Pentagon dalang huru-hara Mesir – Chossudovsky

on Jul 9, 2013Dalam satu temuramah dengan PressTV, Michel Chossudovsky (gambar), daripada Pusat Penyelidikan Mengenai Globalisasi yang berpusat di Montreal mendakwa Pentagon Amerika adalah dalang di belakang huru-hara yang kini melanda Mesir.

“Laporan media melaporkan seolah-olah gerakan protes adalah ditujukan pada Amerika Syarikat, dan tentera (Mesir) dalam lojik tertentu adalah menyokong gerakan protes tersebut. Saya merasakan ini semuanya cumalah adalah asap kerana Setiausaha Pertahanan AS Chuck Hagel dan juga Ketua Staf AS General Martin Dempsey sentiasa berhubung dengan arkitek rampasan kuasa dua minggu sebelum pengambilan kuasa oleh pihak tentera,” kata Chossudovsky.

Chossudovsky berkata ia tidak boleh dinafikan tentera Mesir mengikut arahan terus daripada Washington walaupun dalamnya mempunyai perbezaan pendapat.

Tentera Mesir, katanya, adalah penerima dana kedua terbesar AS selepas Israel.

“Mereka adalah sekutu yang kuat dan jika mereka sudah mengambil keputusan untuk campur tangan dan menurunkan sebuah kerajaan yang dipilih rakyat, mereka melakukannya selepas mendapat lampu hijau daripada Pentagaon,” tegas Chossudovsky.

Beliau menolak kemungkinan General Abdul Al Sisi, arkitek rampasan kuasa terhadap Presiden Morsi berani bertindak tanpa mendapatkan nasihat daripada rakan sekutunya, Chuck Hagel.

“Jika kita melihat berita-berita terbaru sebelum ini, kita boleh lihat General Al Sisi sentiasa berhubung dengan telefon dengan Chuck Hagel, kita juga harus faham bahawa Menteri Pertahanan yang menghasut rampasan kuasa itu juga adalah seorang graduan daripada kolej perang AS – beliau sangat rapat dengan tentera AS, dan saya secara ikhlasnya sangsi bahawa beliau telah bertindak tanpa kebenaran daripada rakan sekutunya di AS,” kata Chossudovsky lagi.

Chossudovsky juga mendakwa AS telah campur tangan di dalam gerakan protes terhadap rampasan kuasa Presiden Morsi dan juga tentera Mesir.

“Malah, AS sebenarnya sedang menyokong kedua-dua pihak, dan inilah strategi mereka. Mereka menyokong tentera, dan kemudian menyokong – dan tidak menyokong tapi mereka menyokong Ikhwan Muslimin. Dan ini menyebabkan terjadinya situasi konflik dalaman yang menjurus kepada ketidakstabilan pada skala yang lebih besar. Saya juga patut menyentuh bahawa sempadan dengan Gaza telah ditutup.

"Krisis ini bukan sahaja impak di Mesir, tapi pada skala yang lebih besar kerana Mesir adalah sangat strategik untuk AS, ia adalah pintu kepada Afrika Utara dan juga sub-Saharan Africa,” tegas Chossudovsky.

Campurtangan AS, kata Chossudovsky, adalah bertujuan untuk memastikan gerakan protes tidak menjadi luar kawalan dan rampasan kuasa itu adalah bertujuan untuk memanipulasi gerakan protes supaya cita-cita untuk mendapat satu kerajaan rakyat tidak tercapai.

Photobucket

BURUNG CAMAR MENYERANG...?

on


Beberapa kawasan di Britain kini dilanda ‘perang burung camar’ apabila burung-burung tersebut bertindak ‘menyerang’ orang ramai bagi mendapatkan makanan.

Mereka yang menjadi mangsa dilaporkan terpaksa mendapatkan rawatan di hospital, termasuk kanak-kanak yang mengalami luka di mulut dan anjing kecil yang mati akibat diserang burung-burung tersebut.

Beberapa kawasan di South Shields dan Belfast terpaksa mengeluarkan amaran berjaga-jaga ekoran serangan burung-burung tersebut.

Di Perranporth, Cornwall, perkhidmatan menghantar surat oleh Royal Mail dihentikan di kawasan pantai selepas beberapa posmen diserang.

Seorang wanita di Fleetwood, Lesley McLaughlin, 69, terpaksa dikejarkan ke hospital berdekatan selepas cedera di kepala akibat ‘diserang’ burung berkenaan.
Burung-burung berkenaan yang bergerak secara berkumpulan dilaporkan selalunya bertumpu di kedai makanan segera, kelab malam dan restoran untuk ‘merampas’ makanan daripada pengunjung.


‘Serangan’ burung tersebut yang paling teruk dilaporkan berlaku di Bank Street, Cornwall menyebabkan jalan raya itu digelar ‘Lorong Burung Camar’. - AGENSI


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List