Lagi Lagi AES.....Kejahatan AES

on Nov 15, 2012


Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) mempunyai tujuan yang baik iaitu untuk mengatasi kemalangan maut. Namun demikian sukar hendak dinafikan bahawa ia dilaksanakan secara jahat dan rakus!

1. Anak tokoh Umno telah memonopoli saham dalam AES. Sebagai Pengarah salah sebuah syarikat yang mengoperasikan AES anak tokoh Umno ini memiliki saham terbesar bernilai RM5.8 juta....juta ringgit weh! Inilah caranya usaha yang didakwa oleh Umno melahirkan golongan usahawan bumiputra yang sebenarnya hanya melahirkan Umnoputra!

2. Jawatankuasa Anti Kempen Saman Ekor (Kase) mempunyai bukti kukuh terdapatnya penyamaran salah sebuah syarikat yang mengendalikan AES menggunakan logo rasmi JPJ yang ditampal pada kenderaan peronda syarikat itu ketika menjalankan operasi di sebelah utara. (JPJ sebuah agensi kerajaan telah menjadi macam hak mak bapak syarikat pelaksana AES dan parti Umno).

3. Kamera AES tiada info lengkap kesalahan. Tidak memaparkan maklumat kesalahan serta gambar kenderaan yang ditangkap secara terperinci. Konon kamera AES yang berharga sekitar RM130,000 setiap satu amat canggih  sedangkan kamera polis hanya berharga sekitar RM20,000 lebih mampu memberi maklumat kesalahan yang lebih lengkap.

4. Pendapatan saman AES...tuuu dia!!! FASA 1: Sejumlah 5 juta saman pertama, syarikat pengendali AES dapat RM16 setiap saman = RM80 juta. FASA 2: RM540 juta kutipan seterusnya dikongsi 50% antara kerajaan Umno/Bn dengan syarikat = RM270 juta. FASA 3: Kutipan berikutnya  7.5% akan diambil syarikat  dan kerajaan Umno/Bn akan kutip selebihnya. Jika RM5 bilion kutipan setahun, syarikat dapat RM80 juta Fasa 1; RM270 juta Fasa 2; RM350 juta Fasa 3 = RM700 juta setahun.

6. Dalam masa 8 hari kamera AES beroperasi (Sept 2012); 63,558 saman dikeluarkan dengan nilai RM19,067,400 (berdasarkan satu saman RM300). Jika setahun nilai akan mencecah RM870,862,625.

Maka itu usaha Kase memfailkan permohonan semakan kehakiman terhadap perkara tertentu dalam pengoperasian AES adalah amat wajar demi kepentingan rakyat dari penindasan yang mampu mengayakan para kroni dan Umno!
Photobucket

1,000 Ahli MCA Keluar Parti?

on


Dua bom jangka telah meletup dalam MCA sepanjang dua hari lalu tetapi media arus perdana, terutamanya media yang dikuasai parti perkauman Cina itu, The Star, langsung tidak menyiarkan berita ini.

Kira-kira 1,000 ahli MCA dari Pulau Pinang dan Johor telah meletak jawatan secara keseluruhannya (en bloc) dan mereka menyatakan hilang keyakinan dalam kepimpinan parti sebagai alasan untuk keluar.

Perletakan jawatan beramai-ramai ini hanyalah sekelumit kecil dan ia menandakan permulaan satu tamparan hebat buat parti komponen Barisan Nasional (BN) kedua terbesar ini.

Menurut beberapa orang-orang yang berhenti tetapi enggan dinamakan, lebih ramai ahli MCA di seluruh negara dijangka akan keluar beramai-ramai sebelum pilihanraya umum akan datang.

Media arus perdana menggelapkan berita ini kerana ia adalah satu tamparan besar untuk MCA dan persiapan BN untuk menghadapi pilihanraya umum yang dijangka akan dipanggil oleh perdana menteri, Najib Altantuya pada bulan Februari atau Mac depan.

Mereka yang berhenti mengatakan bahawa mereka telah hilang keyakinan dalam kepimpinan MCA kerana ia dipimpin oleh seorang presiden yang dicemari skandal dan tidak bermoral, Chua Soi Lek.

"Apabila dia bercakap tentang apa-apa isu, ia akan menjadi 'backfire' dan bahan ketawa rakyat atau akar umbi. Ini adalah kerana Chua tidak layak kedudukannya untuk bercakap mengenai isu-isu moral dan integriti.

"Kita tidak boleh terus dikaitkan dengan pemimpin dan kroni beliau yang hanya menjaga kepentingan sendiri dan kedudukan mereka," kata bekas ahli MCA yang dikenali kepada penulis.

Memetik peristiwa baru-baru ini dan isu-isu, bekas anggota berkata: "Ia memalukan untuk Soi Lek bercakap tentang kebebasan akhbar dan kebebasan bersuara.

"Apa yang dia cakap tentang perkara pertama yang dia (Soi Lek) lakukan apabila beliau memenangi jawatan presiden secara kebetulan adalah untuk meletakkan The Star terus di bawah kawalan parti.

"Kertas (senarai calon) kini di bawah kawalan keseluruhan anggota panel termasuk anaknya (Chua Tee Yong) sebagai ahli utama. Beliau juga melantik anaknya dalam kedudukan kerajaan.

"Kepimpinan MCA kini diketuai oleh seorang lelaki yang moralnya tercemar dan orang yang mengamalkan nepotisme dan kronisme untuk menjadikan parti itu ke dalam empayar keluarganya," katanya.

Seorang lagi bekas ahli menambah: "Hanya menunggu masa menyaksikan bagaimana MCA meledak dalam menjelang pilihanraya umum ke-13. Sekurang-kurangnya 30 peratus daripada ahli-ahlinya akhirnya akan meninggalkan parti pada hari pengundian. "

Dalam perkembangan lain, maklumat dalaman parti berkata MCA Selangor berada dalam keadaan kacau-bilau berikutan pertelagahan antara Soi Lek dan ketua MCA negeri, Donald Lim Siang Chai.

Sebagai bos MCA negeri, Donald Lim tidak mempunyai kuasa pemutus untuk membuat keputusan calon mana patut bertanding di kerusi yang diperuntukkan parti itu.

Donald Lim dikatakan mengintai kerusi parlimen Selayang tetapi Soi Lek sudah mempunyai orang lain di fikirannya - mungkin seorang calon wanita.

Apa yang jelas, Donald Lim tidak mempunyai keyakinan walaupun dikatakan mencuba untuk merampas kembali bekas kerusi parlimennya, Petaling Jaya Selatan - di mana beliau telah ditumbangkan oleh calon KEADILAN, Hee Loy Sian dengan majoriti 5706 undi pada 2008.

Sumber dalaman parti berkata Donald Lim yang merupakan Timbalan Menteri Kewangan yang dilantik menerusi pintu belakang (senator) kini terdesak dan muslihat untuk mendapatkan apa yang dia mahu.

Sumber itu turut mengatakan ia akan menjadi permusuhan paling menarik untuk dilihat bagaimana teruk MCA Selangor akan berpecah disebabkan oleh perebutan Soi Lek-Donald Lim ini.

Oleh Jackson Ng, bekas wartawan
(Dipetik dari laman Facebook Ronnie Liu)
Photobucket

Dr Asri akan bertanding dalam PRU-13 nanti?

on

Pilihan Raya ke-13 makin hampir. Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak makin terdesak untuk menyatakan tarikh untuk pilihan raya. Kalau sebelum ini DS Najib boleh memberikan tekanan kepada orang lain kerana tarikh pilihan raya hanya ada dalam kepala beliau sahaja!!

Tapi sekarang Dato' Seri Najib pula terdesak kerana tidak mampu menentukan bila pilihan raya ke-13. Ini sama sekali merendahkan kemampuan dirinya sendiri.

Kita ketepikan soal tarikh pilihan raya. Kita bincang bagaimana pun calon 'winnable candidate' (boleh memang). Dalam hal ini semua parti politik berlumba-lumba mencari calon winnable candidate dan tokoh-tokoh masyarakat, teramasuk artis juga menjadi pilihan.

Dalam hal ini Prof Madya Dato’ Dr Mohd Asri Zainul Abidin (Dr Maza) tidak lari daripada menjadi rebutan parti-parti politik. UMNO banyak kali menawarkan tempat untuk bertanding malah ada janji-janji jawatan jika memang walaupun itu tidak rasmi sekadar disebut oleh beberapa kepimpinan tertinggi UMNO sahaja.

PAS juga tak terkecuali. Dato' Harun Taib, Ketua Dewan Ulama PAS banyak kali menawarkan Dr Asri untuk masuk PAS. Malah dalam beberapa pertemuan Dato' Harun walaupun berseleroh ada menyatakan hasrat PAS untuk memberi ruang Dr Asri bergerak di dalamnya.

Tapi Dr Asri menolak.

Saya kurang maklumat berkenaan dengan PKR, walaupun ada sumber menyebut ada juga tawaran ini. Tapi saya lebih suka untuk menulis tentang maklumat muktahir ini bagaimana DAP pun terlibat menawarkan perkara yang sama kepada Dr Asri.

Ini mungkin mengejutkan! Tapi dalam politik ini tidak mustahil. Ada ramai intelektual Melayu yang bersifat libral dan ingin melihat demokrasi yang adil aalah mereka yang mendokong perkara ini. Kenapa DAP menjadi pilihan mereka itu kena buat reseach.

Mereka ini ingin Dr Asri bergiat didalam DAP kerana Dr Asri lebih bebas dan terbuka berbanding kalau Dr Asri bergerak dalam PAS atau PKR.

Ada juga menyebut Dr Asri jika bertanding di Perak atas tiket DAP berpeluang untuk mentadbir negeri Perak yang sekarang ini mengikut kajian mutakhir di Universiti memehak kepada Pakatan Rakyat.

Kita sama-sama tunggu cerita selanjutnya. Adakah khabar angin ini akan menjadi realiti!


http://tin-buruk.blogspot.com

Photobucket

PRU 13 Milik Siapa...?

onMemang menarik..cantek dan bergaya, aku pun bekenan dengan nombor ini tetapi apakan daya dia telah dimilik oleh orang .......

Apa yang menariknya disini  ialah nombor Plate itu   diguna  oleh AMK untuk tujuan berkempen.


Jadi perkataan PRU 13 adalah perkataan yang menjadi bualan sana sini  oleh jutaan pengundi di Malaysia.

Sehingga kini Kerana  PRU13 juga Najib Razak demam mencari tarikh keramat ini he he..

Untuk  info kepada pembaca no plate ini aku tak tau  siap tuan yang bertuah yang memilkinya dan tentu korang juga  tertanya tanya berapa ribu tender untuk booking no PRU13 ini adakah memecah rekod tender WWW1 ? yang ini  pun aku tak pasti ...

So yang pentingnya korang layan je la gambor itu.Yang pastinya No plate PRU 13 "asal bukan umno "yang punya.

Mungkin dari Nombor plate PRU13 menjadi inpirasi PR berkerja keras untuk berjaya  dan menawan Putra jaya insyaallah.
Photobucket

Ahli UMNO berbangsa bukan Melayu, beragama bukan Islam

onUmno bukan parti orang Melayu pun! Apakah Melayu Umno tidak sedar bahawa Perdana Menteri Malaysia yg pertama dulu itu , Tengku Abdul Rahman adalah keturunan Siam?

Bahawa Perdana Menteri Malaysia ke-4, Mahathir Mohamad pula adalah keturunan Malayalee. Korang tentu masih ingat lagi Jeane isteri mantan PM Malaysia, Abdullah tu orang bangsa Serani tetapi boleh diterima menjadi ahli Umno walaupun bukan keturunan Melayu.

Ramai yang bukan Islam yang menganggotai parti Umno. Sebagai contohnya, Charern Intachat Ketua Cawangan UMNO Kota Giam Sungai Baru Bahagian Kubang Pasu, adalah seorang penganut Budha.
Bukan dia sorang…. Charem Intrachat ini adalah Pengerusi Persatuan Siam Malaysia. 

Persatuan ini bernaung di bawah UMNO. Cuba bayangkan, persatuan ini  mewakili Masyarakat Siam di Malaysia yang dianggarkan berjumlah 60,000 dan memberi pengakuan menyokong Umno/BN.

Adakah korang ingat hanya Charem Intrachat seorang penganut Budha tu sorang saja yang jadi ahli Umno? Sila baca di sini

Umno pada realitinya bukan sebuah Parti Melayu Dan juga bukan sebuah Parti Islam. Sepatutnya malu jika mengaku sebagai parti Islam yang terbesar di dunia.

Tetapi yang paling pelik sekali ialah bila Umno menganggap bahawa semua Melayu itu adalah Umno? Kalau tidak menganggotai Umno , maka bukanlah Melayu!

Mereka sanggup menafikan pendokong PAS itu bukan Melayu. Bahawa orang Kelantan tu bukan Melayu hanya kerana mereka menyokong PAS maka Umno perlu sisihkan dan tindas mereka? Apakah hanya Umno punya jati diri Melayu?

Umno beranggapan bahawa orang PAS semuanya adalah kuda tunggangan orang lain.Malah mereka beranggapan diri mereka lebih mulia dari orang Arab walaupun tak ngerti baca al-Quran.
P/S: sampai kiamat melayu FELDA dan melayu kampung akan terus tertipu!


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List