Mr Don Pernah Minta Bantuan Bank Dunia...?

on Dec 17, 2011

Dr M didakwa pernah minta bantuan Bank Dunia


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat dakwaan mengejutkan terhadap 'bekas mentornya' Dr Mahathir Mohamad bahawa bekas perdana menteri itu ada menulis kepada Bank Dunia untuk bantuan dana semasa krisis kewangan 1999.

Dalam usaha membuang gelaran "agen AS" terhadapnya, Anwar (bawah) berkata, pada tahun 1993, beliau juga pernah menulis kepada Bank Dunia atas kapasitinya sebagai menteri kewangan ketika itu untuk menolak bantuan kewangan.
NONEKatanya, walaupun beliau mempengerusikan jawatankuasa pembangunan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia, beliau berpendapat Malaysia tidak memerlukan dana itu.

Bagaimanapun, dakwanya lagi, pada 1999, Mahathir menulis kembali kepada presiden Bank Dunia dan merayu untuk dana dan pinjaman.

Beliau mendedahkan perkara itu ketika menyampaikan ucap utama dalam dalam majlis makan malam membincangkan Program Tranformasi Ekonomi (ETP) malam tadi yang antaranya turut dihadiri wakil kedutaan asing.malaysiakini

sumber
Photobucket

Melayu Akan Tolak Calon MIC Di PRU-13

on


Perkasa: Melayu akan tolak calon MIC di PRU-13 bantah Kabinet gugur Interlok


KUALA LUMPUR, 17 Dis — Pertubuhan pembela hak orang Melayu, Perkasa hari ini memberi amaran pengundi Melayu tidak akan memberi sokongan kepada wakil MIC, komponen Barisan Nasional (BN), dalam pilihan raya umum ke-13 susulan keputusan Putrajaya menarik balik novel “Interlok” sebagai teks sastera.
Selain itu, dakwa Perkasa, pihaknya juga yakin bahawa akan ada calon-calon Bebas bakal bertanding di kawasan-kawasan ditandingi wakil MIC atas alasan telah menghina penulisnya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain.
Perkasa pernah mengumumkan pendirian yang sama ke atas wakil-wakil MCA, satu lagi komponen BN, sebelum ini dalam isu yang lain menyinggung kaum Melayu dan Bumiputera.
“Perkasa yakin pengundi Melayu tidak akan memberi undi kepada calon-calon MIC atau calon-calon India yang anti-Melayu dan mungkin ada calon Bebas yang akan bertanding di kawasan calon MIC bertanding di mana pengundi Melayu lebih 50 peratus,” kata Setiausaha Agung Perkasa Syed Hassan Syed Ali(picture) dalam satu kenyataan.
Syed Hassan menambah, kumpulan pendesak hak orang Melayu itu amat kecewa dan kesal dengan keputusan kerajaan menarik balik novel kontroversi itu sebagai buku teks sastera.
“Kerajaan terlalu lemah dan gagal mempertahankan tekanan daripada golongan minoriti yang besar kepala.
“Perkasa sangat marah dan kesal atas pengumuman yang dibuat oleh Presiden MIC bahawa novel ‘Interlok’ digugurkan dari silibus,” kata beliau lagi.
Katanya, Perkasa sedar keputusan itu adalah kehendak MIC demi menagih undi kaum India menghadapi pilihan raya umum ke-13.
“Ini sangat biadap. Kerana undi kaum India, maruah penulis Melayu terhina.
Semalam, dua pemimpin kanan MIC mengumumkan bahawa kerajaan telah memutuskan untuk tidak lagi menggunakan novel “Interlok” yang menjadi buku teks komponen sastera bagi mata pelajaran Bahasa Melayu untuk pelajar tingkatan lima mulai tahun depan.
Timbalan Presiden MIC Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, perkara itu telah diputuskan oleh kerajaan pada mesyuarat Kabinet baru-baru ini dan berharap akan diumumkan secara rasmi oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam tempoh terdekat.
Beliau berharap penarikan balik novel karya Abdullah itu dapat diterima oleh semua pihak dan sekaligus menamatkan kontroversi yang ditimbulkan sebelum ini.
“Menteri Pelajaran telah bersetuju tidak akan menggunakan buku ini mulai tahun hadapan dan saya minta pengumuman rasmi mengenainya dapat dibuat dalam tempoh terdekat agar tiada lagi pertikaian dibangkitkan oleh mana-mana pihak,” katanya di Air Keroh, Melaka.
Novel itu sebelum ini mencetuskan kontroversi kerana mengandungi beberapa perkataan yang dianggap menghina masyarakat India namun telah ditarik balik dan perkataan berkenaan telah dipinda hasil cadangan sebuah badan bebas yang ditubuhkan oleh kerajaan.
Perkara yang sama diumumkan oleh Presiden MIC Datuk G. Palanivel di Kulim, Kedah.
Syed Hassan berkata, apa yang tertera dalam novel tersebut, yang menjadi bahan kontroversi sejak awal tahun ini, adalah fakta.
“Bukan niat menghina. Yang menghina adalah mereka yang berada di kasta atas, ke atas kasta bawah yang dipanggil paria. Bukan penulis Melayu itu.
“Dan ia masih berlaku dalam masyarakat India di tanah besar India sendiri. Filem-filem mereka yang terbaru masih banyak menceritakan kisah kasta-kasta kaum India. Perkasa membantah keputusan ini. Minoriti sudah besar kepala,” katanya lagi.
Photobucket

Anwar Ibrahim Bukan Umat Nabi Muhammad S.A.W?

onBerat kes ni, betoi ka Anwar jadi mangsa keangkuhan Karpal...

 
Anwar Ibrahim Bukan Umat Nabi Muhammad S.A.W?

WALAUPUN pahit, kita terpaksa mengakui bahawa penggulungan kes Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kita dikasihi tidak berakhir dengan begitu baik. 

Apalah daya seorang individu melawan seluruh sistem kehakiman dan kerajaan. Namun, apa yang kita kesali ialah sikap yang diambil oleh peguam bela, terutamanya Karpal Singh sebagai ketua yang seolah-olah tidak mencuba sebaik mungkin dan mengaku kalah sebelum berjuang ke titisan darah yang terakhir.

Komen-komen Karpal kepada media bila ditanya mengenai kes ini juga menunjukkan yang dia sudah putus asa. Sikap ini dapat dilihat dari tindakan Karpal menyerahkan penggulungan kepada dua peguam junior iaitu Sankara Nair dan Ram Karpal secara bergilir dan tidak melakukannya sendiri sehingga akhir sepertimana sepatutnya.

Akibatnya, hujah penggulungan dilihat tidak konsisten dalam menyatakan pembelaan. Malah, kita juga amat terkejut apabila Karpal seolah-olah cuba menggambarkan yang kejadian liwat itu berlaku secara suka sama suka.

Antara hujah yang digunakan ialah Saiful punya banyak peluang untuk keluar dari bilik tidur itu sebelum dakwaan liwat itu dilakukan dan beliau memilih untuk tidak berbuat demikian. Karpal langsung tidak mempertikaikan tarikh, masa dan tempat kejadian iaitu di unit 1151 walaupun cuba menimbulkan keraguan terhadap unit tersebut sebelumnya.

Karpal juga tidak mempertikaikan dakwaan mengenai kewujudan KY Jelly dan bahawa Saiful makan karipap serta minum kopi selepas kejadian. Selain dari itu, penampilan Najwan Hilmi sebagai saksi pembelaa dan provokasi seolah-olah cuba untuk menggambarkan Saiful sebagai seorang gay hanya menguatkan lagi bahawa liwat benar-benar berlaku.

Pembelaan diri yang dilakukan oleh Datuk Seri Anwar dari kandang tertuduh di mana, pastinya atas nasihat dan hujah-hujah yang disediakan Karpal juga, tidak terdapat satu pun hujah yang menerangkan bagaimana konspirasi dilakukan sehingga membolehkan DNA Anwar dijumpai di dalam dubur Saiful. Malah, nasihat Karpal untuk membiarkan bela diri dilakukan dari kandang tertuduh yang tidak boleh disoal-balas juga jelas adalah satu nasihat yang salah.

Karpal pula menyediakan hujah-hujah secara am sahaja dalam menafikan bukti saintifik yang dikemukakan pendakwa. Lebih dari itu, semua saksi pembela yang dibawa Karpal terbukti tidak punya kredibiliti dan kenyataan mereka dengan mudah boleh dipertikai dan dipatahkan oleh pendakwa.

Satu persoalan yang bermain di kalangan penyokong Datuk Seri Anwar ialah, tidak mungkin Karpal tidak terlebih dahulu menyelidik latar belakang saksi-saksi pembela yang dikemukakannya. Apakah Karpal tersilap terlalu memandang rendah terhadap pihak pendakwa dan menyangka yang mereka tidak akan mampu mendedahkan latarbelakang yang meragukan saksi-saksi yang dikemukakannya? Inikah sikap peguam yang kononnya tersohor?

Politik apa yang dimainkan Karpal sehingga memerangkap Datuk Seri Anwar?

Karpal mungkin menyangka yang hujah mengesahkan bahawa kejadian liwat berlaku secara suka sama suka akan membantu Anwar mendapat sokongan luar. Namun, sedarkah Karpal impak hujah sedemikian terhadap sokongan terhadap Anwar dari kalangan umat Islam?

Tidak mungkin Datuk Seri Anwar yang warak itu melakukannya secara suka sama suka mahupun paksa. Sebagai seorang Muslim yang beriman Datuk Seri Anwar pasti tahu bahawa liwat adalah satu dosa besar yang dilaknat Allah S.W.T. Perlakuan sedemikian akan menyebabkan Nabi Muhammad tidak mengaku sebagai umatnya.

Nabi Muhammad bersabda, maksudnya: “Perkara yang paling aku takuti menimpa ke atasmu adalah perbuatan kaum Luth. Dilaknati mereka yang melakukan perbuatan seumpama kaum Luth.” (Hadis riwayat Ibn Majah, at-Tirmidzi dan al-Hakim).

Tabiat suka kepada pasangan sejenis bermula pada zaman kaum Nabi Luth yang gemar hidup menentang arus, mengikut nafsu serakah tanpa mempedulikan nilai agama dan kemasyarakatan. Walaupun Nabi Luth menasihati mereka, ia tidak diterima sedikitpun, sehinggakan tetamu baginda sendiri mahu diusik. Disebabkan itu, mereka ditimpa musibah yang sungguh dahsyat, buminya tenggalam sehingga menjadi lautan.

Kisah ini diceritakan dalam al-Quran melalui beberapa surah, antaranya surah al-Akabuut, an-Naml dan al-Hijr.

Jelas di sini, bahawa Karpal Singh sudah benar-benar terlalu angkuh dan tidak membuat kerjarumah dengan baik bagi membela Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tidak hairanlah terdapat desas-desus bahawa berlaku perbalahan di kalangan peguam-peguam Datuk Seri Anwar yang menimbulkan dolak dalih dalam membuat keputusan sama ada untuk mengsapina Tan Sri Musa Hassan. Perbalahan ini tidak mungkin berlaku jika Karpal adalah seorang ketua yang baik.

Amatlah malang bagi Datuk Seri Anwar kerana terperangkap dalam keangkuhan Karpal. Kes ini mungkin tidak akan berakhir begini jika Karpal lebih bertanggungjawab serta tidak bersikap terlebih yakin.

 
Photobucket

Jom Berubah Biar Apa Pun Terjadi Kepadanya!

on


Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) mahu rakyat terus bangun dan berani melakukan perubahan dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang tanpa memperhitungnya dirinya ke penjara atau tidak selepas keputusan kesnya.

Ketua pembangkang di parlimen itu berkata, perubahan kerajaan itu sangat penting demi survival kehidupan rakyat yang lebih baik apabila Pakatan Rakyat (PR) diberi amanah berkuasa terutama bagi menangani masalah yang sedang mencengkam hidup rakyat pada masa ini.

“Kita memberi jaminan sebaik saja PR menang, dalam tempoh 24 jam harga minyak akan turunkan, kadar elektrik juga diturunkan kerana selama ini harga tinggi dua sumber tenaga ini menyebabkan melambungnya harga barang.

“Gaji minima kakitangan kerajaan dan swasta akan ditetapkan sebanyak RM1,100 dan kita lihat kerajaan yang ada tidka berani menetapkan gaji minima,” katanya ketika berucap dalam majlis Minum & Sembang Petang Bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim di Shakira Cafe, Batu 1, dekat sini petang semalam.

Lebih 500 hadir mendengar ucapannya yang singgah dalam perjalanan untuk berceramah di Kuantan.

Anwar berkata, kerajaan PR akan memecahkan monopoli kroni untuk mengembalikan hak rakyat seperti kilang gula dan permit teksi.

“Dulu apabila Robert Kuok memegang konsesi gula, bahan itu tidak ketara sangat naik tetapi apabila diserah kepada kroni Umno, gula sampai empat kali naik.

“Kita tengok pemandu teksi berhempas pulas mencari rezeki, tetapi sesetengah Ketua Umno bahagian ada beratus-ratus permit teksi. Jadi salah guna kuasa dan kronisme yang telah berakar umbi seperti inilah yang akan kita ubah,” katanya.

Anwar berkata, perkara seperti ini kadang-kadang gagal dilihat oleh orang Melayu di kampung-kampung apabila propaganda Umno setiap hari dimainkan kononnya Cina memonopoli kekayaan dalam negara.

“Kenapa disalahkan Cina? Wakil rakyat Melayu, pegawai daerah Melayu, Menteri Besar Melayu. Jadi kenapa orang Melayu semakin miskin?

“Negeri Pahang ini sendiri kaya, tengok balak dah hampir 50 tahun terus dikeluarkan. tetapi kenapa kekayaan itu tidak melimpah kepada rakyat?” soalnya.

Mengenai kesnya yang akan diputuskan pada 9 Januari nanti, beliau yakin akan dibebaskan jika tanpa campur tangan politik.

“Sembilan haribulan depan saya akan dijatuh hukum. Tetapi sudah ada dua jemputan menanti iaitu cucu pejuang India Mahatma Gandhi, Raj Mohan iaitu pelawa datang ke Bombay dari 9 hingga 11 Januari untuk lancarkan kempen besar-besaran menentang rasuah di India.

“Pada 12 haribulan Januari pula saya dijemput berucap di pejabat Perdana Menteri Turki Recep Erdogan di Istanbul. Jadi kamu boleh hina Anwar di Malaysia tetapi tidak di mata dunia,” katanya merujuk kepada Umno.


Photobucket

Lembu Dengan Lembu Bergaduh

on


Tu la pasal.... kalau dah spesies lembu tu buat la cara lembu... hahahaha... dah sama2 bodoh bangang...

Ada ke patut sama2 puak Lembu boleh pi panggil puak Lembu lain "Biawak Hidup" mana tak marah Lembu2 lain tuuuu...

Lembu yang bodoh pun tau bezakan mana Lembu dan yang mana Biawak... hahahaha.... bodoh punya Lembu...

Gua pun dah lama tak tengok Lembu berentap beb.... kalau Lembu menyondol tuuuuu... kerap sangat dah gua tengok.... sekali dapat tengok gambar kat bawah ni pun rasanya macam tengok "live" kat mexico beb... hahahaha....Gambar2 atas tu gua rembat dari google... taip jer perkataan "Lembu Bergaduh"... 
penuh dengan aksi2 lembu sedang bergaduh beb... hahaha...

Apa laaaa... puak2 nih... gua ingatkan puak2 lembu yang tengah syyiioookkkk... baeeekkkk... punya meragut pop-corn dalam kondo tiba2 terkejut sebab ada sekoq biawak melintas... masing2 meleleh ayaq liuq terbayangkan kari biawak...

Itulah puncanya sampai bergaduh sebab berebut tangkap biawak untuk masak kari.... hahaha... pasal mak lembu suka makan kari biawak wa cakap lu... campur pulak dengan daun kalaporei... perghhhh... harum semerbak... meleleh ayaq liuq mak lembu wa cakap luuu... hahaha... part paling mak lembu suka adalah lidah biawak... muakakakaaaa....lidah biawak syyyeeeedaaappppppp....!!!!

Gua tunggu jer.... lembu2 yang melepak kat kondo nih... pi serang bergaduh kat The Loafpulak.... sekali sekala lembu2 pun nak jugak pekena roti cicah kari biawak...

Persoalannya.... beranikah lembu-lembu sekalian pi serang The Loaf.... ???? ....hahahaha..

ok... lah, gua nak chow dulu... hari ini pramugari boikot tak nak masak... dia ajak pi makanNFC.... gua pun tak tau... NFC nih menatang apa la pulak... ayam ke.... lembu ke.... jangan biawak sudah laaaaa.... hahahaha....


sumber

Photobucket

Azmin Ali Yang Tamak

on


Inilah penyakit bila otak dah kena sontot dengan Anwar Ibrahim. Nafsu besar nak berkuasa..Parlimen sapu Dun pun hendak,akhirnya dua dua pun ko tak boleh berkhidmat. Azmin Azmin...apa nak jadi dengan ko ini?Setakat jual muka jambu ko tak jadi Min...Sebab tu dengan ibu jangan DURHAKA..Baca pendedahan sahabat  Kulaan Niring..Setelah Berjaya Menjadi YB, Azmin Membiarkan Pengundinya...


Perhentian bas Kampung Sungai Pusu...

GOMBAK: “Seingat saya, kali terakhir bas masuk untuk mengambil penumpang di kawasan ini empat tahun lalu dan selepas itu, tiada lagi pengangkutan awam masuk ke sini.
“Cuma sekali-sekala teksi masuk, itu pun jarang sebab penduduk lebih memilih untuk berjalan ke hentian bas terdekat memandangkan caj tambang teksi terlalu mahal,” kata pelajar, Seri Indah Sapawi, 16, yang kecewa disebabkan perkhidmatan bas ke kawasan Kampung Sungai Pusu, di sini, dihentikan sejak sekian lama.

Tinjauan ke kawasan terbabit mendapati rata-rata penduduk mengeluh dan menyatakan kesukaran terutama bagi mereka yang tidak mempunyai kenderaan sendiri untuk keluar ke pusat bandar atau ke pekan berhampiran khususnya untuk membeli barang keperluan.
Jalan pintas yang digunakan penduduk...
Seri berkata, kesukaran itu bukan hanya dihadapi penduduk yang bergantung pengangkutan awam semata-mata, malah pelajar yang mahu ke sekolah juga terpaksa melakukan perkara sama dengan berjalan tiga kilometer untuk ke hentian bas terdekat.

“Perkhidmatan bas sekolah tiada, jadi kami terpaksa keluar seawal jam 5 pagi untuk menunggu bas di depan pintu utama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) kerana ia hanya mengambil penumpang di situ,” katanya.

Penduduk, Osman Ismail, 56, berkata sejak perkhidmatan bas dihentikan, pelbagai kesulitan dihadapi penduduk selain keselamatan laluan untuk ke hentian bas membimbangkan.

“Sekiranya mahu menaiki bas ke bandar, kami terpaksa berjalan dan melalui jalan pintas untuk ke hentian terdekat. Ia membahayakan terutama kanak-kanak kerana laluan itu dalam ladang getah,” katanya.

Katanya, jika tidak melalui jalan pintas sejauh tiga kilometer itu, mereka perlu menggunakan jalan utama yang lebih jauh iaitu hampir lima kilometer.
“Kadang-kadang ada teksi yang masuk ke kawasan ini, tapi kami tak mampu kerana tambangnya agak mahal antara RM6 hingga RM7, jadi ia membebankan kalau guna teksi setiap hari,” katanya.

Katanya, difahamkan, perkhidmatan bas dihentikan disebabkan jumlah penumpang yang terlalu sedikit, namun Osman masih berharap pihak berkenaan mampu mencari penyelesaian bagi membantu penduduk di kawasan itu.

Kulaan : mana janji Azmin masa berkempen... kononnya jika Pakatan Rakyat menang kebajikan rakyat akan terjaga... jauh lebih baik masa Barisan Nasional menang di Parlimen Gombak... peluang telah diberikan... ayuh orang Gombak... tukar semula YB anda dalam PRU 13 nanti...sumber
Photobucket

JASA TEBESAR Kerajaan UMNO-BN Kepada Rakyat Malaysia

on


Untuk Mereka Yang Mudah Lupa:

1. PKFZ RM12bill

2. Submarine RM500mil3. Sime Darby RM964mil4. Paya Indah Westland RM88mil

5. Posmalaysia (transmile) RM230mil lost

6. Eurocopter deal RM1bil waste?7. Terengganu Stadium Collapsed RM292mil8. MRR2 repair cost RM70mil9. Maybank Overpay for BII RM4bil

10. Tourism -NYY kickback RM10mil11. 3 paintings bought by MAS—————– RM 1.5M12. Overpayment by Sport Ministry————- RM 8.4M13. London 's white elephant sports complex —- RM 70M14. MRR2 Repairs—————————— RM 70M15. MATRADE repairs ————————– RM 120M16. Cost of new plane used by PM————– RM 200M17. InventQ irrecoverable debt —————- RM 228M18. Compensation for killing crooked bridge —– RM 257M20. Lost in selling Augusta ——————— RM 510M21. Worth of AP given out in a year ———— RM 1.8B22. Submarines (future Muzium Negara artifacts)- RM 4.1B23. PSC Naval dockyard ———————— RM 6.75B24. The Bank Bumiputra twin scandals in the early 1980s saw US$1 billion (RM3.2 billion in 2008 ringgit)


25. The Maminco attempt to corner the world tin market in the 1980s is believed to have cost some US$500 million. (RM1.6 billion)26. Betting in foreign exchange futures cost Bank Negara Malaysia RM30 billion in the 1990s.

27. Perwaja Steel resulted in losses of US$800 million (RM2.56 billion).

28. Use of RM10 billion public funds in the Valuecap Sdn. Bhd. operation to shore up the stock market29. Banking scandal of RM700 million losses in Bank Islam

30. The sale of M.V. Agusta by Proton for one Euro making a loss of €75.99 million (RM 348 million)31. Wang Ehsan from oil royalty on Terengganu RM7.4 billion from 2004 – 2007

32. For the past 10 years since Philharmonic Orchestra wasestablished, this orchestra has swallowed a total of RM500 million. Hiring a kwai-lo CEO with salary of more than RM1 M per annum !

33. In Advisors Fees, Mahathir was paid RM180,000, Shahrizat AbdulJalil (women and social development affairs) RM404,726 and Abdul HamidOthman (religious) RM549,675 per annum

34. The government has spent a total of RM3.2 billion in teaching Maths and Science in English over the past five years. Out of the amount, the government paid a whopping RM2.21 billion for the purchase of information and computer technology (ICT) equipments which it is unable to give a breakdown. Govt paid more than RM6k per notebook vs per market price of less than RM3k through some new consortiums that setup just to transact the notebook deal. There was no math & science content for the teachers and the notebooks are all with the teachers' children now.35. The commission paid for purchase of jets and submarines to two private companies Perimeker Sdn Bhd and IMT Defence Sdn Bhd amounted toRM910 million.36. RM300 million to compensate Gerbang Perdana for the RM1.1 billion "Crooked Scenic Half-Bridge"37. RM1.3 billion have been wasted building the white elephantCustoms, Immigration and Quarantine (CIQ) facilities on cancellation ofthe Malaysia-Singapore scenic bridge

38. RM 100 million on renovation of Parliament building and leaks39. National Astronaut Programme – RM 40 million40. National Service Training Programme – yearly an estimate of RM 500 million

41. Eye on Malaysia – RM 30 million and another RM5.7 million of free ticket42. RM 2.4 million on indelible ink43. Samy announced in September 2006 that the government paid compensation amounting to RM 38.5 billion to 20 highway companies. RM380 million windfalls for 9 toll concessionaires earned solely from the toll hike in 2008 alone.44. RM32 million timber export kickbacks involving companies connected to Sarawak Chief Minister and his family.

45. Two bailouts of Malaysia Airline System RM7.9 billion. At a time when MAS incurring losses every year, RM1.55 million used to buy three paintings to decorate its chairman's (Munir) office.

46. Putra transport system bailout which cost RM4.486 billion.


47. STAR-LRT bailout costing RM3.256 billion.


48. National Sewerage System bailout costing RM192.54 million.


49. Seremban-Port Dickson Highway bailout costing RM142 million.


50. Kuching Prison bailout costing RM135 million.


51. Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam bailout costing RM8.3 million.

52. Le Tour de Langkawi bailout costing RM 3.5 Million.

53. Wholesale distribution of tens of millions of shares in BursaMalaysia under guise of NEP to cronies, children and relatives of BN leaders and Ministers worth billions of ringgits.


54. Alienation of tens of thousands of hectares of commercial lands and forestry concessions to children and relatives of BN leaders and Ministers worth tens of billions of ringgits

55. Since 1997, Petronas has handed out a staggering 30 billion ringgit in natural gas subsidies to IPPs who were making huge profits. In addition, there were much wastages and forward trading of Petronas oil in the 1990s based on the low price of oil then. Since the accounts of Petronas are for the eyes of Prime Minister only, we have absolutely no idea of the amount.


56. RM5700 for a car jack worth RM50


57. Government-owned vehicle consumed a tank of petrol worth RM113 within a few minutes

58. A pole platform that cost RM990 was bought for RM30,000


59. A thumbdrive that cost RM90 was bought for RM480
60. A cabinet that cost RM1,500 was bought for RM13,500


61. A flashlight that cost RM35 was bought for RM143

62. Expenses for 1 Malaysia campaign paid to APCO?


63. RM17 billion subsidy to IPP


64. USD24 million diamond ring for Ro$mah --- cancellation of order -- how much compensation???


65. Cattle/Cow gate by family of Sharizat RM250 million


Photobucket

Tun Mahahtir takut Bayang bayang sendiri?

on


Tun Mahahtir Mohamad menulis pasal "takut". Tidak dinafikan 99 peratus manusia diatas muka bumi Allah mengidap penyakit takut.Terutama sekali mereka takut "mati".

Mereka seolah olah mahu hidup sampai bila bila tanpa menyedari apabila tua kurang upaya dan tak mendapat layanan dari anak anak ada yang membunuh diri.

Apabila membaca rencana takut dalam blognya saya dapat membuat kesimpulan bahawa takut ini menghantui dirinya.Mungkin tak lena tidur kerana fikiran sering terganggu.

Atas sebab itu Tun terlalu marah dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi . Marah kerana telah membebaskan Datok Seri Anwar Ibrahim. Lebih lebih lagi Anwar telah diwar warkan akan menjadi perdana menteri ke tujuh selepas PRU 13 nanti.

Malahan kedudukan Anwar dan Najib, Anwar dikatakan popularitinya lebih tinggi berbanding Najib, miskipi Najib telah berbuat sesuatu yang baik kepada rakyatsepertiman slogan rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan.

Inilah yang membuat Tun Mahathir takut dan kecut perut. Cuba anda bayangkan jika ditakdir PKR menang dalam PRU 13 ini.

Pasti Anwar Ibrahim akan dilantik sebagai perdana menteri ke tujuh. Perdana menteri walaupun ditembok pasti ditembusi peluru, tapi dia kebal dari segi undang undang dan perlembagaan Negara.

Setakat hari ini belum ada seorang pun perdana menteri yang di dakwa di mahkamah, miskipun sah terbabit dengan sebarang kes perfail tinggi sekali pun Perdana menteri tetap kebal.

Kekebalan ini sudah tak ada lagi pada diri Mahathir. Dia boleh didakwa jika pihak kerajaan mahu berbuat demikian.

Siapa tak takut jika dirinya sudah tidak kebal lagi. Maka penyaklit takut yang dihidapi Tun Mahathir telah diterjamahkan dalam rencana takut dan blognya.

Kalau panjang umar tak mustahil ada orang yang mencadangkan agar Tun Mahathir dikenal tindakan undang undang macam Kuala Lumpur membicarakan Bekas presiden Amerika Syarikat dan bekas perdana menteri Bristih.

Sehubungan dengan itu, Anwar Ibrahim telah membuat kenyataan secara terbuka yang dia tidak akan berdendam. Tapi Tun Mahathir Tak percaya dengan pengakuan itu.Sebab itu dia takut akan nasibnya apabila kerajaan 1 malaysia bertukar teraju.

Memang pun manusia boleh buat kengakuan itu dan ini. Inilah yang membuat Tun Mahathir takut dan cuba nasihat orang umno jangan menggunakan bomoh,kerana bomoh tidak boleh beri jaminan manusia kebal macam apa yang berlaku pada dirinya setelah meletakkan jawatan perdana menteri.

Inilah yang membimbangkan Tun Mahathir sehingga mati matian memberi sokongan padu kepada usaha Najib membelanjakan wang rakyat sebanyak RM 2.6 bilion demi menjamin kemenangan Umno/BN PRU 13 nanti.

Mengapa takut. Tak perlu takut. Mati tetap mati. Allah dah nyatakan diakhirat nanti yang baik jadi warga syurga dan yang jahat jadi warga neraka.

Kan berani kerana benar. Takut kerana salah. Yang takut itu pasti orang yang bersalah. Takut mati nyata mereka hidapi penyakit jahiliah.Yang perlu takut ialah takut masuk neraka maka tak akan berbuat dosa.Tapi kebanyakan manusia berani buat dosa.


sumber

Photobucket

Najib, Father of ‘Spin’...?

on


At long last, the 1Malaysia slogan has been revealed for what it truly is: the greatest failure of Prime Minister Najib Tun Razak.
What for so long has been bandied about as the keyword for racial harmony and unity has been debunked as a 100 percent failure at the recent Umno general assembly and the one who debunked this mythic 1Malaysia slogan is none other than Najib himself. Poetic justice, you might say.
Thus, the prime minister has proven himself to be the greatest spinner of yarns and tall tales beyond comparison and 1Malaysia is his greatest masterpiece, so to speak, as he has proclaimed that 1Malaysia is his brainchild. It beats out GTP, ETP, NKRA, NKEA and what not.
The sixth Malaysian prime minister will thus go down in history as the master of spin, sloganeering and story-telling. Incredible credentials, indeed, if one were a movie director or producer for sure. But as a prime minister? Naah!
Najib’s move of pandering to the demands of the ultra-Malays in order to gain support of the Malays is a crass and lowdown tactic unbecoming of someone who aspires to be a great statesman. What will other world leaders think?
It is time for Najib to wake up to the fact that his words and deeds are watched not only by Malaysians here but also by other world leaders and Malaysians overseas. Still, he has reached the point of no-return and his “movement of moderates” talk is all hype, hot air and hoo-ha over nothing.
As we approach the finishing line towards the dissolution of Parliament, Najib seems desperate to build up what he considers as enough solid support before calling for the 13th general election. And by solid support, he is thinking of the Malay vote.
His desperation shows through clearly as he comes across as a muddled flip-flopper lacking in direction of whether to adopt a policy encompassing all races or only a Malay-only policy.
His party, Umno, is also rudderless and clueless on how to steer the Malaysian economy through unchartered stormy seas next year when the global economic crisis truly hits our shores and we have been forewarned. Instead, Najib and Barisan Nasional leaders are deluding themselves that the Malaysian economy is all fine and hunky-dory.
The Umno general assembly has deteriorated into a barbaric sword and shield-clanging feast as each Umno leader vowed death and destruction to their perceived enemy forces. Nothing on economic or administrative policies for the good of the nation was discussed.
Najib has totally lost it! Nothing can salvage 1Malaysia now. He has had his chance of implementing genuine political reforms but he blew it. His stand now is to strictly obey the Umno warlords and the ultra-Malays. He has now transformed himself into becoming a barbarian warlord – truly a government transformation programme!

Polls after Chinese New Year
Due to Umno’s outright wooing of the Malays, Taiping MP, DAP’s Nga Kor Ming, has opined that the 13th general election will be held between two and four weeks after Chinese New Year to lessen the Chinese vote. This is because once the Chinese have taken long leave to go back to their hometown for the Chinese New Year, it will be difficult for them to take leave again to go back to vote.
In 2012, Chinese New Year falls on Jan 23 and thus polling will be between Feb 11 and 26.
Besides, the feel-good factor among the rakyat is still there in February after the distribution of goodies by BN in January when in fact the goodies themselves come from the rakyat’s money!
In March, the feel-good factor would have dissipated so BN will want to hold the polls as near as possible to the date of the distribution of the goodies – and February fits the bill.
Another reason why the polls will not be held in March, opined Nga, is that the BN federal government will not want Pakatan Rakyat to remind the people of the political tsunami of March 2008. Therefore, March is out.
However, the government must not think that it can do as it likes by riding rough-shod over the rakyat. The time is coming when the world is changing. In Russia, the opposition and its supporters are already protesting due to widespread fraud and malpractice in the Russian elections.
With Time magazine naming “The Protester” as the Person of the Year for 2011, there are signs that the global movement for change is already at hand as the world’s populations are demanding justice and fair play.
The incumbent government must pay heed to the signs of the times and not talk down to the citizens. It must not continue to display arrogance as the oppressed people have shown that they can and will arise to overthrow despotic and dictatorial regimes that are merciless in suppressing the voice of the people.
Mother of all battles
With the 13th general election touted to be the mother of all battles, the BN federal government must be prepared to be genuinely people-friendly and take concrete steps to address the rising cost of living instead of just dishing out piecemeal goodies to the rakyat akin to throwing a bone to the hungry dog – and this shows that the government is insulting the rakyat.
By the way, dishing out goodies is the norm prior to elections, as at other times the rakyat get nothing.
In his craze to win support from the Malays, Najib has become confused and therefore is an epitome of contradictions. He has the gumption to still say that the government will go all out to help the Chinese when, during the Umno general assembly, his message was the direct opposite.
Not to mention his speech at Pekida, an ultra-Malay non-governmental organisation. It is extremely obvious now that Najib speaks with a forked tongue and this is a clear indication of his craze and lust for power.
At the end of the day, the Government Transformation Programme (GTP) is an outright failure. Can Malaysia be rid of the malaise that is Umno? Is Najib ready to face the economic challenges for this coming decade? Will Najib lead the nation towards Vision 2020?
By the way, where are we going as a nation? Or is that question no longer relevant? Can Najib really answer the tough questions?

    FMT

Selena Tay is a FMT columnist.


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List