Sangkakan Panas Hingga Ke Petang Rupa Nya Hujan Di Tengah Hari.....

on Dec 25, 2010


10 Selebriti Kecundang Di Tahun 2010
Mengharapkan panas hingga ke petang namun hujan di tengah hari. Begitulah kebahagiaan yang diharap namun apakan daya semuanya bagaikan sudah ketentuan. 10 pasangan selebriti popular yang menemui titik noktah dalam kisah rumah tangga apabila mengambil keputusan untuk bercerai. Kisah mereka telah menggegarkan industri seni hiburan buat seketika.
DIRA & ASH
Tarikh perkahwinan :31 Ogos 2007
Tarikh perceraian : 8 April 2010
Pemain keyboard kumpulan Bau, Ash memfailkan perceraian terhadap Dira Abu Zahar. Ash dikatakan tidak boleh menerima Dira yang semakin sibuk dengan kerjaya sebagai pelakon. Mereka merupakan finalis Sehati Berdansa musim ketiga. Dikurniakan anak berusia 2 tahun, rumah tangga dibina tiga tahun lalu sudah tidak dapat diselamatkan.SABRINA ALI & MOHAMAD SHAHRIN
Tarikh perkahwinan :21 Mei 2006
Tarikh perceraian : 25 Mei 2010
Anak saudara kepada sutradara Datuk Yusof Haslam ini bercerai dengan cara yang baik. Sabrina dan suaminya juga sama-sama terlibat dalam Sehati Berdansa. Hubungan mereka masih baik demi kebaikan anak mereka yang berusia dua tahun. Menurutnya lagi, tidak ada sebab untuknya bercerita mengenai kisah perceraian demi menghormati kedua-dua belah keluarga.RADHI OAG & SHAZLIN
Tarikh perkahwinan :1 Januari 2005
Tarikh perceraian : 8 Jun 2010
Pergolakan rumah tangga yang berlaku pada pasangan Radhi dan Shazlin bermula sejak tahun lalu. Sebelum ini, sudah dua kali Shazlin memfailkan permohonan cerai di mahkamah tetapi Radhi enggan bersetuju dengan kes mereka berlanjutan hingga awal tahun ini. Radhi akhirnya melepaskan isterinya dengan talak satu di Mahkamah Syariah Petaling Jaya, Selangor. Hasil perkahwinan mereka selama lima tahun, pasangan ini dikurniakan seorang anak lelaki. ANNE NGASRI & ABDUL WAFI
Tarikh perkahwinan : 26 Mei 2006
Tarikh perceraian : 25 Jun 2010
Perkahwinan yang dibina sekitar empat tahun lalu menemui titik noktah apabila Anne atau nama sebenarnya Ngasriah Ngasri dan suaminya Abdul Wafi sudah tidak sehaluan. Dikurniakan tiga orang anak, pasangan ini sudah dua kali bercerai namun mereka merujuk semula tanpa dirujuk ke mahkamah. Sewaktu lafaz cerai talak ketiga, Anne masih mengandung dua bulan. Ada ura-ura mengatakan punca perceraian mereka kerana wujudnya orang ketiga dalam hubungan mereka. Pun begitu, Anne lebih selesa berdiam diri.MAYA KARIN & MUHAMMAD ALI
Tarikh perkahwinan : 14 Ogos 2008
Tarikh perceraian : 16 Julai 2010
Tidak ada siapa yang tahu mengenai punca sebenar keretakan rumah tangga yang dibina oleh pelakon dan pengacara popular Maya Karin dan suaminya Muhammad Ali. Dalam usia perkahwinan dua tahun, Maya dan Ali dikatakan tidak tinggal bersama sebulan sebelum mengambil keputusan untuk bercerai.

AIDA KHALIDAH & JOE RADZWILL
Tarikh perkahwinan : 6 November 2002
Tarikh perceraian : 26 Ogos 2010
Jika diimbas, pasangan ini telah mendirikan rumah tangga di Thailand, tetapi mendaftarkannya beberapa bulan sebelum bercerai. Selepas melayari bahtera perkahwinan selama lapan tahun, akhirnya Aida Khalidah mengambil keputusan untuk bercerai dan membuat permohonan cerai secara fasakh kerana mendakwa Joe Radzwill mengasarinya. Joe Radzwill atau nama sebenarnya Ismail Ahmad @ Mohd Radzwill atau Joe Radzwill melafazkan talak satu terhadap Aida Khalida dua hari selepas pulang dari mengerjakan umrah.
IDA NERINA & SHAHRIN
Tarikh perkahwinan : 2 Jun 2006
Tarikh perceraian : 11 September 2010
Jika dilihat, perkahwinan mereka tidak digembar-gemburkan kepada umum. Setelah empat tahun hidup bersama, lafaz cerai oleh Shahrin dilafazkan terhadap Ida Nerina ketika tidak dapat mengawal emosinya sewaktu Hari Raya kedua. Shahrin yang mempunyai dua orang anak hasil perkahwinan sebelum ini bagaimanapun tidak mahu mengulas lanjut mengenai perceraian mereka.RAJA AZURA & ADZMIN
Tarikh perkahwinan : 10 Mac 2001
Tarikh perceraian : 28 September 2010
Punca awal keretakan rumah tangga Raja Azura atau lebih popular dengan nama Kak Engku ini disebabkan kehadiran orang ketiga. Bermula pada sesi kaunseling, rumah tangga yang dibina sembilan tahun lalu gagal diselamatkan. pasangan ini dikurniakan tiga orang cahaya mata iaitu Megat Muhammad Raziq, 8, Megat Luqman Hakim, 7 dan Puteri Mia Maizurah, 4.ALEEZA KASIM & MOHD FAUZI
Tarikh perkahwinan : 16 Julai 2006
Tarikh perceraian : 27 Oktober 2010
Mohd Fauzi, 47, menjatuhkan talak terhadap Aleeza Kasim, 40, pada bulan Febuari tahun ini. Lafaz tersebut keluar dari mulut Mohd Fauzi kerana dikatakan bertengkar perihal balik kampung. Pun begitu, ia tidak dianggap sebagai lafaz cerai dan mahkamah mengesahkan mereka masih suami isteri. Selepas lima bulan Mohd Fauzi melafazkan di mahkamah untuk melepaskan Aleeza. Dalam tempoh perkahwinan mereka selama empat tahun, mereka tidak dikurniakan anak.

SEIN & NANA
Tarikh perkahwinan : Julai 2006 
Tarikh perceraian : 8 Disember 2010
Juara Sehati Berdansa musim ketiga ini dikatakan mengikut jejak langkah sahabat yang lain mengambil keputusan untuk bercerai. Pasangan yang mendirikan rumah tangga empat tahun lalu ini dikurniakan dua orang anak. Sein merupakan anggota kumpulan Ruffedge dan Nana pula lahir daripada program Mentor bersama kumpulan FO3. Mereka berdua dikatakan tidak boleh hidup bersama kerana tiada persefahaman lagi. Pun begitu, mereka berdua mengambil keputusan berpisah secara baik.

Ribuan saksikan Kahwin Perdana 100 pasangan....

on


PENGKALAN CHEPA, 25.Dis – Buat julung kalinya melalui Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan, majlis Perkahwinan Perdana dengan melibatkan 100 pasangan berjaya diadakan hari ini dan berlangsung dengan penuh gilang gemilang.

Bermula dengan solat hajat bertempat di Masjid Besar Muhammadi oleh peserta lelaki dan diarak ke Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan(PUTIK), Pengkalan Chepa dengan menggunakan kereta Perodua VIVA serta diiringi oleh Kelab Motorsikal Klasik, Pengantin lelaki disambut oleh Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato’Nik Abdul Aziz Nik Mat dan pimpinan kerajaan negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita,Keluarga dan Kesihatan Wan Ubaidah Omar ketika menyampaikan ucapan aluan berkata program sebegini adalah membuktikan keperihatinan kerajaan kepada rakyat terutamanya kepada golongan yang memerlukan bantuan.

Melalui Perkahwinan secara beramai-ramai ini juga boleh menjimatkan belanja keluarga dan sebagai tanda keprihatinan tersebut, kerajaan telah memperuntukkan sejumlah RM300 ribu bagi menjayakan program di samping penyediaan Mas Kahwin 1 Dinnar,Wang Tunai RM 500 dan senaskah Al-Quran.

Beliau juga berkata ia bagi menggalakkan perkahwinan di kalangan anak muda dan sekali gus dapat membawa kepada pembentukan masyarakat yang harmoni di negeri ini.

“Dengan terbinanya ikatan perkahwinan ini, diharapkan anak muda akan lebih terurus dan bermatlamat selari dengan tanggungjawab masing-masing”ujar beliau.

Sementara itu Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz ketika menyampaikan Khutbah Nikah secara serentak berkata ikatan perkahwinan ini adalah merupakan satu amanah dan ia tidak boleh dikhianati oleh pasangan yang berkahwin.

“Saya amat gembira bila melihat anak-anak muda sanggup berkahwin dan ini dapat mengelak dari melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh agama kita dna diharapkan kedua-dua pihak dapat menjalankan tugas sebagai suami dan isteri yang penuh bertakwa kepada Allah”kata beliau.

Nik Abdul Aziz juga berkata di zaman yang penuh dengan gejala sosial ini, kerajaan amat berharap agar ibu bapa memberi kebenaran kepada anak-anak yang sudan matang untuk mendirikan rumahtangga dan mereka ini akan lebih bertanggungjawab apabila mempunyai suami maupun isteri.

Majlis diserikan lagi dengan jamuan pengantin yang turut disertai oleh Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz sendiri dan pimpinan kerajaan negeri. -gegarkelantan


Kahwin Perdana 2010

Kerajaan Negeri Kelantan sekali lagi menerajui perubahan apabila mengorak langkah menganjurkan program 'Kahwin Perdana 2010' bertempat di PUTIK, Kota Bharu hari ini. Kerajaan Kelantan mengorak langkah tampil membawa salah satu jalan penyelesaian ketika masyarakat khususnya muda mudi pada hari ini banyak terjebak dengan maksiat,pergaulan bebas dan penzinaan. Langkah ini patut dipuji dan seharusnya dijadikan contoh kepada kerajaan negeri-negeri lain dan Kerajaan 1 Malaysia sendiri.

Semua kos perkahwinan ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Kelantan berupa mas kahwin 1 Dinar Kelantan + RM500 + sebuah al-Quran. Seramai 101 pasangan bertuah menyertai program ini. Langkah ini memberi peluang kepada pasangan yang kurang berkemampuan untuk mendirikan rumah tangga, sekali gus menyedarkan rakyat bahawa adat dan budaya masyarakat Melayu dalam proses perkahwinan kadang-kadang menyusahkan proses perkahwinan itu sendiri. Maka ramailah yang mengambil jalan pintas semata-mata untuk menempiaskan nafsu serakah di hotel-hotel murah,di dalam semak, hatta dalam tandas awam sekalipun. Anak-anak luar nikah yang lahir hasil dari serakah mereka ini juga dibuang, ditinggalkan bahkan dilempar kerana mereka hanya berlandaskan nafsu semata-mata.

Islam tidak pernah sesekali menghalang fitrah manusia dan menyediakan jalan keluar yang terbaik, fitrah manusia itu saling menyukai antara lelaki dan perempuan, fitrah manusia itu sukakan syahwat. Islam menyediakan perkahwinan sebagai jalan penyelesaian berbeza dengan sesetengah agama ciptaan manusia yang menghalang alim ulamak mereka dari berkahwin. Katanya kahwin itu kotor, tidak menyucikan diri dan sebagainya. Hasil dari itu, kita sering terdengar bahawa ada kes-kes alim ulamak mereka ini berzina secara sorok-sorok. Sememangnya syahwat itu adalah fitrah manusia, kenapa menghalang? Secara automatik, ternafilah agama ciptaan manusia ini.

Sekalung tahniah diucapkan kepada Kerajaan Negeri Kelantan melalui Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga & Kesihatan dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan dan Majlis Agama Islam Kelantan di atas penganjuran 'Kahwin Perdana 2010' ini. Mudah-mudahan program ini dijadikan program tahunan kerajaan negeri dalam proses melahirkan Ijtima' Muslim, seterusnya Negeri Islam yang diredhai dan diberkati. "Baldatun Thoyyibatun Wa Rabbun Ghofur". -jottumahNazri Still Waiting For Anwar Ibrahim Proof......???

on


KUALA KANGSAR — Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz said he will wait for Datuk Seri Anwar Ibrahim’s disclosure on proof linking APCO Worldwide and the 1Malaysia concept,
although the Permatang Pauh Member of Parliament has been suspended from attending Dewan Rakyat sittings for six months.

Mohamed Nazri said he had asked Anwar a while back to present evidence on the allegations made in the Dewan Rakyat, but the opposition leader had yet to do so.
“I had asked Anwar to prove me wrong but he has not come up with anything. Instead, we continue to hear lies from his supporters and Malaysians know that Anwar himself has repeatedly lied at the Dewan Rakyat,” he told reporters at a
Christmas and New Year’s Open House in Kampung Baru Sauk, here today.

He said the letter from APCO was prima facie evidence and strong proof for him to propose Anwar’s suspension from the Dewan Rakyat.
“Give us proof. Don’t say APCO was bought because I have shown proof that Anwar lied,” he added.
Last Wednesday, APCO Worldwide stated that a new affidavit issued had refuted its involvement in the One Israel programme, while another affidavit from a political consultant involved in One Israel verified that Anwar’s
allegations were false.

On the same day, Mohamed Nazri said a letter dated Aug 19 sent by APCO Worldwide to the Parliamentary Rights and Privileges Committee denied its involvement in the creation of the 1Malaysia slogan, and at the same time proved

Anwar’s allegations wrong. 

 BERNAMA

Kecam Anwar, Azmin tidak bermakna saya akan keluar PKR - Ahli Parlimen Padang Serai...? ??

on

Ahli Parlimen Padang Serai N Gobalakrishnan(gambar) “berjanji” tidak akan keluar Parti Keadilan Rakyat (PKR) meskipun dilihat mengkritik keras ketuanya Datuk Seri Anwar Ibrahim dan timbalan presiden Azmin Ali menerusi ‘Twitter’ sejak dua tiga hari lalu.

Mesej mengecam kepimpinan kedua-dua Anwar dan Azmin memuncak sejak petang semalam.
Gobalakrishnan meningkatkan kecaman dan kritikan serta menjawab ulasan pelbagai pihak sejak awal pagi ini.

Ia membawa kepada andaian sesetengah pihak bahawa Gobalakrishnan juga akan keluar PKR mengikut beberapa bekas wakil rakyat parti itu.
Ini bukan kali pertama andaian sedemikian dibuat membabitkan pemimpin itu.
“Mengapa mesti saya keluar parti, ini parti reformasi, kita mesti melakukan reformasi. Saya berada sejak awal penubuhan parti.

“Kami baru mengadakan pemilihan, saya memberi panduan kepada pemimpin-pemimpin yang baru... saya memberikan pandangan ikhlas, itu sahaja,” kata wakil rakyat penggal pertama ini ketika dihubungi The Malaysian Insider hari ini.

Pelbagai pihak termasuk kalangan pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) dan orang perseorangan mengulas pandangan Gobalakrishnan yang turut dikenali sebagai “Gobi” sejak semalam.
Antara yang mengulas ialah Ketua Pemuda BN dan Umno, Khairy Jamaluddin dan Ketua Pemuda MIC T Mohan.

Seorang pemegang akaun bernama “RaymondJim” berkata, “Ngobalakrishnan, anda seharusnya membawa (perkara) ini kepada parti anda dan bukannya membazir ruang pencetus berita di sini hanya kerana keluhan peribadi anda.”

Menjawab komen itu, bekas anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR ini berkata, “apa yang saya sampaikan menerusi Twitter, sebenarnya sudah lama saya bangkit dalam parti, Anwar pun tahu, Azmin pun tahu.”
“Malangnya Anwar tidak melakukan apa-apa,” kata beliau yang sekali lagi menolak tanggapan pihak luar PKR bahawa akan meninggalkan komponen Pakatan Rakyat sebagaimana persekitaran disaksikan awal tahun ini.

“Saya sangat pasti, Anwar sebagai penasihat ekonomi Selangor akan bersetuju jika ekuiti ekonomi masyarakat India Malaysia perlu dipertingkatkan,” kata salah satu mesej Gobalakrishnan hari ini.
Katanya, Azmin, salah seorang pemimpin pengasas PKR tidak pernah memihak kepentingan masyarakat India sejak 2002 lagi meskipun “saya menderita, saya bersabar.”

“Ini masanya ahli-ahli politik semasa tampil bersama demi kebaikan masyarakat India Malaysia yang sudah dilupakan,” kata Gobalakrishnan yang juga ketua PKR Padang Serai.
“Masyarakat India seperti juga masyarakat Cina telah banyak menyumbang kepada pembangunan negara,” tulis Gobalakrishnan lagi, yang turut mengecam layanan tidak adil dan tidak memadai bagi pembangunan sekolah rendah Tamil dan kuil di Selangor.

“Kerajaan-kerajaan negeri ada kuasa untuk pembangunan dan akta berkaitan dengan tanah adalah alat yang TKS (Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim) dan kesemua Menteri Besar perlu gunakan untuk mempertingkatkan rakyat Malaysia yang miskin,” kata Gobalakrishnan dalam mesej susulan.
Khalid merupakan pemimpin PKR dan mengetuai kepimpinan negeri sejak Mac 2008.
“Tiada sekolah Tamil dan kuil harus ditutup atau dipindahkan jika pembangunan diadakan,” katanya dalam mesej tambahan sambil menambah, “komuniti lebih penting daripada cinta saya kepada pemimpin parti.”

Masyarakat India merupakan ahli kedua terbesar dalam PKR yang ditubuhkan pada 1999, setahun selepas Anwar dipecat oleh Umno dan Tun Dr Mahathir Mohamad setahun sebelum itu.
Awal tahun ini PKR telah kehilangan Ahli Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim, Wee Choo Keong (Wangsa Maju), Tan Tee Beng (Nibong Tebal), Zulkifli Noordin (Kulim-Bandar Bharu) dan Mohsin Fadzli Samsuri (Bagan Serai).

Melainkan Zulkifli yang dipecat, wakil rakyat lain memutuskan untuk keluar PKR.
Mereka kemudian membentuk Konsensus Bebas.
Sebelum kelima-lima keluar dan dipecat, mereka memulakan kritikan ke atas PKR dan Pakatan Rakyat dengan mengecam keras kepimpinan Anwar, yang merupakan Ketua Pembangkang dan Ketua Umum Pakatan Rakyat dan PKR.

Gobalakrishnan bertanding jawatan naib presiden PKR pada pemilihan yang baru berlalu tetapi tewas.
Malah ketika proses pemilihan sedang berjalan, Gobalakrishnan pernah mempertikaikan perjalanan proses pengundian dan memberi kata dua kepada jawatankuasa pemilihan pusat agar memperbaiki kecacatan dan kepincangan yang wujud.

Dalam salah satu mesej Twitter, Gobalakrishnan berkata, “saya sudah lama bertolak ansur.”
“Parti perlu menuju ke arah yang betul, parti perlu menghormati suara-suara (yang dibangkitkan), tetapi kita tidak seharusnya mensabotaj parti,” katanya.
Malah ada pandangan yang meminta Gobalakrishnan agar kembali ke pangkuan MIC dan membuat keputusan sebelum pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Tenang, Johor, yang akan diadakan akhir bulan depan.

“Cakap berapi! Esok lusa Anwar bagi jawatan terus senyap? Bukan boleh percaya PKR ini! Drama lebih!,” demikian seorang pemegang akaun bernama “YuseriYusoff”.
Seolah-olah mengandaikan parti kemungkinan mengambil tindakan disiplin sebagaimana kes Zulkifli, Gobalakrishnan menulis, beliau sewajarnya diberikan ruang untuk menjawab jika dikenakan tuduhan disiplin.

“Keterangan saya perlu didengar jika mahu dipecat dan dibenarkan bercakap, jika tidak ia akan seperti Anwar dinafikan pembelaan dalam perbicaraan APCO,” kata Gobalakrishnan yang mengakui bahawa pemimpin-pemimpin PKR nasional ada kuasa untuk mengambil tindakan.
“Tetapi mereka mesti jawab mengapa mahu mengambil tindakan (disiplin),” kata beliau.
Pada 8 Mac 2008, Gobalakrishnan memenangi kerusi Parlimen Padang Serai dengan majoriti 11,738 undi. Beliau menewaskan Boey Chin Gan (MCA-BN).

TMI

Nik Aziz Konsisten Pertahan Anwar......

on

KOTA BHARU 25 DIS: Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat terus konsisten mempertahankan Datuk Seri Anwar Ibrahim dari tuduhan yang dihadapi Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Terkini ketika menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu semalam, Nik Aziz mengecam tindakann ahli politik yang secara berterusan mengkritik serta menuduh Ketua Pembangkang itu dalam kes yang sedang dihadapinya.

Tegas Nik Aziz, sebagai manusia Anwar juga mempunyai perasaan sama seperti manusia lain sambil menegaskan betapa tuduhan yang dibuat itu perlu kepada bukti yang kukuh.

"Sekarang ni mereka dok cincang Anwar, apa yang mereka tak kata kepada beliau sejak bertahun-tahun. Ada menuduh dia terlibat kes liwat dan bermacam-macam lagi.

" Anwar itu orang bukan batang kayu, dia ada hati perut dan perasaan, dia ada maruah, kenapa nak tuduh tanpa bukti. Itu berdosa, jika Anwar tidak maaf, orang itu tidak masuk syurga," katanya.

Berkenaan pihak yang menuduhnya bersikap pluralisma dalam agama, Mursyidul Am PAS itu berkata menegur sikap segelintir ahli politik yang memainkan isu berkenaan.

Nik Aziz dlabel demikian apabila menghadiri majlis masyarakat bukan Islam, sedangka ia tidak salah menurut pandangan Islam.

"Saya ni tok guru,kalau saya buat benda saya akan fikir panjang. Dalam kes itu, saya tanya orang Cina, majlis tu melibatkan kebudayaan ke agama, kalau agama saya tidak boleh pergi kerana kita ada tuhan satu sahaja. Saya tidak halal orang yang menuduh saya begitu," katanya. 

Spekulasi PRU-13 Makin Hampir.......???

on

KUALA LUMPUR 25 DIS: Spekulasi Pilihanraya Umum makin hampir apabila Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan, ketua stesen televisyen Media Prima Berhad milik Umno, dipinjamkan ke Jabatan Perdana Menteri berkuat kuasa 1 Januari ini.

Memetik laporan The Malaysian Insider, Farid akan membawa bersama lima eksekutif televisyen dengan tugasan beliau dikatakan berhubung kait dengan kempen konsep 1 Malaysia Datuk Seri Najib Razak.

“Pinjaman sepenuh masa ini bersifat sementara dan sebaik sahaja selesai tugasan (di Jabatan Perdana Menteri), beliau dijangka akan kembali untuk meneruskan peranan lamanya,” kata Pengarah Urusan Kumpulan Media Prima Datuk Amrin Awaluddin dalam satu kenyataan semalam.

Amrin berkata, Ahmad Izham Omar, pengarah eksekutif 8TV, ketua pegawai eksekutif Alt Media dan ketua Media Prima Radio Networks (MPRN) akan menggantikan Farid berkuat kuasa 1 Januari.

“Beliau juga akan menjalankan peranan sebagai ketua pegawai eksekutif Primeworks Studios Sdn Bhd, melapor terus kepada pengarah urusan kumpulan,” kata Amrin.

Katanya, Izham akan melepaskan jawatannya sebagai ketua MPRN dan pengarah eksekutif 8TV.

Dalam memo edaran dalaman, Media Prima menamakan lima eksekutif yang akan mengikut Farid iaitu Noor Amy Ismail, Noor Syazwani Abdul Rahman, Nurul Asyikin Ab Aziz, Nasir Taff dan Eddy Sulaiman.

“Farid merupakan seorang eksekutif media dan pengiklanan yang berpengalaman dan boleh diyakini dalam kerja-kerja berkaitan dengan konsep 1 Malaysia,” kata seorang editor Media Prima.

Konsep 1 Malaysia menjadi sasaran serangan Pakatan Rakyat yang mendakwa Najib menggunakan firma perunding perhubungan awam APCO Worldwide, yang dikatakan terlibat dalam kerja-kerja kempen One Israel diperkenalkan bekas perdana menterinya Ehud Barak.

Najib menafikan dakwaan itu dengan mengatakan beliau telah memikirkan perkara itu sebelum menjadi perdana menteri April 2009 termasuk menggunakannya sebagai nama blognya.

Selasa lalu, Najib menzahirkan rasa terkilan dengan dakwaan bahawa konsep 1 Malaysia diciplak dari negara lain dan menyifatkan dakwaan itu sebagai “pendustaan besar.”

Minggu lalu, Parlimen menggantung Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung isu itu. Turut digantung tiga wakil rakyat Pakatan Rakyat.
Farid merupakan profesional media kedua menyertai pentadbiran Najib sejak tiga bulan lalu.

Bekas koresponden Reuters Malaysia Abdul Jalil Abdul Hamid dipinjamkan dari Suruhanjaya Sekuriti untuk menyertai pasukan komunikasi nasional perdana menteri.

Semalam, Merdeka Center mengumumkan, tahap kepuasan hati terhadap Najib merosot sedikit kepada 69 peratus berbanding 72 yang dicatat Mei lepas, dengan 22 peratus “sangat berpuas hati” manakala 47 lagi “agak berpuas hati” dengan prestasi beliau.

Kenyataan Merdeka Centre hari ini menyebut ia mungkin disebabkan reaksi rakyat terhadap pengurangan subsidi kerajaan bagi barangan seperti minyak petrol dan gula, yang berlaku ketika tinjauan dijalankan.

Kaji selidik itu juga menunjukkan bahawa terdapat kesedaran sederhana di kalangan rakyat berhubung Pelan Transformasi Ekonomi (ETP) yang diperkenalkan kerajaan September lepas, dengan 16 peratus dilapor memiliki beberapa tahap pengetahuan dan pemahaman mengenai pelan tersebut serta matlamatnya.
 TVS

Ibu Terkedu....Dua beradik peluk kekasih...

on


KUALA LUMPUR: Gerak hati seorang ibu yang ingin melihat keadaan dua anak gadisnya sebaik terjaga daripada tidur kira-kira jam 3.30 pagi membawa kepada penemuan mengaibkan apabila dua beradik berusia 13 dan 15 tahun itu didapati tidur berpelukan bagai suami isteri bersama teman lelaki masing-masing.

Kejadian berlaku di rumah mereka di Kampung Sri Gombak Indah, dekat sini, pada awal pagi Rabu lalu dan ia sesuatu yang amat mengejutkan ibu terbabit serta suaminya kerana tidak menduga anak gadis mereka yang masih bersekolah berani bertindak sedemikian.

Sedih dan kecewa dengan apa yang dilihatnya, ibu berkenaan lantas memberitahu suaminya dan si ayah turut tergamam melihat kedua-dua anak gadisnya tidur berpelukan dengan lelaki bukan muhrim dalam sebuah bilik.

Selepas dikejutkan daripada tidur, dua beradik itu dan teman lelaki masing-masing yang berusia 17 dan 20 tahun memohon maaf serta merayu supaya dimaafkan, namun si ayah yang terlalu kecewa nekad melaporkan kejadian itu kepada polis.

Polis menahan kedua-dua lelaki terbabit sebelum membawa mereka ke Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak untuk disoal siasat. Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Superintendan Rosly Hassan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu.

Menurutnya, kekasih gadis terbabit yang ditahan polis ketika kejadian kini reman hingga 28 Disember ini bagi membantu siasatan.

“Kes itu diklasifikasikan sebagai rogol kerana kedua-dua gadis terbabit masih di bawah umur dan disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan. Mereka dijangka dibawa ke Mahkamah Seksyen Shah Alam lusa untuk menghadapi pertuduhan.

Gula-gula PRK Tenang dan PRU13 mula ditabur......

on

KUALA LUMPUR, 25 Dis — Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) akan membayar Bonus Insentif Produktiviti kepada para peneroka di tanah rancangan seluruh negara berjumlah RM100,916,600.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata bonus itu adalah bagi menghargai sumbangan peneroka terhadap kemajuan industri sawit dan getah Negara selain sebagai insentif kerana menghantar hasil melalui Felda.

Beliau berkata kadar bayaran bonus yang dibayar pada tahun ini ialah minimum RM400 dan maksimum RM1,200 bergantung kepada penghantaran hasil.

“Pembayaran bonus insentif ini melibatkan seramai 94,281 atau 83.70 peratus daripada 112,635 peneroka Felda seluruh negara.

“Bayaran Bonus Insentif Produktiviti Peneroka 2010 akan dibayar secara tunai di pejabat rancangan pada awal Januari 2011,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Najib (gambar) berkata peneroka yang menghantar hasil melalui pengurusan rancangan dinilai berdasarkan penghantaran hasil dari Januari hingga Oktober tahun ini.

“Bagi peneroka sawit, kelayakan minimum ialah 8.01 tan/hektar manakala ganjaran maksimum ialah mereka yang menghantar hasil melebihi 17 tan/hektar ke atas.

“Bagi peneroka getah, kelayakan minimum ialah 600.01kg/hektar dan ganjaran maksimum diberi kepada yang menghantar hasil melebihi 1,400kg/ hektar,” katanya.

Beliau berkata bilangan peneroka yang terlibat dalam penghantaran hasil sawit dan getah ini adalah seramai 30,611 orang manakala 61,170 yang sedang menanam semula bersama Felda akan menerima bayaran maksimum RM1,200 seorang.

“Pada tahun ini, Felda turut memberikan pertimbangan khas kepada peneroka di beberapa rancangan yang prestasi hasilnya rendah sepanjang masa disebabkan tanaman tidak produktif dan menunggu giliran untuk ditanam semula.

“Ini termasuk juga kawasan kebun peneroka yang diambil bagi tujuan pembangunan. Termasuk juga dalam kategori ini ialah tanaman peneroka yang hasilnya rendah disebabkan serangan musuh penyakit seperti ganoderma, serangan ulat bungkus dan lain-lain,” katanya.

Kira-kira 2,000 peneroka terlibat dalam kategori pertimbangan khas itu dan kadar yang diberi kepada peneroka terlibat adalah sebanyak RM400 seorang, katanya.

Najib berkata seramai 18,354 peneroka atau 16.29 peratus pula didapati tidak layak menerima bayaran insentif kerana tidak menghantar hasil kepada Felda dan juga kerana hasil mereka kurang daripada hasil minimum yang telah ditetapkan.

Selain itu, katanya peneroka yang menguruskan sendiri kebun mereka dan tidak menghantar hasil, tidak dibayar bonus insentif ini.

“Kerajaan berharap pemberian bonus ini akan menjadi perangsang kepada peneroka di seluruh negara untuk berusaha lebih gigih bagi meningkatkan produktiviti masing-masing.

“Saya juga ingin mengajak semua peneroka untuk menyertai program bersama dengan Felda selaras usaha berterusan yang dilaksanakan oleh agensi tersebut bagi meningkatkan pendapatan mereka melalui penyelidikan dan khidmat nasihat yang disediakan,” katanya. 

Bernama

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List