Bercelaru Sekarang Ni

on Feb 22, 2012Bagi mereka yang berumur dalam lingkungan 40-an tentu dapat merasakan perbezaan musim buah-buahan semasa zaman kanak-kanak dulu dengan sekarang.

Masa zaman kanak-kanak dulu musim kampung-kampung di negara kita menikmati hasil buah-buahan seperti manggis, rambutan dan juga durian adalah tetap dan berlaku hanya sekali dalam tempoh setahun.

Sekarang samada kita perasan atau tidak kita boleh mendapatkan bekalan buah-buahan seperti rambutan, ,manggis dan juga durian pada waktu yang tidak menentu.

Boleh dikatakan dalam masa setahun banyak kali bekalan buah-buahn tersebut muncul di pasaran. Musimnya telah berubah menjadi bercelaru dan tidak dapat dijangka sama sekali.

Kalau dulu para suami amat risau apabila isterinya mengandung dan mengidamkan buah yang bukan pada musimnya, sekarang, itu bukanlah lagi menjadi masalah besar. Sebut saja nak buah apa, biasanya kita boleh cari.

Jawapan kepada perubahan pelik di atas adalah disebabkan fenomena perubahan iklim dunia yang telah melanda di seluruh mukabumi dengan amat ketara sekali.

Antara kesan yang paling ketara yang dapat dirasakan adalah dalam industri pertanian sebagaimana yang sedang kita lihat sekarang ini.

Selain daripada perubahan musim buah-buahan dalam industri pertanian, perubahan serangan penyakit serta serangga makhluk perosak juga adalah sesuatu yang membimbangkan sektor pertanian di negara kita.

Perkara ini dibentangkan oleh Ketua Pengarah Mardi di dalam satu perbincangan meja bulat mengenai masalah dan cabaran pertukaran iklim dunia dalam sektor pertanian dan pemakanan yang diadakan di UTM sempena minggu New Zealand yang diadakan di sana.


Baca laporannya di sini
Photobucket

Kantoi.....Mukhriz Mahathir Akui Tak Salah Berdagang Dengan Israel

onSudah Kantoi!!!.. sibapa tuduh Datuk Seri Anwar macam-macam.. agen Yahudilah.. agen asinglah... boneka Amerika Syarikat dan Yahudilah....Yahudi maukan Malaysia ditukar kerajaan dan digantikan dengan Pakatan Rakyat dan DSAI jadi PM lah....

TETIBA.. KELUAR DARI MULUT ANAK KESAYANGANNYA.. BAHAWA TIADA MENJADI KESALAHAN JIKA ADA SYARIKAT MAU BERURUS DAGANG DENGAN ISRAEL.. INI TERJADI APABILA PIHAK PR BERJAYA MEMBUKTI DAN MENYAKINKAN RAKYAT BAHAWASANYA KERAJAAN UMNO ADALAH TALI BARUT ISRAEL YANG SEBENARNYA... KUTUK GILA-GILA ISRAEL TETAPI DALAM DIAM MEMPUNYAI URUS DAGANG DENGAN NEGARA TERSEBUT..

Hari ini dengan rasminya Mukhriz anak lelaki Mahathir sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa telah mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa tiada menjadi kesalahan mana-mana syarikat negara ini mau berdagang urus dengan syarikat Israel.....

SUDAH KANTOI!!!.. SUDAH MENGAKU ANGKAT BENDERA PUTEH!!!.. SUDAH MENGAKU SELAMA INI UMNO MEMANG ADA HUBUNGAN RAPAT DENGAN ISRAEL DALAM ISU PERDAGANGAN....TANGAN KANAN KUTUK HABIS.. TANGAN KIRI GENGAM ERAT....

Nah!!.. sekarang siapa petualang dan pengkhianat bangsa dan agama??? siapa???.. UMNO sekarang ini zaman batu lagi... dia lupa sekarang kita hidup dialaf maya.. zaman internet.. zaman maklumat dihujung jari...

Apa lagi nak UMNO nafikan????....sebab itu kehadiran APCO dengan berbyar ratusan juta ringgit mendapat restu dari UMNO sendiri...

Berkokok cukup nyaring berderai.. tetapi ekor bergelumangan penuh dengan taik.. ITULAH UMNO YANG SEBENARNYA!!!!!

OMAK KAU


sumber


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List