Ummi Hafilda takut "RAHSIA" terbongkar....

on Apr 14, 2011
Dua minggu yang lalu, seorang kenalan Awang dari kalangan orang kuat Umno ada memberitahu perihal seorang ‘puteri Umno’ ini. Jika sebut namanya, bukan sahaja di Malaysia, seluruh dunia pun kenal dengannya barang kali.

Kenalan Awang tadi ada sebut yang wanita bernama ‘Ummi Hafilda’ itu sebenarnya sangat ‘takut’ untuk meneruskan samannya terhadap sebuah laman web portal dan seorang ahli perniagaan yang dibuatnya.

Pada awalnya, Awang tidak percaya dengan’cakap-cakap’ tersebut dan menganggap khabar angin sahaja. 

Maklumlah, waktu itu dan kini insan yang bernama Ummi Hafilda ini cukup laku untuk dipergunakan oleh Umno-BN bagi ‘menyerang’ Pakatan Rakyat terutama Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Bulan Februari lalu, Umno Bahagian Besut dibawah ‘ketiak’ Dato’ Seri Idris Jusoh telah menjemput Ummi berceramah di Jertih.

Dan pada waktu yang sama, PAS Terengganu pula mengadakan program Himpunan Kebangkitan Rakyat “PAS Ganti Umno” juga di Jertih, Besut. Jarak antara kedua parti tersebut mengadakan hanya terpisah dengan sebuah masjid sahaja.

Tugas Ummi Hafilda hari ini yang sedang bertungkus-lumus di Sarawak adalah menabur fitnah, membuat fitnah bagi menyerang Pakatan Rakyat.

Maka, berlakulah satu peristiwa penting hari ini apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengketepikan saman RM100 juta yang difailkan oleh Ummi Hafilda Ali ke atas ahli perniagaan Nor Azman Abdullah @ Baginda Minda dan Malaysiakini.

Perkara itu dibawa untuk pengurusan kes hari ini setelah ia difailkan bulan lalu dan mendapat publisiti meluas oleh media.

Waktu saman dikemukakan, Ummi beria-ia sangat hendak saman orang kononnya membuat fitnah terhadapnya. Dan bagi membuktikan dia benar dan tidak sebagai dikata. Maka, dia (Ummi) pun samanlah pihak tersebut.

Hakim Zabariah Mohd Yusof menolak saman itu selepas peguam kedua-dua plaintif dan defenden gagal menghadirkan diri apabila kes itu disebut pagi (13 April) ini dan Ummi juga tidak hadir.

Saman itu difailkan melalui firma peguam Sahrihan & Hamdan. Dalam samannya, beliau mendakwa sebuah artikel yang disiarkan dalam Malaysiakini bertarikh 15 Mac tahun ini, yang memetik kenyataan Baginda di lobi parlimen sebagai bersifat fitnah dan menyerangnya secara peribadi.

Dakwanya, kenyataan itu adalah semata-mata untuk memalukannya dan bermotifkan niat jahat kerana menggambarkan bahawa seolah-olah beliau seorang wanita yang mempunyai banyak skandal dan amat tidak jujur.

Selain menuntut ganti rugi am sebanyak RM100 juta, plaintif memohon satu injunksi untuk melarang kedua-dua defendan daripada terus membuat kenyataan-kenyataan berbau fitnah terhadapnya.

Kesimpulannya, Ummi Hafilda saman hanya untuk tunjuk yang dia tidak bersalah dan menjadi mangsa fitnah orang lain. Bila saman dibuat, sudah pasti mahkamah tidak benarkan kes tersebut diperkatakan orang di luar mahkamah.


http://apaorangkata.blogspot.com

Raja Petra U-TURN???... Baca Transkripnya Wawancara Keduanya dengan TV3.

onDalam suasana kempen pilihan raya Sarawak yang hanya berbaki 24 jam, serangan ke atas ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim diperhebatkan hari ini melalui siaran temuramah dengan penulis blog popular Raja Petra Kamaruddin.

Kata-katanya Raja Petra yang merupakan 'rakan karib' Anwar pada satu ketika itu disiarkan stesen TV3 melalui slot berita waktu perdana hari ini.


Dalam siaran berkenaan, Raja Petra antara lainnya menimbulkan isu berhubung "krisis dalaman" yang didakwa berlaku dalam Pakatan Rakyat serta isu-isu yang membelit peribadi ketua pembangkang itu.


Berikut ialah transkrip laporan daripada temubual yang disiarkan


Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah hilang kredibilitiny
a sebagai seorang pemimpin.

Itu kata pengendali blog Malaysia Today Raja Petra Kamarudin yang pada satu ketika dulu merupakan rakan karib ketua pembangkang itu.

Dalam bahagian kedua temubual beliau bersama wartawan kami Ashraf Abdullah, Raja Petra berkata janji-janji kosong, krisis dalaman yang tidak berkesudahan dalam pakatan pembangkang dan masalah peribadi yang dihadapinya sudah cukup untuk rakyat menilai kepimpinan Datuk Seri Anwar.

Raja Petra yang pernah diberi kepercayaan oleh Datuk Seri Anwar untuk menerajui sidang redaksi akhbar Parti Keadilan berkata dalam pakatan pembangkang pun, Anwar sebenarnya tidak dihormati.

Ini menimbulkan persoalan bagaimana beliau boleh memimpin negara.

Raja Petra: "Jadi di sini nampaknya anwar gagal menjaga parti parti komponen.. dan menjaga pemimpin-pemimpin, alasan yang diberi kita bagi kebebasan bersuara, tapi itu pun tak betul sebab apabila ada sesiapa yang mengkritik pemimpin, dia ambil tindakan terhadap mereka. Kebebasan tidak diberi."

Hakikatnya juga, menurut Raja Petra, pakatan pembangkang tidak boleh bersatu kerana berlainan ideologi.

Dalam kerajaan negeri Selangor sahaja, perselisihan faham antara Pas, Dap dan Keadilan amat ketara.

Raja Petra: "Misalan di Selangor Hassan Ali keluar kenyataan lain yang berbeza dari dasar kerajaan negeri, dan Hassan Ali mengatakan ini dasar Pas, Pas kata bukan, itu pandangan peribadi, itu bukan dasar parti yang Pas tidak terima. Jadi di dalam Pas pun, mereka tak bersatu. Dap pulak mengatakan tak boleh…. Jadi kecoh"

Contohnya, kata beliau, dalam isu penjualan arak di Selangor.

Raja Petra: "Kita ambil satu isu saja, beer misalnya…orang sudah keliru. Boleh ke, tak boleh? Yang ini kata boleh, yang ini kata tak boleh. Yang ini kata rampas, yang ini kata serah balik, tak boleh rampas. What is the policy? Anwar sepatutnya jadi economic adviser kerajaan selangor, ada pernah ke anwar keluar kenyataan, dan berkata this is the policy? Ini dasar dia, tapi anwar diam. Sementara di bawah bergaduh itu bukan satu contoh kepimpinan yang baik.. a leader knows how to control his soldiers."

Beliau berkata selepas tiga tahun berkuasa di beberapa negeri, rakyat sudah boleh menilai prestasi pakatan pembangkang.

Raja Petra: "Ramai orang yang bersuara kepada saya beritahu mereka sudah disillusioned…mereka sudah tidak yakin dengan pembangkang."  

mkiniSambungan....

Rakaman temu bual bahagian kedua itu disiarkan dalam Buletin Utama TV3 malam ini.Janji bentuk kerajaan 16 September 2008, tapi sehingga kini kabinet bayangan pun belum menjadi kenyataan.
Kerana ideologi yang berlainan, menurut Raja Petra, pakatan pembangkang tidak mungkin bersepakat.
Ini semakin melunturkan harapan pengundi yang memberikan kepercayaan kepada pembangkang pada pilihanraya umum lalu.

Raja Petra: "Dan oleh kerana isu 16 September di mana orang ramai percaya kepada janji Anwar yang lebih kurang menjamin 16 September termasuk saya, ketika itu saya di bawah tahanan ISA di Kamunting, Anwar ada berjumpa saya di mahkamah, Anwar datang ke mahkamah kerana ada dua kes yang berjalan serentak dan beliau bagi tahu jangan susah tak lama lagi awak akan keluar sebab kita akan bentuk kerajaan 16 September"

Hakikatnya kata beliau, parti pembangkang tidak sehaluan.

Raja Petra: "Misalan sekarang pun sudah timbul soalan shadow kabinet, Anwar kata tak perlu shadow kabinet..tapi istilah shadow kabinet ialah seorang ahli pembangkang menjadi shadow kepada seorang ahli kabinet, tak semestinya shadow kabinet ialah kabinet yang bersedia untuk memerintah. Tapi sekiranya shadow kabinet pun kita tak mampu tubuh, macam mana nak perintah? Siapa ahli kabinet. Pengundi-pengundi ingin tahu."

Raja Petra: "Jadi sekiranya sebagai pembangkang pun belum boleh buktikan kebolehan kita, bagaimana pengundi nak yakin bahawasanya pembangkang boleh menjadi kerajaan, sebab menjadi pembangkang lebih senang, kerana apabila kita jadi pembangkang, kita membangkang saja, kita tak perlu laksanakan. Tetapi apabila kita menjadi kerajaan, kit perlu laksanakan apa yang kita kritik semasa kita menjadi pembangkang. That is not so easy…kritik senang. Melaksanakan apa yang kita cakap, itu lagi susah. Tetapi kalau sebagai pembangkang pun gagal, sudah tentu rakyat kurang yakin sebagai satu kerajaan."

Menurut Raja Petra, kes liwat yang dihadapi Datuk Seri Anwar juga banyak menimbulkan kekeliruan dikalangan rakyat.

Raja Petra: "Sekarang ini kebanyakan orang mereka keliru sebab timbul isu ini postpone, pergi mahkamah ini, postpone. Orang tak mampu follow. Kita kena faham, bukan semua orang lawyer. Kadang-kadang lawyer sendiri pun keliru, lagikan pulak orang macam kita yang bukan lawyer. So lama-lama orang dah tak boleh ikut kes ini, too confusing, tak tahu what is going on … baik selesai saja kes ini once and for all."

Taib Mahmud tidak boleh disentuh......???

on

Kredibiliti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dikecam teruk apabila dua pegawai tertingginya terkial-kial semasa sidang akhbar mengenai kegagalannya bertindak terhadap Ketua Menteri Sarawak yang terkenal, Tan Sri Abdul Taib Mahmud.
Beliau menjadi perhatian ramai akhir-akhir ini kerana kerap mendapat liputan di internet mengenai kekayaan tidak terperi dan rampasan tanah besar-besaran, di mana banyak laporan telah dikemukakan kepada SPRM.
Di dalam sidang akhbar untuk mengemukakan laporan tahunan jawatankuasa aduan SPRM pada 31 Mac, kedua-dua ketua pesuruhjaya, Abu Kassim Mohamad dan pengerusi jawatankuasa Mohd Nor Abdullah telah bersemuka dengan wartawan mengenai sikap SPRM yang membisu seribu bahasa terhadap tuduhan yang sekian lama ke atas Ketua Menteri itu.
Manakala jawapan Abu Kassim bersifat mengelak, reaksi Mohd Nor pula sama sekali menjengkelkan. Pasangan ini telah menyampaikan mesej yang amat jelas: Ketua Menteri (KM) Taib Mahmud tidak boleh disentuh, jangan sesiapa berani mendesak kami lebih jauh!
Untuk pelbagai pertanyaan wartawan seperti apakah aduan orang ramai telah diterima, sama ada fail sudah dibuka, berapa banyak kes yang diterima, adakah sebarang tuduhan akan dikenakan, Abu Kassim hanya memberikan jawapan yang tidak relevan seperti:
“Kami harus menyiasat segala rasuah, kami tidak boleh menolak sebarang penyiasatan, berdiam diri bukan bererti tidak bertindak, dan lain-lain”.
Bilamana pertanyaan terus menerus diajukan, beliau akhirnya mengulangi seperti burung kakak tua bagi semua pertanyaan selanjutnya: “Apabila ada sebarang aduan, ia akan menyiasat”.
Mohd Nor mencelah untuk memberi amaran kepada para wartawan untuk berundur. Jelas sekali bermegah dengan pentauliahannya sebagai bekas hakim Mahkamah Rayuan, dia meminta wartawan agar tidak melanggar Akta Percetakan dan Penerbitan (PPPA), yang menetapkan bahawa berita hanya boleh diterbitkan jika ada alasan munasabah untuk dipercayai yang ianya benar.
Dia berkata: “Jika anda bertanya kepada saya sekiranya ada sebarang penyiasatan ke atas Ketua Menteri tersebut, anda mungkin telah melanggar akta tersebut, kerana anda sudah mempunyai pra-konsepsi terhadap rasuah KM tersebut.
Anda tidak boleh menanyakan hal itu. Anda tidak boleh memancing untuk sebarang bukti. Sudahkah anda menjalankan penyiasatan anda? Dapatkan kebenarannya dahulu, baru bertanya.”
Manakala perasaan takut Abu Kassim untuk menyentuh sesuatu yang berkaitan dengan Ketua Menteri itu hanya mengesahkan apa yang diketahui umum – yang SPRM benar-benar tidak berupaya untuk menangani sebarang kes rasuah yang berkaitan dengan orang berpengaruh dari Barisan Nasional, ugutan Mohd Nor yang mengancam dan bodoh terhadap media itulah yang telah menjengkelkan orang awam yang sebelum ini berpuas hati.
Mohd Nor bercakap seolah-olah kita semua jahil mengenai bukti rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menggunung oleh Taib Mahmud yang telah dibongkar dan disebarkan di internet. Bukti-bukti terhadapnya begitu meninggi dan terperinci sehinggakan mereka menjadikannya sebuah buku setebal dua inci yang telah diserahkan secara rasmi kepada SPRM. Dan laporan-laporan yang dikemukakan hampir satu tahun yang lalu hanya didiamkan oleh SPRM.
Antara laman web yang banyak mendedahkan kekayaan melampau Taib Mahmud
Laporan terhadap Taib kebanyakannya berasaskan laman sesawang Sarawak Report (http://www.sarawakreport.org) yang memperincikan kekayaan keluarga Taib yang berjumlah jutaan bilion ringgit dalam bentuk hartanah di luar negara, syarikat-syarikat di Malaysia dan bidang tanah yang luas di Sarawak.
Laman sesawang Sarawak Report memberikan butiran mengkagumkan mengenai aset keluarga Taib, lengkap dengan bukti pemilikan yang diambil dari pendaftaran syarikat dan pendaftaran tanah. Mungkin butiran terperinci yang timbul sebagai bukti yang tak dapat dipertikaikan inilah yang telah menggentarkan SPRM, menyebabkan kedua-dua pegawai tertingginya untuk memalukan diri mereka di khalayak ramai.
Sebagai contoh dari sumber maklumat yang terdapat di Sarawak Report, laman sesawang itu baru-baru ini telah memuat naik keseluruhan pangkalan data Jabatan Tanah dan Survei Sarawak yang menunjukkan lebih dari seribu bidang tanah yang diperoleh dalam beberapa tahun lalu oleh negeri tersebut, kebanyakannya diberikan kepada keluarga terdekat dan konco-konco Taib dengan premium yang amat murah.
Kebanyakan dari bidang tanah ini, yang berjumlah lebih daripada 1.5 juta hektar, adalah sebenarnya Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR), yang telah dirampas secara diam-diam dari penduduk pribumi, di mana aduan mengenainya mengakibatkan lebih dari 200 litigasi tanah. Beberapa kes yang telah didengar oleh mahkamah telah berakhir dengan berpihak kepada pemilik tanah pribumi, yang menunjukkan kesalahan undang-undang dalam perampasan tanah oleh Taib.
Sebagai bukti bahawa keluarga Taib merupakan penerima manfaat utama dari perampasan tanah haram ini, nama-nama 50 syarikat yang dipaparkan di Pendaftaran Tanah sebagai penerima asal bagi tanah dari negeri tersebut telah disenaraikan, dan masing-masing dikenal pasti sebagai ahli keluarga Taib.
Satu lagi berita buruk bagi ketua menteri yang dirundung masalah ini adalah pendedahan terkini mengenai senarai hitam 49 syarikat yang tersebar ke seluruh dunia, masing-masing dikaitkan dengan keluarga Taib.
Senarai ini, yang diumumkan oleh Bruno Manser Fund, NGO dari Switzerland yang berdedikasi terhadap perjuangan masyarakat pribumi Sarawak yang ditindas, menunjukkan 13 daripada syarikat tersebut bertempat di Malaysia, 10 di Australia, 9 di Kanada, 7 di Hong Kong, selebihnya di UK dan bahagian lain di dunia.
Apa yang menarik mengenai keseluruhan episod rasuah Taib ini adalah bahawa Taib sendiri tidak pernah benar-benar menyangkal kewujudan aset keluarganya yang luas.
Dalam sebuah wawancara semasa kempen siber dilancarkan olehnya baru-baru ini untuk menangkis pelbagai tuduhan, beliau mengaitkan kekayaan keluarganya dengan kebijaksanaan anak perempuannya, Jamilah, seorang pengusaha.
Taib menjelaskan bahawa ketika beliau meninggalkan kerajaan Persekutuan tiga dekad lalu, beliau telah memberikan sejumlah wang kepada Jamilah dari manfaat yang diperolehnya untuk memulakan perniagaan di Kanada.Berkat kepintarannya dalam perniagaan, perniagaannya telah berkembang menjadi sebuah empayar antarabangsa.
Sementara kita masih cuba berimaginasi mengenai bentuk kredibiliti yang boleh diberikan kepada cerita permulaan kekayaan Taib tersebut, jawapannya timbul sewaktu wawancara lain bersama Taib.
Untuk memperkuatkan kesahihan ceritanya, Taib menghuraikan lebih lanjut bahawa beliau tidak mempunyai pilihan selain melakukan perniagaan di luar negara 30 tahun yang lalu di mana anak-anaknya yang berpelajaran tinggi sedang menjalankan perniagaan.
Beliau berkata, “Saya tidak mahu konflik kepentingan menghantui saya sepanjang masa. Jika saya menjalankan perniagaan di dalam negara, orang akan berkata saya menggunakan pengaruh saya untuk memperkaya diri sendiri, jadi kami melakukannya di luar negara”.
Sememangnya itu satu pembohongan yang amat dahsyat! Siapa di Sarawak yang tidak tahu bahawa konglomerat CMS terbesar di negeri itu adalah kemegahan empayar perniagaan keluarga Taib yang mendapatkan kontrak terbaik dari negeri tersebut, yang menjelikkan komuniti perniagaan tempatan? Dengan pembohongan terang-terangan itu, kredibiliti apa yang boleh kita berikan kepada cerita kekayaan Taib yang kononnya dari titik peluhnya sendiri?
Berhadapan dengan bukti menggerunkan mengenai rasuah besar-besaran, pengerusi jawatankuasa aduan SPRM berani membuat ugutan undang-undang terhadap penanya yang ingin tahu, seolah-olah Taib Mahmud merupakan mangsa tuduhan yang meragukan!
Cerita Taib Mahmud hanyalah salah satu daripada banyak lagi skandal rasuah mega Barisan Nasional yang didiamkan oleh agensi penguat kuasa undang-undang, tidak kira SPRM, polis, peguam negara mahupun badan kehakiman.
Dan sandiwara terbaru oleh SPRM yang diperjelaskan di sini hanya mengesahkan bahawa tiada apa yang berubah walaupun menerusi reformasi yang digembar-gemburkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melalui pelbagai slogannya.

* Diterjemah dan disunting dari rencana Kim Quek. Beliau adalah seorang penulis dan penganalisis politik.Hata Wahari bacakan hadis di depan pengerusi panel siasatan Utusan....

on
KUALA LUMPUR: Wartawan kanan Utusan Malaysia, Hata Wahari berkata, beliau membacakan sepotong hadis di hadapan pengerusi panel siasatan dalaman Utusan Melayu (M) Bhd, selepas didapati bersalah atas dakwaan mencemar imej syarikat majikannya itu.

Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) itu ketika dihubungi berkata, tidak ada sebab atau alasan diberikan panel siasatan terhadap hukuman bersalah yang dijatuhkan ke atasnya.

Namun katanya, beliau diminta membuat rayuan terhadap keputusan tersebut.
“Pagi tadi keputusan itu dibacakan dihadapan saya yang didapati bersalah terhadap lapan tuduhan. Tetapi tidak pula memberikan sebab kenapa saya dituduh bersalah.

“Tetapi Mohd Basir menyuruh saya membuat rayuan, bagaimana saya mahu buat rayuan sedangkan tiada alasan dikemukakan. Memandangkan beliau hanya diam, saya bacakan sepotong hadis ‘kita semua akan mati dan akan hadapi pengadilan yang paling 
besar di Padang Mahsyar.

Di sana kita akan tahu siapa yang benar dan siapa yang salah’,” katanya kepada KeadilanDaily.

Hata sudah menjangka keputusan berkenaan, seperti nasib yang menimpa wartawan Utusan dan Presiden NUJ, Yazid Ismail pada 1982 dan Pengerusi NUJ Cawangan Utusan Melayu, Amran Ahmad, yang berakhir dengan pemecatan pada 2009.

“Tuduhan bersalah ke atas saya sudah dijangka daripada awal, memandangkan saya orang ketiga yang didakwa atas tuduhan ini. Kali pertama pada tahun 1982, kedua pada 2009 dan sekarang saya,” ujarnya.

Hata dalam pada itu menegaskan beliau tetap akan memperjuangkan haknya dan tidak menolak sekiranya terpaksa menggunakan saluran undang-undang bagi tujuan itu.
“Sekarang ini saya kena tunggu dulu surat hukuman daripada Utusan, jika dalam surat jelas memberikan sebab saya dijatuhkan hukuman, saya akan membuat rayuan.

“Walaupun saya sudah tidak berada di Utusan, tetapi saya sayang tempat saya bekerja. Saya akan perjuangkan Utusan supaya tidak dibinasakan pihak tertentu. Memandangkan syarikat itu dibangunkan atas duit rakyat,” katanya penuh beremosi.

Hata Wahari sebelum ini berdepan lapan tuduhan salah laku kerana mengeluarkan kenyataan kepada portal berita Malaysiakini, Malaysian Insider, Merdeka Review dan akhbar The Sun antara 21 September dan 14 Oktober 2010, yang didakwa memburuk imej syarikat.

Beliau digantung kerja sejak 11 Januari lalu oleh pengurusan Utusan.Elaun pemimpin masyarakat naik 200% jika tawan Sarawak.......

on
KUCHING: Jika Pakatan Rakyat menang pilihan raya negeri Sarawak, elaun pemimpin tradisional dan masyarakat tempatan akan dinaikkan sehingga 200 peratus, kata Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Sarawak, Baru Bian.
Menyatakan kenaikan elaun itu selaras kos sara hidup masa kini, beliau berkata, elaun mereka akan naik kepada RM1,350 bagi tuai rumah, RM1,500 (penghulu), RM1,700 (pemancha) dan RM2,000 (temenggong).

“Kita berjanji jika Pakatan Rakyat membentuk kerajaan di Sarawak, sumbangan dan peranan pemimpin masayarakat tempatan dan tradisional akan lebih dihargai,” katanya pada kenyataan media, hari ini.
Beliau berkata, kenaikan itu adalah sebanyak RM900 bagi tuai rumah atau 200 peratuis, penghulu (RM1,050 atau 183 peratus), pemancha (RM1,250 atau 112 peratus) dan temenggung (RM 1,600 atau 66 peratus).
Baru Bian kesal kerana elaun bulanan yang diterima tuai rumah sebelum ini berjumlah RM450, penghulu (RM600 bulan), pemancha (RM 800) dan temenggong (RM1,200 bulan) terlalu sedikit.
“Jumlah itu menunjukkan pendapatan mereka jatuh ke paras kemiskinan seperti yang digariskan untuk  Sarawak dalam Rancangan Malaysia Ke-10 iaitu RM 912.
“Jika elaun pada kadar itu dilanjut, ia seolah-olah meneruskan tradisi kemiskinan di Sarawak sekalipun penerimanya adalah pemimpin masyarakat.
“Sudah terlalu lama mereka tidak dihargai pemerintah sedangkan mereka memainkan peranan penting dan menyumbang kepada pembentukan struktur sosial masyarakat tempatan.
Baru Bian berkata, hubungan antara rakyat dengan wakil masyarakat bukan  terhad kepada hubungan tradisi, bahkan mereka memerlukan individu yang menjadi perwakilan mereka apabila wujud sebarang permasalahan.


10 artis terkenal mahu ikut Bob Lokman....

on

KUALA LUMPUR, 14 April: Kira-kira 10 lagi artis terkenal kini turut tertarik dan ingin mengikuti jejak langkah pelakon dan penulis lirik Bob Lokman menjalani hidup yang lebih baik dan menyokong perjuangan Islam dan politik yang dibawa PAS.


Artis-artis tersebut termasuk lelaki dan wanita dan termasuk yang terkenal dalam genre nyanyian, lawak, lahir dari Akademi Fantasia dan dari kategori pengarah.

Pelakon Bob Lokman ketika mendedahkan perkara itu menegaskan, mereka sekarang sememangnya sudah bersedia untuk mengikuti jejak langkahnya dan sedang berusaha memperdalami ajaran Islam menerusi kelas pengajian Islam yang diusahakan bersama rakan-rakannnya.

Menurut beliau, selain mengikuti kelas-kelas agama, artis-artis itu juga kini sudah seringkali mengikuti pengajian agama daripada tokoh-tokoh agama tanah air di beberapa buah masjid.

Katanya, selain mahu turut berubah kepada kehidupan lebih Islamik, artis-artis itu juga mahu turut berminat untuk terlibat dengan perjuangan Islam yang dibawa PAS.

"Bagaimanapun, mereka masih belum bersedia untuk mendedahkannya kepada masyarakat buat masa ini kerana mahu menunggu masa yang sesuai untuk berbuat demikian.

"Mereka mahu mengikuti jejak langkah saya kerana tertarik dengan perjalanan hidup saya sekarang. Hasrat mereka itu telah dinyatakan sendiri oleh mereka kepada saya baru-baru ini secara jujur," katanya ketika menyampaikan tazkirah di pejabat Harakah, di sini, hari ini.

Di samping mengakui tertarik dengan perjalanan hidup beliau sekarang, artis-artis itu juga turut berminat untuk mendapatkan kekuatan jiwa.


Sambil menyebut satu persatu nama-nama artis tersebut, beliau menegaskan, untuk membolehkan seseorang artis itu meninggalkan dunia glamour seperti yang dilakukan oleh beliau sekarang bukanlah sesuatu yang mudah. 


"Selain memerlukan pengetahuan agama yang mendalam dari sudut fekah, seseorang itu juga amat perlu mengamalkan tarikat yang muktabar bagi mendapatkan kekuatan jiwa agar tidak mudah goyah apabila ditimpa pelbagai ujian," katanya.


Beliau juga secara jujur mengakui, rezekinya sekarang tidak pernah berkurangan sejak meninggalkan dunia glamour, malah makin bertambah apabila sering menerima pelbagai undangan dari pelbagai pihak untuk mengadakan ceramah.
(Gambar: Sebahagian kakitangan Harakah yang mendengar ucapan Bob Lokman)

Malah, dalam masa terdekat, walaupun telah meninggalkan dunia glamournya, beliau juga masih menerima tawaran berlakon dari beberapa buah syarikat dengan bayaran puluhan ribu ringgit.

Sebahagiannya terpaksa ditolak kerana ia tidak selari dengan perjalanan hidupnya sekarang yang bukan lagi menjalani hidup untuk keseronokan, tetapi untuk mengabdikan diri kepada Allah dalam erti kata yang sebenarnya.

"Jangan takut untuk berubah menjalani kehidupan yang lebih baik, rezeki kita tak akan berkurangan, malah bertambah. Jangan juga kata bila kita dah memilih untuk menjadi lebih baik tak akan ada tawaran berlakon lagi. Sebaliknya tawaran itu datang mencurah-curah.

"Malah saya sendiri pula yang terpaksa menolaknya (kerana tidak sesuai)," jelas beliau sambil mengakui tidak mengalami sebarang tekanan dari sebarang pihak ekoran perubahan hidupnya sekarang.PRN Sarawak: 6-6-6 soalan untuk dijawab...!!!

on

Seluruh Malaysia ternanti-nanti siapakah bakal pengganti Taib Mahmud walaupun beliau berjanji untuk berundur beberapa tahun lagi.  Mantan PM Mahathir Mohamad dan Najib mungkin lebih faham mengapa Taib boleh berkata sedemikian.  Mula-mula Taib berkata "beberapa tahun lagi".  Setelah mendapati sokongan terhadap Barisan Nasional semakin merosot, beliau berkata "dua tahun lagi".  Dalam masa beberapa hari sahaja pendirian Taib berubah walaupun pada mulanya tidak mahu terperangkap dengan tuntutan pembangkang.

Sudah tentu isu ini berpunca dari rasa tidak puas hati rakyat terhadap kekuasaan Taib di Sarawak.  Walau bagaimanapun, mungkin, sekurang-kurangnya kesetujuan Taib untuk berundur akan mengurangkan sedikit perasaan tidak puas hati terhadap pentadbiran beliau.
Rasanya bukan setakat rakyat Sarawak sahaja yang mahu Taib berundur, malah rakyat di Semenanjung juga; akan pemerintahan terlalu lama satu hal tetapi yang jadi masalah apabila beliau didakwa terpalit dengan skandal-skandal besar pembolotan harta negeri.  Benarkah?  Mangsanya adalah rakyat Sarawak sendiri.  Mungkin masyarakat Dayak lebih terasa akan penderitan ini.  Tanyalah sama bakal Baru Bian.  Justeru, sejauh mana pula rasa tidak puas hati ini akan diterjemah melalui kertas undi?

Soalan:

1. Apakah kelebihan Taib dan adakah beliau masih disayangi rakyat Sarawak?
2. Kenapa Taib tidak mahu meletak jawatan awal (selepas pilihanraya atau tahun ini)?
3. Wajarkah Taib memegang jawatan Ketua Menteri untuk sepenggal lagi?
4. Apakah ada keperluan mengekalkan Taib sebagai KM?
5. Kenapa Najib sebagai PM tidak membuat keputusan awal berkenaan jawatan Taib?
6. Perlukah Taib membersihkan namanya dengan pengisytiharan harta?

Sentimen kenegerian dan doktrin ketuanan

Sedang desakan Taib untuk berundur terus kedengaran.  Rakyat Sarawak dimainkan dengan sentimen anak negeri.  Kononnya kalau Pakatan Rakyat menang, seolah-olah orang dari Semenanjung "menjajah" Bumi Kenyalang ini.  Rasanya rakyat lebih matang, BN itu sendiri berasal dari Semenanjung.  Cuma yang berbeza adalah kolasi parti-parti yang bersekutu.  Persoalan ini tidak timbul.  Malah barisan calon-calon dari PR juga hampir semuanya adalah anak jati Sarawak.

Apabila isu anak negeri ini tidak mendapat tempat (lebih-lebih lagi di kawasan majoriti Cina), lalu BN menimbulkan isu siapa Baru Bian (gambar kiri) untuk menggantikan Taib.  Inilah yang dinamakan "doktrin ketuanan".  BN menyasarkan masyarakat Melayu dan Melanau dalam hal ini.  Mereka ditakut-takutkan dengan sentimen suku, bangsa dan agama.  Mereka mahu golongan sasar ini terus mempertahankan "ketuanan Melayu-Melanau" dengan mengundi BN.  Agar hak dan kedaulatan sebagai Melayu-Melanau terus terjaga.

Sepatutnya Taib harus berterima kasih kepada masyarakat Dayak.  Taib mampu mempertahankan kuasanya sehingga saat ini dengan undi mereka termasuk dari komuniti yang lain.  Tanpa kesudian rakyat Sarawak menerima Taib sebagai KM, beliau mungkin cuma sebagai YB biasa sahaja.  Rakyat Malaysia, apatah lagi rakyat Sarawak dilupakan dengan fakta bahawa orang Melayu-Melanau cuma mewakili kurang 30% populasi Sarawak.

Soalan:

1. Apakah suku lain selain Melanau tidak layak mengepalai pentadbiran kerajaan Sarawak?
2. Apakah Sarawak akan lebih mundur sekiranya berlaku perubahan pentadbiran kepada PR?
3. Apakah hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera akan berubah sekiranya PR menerajui pentadbiran?
4. Apakah PR benar-benar bersedia menerajui Sarawak?
5. Adakah BN semakin dibenci disebabkan sentimen "Taib"?
6. Apakah Melayu-Melanau Sarawak terbelenggu dengan doktrin "pecah dan perintah"?

"Penjelmaan" Projek dan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954

"Pilihanraya", tentu sekali.  Akan disertakan dengan pelbagai janji.  Politik pembangunan ini berlaku di mana-mana sahaja seluruh Malaysia.  BN kata "Beruntung orang Sarawak dapat banyak pembangunan".  Tetapi saya masih kurang pasti siapa yang lebih untung; rakyat atau kroni?  Setiap kali pilihanraya pun-tidak kira samada Pilihanraya Kecil mahupun pilihanraya Umum, rakyat sentiasa disajikan dengan bantuan-bantuan khas berupa wang ringgit mahupun perkhidmatan dan yang pasti; projek-projek dan projek sehingga "projek-projek" ini dilihat perkara lumrah dalam mana-mana pilihanraya.

Baiklah, di bawah ini saya senaraikan antara projek-projek yang diluluskan untuk Sarawak dalam tempoh terdekat ini dan semasa tempoh berkempen.
1. RM32 juta untuk projek loji rawatan air bersih di Kanowit
2. RM45.48 juta bagi projek pembangunan di Belaga
3. Jambatan RM25 juta menyeberangi Sungai Pandaruan menghubungkan Brunei
4.RM28 juta projek air bersih di Miri
5. RM51.6 juta projek Rumah Mesra Rakyat negeri Sarawak.

Di atas ini cuma disenaraikan lima projek yang diumumkan dan masih banyak lagi projek-projek yang telah didedahkan melalui akhbar-akhbar utama dan media elektronik lainnya.
Kita tidak pasti apakah projek-projek ini akan memberi kesan kepada pengundi untuk terus mengundi BN?  Pada masa yang sama secara tidak langsung mendedahkan walaupun Sarawak ditadbir oleh BN sejak puluhan tahun.  Masalah air, elektrik dan infrastruktur terus menghantui penduduk.  Apakah ini yang kita namakan sebagai kerajaan yang baik?  Walhal hasil negeri cukup memberangsangkan.

Satu lagi perkara yang cukup jelas.  Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seolah-olah menutup mata terus dengan segala janji dan projek pembangunan yang ditawarkan padahal ia cukup untuk meletakkan situasi ini kepada unsur rasuah sepertimana terkandung dalam Undang-Undang Malaysia, Akta 5, Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, Bahagian III, Perbuatan-Perbuatan Rasuah.

Soalan:

1. Dengan segala projek ini, adakah Sarawak masih ketinggalan dari segi pembangunan sejak bergabung dengan Malaysia pada 1963?
2. Selain faktor geografi, mengapakah pembangunan infrastruktur di Sarawak perlahan berbanding negeri-negeri di semenanjung?
3. Apakah wajar segala jenis janji pembangunan-peruntukan-bantuann diberi secara besar-besaran semasa pilihanraya?
4. Wajarkah jentera kerajaan disalah guna untuk kempen Pilihan Raya Negeri ini?
5.Apakah tanggapan rakyat berkenaan lambakan projek-projek ini semasa tempoh berkempen?
6. Apa pandangan SPR berkenaan janji pembangunan dan bantuan-bantuan sedemikian di dalam tempoh kempen?

*Hafiz Zainuddin ialah penulis bebas.Tips mengundi dalam pilihan raya....

on

NONERamai yang bertanya tentang siapakah yang patut mereka undi dalam piliharaya akan datang, atau yang sedang berlangsung diSarawak sekarang.
Soalan-soalan ini muncul kerana kebanyakan generasi muda hari ini belum membuat keputusan parti pilihan. Ia patut dilihat sebagai satu perkembangan yang baik, kerana rakyat sudah mula bebas dari cengkaman fanatik atau sokong secara membuta tuli.

Jika sikap ini dipimpin ia akan melahirkan rakyat yang tidak boleh diperbodohkan dan sentiasa sedia untuk membuat perubahan berdasarkan potensi yang dipamer oleh setiap parti yang bertanding.
Dalam salah satu artikel yang lalu, saya telah menjelaskan bahawa undian seseorang mempunyai nilai dosa dan pahala di sisi Allah berdasarkan kesan yang mungkin berlaku disebabkan undi yang diberikan.

dap miri ceramah crowd listeningJika ia membawa kesan yang baik untuk rakyat dan negara, dan itulah tujuan individu yang mengundi tersebut, maka undi itu mendapat pahala.

Jika dia tahu undinya itu boleh memberikan kesan yang buruk, tetapi dia terus mengundi juga, maka dia mendapat dosa.


Allah SWT telah memerintahkan kita memberikan amanah kepada yang layak. Firman Allah: (maksudnya) “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu memberikan amanah kepada yang berhak menerimanya dan apabila kamu berhukum di kalangan manusia maka hendaklah kamu berhukum dengan adil. Sesungguhnya Allah memberikan pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu.” (Surah an-Nisa' ayat 58).

Bagaimanapun di sini saya ingin menyebut beberapa langkah atau panduan penting bagi seseorang pengundi Muslim juga mungkin boleh dimanfaatkan oleh bukan Islam dalam konteks negara kita ini;

 • Seseorang muslim hendaklah mengundi dengan ilmu pengetahuan, bukan sekadar ikut-ikutan. Ertinya, keputusannya untuk memilih seseorang calon adalah dengan pengetahuan tentang latar belakang calon berkenaan. Ini kerana Allah S.W.T telah memerintahkan kita agar bertindak atas ilmu, bukan kejahilan. Firman Allah: (maksudnya): “Dan janganlah engkau mengikut apa yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta jantung akal kamu, semua anggota-anggota itu tetap akan ditanya”. (Surah al-Isra: 36).
Maka, setiap individu yang hendak pergi mengundi wajib mempunyai maklumat tentang calon yang hendak dipilih. Jika pengundi itu sudah tua atau tidak mampu mencari maklumat sendiri, dia hendaklah bertanya kepada pihak yang dia yakini dapat memberikan maklumat yang benar.
  NONE
 • Seseorang pengundi muslim hendaklah mendengar dari pelbagai sumber dan memilih yang terbaik. Ini kerana pilihanraya menawarkan lebih dari seorang calon, maka kita perlu membuat pemilihan antara mereka. Dalam negara kita, kadang-kala ruang mendengar dari kesemua pihak secara adil sukar diperolehi, terutama bagi kawasan pendalaman.
  NONE
 • Namun, jika kita berusaha, kita mungkin boleh mendapat maklumat dari kesemua pihak tentang apa yang hendak dan mampu calon berkenaan lakukan. Allah mengingatkan kita tentang ciri-ciri insan berfikiran matang yang Allah redha, mereka itu dinamakan dengan Ulul Albab. Antara ciri mereka, seperti yang Allah firmankan: (maksudnya) “..oleh itu gembirakanlah hamba-hambaKu . (Iaitu) mereka yang berusaha mendengar perkataan (yang sampaikan) lalu mereka menurut yang terbaik; mereka itulah orang-orang yang diberi hidayah petunjuk oleh Allah dan mereka itulah Ulul Albab” (al-Zumar: 17-18). Maka, usaha mendapatkan maklumat yang adil sehingga dapat membuat pilihan yang terbaik adalah penyebab kepada seseorang insan mendapat petunjuk daripada Allah dan mendapat ganjaran pahala.
  NONE
 • Seseorang muslim hendaklah memilih calon yang paling layak di sudut al-quwwah (kemampuan) dan al-amanah (amanah/ketelusan). Jika seseorang calon memiliki kemampuan diri sebagai pemimpin dan nilai amanah yang menjadikan dia akan bersikap telus dengan jawatan yang dipilih, maka calon itu layak dipilih. Jika yang bersaing dengannya itu tiada nilai kemampuan dan amanah, wajib untuk undi diberikan kepada calon yang mempunyai ciri-ciri yang layak.
Firman Allah: “Sesungguhnya orang yang paling baik yang kamu ambil untuk bekerja ialah yang kuat lagi amanah” (Surah al-Qasas:26).
  NONE
 • Jika kesemua calon mempunyai ciri-ciri kelayakan, maka kita hendaklah memilih calon yang paling berkesan untuk jawatan tersebut. Ini boleh dilihat kepada pelbagai faktor, seperti program dan manifesto partinya, kekuatan akar umbinya, ciri-ciri keistimewaan yang lain; seperti pengalaman, latar pendidikan, dan sebagainya. Inilah sikap Ulul Albab yang diajar oleh al-Quran, sentiasa memilih yang terbaik. Maka, setelah mengenali calon, mengenali hasrat sesebuah itu juga penting. Ini kerana, seseorang calon biasanya terikat dengan halatuju partinya.
  NONE
 • Jika kesemua calon didapati tidak mempunyai ciri-ciri yang layak untuk memegang kerusi tersebut, maka seorang muslim hendaklah memilih calon yang paling kurang mudarat atau bahayanya terhadap rakyat dan umat dibandingkan yang lain. Ini berasaskan kaedah syarak “Mudarat yang lebih besar dihilangkan dengan mudarat yang lebih ringan”, atau “Memilih bahaya yang paling ringan”.

 •  Kaedah ini dipakai apabila kita berhadapan dengan pilihan yang kesemua buruk, maka kita memilih apa yang mudarat atau bahayanya itu paling minima. Allah menyebut dalam al-Quran: (maksudnya) “Mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad), mengenai (hukum) berperang dalam bulan yang dihormati (bulan haram); katakanlah: "Peperangan dalam bulan itu adalah berdosa besar, tetapi perbuatan menghalangi (orang-orang Islam) dari jalan Allah dan perbuatan kufur kepadaNya, dan juga perbuatan menyekat (orang-orang Islam) ke al-Masjid Al-Haraam, serta mengusir penduduknya dari situ, (semuanya itu) adalah lebih besar lagi dosanya di sisi Allah, dan (ingatlah), angkara fitnah (kerosakan) itu lebih besar (dosanya) daripada pembunuhan (semasa perang dalam bulan yang dihormati)…” (Surah al-Baqarah: 217).
Ayat ini menjelaskan memberitahu bahawa dosa-dosa itu walaupun besar, namun nilainya tidak sama. Ertinya, apabila bertembung kita memilih atau menentukan yang paling kurang bahaya atau mudaratnya supaya tindakan kita dapat meminimumkan bahaya.

 • Menilai rekod, matlamat, manifesto dan juga apa yang tersurat dan tersirat di sebalik parti yang disertai oleh seseorang calon juga adalah penting. Ini kerana, biasanya –walaupun tidak semua- penyertaan individu ke dalam sesebuah pertubuhan mempunyai kaitan dengan kepercayaan dan nilai diri individu tersebut. Justeru, jika kita gagal mengetahui tentang latar calon, kita boleh menilai parti yang disertainya. Jika rekod parti itu buruk, maka kita hendaklah berpegang kepada ingatan Nabi s.a.w: “Orang mukmin tidak akan disengat dari satu lubang sebanyak dua kali” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
  sarawak election pkr ceramah sibu 120411 crowd
 • Jika semua calon gagal diketahui latarbelakang mereka, dan tiada pula rekod yang buruk bagi parti mereka, hendaklah dibuat diteliti matlamat dan manifesto yang ditawarkan. Hendaklah dibandingkan mana yang lebih telus dan bermanfaat untuk rakyat dan negara. Inilah konsep Ulul Albab.

 • Jika bertembung antara calon yang baik dan partinya yang buruk, sementara calon yang buruk partinya baik, maka pada asasnya kita mendahului peribadi calon. Ini kerana Allah dan rasulNya memerintahkan kita memberikan amanah kepada sesiapa yang layak sehingga Nabi s.a.w sendiri memberikan kunci Ka'abah kepada Bani Syaibah.

 •  KECUALI jika kita dapati pengaruh buruk parti itu lebih menguasai jawatan tersebut dibanding kebaikan yang ada pada peribadi calon, maka ketika itu calon yang kelihatan baik itu tidak diundi kerana dilihat tidak berkemampuan. Ini balik kepada ciri-ciri al-Quwwah dan al-Amanah yang disebutkan sebelum ini.
Dr Mohd Asri Zainul Abidin  ULASAN ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendapat sidang pengarang Malaysiakini.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List