ADA LAGI KER BEKAS MB NAK MASUK PR...?

on Apr 14, 2013


Spekulasi bertiup kencang ..... Berkemungkinan besar, dua bekas menteri besar perak ini akan menyertai Pakatan Rakyat. BENAR atau TIDAK kita tunggu .... Ini membuat Najib semakin pening, tekanan demi tekanan  datang dan merupakan pengalaman pertama beliau memilih calon-calon BN.


Photobucket

Mat Taib :- Selamat Tinggal UMNO

on


Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad bin Muhammad Taib atau lebih dikenali sebagai Mat Taib atau nama timangannya Mike Tyson dilaporkan telahpun menyertai Parti Islam Semalaysia (PAS) sebentar tadi.

Beliau dikatakan telah menyerahkan borang keahlian kepada Datuk Dr Harun Din dirumah Dr Harun Din di Bangi tadi.

Pengisytiharan kemasukan Mat Taib ke dalam parti Pas pula akan dilakukan Tuan Guru Haji Hadi Awang pada malam esok.

Sama-sama kita nantikan pengisytiharan ahli baru Pas ini nanti.

Semoga dengan kemasukan bekas menteri besar selangor daripada Umno ini bakal memberikan impak dan tenaga positif kepada Pas dan juga Pas Selangor secara khususnya.

Marilah berdoa agar ramai lagi tokoh-tokoh besar berhijrah untuk bersama-sama dengan perjuangan Islam yang dibawa oleh Pas.


Photobucket

Rahsia Tan Sri Abu [Maju Holding] kaya raya

on


"Beliau (Tan Sri Abu Sahid) cuba memberi penjelasan kepada saya, tapi saya nasihatkan beliau untuk menjelaskan kepada umum kenapa lebuh raya itu dijual, dan kenapa beliau membuat keuntungan daripada kontrak kerajaan...Kamu jual milik kamu, bukan hak orang lain. Ia sama teruk seperti menjual permit untuk kereta import (AP).”  - Tun Dr Mahathir Mohamad

Selepas isu lembu yang menjadikan ramai orang Melayu diheret menjadi lembu dan isu Tajuddin Ramli yang 'dibebaskan' draipada hutangnya, kini timbul pula satu 'rahsia' baru yang didedahkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Persoalannya, apakah menjadi amalan biasa ahli perniagaan Bumiputera membuat keuntungan mudah dengan menjual sesuatu yang didapati daripada kerajaan?

Dan kenapa pula yang kaya dan TERPILIH melakukan perkara sebegini sedangkan ramai lagi Bumiputera yang berharap mendapatkan peluang seperti ini tetapi tidak mendapatnya?

Ramai yang mahukan geran kerajaan tetapi tidak berjaya tetapi pihak yang mendapatnya membuat keuntungan mudah.Apakah ini akan menjadi satu lagi isu politik yang akan menyaksikan RAKYAT SEMAKIN BENCI KEPADA BARISAN NASIONAL?

 Hari ini mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menuntut Tan Sri Abu Sahid Mohamed menjelaskan tindakannya menjual Lebuh raya Maju Expressway (MEX) kepada umum.

Ini kerana penjualan itu menyaksikan beliau memperolehi keuntungan. MEX yang 96.8 peratus milik Abu Sahid menguasai 91 peratus pegangan saham.

MEX adalah konsesi terbesar untuk lebuh raya 26km — menghubungkaan Kuala Lumpur ke Cyberjaya, dan Putrajaya.

Penjualan bernilai RM1.7 bilion bulan lalu menimbulkan tanda tanya terhadap perjanjian Abu Sahid Maju Holdings Sdn Bhd yang membuat keuntungan sebanyak RM660 juta dan RM1 bilion hanya selepas empat tahun beroperasi.

Pembinaan konsesi lebuh raya bernilai RM1.3 bilion itu dibuat atas geran daripada kerajaan bernilai RM976 juta. MEX siap dibina pada Disember 2007 dan mula beroperasi Januari berikutnya.

Bekas perdana menteri itu, yang masih lagi dilihat berpengaruh dalam kerajaan dan Umno berkata, Abu Sahid ada berjumpa untuk memberikan penjelasan kepada beliau.

"Beliau cuba memberi penjelasan kepada saya, tapi saya nasihatkan beliau untuk menjelaskan kepada umum kenapa lebuh raya itu dijual, dan kenapa beliau membuat keuntungan daripada kontrak kerajaan,” kata Dr Mahathir.

Bekas Perdana Menteri itu berkata: “Kamu jual milik kamu, bukan hak orang lain. Ia sama teruk seperti menjual permit untuk kereta import (AP).”

EP Manufacturing Berhad bulan lalu telah membuat perjanjian dengan Maju Holdings untuk memiliki Maju Expressway (MEX) pada harga RM1.15 bilion, dan dengan anggaran hutang sebanyak RM550 juta, jumlah perjanjian itu bernilai RM1.7 bilion.

Terdapat juga laporan Maju Holding telah memberikan projek pembinaan MEX kepada kumpulan Australia Leighton.

Berapa lamakah lagi isu-isu sebegini akan berterusan?

Tidakkah perbuatan seperti ini mencerminkan wujudnya pentadbiran yang PILIH KASIH dan menjadikan YANG KAYA SEMAKIN KAYA?


Apa benda skandal  maju Holding? siapa cukong2 taiko kaya dalam Maju Holding?bahagian 2

bahagian 3

bahagian 4

sumber dari "King Of Goblok"
Photobucket

NAJIB DAN MAHATHIR PENGSAN , MELAYU JOHOR SEDIA ' PANGKAH' CALON BUKAN MELAYU.!!!

on

Ketua-ketua Pakatan Rakyat melancarkan Manifesto di Johor. Masyarakat Cina membentuk 56 peratus pengundi di Kulai, dengan 32 peratus pengundi Melayu, dan bakinya pengundi India.

Kesediaan pengundi Melayu di Johor memilih calon yang bukan Melayu membayangkan Pakatan Rakyat (PR) berkemungkinan akan memperoleh beberapa kerusi di negeri yang kini menjadi tumpuan apabila pembangkang meletakkan kepimpinan utama mereka bertanding di negeri berkenaan.

PR telah mula menggerakkan kempen mereka untuk menembusi tembok penghalang kubu kuat Umno dan Barisan Nasional (BN) di Johor apabila meletakkan Penasihat DAP Lim Kit Siang di kerusi Parlimen Gelang Patah dan Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub di Parlimen Pulai.


Kebanyakan pengundi Melayu yang ditemui The Malaysian Insider ketika ceramah PR di Kulai malam tadi menyatakan kesediaan mereka mengundi calon bukan Melayu PR atas prinsip perjuangan mereka yang tidak membezakan rakyat pelbagai kaum di negara ini.

“Penerimaan pelbagai kaum kepada pimpinan PR menunjukkan tidak ada satu jurang antara semua,” kata Mohd Noor Omar, 40, yang telah 12 tahun menetap di Kulai.

Sementara Nordin Borhan, 64, dari Pontian turut meluahkan perkara sama ketika ditanya berhubung perkara itu.

“Tiada masalah pilih calon bukan Melayu, yang penting wakil rakyatnya bagus ... tidak guna juga pilih sama bangsa tetapi hujung-hujung menganiaya bangsa sendiri,” tegasnya.

PR mempunyai keahlian daripada tiga parti komponen utama pembangkang daripada pelbagai kaum -DAP-PAS-PKR, berbeza dengan BN yang mempunyai parti komponen berteraskan kaum.


Dua parti komponen terbesar BN adalah MCA, yang merupakan parti bagi masyarakat Cina manakala MIC merupakan wakil suara masyarakat India dalam gabungan pemerintah tersebut.

Selain PKR, DAP yang dikatakan parti cauvinis Cina oleh pemimpin Umno turut mempunyai ahli dan calon daripada kaum Melayu, begitu juga PAS yang membuka keahlian kepada masyarakat bukan Melayu melalui penubuhan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) malah turut membenarkan dua ahlinya bertanding menggunakan lambang parti berkenaan.

“Saya tiada masalah ... jika calonnya baik, kita ketepikan lambang parti,” kata Sadiah Tengah, 48, dari Senai yang ditemui ketika ceramah pemimpin utama PR di sini.

Berbeza dengan pendirian itu, pengundi Cina bagaimanapun masih melahirkan rasa was-was terhadap kumpulan pengundi Melayu kerana tidak yakin kaum majoriti yang membentuk 60 peratus daripada 28 juta populasi di Malaysia itu akan mengundi calon daripada kaum lain.

Ketika ditemui, sebahagian penyokong Cina PR menyuarakan rasa was-was kemungkinan pembangkang akan memenangi Pilihan Raya Umum 2013 kerana undi Melayu berkemungkinan lebih memihak kepada BN.

Bekas pemandu lori berusia 50 tahun yang ditemui The Malaysian Insiderberkata BN dikenali dengan rasuah, namun menolak untuk memberikan komen parti mana dirasakannya akan memenangi kawasan berkenaan.

“Siapa menang tak penting, yang penting adalah siapa menjaga kepentingan rakyat,” katanya yang hanya mahu dikenali sebagai Tay, dan menambah ia bakal menyaksikan pertempuran ‘50-50’ antara kedua-dua parti.

Ditanya kebarangkalian untuk PR menang di Kulai, Wong, 60 berkata: “Malaysia ada banyak Melayu,” dan menambah perkataan “Umno” yang merujuk kepada komuniti berkenaan yang menjadi penyokong tegar BN.

Ceramah di kawasan yang dimenangi bekas Presiden MCA Tan Sri Ong Ka Ting itu turut menyaksikan calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Permai, Mazlan Aliman memberikan ucapan di hadapan hampir 5,000 penyokong PR yang turut jadir dari daerah berhampiran.

Ong memenangi kerusi tersebut pada Pilihan Raya 2008 dengan majoriti 11,744 menewaskan calon DAP Ng Pak Siong.

Mazlan, yang juga Pengerusi Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) turut mengemukakan janji untuk berkhidmat sepenuhnya kepada 21,000 penduduk di DUN berkenaan sebagai pelan pertama beliau jika menjadi ADUN kawasan berkenaan.

“Seratus peratus bulan pertama saya akan sumbang untuk pengundi Bukit Permai, bagi memastikan perjuangan untuk rakyat pelbagai kaum menjadi fokus utama kita,” kata Mazlan dalam ceramah beliau.

Masyarakat Cina membentuk 56 peratus pengundi di Kulai, dengan 32 peratus pengundi Melayu, dan bakinya pengundi India.

Selain itu, kehadiran jumlah penyokong yang ramai pada malam itu turut didorong oleh ‘aura’ Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, bersama Lim Kit Siang, apabila kebanyakan masyarakat Melayu mengakui ingin melihat secara dekat kedua-dua pemimpin veteran tersebut.

Selain gerai makanan dan menjual barangan dan produk parti - seperti kebiasaan ceramah PR - ceramah di Kulai malam tadi turut melihatkan gerai makanan peniaga Cina didirikan yang memberi petunjuk kehadiran pengundi Cina yang ramai ketika ceramah itu berlangsung.

Penganjur ceramah berkenaan, Koordinator Media DAP Kulai Wong Shu Qi juga mengesahkan lebih RM20,000 derma berjaya dikutip pada malam itu
.
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List