INI LAH YANG DIKATAKAN TAMAK HALOBA......

on Apr 11, 2011NONE


KERATAN AKHBAR BERTARIKH 7 NOVEMBER 1995


Pemimpin Pakatan Rakyat mempersendakan kenyataan perdana menteri bahawa Ketua Menteri Sarawak yang sudah lama berkhidmat, Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan berundur.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim merujuk kepada ucapan Datuk Seri Najib Tun Razak malam tadi, ketika kenyataan itu dibuat.

“Adakah ini satu lagi gimik murahan oleh Najib untuk menutup mata rakyat? Jika benar Taib akan meletakkan jawatan, persoalannya ialah bila? 2015? 2020?” soal Anwar dalam satu sidang akhbar di Kuching hari ini.

Katanya, satu lagi soalan yang mesti dijawab ialah siapakah pengganti Taib.

Ditanya mengenai tarikh yang sesuai bagi Taib berundur, Anwar dijawab: “Lima tahun lepas. Beliau tidak sepatutnya bertanding (dalam pilihan raya ini)."

Semalam, Najib cuba menenangkan rasa tidak puashati terhadap Taib – yang menjadi fokus utama kempen Pakatan Rakyat – dengan berjanji bahawa Taib akan berundur, tetapi tidak menyatakan tarikh sebenarnya.

Dalam satu perkembangan berkaitan, setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution menunjukkan satu keratan akhbar bertarikh 7 November 1995 yang memetik Taib sebagai berkata beliau akan meletakkan jawatan dalam masa “lima tahun”. 

Saifuddin berkata, apabila sampai tarikh tersebut pada 2000, perdana menteri paling kuat dalam sejarah negarai - Tun Dr Mahathir Mohamad sekali pun - tidak mampu membuat Taib mengotai janjinya itu.OMEGA.....OHH OMEGA.....

on

Banyak soalan...semuanya jawapan tertangguh...itulah budaya yang berlaku bagi membiarkan fitnah terus bertiup. Modus operandinya mudah...timbulkan persoalan...biarkan tiada jawapan.

Semua jawapan dianggap betul sehingga satu jawapan muktamad diberikan...

Bermula tayangan video seks yang bukan lagi satu kesalahan... Trio datuk muncul setelah didedahkan... sejak itu persoalan demi persoalan terus timbul.... Jawapan nyang diberikan oleh polis pula bukan bersifat penyelesaian...tetapi menambahkan kekusutan jawapan...
Itu cara baru politik Malaysia menanggapi PRN Sarawak.....

1. Datuk Eskay mengaku beliau adalah orang yang muncul di awal video itu..... sepatutnya mudah bagi polis mengesan individu lain dalam video kerana seorang telah mengaku... peliknya polis tak dapat tahu....sampai hari ini...cuma mengesahkan video itu tulin... OMEGA JADI MANGSA...

2. Gambar dalam video boleh dikenalpasti.... setelah ianya terbocor ke alam maya dan boleh diakses oleh orang awam...skrip mula berubah.... muncul isu jam omega.... persoalan siapa membocorkan tidak terjawab sedangkan hanya polis dan trio tiga yang mendakwa memiliki video tersebut.... persoalannya????...OMEGA JADI MANGSA...

Kini isu siapa individu dalam video bukan lagi isu besar,,, yang besarnya jam omega.... Kalau jam satu bukti kukuh...maka jahanamlah undang undang... berapa banyak jam omega dalam dunia??? DNA...?? semua boleh kasi taruh....OMEGA JADI MANGSA....

Persoalannya??? sehina itu dan sebodoh inikah rakyat Malaysia mengahadapi isu yang sebegini hina??? anda perlu menjawabnya.... khususnya di dalam pilihanraya....

Digunakan wartawan ini untuk mencari jawapan omega......OMEGA JADI MANGSA....


Yusmadi gesa SPRM dan SPR pantau kempen PM

on

Melalui laporan media bertarikh April 11 2011, Perdana Menteri dikatakan telah mengambil keputusan untuk terusan berkempen di Sarawak hingga hari pilihan raya pada 16 April 2011. Perkara ini, kalau diteliti, adalah sesuatu yang menghairankan kerana ini adalah kali pertama Perdana Menteri terlibat secara langsung di dalam kempen pilihanraya peringkat negeri. Sebelum ini, secara tradisinya, Timbalan Perdana Menteri akan menggalas cabaran di pilihanraya negeri bagi pihak Barisan Nasional.


Ini menunujukkan bahawa Perdana Menteri akur dengan kewibawaan Pakatan Rakyat di dalam kempen mereka untuk Pilihanraya Negeri Sarawak ke-10 ini. Sejarah telah membuktikan bahawa, jika BN berada di dalam keadaan yang meruncing, mereka akan menggunakan segala macam taktik dan cara untuk memenangkan calon-calon mereka.

Sejarah juga telah mengingatkan kita bahawa pada pilihanraya kecil Parlimen Sibu di bulan Mei 2010, Perdana Menteri telah menawarkan untuk memberi RM 5 juta kepada pengundi untuk memperbaiki saliran Sungai Rajang jika mereka memilih calon BN, Robert Lau sebagai Ahli Parlimen Sibu. Insiden seperti ini dijangka akan berlaku lagi kerana dilihat saingan di Sarawak menjadi semakin sengit.

Pada 31 March 2011, saya berserta rakan-rakan Ahli Parlimen yang lain termasuk, Nurul Izzah, Azan Ismail, Loh Gwo-Burne dan Abdullah Sani telah melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung dakwaan rasuah melibatkan pemberian bantuan segera dalam tempoh pilihan raya. 

Laporan ini dibuat berdasarkan satu kenyataan oleh pemantau rasuah Transparency International (TI-M) yang menyatakan bahawa rasuah politik merupakan suatu bentuk rasuah yang paling teruk.

Sejajar dengan ini;

1. Saya ingin menggesa kepada SPRM untuk memantau dengan dekat kempen yang dijalankan oleh Perdana Menteri.

2. Saya juga ingin menggesa kepada Suruhanjaya Piliharaya untuk memantau dengan dekat kempen yang dijalankan oleh Perdana Menteri.


3. Menggesa pihak media untuk melapor dan menerbitkan berita-berita mengenai salah guna kuasa dan perlakuan rasuah oleh parti-parti politik yang bertanding.

Dengan ini, saya dan juga jentera Parti Keadilan Rakyat juga akan memantau dengan dekat kempen yang dijalankan oleh Perdana Menteri dan berharap agar rakyat tidak terperangkap dengan permainan Barisan Nasional ini, sebaliknya meneruskan usaha menegakkan keadilan dan memperjuangkan kebenaran dengan mengundi untuk menukar kerajaan Barisan Nasional.

*Kenyataan media oleh Yusmadi Yusoff (gambar kanan) selaku ahli parlimen Balik Pulau.


Ole-Ole Dari Kuala Lumpur......

on

najib rally kuching 100411Kekecohan berlaku di stadium tertutup MBKS malam tadi selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razal meninggalkan tapak perhimpunan ceramahnya kerana hadirin berebut cuba mendapatkan 'ole-ole' yang dibawanya - iaitu bekas makanan dan minuman berjenama Tupperware.

Ketika 2,000 orang beredar dari stadium itu, ratusan lagi mengerumuni pintu masuk untuk merebut bag 'ole-ole' yang diberikan secara percuma itu.

Bag itu mengandungi poster Najib dan sama ada sebuah bekas makanan atau minuman daripada jenama terkenal Tupperware.

Apabila keadaan menjadi tidak terkawal, beberapa pekerja terpakasa memindahkan kotak-kotak barangan itu daripada pintu masuk.

Jatuh tergolek

Sebaik sahaja kotak yang dibawa mencecah lantai, puluhan orang lagi akan menyerbu ke arah tersebut. Kebanyakan mereka adalah golongan berusia dan kanak-kanak yang terus mengoyakkan kotak itu dan merampas 'ole-ole' yang ada.

najib rally kuching 100411 tumblers
Dalam kekecohan itu, ramai yang jatuh. Seorang wanita tua dilihat tergolek di lantai tetapi terus berpegang erat kepada bag yang berjaya diambilnya itu.

Wartawan dan anggota polis yang berada di lokasi tercenggang melihat kejadian yang tidak disangkakan dan ada yang menasihatkan orang ramai supaya bersabar menunggu giliran mendapat hadiah daripada BN itu.
Seorang hadirin memberitahu Malaysiakini bahawa beliau datang apabila terbaca di akhbar mengenai program anjuran BN yang menjemput semua penduduk sekitar Kuching.

“Ada makanan dan hadiah percuma. Sesiapa pun akan datang,” kata lelaki pertengahan umur yang tidak mahu namanya disiarkan.

Ditanya sama ada beliau datang untuk menyokong perdana menteri dan BN, lelaki itu berkata dia hadir untuk melihat wajah Najib secara dekat.
najib rally kuching 100411 food
Seorang wanita tua pula berkata, beliau dan penghuni sebuah rumah pangsa dibawa dengan bas dari Jalan Ban Hock. Katanya, akibat kekecohan itu, dia gagal mendapat bag 'ole-ole' BN itu.

Sebelum majlis bermula, semua hadirin diberikan sehelai kemeja T 1Malaysia dan diminta menyarungkannya ketika itu juga. Hadirin juga diberikan burger dan air minuman botol.


 http://suwaritimur.blogspot.com/

Najib Dicabar Tetap Tarikh Dan Nama Pengganti Taib Segera

on

Parti Keadilan Rakyat (PKR), satu lagi komponen Pakatan Rakyat menggesa Datuk Seri Najib Razak agar mengumumkan tarikh Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan melepaskan jawatan ketua menteri dan bakal penggantinya.

Pagi tadi, DAP meminta ketua menteri paling lama itu melepaskan jawatannya sekarang.

Petang ini, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim  menolak keikhlasan Najib dengan menyifatkan janji Pengerusi BN itu sebagai “satu lagi gimik politik untuk mengkaburi penilaian rakyat.”

Anwar meramalkan Najib akan gagal menunaikan janjinya meskipun beliau merupakan perdana menteri dan pengerusi BN.

Katanya, Najib tiada pengaruh ke atas Taib yang tidak pernah tunduk kepada pemimpin berpengaruh seperti Tun Dr Mahathir Mohamad  sebelum ini.

“Janji ini pernah dibuat sebelum ini, jadi sama ada Dr Mahathir berbohong atau beliau tiada kapasiti untuk mengatasi pengaruh Taib,” kata Ketua Umum Pakatan Rakyat yang merujuk kepada kegagalan Dr Mahathir untuk memastikan Taib berpegang kepada janji yang sama 16 tahun lalu.

“Ini ulangan kepada apa yang berlaku sebelum ini,” kata Anwar sambil menambah, beliau yakin Najib tidak akan menunaikannya.

“Jika beliau serius dan bertekad untuk melakukannya, beliau perlu membuat pendirian sekarang... bila Taib akan meletakkan jawatan dan siapa yang akan mengambil alih,” kata Anwar lagi.
Sebelum itu.
PAS hari ini terus menggiatkan tekanan supaya perdana menteri menamakan pengganti ketua menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang telahpun mengumumkan untuk bersara selepas pilihan raya negeri dijalankan. 

PAS khuatir sekiranya penjelasan berkenaan hanyalah sekadar satu "sandiwara" memandangkan Abdul Taib turut diperturunkan untuk mempertahankan kerusinya dalam pilihan raya negeri kali ini.

Ahli jawatankuasa pusat PAS Datuk Husam Musa berkata, perdana menteri perlu menamakan pengganti Abdul Taib bagi mengelakkan keluarga ketua menteri itu terus "membina dinasti keluarga."

Tegasnya, perdana menteri perlu menamakan pengganti berkenaan sebelum pilihan raya negeri dijalankan pada 16 April.

Tambahnya, tindakan perdana menteri mengizinkan Abdul Taib bertanding juga "dilihat memberikan restu untuk Tan Sri Taib sekali lagi menjadi ketua menteri Sarawak."

Tambahnya, langkah itu juga menunjukkan perdana menteri turut "bersekongkol" dengan "mengizinkan penindasan" terus dijalankan ke atas rakyat Sarawak.

"Tan Sri (Abdul) Taib Mahmud telahpun mengeluarkan kenyataan untuk berundur daripada jawatan ketua menteri sewaktu pilihan raya 2006 tetapi sehingga sekarang masih belum melakukannya. 

"Sekarang, janji tersebut diulang tayang semula kepada rakyat Sarawak sebagai harapan palsu bahawa perubahan akan berlaku," katanya lagi dalam satu kenyataan hari ini.

Husam turut mendakwa, Abdul Taib "gagal membersihkan diri" berhubung dakwaan meraih kekayaan melalui jawatan ketua menteri dan juga keluarganya.

Katanya lagi, kawasan hutan Sarawak juga telah digondolkan sedangkan sebahagian besar rakyat negeri itu masih dalam keadaan mundur dan miskini.

"Sekalipun isu-isu rakyat Sarawak (adalah) lebih kepada dasar-dasar BN Sarawak yang telah terlalu lama memerintah, namun pengunduran Tan Sri Taib Mahmud adalah sangat perlu untuk perubahan," katanya lagi.Pilihanraya Malaysia Masih Tidak Bebas Dan Telus

on

Pilihanraya DUN Sarawak: Tindakan Najib Altantuya Memalukan Seluruh Rakyat Malaysia!!Anwar Ibrahim bersama Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail
menjelaskan sesuatu pada sidang media harian di Bilik Gerakan Utama, Kuching, pagi tadi

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan pilihanraya yang berlangsung di negara ini belum lagi bebas dan adil khususnya kepada Pakatan Rakyat seperti mana yang berlaku di beberapa kempen Pilihanraya Negeri Sarawak ke-10.

Anwar berkata, tindakan panik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membawa keseluruhan Kabinet serta jentera kerajaan untuk membantu kempen pilihan raya negeri merupakan sesuatu yang tidak pernah berlaku dalam sejarah negara dan ia jelas merupakan usaha berterusan Najib mengekang Pakatan Rakyat membawa angin perubahan kepada rakyat di negeri itu.

"Ternyata pilihanraya di Malaysia masih belum lagi bebas dan adil terutamanya di Sarawak. 

Ini kerana, media masih dikawal kerajaan BN dalam menyampaikan maklumat yang telus kepada rakyat dan kempen-kempen Pakatan Rakyat selepas penamaan calon acap kali diganggu pihak berkuasa,".

"Walaupun tidak dikasar tetapi masih diganggu oleh polis"katanya.

Bercakap dalam satu sidang media di Kuching, Anwar turut mengingatkan pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) supaya mematuhi peraturan pilihanraya yang adil dan bebas serta berharap tiada lagi cubaan untuk menghalangnya dari terus berkempen di negeri itu.

"Saya ingin mengingatkan PDRM supaya memberi kerjasama, menghormati peraturan berkempen serta tidak menghalang mana-mana parti untuk kempen khususnya Pakatan Rakyat kerana tindakan itu hanya akan menakutkan orang ramai. Ini adalah hak yang termaktub dalam perlembagaan negara"

Tambah Anwar, selain terpaksa berdepan dengan barisan jentera kerajaan Pakatan Rakyat juga turut menerima serangan yang tidak putus-putus daripada media kawalan Umno-BN.


Wartawan Jam Omega.....Nampak Lurah......

on

Aduh,wartawan kalis dosa.Sendiri punya lurah pun tak tutup.Bising pasal jam omega.Buat malu wartawan yang beretika. Betul-betul tak tahu dosa pahala. Mana dosa,jam omega dengan nampak lurah tetek kendur.


Khairy Emosi Dan Mengelupur Di Sebalik VCD Lucahnya...???

on


Tanpa membaca kenyataan penuh Chegubard yang dipublish pada 7 April lalu, Khairy mungkin saja panik dan mungkin juga dengan gelabah puyuh mengarahkan budak-budak suruhannya membuat laporan polis ke atas Chegubard.

Kenyataan Chegubard menyentuh perihal video seks yang dikatakan milik khairy. Namun chegubard menegaskan sekerasnya betapa politik lucah harus dihentikan segera, merujuk kepada tindakan chegubard memusnahkan seberapa banyak vcd yang ada ketika kempen PRU2008.

Jika hari ini politik UMNO membenarkan penayangan video seks di beberapa hotel terkemuka sekitar ibu negara walaupun video itu fitnah kepada DSAI, Chegubard pernah memilih untuk tidak menggunakan bahan serupa untuk kempennya menentang khairy. Tindakan chegubard pada tahun 2008 adalah hujah penting beliau bagi menyeru politik selak kain dihentikan. Beliau juga dilihat konsisten dalam isu ini termasuk ketika berdepan dengan kes video Chua Soi Lek yang boleh ke blog beliau dan rujuk kenyataan beliau ketika itu yang tersiar dalam blognya.

Tetapi malangnya kenyataan Chegubard telah disalah tafsir oleh seorang Yang Berhormat lepasan Oxford. Secara terus Khairy menuduh Chegubard mengedar video seks tersebut ketika kempen PRU2008 dalam laman twitter miliknya.

Di bawah adalah twitter KhairyKJ yang menuduh Chegubard mengedar Video lucah miliknya pada tahun 2008 di Paroi;
@chegubard Kamu yang edar video palsu tu di Paroi masa PRU2008 hari ni pula nak tolak politik lucah. Tolong la Barrrd... Hipokrit betul.

Apa yang menjadi persoalan di sini, mengapa Khairy tidak membuat sebarang laporan polis ke atas Chegubard apabila mengetahui 'kononnya' Chegubard mengedarkan video seks yang pelakonnya iras-iras Khairy.

Sedangkan ketika PRU lepas jentera Bn telah membuat beberapa laporan polis ke atas cheGuBard khususnya apabila ada mahasiswa turut menyertai jentera menentang Khairy di Rembau.

Telah ditegaskan, video seks tersebut asalnya adalah dari kumpulan UMNO yang amat membenci Khairy. Jangan kita lupa bagaimana Khairy di 'boo' beberapa kali ketika diangkat sebagai ketua pemuda suatu masa dulu. Kumpulan ini sanggup membekalkan beberapa bahan untuk kempen chegubard termasuklah video yang dimaksudkan. Tetapi di atas prinsip menolak politik selak kain, Chegubard mengarahkan jenteranya memusnahkan bahan tersebut.

Sememangnya puak-puak UMNO memang gemar mengedar bahan-bahan lucah bagi membunuh karier politik seseorang pemimpin yang dirasakan mengancam kepentingan mereka waima pemimpin di dalam parti sendiri.

Beberapa jam selepas chegubard keluar kenyataan di blognya yang bertajuk "SAMM : Hentikan Politik Lucah Segera!!", satu laporan polis telah dibuat oleh pemuda UMNO umpama ketua pemudanya seperti cacing kepanasan.

Sekali lagi saya timbulkan persoalan, mengapa tidak buat laporan polis pada tahun 2008 jika benar chegubard mengedar video tersebut sebagai bahan kempen? Laporan polis hanya dibuat di atas kenyataan chegubard yang tajuknya menggesa politik lucah dihentikan!

Seraya itu juga, dengan pantas setiausaha PKR Rembau iaitu Norazizi telah dihubungi oleh seorang pegawai penyiasat polis yang bernama Omar. Difahamkan pihak penyiasat sebenarnya belum lagi membaca kenyataan penuh Chegubard, tetapi oleh kerana pihak pemuda UMNO yang membuat report maka pihak polis begitu melulu dalam menjalankan tugasnya. Gelagat pihak polis tidak ubah seperti telah diperkudakan untuk kepentingan seseorang.

Beberapa tweet yang mempersoal 'mengapa KJ tidak membuat laporan polis pada 2008' tidak dijawab oleh Khairy. Apakah maknanya diam membisu walaupun sebelumnya beberapa kali mengicau tweet dalam isu yang sama?

Perlu diingat, melalui twitter Khairy yang tertera di atas, ia menunjukkan Khairy juga sedar video itu wujud apabila membuat tuduhan terhadap Chegubard bahawa pengedaran video itu kononnya berlaku.

Khairy dinasihatkan jangan terlalu angkuh dalam isu video lucah ini dan jangan tersalah langkah dalam mengatur gerak. Chegubard mungkin saja telah memusnahkan semua kepingan vcd tersebut pada tahun 2008, namun tidak mustahil 'jika' masih ada satu salinan buat kenang-kenangan.

Apa yang salahnya menyimpan video lucah apatahlagi menayangkan di dalam bilik hotel untuk tontonan wartawan terpilih. Asalkan ia tidak bertujuan mengaut keuntungan, ia boleh sahaja berlaku dalam negara Islam Malaysia kita ini. Terima kasih kepada Nazri!

Buat Khairy, gambar kamu 'bergembira' di Kelab Malam disebar oleh kawan-kawan kamu, gambar kamu beraksi 'maknyah' juga disebar oleh kawan-kawan kamu... Apa lagi yang kawan-kawan kamu miliki yang akan disebarkan... Cuma ketika gambar-gambar tersebut tersebar tiada pemimpin PR yang ambil jadi modal politik.

EDYES @ edyesdotcom

What About Old Leaders In PR..??? Prime Minister...Najib Pun Dah Lama Gak....

on

What About Old Leaders In PR? Prime Minister  ..........Najib Pun Dah Lama Dalam Politik


Datuk Seri Najib Tun Razak said today was trying to make an issue of the long tenure of Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud.
The Prime Minister said he and Taib had agreed on a smooth transition to ensure continued progress for the state.
“So let us not be influenced by the instigations of the opposition because they themselves have many leaders who are old,” he said at a meet-the-people session in the indoor stadium of the Kuching South City Councuil.
Also present were Gerakan president Tan Sri Koh Tsu Koon and Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, who is Umno vice-president
“I have come to Sarawak many times because I wish to help the people in the state and as such, I urge you to choose candidates in the (Sarawak) election who can represent the Chinese community and other races,” said Najib.
He said Chinese representation in the state government was important to look after the wellbeing of the community like its request for another Chung Hua school in Kuching.
“I will consider such a request from BN elected representatives and there is a very good chance of it being approved,” he said, adding that there was also a request for a metropolitan health project for the state capital.
He said the BN government would bring about structured change including transformation programmes, so that more rural infrastructure and utilities projects could be implemented in Sarawak.
“This is the difference between us and the opposition, whose promises to do and deliver is not guaranteed but the BN can deliver and has delivered,” he said.
“If you give us the mandate, we will give you more change for the better,” he said, adding that it was unnecessary to vote for the DAP for change because uncertainty would be bad for businesses.
Even in opposition-held states that managed to attract foreign investments, he said, it was largely due to the efforts of the federal government and agencies like MIDA and MITI. – BERNAMA

Najib Pun Dah Lama Dalam Politik

Najib mula menceburkan diri dalam arena politik setelah kematian mengejut bapanya, Tun Abdul Razak Hussein di London pada 14 Januari 1976. Beliau menang tanpa bertanding merebut kerusi Parlimen Pekan yang kosong, akibat kematian bapanya, ketika berumur 23 tahun, dan merupakan ahli parlimen termuda yang pernah dipilih ketika itu.

Najib menjadi timbalan menteri paling muda apabila dilantik sebagai Timbalan Menteri Tenaga, Telekom dan Pos pada tahun 1978 ketika usia 25 tahun. Kemudian, pada tahun 1982 hingga 1986, beliau menjadi Menteri Besar paling muda dalam sejarah negara apabila dilantik sebagai Menteri Besar Pahang ketika berumur 29 tahun.

Antara jawatan yang pernah disandang dalam kabinet ialah:
  • 1978-1980 - Timbalan Menteri Tenaga, Telekom dan Pos
  • 1980-1981 - Timbalan Menteri Pendidikan
  • 1981-1982 - Timbalan Menteri Kewangan
  • 1982-1986 - Menteri Besar Pahang
  • 1986-1987 - Kementerian Belia dan Sukan|Menteri Kebudayaan, Belia & Sukan
  • 1990-1995, 1999-2008 - Menteri Pertahanan
  • 1995-1999 - Menteri Pendidikan

Jangan persendakan manifesto pihak lawan.....

on

Kempen pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sarawak sudah sampai ke tahap panas. Sehari dua ini isu manifesto PR di jadikan isu besar sehingga Perdana Menteri dan Timbalannya mengambil isu ini sebagai isu yang tidak terlepas dari lidah mereka derngan memandang remeh dan mencemekkan usaha keras PR untuk keluar dengan manifesto yang mereka mampu melaksanakannya.

BN menganggap manifesto yang di paparkan oleh PR tidak realistik dan boleh membuat negara kita bangkrap dan sebagainya. Hanya manifesto BN sahaja yang benar-benar baik dan boleh melakukan perubahan yang membangnkan umat khususnya rakyat Sarawak yang akan mengundi pada 16 hb yang akan datang.

Pihak kita meminta orang ramai jangan percaya dengan janji PR dalam manifesto mereka kerana PR belum lagi dan tidak pernah melakukannya. Kata mereka, BN lah yang telah terbukti selama ini membangunkan rakyat dan negara dan PR tidak lagi mempunyai rekod mentadbir negara. Saya tidak berapa setuju untuk mengatakan yang PR tidak mampu melaksanakan manifesto mereka jika mereka di berikan kuasa kali ini.

PR belum diberikan peluang untuk memerintah di peringkat Persekutuan. Memanglah mereka belum dapat membuktikan keampuhan mereka untuk mentadbir. Tetapi sedikit sebanyak bukti boleh ditunjukan untuk menyatakan yang PR mampu mentadbir jika kita lihat apa yang berlaku di Pulau Pinang dan Selangor. Hanya pihak kita sahaja yang tidak mahu menerima hakikat ini kerana sebab-sebab politik.

Selama ini semua kerajaan tempatan di Pulau Pinang sentiasa mengalami defisit, tetapi sejak hampir 3 tahun PR mentadbir negeri itu kebanyakan kerajaan tempatan di negeri itu telah mengalami surplus yang agak besar. Maka nyatalah yang selama ini defisit yang di alami semasa BN memerintah P Pinang adalah kerana ketirisan pentadbirannya. Memanglah orang BN terutamanya dari UMNO tidak suka dengan komen saya ini tetapi saya bukan untuk mengampu sesiapa, tetapi saya hanya hendak mengampu kebenaran semata-mata.

Sebaliknya BN pula yang mengelabah dengan keadaan ini dan terusan bertindak tercari-cari kelemahan kerajaan negeri untuk di adakan demonstrasi di sana sini di negeri itu. Dulu kita juga yang mengatakan demonstrasi hanya di lakukan oleh pihak yang desperate. Jadi dengan tindakan demonstrasi yang di lakukan oleh UMNO dan BN di P Pinang dan Selangor itu benar-benar menampakan ‘attribute’ UMNO sebagai sebuah parti pembangkang yang 'desperate'.

Jika UMNO dan BN terus-terusan mengadakan demo di jalanan maka tidak hairanlah jika parti itu terus sahaja menjadi pembangkang kerana sifatnya seperti pembangkang itu ada di kalangan pimpinan dan ahli UMNO di Selangor.

Saya akan di hentam kerana pandangan ini tetapi saya lebih suka untuk bercakap apa yang sebenarnya ada di dalam pemikiran saya kerana bercakap lain dari apa yang terkandung di dalam pemikiran itu akan menjadikan kita rasa bersalah.

Saya tahu manifesto PR itu boleh dilaksanakan jika diberikan oleh rakyat untuk melakukannya. Apa yang dilakukan oleh pemimpin kita untuk memperkecilkan usaha PR rakyat itu memanglah perkara biasa kerana mereka takutkan kuasa yang ada di tangan akan jatuh kepada pihak lain jika rakyat percaya dengan manifesto PR itu. Oleh itu mereka (pemimpin BN) akan memperkecilkan segala kandungan di dalam manifesto PR itu.

Kalau kita ingat di dalam manifesto BN Sarawak di dalam pilihanraya-pilihanraya yang lalu, isu untuk membina jalan raya dan mengadakan kemudahan air dan letrik untuk semua rakyat sentiasa ada. Jika benar manifesto itu dilaksnakan dahulu masakan sesudah Taib memerintah selama 30 tahu isu membekalkan api dan air itu masih ada di dalam manifesto sekarang. Sepatutnya isu itu sudah tidak ada lagi di dalam manifesto sekarang kerana sepatutnya air dan api sudah selesai dari dahulu lagi.

Sepatutnya sekarang ini manifesto BN mengandungi isu-isu yang lebih berdaya maju, bukannya masih terkongkong dengan isu infrastuktor yang kecil-kecilan seperti api dan air serta jalan raya kampong dan sebagainya. Taib dan BNnya telah diberikan tempoh selama 30 tahun. Takkanlah air dan api masih menjadi kandungan penting di dalam manifesto BN sekarang ini.

Ini sahaja telah membuktikan yang BN juga merupakan pihak yang telah banyak tidak mengotakan janji-janji yang terkandung di dalam manifesto pilihanraya-pilihanraya yang lalu.

Tetapi banyak yang tidak ada di dalam manifesto BN telah dilaksanakan dengan begitu terang-terangan, seperti Menteri-Menteri Kabinet yang mempunyai mansion-mansion besar yang bernilai puluhan juta ringgit di Sarawak. Ketua Menterinya bergaya dengan Rolces Royce, sama dan setaraf dengan kereta yang membawa Raja-Raja Melayu. Lain yang dijanjikan di dalam manifesto lain pula yang dilakukannya.

Kita baca sahaja manifesto-manifesto parti-parti yang bertanding itu dan kita buat penilaian masing-masing. Yang penting kita mesti mengundi dengan penuh tanggung jawab dan pemilihan mestilah berpaksikan kepada menjaga politik negara dan tidak lagi ada pemimpin yang memferaidkan harta rakyat seperti yang dilakukan mereka selama ini.

Sesiapa pun boleh kita undi. Negara ini negara demokrasi. Rakyat berhak menaikkan atau menurunkan mana-mana peimpin dan parti yang mereka suka. 

http://aspanaliasnet.blogspot.com/Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List