Artis Kolot

on Nov 16, 2011


Sebelum aku hentam kumpulan Comel yang dianggotai oleh Radhi Khalid dan Bell Ngasri ni, suka untuk aku nyatakan bahawa aku jarang menonton program Maharaja Lawak Mega. Lebih-lebih lagi selepas pemergian arwah Din Beramboi dan penghijrahan Bob Lokman ke dunia dakwah.

Namun aku terpanggil dengan 'lawak bodoh' yang diucapkan oleh pelawak dari Malaysia, Radhi Khalid apabila mengeluarkan ayat "Hang jang buat mengarut. Boleh jadi artis Pas, artis yang kolot". Radhi Khalid menuturkan ucapan itu selepas Bell Ngasri mengucapkan perkataan "Saya suka Ustazah Pilihan".

Ada DUA perkara yang aku nampak pada kebodohan ucapan Radhi Khalid ini. Pertama, dia bodoh kerana membuat lawak mempersendakan Pas. Sebuah parti politik Melayu kedua terbesar di dalam Malaysia. Pada fahaman aku amat sedikit jumlahnya penonton Cina atau India yang menonton rancangan ini, boleh juga dikatakan hampir tiada. Apabila dia mempersendakan Pas, ini bermakna Radhi Khalid mempersendakan penyokong dan para simpati Pas. Malah ia juga menjengkelkan pengundi atas pagar. Mereka tidak dapat lihat apa 'motif' lawak bodoh Radhi Khalid ini. Akhirnya kesan daripada lawak bodoh ini, kumpulan Comel tersingkir dari pertandingan Maharaja Lawak Mega. Faktor kekalahan mereka mungkin kerana tidak mendapat undi daripada penonton yang 'boring' dan 'meluat' dengan lawak mereka yang mempersendakan Pas.Kedua, Radhi Khalid juga bodoh kerana ia bukan saja mempersendakan Pas. Tetapi ia juga secara tak langsung mempersendakan program 'Ustazah Pilihan'. Semua sedia maklum bahawa program itu juga sebuah program terbitan Astro. Program yang bercorak keagamaan itu merupakan antara siri program-program keagamaan terbitan Astro yang lain seperti Imam Muda. Jika diamati ucapan lawak bodoh Radhi Khalid itu menunjukkan, sesiapa yang meminati program Ustazah Pilihan terbitan Astro ini adalah orang-orang Pas ataupun orang-orang yang kolot. Ini bermakna semua penonton yang menggemari rancangan itu juga kolot. Mungkin juga Radhi Khalid memaksudkan, hanya orang-orang Pas sahaja yang menonton rancangan kolot itu, bukannya orang-orang Umno. Sedikit sebanyak kenyataan Radhi Khalid itu mengguris perasaan penganjur Astro, mengguris perasaan peminat yang meminati program Ustazah Pilihan termasuklah peminat-peminat dari Umno. Sampai hati Radhi Khalid kata tiada ahli Umno yang meminati rancangan itu. Pasti ada. Faktor inilah yang menjadikan sebab kepada penyingkiran kumpulan Comel. Mereka tidak dapat undi dari ahli Umno yang meminati rancangan Ustazah Pilihan, mereka tidak dapat undi daripada orang-orang yang kolot, dan mereka juga mungkin sengaja disingkirkan oleh Astro kerana mempersendakan salah satu program rancangan terbitan Astro - Ustazah Pilihan.

Kepada Radhi Khalid, padan muka!.
Photobucket

Parti Gerakan Bubar...?

onKerana kecewa dengan pucuk pimpinan parti, naib pengerusi Parti Gerakan cawangan Padang Serai, Kok Ee Foh mengumumkan pembubaran parti itu setelah kebanyakan ahli mengambil keputusan meninggalkan parti itu. 

Menurut Ee Foh, sebelum ini Bekas Pengerusi parti Tan Hiang Lye mengambil tindakan yang sama setelah kecewa dengan pucuk presiden parti Tan Sri Dr Koh Tsu Koon yang dianggap cakap tak serupa bikin. Ee Foh berkata dengan keputusan dibuat parti gerakan yang ditubuhkan sudah tidak wujud dan ini akan melemahkan Gerakan di Kedah.

Ini adalah satu khabar berita yang baik bagi Kerajaan Pakatan Rakyat sekarang. Difahamkan ahli Parti Gerakan yang seramai 3000 ribu orang telah lari meninggalkan parti dan kini menjadi bebas. Diharapkan seluruh jentera Pakatan Rakyat dapat membuat sesuatu di kawasan Padang Serai ini bagi menarik lebih ramai ahli bersama Pakatan Rakyat disamping dapat membantu mengekalkan kerajaan negeri yang ada sekarang.


Photobucket

Zahid akan jawab penuh selepas lawat Rusia

on

 Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau akan membuat penjelasan penuh mengenai pemilik jet peribadi yang beliau tumpang ke Mekah baru-baru ini sekembalinya dari lawatan rasmi ke Rusia.

“Saya kini di Moscow, ada tugas rasmi. Balik nanti saya akan beri jawapan,” kata beliau (gambar) dalam respons SMS kepada The Malaysian Insider, yang menghubunginya untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai isu jet peribadi tersebut dan pemiliknya.

Isu ini timbul apabila beliau dikatakan pergi menunaikan haji menggunakan jet peribadi.
Terdahulu, Naib Presiden Umno ini yang dihubungi The Malaysian Insider menafikan jet peribadi itu miliknya.


Katanya, memang betul beliau naik jet peribadi tetapi dia sekadar menumpang jet peribadi kawannya yang kebetulan juga buat haji.
“Salah ke?” Tanya beliau dalam kenyataan awal.

Zahid, Ahli Parlimen Bagan Datok dilantik sebagai Menteri Pertahanan pada 2009 ketika era pentadbiran Najib.
Sebelum itu beliau merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab ke atas hal ehwal Islam.

Dakwaan diterima menerusi e-mel menyebut Zahid telah pergi untuk menunaikan haji tahun ini dengan menaiki jet peribadi.
Menurut dakwan itu, isteri beliau Datin Seri Hamidah Khamis telah berada di Madinah terlebih dahulu dan beliau menjemput dengan jet peribadi dan kemudian ke Jeddah.

“Siapa empunya jet peribadi ini, jika sahabat beliau; dengan tujuan apa diberi untuk menggunakan jet peribadi ini. Adakah sahabat beliau yang mempunyai kepentingan dalam Kementerian Pertahanan?
“Jika beliau menggunakan wang sendiri untuk menyewa jet berkenaan; dari mana beliau dapat wang sebegitu banyak?” kata dakwaan itu.

Dakwaan itu juga menyebut beliau sering ke Arab Saudi terutama ketika Ramadan dengan rakan kongsi yang sama beliau bernama “Tuan Sheikh Rozi”.
Photobucket

Satim Diman DiBogelkan...?

on


Sesi penggulungan Belanjawan Selangor 2012 hari ini menjadi gempar berikutan pendedahan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung pelbagai salah guna kuasa Barisan Nasional Selangor membabitkan kehilangan jutaan ringgit yang turut melibatkan Ketua Pembangkang, Datuk Satim Diman.Selain Satim, Abdul Khalid juga mendedahkan usaha pengambilan tanah oleh bekas menteri Besar Selangor, isteri Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani serta pemimpin politik setempat bagi mendapat beberapa lot tanah dikawasan elit.

Dalam sesi penggulungan itu, Khalid mendedahkan Ketua Pembangkang, Satim Diman telah membuat beberapa transaksi berhubung penjualan tanah di Science Park 2 semasa pentadbiran BN dulu.

Tanah tersebut merupakan tanah milik kerajaan negeri yang telah diberikan kepada Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) untuk tujuan pembangunan pendidikan sains.Pemberian tanah tersebut bagaimanapun dijual oleh Satim dengan harga murah kepada Nikmat Inai Sdn Bhd, di mana Satim adalah salah seorang pemegang saham dan Ahli Lembaga Pengarah.

"Belum selesai syarikat Satim membayar belian kepada PKPS, atas kuasa politik yang beliau pegang, tanah itu dijual kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dengan harga berlipat kali ganda. Inilah berjayanya Satim Diman menjadi orang tengah untuk mengaut untung atas angin atas dasar Bumiputera,"jelas Khalid.

Sidang DUN yang masuk hari kelima hari ini turut digemparkan dengan pendedahan Khalid berhubung tanah Revolusi Hijau di Alam Perdana yang melibatkan bekas Menteri Besar dan isteri Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani serta pemimpin politik setempat membolot beberapa lot tanah.

"Tanah ini telah dijual kepada Barisan Elit untuk taman penindustrian walaupun tanah itu masih berstatus pertanian. Meskipun Barisan Elit tidak boleh memulakan projek perindustrian, namun yang berkuasa adalah orang berkepentingan maka projek tersebut dijalankan sedangkan rakyat Selangor kerugian puluhan juta hasil bayaran premium," katanya.

Selain itu, ladang seluas 12,000 ekar di Sabah yang dikatakan dijual oleh PKPS pada 2006. Ladang ini djual RM8,000 seekar kepada syarikat Bumiputera. Namun seperti juga kes Science Park 2, Khalid berkata, ladang ini dijual pula kepada Rimbunan Hijau, syarikat yang ada kaitan dengan parti komponen BN.

Khalid menjelaskan Kerajaan Negeri pada akhirnya berjaya memaksa Barisan Elit Sdn Bhd membayar RM29 juta untuk menukar syarat dari pertanian kepada perindustrian.

"Tiga contoh ini menunjukkan Umno-BN sentiasa menggunakan isu Bumiputera dan memperjuangkan hak Melayu namun mereka adalah dalang yang menghakis hak kepentingan rakyat Selangor,"kata Khalid lagi.

Beliau yang juga Adun Ijok berkata sejak Mac 2008, kerajaan Pakatan Rakyat telah mengamalkan reformasi dalam pentadbirannya yang amat mementingkan ketelusan, kecekapan dan pertanggungjawaban serta bersih dari amalan rasuah dan kronisma.

Kesan dari reformasi ini, kata Khalid telah memberi keuntungan yang berlipat kali ganda berbanding pentadbiran terdahulu, malah mampu mengembalikan hasil negeri untuk rakyat Selangor.

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List