atau Serupa...?

on


Pemimpin Barisan Nasional (BN) mendakwa tindakan menyamakan perdana menteri (PM) Datuk Seri Najib Razak dengan PM Britain Gordon Brown adalah tidak masuk akal memandangkan situasi politik Malaysia adalah berbeza dengan negara tersebut.

Dalam satu rencana dalam majalah The Economist hari ini, Najib telah disamakan dengan Brown yang memegang tampuk pemerintahan selepas diberikan oleh PM terdahulu, Tony Blair, namun kelewatannya mengadakan pilihan raya menyebabkan Parti Buruh tewas pada tahun 2010.

“Ia satu tindakan yang salah dan tidak masuk jika membuat perbandingan antara Malaysia dengan Britain,” kata Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, apabila dihubungi oleh The Malaysian Insider.

“Kerana situasi politik dan pilihan raya negara dengan mereka sama sekali tidak sama.

“Bagaimana mahu menyamakan Najib dengan Brown?”

Pandangan Tengku Adnan disokong Naib Ketua Pemuda MIC, V. Mugilan, yang berkata corak pemerintahan dan politik Malaysia tidak sama dengan Britain kerana sejak merdeka negara hanya diperintah oleh BN dan tidak pernah bertukar tampuk kuasa banyak kali seperti di Britain.

“Di Malaysia, sejak merdeka hingga sekarang hanya BN yang menjadi kerajaan pusat,” kata Mugilan.

“Bagaimana nak bandingkan Malaysia dengan Britain yang sudah banyak kali bertukar kuasa selepas pilihan raya.”

The Economist juga menyatakan pemerintahan yang dipegang oleh Najib ketika ini bukan hasil daripada mandat yang diperoleh sepenuhnya tetapi sebaliknya hasil daripada pengambilalihan kuasa daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Justeru itu ia memberikan kebimbangan kepada Najib untuk mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.

Keadaan Najib menurut The Economist semakin terdesak hingga terpaksa membuat pelbagai rombakan ke atas polisi kerajaannya dan pembentangan Bajet 2013 baru-baru ini membuktikan ia bertujuan untuk menarik pengundi muda menyokong BN dalam pilihan raya nanti.

“PM tidak mengadakan pilihan raya bukan kerana takut tetapi kerajaan komited untuk menunaikan janji terlebih dahulu kepada rakyat untuk keselesaan dan kemudahan masa depan,” kata Tengku Adnan lagi.

“Bukan seperti pembangkang yang hanya menabur janji tetapi tidak ditunaikan. Lihat apa yang terjadi di Selangor dan Pulau Pinang.”

Mugilan turut menegaskan langkah Najib untuk tidak mengadakan pilihan raya bukan kerana takut kepada pembangkang tetapi sebaliknya mengatakan pembangkang yang takut untuk berdepan dalam PRU nanti.

“Kita lihat di Selangor, tindakan kerajaan negeri yang mahu mengadakan pilihan raya Dewan Undangan Negeri (Dun) berasingan dengan pusat membuktikan mereka yang takut untuk menghadapi PRU dan bukannya BN,” kata Mugilan.

“Najib sebagai PM mempunyai kekuatan sendiri.

No time like tomorrow

THE prime minister, Najib Razak, fancies himself as the Tony Blair of Malaysian politics.

Like the former British prime minister, Mr Najib purports to be a progressive reformer, on a mission to “modernise” his country. The British-educated Mr Najib also likes to pay as much attention to the spin on his policies as to their substance. He even hires former Blair advisers to make sure he gets it right.

For all that, Mr Najib increasingly resembles the hapless Gordon Brown, Mr Blair’s nemesis and successor. For years Mr Brown agitated to push his rival aside. When at last he succeeded, Mr Brown blew it by missing the chance to call an early election while he was still relatively popular. Rather than winning his own mandate, Mr Brown, unelected and indecisive, watched his authority drain away until he was boxed into calling an election right at the end of his term—which he then lost. Similarly, Mr Najib took over after an internal party coup in April 2009 against the then prime minister, Abdullah Badawi. Talk of an early election for Mr Najib to secure his own mandate first surfaced towards the end of 2010. He himself began to talk up his chances the following June. Then an election was expected towards the middle of this year. All along, Malaysia has been on an election footing, with the cautious Mr Najib ponderously cultivating the voters.

He has crafted new policies for Malaysia’s younger, unaligned citizens while giving away plenty of money to retain his party’s traditional supporters, especially among the ethnic-Malay (and Muslim) majority. In the budget in late September more cash handouts went to poorer households and a one-month salary bonus to all government workers. They usually vote for Mr Najib’s United Malays National Organisation (UMNO).

Would that there were more to show for all the shadow electioneering.Opinion polls conducted by the respected Merdeka Centre (the latest were for June) gave the prime minister an approval rating of 64%, down from the high point of his popularity in the middle of 2010. Still not bad, you might think, but the popularity of the ruling coalition, the Barisan Nasional (BN), is much lower than the prime minister’s own. So now Mr Najib’s options are diminishing fast. He is required to call an election by April at the latest. In the process he has acquired a reputation for dithering, and now has the regrettable distinction of being Malaysia’s second-longest-serving unelected prime minister, just behind his own father, the country’s second prime minister.

Given UMNO’s deep pockets and its practice of gerrymandering constituency boundaries, winning a simple majority has always looked relatively easy for Mr Najib. After all, the ruling coalition, made up of UMNO and several smaller parties, has achieved that in every election since independence in 1957. Yet Mr Najib’s real aim is to win back the two-thirds majority that the BN lost for the first time at the last election, in 2008. In so doing the BN lost its power, among other things, to tinker with the constitution. That failure led directly to the coup against Mr Badawi and the elevation of Mr Najib. The prime minister knows that if he fails to reverse the humiliation of 2008, a genuinely hard task, then he could go the same way as his predecessor (His chief protection is that personally he remains more popular than the BN.)

Mr Najib has also been spooked by a series of political setbacks. His government mishandled a couple of huge rallies by a coalition of NGOs called Bersih (meaning “clean” in Malay) campaigning for fair elections. And poring perhaps too closely over the minutiae of local-election results, the BN has fretted over a fall in support among Chinese voters. They form the largest minority in the country’s complex ethnic mosaic.

The problem for Malaysia is that the rival parties have been at such a high pitch of combat-readiness for such a long time that the resulting partisanship is poisoning national politics. Pretty murky at the best of times, politics is becoming dirtier by the day. UMNO and its friends in the press and television have been relentless in their assaults on any organisation, such as Bersih, that is deemed to be sympathetic to the opposition. Another target has been an excellent independent website called Malaysiakini. All the old canards about these sorts of groups being in the pay of Zionists, America or George Soros, a foreign financier, have been trotted out. It is not clear whether such slanders still impress Malaysia’s voters, especially its Muslims. They are certainly a sign of desperation.

Photobucket

Ingat Kau Boleh Masuk Malaysia Ker,,,?

on

Peguam Perancis yang mewakili kumpulan hak asasi manusia Suara Rakyat Malaysia (Suaram) dalam kes urus niaga Scorpene mungkin akan memberikan taklimat kepada anggota Parlimen Malaysia di Singapura.

Rancangan awal untuk mengadakannya sesi dengan William Bourdon di Malaysia mungkin tidak menjadi kenyataan, menurut Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

anwar receives award in paris 2Katanya, ia ekoran kemungkinan kumpulan peguam dari negara itu - termasuk Bourdon yang pernah diusir pulang sebelum ini - tidak dibenarkan memasuki Malaysia.

Terdapat kemungkinan sesi di Singapura itu akan diadakan pada November, kata Anwar lagi kepadaMalaysiakini selepas menyampaikan ucap utama dalam seminar "Adakah Kebangkitan Arab berpotensi menjadi kebangkitan Umat Islam?" di Paris semalam.

Anwar semalam mengesahkan bahawa Bourdon dan peguam Joseph Breham bersetuju datang ke Malaysia untuk menjejaskan butiran terperinci siasatan di Paris kepada Dewan Rakyat. - MK

anwar kena siasat...?

Photobucket

Anwar Ibrahim Tidak Diperkenan Sebagai PM ...?

onAccording to the constitution the Prime Minister must be a member of the House of Representatives and command the confidence of the majority members of Dewan Rakyat; citizen of Malaysia but not by naturalization.The Prime Minister and his cabinet ministers shall take and subscribe in the presence of Yang di-Pertuan Agong the oath of office and allegiance and the oath of secrecy before exercise the functions of the office. The Prime Minister and his cabinet ministers shall not be a member of legislative assembly of any state. The Cabinet shall be collectively responsible to Parliament.

Although statutory states that the Yang di-Pertuan Agong has his discretion in the appointment of the prime minister, the appointment is invariably given to the chief of the dominant party which commanding the most seats in lower house of parliament.

If the Prime Minister ceases to command the confidence of the majority of the members of the House of Representatives, then, unless at his request the Yang di-Pertuan Agong dissolves Parliament, the Prime Minister shall tender the resignation of the Cabinet.

Melihat perkembangan semasa dan arus politik terkini, penulis berpendapat isu Anwar menjadi Perdana Menteri semakin menjadi tanda tanya.Keyakinan Anwar Ibrahim menjadi PM amat jelas apabila beliau berhujah dalam Bajet 2013. 


Anwar Yakin Sebagai Perdana Menteri
Tetapi kita rakyat juga tidak harus lupa kepada nasib yang menimpa beberapa pemimpin yang begitu pasti menjadi Menteri Besar tetapi tersungkur kemahuan dan keinginan mereka apabila Sultan memilih untuk tidak perkenan dna melantik calon yang diperkenan oleh Sultan.

Mungkin komen ini diangap remeh atau bakal mengundang kemarahan penyokong parti. Tetapi kita harus melihat isu ini sebagai satu situasi yang mungkin bakal kita hadapi apabila selesai PRU 13 jika ditakdirkan Pakatan Rakyat menang dalam Pilihanraya PRU 13.

Tetapi ramai juga yang boleh melihat krisis perlantikan Perdana Menteri (PM) mungkin akan berlaku jika Pakatan Rakyat berjaya dalam PRU 13. Menjadi seorang Ahli Parlimen (MP) adalah atas pilihan rakyat dan ianya tidak melibatkan perkenan DYMM tetapi harus kita ingat perlantikan PM adalah hak mutlak Duli Yang Maha Mulia Yang Dipertuan Agong kerana beliau mesti memperkenankan bakal Perdana Menteri yang hendak dilantik bagi mengetuai kerajaan.

Jika kita baca ringkasan Perlembagaan diatas,dengan jelas menunjukkan perkenan DYMM adalah syarat perlantikandan DYMM berhak memilih PM yang diperkenankan oleh baginda.

Sejarah Pahit Pertama, Kuasa Sultan Melantik MB


Beberapa kisah perlu kita ingat semual dan ada kemungkinan scenario ini juga bakal berlaku selepas PRU 13.

Masih kita ingat bagaimana isu perlantikan beberapa Menteri Besar menjadi krisis atas pilihan Sultan Negeri dan begitu juga pemilihan PM akan tertakluk kepada budi bicara DYMM. Peristiwa isu perlantikan MB Perlis adalah satu pengajaran bagaimana kuasa Sultan masih mampu mengubah perlantikan MB walaupun hakikatnya Shahidan KAssim merupakan peneraju BN ketika PRU 2008 yang memberikan kemenangan besar kepada Barisan Nasional. 

Kesudahannya, Shahidan KAssim tinggal sejarah dan hilang kerusi empuk idamannya walaupun membawa BN kemenangan besar di negeri Perlis. Ini juga harus dilihat bahawa PM ketika itu sendiri telah memberi restu kepada Shahidan Kassim sebagai MB tetapi kerana gagal mendapatkan perkenan Sultna maka pilihan Sultan menjadi keputusan muktamad.  Sejarah Pahit Kedua-Kuasa Sultan Melantik MB 

Siapa tidak kenal Idris Jusoh yang mengembalikan Terengganu dari kuasa politik PAS kepada Barisan Nasional. Beliau begitu kukuh mendapat sokongan akar umbi dan pemimpin UMNO namun akhirnya tersungkur juga dari kerusi idamanya sebagai MB Terengganu.Beliau juga mendapat sokongan Perdana Menteri namun akhirnya terpaksa akur hilang kerusi idamannya sebagai MB

Perlembagaan memberi kuasa mutlak kepada DYMM dalam pemilihan PM dan ini akan menyebabkan kuasa mutlak itu diguna pakai jika perlu. Anwar Ibrahim dilihat sebagai satu ancaman bagi kerajaan sedia dan ini adalah hakikat.Kita tahu beliau juga dikaitkan dengan pelbagai isu seperti menjadikan Malaysia sebuah Republik dan dilihat sebagai pemimpin yang bermasalah moralnya walaupun pihak mahkamah telah membebaskan beliau dari  pelbagai tuduhan yang direka cipta atau juga benar.


Kisah kisah dan gosip terhadap Anwar tidak habis dan pelbagai gosip terus dikaitkan dan ada masanya gosip tersebut telah mengaibkan dirinya di pandangan masyarakat. Bagaimana pula pandangan Majlis Raja Raja terhadap Anwar Ibrahim? Adakah mereka melihat beliau dari aspek gosip dan pelbagai tuduhan dan dikatakan agen kuasa asing memberi kesan dalam menilai kewibawaan Anwar Ibrahim untuk dilantik sebagai PM?Mampukah Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri Malaysia? Mampukah beliau mendapat perkenan DYMM? Tanpa perkenan DYMM pastinya jawatan PM tidak mungkin menjadi idamannya. 

Adakah mungkin Anwar Ibrahim tidak akan menjadi PM sekiranya tidak diperkenan oleh DYMM dan ini juga akan menyebabkan krisis antara rakyat & istana. Mampukah kuasa rakyat (andai PKR menang lebih kerusi parlimen dari PAS & DAP) memberi ruang kepada Anwar Ibrahim dalam mencapai impianya atau akan tersekat kerana tiada perkenan DYMM?

Bagaimana pula jika PAS memenangi lebih kerusi parlimen berbanding PKR & DAP? Kita sedia maklum kekuatan PAS pada masa ini  pada tahap terbaik berbanding PKR & DAP dan sudikah PAS memberi ruang kepada Anwar Ibrahim menjadi PM? Atau ahli PAS akan terus mahukan Presiden PAS menjadi PM. Sudah pastinya DAP tidak akan memberikan ruang kepada Anwar andai mereka menjadi kuasa dominan dalam pegangan kerusi parlimen.

Penulis berpendapat, krisis ini bakal berlaku andai PRU 13 memberi kemenangan kepada Pakatan Rakyat.Mungkinkah Anwar Ibrahim akan melalui pengalaman seperti Shahidan Kassim atau Idris Jusoh atau akan terus dinobatkan sebagai PM Malaysia.

Tidak sabar menanti PRU 13...Anwar PM? atau Darurat? atau Perubahan Perlembagaan? 


sumber
Photobucket

Ada Orang Umno Mahu Aniayakan Ali Rustam...?

on


Saya baru mendapat panggilan telefon dari seorang rakan di Melaka. Dia mengakui hadir pada majlis kenduri Ketua Menteri Mohd Ali Rustam. Menurutnya majlis itu tidaklah sebesar mana yang dihebuhkan. Sesuai dengan kedudukan dia sebagai KM. Dikira okeylah...

Tetapi katanya kenapa kenduri itu menjadi isu dan hebohkan kerana ia ada agenda lain. Waktu ini katanya orang marah kepada ketua angakatan muda Keadilan, Shamsul Md Akin kerana mempesarkan isu kenduri itu. Katanya apa dolakukan dilakukan Shamsul itu hanya sebahagian saja tetapi ada lagi perkara yang orang tidak tahu.

Beliau yang mengakui pernah menjadi ahli jawatankuasa sebuah bahagian mengatakan orang Umno sendiri suka kalau isu kenduri itu disebar luaskan. Bahankan idea agar kenduri itu dibawa ke SPRM dan Ali disiasat merupakan idea orang Umno sendiri. Kata kawan itu ada orang Umno mahu mengkhianati Ali.

Orang Umno mahu menyusahkan Ali. Katanya ada orang yang mengidamkan tempat Ali. Jadi untuk mencapai tujuannya biarlah Ali terjelapak dengan isu berkenaan. Soal SPRM, belanja melibatkan wangn lebih setengah juta, berita itu mahu menarik perhatian Najib Razak. Mereka mahu presiden parti tahu mengenai keburukan Ali. Bila Najib tahu mudahlah untuk Najib memberi kata dua kepada Ali kelak.

Sebelum ini pun sudah terdengar desas desus Ali Rustam bakal dipindahkan ke pusat untuk mengosongkan kerusi menteri melaka. Ada beberapa nama dijual untuk menduduki kerusi berkenaan. Apakah Ali akan dirihat atau pun diberi tempat dalam kabinet masih belum pasti.

Manakala Ali juga khabarnya kurang seronok dengan desas desus itu. Dengan kedudukan UBN kini bak nyawa di hujung pedang, beliau tidak yakin UBN akan mengekalkan pemerintah selepas pilihan raya nanti. Bagi Ali dia lebih senang untuk terus duduk di Melaka, kerana Melaka dikira satu dari dua negeri yang terselamat dari dirempuh gelombang dalam pilihan raya umum kelak. 

Biarlah kisah dan kes Ali ini kita serahkan kepada Umno mengurus dan menentukannya. Saya jamin esok atau lusa SPRM akan membuat kenyataan bahawa tidak ada bukti ataupun maklumat untuk menyiasat Ali dikaitan dengan rasuah. MSOPhotobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List