Sebelah kaki ke Putrajaya...Akhir

on Jun 15, 2013
Sebelum PRU 13, sudah dapat diramal kecondongan pengundi Melayu, Cina dan India. Penulis ada membuat analisis ramalan penulis bagi negeri  Johor PerlisMelakaN.SembilanPahang dan Terengganu.

Bagi kesemua analisis ini, penulis mengandaikan pengundi Cina akan memberi undi kepada PR sehingga 80 % untuk calon DAP, 60 -70% untuk calon PKR dan PAS.  Pengundi India pula , penulis andaikan akan menurun sokongan kepada PR kepada 50% ke bawah. 

Manakala pengundi Melayu, penulis andaikan sokongan akan menurun sedikit sahaja kepada PR. Kemenangan PR terutamanya PAS , banyak bergantung kepada berapa banyak undi Melayu yang diperolehi. Jika sokongan di atas 40 % , kerusi berkenaan  ada peluang dimenangi jika undi orang Cina tinggi kepada PAS.

Keputusan PRU 13 menunjukkan sokongan orang Cina kepada PR tinggi mencapai 75% ke atas bukan sahaja kepada DAP tetapi untuk PAS dan PKR. Sokongan orang India pula ternyata menurun kepada 55% ke bawah. 

Andaian penulis undi Melayu akan menurun sedikit ternyata tersasar kerana undi Melayu menurun dengan banyak terutama kerusi di luar bandar. Apabila pengundi atas pagar luar bandar telah mengundi BN berlaku lonjakan yang besar pertambahan undi Melayu kepada BN.


Penulis tidak menyentuh pengundi Melayu bandar dalam analisis penulis kerana mengandaikan trend pengundi Melayu sama di bandar dan luar bandar. Namun, keputusan PRU 13 menunjukkan sokongan pengundi Melayu bandar adalah tinggi kepada PR, sehingga menyebabkan BN berputih mata di Selangor.

Banyak kerusi di luar bandar gagal dimenangi oleh PAS dan PKR kerana undi Melayu yang diperolehi di bawah 40%. Kerusi campuran yang mempunyai pengundi Melayu lebih 60% ke atas gagal dimenangi PR, walaupun undi orang Cina tinggi.  

Pada PRU 12 , banyak kerusi gagal di menangi kerana undi orang Cina tidak sepenuhnya kepada PAS dan PKR walaupun undi atas pagar Melayu sudah diperolehi. PRU 13 pula menunjukkan keadaan sebaliknya, di mana undi orang Cina sudah sepenuhnya kepada PR tapi undi atas pagar Melayu pula kembali kepada BN.

Kemenangan PAS dan PKR pada PRU 13 , bergantung kepada undi tegar Melayu PR untuk satu-satu kerusi.  Sekiranya, undi Melayu PR melebihi BN maka kerusi ini dimenangi PR kerana undi orang Cina sudah kepada PR.

Dun
Undi tegar PR
Undi atas pagar Melayu
Undi Cina
Keputusan
Titi Serong (75% M)
PAS
BN
PAS
PAS Menang
Rungkup (66% M)
BN
BN
PAS
BN Menang
Kupang (91% M)
PAS
BN
BN
BN Menang
Selat Klang – bandar ( 63% M)
BN
PAS
PAS
PAS Menang
Kota Lama (64% M)
PAS
PAS
PAS
PAS Menang
Bukit Ibam ( 90% M)
BN
BN
BN
BN Menang

Justeru, kepentingan undi tegar, undi atas pagar dan undi bukan Melayu tidak boleh dinafikan oleh mana-mana parti politik. Setiap parti memerlukan undi dua daripada tiga kelompok undi ini untuk menang.

Misalnya, dun Titi Serong yang menang kerana undi tegar dan undi Cina menyebelahi PAS. Walaupun undi tegar menyebelahi PAS di Dun Kupang, namun PAS tetap tewas kerana undi atas pagar pergi kepada BN dan undi Cina terlalu kecil peratusnya untuk membantu kemenangan.

Undi Cina yang besar di Dun Rungkup juga tidak mampu memenangkan PAS kerana PAS kekurangan undi tegar dan undi atas pagar yang pergi kepada BN. Sekiranya, undi atas pagar dan undi Cina menyebelahi PAS , PAS menang walaupun PAS kurang undi tegar seperti di Dun Selat Klang.

Jika ketiga-tiga kelompok undi dikuasai mana-mana parti , kemenangan dengan majoriti besar akan berpihak kepada parti berkenaan. Contohnya, kemenangan PAS di dun Kota Lama dan BN di Bukit Ibam.

Sedari hakikat ini, kerjasama yang kukuh antara PAS, PKR dan DAP dalam PR memang memberi kesan kepada perolehan undi atas pagar dan undi Cina. Bagi menambah undi tegar, usaha parti itu sendiri yang akan memperkukuhkannya.

Penulis melihat kerjasama dalam PR masih longgar dalam PRU 13 yang lalu. Faktor ini adalah antara faktor yang menghakis keyakinan pengundi atas pagar luar bandar kepada kemampuan pakatan pembangkang membentuk kerajaan. Penulis nampak peluang  PR cukup cerah pada PRU 14 berbanding PRU 13. 

Tambahkan undi tegar, kekalkan undi Cina dan India , yakinkan pengundi atas pagar . Bukan ‘Sebelah Kaki ke Putrajaya’ , dua-dua belah kaki boleh masuk Putrajaya.


Wassalam

Tulahan

Photobucket

Sebelah kaki ke Putrajaya...Part 2

on
Dua hari selepas PRU 13, penulis buat analisis keputusan peti undi kampung penulis. Hanya bertambah 1 undi berbanding pilihanraya sebelumnya. Bn tambah majoriti hampir dua kali ganda berbanding pilihanraya sebelumnya.

Bila penulis buat semakan kenalpasti pengundi, didapati ramai pengundi yang undi Pas semasa pilihanraya dulu mengundi bn kali ini. Mereka ini adalah kumpulan pengundi atas pagar yang ada di mana-mana peti undi di seluruh negara. Pengundi India di peti undi kampung penulis juga dikenalpasti mengundi Pas hanya 40 % berbanding 60 % pada pilihanraya lalu.

Penulis bandingkan keputusan di peti undi Melayu kawasan penulis. Keadaannya sama, undi Pas bertambah tapi undi bn bertambah lebih besar dan majoriti undi Pas menurun hampir di semua peti undi Melayu.

Selain Terengganu, jelas di negeri lain pengundi atas pagar Melayu di luar bandar pada PRU 13 telah kembali semula kepada bn setelah memberi undi kepada parti-parti dalam PR pada PRU 12. Itulah sebabnya, ramalan PR akan menang di kerusi majoriti lebih 65% Melayu tidak menjadi kenyataan.

Pas hanya menang jika undi Melayu kepada Pas melebihi bn, bila ditambah undi orang Cina maka Pas menang termasuk di kawasan penulis. Kerusi-kerusi lain yang undi Melayu kepada Pas hanya mencapai 40 % ke bawah, Pas tewas dengan majoriti kecil walaupun undi orang Cina kepada Pas cukup tinggi.

Inilah pentingnya pendaftaran pemilih baru dikalangan anak ahli dan penyokong Pas bagi menambah pengundi tegar Pas. Pas kawasan penulis membuat kerja ini sebaik PRU 12 berakhir, ribuan yang didaftarkan. Pengundi baru inilah yang menampung lompang ditinggalkan pengundi atas pagar yang lari ke bn. 

Ini juga sebabnya, walaupun undi bn bertambah akibat penambahan pengundi atas pagar. Undi Pas setiap peti undi di kawasan penulis juga bertambah kerana daftar pemilih yang dibuat oleh Pas Kawasan.


Mengapa Pas kawasan lain yang juga banyak membuat daftar pemilih tetap tewas?  kerana pemilih baru yang didaftarkan tidak dapat menampung lompang yang ditinggalkan pengundi atas pagar. Kawasan ini mempunyai pengundi sedia ada Pas yang kecil.

Penulis bagi contoh Dun Rungkup yang mempunyai 23% peratus pengundi Cina, 9 % India dan 66 % Melayu masih tewas majoriti 613 undi berbanding majoriti 454 pada PRU 12. Berbeza dengan Dun Titi Serong Rungkup yang mempunyai hanya 17% peratus pengundi Cina, 8 % India dan 75 % Melayu menang dan bertambah majoriti dari 1149 pada PRU 12 kepada 1794 pada PRU 13.

Dun Titi Serong menang kerana pengundi sedia ada Pas besar berbanding Dun Rungkup. Sekalipun Dun Rungkup juga mungkin mendaftar pemilih baru yang banyak seperti Dun Titi Serong. Undi kepada Pas di peti undi Melayu Dun Rungkup masih tidak mampu mengatasi undi bn berbeza dengan Dun Titi Serong.

Bagaimana nak tambah pengundi sedia ada Pas ? Disinilah dapat dilihat kepentingan cawangan Pas yang banyak dalam satu-satu dun, selain penambahan ahli baru Pas. 

Justeru, jika nak tambah pengundi sedia ada Pas, Pas mana-mana kawasan perlu menambah seberapa banyak cawangan dan ahli baru Pas terutama mereka yang berada atas pagar.

Selain itu, cawangan Pas sedia ada perlu diaktifkan dan ahli baru Pas mendapat penerangan dan tarbiyah secara langsung atau tidak langsung dari Pas. Ahli baru Pas yang berada dalam persekitaran Pas melalui penerangan dan tarbiyah akan kekal menyokong Pas tidak seperti pengundi atas pagar.

Pas kawasan yang mempunyai jumlah cawangan yang kecil bukan sahaja bermasalah untuk menubuhkan Unit Peti Undi (UPU). Malah, akan gagal menguasai pengundi atas pagar yang dikepung dengan sumber maklumat hanya dari bn.

Penulis ambil contoh Perak, kecuali Dun Sg Rapat yang mempunyai jumlah pengundi bukan Melayu 41 %, Melayu 59%, Pas menang di 4 kerusi dun lain kerana pengundi sedia ada Pas di dun-dun ini besar. 

Pun begitu kerusi-kerusi yang majoriti pengundi Melayu 85 % ke atas , cawangan yang banyak juga ada tidak mampu menyaingi lonjakan undi atas pagar kepada bn. Contohnya, Baling yang mempunyai pengundi Cina hanya 5% , ratusan cawangan tetap gagal mempertahankan kemenangan. 

Akibat pengundi atas pagar Melayu di luar bandar lari ke bn pada PRU 13, ramai yang menyimpan impian ‘Sebelah Kaki ke Putrajaya’ terpaksa menangguhkan impian hingga PRU 14. Itupun jika, pengundi Cina kekal bersama PR dan pengundi atas pagar Melayu di luar bandar kembali mengundi PR.

Trend pengundi atas pagar luar bandar Melayu di luar bandar jika ikut teori layunan sepatutnya menyebelahi PR pada PRU 14.

PRU
Sokongan Pengundi Atas Pagar di Luar Bandar
Kesan
PRU 1990
Pembangkang
Pas rampas Kelantan
PRU 1994
bn
Pas hilang banyak kerusi Parlimen dan kerusi dun di Kelantan
PRU 1999
Pembangkang
Pas menang banyak kerusi parlimen, kukuh di Kelantan dan rampas Terengganu
PRU 2004
bn
Pas hilang Terengganu , hanya beza 2 kerusi dengan bn di Kelantan
PRU 2008
Pembangkang
Bn hilang majoriti 2/3 di parlimen, PR kekal Kelantan, rampas 4 negeri dan Wilayah
PRU 2013
bn
Impian PR rampas Putrajaya tertangguh
PRU 14
?


Sungguhpun begitu, trend ini janganlah dijadikan angan-angan oleh PR. Kemenangan akan tertangguh lagi jika banyak perkara tidak diselesaikan. Jangan dok ada berangan ‘Sebelah Kaki ke Putrajaya’, tup-tup bila mai PRU 14 , meleleh air liur dan menitik air mata tengok bn dok kampui lagi.


Mengapa pengundi atas pagar luar bandar Melayu di luar bandar menyokong bn pada PRU 13? Ada sebabnya……..


Tulahan

Photobucket

Sebelah kaki ke Putrajaya....Part 1

on
Kemenangan jamaah di dun dan parlimen dalam kawasan penulis cukup bermakna kepada petugas jentera pilihanraya kawasan yang telah bergerak aktif sejak berakhir pilihanraya 2008. 

Walaupun penulis bukanlah di antara mereka sepanjang lima tahun kerana berada di luar negara, namun penulis dapat merasakan kepuasan mereka menerima keputusan ini.

Penulis bersyukur kerana pilihanraya berlaku semasa penulis sudah pulang ke tanah air. Dapatlah penulis bantu jentera kawasan sekadar yang mampu. Bantu mana yang lemah, bagi pandangan yang membantu berdasarkan pengalaman penulis dalam pilihanraya lalu.

Penulis dapat juga bantu jentera UPU kampung penulis yang tak bergerak jika penulis tak balik. Adalah juga pertandingan bendera dan banner di kampung, dapatlah atur petugas untuk PACA di Pusat Mengundi di kampung.

Tak sentiasa berada dalam kawasan kerana terpaksa masuk berkerja semula. Walaupun begitu sepanjang pilihanraya , penulis memang terlibat terus dalam jentera. Ramai yang menyangka penulis berada dalam kawasan sedangkan penulis berada di luar kawasan.

Penulis terima tugas yang diarah menguruskan perjalanan ceramah kelompok di dua lokaliti setiap malam  sepanjang pilihanraya. Penceramah yang diundang pun ada yang tidak tahu , penulis berada di luar kawasan kerana penulis tak bagi tahu.

Ada pandangan yang mengatakan ceramah kelompok tak penting, tapi bagi penulis ceramah kelompok cukup penting jika ceramah berkenaan diadakan di tempat-tempat yang majoritinya pengundi biru dan atas pagar.

Jentera kawasan penulis mengatur ceramah kelompok bukan menyerahkan kepada UPU. Tindakan ini cukup mengaktifkan perjalanan ceramah kelompok setiap malam sepanjang pilihanraya. 

Sesetengah kawasan menyerahkan tugas mengatur ceramah kelompok kepada UPU. Kesannya, hanya UPU yang kuat dan aktif sahaja mampu mengatur ceramah kelompok, UPU yang lemah sepanjang pilihanraya tidak mampu atur walaupun satu ceramah kelompok.

Namun , jentera kawasan penulis bukan hanya aktif mengadakan ceramah kelompok tapi babitkan semua jentera kempen. Malah, cara berkempen kali ini mungkin ada yang berbeza dengan kawasan lain. 

Pembentangan manifesto di pasar awam, pekan sehari dan pasar malam mungkin tidak dilakukan di kawasan lain, tapi cara berkempen sebegini meningkatkan keyakinan pengundi kepada calon jamaah.

Semua peringkat jentera aktif membantu , dari peringkat kawasan, pemuda, muslimat, Unit Amal, Ameerah, Nisa’ hingga ke peringkat UPU.  Walaupun ada yang cuba melemahkan semangat berjuang mereka , namun mereka tidak mudah lemah untuk terus berjuang.


Penulis terkesan cubaan melemahkan jentera beberapa hari selepas penamaan calon. Memang sebelum ini, banyak tohmahan kepada calon dun kononnya tidak senyum, tua, tidak mahu bersalam. Mereka mula mencongak bahawa jika letak calon dun ini maka keadaannya 50:50.

Bila tahu calon dun parti lawan, mereka terus mencongak ikut hati mereka bahawa calon dun jamaah akan kalah kerana calon dun lawan seorang yang disukai pengundi, mesra dengan semua orang walaupun berlainan parti.

Enam hari sebelum pilihanraya, penulis balik ke kawasan pergi tinjau beberapa UPU. Dengar cakap-cakap petugas, kemudian penulis dengar dari AJK Kawasan bahawa keadaan pada masa itu 68:32 berpihak kepada calon dun lawan. Penulis tanya AJK Kawasan dari mana mereka dapat data itu? Dia kata SB yang bagi.

Penulis marah kepada AJK Kawasan yang sebarkan berita SB ini kepada petugas di UPU sehingga melemahkan semangat mereka bekerja. Ada antara mereka yang kata, berita ini akan mengaktifkan jentera UPU menarik pengundi mengundi jamaah.

Penulis bagi tahu, jika nak kuatkan UPU bekerja tarik pengundi bukan sebarkan secara umum berita begini. Malah yang sebarkan berita AJK Kawasan sendiri, UPU akan terima bulat-bulat apa yang dicakapkan AJK kawasan . Semangat mereka akan lemah bila terima berita sebegini.

Berita melemahkan ini bukan sahaja akan melemahkan jentera malah melemahkan semangat pengundi yang sudah berniat mengundi jamaah. Inilah yang lawan mahu.

Jika nak minta UPU tambah pengundi tumpu terus kepada UPU terbabit, bagi tahu berapa bilangan pengundi yang perlu dicari lagi oleh UPU berkenaan. Bukan sebar berita secara terbuka kepada semua UPU seolah-olah berita itu benar.

Sehinggakan calon dun pun penulis nampak gelisah bila berita ini disebar begitu rupa. Penulis jumpa dengan calon dun bagi tahunya jangan percaya dengan berita-berita khabar angin. Yakinkan beliau dengan fakta undi yang pernah penulis bagi tahunya bila berjumpa semasa penulis balik bercuti dari luar negara.

Penulis dah bagi tahunya fakta undi pilihanraya lalu bahawa undi orang Melayu jamaah menang. Sebelum ini kalah kerana undi bukan Melayu tak beri kepada jamaah. Jika undi bukan Melayu beri dah banyak kali jamaah menang. 

Fakta ini bukan sahaja pernah penulis bagi kepadanya, sebelum berangkat ke luar negara penulis dah bagi kepada jentera kawasan supaya mereka tidak terpengaruh dengan propaganda saraf yang melemahkan. Namun, mungkin keadaan semasa yang menyebabkan mereka terpengaruh dengan berita saraf ini.
Penulis minta calon dun jangan risau dengan undi Melayu dan minta beliau panggil TPJ 1 datang ceramah untuk tingkatkan undi bukan Melayu. Penulis puji calon dun kerana terus angkat telefon TPJ 1 minta tolong ceramah di kawasan. 

Dua malam sebelum pilihanraya TPJ 1 turun berceramah di lokaliti bukan Melayu  dan cukup berkesan meningkatkan undi bukan Melayu. Penulis juga puji kerajinan dan kesungguhan calon dun berkempen hampir ke setiap rumah orang India bersama jentera kempen kawasan.

Penulis minta SU jentera berbuat sesuatu melalui facebook dan sms untuk pulihkan semula semangat petugas dan pengundi. Syukurlah , tiga hari sebelum pilihanraya berita 68:32 sudah tidak lagi dipercakapkan oleh  petugas dan pengundi .

Hari mengundi , sebelum mengundi penulis lawat beberapa pusat mengundi. Bila lawat pusat mengundi Cina , penulis lihat sokongan luar biasa orang Cina berhimpun memberi sokongan di luar pusat mengundi. 

Penulis dah dapat keyakinan calon jamaah akan menang kerana tahu undi Melayu tetap akan dimenangi jamaah. Pun begitu penulis, tetap hubungi petugas banyak UPU untuk pastikan semua pengundi jamaah keluar mengundi.

Bila keputusan diperolehi , ternyata seperti yang penulis jangka calon jamaah masih kekal menang undi orang Melayu walaupun peratusnya menurun. Jumlah undi orang Cina pula melonjak melebihi peratus yang diterima pada pilihanraya 2008.

Undi orang India berkemungkinan 50:50 dilihat dari sokongan mereka di pusat mengundi .Petugas hindraf juga tidak berkempen menentang jamaah di kawasan kerana bagi mereka servis wakil rakyat jamaah kepada orang India baik. Mereka sebaliknya berkempen menentang calon PR di dun dan parlimen jiran walaupun mereka sendiri pengundi di kawasan penulis.

Kemenangan menambah majoriti menutup sementara mulut mereka yang memperkecilkan keputusan jamaah kawasan memilih calon dun. Menutup sementara mulut individu yang sering mengkritik jentera kawasan, kononnya tidak bergerak, tidak tahu buat kerja, tidak ada strategi dan macam-macam.

Strategi memperkenalkan calon dun setahun setengah sebelum pilihanraya sebenarnya cukup memberi kesan kerana mampu menutup kelemahan wakil rakyat sebelum ini. 

Walaupun di hari pilihanraya , lawan masih cuba menonjolkan kelemahan wakli rakyat lepas, namun tidak memberi kesan yang besar kerana calon dun sudah turun awal bertemu pengundi.

Selain bersyukur kepada Allah, tahniah dan pujian harus diberikan kepada jentera kawasan di semua peringkat . Semua petugas ada sumbangan terhadap kemenangan jamaah termasuk yang menadah tangan berdoa kepada Allah.

Mereka bekerja bukan hanya semasa kempen pilihanraya. Mereka sudah buat gerak kerja pilihanraya sebaik berakhir pilihanraya 2008. Daftar pemilih baru hingga capai angka ribu, siri ceramah kelompok berterusan, sentiasa buat semakan pemilih baru dan tambahan di samping gerak kerja kebajikan dan cakna rakyat sepanjang lima tahun.

Janganlah ada mendabik dada bahawa kerana dialah calon jamaah menang, kerana dialah dalam masa sebulan telah mengimejkan calon jamaah diterima pengundi. Allah Maha Mengetahui.

Penulis juga memuji petugas yang tidak bersetuju keputusan meletakkan calon dun jamaah, namun mereka tetap bekerja memenangkan calon  dun jamaah. Walaupun ada juga yang pergi bertugas di tempat calon yang disukai, tidak mengapa asalkan mereka tidak melakukan sabotaj terhadap jamaah. 

Piilhanraya kali ini memberi pengajaran kepada kita, bahawa tidak semestinya calon yang kita rasa calon boleh menang akan menang dan calon yang kita rasa boleh kalah akan kalah. 

Kita boleh dengan yakin berkata, calon bukan pilihan kita akan kalah, calon kesukaan kita ‘Sebelah Kaki Ke Putrajaya’. Hakikatnya, hanya Allah penentu segalanya.


sumber :- Tulahan

Photobucket

'Kg. Myanmar' Pasar Harian Selayang perlu dibersih...!

on
Melangkah masuk ke kawasan Pasar Harian Selayang yang bersempadan antara ibu negara dan Selangor di bahagian utara terasa seperti berada di sebuah perkampungan di Myanmar.

Mana tidaknya, boleh dikatakan setiap sudut kawasan tersebut termasuk yang berniaga di dalam pasar dipenuhi warganegara itu, baik yang muda hinggalah ke pertengahan umur.

Warga tempatan yang sering berurusan di situ menyifatkan pekerja asing tersebut seolah-olah tidak berkurangan biarpun serbuan sering dilakukan oleh pihak berkuasa.

Begitu juga keadaannya dengan Pasar Borong Kuala Lumpur yang terletak di seberang jalan. Perasaan tidak selamat sering menghantui warga tempatan setelah beberapa kali melihat pergaduhan sesama warga Myanmar sehingga ada yang meragut nyawa.

Difahamkan, biarpun jarang orang tempatan terlibat dengan pergaduhan tersebut, lagak warga Myanmar yang seperti 'abang besar' yang mengancam dan mengganggu ketenteraman warga tempatan di situ amat menggusarkan mereka.

Malah, tinjauan wartawan Utusan Malaysia di pasar tersebut juga dibuat dengan berhati-hati kerana terasa gerak-geri kami seolah-olah diperhatikan oleh 'samseng-samseng' Myanmar, mungkin kerana mereka menyangka kami pegawai imigresen.

Ketika mahu merakamkan gambar sekitar kawasan itu juga, kami terpaksa berpura-pura untuk mengambil gambar longkang yang berada di sekitar kawasan itu terlebih dahulu.
Namun, gambar bahagian dalam pasar tidak berani dirakamkan memandangkan pengunjung tidak begitu ramai ketika itu.

Baru-baru ini, sebanyak 21 daripada 102 warga Myanmar yang diperiksa dalam operasi oleh Jabatan Imigresen di Pasar Harian Selayang ditahan kerana mereka melakukan pelbagai kesalahan termasuk tidak memiliki dokumen sah, salah guna permit kerja dan menetap lebih masa.

Bagaimanapun dalam operasi bermula pukul 3 pagi itu, beratus-ratus warga terbabit yang dipercayai menjadi pembantu kedai di pasar tersebut berjaya melarikan diri sebaik sahaja menyedari kehadiran trak pihak berkuasa.

Malah mereka sanggup membahayakan nyawa dengan melarikan diri ke arah jalan raya sebelum menyusup ke dalam semak dan kawasan lombong berdekatan.....  sumber


Komen :-

Warga asing, tak kira Myanmar ke atau Indon atau Banglasia,semakin ramai kerana operasi pihak berkuasa macam melepas batuk ditangga!!! Kita tak serius...dan lagi satu..sebab ada pengkhianat yg membocorkan rahsia operasi itu..itu sebab bila serbu, tak ramai yg kena tangkap. Sempat lari sebab depa ni dah standby! Lagi pulak, kita tiba dng lori jabatan...10 batu lagi depa dah nampak..!! Tak ada taktik langsung...!! Yang memburukkan lagi ialah rasuah..itu sebab bila kena tangkap..aik kita tengok tak luak pun pendatang ni..masyukkkkk!!!...lepas semula!! Pihak berkuasa...pleaselah..be serious in your operation and do it strategically and repeatly!!!

sumber :- http://pahangdaily.blogspot.com/2013/06/kgmyanmar-pasar-harian-selayang-perlu.html#ixzz2WFX1edxO


Photobucket

CUKUP LAH TU SHAHIDAN.....BAGI ORANG LAIN PULAK...!

on

Ini seorang lagi, tak reti-reti! Menteri Sukan baru dah kata letak jawatan letaklah! Bagilah Menteri Sukan baru itu laksanakan idea dia, apa pulak awak nak menyebuk! Siap minta lagi nak lanjut jaga ASUM...sehingga olimpik konon! Alahai!

Agaknya sikap yang macam inilah yang menjadi penyebab kebanyakan sukan di Malaysia ini merosot teruk. Asal jadi presiden persatuan sukan, nak menongkat langit! Badminton pun begitu, FAM tak payah ceritalah....dah berbuih mulut orang ramai...! Ni ASUM pulak menerima nasib dari orang yang perasan bagus! 

Macam tak ada orang lain dah nak jadi Presiden ASUM dalam Malaysia ni melainkan dia!Berita dipetik:

Shahidan mahu kekal jawatan Presiden


DATUK Seri Dr Shahidan Kassim berharap jawatannya sebagai Presiden Persatuan Renang Amatur Malaysia (ASUM) dapat dikekalkan sehingga Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil.
 
Beliau berkata hasrat itu adalah kerana beliau mempunyai banyak perancangan untuk memartabatkan sukan tersebut.
 
Walaupun dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 15 Mei lepas, Shahidan berharap pihak relevan dapat mempertimbangkan permintaannya itu.
 
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin baru-baru ini bahawa ahli politik yang memegang jawatan dalam persatuan sukan perlu melepaskan jawatan setelah dilantik sebagai menteri.
 
"Saya sudah isytihar semua jawatan saya dalam persatuan sukan tetapi saya minta jawatan saya dalam ASUM dipertimbangkan sehingga 2016," kata Shahidan kepada pemberita pada kejohanan Berbasikal Trek Kebangsaan di Velodrom Kuala Lumpur, Cheras, di sini hari ini

Selain Presiden ASUM, bekas Menteri Besar Perlis itu turut menerajui Persatuan Berbasikal Perlis, Persatuan Petanque Perlis, Persatuan Renang Negeri Perlis, Persatuan Ten Pin Boling Perlis, Persatuan Muay Thai Perlis, Persatuan Olahraga Perlis dan Persatuan Kabaddi Perlis.
 
Shahidan adalah juga Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA) dan pada Februari lepas, beliau digantung oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) selama dua tahun setengah dan denda RM39,000 atas kesalahan melanggar Artikel 88 badan induk itu.
 
Menyentuh mengenai ASUM, Shahidan berkata hubungannya dengan atlet renang sangat akrab.
 
"Saya menjaga kebajikan mereka dan berharap dapat terus berkhidmat dalam persatuan itu untuk menukar warna pingat gangsa kepada emas pada Olimpik akan datang," katanya.
 
Pada Sukan Olimpik 2012 di London, penerjun wanita negara Pandelela Rinong menyumbangkan pingat gangsa kepada kontinjen Malaysia. - Bernama


Photobucket

Najib Kena Kencing...?

onPart 2 :- 
Semalam bila aku keluar artikel http://aku-tak-peduli.blogspot.com/2013/06/siapa-pegawai-najibrazak-yang-bagi-pm.html ramai yang call aku tanyakan siapa Pegawai/Penasihat Najib yang aku maksudkan dalam artikel itu jadi atas permintaan ramai maka aku siarkan printscreen text yang dihantar kepada aku dan atas sebab sebab melindungi identiti si penghantar maka no phone nya terpaksa aku padamkan.Nanti takde sape lak yang berani nak hantar apa apa info pada aku lagi..he he he.

Walaupun aku tidak dijemput (mana Umno/PM nak jemput aku..kan aku ini anak gampang Umno) menghadhiri Majlis Pertemuan Penggiat Media Sosial Dengan PM haritu,tapi maklumat tentang apa yang berlaku didalam dan diluar majlis tetap sampai kepengetahuan aku.Dikhabarkan tidak ramai NAMA BESAR bloggers yang menghadhiri majlis tersebut dan blogger hebat sapertiPapagomo,Parpukari,RBF,GAP,Medan Info Kita,RAK dan ramai lagi tidak kelihatan didalam majlis itu.Ntah iya atau tidak  dikhabarkan ada macam gerakan MEMBOIKOT majlis ini oleh nama nama besar pada hari itu.Selain Rafi Awang Kecik aka RAK dengan Team Nadi Rakyat yang berprogram di Melaka pada hari itu,yang lainnya aku tidak pasti kemana mereka menghilang.Ada juga desas desus yang mengatakan ramai dikalangan MEREKA waktu itu sedang bercuti diVeitnam,Singapura dan Indonesia sebagai balasan kerja kuat mereka semasa PRU13 oleh "paymaster" masing masing.Untungnya....

Yang menjadi persoalannya...KENAPA PROGRAM DATUK AKMAR,JEBON DAN JALIL MYKMU SEAKAN DIBOIKOT BLOGGERS?

Seingat aku MyKmu bertanggung jawap menyokong Bloggers Besar ini dan ramai lagi sejak program pertama mereka di KL International Hotel dan diikuti banyak lagi program selepas itu yang bolehlah aku takrifkan sebagai program mewah dimana aku turut dilibatkan.

Agak tidak kena pada pandangan aku bila program yang dianjurkan mereka kali ini yang melibatkan PM dan dilangsungkan di Seri Perdana mendapat sambutan suam suam kuku dari nama nama besar ini?

Apakah jasa baik dan usaha Akmar,Jebon dan Jalil telah dilupakan sebaik tamat PRU13?

Nasib baik juga Pengerusi UMB Tun Faisal dijemput dan datang disaat saat akhir atas desakan seorang individu yang tidak perlu aku sebut siapa.Aku difahamkan walaupun Jebon dan Jalil MyKmu bernaung dibawah Datuk Akmar tapi UMBsenantiasa menjadi bahan kutukan dan kerap dipinggirkan dalam program program yang dianjurkan MyKmu.Mungkin UMB dilihat sebagai "saingan" yang suatu masa nanti membuatkan MyKmu,Jebon dan Jalil jadi tak relevan dimata Perdana Menteri.Tahniah kepada Tun Faisal dan Team UMB yang turut hadhir memberiSOKONGAN untuk program Perdana Menteri walaupun ada pihak yang berusaha meminggirkan mereka diperingkat awal.Sepatutnya MyKmu yang sudah begitu lama dialam siber ini sudah kenal siapa KAWAN dan siapa LAWAN mereka dan UMBbukanlah musuh mereka. Bak kata Tun Faisal sewaktu kami bertemu sehari selepas program itu....


"Walau apa pun yang cuba dilakukan oleh banyak pihak untuk memburukan imej saya dan UMB dimata Perdana Menteri,UMB dan saya tetap berdiri teguh dibelakang PM..."

Memang kata kata Tun Faisal itu satu komitmen jitu dari seorang Jenderal UMB,tetapi adakah @NajibRazak sedar akan semua ini atau dia masih khayal dengan "rasa dingin"gula gula angin yang disuapkan kemulutnya oleh tukang karut dan penglipur lara yang bergayut disekeliling pinggangnya?


Najib Kena Kencing...?

Part 1 :-

Aku terima maklumat dibawah dari seorang pengirim berstatus Anon.Macam aku selalu kata maklumat maklumat jenis macam ini memang suka singgah kat Inbox aku tanpa diundang.Sama ada maklumat ini sahih atau tidak taklah pulak aku pasti,tapi eluk gak buat pencerahan minda bloggers yang rasa diri mereka dah kena kencing dan nama mereka dijaja oleh pihak yang tidak bertanggung jawap selama ini.

Cuma aku tak setuju bila peranan UMB turut diperkecilkan seolah olah nama nama besar bloggers UMB saperti Dr.Novandri,Media Permatang Pauh,KedahkeKL,Mymassa,Pisau dan lain lain dikatakan bukan bloggers yang mengugguli carta terbaik sebelum dan sepanjang kempen PRU13.Memang ada bloggers jalanan yang menyelit dicelah celah Top 20 Bloggers Pro-BN,tapi rata ratanya adalah BLOGGERS NAUNGAN UMB.

Apa pun mesej dibawah ini aku rasa merujuk kepada perjumpaan PM dengan penggiat Media Sosial yang diadakan di Seri Perdana baru baru ini(gambar atas).Apa yang menarik adalah 3 nama yang dikatakan bakal membelasah segala DANA dengan menjual nama nama bloggers untuk kepentingan diri mereka.

BAKAL KAHWIN LAGI DAN BINA RUMAH BUNGLOW HARGA SEJUTA SIAP SWIMMING POOL?

Siapa haa?

ADA YANG DAH ORDER LAMBORGINI?

Siapa pulak?

Nanti alun alun kita kasi selak.....


Bro, aku pegi tea dgn PM semalam. Malu aku tengok PM ditipu hidup2 oleh pegawainya sendiri. A**** menipu PM apabila menyatakan dari 10 isu hot semasa PRU, 8 adalah dikuasai BN. Blog BN menguasai carta ranking kalahkan opposition. Kuasai isu? Mana pernah kita kuasai isu? Kita follow isu adalah. Kita tak pernah cipta isu dan sering ketinggalan kesemuanya. Pakatan dah beralih isu, kita masih main isu yang sama. Blog yg kuasai ranking bukan UMB atau bawah A**** tapi blogger jalanan usaha sendirian. Beruang Biru dan ODRR selalunya ketinggalan dua atau tiga hari. Tapi A**** kata pada PM bahawa Beruang Biru dan ORRT (Online Rapid Response Team) sbg medium sebar input yg amat berjaya. Kata A**** lagi, segala kegagalan BN adalah disebabkan oleh Red Bean Army. Kalau 8 dari 10 isu blog BN kuasai mcm mana boleh kalah dgn Red Bean. Nampak sangat menipu. PM kata akan bantu penggiat sosial media UMNO, jika ada apa2 keperluan maklumkan A****. Kesian blogger. Bakal banyak akan dikebas elaun mereka oleh A****, J***** dan J****. Dahlah sepatutnya ada antara mereka boleh dapat maksimum hingga RM5 ribu sebulan tapi dapat RM500 sebulan saja. Next PRU A**** bakal kahwin lagi dan bina satu lagi banglo RM1 juta yg ada swimming pool di dalam.


Aku Peduli Apa @ APA

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List