Raja Petra Cabar Putrajaya BincangTerma Pulang Dari ‘Buangan Kendiri’.

on Sep 24, 2010LONDON, 24 Sept — Raja Petra Kamarudin kini melahirkan kesediaan untuk berhadapan dengan pihak berkuasa Malaysia berhubung isu beliau yang kini berada dalam “buangan kendiri” di London dan mencari penyelesaian  yang “muktamad”.


Beliau memberitahu peluang terbaru kepada pihak berkuasa untuk menyelesaikan kes beliau.
Blogger berkontroversi ini, yang lebih dikenali sebagai “RPK”, akan menghantar sepucuk surat menerusi penasihatnya kepada kerajaan Malaysia Isnin ini, jika bukan esok, meminta untuk diadakan satu pertemuan dengan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke United Kingdom Datuk Zakaria Sulong untuk membincangkan terma-terma pulang ke tanah air.


Kata Raja Petra (gambar), pendiriannya itu merupakan satu peluang bagi kerajaan untuk membawa beliau kembali ke tanah air, yang pihak berkuasa mendakwa sedang berusaha untuk mengesannya sejak setahun lalu.
“(Kini) terserah kepada kerajaan untuk respons,” kata beliau sambil menambah, jika tidak lupakan sahaja isu ini buat selamat-lamanya.
“Berpegang pada ini atau jika tidak, jangan hubungi saya lagi,” kata Raja Petra.
“Beritahu Datuk Zakaria bahawa apabila beliau datang pada 2 Oktober, saya mahu beliau menunjukkan saya pasport saya yang baru dan tanpa tiket kapal terbang, bagaimana mahu terbang (balik)?” kata beliau dengan merujuk kepada pasportnya yang telah pun luput tarikh.
Suruhanjaya Tinggi Malaysia di sini perlu mengeluarkan pasport baru kepada Raja Petra bagi membolehkannya kembali ke tanah air.


Raja Petra, yang berada dalam buangan kendiri sejak Mei 2009 di sebalik kes-kes berkaitan dengan hasutan dan fitnah jenayah mendakwa kerajaan berbohong sejak dahulu lagi.
Sementara polis Malaysia mendakwa mereka sedang berusaha untuk mengesan lokasinya, Raja Petra muncul untuk berucap pada khalayak awam Mei lalu dengan mendakwa kerajaan Barisan Nasional (BN) memang mengetahui di mana beliau berada sekarang memandangkan pernah menemui beberapa pemimpin Umno di United Kingdom sejak tahun lalu.


Ketika ditanya oleh The Malaysian Insider tentang terma-terma yang akan diturunkan, Raja Petra enggan mendedahkannya kerana ia sedang disediakan oleh peguam-peguam.
Bagaimanapun pada Julai lalu, beliau mengeluarkan tawaran terbuka kepada Datuk Seri Najib Razak baginya kembali ke tanah air jika perdana menteri boleh menjamin bahawa tidak akan meletakkannya dalam tahanan tanpa perbicaraan seperti ISA dan lupakan kesemua enam tuduhan “yang sedang disediakan terhadap saya.”


Beliau berjanji akan kembali untuk menghadapi kes-kes hasutan dan fitnah yang pihak berkuasa telah gugurkan selepas Raja Petra tidak hadir manakala waran tangkap pula sudah tamat tempoh.
Raja Petra akan memohon untuk bertemu dengan Zakaria pada 2 Oktober ini  pada masa dan di tempat di mana Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pengarah Strategi PKR Tian Chua dijadual untuk bercakap di hadapan penyokong Pakatan Rakyat (PR) di sini.
Raja Petra juga mencabar pihak berkuasa Malaysia agar mengekstradisikan beliau dari United Kingdom.


Penulis ruangan “No Holds Barred” dalam portal Malaysia Today ini juga ada memberitahu bahawa peguam-peguamnya pernah memaklumkan Scotland Yard bahawa beliau boleh diakses bila-bila masa.
Pada 2 September lalu, Mahkamah Persekutuan menangguhkan rayuan oleh Kementerian Dalam Negeri terhadap keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Raja Petra yang ditahan selama dua tahun di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri, ke tarikh lain yang akan ditetapkan kemudian.


Timbalan Pendakwa Raya Tun Abdul Majid Hamzah memberitahu tiga panel hakim diketuai Hakim Besar Malaya Tan Sri Arifin Zakaria, bahawa pihak pendakwaan masih belum menyerahkan notis rayuan kepada Raja Petra, menyebabkan beliau tidak hadir hari ini.

Hakim Arifin yang bersidang bersama Hakim-hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Hashim Yusof dan Tan Sri James Foong Cheng Yuen, membenarkan permohonan pendakwaan untuk menangguhkan rayuan itu kerana mereka masih belum menyerahkan notis rayuan itu kepada Raja Petra.


Tun Majid berkata perintah menteri itu akan bersifat akademik selepas 21 September 2010.
Pada 7 November 2008, Mahkamah Tinggi Shah Alam memerintahkan pembebasan Raja Petra daripada ISA selepas memutuskan penahanannya selama dua tahun di Kem Tahanan Kamunting di Taiping, Perak adalah tidak sah.


Raja Petra ditangkap pada 12 September 2008 kerana beliau disifatkan sebagai satu ancaman terhadap keselamatan negara dan perintah untuk menahan beliau di bawah ISA dikeluarkan pada 22 September 2008.


AHMEDINEJAD DEDAHKAN AMERIKA DALANGI TRAJEDI 11 SEPT......???

onPresiden Iran dakwa Amerika ‘dalangi’ serangan 11 Sept, diplomat PBB pulau ucapan.

Amerika Syarikat dan beberapa lagi dari Eropah memulaukan sesi Perhimpunan Agung PBB apabila Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad semalam mendakwa kebanyakan orang percaya bahawa pentadbiran Amerika yang mendalangi serangan 11 September demi survival Israel.

Dalam ucapannya, pemimpin Iran itu berkata, kebanyakan pegawai kerajaan Amerika percaya satu kumpulan pengganas berada di belakang serangan berani mati yang memusnahkan Pusat Dagangan Dunia dan ke atas bangunan Pentagon pada 2001.

Satu lagi teori, kata beliau ialah “beberapa segmen dalam Amerika Syarikat sendiri telah mengadakan serangan ini untuk memulihkan ekonomi yang merudum dan genggaman di Asia Barat dalam usaha menyelamatkan rejim Yahudi.”

“Majoriti rakyat Amerika, malah kebanyakan orang negara-negara lain dan ahli politik akan bersetuju dengan pandangan ini,” kata beliau di Perhimpunan Agung dianggotai 192 negara.

Sebaik sahaja Presiden Iran ini mengeluarkan pandangan pedas yang lazim dilontarkan terhadap Barat, perwakilan Amerika dan beberapa negara Eropah bertindak keluar dari dewan sidang Perhimpunan Agung yang bermula minggu ini.

Perwakilan Amerika mengeluarkan respons ini dengan berkata: “Berbanding mewakili aspirasi dan semangat muhibah rakyat Iran, Encik Mahmoud sekali lagi memilih untuk membangkitkan teori-teori konspirasi dan kecaman anti-Semitik.” -TMI

AC Mizal Bergelar Datuk....Ini Sebabnya Ke.......???

on


Pelakon dan pengacara AC Mizal bergelar Datuk, tetapi belum rasmi. Yang membuatkan kita pening melalui post sebelum ini. Inilah jawapannya. Sekali lagi anda fikirkan.

AC Mizal mengakui dia bergelar Datuk bukan disebabkan dia sebagai selebriti tetapi disebabkan dia berjaya bergelar jutawan dengan kegigihannya membina dan meluaskan empayar perniagaan gelang bio-magnetik di bawah payung syarikat yang menyaksikan dia sendiri sebagai pengerusi kepada AC Konsortium Sdn. Bhd. Syarikat yang baru berusia 10 bulan beroperasi. Ini sumbangan besarnya kerana dia gigih berjaya mengkayakan dirinya.

Satu lagi sebab mengapa dia memperolehi gelaran itu kerana dia mempunyai dua kereta mewah iaitu Bentley yang berharga lebih RM1 juta dan sebuah kereta mewah jenama Porsche. Keinginan lampau yang hanya sebagai mimpi menjadi realiti.

Inilah yang diakui oleh AC Mizal melayakkan dia memperolehi gelaran datuk. Inilah kelebihannya yang mampu beliau beritahu. Jadinya sumbangan anda kepada masyarakat dan negara taklah diambil kira sangat sekiranya anda kaya. Tahniahlah Datuk! semoga Datuk berjaya melahirkan ramai jutawan Melayu, biar padan dengan gelaran tuh.....

Suhakam mahu kuasa bawa kes ke mahkamah.

on

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) akan mencadangkan sekali lagi kepada kerajaan agar ia diberi kuasa membawa ke mahkamah kes-kes tertentu melibatkan individu atau institusi yang melibatkan isu hak asasi manusia yang dipinggirkan. 

Pengerusi Suhakam Tan Sri Hasmy Agam berkata perkara ini pernah dicadangkan dulu tetapi tidak menerima reaksi menggalakkan daripada kerajaan. 

"Jadi kita akan bawa sekali lagi cadangan ini dan akan cuba mengadakan satu framework... masalahnya ini mungkin melibatkan melihat semula akta Suhakam untuk dipinda tapi bukan senang untuk dipinda," katanya kepada Bernama selepas melawat ibu pejabat Pertubuhan Berita Nasional Malaysia itu bersama rombongan Suhakam di Kuala Lumpur hari ini. 

Hasmy berkata memandangkan perkara ini mengambil masa, Suhakam berharap sekurang-kurangnya buat permulaan dapat bertindak sebagai "Sahabat Mahkamah" atau "Friends of the Court" di mana dalam sesuatu isu hak asasi manusia, suruhanjaya itu boleh dijemput untuk memberi nasihat. 

Menurutnya, perkara itu sedang dibincangkan dan ini mungkin tidak melibatkan sebarang pindaan Akta Suhakam. 

Naib Pengerusi Suhakam Prof Datuk Khaw Lake Tee berkata, pada masa ini tidak ada peruntukan undang-undang yang membolehkan Suhakam mencelah dalam prosiding mahkamah melibatkan kes hak asasi manusia. 

Hasmy berkata Suhakam diberi mandat yang agak luas mendengar rayuan dari individu dan institusi tetapi masalahnya suruhanjaya yang ditubuhkan pada 1999 ini tidak ada kuasa untuk membawa kes ke mahkamah. 

"Kita (hanya) mendengar, menyiasat dan membuat laporan dan mengetengahkan masalah kepada agensi kerajaan untuk tindakan susulan. Tapi tak boleh bawa ke mahkamah," katanya. 

Beliau berkata, banyak cadangan telah diberikan oleh Suhakam sejak 10 tahun lalu, dengan separuh telah diambil tindakan tapi banyak lagi belum ada tindakan misalnya isu Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), kebebasan akhbar serta kebebasan berhimpun. 

Katanya, hak asasi manusia melibatkan setiap orang, bermula dari kanak-kanak sehingga orang tua dan dalam hal ini Suhakam akan berusaha dengan media mengetengahkan isu-isu ini supaya setiap anggota masyarakat Malaysia mengetahui hak asasi masing-masing dan dapat mempertahankannya. 

Menurut Hasmy, semakin bertambah rakyat menggunakan saluran Suhakam untuk menyampaikan pelbagai rungutan, namun kekeliruan masih wujud sehingga isu-isu peribadi turut disalurkan kepada suruhanjaya itu. 

Beliau berkata memandangkan isu-isu yang ditangani Suhakam begitu luas, ia perlu meletakkan keutamaan dalam menggerakkan agenda hak asasi manusia di negara ini. 

Menurutnya, dalam Malaysia mengejar matlamat negara maju menjelang 2020, isu hak asasi manusia perlu diberi keutamaan kerana di negara-negara maju di Eropah, kemajuan dan pembangunan juga diukur dari segi sejauh mana kemajuan dalam bidang hak asasi manusia. 

"Di sinilah Suhakam boleh membantu menggalakkan seluruh negara...dengan melibatkan kepimpinan, kerajaan dan agensi penguatkuasa, masyarakat madani dan media tentang isu hak asasi manusia". 

Beliau berkata apa jua cadangan bagi meminda ISA, ia harus selaras dengan standard hak asasi manusia. 

Bekas diplomat veteran itu berkata berdasarkan pengalaman luasnya di seberang laut, beliau melihat isu hak asasi manusia Malaysia masih boleh ditambahbaik walaupun kejayaan ekonominya disanjungi banyak pihak. 

- Bernama

Pemilihan PKR: Kedudukan ADUN, MP jadi tumpuan.....???

on

Kedudukan beberapa ADUN dan ahli parlimen PKR di negeri-negeri Pakatan Rakyat dijangka menjadi tumpuan dengan sama ada mereka mampu mempertahankan sokongan dalam pemilihan PKR di lebih 80 lagi cabang sepanjang hujung minggu ini.

Daripada 82 cabang yang akan bermesyuarat mulai hari ini, sembilan cabang di Kedah dan Kelantan - dijadualkan bermesyuarat hari ini..

Lima cabang PKR di Kedah - kecuali Sik - menyaksikan pertandingan bagi semua jawatan, iaitu ketua cabang, timbalan, naib dan jawatankuasa.

Ia bertambah menarik apabila ahli parlimen PKR Sungai Petani Datuk Johari Abdul akan menghadapi tentangan sengit daripada seorang anggota cabang P Jayakumar.

Pertembungan menarik turut dijangka di Merbok yang mana ketuanya Abdul Rashid Din yang juga ahli parlimen di kawasan itu ditentang oleh ahli majlis pimpinan pusat Saiful Izham Ramli.

Bagaimanapun, menurut pengerusi PKR Kedah Ahmad Kassim, tiada sebarang pertandingan hari ini di kawasan itu kerana Abdul Rashid menarik diri dan memberikan laluan kepada pesaingnya.

Manakala di Kelantan pula, daripada empat cabang lagi yang akan bermesyuarat hari ini, pertandingan di Kuala Krai dijangka menjadi tumpuan berikutan ADUN Guchil Tuan Zamri Ariff Tuan Zakaria bertanding tiga penjuru.

Beliau akan dicabar dua anggota cabang Mohd Ariffin Ali dan Mohd Roslan Puteh untuk jawatan ketua cabang.

Tiada lagi cabang yang dijadual mengadakan mesyuarat pada Sabtu dan Ahad bagi kedua-dua negeri itu.

Sepanjang tiga hari, mulai hari ini, sebanyak 82 cabang akan mengadakan mesyuarat agung tahunannya di seluruh Malaysia. Minggu lalu, 80 cabang telah bermesyuarat.

Selain negeri-negeri Pakatan, pertembungan menarik juga dijangka berlaku di cabang-cabang di negeri lain membabitkan tokoh-tokoh PKR seperti Naib Presiden Mustafa Kamil Ayub (Pasir Salak), Naib Presiden Lee Boon Chye (Gopeng), ADUN Seri Setia Nik Nazmi Nik Ahmad dan Timbalan Pengerusi PKR Selangor Syed Shahir Syed Mohamud (Seri Setia).

Pemimpin lain yang turut menjadi perhatian, Naib Presiden Sivarasa Rasiah (Subang Jaya), Naib Presiden Azmin Ali (Gombak), Penyelaras Pakatan Datuk Zaid Ibrahim (Wangsa Maju), timbalan speaker Selangor Haniza Talha (Petaling Jaya Selatan), Elizabeth Wong (Petaling Jaya Utara), ahli parlimen Telok Kemang Datuk Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang).

Betul Ke Azmin Tak perlu Isytihar Setia Pada Wan Azizah....???

on

Azmin Ali berkata beliau tidak perlu mengisytiharkan sokongan yang tidak berbelah bagi pada Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail kerana perkara itu telah tergambar melalui perkhidmatan lebih sepuluh tahun sebagai naib presiden.

azmin ali pc in parliament 020709 02Bekas setiausaha sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama 26 tahun itu juga memberitahu, selepas bosnya itu merengkok di penjara, kesetiaanya dan hormatnya kepada anggota keluarga bekas timbalan perdana menteri itu tidak pernah berubah.

"Keluarganya (Wan Azizah) dan keluarga saya lalui bersama hujan ribut untuk sekian lama," kata Azmin ketika ditanya tentang 'persepsi' bahawa hubungannya dengan isteri Anwar itu kini 'bermasalah'.

"Saya tidak perlu isytihar kesetiaan pada presiden kerana saya telah berkhidmat dengannya sebagai naib presiden lebih daripada 10 tahun".

Menyifatkan persepsi terhadapnya itu bukan masalah besar, Azmin menegaskan supaya tiada pihak yang merendah-rendahkan kemampuan wanita pertama yang menjadi presiden parti dan ketua pembangkang di negara ini.

"Seperti saya katakan tadi, jangan rendahkan kemampuan Wan Aziziah. Beliau ada soft power (kuasa halus). Beliau menjadi sosok penyatu dalam parti," kata Azmin.

nurul izzah interview 090910Pada 16 September lalu, Nurul Izzah dilaporkan memberikan petunjuk sokongannya terhadap Zaid untuk bertanding jawatan timbalan presiden.

Portal berita Free Malaysia Todaymelaporkan Nurul sebagai berkata, PKR memerlukan seorang pejuang sejati dan perlu berhati-hati degan "serigala berbulu kambing" dalam parti itu.

Ekstrim anti-Azmin

Bercakap dalam sidang media di Kuching, Izzah dilaporkan menjelaskan ucapannya sebelum itu bercakap tentang ahli politik berfikiran sempit yang hanya bercakap tentang kepentingan sesuatu kaum sahaja.

"Kita perlukan Zaid dan bawah kepimpinannya, (PKR) KL semakin maju. Beliau juga mempunyai wawasan untuk parti.

"Bagaimana saya boleh rujuk Zaid sebagai serigala sedang saya sepatutnya secara ekstrim anti-Azmin", beliau dipetik sebagai berkata.

Dalam wawancara dengan Malaysiakini di Bangsar kelmarin, Azmin ketika ditanya berhubung kenyataan Nurul Izzah itu sempat menyoal balas kembali: "Siapa miliki FMT (Free Malaysia Today)?"

"Saya tidak tahu siapa miliki FMT. Tetapi kamu juga kena berlaku adil kepada Nurul Izzah. Beliau telah keluarkan kenyataan menyangkal laporan FMT itu, tetapi kenyataan ini dipadamkan, tidak dilaporkan," jelas Azmin lagi.

Beliau yang juga ahli parlimen Gombak memberitahu, dalam rumah terbuka Aidilfitri parlimen Lembah Pantai Ahad lalu, Nurul Izzah sendiri telah memberitahunya bahawa apa yang dilaporkan itu tidak benar.

"Tidak timbul dakwaan yang dilaporkan FMT. Dan saya kenali Izzah lebih daripada orang lain, daripada (beliau) kecil (lagi)," katanya sambil mendakwa ada agenda tertentu untuk memutarbelitkan kenyataan itu.

Terdapat cakap-cakap bahawa portal berita itu mempunyai 'hubungan' yang rapat dengan Zaid - pesaing utama Azmin dalam pemilihan PKR. 

Sindir Zaid
Bagaimanapun, Zaid sendiri pernah menafikannya kepada Malaysiakinidalam satu wawancara ketika beliau bertanding sebagai ahli parlimen Hulu Selangor sebelum ini.

Isu 'kesetiaan' kepada presiden itu timbul apabila Zaid pada 20 September menulis dalam blognya, sekiranya beliau menang merebut jawatan timbalan, kuasa presiden yang disandang Wan Azizzah akan dikembalikan.

Menurutnya, ini ekoran ada "bisikan" Wan Azizah bukan ketua sebenar, sebaliknya kepimpinan lebih selesa memberi kepercayaan sepenuhnya kepada Anwar sebagai ketua umum.

Ditanya sama ada Zaid pernah menyuarakan perkara itu melalui saluran dalaman parti, bekas menteri di jabatan perdana menteri itu disindir lagi.

"Kamu kena tanya Datuk Zaid, berapa kali dia datang mensyuarat?" kata Azmin. 

"Dalam ghairah tawar khidmat, jangan buat kenyataan yang boleh timbul keraguan. Saya saran bawa pandangan bantu parti. Kedudukan Azizah diterima, dihormati anggota parti. Siapa kita hendak mempertikaikan kedudukan Wan Aziziah? 

"Lihat pencalonan, itu tandanya sokongan untuk Wan Azizah cukup kuat. Kalau beliau tidak efektif atau hanya sebagai boneka seperti dituduh setengah pihak, setakat ini takkan ahli (PKR) boleh terima."

Lima tertuduh kes "bini puaka" dibebaskan......???

on

KUALA LUMPUR, 24 Sept: Lima mahasiswa Universiti Malaya (UM) yang dituduh berhubung kes "bini puaka" hari ini dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Hakim Rozana Ali Yusoff memutuskan tiada prima facie dalam kes tersebut dan mengarahkan kesemua mereka yang dituduh dibebaskan.

Mereka adalah Shazni Munir Mohd Ithnin, Muhammad Aizat Roslan, Muhammad Saufi Jelani, Mohd Izzuddin Hilmi Mohd Zaini dan Mohd Syahriuldeen Ahmad Rosli yang didakwa dibawah Seksyen 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan.

Perbicaraan kes kelima-lima tertuduh berlangsung sejak ia bermula Julai tahun lalu.

Mereka dituduh menconteng "bini puaka" dan "pembunuh Altantuya" yang ditujukan kepada isteri perdana menteri, Rosmah Mansor.

Kesalahan itu didakwa berlaku pada 4 pagi 24 Jun lalu di dewan kuliah utama API, beberapa jam sebelum Rosmah hadir untuk melancarkan kempen mengutip derma bagi kanak-kanak Palestin.

Bagi Seksyen 427, mereka dituduh menyimbah petrol di atas permaidani yang bakal dilalui Rosmah dan menconteng di sebuah dewan akademi pengajian itu.

Manakala bagi Seksyen 436, ketiga-tiga dituduh melakukan perbuatan khianat dengan menggunakan api di tempat dan waktu yang sama.

Bagi Seksyen 447 pula, mereka dituduh melakukan pencerobohan jenayah pada tarikh dan masa yang sama.

Sementara itu, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) yang mengadakan “Himpunan Bebaskan Mahasiswa” di Kompleks Mahkamah Jalan Duta menyambut keputusan itu dengan penuh syukur terhadap pembebasan rakan mereka.
"SMM mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada pihak mahkamah dan peguam-peguam kerana melaksanakan perbicaraan kes ini dengan adil dan saksama.

"Kes ini menunjukkan gambaran yang jelas bahawa kelima-lima mangsa puaka ini ini dituduh dan dikhianati oleh pihak yang tidak bertanggungjawab yang mahu mematikan gerakan mahasiswa," kata Setiausaha SMM, Mohd Ridzuan Othman.

Melayu terkebelakang jika Umno terus berkuasa....???

on

KUALA LUMPUR, 24 Sept: Data ekonomi Melayu membuktikan bahawa bila-bila masa sahaja orang-orang Melayu akan kehilangan kuasa dan suara jika Umno dibiarkan terus berkuasa, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.
"Pada masa ini pun ramai orang Melayu terutama di luar bandar yang hilang kuasa dan suara kerana kemiskinan dan dijerat oleh hutang kepada tauke-tauke.
"Antara sebab perkara tersebut berlaku ialah apabila kekayaan negara tidak digunakan dengan saksama dan bersungguh-sungguh untuk membantu rakyat keseluruhannya tetapi lebih banyak yang dibolot oleh kroni-kroni Umno," kata beliau.
Keadaan itu, katanya, diburukkan pula dengan kerakusan parti perasuah mencari habuan untuk kepentingan peribadi termasuk merasuah sesama sendiri bagi mencari sokongan untuk berkuasa.
"Para pemimpin parti perasuah pula telah lama hilang kuasa dan suara kepada tauke-tauke yang yang menambat mereka dengan rasuah.
"Bukan setakat hilang kuasa, akibat ditambat rasuah, mereka juga merelakan dasar affirmatif yang sepatutnya membantu orang-orang Melayu diperalatkan untuk menimbunkan lagi kekayaan tauke-tauke yang menjadi tuan-tuan mereka," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.
Beliau bagaimanapun yakin lebih ramai orang Melayu akan menyedari bahawa mereka menjadi mangsa penipuan Umno jika pendedahan data ekonomi Melayu menunjukkan kedudukan orang Melayu masih terkebelakang.
"Pemimpin Umno sendiri yang mengakui bahawa data dan statistik terkini tentang pencapaian ekonomi orang Melayu akan menunjukkan kedudukan orang Melayu masih terkebelakang.
"Dengan pengakuan itu, nyatalah orang-orang Melayu telah 53 tahun menjadi mangsa penipuan Umno yang tidak henti-henti berlakon dan berlagak sebagai pembela Melayu," kata beliau.
Beliau menyifatkan data tersebut sebagai bukti yang terang dan nyata tentang ketiadaan iltizam untuk Umno membantu orang-orang Melayu.
Mahfuz mengingatkan orang-orang Melayu bahawa 53 tahun adalah tempoh yang luar biasa lama untuk terus membiarkan diri mereka ditipu.
"Dasar affirmatif untuk membantu orang Melayu yang dilaksanakan kira-kira 40 tahun lalu juga ternyata gagal jika data dan statistik terkini tentang pencapaian ekonomi orang Melayu menunjukkan kedudukan mereka masih terkebelakang.
"Persoalannya, adakah orang-orang Melayu mahu menunggu 40 atau 53 tahun lagi di bawah cengkaman Umno dan terus berangan-angan suatu hari nanti pencapaian ekonomi orang Melayu tidak lagi terkebelakang?" beliau mengingatkan.
Orang-orang Melayu, katanya, tidak lagi memerlukan kerajaan yang tidak berpijak di bumi nyata dengan pelbagai akronim dan pertunjukan angka bertrilion-trilion tanpa perubahan yang fundamental untuk menjamin kedaulatan undang-undang dan peraturan ke atas semua pihak, walaupun di kalangan parti pemerintah.
Harakahdaily

Cadangan Nurul Izzah Untuk Sekat Azmin Ali........?????

on
Sebenarnya cadangan Nurul Izzah di bawah ini agak baik - tetapi tidaklah terlalu matang. Saya syorkan kepada Nurul Izzah agar semua calon Islam yang ingin bertanding merebut jawatan-jawatan utama parti hendaklah terlebih dahulu menjunjung al-Quran dan bersumpah dengan nama Allah bahawa sesungguhnya mereka benar-benar tidak terlibat dengan politik wang atau membeli undi. Kalau sekadar menandatangi deklarasi kempen adil dan bebas, rasanya semua orang boleh lakukan, ia tidak mempunyai apa-apa impak dan hukuman.

Jika benar Nurul Izzah menginginkan ketelusan dalam pertandingan PKR November ini, maka eloklah dicadangkan agar calon-calon Islam yang bertanding, khususnya Azmin Ali bersumpah dengan nama Allah agar mana-mana calon yang "main kotor" akan segera dihukum Allah. Secara peribadi, saya melihat cadangan Nurul Izzah ini lebih ditujukan kepada Azmin Ali - yang kelihatan bersungguh-sungguh menggunakan apa-apa juga cara bagi memastikan beliau menang sebagai Timbalan Presiden PKR. 

Jika benar andaian ini, maka jelaslah sudah wujud perpecahan dalam PKR melalui Team Nurul Izzah dengan Team Azmin Ali. Adalah mustahil cadangan seperti ini terkeluar daripada mulut Nurul Izzah, sekiranya semua calon yang ingin bertanding November ini bersih-sebersihnya, melainkan Nurul Izzah sendiri sudah mengetahui akan wujudnya budaya politik wang dan politik suku-sakat dalam PKR yang semakin busuk-membusukkan. Baca laporan Free Malaysia Today di bawah :

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, yang menyatakan hasratnya untuk bertanding Naib Presiden PKR, menyarankan supaya semua calon menandatangani secara terbuka "deklarasi kempen adil dan bebas" minggu depan.

"Langkah ini bagi menyuburkan amalan sistem demokrasi di negara ini dan pada pemilihan pemimpin hujung tahun ini," kata beliau pada sidang media di pejabat khidmatnya di sini hari ini. Ketika ditanya mengenai persaingannya dengan calon yang lain, beliau berkata, saya percaya kepada pemilihan ahli dan akan memberitahu mereka mengenai visi saya terhadap parti dan supaya mereka akhirnya bersetuju dengan dasar parti.

Nurul Izzah berkata, walaupun beliau dikenali sebagai anak Datuk Seri Anwar Ibrahim namun ia tidak memberi kelebihan bagi mencapai kemenangan. "Kadangkala berada dalam keluarga reformasi menjadi halangan kepada ahli untuk mengundi," jelas beliau yang juga Timbalan Ketua PKR Wilayah Persekutuan. Tegas beliau, "saya anak Datuk Seri Anwar dan saya anak perempuan yang menyaksikan 12 tahun perjuangan reformasi. Dengan semangat reformasi saya tidak akan toleh ke belakang lagi.

"Walaupun wujud legasi dalam parti namun saya bertanding atas nama peribadi saya sendiri. Ahli-ahli hendaklah mengundi berdasarkan kesetiaan terhadap parti dan bukannya personaliti. Daripada 15 calon yang layak bertanding, Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh dan N Gobalakrishnan (Padang Serai) mengesahkan untuk bertanding bagi merebut empat kerusi naib presiden. Manakala tiga kerusi yang lain diisi secara selektif seperti termaktub dalam perlembagaan parti.

WOW! Zahida Rafik Buat Plastic Surgery Kat London Sebelum Nikah Pak Menteri..?

on

Sumber berita dapat dari sini, klik kat URL bawah nie;
http://beautifulnara.com/zahida-rafik-after-surgery-latest-pictures-in-london

GEMPAR - Ketua Pemuda UMNO Wangsa Maju Di Culik Bunian....Kah Kah Kah......???

on

Satu laporan polis telah di buat oleh pemuda Umno Wangsa Maju di atas kehilangan Ketua Pemuda UMNO Wangsa Maju yang di percayai di Colek oleh Mahluk halus (BUNIAN). Kehilangan Ketua Pemuda UMNO Wangsa Maju ini sebenarnya telah lama namun baru pagi ini mereka pemuda UMNO Wangsa Maju mengesyaki yang Ketua Pemuda mereka telah Ghaib tampa berita.

Berita kehilangan KP UMNO Wangsa Maju ini juga telah di sahkan oleh Beberapa kenalan rapat beliau dan dari analisis hasil temuramah tersebut mendapati:

Mengikut Laporan dari salah seorang pemuda di Wangsa Maju ini, KP tersebut di percayai telah Ghaib setelah berputus asa apabila memenangi jawatan Ketua Pemuda Bahagian dengan Majoriti 2 undi sahaja pada pemilihan yang lalu. Dan kerana itu lah beliau KP Wangsa Maju telah merasakan dirinya tidak mendapat sokongan penuh dari seluruh pemuda Umno Wangsa Maju dan telah bertindak mengasingkan diri di kalangan pemuda tampa mengadakan sebarang program program yang berkesan dalam meningkatkan kerja Pemuda Pemuda UMNO Wangsa Maju.

Seorang lagi pemuda menyatakan setelah kekecewaanya yang Menang 2 undi itu, KP tersebut menyerahkan segala Program dan perlaksaan tugas kepada NKP atas alasan beliau akan tamat jawatan selaku KP Pemuda kerana akan Habis tempoh Usia. Malah ianya juga di sahkan oleh seorang Puteri yang menyatakan hanya NKP yang bertindak dalam melaksanakan Program program tertentu.

Seorang Veteran Politik turut memberikan pandangan dalam kes ini dengan menyatakan Beliau KP Wangsa Maju sebenarnya tidak perlu kecewa atas kemenangan 2 undi yang di perolehi. Kerana walaupun menang hanya 1 undi anda adalah pemenang dan wajib melaksanakan tugas dan tanggungjawap yang di amanahkan. Tidak timbul soal 1 undi atau 2 undi kerana Jawatan telah pun anda pegang. Menunaikan Janji janjiu untuk berkhidmat kepada Parti dan menjaga para pemuda itu adalah keutamaan anda.

Dalam pada itu seorang wanita di bahagian tersebut turut bersimpati atas kehilangan itu dan menyatakan kepada pihak Media, " Ini baru tahun 2010, Kalau pemilihan akan datang pun belum tahu lagi bila, mungkin 2012. Masih ada 2 tahun lebih kurang untuk beliau KP Melaksanakan tugas yang di amanhkan. Tak perlu lah hendak menyerahkan tugas yang di amanahkan kepada orang lain kerana matlamat sekarang untuk menang PRU 13. Sepatutnya beliau prihatin terhadap tugas yang di amanahkan dan bukannya menghilangkan diri tampa apa apa makluman kepada para pemuda yang ada."

Laporan Polis yang di buat pagi tadi di Balai Polis Setapak akan di selidiki terlebih dahulu kesahihannya dan ianya akan di siasat mengikut Orang Hilang. Pegawai Penyiasat yang di temubual tadi Inspektor Taufik menyatakan agar pihak media usah membuat spekulasi atas kehilangan KP Wangsa Maju ini kerana faktor Mistik. Siasatan masih berjalan dan ianya akan di umumkan kelak.

Dalam pada itu wartawan kami Papa Diva yang mengunjungi pejabat bahagian UMNO Wangsa Maju tidak di benarkan masuk bagi mendapatkan kesahihan berita ini. Namun Papa Diva memaklumkan pada waktu berkenaan pejabat bahagian sibuk dengan pengedaran Poster Wajah KP Wangsa Maju yang Hilang itu dan di percayai akan di tampal di sekitar Kuala Lumpur.

Melayu Singapura 40%, Melayu Malaya Berapa Eek.......??????

on
MATLAMAT memastikan 40% daripada setiap kohort pelajar Melayu/Islam melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi realistik dan mampu dicapai, kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Yayasan Mendaki, Cik Moliah Hashim. Salah satu petanda ia boleh dicapai,  ialah meningkatnya peratusan pelajar Melayu/Islam yang lulus Bahasa Inggeris, Matemaik dan mata pelajaran lain di peringkat Peperiksaan Tamat Sekolah Rendah (PSLE) dan Sijil Am Pelajaran (GCE) peringkat 'O'.

Cik Moliah berkata tambahan 5% daripada 35% sekarang itu bukan satu jumlah yang kecil. 'Pertambahan 5% dalam masa 10 tahun bukan kemajuan perlahan. Ia realistik kerana kalau kita fikirkan pada setiap tahap, daripada peringkat PSLE ke peringkat menengah dan posmenengah, jumlahnya berbeza dan trendnya juga berlainan. Jadi saya tidak anggap angka 5% itu sebagai terlalu kecil'.

Matlamat meningkatkan peratusan pelajar Melayu/Islam yang melangkah ke institusi pengajian tinggi, baik politeknik mahupun universiti, daripada 35% sekarang kepada 40% menjelang 2020 disebut Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Dr Yaacob Ibrahim.  

Kejayaan meningkatkan peratusan pelajar Melayu/Islam yang melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi ialah hasil usaha bersama masyarakat. 'Matlamat 40% itu diletak untuk memberi rangsangan. Apabila matlamat ditetapkan, kita harus realistik tentang matlamat itu dan ia ditetapkan mengikut trend yang ada dan perkembangan yang kita lihat dalam landskap pendidikan'.

***melayu serumpun di negeri seberang tambak johor, telah bangkit dari tidur yang diulit mimpi tun tuah 'takkan melayu hilang di dunia'. kata hikmat beracun ini telah membunuh jati diri melayu sejak beratus tahun yang lalu. Alhamdulillah melayu di temasik telah sedar, tapi melayu di bumi malaya masih enak diulit mimpi syahdu itu. tidur melayu di sini sukar untuk dikejutkan, mereka dimomokkan dengan semua yang indah, hak keistimewaan, perkara 153, hak pribumi, ketuanan melayu, rizab melayu dan segala macam lagi. benar melayu di bumi malaya memang benar tidak akan hilang, tetapi wujudnya mereka menjadi kuli kepada kuli ibu bapa, datuk nenek, moyang  mereka suatu masa dulu.***

Pembongkaran Skandal Seks Menjelang PRU Ke 13.......???

on
Menjelang nya pilihanraya umum Ke-13, Sabah akan menjadi medan pembongkaran Skandal Seks para pemimpin UMNO, terutama melibatkan beberapa VVIP yang sedang hangat dijaja di kedai kopi hingga di lobi parlimen dan pejabat Perdana Menteri.

Seorang menteri Kabinet Persekutuan yang mempunyai anak luar nikah dan terpaksa mengahwinkan wanita yang dihamilinya dengan adik kandungnya bagi menutup Skandal Seksnya dikhabarkan mempunyai satu lagi skandal yang baru.

Namun seorang VVIP tidak kurang hebatnya kerana walaupun beragama Islam, namun mempunyai anak luar nikah dengan seorang wanita serani bernama Benebin Peter yang kini menetap di London Endgland.

Benebin merupakan anak seorang bekas Pengurus Besar sebuah syarikat yang ada hubung kait dengan bekas Ketua Menteri Sabah iaitu Bintang Baru kini mempunyai suami, namun masih berhubungan dengan VVIP tersebut.

Anak perempuan hasil hubungan sulit VVIP berkenaan dikhabarkan sudah mengetahui bahawa suami ibunya bukanlah bapa biologinya dan sedang mencari ayahnya yang juga VVIP berkenaan yang turut dikhabarkan mempunyai tiga orang isteri dan lima gundik lain.

Salah seorang gundiknya akan dilantik menjawat jawatan tertinggi bagi sebuah organisasi penting kini kurang senang mendengar perkembangan terbaru tersebut kerana VVIP berkenaan tidak mengaku menjalinkan hubungan dengan bekas Setiausahanya sehingga memperolehi dua orang anak dan kini terpaksa menetap di luar negara.

Nantikan berita gempar dari London!
- midah ladfa Sabah

Salah Siapa.....???

onFlying Kick menceritakan satu kisah yang hampir mencetuskan pergaduhan antara kaum di Paya Lebar, sebuah petempatan yang dahulunya merupakan kawasan estet getah yang luas di Lunas, tidak jauh dari bandar Kulim.


Sikap Melayu yang banyak bersabar dalam beberapa perkara, ada kalanya perlu dipuji. Malah kesungguhan pihak berkuasa untuk menutup dan melindungi cerita agar kesan negatifnya tidak menular ke seluruh negara juga, adakalanya sangat dihargai. Dan mungkin kerana sifat serta tindakan sebegitulah yang memastikan negara ini sentiasa berada dalam keadaan aman dan makmur, meskipun sebenarnya ia lebih bersifat seperti api di dalam sekam.

Itulah yang berlaku di Paya Lebar, sebuah petempatan yang dahulunya merupakan kawasan estet getah yang luas di Lunas, tidak jauh dari bandar Kulim, pusat strategik ekonomi Kedah Selatan.

Kisahnya tidaklah 'sehebat' perang 13 Mei 1969 di Kuala Lumpur. Bagaimanapun, ia mempunyai kaitan dengan politik. Ahli Parlimen bagi kawasan tersebut adalah Gobalakrishnan, pelakon dan penjilat punggung Anwar Ibrahim yang sangat hebat dan sedang berhadapan dengan masalah perebutan jawatan selaku Ketua Cabang Lunas secara tiga penjuru (dua India, satu Melayu).

Menurut laporan, kejadian tersebut berlaku seminggu sebelum Aidil Fitri. Sekumpulan remaja India telah mengganggu, meraba dan cuba mencabul kehormatan seorang gadis Melayu. Beberapa orang remaja Melayu segera menyelamatkan gadis Melayu yang meminta pertolongan daripada orang ramai. Kejadian berlaku tidak jauh dari sebuah kedai makan.

Remaja-remaja India berkenaan bagaimanapun meminta maaf dan berlalu. Bagaimanapun pada pukul 1.45 pagi, tidak kurang 30 buah motosikal yang dibonceng oleh remaja-remaja India muncul semula. Mereka bersenjatakan parang, kayu dan besi. Destinasi mereka adalah ke kedai makan milik seorang lelaki tua Melayu.

Apa yang berlaku seterusnya bagaikan sebuah drama Tamil. Dua orang lelaki Melayu yang sudah berusia menjadi mangsa. Salah seorang daripada mereka, putus urat tangan. Seorang lagi menerima 12 jahitan akibat luka di kepala. Beberapa orang kanak-kanak kecil yang berusia 4-6 tahun diterajang oleh samseng-samseng India tersebut.

Kes berkenaan dilaporkan kepada pihak polis. Hasilnya, daripada lebih 50 orang remaja India yang merusuh, mencedera dan merosakkan harta awam, hanya 4 orang yang berjaya ditangkap dan diberkas. Mereka bagaimanapun, dibebaskan selepas dijamin.

Dikhabarkan, beberapa pihak cuba MERASUAH pekedai Melayu itu agar menarik semula laporan polis yang dibuat dengan tawaran wang yang lumayan. Bagaimanapun, tawaran tersebut ditolak.

Sumber juga memberitahu, polis telah memanggil beberapa NGO Melayu termasuklah PEKIDA untuk melakukan perbincangan. Antara yang turut sama dalam mesyuarat dan perbincangan berkenaan adalah Gobalakrishnan, MP Padang Serai selain beberapa pemimpin kanan PAS kawasan.

Tahap kesabaran orang Melayu di kawasan Lunas dan Kulim sebenarnya cukup tinggi. Kegiatan dan kewujudan begitu banyak kumpulan-kumpulan samseng remaja India sebenarnya sangat membimbangkan di kawasan tersebut, terutama selepas estet-estet yang menjadi kampung halaman tuk nenek dan mak bapa mereka sebelum ini telah bertukar menjadi kawasan perumahan dan kilang.

Sesuatu harus segera dilakukan di kawasan itu bagi memulihkan keamanan yang suatu ketika dahulu tidak pernah tergugat meskipun UMNO dan PAS berperang sakan dengan isu kafir-mengkafir sesama sendiri. Apa yang dikatakan tohmahan kepada Gobalakrishnan nampaknya seperti menjadi kenyataan dengan kemunculan samseng-samseng remaja India yang seolah-olah sedang menjadikan Lunas, Kulim dan kawasan sekitar pekan Padang Serai seperti medan pergaduhan di dalam filem-filem Tamil.

Wacana Rakyat: Adakah Polis Pembela Rakyat.......???

on

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) Negeri Pulau Pinang bersama-sama dengan badan bukan kerajaan (NGOs) seperti Amnesty International Malaysia (AIM), Sembang-sembang Forum dan Persatuan Muafakat Kesejahteraan Rakyat Pulau Pinang (PERMUAFAKAT) serta parti politik iaitu Lajnah Penerangan PAS Negeri Pulau Pinang, Angkatan Muda KEADILAN Negeri Pulau Pinang dan Parti Tindakan Demokratik (DAP) Negeri Pulau Pinang menganjurkan Wacana Rakyat bertajuk "Adakah Polis Pembela Rakyat?" pada 26hb September 2010 (Ahad), jam 8.30 malam bertempat di Dewan Dato Haji Ahmad Badawi, Butterworld.
Banyak persoalan telah dibangkitkan terhadap Polis Diraja Malaysia (PDRM) termasuk kuasa ketiga dalam pasukan polis dan juga isu-isu yang pelanggaran dengan hak asasi manusia.
Pelanggaran hak asasi manusia yang serius boleh dilihat di dalam tindakan keras anggota polis terhadap peserta perhimpunan-perhimpunan aman, termasuk perhimpunan aman membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 1 Ogos 2009 di mana seramai 589 orang, termasuk kanak-kanak telah ditahan.
Di bawah pimpinan bekas Ketua Polis Negara Musa Hassan selama empat tahun sejak 2006, PDRM mempunyai rekod dan reputasi yang teruk di dalam isu hak asasi manusia.  Statistik rasmi kerajaan menunjukkan bahawa seramai 183 orang telah mati akibat ditembak polis dari tahun 2007 hingga 2009.  Antara kes yang paling serius adalah penembakan mati remaja Aminulrasyid dan Mohammad Afham oleh polis.
Selain itu, terdapat sebanyak 153 kes kematian dalam tahanan polis antara tahun 1999 hingga 2008.  Pada tahun 2009, seramai tujuh orang telah meninggal dunia di dalam tahanan polis.  Antara kes-kes yang diketahui umum termasuk kematian A. Kugan, R.Gunasegaran, Mohd Anuar Sharip.
Kami berharap mendapat maklumat mengenai polis dan idea-idea reform melalui wacana rakyat kali ini.
Panelis:
1. Mahfuz Omar (Ahli Parlimen Pokok Sena, Naib Presiden PAS Pusat)
2. Ong Chin Wen (ADUN Bukit Tengah, Naib Ketua AMK Pulau Pinang)
3. Wong Hon Wai (EXCO Kerajaan Pulau Pinang, ADUN Ayer Itam, Pengarah Pendidik Politik DAP Negeri Pulau Pinang)
4. Arutchelvan (Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM)
Moderator: 
Nora Murat (Pengarah Eksekutif Amnesty International Malaysia)

merdekareview

Suspek Kes Sosilawati Dakwa Ditumbuk, Mahu Buat Aduan Esok.....???

onKUALA LUMPUR 23 SEPT: Suspek utama kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain, mendakwa polis menumbuk, menendang dan memaksa menandatangani dokumen tanpa kerelaan.

Tiga peguam yang mewakili suspek dan adiknya, kedua-duanya juga peguam berjaya menemui klien mereka untuk pertama kali di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur  Khamis lalu.

Mereka sampai pada jam 3 petang ditemani isteri suspek yang mendapat kebenaran bertemu suami mereka.

Peguam DP Vijandran dan Ravi Nekoo memberitahu media, suspek berusia 41 tahun itu mendakwa dikasari polis selepas mereka bertemu selama 30 minit.

"Suspek mendakwa dipukul dengan getah paip, ditumbuk di muka dan ditendang sehingga memudaratkan tulang belakang," kata Vijandran, menambah suspek belum menerima bantuan perubatan berikutan kecederaannya.

Suspek utama itu juga mendakwa dipaksa menandatangani dokumen tanpa kerelaannya.

Vijandran berkata, mereka akan membuat laporan polis mengenai hal itu esok.

"Klien saya mendakwa mereka tidak terlibat langsung (dengan pembunuhan itu) mereka disiasat dan tidak bersalah.

"Bagaimanapun, mereka bersedia memberi sepenuh kerjasama kepada polis tetapi berharap dilayan dengan lebih adil pada masa yang sama," kata Vijandran.

Sementara itu, isteri suspek menemui suami mereka selama 10 minit dalam pengawasan ketat pihak polis.

"Mereka tidak dibenarkan dekat dengan satu sama lain. Isteri-isteri mereka amat tenang sepanjang pertemuan," tambahnya.

Sosilawati, 47, tiga yang lain  — peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, Pegawai CIMB, Noorhisham Mohammad, 38, and pemandu Kamarudin Shansudin, 44, dilaporkan hilang 30 Ogos lalu.

Mayat mereka kemudian ditemui di Ladang Gadong berhampiran Banting.

Lapan suspek ditahan termasuk peguam dua beradik tersebut.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List