Mengapa Blog Ini Tidak Aktif...?

on Oct 17, 2011

AYER MOLEK HARI INI

Antara Entri-Entri Terakhir Blog:-  http://ayermolekhariini.blogspot.com/BN ADAKAN PILIHANRAYA OLOK-OLOK DI SELURUH NEGERI TERMASUK DUN AYER MOLEK

BANDARAYA MELAKA: Seramai 36,838 orang Ketua (K-10) Jentera Pilihan Raya Barisan Nasional (BN) Negeri Melaka telah pergi menemui 368,378 pengundi dalam Pilihan Raya Percubaan yang dijalankan oleh BN di seluruh negeri Melaka semalam.

Di DUN Ayer Molek seluruh petugas mereka telah berkumpul di Bilik Gerakan DUN Ayer Molek berhampiran jalan masuk ke Solok Gaong. Petugas-petugas mereka berkumpul seawal jam 7.50 lagi.

ADUN Ayer Molek, Yunos Hussin juga kelihatan bersama-sama petugas. Pilihantaya Olok-olok di DUN ini dilaporkan berakhir pada sebelah malam.

Difahamkan petugas diseluruh negeri Melaka berkumpul di 206 bilik gerakan peti undi masing-masing pada jam 8 pagi tadi dan bergerak menemui para pengundi di bawah seliaan mereka secara serentak.

K-10 atau Ketua 10 adalah jentera yang digunapakai oleh Umno dan BN di mana seorang seorang petugas Umno/BN akan menjaga 10 orang pengundi dengan memastikan kesemua 10 pengundi di bawah seliaan masing-masing turun mengundi dan semestinya mengundi BN.

Sunday, December 16, 2007


MTD AYER MOLEK HANTAR 100 PETUGAS DI HIMPUNAN GEGAU MELAKA

Telok Mas : Kira-kira 100 orang petugas dari DUN Ayer Molek telah menyertai Himpunan Gegau Melaka yang diadakan di perkarangan Balai Islam Telok Mas hari ini.

Menurut Pengarah MTD Ayer Molek, Hj Yassim Musa, kesungguhan yang ditunjukkan oleh petugas-petugas pilihanraya MTD Ayer Molek menggambarkan bahawa mereka akan bersama-sama menGEGAUkan DUN Ayer Molek dalam pilihanraya akan datang.

"Kita akan gemblengkan tenaga pemuda, muslimat dan veteran untuk sama-sama menggempurkan DUN Ayer Molek bermula dari hari ini."

"Syabas diucapkan kepada Jentera Pilihanraya PAS Negeri (JPN) menganjurkan perhimpunan yang bermakna ini. Insya Allah perhimpunan ini akan menjadi titik tolak kesungguhan jentera kita untuk bergerak dengan lebih baik dan tersusun" tegasnya.

Program GEGAU Melaka yang bermula jam 8.00 pagi itu telah mendapat sambutan yang di luar dugaan apabila kira-kira 1,000 petugas telah berhimpun di Balai Islam Telok Mas sejak awal pagi bagi.

Program yang julung kali di adakan di Melaka selepas Pilihanraya Umum 2004 ini berjaya mengumpulkan semua petugas pilihanraya setiap kawasan bagi mendengar amanat Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

Dalam amanatnya Presiden menegaskan bahawa seluruh jentera PAS setiap mesti bersiap siaga dengan segala kelengkapan guna untuk berhadapan dengan segala tipu muslihat BN yang sudah pasti akan lebih 'ganas' pada pilihanraya akan datang.

"BN sedang kepanasan sekarang, sudah pasti mereka akan menggunakan segenap jentera kerajaan dan SPR untuk memastikan mereka menang sekali lagi".

"Jadi kita mesti bersedia dari semua segi untuk menangkis apa juga serangan dan tipu muslihat mereka"tegas Tuan Guru Presiden.

Turut berucap pada program itu ialah Pesuruhjaya PAS Negeri, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman dan Pengarah Jentera Pilihanraya PAS Negeri Melaka, Mejar (B) Jasme Tompang.

Sementara itu di sebelah petangnya Dewan Pemuda PAS Negeri menganjurkan program gerak gempur jentera pilihanraya pemuda di tempat yang sama.

Kira-kira 300 orang pemuda menghadiri program tersebut yang dirasmikan oleh Penolong Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Ahmad Nazri Chik.

Semua Dewan Pemuda PAS Kawasan menghantar wakil-wakil masing. Kontinjen paling ramai datang dari Kawasan Bukit Katil.

Monday, July 9, 2007


PROGRAM JOM TURUN PADANG UPU BUKIT LINTANG MERIAH


Bukit Lintang :Program Jom Turun Padang UPU Bukit Lintang anjuran MTD Ayer Molek dan UPU Bukit Lintang, Ahad lalu, berlangsung dalam suasana ceria dan meriah dengan kehadiran petugas-petugas yang ramai. Kira-kira 50 orang petugas dari kalangan muslimin dan muslimat telah sama-sama bertungkus lumus menjayakan program tersebut.

Pengarah Program, Hj Mohd Diah Abdul ketika ditemui Ahad lalu menjelaskan bahawa objektif program iaitu menziarahi ahli dan penyokong PAS serta mengenalpasti ahli keluarga mereka yang belum mendaftar sebagai pemilih telah dicapai.

Beliau bagaimanapun enggan menjelaskan berapa ramai bakal pengundi yang belum mendaftar ditemui pada program tersebut.

"Itu tak boleh cakaplan" kata beliau dengan bersahaja.

"Kita ada rekod dan kita akan pastikan semua mereka akan didaftarkan secepat mungkin" kata beliau.
Sementara itu beberapa warga emas telah juga diziarahi dan sedikit bantuan telah dihulurkan semasa program tersebut. Antaranya ialah Hajah Khatijah Jaamat yang tinggal di Kampung Pendamar. Beliau yang lumpuh sejak 6 tahun lalu telah diziarahi oleh YDP, TYDP, AJK PAS kawasan.

Selain itu seorang lagi penyokong PAS yang uzur bersama isterinya juga telah diziarahi oleh pimpinan PAS Kawasan. Beliau juga tinggal dikampung yang sama.

Monday, July 2, 2007


MTD AYER MOLEK DAN DEWAN PEMUDA BUKIT KATIL BANTU KELUARGA INDIA

Majlis Tindakan DUN (MTD) Ayer Molek dan Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil telah menziarahi sebuah keluarga India yang susah dan miskin.

Keluarga Encik Tanggeras,60 yang tinggal di Kampung Tambak Paya berasa begitu bertuah apabila ada insan yang sudi menghulurkan bantuan kepada mereka. Menurut keluarga tersebut sebelum ini mereka tidak mendapat sebarang bantuan dari mana-mana pihak.

"Hanya sekali sahaja YB Raghavan datang melawat dengan memberikan bantuan membayar bil elektrik dan air yang tertunggak, lepas tiada lagi" jawab menantu Encik Taggeras yang enggan namanya disiarkan.

Encik Tanggeras yang bekerja sebagai Pengawal Keselamatan sebenarnya tidak mampu menyara keluarganya yang berjumlah 9 orang termasuk anak lelakinya, Ramesh,37 yang mengidap kanser hidung. Beliau juga terpaksa membayar sewa rumah RM250 sebulan.

Lebih meruncingkan lagi anak lelakinya itu tidak berdaya untuk bekerja sejak 6 bulan lalu untuk menanggung 3 orang anak dan isterinya. Ramesh terpaksa bergantung hidup kepada bapanya. Keadaan Ramesh semakin kritikal sehingga beliau tidak boleh bercakap dan makan sejak sebulan lalu.

Dalam lawatan itu, pihak MTD dan DPPK Bukit Katil telah menghulurkan bantuan berupa barangan keperluan harian dan wang ringgit.

Bantuan itu disampaikan oleh Yang Dipertua PAS (YDP) Kawasan Bukit Katil, Hj Bakrin Sidek. Turut bersama dalam program ziarah tersebut ialah Timbalan YDP Kawasan, Hj Salim Tahir; Setiausaha Kawasan, Hj Salamat Aman; Pengarah MTD Ayer Molek, Hj Yassim Musa; Ketua Lajnah Kebajikan DPPK Bukit Katil, Ahmad Rafa'i Hassan dan beberapa orang ahli PAS setempat.

GERAKERJA MTD AYER MOLEK DILANCARKANMajlis Pelancaran Gerakerja MTD Ayer Molek telah di sempurnakan dengan jayanya oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman semalam. Selain dari upacara pelancaran itu, sebelum majlis pelancaran tersebut pada sebelah paginya jentera Pilihanraya MTD Ayer Molek dan Unit-Unit Peti Undi seluruh DUN Ayer Molek juga telah diberikan taklimat dan motivasi oleh Setiausaha Jentera Pilihanraya Negeri, Baihaki Ismail.

Ustaz Ghani dalam ucapan perasmian pelacaran gerakerja tersebut mengingatkan bahawa situasi sekarang adalah amat genting kerana kedaulatan Islam dan Melayu semakin hilang disebabkan kelemahan dan kelekaan Umno yang diberi kuasa memerintah negeri.

‘Para pemimpin Umno leka dengan kemewahan dan kedudukan masing-masing, tanpa menghiraukan Islam dan kedaulatan melayu’ kata Ustaz Ghani yang juga merupakan Ahli Jawatan Kuasa PAS Pusat.

‘Sekarang ini seluruh jentera dan ahli PAS sepatutnya tidak mempunyai masa untuk berehat dan membuang masa, kita mesti bekerja siang dan malam untuk menyedarkan rakyat tentang penyelewengan dan kelemahan kerajaan’ tambah Ustaz Ghani.

Beliau juga mengingatkan semua ahli PAS dan jentera PAS supaya tidak membuang masa bersiar-siar dan berbual kosong tanpa tujuan kerana musuh kita sentiasa bekerja siang dan malam untuk memadamkan cahaya Islam.

“Jentera mesti diperkemas dan digerakkan, program mendekati masyaralat diperhebatkan, culaan disiapkan dan lain-lain tugas yang tidak pernah habis”ujar Ustaz Ghani lagi.

Turut hadir dalam program pelancaran jentera MTD Ayer Molek tersebut ialah Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Haji Bakrin Sidek, Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri, Dr Khatijah Jumangat dan beberapa pimpinan PAS Kawasan dan Dewan-Dewan. Seramai 52 orang AJK MTD dan Unit Peti Undi Ayer Molek hadir dalam majlis tersebut.

Photobucket

Musuh Ketat Perkasa Dan Utusan Jadi Pendokong ‘Kesayangan’ Najib

on


Siapa sangka seorang yang dulunya dipekik, dilolong oleh pertubuhan mesra Umno (Perkasa) dan akhbar rasmi Umno (Utusan), kini telah menjadi pendokong ‘kesayangan’ Najib 1Malaysia.

Menurut Datuk Seri Najib Razak, penulis lirik dan pembikin filem yang dilanda pelbagai kontroversi, Wee Meng Chee (Namewee) disifatkan sebagai seorang pendokong kuat 1Malaysia walaupun Perkasa dan Utusan mahu tindakan dikenakan ke atas penerbit ‘Nasi Lemak 2.0’ itu kerana didakwa mengkritik negara.

Sebelum ini, Namewee dilaporkan pernah menghina pelbagai pihak termasuk pernah menghina lagu Negaraku.

Ketika itu, Perkasa, pemuda Umno dan Utusan berpadu tenaga mengkritik hebat sambil mengutuk Namewee sambil ada yang mahu status warganegara beliau dibatalkan. Ketika itu gambar-gambar Namewee dibakar di tempat-tempat oleh pihak Perkasa kerana penghinaan yang dilakukan anak muda yang berkelulusan ijazah sarjana muda komunikasi massa dari sebuah universiti di Taiwan itu.

Namun, bila Namewee mengarahkan sebuah filem ‘Nasi Lemak 2.0’ yang dilaporkan ada perkaitan dengan kehidupan di Malaysia yang hidup dalam pelbagai kaum telah membuatkan pencipta 1Malaysia, Najib menjadi begitu teruja d an terus memuji Namewee adalah penyokong kuat kepada Gagasan 1 Malaysia.

Dipetik dari The Malaysian Insider, Najib berkata, Namewee dan beberapa pihak tertentu yang dikatakan menyokong Gagasan 1Malaysia perlu terus menyokongnya melalui kreativiti mereka tersendiri.

“Saya difahamkan beliau (Namewee) merupakan penyokong kuat kepada Gagasan 1Malaysia,” kata Najib yang juga Presiden Umno.

Kata Najib, beliau menggalakkan Namewee untuk terus memberi segala pandangannya melalui cara sebagai blogger atau mungkin cara-cara lain seperti penerbitan filem dan sebagainya yang mencerminkan sokongan kepada Gagasan 1 Malaysia.

Kerana menyokong 1Malaysia, tidak kira mengeji atau menyumpah negara sendiri pun, mereka akan diangkat sebagai pendekar oleh Najib.

Buat Perkasa dan Utusan, sekarang ‘bos’ kamu Najib dah beri signal supaya puji Namewee pulak. Segala ugutan, cemuhi dan tekanan supaya status warganegara Namewee ditarik sebelum ini perlu ‘diu-turn’ balik.

Sanggupkah Perkasa dan Utusan menyambut kembali ludahnya ke langit sebelum ini ke mukanya?

Itulah bila sesuatu tindakan dibuat atas nama politik dan bukannya kerana kehormatan kepada negara. Kehormatan negara sanggup dilacur, dinodai asalkan matlamat kuasa dapat dikekalkan. Biar maruah dicalar, asalkan kuasa dapat digenggam walaupun tergadai kepada orang asing.

Kerana sokong 1Malaysia, mereka adalah pejuang. Jika lawan Umno-BN, mereka adalah pengkhianat. Berambuslah Umno!


Photobucket

Umno Kelantan Berebut Kerusi

on

http://media.themalaysianinsider.com/images/uploads/mugshots/ibrahim-ali-sept29.jpgAhli Parlimen Pasir Mas, Dato’ Ibrahim Ali yang menang atas tiket PAS pada pilihan raya umum lalu kini heboh dikatakan ingin bertanding atas tiket BN pula.Jika desas-desus itu menjadi kenyataan, bekas pemimpin Semangat 46, Berjasa, Umno dan kini ‘Bebas mesra BN’ itu menjadi pemimpin paling kerap beralih parti.
Biarpun dicanangkan sebagai calon mesra BN, namun kehadirannya membuatkan barisan kepimpinan Umno yang ada sekarang tergugat.


“Bagi membolehkan Ibrahim bertanding menggunakan tiket BN di kerusi parlimen Pasir Mas, Ketua Bahagian, Dato’ Hanafi Mamat perlu dipindahkan ke Dun Tendong.
“Sedangkan pada pilihan raya umum lalu Hanafi bertanding di kerusi Dun Pengkalan Pasir. Ketika itu Ahmad Rosdi Mahamad menjadi calon BN berdepan dengan Ibrahim di kerusi parlimen,” kata satu sumber di sini.

Menurutnya Timbalan Ketua Bahagian, Che Johan Che Pa pula mengintai peluang di Dun Chetok. Namun, kerusi itu juga sudah diintai Ketua Pemuda, Najib Rusdan Abdul Rahman.
Medan perebutan di Chetok sedang hangat diperkatakan sekarang apabila Che Johan dan Najib Rusdan masingmasing tidak mahu mengalah.

Malah, pertelingkahan kedua-dua pemimpin Umno terbabit difahamkan tidak mampu diselesaikan lagi apabila seorang daripada mereka dikait dengan kes bakar kenderaan di Pasir Mas pertengahan September lalu.
Manakala Dun Pengkalan Pasir pula lebih terbuka kepada Naib Ketua Bahagian, Abdul Aziz Muhamad.
“Mengapa Hanafi yang pernah menang seketika di Pengkalan Pasir memilih Dun Tendong. Ini kerana baginya BN boleh menang di situ dengan lebih mudah memandangkan ada sisasisa pengaruh Ibrahim.
“Jadi laluan diberi Hanafi untuk membolehkan Ibrahim bertanding menggunakan tiket BN di kerusi parlimen,” kata seorang pemerhati politik dari Tendong.

Kelibat Ibrahim untuk terus mempertahankan kerusi parlimen jelas kelihatan pada Ramadan lalu apabila cuba memancing orang ramai dengan sumbangan raya.
Ramai melihat Ibrahim mahu mengulangi taktik 2008 meraih simpati PAS, kini mempamerkan sikap mesra BN, selepas keahlian Umnonya dilucut kerana bertanding tiket Bebas pada pilihan raya kecil Pengkalan Pasir 2005.
Hujah mereka, Ibrahim yang juga Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), NGO fanatik Melayu hanya mengharapkan umpan wang ringgit bagi menarik simpati rakyat.

“Rakyat di Pasir Mas sudah lama kenal siapa Ibrahim, cuma beliau bernasib baik pada pilihan raya umum lalu kerana bertanding di atas lambang bulan, kalau parti lain usah harap untuk bergelar wakil rakyat,” kata Azmin Md Yusof, 45 dari Kubang Bemban.
Pilihan raya umum ke-13 akan menjawab siapa Ibrahim selepas ini. Porak peranda rumah tangga Umno juga sudah merebak ke tempat-tempat lain termasuk Gua Musang, Kuala Krai, Tanah Merah, Pasir Puteh dan Rantau Panjang.

Di Gua Musang Ketua Bahagian Umno Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah semakin tergugat apabila kumpulan Umno Baru diketuai Dato’ Bazlan Baharuddin difahamkan mulai berkerat rotan dengan bekas Presiden Semangat 46 itu.
Beliau kini dikatakan berganding erat dengan bekas Adun Galas, Mohd Saupi Deraman dan Ketua Wanita, Senator Wan Hazani Wan Mohd Nor. Krisis kepimpinan Umno Gua Musang sekarang memperlihatkan semula pertembungan pemimpin bekas Semangat 46 dan Umno Baru.

Kemenangan Bazlan sebagai Ketua Pemuda Umno Gua Musang pada pemilihan lalu dikatakan tidak diiktiraf Ku Li.
Di Tanah Merah pula Ketua Bahagian, Ikmal Hisham Abdul Aziz tidak mungkin mendapat laluan mudah di kerusi parlimen memandangkan bekas anggota parlimen penggal lalu, Dato’ Shaari Hassan dikatakan sudah keluar masuk kampung.

Shaari bersama beberapa penyokongnya digantung Lembaga Disiplin Umno. Ia dilihat ada kaitan dengan usaha Ikmal menghalang kehadirannya di Tanah Merah.
Shaari juga tidak keseorangan apabila abangnya, seorang korporat, Dato’ Ismail juga dikatakan berganding bahu bagi menentang Ikmal.

Di Kuala Krai pula, Naib Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP), Dato’ Nik Sapeia Nik Yusof turut mengintai peluang kerusi parlimen memandangkan bekas calon BN di situ, Prof Dato’ Dr Che Musa Che Omar difahamkan tidak lagi berminat dengan Umno.
Pertembungan juga berlaku di Pasir Puteh apabila tindak tanduk Ketua Bahagian, Zawawi Othman tidak disenangi pemimpin Umno lain.

Di Rantau Panjang kudis lama di bahagian itu kembali bernanah semula apabila beberapa bekas anggota jawatankuasa bahagian disingkir ketua bahagian, Abdullah Mat Yassin.Sumber Asal
Photobucket

Sultan Bukan Nabi, Mereka Tidak Maksum

on


Tajuk di atas adalah sebahagian daripada tweet yang dilontarkan oleh DrMAZA. Sepenuhnya adalah seperti di bawah;

"Tahniah Prof Aziz Bari. M'sia mmerlukan org spt anda yg merdeka fikiran. Bebas dari jiwa feudal melayu. Sultan bkn nabi, mrk tdk maksum."


Edyes ucapkan tahniah juga buat Dr MAZA kerana berani menongkah arus feudal yang tak kesudahan. Malaysia juga memerlukan seorang mufti yang tidak tunduk dengan asakan mana-mana pihak dan hanya bersuara mengikut landasan syarak!

Tahniah Dr MAZA, tahniah Aziz Bari, tahniah Md Sabu, kerana menggoncang scenario politik tanahair dengan bijak! 


Sumber


Lagi Kisah Nya...


Berlandaskan ajaran Islam, tidak ada manusia, termasuk kerabat diraja di negara ini yang bebas daripada kecenderungan untuk melakukan kesilapan, kata timbalan pesuruhjaya PAS Selangor, Khalid Samad.

NONE"Dasar PAS ialah, tiada seorang pun manusia yang maksum (sifat yang dikhaskan untuk nabi dan  dipelihara oleh Allah daripada melakukan dosa). Ini termasuklah sultan.

“Terutamanya dalam raja berpelembagaan, sultan ada tugas-tugas seperti yang termaktub di dalam perlembagaan. Dia tak boleh melebihi atau melampaui lebih dari itu.

"Ini bukan monarki mutlak, kalau monarki mutlak, raja akan membuat undang-undang, dan baginda boleh buat ikut apa dia nak," kata Khalid.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di lobi Parlimen bagi mengulas kenyataan yang dibuat oleh pakar perlembagaan Profesor Abdul Aziz Bari, berhubung titah Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor ke atas sebuah gereja Ogos lalu.

Pemeriksaan itu dilakukan kerana ada maklumat yang mengatakan bahawa ada cubaan untuk memurtadkan orang Islam dan semasa tindakan berkenaan, 12 umat Islam dikesan berada di premis gereja itu.Sumber
Photobucket

Aziz Bari: Siapa kurang ajar pada raja-raja Melayu?

on

NONE

Pakar perlembagaan negara, Profesor Dr Abdul Aziz Bari, hari ini, menempelak mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang membidasnya kerana mendakwa tindakan mempertikaikan titah Sultan Selangor, Sultan Shafaruddin Idris Shah adalah perlakuan kurang ajar.“Kata Mahathir saya bersifat kurang ajar, tidak bermoral terhadap raja-raja. 


Adakah beliau betul?“Cuba bandingkan, apa yang saya katakan dan tulis (mengenai Sultan Selangor dalam isu pemeriksaan sebuah gereja di Damansara Utama) dengan apa yang diperkatakan dan dilakukannya pada tahun 1983 dan 1993,” kata Aziz dalam satu kenyataan kepadaMalaysiakini.


Sebagai mengimbas semula, kenyataan Aziz yang bertajuk “Ehhh....look who's talking?” menceritakan bagaimana pada 1983, Mahathir meminda perlembagaan supaya undang-undang boleh digubal tanpa persetujuan Yang di-Pertuan Agong.Selain itu, kuasa menggistiyharkan darurat juga dipindahkan daripada Seri Paduka kepada Perdana Menteri. Semua pindaan itu mencetuskan krisis, katanya.mahathir at global leadership forum 070905 talkingMenurut Aziz lagi, pada 1993, Dr Mahathir juga melucutkan kekebalan raja-raja Melayu dan mahu peruntukan undang-undang supaya baginda boleh diheret dan dibicarakan di mahkamah khas.

“Semua pindaan itu juga menimbulkan krisis.

“Dalam kedua-dua peristiwa itu, beliau juga menganjurkan perhimpunan di seluruh negara bagi membidas raja-raja (agar rakyat bangkit menyokongnya),” katanya.

Dr Mahathir selepas menyempurnakan Majlis Konvokesyen Ke-11 Universiti Teknologi Petronas (UTP), di Parit, semalam dilaporkan berkata tindakan Aziz mempertikaikan titah Sultan Selangor adalah perlakuan kurang ajar.

Ahkbar milik Umno, Utusan Malaysia juga memetik mantan perdana menteri itu berkata, walaupun ia mungkin tidak menyalahi undang-undang, tindakan Aziz yang enggan meminta maaf atas kesilapannya itu jelas bertentangan dengan prinsip moral.

“Kalau dalam bahasa Melayu, kita kata kurang ajar. Sama ada ia melanggar undang-undang, saya tidak tahu, tetapi dari segi moral, ia kurang ajar," kata Mahathir.

conference of rulers majlis raja rajaBagaimanapun menurut Aziz, terpulang kepada rakyat menentukan siapa sebenarnya yang bersikap kurang ajar kepada raja-raja Melayu kerana umum tahu pendirian Dr Mahathir dan Umno yang seringkali tidak tetap dan akan memihak kepada keputusan yang menguntungkan mereka.

“Dua tahun lalu, dia (Dr Mahathir) kata OK bagi pihak Istana menyingkirkan (Menteri Besar Perak Datuk Seri) Nizar (Jamalauddin).

“Dan awal tahun ini pula, beliau berkata dirinya tidak pernah merampas kuasa sultan dalam pelantikan SUK (Setiausaha Kerajaan Negeri) Selangor (selepas Sultan bertitah baginda tidak lagi mempunyai kuasa melantik SUK).”

azlanPada 11 Oktober lalu, kenyataan Aziz yang berkata tindakan Sultan Selangor untuk campurtangan berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja Methodist di Damansara Utama pada 3 Ogos lalu, bukan sesuatu tindakan yang lazim mencetuskan kontroversi.

Katanya, tindakan Sultan Selangor itu tidak konsisten dan tidak selaras dengan ajaran Islam.

Berikutan itu, pemimpin BN, khususnya Umno dan media-media miliknya memperhebatkan bidasan mendesak Aziz memohon maaf dan dikenakan pelbagai tindakan kerana didakwa biadap dan derhaka kepada institusi raja-raja.

Malaysiakini
Photobucket

SKMM Siasat Profesor...?

onNONE
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini memulakan siasatan terhadap pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari, dipercayai ekoran reaksinya terhadap titah diraja Sultan Selangor baru-baru ini.

"Seorang pegawai SKMM akan datang menemui saya di pejabat di Gombak jam 1030 ini.

"Mungkin kerana desakan (kolumnis) Awang Selamat dalam MM (Mingguan Malaysia) semalam," katanya kepadaMalaysiakini pagi ini.

Awang dalam kolumnya di akhbar Umno itu semalam berkata, ada pihak yang sepatutnya diberi tanggungjawab tidak membuat kerja dengan cekap, tegas dan berkesan.

Mengambil kesempatan menempelak kenyataan Aziz, Awang berkata isu sebegini sudah banyak kali dibangkitkan dan orang ramai bosan menunggu penyelesaiannya.

"Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia seperti biasa akan ada alasannya," tulisnya lagi.

Sehingga berita ini dikemaskini, sesi Aziz dengan SKMM masih belum selesai.Lihat Komen-Komen

Photobucket

Prof. Aziz Bari Akan Saman Utusan Malaysia

onSaya sudah mengambil keputusan untuk membawa segala fitnah dan kekeliruan yang dibawa oleh Utusan Malaysia dan pihak-pihak tertentu ke mahkamah.

NONESebab itu saya tidak mahu mengeruhkan suasana. Dan saya tidak mahu terlibat dalam perbicaraan melalui media yang tidak adil ini meskipun Utusan semacam sudah menjatuhkan hukuman ke atas saya.

Bagaimanapun apa yang ditulis oleh Awang Selamat dalam Mingguan Malaysiasemalam memerlukan respon segera supaya pembaca khususnya dan umat Islam amnya tidak terkeliru. Saya berpendapat pembaca berhak untuk mengetahui fakta yang sebenar.

Mungkin Awang Selamat dan Datuk Zulkifli Nordin tidak sedar bahawa saya telah memulakan penyelidikan mengenai gejala riddah, khususnya bagaimana undang-undang menanganinya, sejak 1996 sekembalinya saya dari pengajian PhD di United Kingdom. Selain beberapa kertas seminar hasil kajian itu kemudian diterbitkan dalam jurnal undang-undang UKM pada 1999.

Dalam makalah ini saya huraikan ruang lingkup Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan, khususnya kes Jamaluddin Othman yang diputuskan oleh Mahkamah Agung pada 1989, sebuah kes yang begitu menyulitkan umat Islam.

lina joy court hearing palace of justice 300507 crowdTafsiran baru yang saya dapati itu kemudian menjadi salah satu hujah yang dikemukakan dalam kes Lina Joy - kes murtad - di mahkamah yang akhirnya diputuskan di pihak Islam oleh Mahkamah Persekutuan pada 2007.

Ini dimaklumkan oleh para peguam yang mengendalikan kes tersebut kepada saya. Justeru untuk menuduh saya tidak sedar usaha memurtad atau mengkristiankan umat Islam adalah tidak benar.

Buku-buku

Tentang kedudukan dan peranan Raja-Raja sebagai ketua agama kenyataannya ialah setakat yang saya tahu hanya ada satu huraian mengenai perkara tersebut dan ia adalah tulisan saya sendiri yang dimasukkan dalam buku saya yang berjudul Islam dalam Perlembagaan yang terbit pada 2005.

majlis raja raja rulers council 300609 2Selain bab ini saya juga telah menyentuh isu ini dalam tesis PhD saya yang bertajuk The Development and Role of Constitutional Monarchy in Malaysia yang dikemukakan kepada fakulti undang-undang Universiti Birmingham, England pada penghujung 1995.

Saya telah menghasilkan beberapa tulisan lain selepas itu termasuk buku Majlis Raja-Raja: Kedudukan dan Peranan di dalam Perlembagaan yang diterbitkan oleh DBP pada 2002. Ia telah dilancarkan oleh Yang di-Pertuan Agong sendiri pada bulan Disember 2002.

Saya fikir tulisan-tulisan itu, bersama dengan sekian banyak tulisan dalam buku-buku saya yang lain, sudah cukup untuk memahamkan masyarakat tentang sikap saya kepada kedudukan Islam dan Raja-Raja dalam perlembagaan.

NONEMereka boleh menilai segala tuduhan dan kecaman yang dilemparkan oleh Awang Selamat, Zulkifli, Senator Ezam dan kawan-kawan mereka kepada saya selama seminggu ini. Selain itu takkan mereka tidak pernah mengikuti kolum-kolum saya dalam akhbar Sinar Harian (2008-2010) dan Sunday Sun(1996-1998) . Lebih menghairankan lagi saya telah banyak kali diwawancara oleh Mingguan Malaysia sendiri dalam isu-isu itu; beberapa kali selepas pilihan raya umum  2008.
Kegilaan Utusan
Pendeknya kalau Awang sibuk sangat dan tidak berkesempatan untuk membuat rujukan ilmiah wawancara-wawancara semuka penuh dengan saya dengan akhbar beliau dalam antara 2008 dan 2010 itu sebenarnya sudah memadai untuk beliau memahami perspektif saya mengenai Islam, raja dan kebebasan beragama dalam perlembagaan kita.

NONESaya terkejut bila Awang menghentam saya hari ini. Saya tidak anggap Zulkifli dan Ezam penting sangat, maklumlah mereka orang politik. Tetapi saya menunggu tawaran sebuah stesen TV web yang bercadang mengadakan debat antara orang buangan PKR itu dengan saya.
Adalah diharapkan ahli parlimen Kulim-Bandar Baru itu sudi hadir untuk menjernihkan keadaan. Saya tidak ada peluang mempertahankan diri di parlimen sewaktu beliau menyerang saya.

Sehingga ini saya masih tidak jelas apakah sebenarnya sikap Utusan Malaysia terhadap isu-isu Melayu dan agama itu. Apa pun saya tidak yakin dengan kegilaan yang Utusan pamerkan sekarang.
Sikap tak konsisten
Ini kerana sewaktu saya terlibat dalam usaha memerangi murtad sekitar 2005 Utusan tidak menunjukkan sikap itu. Dan semenangnya Umno - pemilik akhbar itu pun - tidak mempunyai sikap yang konsisten.

NONEHatta dalam tragedi Natrah yang menyayat hati di Singapura pada 1950 itu pun kita tidak tahu di mana Umno sebenarnya. Isu itu adalah isu Islam yang melibatkan orang Melayu.

Dalam kes Lina Joy itu pun kelibat Umno dan Utusan tidak kelihatan. Saya masih ingat bertemu dengan seorang menteri Umno dalam penerbangan: beliau menyumpah mengapa orang bukan Islam dipaksa masuk Islam. Sedangkan dalam kes Lina Joy itu isunya lain: orang Islam yang masuk Kristian! Apa kataUtusan?

Sikap saya jelas. Bagaimanapun saya juga menjunjung hak dan kebebasan orang bukan Islam. Ini saya tegaskan dalam wawancara saya dengan Mingguan pada akhir 2010, tidak lama selepas bekas exco Perak Ngar Kor Ming dibelasah oleh Utusan - seperti saya sekarang - kerana dikatakan membangkitkan soal peruntukan untuk masjid dan hak orang bukan Islam.Abdul Aziz Bari adalah pensyarah undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Beliau banyak memantau perkembangan politik tanah air dan mengulasnya secara kritikal dari perspektif perlembagaan negara.

ULASAN ini adalah pendapat peribadinya dan tidak semesti mencerminkan pendirian sidang pengarang Malaysiakini.Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List