Punca Malaysia Tak Marah Pasal Jerebu Teruk...!

on Jun 23, 2013
Ladang milik Malaysia terbakar di Riau

PETALING JAYA: Pengarah Jabatan Perhutanan Riau, Zulkifli Yusuf berkata, ladang syarikat dari Malaysia adalah antara yang terbakar di wilayah itu.

Kebakaran hutan di Sumatera menyebabkan jerebu dan asap tebal melanda Singapura dan Malaysia terutama di Johor dan Melaka.

Kata Zulkifli, antaranya ialah PT Langgam Inti Hibrida, yang berada di kawasan Desa Sering, Pelalawan, Kabupaten Pelalawan.

"Titik panas lain berada di kawasan ladang milik PT Bumi Reksa Nusa Sejati yang berada di Desa Simpang Kareman, Kecamatan Pelagiran, Kabupaten Indragiri Hilir.“Manakala yang lain terbakar adalah milik PT Tunggal Mitra Platation, PT Abdi Platation, PT Jati Jaya Perkasa, PT Udaya Loh Dinawi dan PT Mustika Agro Lestari.

"Semuanya milik modal asing dari Malaysia.“Jadi kami meluruskan (menjelaskan), itu bukan data yang dikeluarkan Jabatan Pehutanan. Titik panas itu dirakam satelit Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) dari peta kami melihat kawasan itu berada di ladang warga dan milik asing,” kata Zulkifli seperti dilapor viva.co.id.

Dalam perkembangan berkaitan, satelit pemantau cuaca dan pengesan panas bumi (NOAA) milik Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika Riau mengesan 148 titik panas di wilayah itu.

Pemantauan Jabatan Perhutanan Riau, titik yang dirakam satelit sebahagian berada di kawasan ladang dan hutan tanaman industri milik Malaysia.

Channel News Asia pula melaporkan sebanyak 70 titik panas ditemui di Sarawak dan enam di Kelantan. Jumlah tersebut menunjukkan peningkatan dibandingkan tahun-tahun sebelumnya dan cuaca di Malaysia panas dan kering.

Ini sekaligus menunjukkan kebakaran hutan ternyata tidak hanya terjadi di Indonesia yang menyebabkan asap dan jerebu melanda Malaysia dan Singapura ~ free malaysia today
Photobucket

Cukup la berpolitiking tu... urus tadbir negeri tu lagi bagus...!

on
Apabila MB Selangor menyatakan akan menubuhkan Suruhanjaya untuk menyiasat penipuan dalam pilihan raya yang lalu, hati saya bertanya, untuk apa? Apakah untuk mencari jawapan kepada kenapa berlakunya lampu padam, dakwat tak kekal dan wujudnya pengundi hantu dalam pilihan raya yang lalu?

Saya bertanya hal ini kerana saya tidak nampak kerelevanannya untuk Suruhanjaya ini ditubuhkan. Soal penipuan SPR dalam pilihan raya yang lalu, jika ada, pastinya akan terbongkar dalam petisyen pilihan raya yang akan dibicarakan nanti. Kita hanya perlu tunggu masanya sahaja.

Pada saya, daripada menubuhkan Suruhanjaya untuk menyiasat penipuan dalam pilihan raya yang lalu, adalah lebih baik dan berfaedah sekiranya sumber dan duit kerajaan Selangor yang ada itu digunakan bagi menubuhkan Suruhanjaya mengkaji kaedah untuk mengatasi masalah kemiskinan rakyat, menyediakan perumahan rakyat, menyediakan bekalan air bersih untuk rakyat dan mengkaji kaedah untuk memantapkan pengurusan kerajaan tempatan.


Ini kerana saya tengok banyak urusan kemudahan awam yang menjadi tanggungjawab kerajaan negeri, khususnya pentadbiran kerajaan tempatan tidak terurus dengan baik. Contohnya, Jalan Reko dari Kajang ke UKM, hujan sedikit sahaja, maka banjirlah jalan dekat dengan stesen minyak Shell sehingga kereta menjadi sesak. Longkang yang ada sempit sekali sehingga gagal untuk menampung air hujan. Sudah bertahun hal ini berlaku, tetapi sampai sekarang pun, masalah semudah itu tidak dapat ditangani oleh wakil rakyat PR atau oleh majlis perbandaran. Saya sendiri sudah letih untuk membuat komen tentang masalah yang perlu diberi perhatian ini.

Ringkasnya, dari terlalu banyak berpolitiking, sudah sampailah masanya kerajaan negeri menumpukan masa untuk memberi pelayanan yang baik kepada masyarakat. Hargai rakyat yang telah memilih untuk mengekalkan kerajaan PR di Selangor. Begitulah!Mohammad Agus Yusoff
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List