Kabinet rupanya pernah luluskan akta tukar agama...?

on Dec 3, 2012
Aku nak tengok macam mana dorang spin dan tergolek2 mempertahankan perkara di bawah neh. Aku nak tengok lagak dorang dalam mempertahankan KEPUTUSAN yang pernah DILULUSKAN OLEH KABINET BARISAN NASIONAL. Sebut betul2, KABINET BARISAN NASIONAL.

KAH KAH KAH 

Baca bawah jap ;
Keterangan.

1. Majlis raja2 telah memutuskan untuk menangguhkan satu akta yang telah diluluskan oleh kabinet pada tahun 2009.

2. Akta apa tue? Owhh akta tukar agama.

3. Apa ada dalam akta tukar agama? Owhh antara yang dinyatakan dalam akta itu ialah ;

- Ibu bapa yang tukar agama tidak semestinya perkahwinan mereka terbubar.

- Alasan tukar agama tidak sepatutnya menjadi alasan perkahwinan mereka dibatalkan ataupun menyebabkan mereka tak dapat menjaga anak masing2.

- Kanak2 mesti kekal dalam agama asal meskipun selepas ibu bapa nya berkahwin. Maksud kat sini berkahwin lain la. Pasangan yang dah ada anak. Aku tak pasti samada ia terpakai untuk seme agama tetapi aku percaya itulah yang berlaku sehingga majlis raja2 masuk campur dan tangguhkan keputusan yang dibuat oleh kabinet pada tahun 2009. 

- Menurut Harussani pula ;
Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria, dipetik berkata dalam Islam, mana-mana bapa atau ibu menganut Islam, anak mereka dengan sendirinya beragama Islam kecuali yang sudah berumur lebih 15 tahun boleh memilih agamanya sendiri.      
Maksud tuan mufti ialah mana2 ibu atau bapa yang menganuti islam, anak mereka secara sendirinya adalah menganuti islam.. kecuali bagi anak2 yang dah berumur lebih dari 15 tahun..  mereka bebas tentukan agama sendiri. 

- Dan menurut penasihat majlis agama islam johor pula ;
Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadut, pula menegaskan, bapa lebih berhak dan anak mesti mengikut agama yang dianuti bapa.

"Apabila baligh mereka boleh menentukan agama yang ingin dianutinya, sama ada kekal dalam Islam atau sebaliknya," katanya. 

Yang aku faham dalam statement di atas ialah bapa lebih berhak dan anak2 mesti mengikuti agama bapa mereka. Itu kalau bapa mereka seorang muslim. Kalau bukan? Kalau bapa dia sendiri yang convert dalam situasi neh bagaimana? Hehehe.

Selepas tue katanya lagi, selepas baligh anak2 boleh tentukan samada mahu dalam islam ataupun sebaliknya. Wahhhhhhh aku suka dengan keputusan ini. Pasal ia boleh menyelesaikan beberapa perkara berbangkit terutamanya anak2 yang lahir dari hasil kahwin campur yang terheret dengan pertelingkahan agama antara ibu dan bapa.. 

Contohnya bapa muslim dan ibu convert keluar ke agama asal.. [murtad, kembali ke agama asal sebelum muslim].. sebab tiada undang2 untuk mencegah murtad jadi anak2 yang lahir dari perkahwinan ini akan terheret dengan pertelingkahan ibu bapa. 

Masing2 nak jadi hero dan heroin konon masing2 la wira dan terbaik untuk anak masing2. Padahal kalau fikirkan perasan anak, dorang dari awal lagi takan buat masalah, bercerai berai dan menyusahkan anak2. Aku tak spesifickan untuk ibu bapa or pasangan2 yang dah bercerai berai oke. Aku tujukan untuk pasangan2 yang suka buat hal dan menyusahkan pasangan2 masing2 dan sehingga menyusahkan anak2 mereka.

Apa yang membuatkan aku rasa perkara ini boleh diperhalusi sebab ia memang merujuk kepada situasi semasa. Benda dah berlaku, masalah dah timbul dan wujud, jadi langkah2 yang boleh menyelesaikan masalah berbangkit perlu dikemukakan. So kalau tanya aku, aku agak setuju dengan pendapat ini. Jap. Ini bukan mulut nurul izzah yang bercakap oke. Hehe. 

Fikirkan juga, jika perkara sebaliknya pula yang berlaku.. iaitu bapa yang convert [murtad kembali ke agama asal sebelum muslim] dan ibu pula kekal muslim.. jadi situasi nya pasti berbeza kan? Anak2 kekal dalam agama bapa dan selepas baligh boleh pilih samada nak kekal dengan agama itu ataupun masuk islam. Bukan kah itu yang sepatutnya aku faham menerusi kenyataan di atas?

Kesimpulan.

Yang aku nak tunjukkan ialah heyyyy kabinet rupanya pernah luluskan akta tukar agama ek? Wooorr ia ditangguhkan sampai kini sebab berikan laluan kepada majlis raja2 untuk perhalusi akta di atas. Ada konflik disitu sebab katanya melanggar hukum islam. Dan kabinet apa tue yang luluskan? Psttt.. kabinet barisan nasional namanya. 

Dan heyyyy kenyataan ini lebih keras dan mendekati definisi murtad berbanding nurul izzah bukan? BTW, aku sokong nurul izzah sebagaimana aku sokong akta ini. Ia boleh menyelesaikan konflik kesan dari perkahwinan campur. Tapi dengan syarat ia perlu lalui beberapa pindahan terutamanya bila seseorang tue convert = murtad dari islam. Jelas?

Tapi mungkin bloggers umno sedang pening nak counter attack. Nak buat macam mana.. apabila seseorang menentang sesuatu yang dia sendiri tak jelas.. maka beginila keadaan nya. BODOH sama macam pemimpin anda. Tahun 2009 tue najib jadi pm. Jadi najib pun sama BODOH bila dia fitnah PKR dan Nurul Izzah bukan2 dalam PAU 2012. Cakap tak tengok fakta bahawa kabinet dia telah luluskan pindahan akta tukar agama. 

kah kah kah   

Psttt.. Sumber dari berita harian oke. Bukan suara keadilan jauh sekali harakah. Bai.

Read more: http://amenoworld.blogspot.com/2012/12/jakim-umno-jamil-khir-nasruddin-najib.html#ixzz2DxOcgluiPhotobucket

SEMASA BERHIMPUN Tuduh DAP anti Melayu, hakikatnya Pemimpin UMNO kaut untung jual tanah orang Melayu di P. Pinang

on


Perhimpunan Agung UMNO yang baru berakhir semalam akan selamanya diingati sebagai perhimpunan raja lawak.

Macam-macam adegan lucu yang timbul daripada para perwakilan di PWTC, seperti perwakilan Sabah yang memperlekehkan penyeludupan wang tunai RM40 juta yang menjadi sumbangan politik Umno Sabah sebagai “jumlah yang kecil” malah tidak mencukupi, serta perwakilan Pemuda Umno yang menghebahkan dengan megahnya bahawa Umno telah dipilih oleh Tuhan untuk diberi amanah dan kuasa untuk memerintah negara Malaysia.

Jika benar Umno itu parti terpilih Tuhan, maka tidak perlulah Umno bertanding dalam Pilihan Raya Umum yang akan datang. Apakah gunanya mandat rakyat jika kemenangan Umno sudah ditakdirkan Yang Maha Esa?


Satu lagi lawak besar yang muncul dari PWTC adalah kenyataan perwakilan Pulau Pinang Datuk Rahim Saibu yang dilaporkan oleh media sebagai berkata bahawa masyarakat Melayu Pulau Pinang telah dimangsakan melalui “pembersihan etnik melalui pemajuan hartanah”.

Beliau juga mendakwa dalam sesi perdebatan bahawa keperluan rakyat untuk perumahan mampu milik tidak dipedulikan langsung dan “tiada ada sebiji pun” rumah mampu milik yang dibina oleh kerajaan negeri.

Umno sememangnya tiada modal lain selain mengulangi fitnah-fitnah yang sama. Umum sudah mengetahui bahawa kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Pulau Pinang telah menyediakan tabung perumahan mampu milik yang berjumlah RM500 juta, iaitu tabung perumahan terbesar yang pernah diperuntukkan oleh mana-mana kerajaan negeri di Malaysia.

Selain daripada itu, kerajaan negeri Pulau Pinang juga giat berusaha untuk memenuhi keperluan perumahan bagi rakyatnya.

Sejak tahun 2008, sebanyak 11,596 unit perumahan kos rendah dan kos sederhana rendah telah pun diluluskan untuk pemajuan oleh pihak swasta dan juga kerajaan negeri melalui agensi-agensinya.

Tambahan kepada 11,596 unit tersebut, kerajaan negeri juga telah memperuntukkan 277 ekar tanah di serata negeri merangkumi setiap daerah untuk pembinaan 18,000 unit perumahan mampu milik baru, termasuk lebih kurang 1,320 unit yang akan dibangunkan di Jalan SP Chelliah di perkarangan pusat bandar Geoge Town.Justeru, dakwaan bahawa kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang tidak memenuhi keperluan perumahan rakyat adalah tidak berasas langsung.

Datuk Rahim sepatutnya akur bahawa penyelewengan tanah Melayu selama ini telah dilakukan oleh Umno sendiri, seperti dalam kes Kampung Terang, Balik Pulau, di mana 10 ekar tanah yang dimiliki 31 orang pemilik Melayu telah dijual kepada syarikat kepunyaan dua pemimpin kanan Umno negeri iaitu Datuk Musa Sheikh Fadzir dan Datuk Omar Faudzar. 

Tanah yang dibeli daripada pemilik-pemilik Melayu tersebut dengan jumlah harga RM8.6 juta kemudiannya telah dijual kepada sebuah pemaju swasta pada harga RM13.5 juta. 

Dalam erti kata lain, dengan mengambil kesempatan ke atas pemilik-pemilik Melayu tersebut, Datuk Musa dan Datuk Omar telah mengaut keuntungan “atas angin” yang berjumlah hampir RM5 juta.

Bukankah ini contoh jelas penyelewengan amanah di mana tanah Melayu telah digadai demi keuntungan peribadi pemimpin-pemimpin Umno, apatah lagi apabila orang Melayu dikatakan sudah ketandusan tanah khususnya di bahagian pulau?

Hakikatnya, sekiranya benar Melayu Pulau Pinang terjerut dalam keadaan tidak bertanah, bukankah ini salah pentadbiran Umno-Barisan Nasional selama 50 tahun di Pulau Pinang? Tidak mungkin keadaan sebegini boleh terjadi dalam sekelip mata.

Dasar kerajaan Pakatan Rakyat di negeri Pulau Pinang adalah bertujuan bukan untuk menghapuskan kepentingan mana-mana masyarakat tetapi untuk menghapuskan gejala sosioekonomi seperti kemiskinan melalui Agenda Ekonomi Saksama yang akan memastikan tiada satu pun keluarga di Pulau Pinang yang mempunyai pendapatan kurang daripada garis kemiskinan kebangsaan bagi Semenanjung Malaysia menjelang akhir tahun 2013. 

Usaha ini adalah ekoran daripada kejayaan kerajaan negeri untuk membasmi kemiskinan tegar pada tahun 2009 setelah setahun mengambil alih pucuk kepimpinan negeri.

Jelas, dasar kerajaan Pakatan Rakyat adalah bertujuan untuk menjaga kepentingan rakyat dan bukan untuk menggadai kepentingan rakyat demi keuntungan diri sendiri.
Zairil Khir Johari
Photobucket

Hak tanah rakyat dikembalikan sebaik Johor ditawan – Anwar

on

BATU PAHAT : Pakatan Rakyat akan mengembalikan hak rakyat Johor ke atas tanah mereka yang dirampas sewenang-wenang sebaik negeri ini ditawan dalam Pilihan Raya Umum ke-13, kata Datuk Seri Anar Ibrahim.
“Insya-Allah sebaik tawan Johor, kita sambut dengan kembalikan hak milik. Mandat diberi untuk pertahan hak rakyat. (Kalau) diambil, pampasan (kena) betul. Memang sukar tapi kita kena buat.

“Yang diambil tanah orang kampung. Tak boleh ikut suka. Kena hormat proses. Satu kesilapan oleh pemerintah akan memudaratkan satu generasi,” katanya.
Ketua Umum KEADILAN itu berucap demikian depan 15,000 hadirin di Himpunan Kebangkitan Rakyat peringkat Johor, di Parit Saleh Ros, Batu Pahat, malam tadi.
Anwar antara lain merujuk isu bantahan penduduk Batu 5, Kampung Md Noor, dekat Seri Gading yang membantah kawasan perkampungan mereka dijadikan pusat pelupusan sampah.
Kampung itu menggemparkan negara berikutan pendedahan Suara Keadilan apabila majorit penduduknya keluar Umno kerana tertipu dengan janji wakil rakyat yang mahu kononnya mahu menyelesaikan masalah itu.
Isu tanah di Johor kritikal sehingga Pakatan pada 5 Mei lalu menuntut kerajaan negeri menyelesaikan segera tuntutan, permohonan dan pampasan pengambilan melibatkan puluhan kes.

Antaranya isu pengambilan tanah di Pengerang, Felda Cahaya Baru Masai, Kampung Plentong Tengah, Sungai Balang, Bekok, Kampung Skudai Kiri dan puluhan lagi.
“Dulu, orang Umno Johor kuat sokong saya. Tapi, adakah sokong untuk curi tanah? Sekarang siapa dapat? Syed Mokhtar yang banyak dapat. Pelabuhan Tanjung Pelepas, Pasir Gudang dan lain-lain. Tidak ada orang lainkah?” kata Anwar.
Beliau juga kagum dengan kebangkitan rakyat di Johor berikutan sokongan sedemikian dulunya hanya berlaku di Kedah dan Kelantan yang sinonim dengan parti pembangkang.

“Kalau di Kedah, di Kelantan, ramai sebegini tak pelik. Tapi puluh ribu hadir di Johor. Johor apa dah jadi ni?
“Sebab apa? Sebab rakyat ada minat (terhadap Pakatan). Mereka menyatakan kegelisahan, kekecewaan dan harapan. Inilah yang dikatakan kebangkitan rakyat,” katanya.


(Sidiqin Omar)
Photobucket

“Saya calon yang paling layak….”

onDulu, Kini dan Selamanya


Mesej Kepimpinan Pucuk Tertinggi UMNO pada Perhimpunan Agung UMNO 2012 adalah amat jelas; Utamakan parti. “Akur kepada keputusan Kepimpinan parti dan amalkan disiplin organisasi secara mutlak dan menyeluruh”.

Dalam Ucaputama dan Ucapan Penggulungan Presiden UMNO semasa PAU 2012, mesej ini amat jelas dan lantang. Keutamaaan mementingkan parti dan keputusan kollektif ini sehingga beliau menyedarkan seluruh negara bahawa Mantan Presiden UMNO Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri dengan inisiatif sendiri bertemu pemimpin parti diperingkat Perhubungan dan Bahagian untuk menentukan mereka akur kepada keputusan dan disiplin parti.

Ucapaan Dasar dan Penggulungan Timbalan Presiden juga memberikan gambaran tindakan yang perlu diambil untuk ‘Melakar Kemenangan’. Percaturan Pilihanraya Umum ke 13 yang dijangkakan dalam suku pertama 2013 merupakan pertaruhan politik yang getir bagi UMNO, sebagai tulang belakang Barisan Nasional, untuk menentukan agenda Pembangunan dan Transformasi yang dibawa secara berterusan semenjak 55 tahun lampau diteruskan kesinambungannya.

Namun, apakah disiplin yang diharapkan ini akan dikekalkan oleh kepimpinan 191 kesemua Bahagian UMNO?

Mungkin ianya tidak berlaku pada Bahagian Bahagian dimana UMNO tidak meletakan calon, terutama dikawasan majoriti Bukan Melayu seperti Petaling Jaya Utara, Seputeh, Bukit Bintang, Kepong, Cheras, Sg. Besi, Serdang, Ipoh Timur, Tanjung, Jelutong, Bukit Bendera dan sebagainya.

Walaubagaimanapun, semasa PRU 12 UMNO hanya mampu memenangi 79 dari 117 kerusi Parlimen yang ditandingi. UMNO hanya mampu meraih dua dari tiga kerusi yang ditandingi. Ini adalah penurunan mendadak berbanding dari 110 kerusi yang dimenangi pada PRU 11. Memang benar berlaku penurunan mendadak dari undi Bukan Melayu terhadap calon yang dipaparkan oleh UMNO semasa PRU 12. Namun, undi masyarakat Melayu juga tiris untuk berlaku ‘Tsunami Politik’ ini.

Salah satu dari sebab rekod buruk dialami oleh UMNO ialah kegagalan untuk menyelami aspirasi rakyat. Ini termasuk UMNO dilihat tidak berubah, termasuk tidak di’remaja’kan. Ini kerana ramai calon calon yang diketengahkan oleh parti samada tidak popular dikalangan pengundi atau terlalu alpa dan semasa pada kedudukan sebagai wakil rakyat.

Akibat tersentak akibat ‘Tsunami Politik’ 2008, perubahan dilihat dikalangan cara pemimpin UMNO bekerja, terutama mendekati rakyat. Rata rata, mereka makin ‘mesra rakyat’ dalam pendekatan mereka dan meningkatkan penglibatkan diri dalam kegiatan kemasyarakatan. Namun begitu, semasa musim pemilihan kepimpinan parti diperingkat  Bahagian dan Majlis Tertinggi pada 2008/9, UMNO tidak berjaya me’remaja’kan.

Ini bermakna majoriti Bahagian UMNO tidak bertukar kepimpinan.

Sekarang ini, UMNO berada diambang PRU 13 dimana parti itu perlu berhadapan dengan pengundi untuk mendapat mandat baru. Formula UMNO untuk menamakan calon dalam mana mana PRU atau PRK ialah keutamaan akan diberikan kepada kepimpinan atau AJK peringkat Bahagian dan sekiranya calon ini akan diambil dari bukan dikalangan mereka, Kepimpinan Tertinggi akan terlebih dahulu merundingkan dengan kepimpinan Bahagian.

Persoalan sekarang ialah, apakah formula ini akan terus diguna-pakai untuk menentukan calon mewakili BN dalam kawasan yang ditandingi UMNO? Atau UMNO sudah bersedia untuk melakukan proses ‘Transformasi’ dengan menengahkan calon calon yang melambangkan parti sudah mampu di’remaja’kan dimana kepentingan aspirasi rakyat secara strategik akan diutamakan berbanding dengan aspirasi parti?

Walaupun mesej Presiden UMNO cukup jelas dan lantang, namun apakah 117 Bahagian UMNO ini akan akur dengan keputusan apabila tiba masa untuk calon mewakili BN menjelang PRU 13 nanti?

Kemungkinan, ada dikalangan pemimpin peringkat Bahagian akan berdalih sekiranya nama mereka tidak naik dalam senarai ‘winnable candiddates’, tatkala Pengerusi Perhubungan BN Negeri Negeri bertemu Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri untuk memperhalusi senarai calon calon yang akan ditawarkan sebagai pilihan apabila BN bertemu pengundi menjelang PRu 13.
“Sayalah paling layak sebagai ‘Winnable Candidates’. Semua AJK Bahagian mahukan saya. Majoriti AJK Bahagian mahukan saya. Parti komponen juga mahukan saya. Cawangan Khas kata saya paling layak. Laporan MIO juga kata saya paling layak. JASA juga kata saya yang paling popular”.
Pelbagai alasan akan diutarakan untuk memberi justifikasi bahawa pemimpin tertentu peringkat Bahagian merupakan penawaran UMNO paling baik kepada pengundi, walaupun ianya tidak memberikan gambaran bahawa parti itu sedia untuk di’remaja’kan.
“Parti belum bersedia. Mungkin pada PRU 14 parti lebih sedia (untuk menawarkan muka baru)”.
Alasan mereka yang rasa sudah berkhidmat kepada parti setelah sekelian lama perlu terus di’kenang dan balasi’ dengan mengekalkan mereka dalam jawatan merupakan modal banyak pihak.
“Dah lama berjuang untuk parti. Parti perlu pertimbangkan, banding dengan mereka yang baru”.
Semasa sessi sembang sembang semasa PAU 2012, soalan calon PRU 13 dijadikan sebagai modal dalam pelbagai sudut disekeliling PWTC/Hotel Seri Pacific/Legend/The Mall. Nama nama potensi calon diutarakan sebagai calon mengundang pelbagai reaksi.
“Saya rasa, kalau siPolan itu bertanding, rakyat tak terima dia”, ulas seorang Mantan YB.
“Siapa yang Dato’ rasa yang akan menang kalau diketengahkan?”
“Sayalah!”
Apakah pemimpin pemimpin peringkat Bahagian ini bersedia untuk memberikan laluan kepada calon baru, untuk diketengahkan UMNO sebagai mewakili BN tatkala bertemu pengundi dan jentera peringkat Bahagian UMNO akan digerakan 100% untuk memenuhi hasrat bagi menentukan kejayaan BN? Atau akan berlaku sabotaj, termasuk tidak memberikan usaha 100% bagi menjayakan kemenangan BN?

Timbalan Presiden UMNO sudahpun memberikan amaran bahawa mereka yang dilihat sebagai ‘sabotaj’ proses kempen semasa PRU13 akan diambil tindakan keras. Bentuk tindakan belum diputuskan lagi. Namun, sekiranya UMNO serious, tindakan yang akan diambil perlu melebihi dari setakat memecat keahlian mereka. Paling penting, amaran keras itu perlu diulangi agar semua ahli UMNO sedar bahawa mekanism parti amat serious dalam menangani masalah yang menjadi musuh utama UMNO.

Dalam siri pertemuan dengan pemimpin peringkat Bahagian, Mantan Presiden UMNO Tun Dr Mahathir Mohamad juga menekankan kesediaan parti untuk mengambil tindakan bagi mereka yang bukan sahaja tidak mensabotaj parti, malah mereka yang tidak menyokong keputusan parti.

Amat malang sekiranya ugutan tindakan displin parti perlu dijadikan senjata untuk menentukan UMNO di’remaja’kan. Namun, keutamaan strategik untuk menentukan agenda menjaga kepentingan orang Melayu itu perlu menyerlah dari kepentingan individu, termasuk pemimpin peringkat Bahagian walaupun sudah mencurahkan tenaga dan jasa kepada parti untuk sekelian lama.

UMNO lahir dari perjuangan nasionalis yang meletak kepentingan Bangsa Melayu, membatasi kepentingan peribadi. Mereka dan pejuang pejuang yang memungkian Kemerdekaan dicapai dan diisi merupakan pendukung perjuangan yang lahir dari pengorbanan. “Perjuangan itu tidak ada erti tanpa pengorbanan”, kata kata keramat Tan Sri Dr Nordin Kardi semasa menyuntik semangat nasionalism kepada penulis.

Hakikatnya, seluruh warga UMNO perlu membuktikan ‘Perjuangan yang dilandaskan pengorbanan ini’ pada kesediaan untuk memberikan 100% terutama pada PRU13. Ini termasuk melaksanakan disiplin parti secara mutlak, tanpa sebarang pengecualian.


sumber
Photobucket

Najib bersedialah Deepak akan bongkarkan kesemuanya

on
CAP TANGAN NAJIB dalam skandal penipuan tanah Kem Pertahanan


Suka atau tidak, cap jari Perdana Menteri Najib Razak berada di segenap skandal rasuah terbaru Umno yang bakal didedahkan - penipuan Kementerian Pertahanan ​​ yang melibatkan Ketua Wanita Umno Selangor Raja Ropiaah Raja Abdullah, peniaga permaidani, Deepak Jaikishan, dalam penswastaan tanah untuk mendirikan pusat penyelidikan pertahanan yang dicadangkan tetapi masih belum siap serta tanah bernilai RM400 juta pada harga semasa.
Deepak yang berusia 40 tahun merupakan kawan baik isteri Najib, Rosmah Mansor, bertukar menjadi 'wisel blower' pada pasangan tertinggi Negara itu apabila firmanya Astacanggih Sdn Bhd mendapati telah "ditipu" atas sebahagian tanah yang dibeli dari Awan Megah (M) Sdn Bhd milik Raja Ropiaah. Tanah itu telah diswastakan oleh Kementerian Pertahanan kepada firma Ropiaah.

"Tanpa kebenaran Najib, Raja Ropiaah tidak akan dianugerahkan kontrak itu oleh Kementerian Pertahanan," Deepak memberitahu Malaysia Chronicle.

Memintas Kabinet
Menurut Deepak, Najib mengabaikan Kabinet apabila dia meluluskan permintaan Ropiaah untuk memindahkan hak milik tanah daripada Awan Megah kepada syarikat nomini supaya memudahkan penjualan kepada Astacanggih.

"Ini adalah satu fasal yang luar biasa kerana tanah itu adalah milik kerajaan, Najib sepatutnya meminta kelulusan Kabinet. Tetapi dia mengarahkan kakitangannya untuk mengeluarkan surat kelulusan bagi membenarkan geran dipindahkan kepada Cebur Megah Pembangunan Sdn Bhd (firma penama). Anda boleh katakan bahawa dia telah menyalahgunakan kuasanya, "kata Deepak.

Untuk menyokong tuntutan itu, Deepak menunjukkan salinan surat dan laporan polis yang telah dibuatnya terhadap Raja Ropiaah dan syarikatnya. Diantara surat itu, salah satu merupakan dari Awan Megah bertarikh 25 Sept 2006, yang ditandatangani oleh Ropiaah sebagai pengerusi firma dan dialamatkan kepada Najib sebagai Menteri Pertahanan. Dalam surat ini, Ropiaah memohon kebenaran untuk memindahkan geran kepada Cebur Megah, yang diberi jaminan adalah 100% milik Awan Megah.

Tindakan awal Najib merupakan arahan kepada Timbalan Ketua Setiausaha kementerian itu Abu Bakar Abdullah yang dapat dilihat dengan jelas pada surat - En Abu Bakar, TKDU, Saya tiada halangan ke atas permintaaan ini. Sila uruskan secara rasmi.

Kementerian Pertahanan, melalui Abu Bakar mengeluarkan kelulusan bertulis kepada Awan Megah melalui surat bertarikh 6 November 2006.

"Semua ini merupakan maklumat awam. Kami menyaman Awan, Megah, Kementerian Pertahanan dan para pegawai Pejabat Tanah dan Galian dan semua dokumen-dokumen ini telah difailkan di mahkamah. Tiada persoalan tentang pelanggaran kerahsiaan, hanya banyak perkara yang luar biasa dilakukan sesetengah pihak," tambah Deepak lagi.
Tiada tender terbuka, hanya 20% siap
Malah, keseluruhan perjanjian tidak jelas. Pertama, walaupun Ropiaah kekurangan pengalaman dalam hal-hal pertahanan, firmanya telah dianugerahkan projek RM100mil untuk membina Puspahanas atau Pusat Pengajian Pertahanan Nasional pada tahun 2005.

Menurut Deepak, tiada tender terbuka telah dibuat oleh Kementerian Pertahanan yang diketuai oleh Najib pada masa itu.

"Anda tidak boleh menganggap Ropiaah memenangi kontrak. Tiada tender telah dibuka. Awan Megah dianugerahkan kontrak itu walaupun tidak mempunyai apa-apa pengalaman dalam penyelidikan pertahanan," kata Deepak.

Puspahanas bertujuan menjadi sebuah pusat penyelidikan yang serupa dengan MI5 di Britain. Di bawah rancangan penswastaan​​, Awan Megah akan membina pusat itu dan sebagai pertukaran, Kementerian Pertahanan akan memberikan firma itu 3 bidang tanah di Bukit Raja, Selangor bernilai kira-kira RM72 juta atau RM7 satu kaki persegi. Walau bagaimanapun, sehingga kini, hanya 20% sahaja daripada Puspahanas telah dibina.

Najib pada masa itu juga merupakan Timbalan Perdana Menteri pada masa Abdullah Badawi menjawat jawatan Perdana Menteri.

Sedarlah Najib, Deepak akan bongkarkan kesemuanya
Firma Deepak, Astacanggih yang telah membuat perjanjian untuk membeli kesemua 3 bidang tanah dari Ropiaah pada RM12 setiap kaki persegi atau kira-kira RM120 juta – merasa telah dikhianati kerana kontrak itu "terbengkalai" dan menghalangnya untuk membangunkan tanah seperti yang telah dirancang.

Menurutnya lagi apa yang lebih teruk, Ropiah telah menjual salah satu bidang tanah kepada pihak lain iaitu Guppy Unip Sdn Bhd untuk RM2 juta dalam bentuk wang tunai dan RM16 juta dalam bentuk kemudahan overdraf sebagai sebahagian daripada "usahasama" dengan firma pembuatan plastik itu.

Deepak berkata, dia pada mulanya merayu kepada Najib untuk campur tangan dan mempercepatkan pemindahan hakmilik. Tetapi kerana Najib bersikap "tidak bertanggungjawab" dan "tidak melakukan apa-apa", dia terpaksa membuat laporan polis pada bulan Julai.

"Saya akan mendedahkan lebih banyak maklumat apabila ia sudah sedia. Bagi Najib, perkara yang terbaik harus dilakukannya adalah untuk memberi penjelasan tentang perkara itu kerana dia terlibat secara langsung," kata Deepak, yang juga menuduh ahli keluarga Najib mengambil keuntungan berjuta-juta ringgit sebagai ‘komisyen’ untuk membenarkan penswastaan​​.

Firma Deepak juga menyaman Kementerian Pertahanan, para pegawai di Pejabat Tanah dan Galian, Raja Ropiaah dan Awan Megah bagi tindakan spesifik, tidak melepaskan geran dan "mencuri tanah".

Deepak enggan mendedahkan berapa banyak kerugian yang telah ditanggung olehnya sepanjang perjanjian penswastaan ​​itu, tetapi menurut sumber-sumber yang arif dengan transaksi itu, dia mungkin telah kerugian sebanyak RM30 hingga 40 juta disebabkan oleh firma Raja Ropiaah.

"Dia mendapat habuan sebanyak 30 hingga 40 juta daripada wang Deepak," sumber itu juga mendakwa.

Rasuah dan skandal menghantui pemimpin wanita Ummo yang glamor
Pemimpin Wanita menonjol yang dikenali dengan pakaian glamornya itu enggan mengulas lanjut tetapi menegaskan bahawa dia akan merujuk perkara itu kepada peguamnya.

"Pada ketika ini, saya tidak ingin mengulas tetapi akan membiarkan peguam saya mengendalikan perkara itu. Deepak telah mencanangkan banyak perkara. Kami mahu tahu apa tuduhannya dan akan mengambil langkah seterusnya dari sana," kata Raja Ropiaah kepada Malaysia Chronicle.

Pada bulan April, Ropiaah dilantik sebagai Senator oleh Najib yang juga presiden Umno, di tengah-tengah kemelut tekanan untuk memecat ketua Wanita, Shahrizat Jalil, yang juga kehilangan jawatan sebagai Menteri Wanita selepas dituduh rasuah secara besar-besaran melibatkan RM250 juta dalam skandal lembu dan kondominium NFC.

Untuk beberapa bulan, sayap wanita Umno, yang kini melangsungkan kongres tahunan di Kuala Lumpur, sedang sibuk dengan cakap-cakap bahawa Ropiaah bakal menggantikan Shahrizat. Walaupun selepas pemilihan, perwakilan Wanita yang mengundi secara tradisinya akan mengikut kehendak kepimpinan tertinggi parti seperti yang dihasratkan oleh sayap utama.

"Raja Ropiah, sama sahaja seperti mentornya Shahrizat Jalil. Perbezaannya ialah Shahrizat tidak meletakkan namanya atas apa-apa pun, tidak seperti Ropiaah," kata Deepak.
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List