Rosmah Sebagai Penentu PRU Ke-13...?

on Dec 14, 2011
SHAH ALAM, 14 DIS – Adakah Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Perdana Menteri, akan menjadi faktor penentu keputusan pilihan raya umum akan datang?

Sama ada berseloroh atau serius, soalan itu telah dibangkitkan oleh seorang hadirin wacana ‘PRU13: Undi Siapa Jadi Penentu’ anjuran Sinar Harian di sini semalam yang panas dengan idea dan cadangan para pembicara.

Mereka yang menyertai wacana itu adalah Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah, Presiden KITA Datuk Mohd Zaid Ibrahim, Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar dan Prof Madya Dr Abu Hassan Abdullah dari Universiti Malaya. Moderator wacana ialah Dr Maszlee Malik dari Universiti Islam Antarabangsa.


Menjawab persoalan itu, tokoh politik Datuk Zaid Ibrahim yang juga Presiden KITA berkata, demi kebaikan Malaysia, rakyat yang tidak berada dalam lingkungan politik tidak sepatutnya terpengaruh dengan gosip-gosip sebegitu.“Sama ada Rosmah jadi penentu PRU13, saya sebenarnya merasakan dia ada memainkan peranan penting.
“Tetapi saya rasa eloklah buat Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak), bukan sahaja Rosmah malah Tun Mahathir Mohamad pun janganlah masuk campur. Kalau dah berhenti, berhentilah.

“Inilah masalah parti pemerintah yang memerintah terlalu lama yang merasakan seolah-olah perlu dinasihati, perlu menjaga hati, perlu menjaga itu, ini… Sampai bila?” katanya.
Jelas Zaid yang sebelum ini seorang menteri kerajaan persekutuan dan kemudian menyertai PKR sebelum meninggalkannya untuk menubuhkan KITA, jika Najib serius dengan reformasi, perkara yang lama sepatutnya ditinggalkan sahaja.

Namun, katanya, apa yang rakyat lihat adalah wujudnya kuasa-kuasa di belakang tabir yang memainkan peranan dalam politik tanah air yang semakin dibenci oleh orang ramai.
Dr Abu Hassan pula berkata, jika seseorang itu terbukti telah menyalahgunakan duit rakyat, maka rakyatlah yang berhak untuk menumbangkan mereka dalam PRU13.

“Tidak kira dia isteri Perdana Menteri, anak Perdana Menteri dan sebagainya, seandainya benarlah mereka telah menggunakan duit negara yang sepatutnya digunakan untuk rakyat, termasuk untuk membaiki sistem pengangkutan awam kita yang teruk ini, maka mereka harus ditentang, harus dijatuhkan,” katanya.
Beliau menjelaskan, rakyat boleh melakukan perubahan untuk mengubah indeks kebebasan, demokrasi dan rasuah negara.

“Mengapa kita harus sayang pada parti yang tidak mampu melakukan janji yang mereka katakan. Jika mereka tak dapat lakukan janji itu, kita harus tukar dan beri pada yang lain.
“Kita tidak perlu bimbang jika mana-mana parti akan jatuh untuk digantikan dengan yang lain kerana ia adalah proses membina sebuah tamadun,” tambah beliau.

Nurul Izzah pula mahu Najib menjamin pilihan raya yang bersih, malah menjelaskan PKR sanggup menerima apa sahaja keputusan jika proses pilihan raya yang benar-benar adil dan bersih dilaksanakan.
Malah, beliau mencabar Perdana Menteri menterjemahkan slogan 1Malaysianya dengan bertanding di kerusi Parlimen yang majmuk seperti Parlimen Lembah Pantai yang diwakilinya dalam PRU 2008.

“Kerusi (yang diwakli Najib sekarang) di Parlimen Pekan adalah 93 peratus pengundi Melayu. Jika benar Najib adalah pemimpin untuk semua kaum, sila bertanding di Lembah Pantai,” ujarnya.
Saifuddin pula yang mewakili UMNO dan Barisan Nasional dilihat tertekan dalam wacanan itu kerana bersikap defensif dalam usaha mempertahankan parti dan kerajaan yang diwakilinya.
Walau pun bersetuju dengan beberapa pandangan pemimpin Pakatan dalam wacana tersebut, beliau tetap mempertahankan kepimpinan Najib dan menonjolkan keyakinannya bahawa BN akan menang besar dalam PRU13.

“Bagi saya, pengundi yang mengundi pembangkang dalam PRU yang lalu akan kembali menyokong BN manakala yang telah memilih BN akan kekal dengan BN dan pengundi-pengundi baru pula akan mengundi BN,” jelasnya.

Menurutnya, mereka menyokong usaha transformasi Najib yang kononnya sedang membuat perubahan baik untuk rakyat. 

sumber :-  Roketkini.com


Photobucket

Anwar Tewas...?

onDatuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan pilihan raya umum ke-13 akan dipanggil sebaik sahaja kes liwat dihadapinya sekarang berakhir, sambil menegaskan ia sebahagian daripada usaha menamatkan kerjaya politik beliau.
Ketua Pembangkang itu memberitahu pemberita bahawa beliau bersedia untuk yang terbaik tetapi pada masa yang sama menduga keadaan paling buruk.
“Ini bukan secara kebetulan, akhir kes ini akan secara kebetulan (selari) dengan pilihan raya (umum),” katanya di pekarangan mahkamah.
Hujah penggulungan masuk hari kedua hari ini.
Ini kes liwat kedua membabitkan beliau.
Semalam bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad meramalkan pilihan raya umum akan berlangsung awal tahun depan.
Mandat semasa hanya berakhir April 2013.
Menjawab hujah penggulungan pihak pendakwa yang menyerang keputusannya memberi keterangan dari kandang tertuduh, Anwar berkata beliau menggunakan perbicaraan untuk mengetengahkan keadaan sistem perundangan yang cacat.
“Saya mengambil kedudukan menerusi saksi-saksi yang kompeten. Satu-satunya usaha mereka ialah memusnahkan doktor-doktor yang ternama di dunia,” kata beliau lagi.
Perbicaraan akan disambung Khamis ini dengan pasukan pembela akan menjawab hujah pihak pendakwa.
Kemudian Hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah akan memutuskan tarikh mengumumkan keputusannya.
Photobucket

BN Boleh Bernafas Kiranya Anwar Bebas

on


Membebaskan Anwar dari tuduhan liwat 2 akan memberi peluang BN menafikan mahkamah tidaklah dikongkong oleh kuasa politik.

Secara umumnya, ramai di kalangan masyarakat negara ini yakin bahawa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hampir pasti didapati bersalah dalam kes perbicaraan liwat 2 dan akan berhadapan dengan hukuman penjara.
Sekiranya keyakinan yang sama diambil dari penyokong pembangkang, alasannya kerana kepercayaan mereka bahawa sistem perundangan negara hari ini menjadi tunggangan kuasa politik pemerintah.
Sekiranya betul dakwaan di atas dan pemerintah hari ini memberikan fokus kepada objektif untuk menguburkan riwayat politik Anwar, jawapannya, ya, memenjarakan Anwar memang mampu menamatkan karier politik Anwar.
Malah, dengan hukuman penjara itu nanti akan menyebabkan Anwar kehilangan kelayakan untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang akan diadakan tidak berapa lama sahaja lagi.
Bagaimanapun dari sudut pandangan politik, keputusan mahkamah melepaskan Anwar dari tuduhan liwat 2 akan memberikan lebih banyak keuntungan politik berbanding Anwar didapati bersalah dan dihukum penjara lebih-lebih lagi di saat pilihan raya semakin hampir.
Keputusan memenjarakan Anwar sekali lagi hanya akan menambahkan satu lagi momentum penentangan terhadap Barisan Nasional (BN).
Apakah faktor yang menyebabkan keputusan memenjarakan Anwar akan memberi kesan lebih buruk terhadap prestasi BN berbanding membebaskan Anwar?
Pertama, memenjarakan Anwar sekali lagi hanya akan mengesahkan persepsi umum termasuk pengundi atas pagar bahawa mahkamah dipergunakan untuk kepentingan politik BN atau sekurang-kurangnya persepsi yang sama akan bertambah.
Dalam konteks ini, persepsi penyokong Pakatan tidaklah penting bagi mereka kerana pendirian kelompok ini jelas menyokong pembangkang hampir tidak boleh diubah lagi.
Bagaimanapun, persepsi pengundi atas pagar yang dianggap sebagai kelompok penentu kemenangan dalam pilihan raya adalah penting.

Kecacatan fakta kes
Seperti dalam kes liwat 1, kes liwat 2 juga terdapat banyak kecacatan fakta kes yang mudah difahami oleh masyarakat terbanyak meskipun bagi seseorang yang bukanlah pengamal undang-undang.
Kedua, memenjarakan Anwar sekali lagi hanya akan menjadikan gelombang tsunami yang tidak pernah reda semenjak 2008 semakin bergelora dan ditambah pula menyebabkan kemunculan semula semangat gelombang reformasi 1998.
Ketiga, membebaskan Anwar dari tuduhan liwat 2 akan memberi peluang BN menafikan mahkamah tidaklah dikongkong oleh kuasa politik seperti mana ‘fitnah’ pembangkang dan pada masa yang sama Anwar telah dilondehkan sepanjang perbicaraan berlangsung.
Sepanjang perbicaraan liwat 2 berlangsung, media-media kawalan kerajaan banyak melaporkan isu yang mengaibkan Anwar dalam kes ini dan mampu menghakis kepercayaan sesetengah golongan masyarakat terhadap ketua pembangkang itu.
Keputusan mahkamah membebaskan Anwar atas alasan kejadian liwat itu berlaku atas dasar kerelaan lebih memanfaatkan BN.
Keputusan seumpama itu hanya akan mengesahkan Anwar memang seorang biseksual dan menjadi bahan kempen utama BN ketika menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.Photobucket

Rosmah, Dr M Should Stay Out Of Politics

on


SHAH ALAM: Prime Minister Najib Tun Razak’s wife, Rosmah Mansor and former prime minister Dr Mahathir Mohamad should not meddle in politics, said Kita chief Zaid Ibrahim.
“Mahathir, now that he has retired, should stay out of politics. Once your time is over, it is over,” Zaid said in response to a question at a forum entitled “13th General Election: Whose Vote Decides?” organised by Malay daily Sinar Harian yesterday.
A polling agent raised the question of Rosmah’s influence on her husband and if it may contribute to BN faring badly in the upcoming general election.
The other speakers were Deputy Higher Education Minister and Umno supreme council member Saifuddin Abdullah, Penang Chief Minister and DAP secretary-general Lim Guan Eng, Lembah Pantai MP and PKR vice-president Nurul Izzah Anwar and Universiti Malaya media studies senior lecturer Abu Hassan Hasbullah.
Saifuddin came to the government’s defence and dismissed the notion of Rosmah’s influence on her husband and in the politics of the day.
He cited the amendments to the Universities and University Colleges Act, the government’s transformation programmes and the repeal of the ISA as examples of how Najib acted independently without anyone’s influence.
Rosmah has been in the news for her alleged exhorbitant and extravagant spending since Najib came into power in April 2009.
Abu Hassan weighed in by calling voters to reject individuals who misuse public funds.
“Irrespective of whether they are wives or children of ministers, if they misuse public funds, they must be rejected,” he said.
The panellists, however, had different opinions on which group would be an influential force to decide on the fate of the next government.
New reality voters
Zaid said that the Malay votes would be a crucial factor. “They will determine the outcome as they are the biggest group.
“The Malays would only be able to be a strong voter bloc if they were willing to reject the corrupt culture perpertrated by Umno whom he referred to as the ‘biggest Malay party’.”
Abu Hassan named three groups who he said will play a crucial role in the outcome of the next general election.
“The 21 to 40 age group who make up 68 percent of the voters (three percent of this group have already made up their minds); the Chinese community who make up 45 percent of the voters in some places; and lastly, the women bloc who have 48 to 57 percent influence in generally all the constituencies,” said Abu Hassan.
Lim’s witty reply was: “Phantom voters would decide. And if reform efforts fail, then we would have a phantom government.”
On a serious note, he acknowledged that Sabah and Sarawak voters were a formidable bloc.
“They can determine the fate of at least 112 parliamentary seats,” Lim said, adding that he hoped Pakatan Rakyat would form the next federal government with a simple majority.
Currently, Pakatan has 77 seats in Parliament after five MPs turned BN-friendly independents.
Saifuddin, however, picked the new reality voters as the group that would be the deciding factor.
“It is definitely not BN or Pakatan supporters but the new reality voters,” he said.
He described the new reality voter group as those who are connected on social networking sites via informal groupings and are for participatory democratic transformation.
Nurul said that Umno-BN would be the deciding factor based on the ruling coalition’s willingness to implement electoral reforms.sumber
Photobucket

Salahudin Ayub Vs Ibrahim Ali Parlimen Pasir Mas...?

on


PAS dilaporkan akan mengketengahkan naib presidennya Salahuddin Ayub di kerusi parlimen Pasir Mas dalam usaha  menumbangkan presiden kumpulan pendesak Melayu, PERKASA, Datuk Ibrahim Ali.

Menurut akhbar harian Cina, Sin Chew Daily yang memetik sumber, jawatankuasa perhubungan PAS Kelantan telah melengkapkan senarai awal calon-calon parti itu yang akan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.
Ia menyatakan bahawa Salahuddin, yang kini ahli parlimen Kubang Kerian akan diletakkan di Pasir Mas.

Laporan itu juga menyebut senarai calon berkenaan telah dikemukakan kepada Majlis Syura PAS untuk dimuktamadkan.

Pada pilihan raya umum lalu, Ibrahim bertanding atas tiket PAS dan mengalahkan calon Umno. Beliau bagaimanapun berpaling tadah dan menjadi Bebas dan menubuhkan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA yang condong menyokong BN, khususnya Umno.

Jika PAS bertanding di Pasir Mas, besar kemungkinan, pilihan raya umum kali ini akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru dengan Umno juga akan menyertainya.MK
Photobucket

Pemimpin Kontroversi UMNO Diminta Berundur

onAkhbar Utusan Malaysia milik Umno, hari ini meminta pemimpin kontroversi dan sudah menjadi satu bebanan atau liabiliti supaya berundur secara sukarela dan tidak menunggu hingga diarahkan oleh presiden parti Datuk Seri Najib Abdul Razak.

“Kepada para pemimpin yang merasakan dirinya terlalu kontroversi dan sudah menjadi satu bebanan atau liabiliti – sama ada – terbukti bersalah atau tidak, silalah berundur, juga secara sukarela.
NONE“Kita orang Melayu, berpegang kepada adat sopan dan tatasusila Melayu yang amat tinggi nilainya,” tulis pengarang kanan akhbar itu, Datuk Zaini Hassan (kiri) dalam kolum ‘Cuit’.

“Sebagai pemimpin yang bernaung di bawah seorang presiden parti, hormatilah dan percayalah beliau. Janganlah buat lagi kenyataan dalam akhbar; ‘saya serahkan nasib kepada PM’.

“Keputusan di tangan tuan-tuan YB sekalian. Buatlah sendiri keputusan. Jangan letak tekanan itu kepada Presiden,” katanya.

Meskipun Zaini tidak menamakan sebarang pemimpin, mesejnya dilihat menjadikan Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, sebagai sasaran. Ini kerana Shahrizat terbabit dengan kontroversi yang menyelubungi projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) yang dikaitkan dengan syarikat milik suaminya.
NONEPada perhimpunan agung Umno dua minggu lalu, Shahrizat yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata beliau akan menyerahkan soal pencalonannya di tangan presiden parti dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Dalam ruangannya itu yang bertajuk ‘PRU13: Menanti siapakah YB-YB sukarela mahu berundur...’, Zaini melahirkan kekecewaannya kerana tidak ada wakil rakyat Umno yang mahu memberi laluan kepada muka-muka baru pada pilihan raya umum akan datang.

“Sehingga kini tiada mana-mana YB yang sanggup menyahut seruan presiden mereka supaya berundur diri secara sukarela bagi memudahkan beliau membuat keputusan.
NONE“Masing-masing mengambil langkah tunggu dan lihat. Masing-masing merasa bimbang yang teramat sangat kedudukan mereka yang sudah berakar umbi itu akan terlucut atau tumbang dilanda taufan,” tulisnya.
Najib pada hari akhir perhimpunan itu berkata, sebagai orang Umno mereka perlu bersedia melakukan apa sahaja demi kepentingan parti termasuk berundur apabila tiba masanya.MK
Photobucket

Pemimpin Kontroversi UMNO Diminta Berundur

onAkhbar Utusan Malaysia milik Umno, hari ini meminta pemimpin kontroversi dan sudah menjadi satu bebanan atau liabiliti supaya berundur secara sukarela dan tidak menunggu hingga diarahkan oleh presiden parti Datuk Seri Najib Abdul Razak.

“Kepada para pemimpin yang merasakan dirinya terlalu kontroversi dan sudah menjadi satu bebanan atau liabiliti – sama ada – terbukti bersalah atau tidak, silalah berundur, juga secara sukarela.
NONE“Kita orang Melayu, berpegang kepada adat sopan dan tatasusila Melayu yang amat tinggi nilainya,” tulis pengarang kanan akhbar itu, Datuk Zaini Hassan (kiri) dalam kolum ‘Cuit’.

“Sebagai pemimpin yang bernaung di bawah seorang presiden parti, hormatilah dan percayalah beliau. Janganlah buat lagi kenyataan dalam akhbar; ‘saya serahkan nasib kepada PM’.

“Keputusan di tangan tuan-tuan YB sekalian. Buatlah sendiri keputusan. Jangan letak tekanan itu kepada Presiden,” katanya.

Meskipun Zaini tidak menamakan sebarang pemimpin, mesejnya dilihat menjadikan Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, sebagai sasaran. Ini kerana Shahrizat terbabit dengan kontroversi yang menyelubungi projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) yang dikaitkan dengan syarikat milik suaminya.
NONEPada perhimpunan agung Umno dua minggu lalu, Shahrizat yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata beliau akan menyerahkan soal pencalonannya di tangan presiden parti dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Dalam ruangannya itu yang bertajuk ‘PRU13: Menanti siapakah YB-YB sukarela mahu berundur...’, Zaini melahirkan kekecewaannya kerana tidak ada wakil rakyat Umno yang mahu memberi laluan kepada muka-muka baru pada pilihan raya umum akan datang.

“Sehingga kini tiada mana-mana YB yang sanggup menyahut seruan presiden mereka supaya berundur diri secara sukarela bagi memudahkan beliau membuat keputusan.
NONE“Masing-masing mengambil langkah tunggu dan lihat. Masing-masing merasa bimbang yang teramat sangat kedudukan mereka yang sudah berakar umbi itu akan terlucut atau tumbang dilanda taufan,” tulisnya.
Najib pada hari akhir perhimpunan itu berkata, sebagai orang Umno mereka perlu bersedia melakukan apa sahaja demi kepentingan parti termasuk berundur apabila tiba masanya.MK
Photobucket

Saya Calon Boleh Menang, Kata Shahidan Kassim

on


Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim berkata beliau adalah seorang “winnable candidate” iaitu calon boleh menang untuk Umno dan Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang.
Bekas Menteri Besar Perlis itu yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Perlis kawasan Tambun Tulang berkata keyakinannya itu berdasarkan pandangan rakyat terutama di kawasan yang diwakilinya.
“Semua rakyat tahu. Kalau tidak ada hal saya tak akan keluar dari Perlis. Saya akan duduk dari pagi sampai ke malam di kawasan saya sahaja…jumpa rakyat dan sebagainya. Kalau macam itu bukan ‘winnable candidate’, apa makna sebenarnya?” katanya kepada Bernama di sini.
Ditanya sama ada beliau bersedia untuk bertanding semula pada pilihan raya umum datang, Shahidan yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno dan Ketua Umno Bahagian Arau, itu terserah kepada pucuk pimpinan untuk menentukannya.
Dalam laman Facebook beliau, Shahidan turut mengulas mengenai calon boleh menang bagi semua kawasan di Perlis, dengan memberi penilaian iaitu baik, sederhana baik, buruk, terburuk kepada mereka.
“Ada sesetengah pihak mempersoalkan kenapa saya buat macam itu.
“Masalahnya rakyat dah bercakap (menilai) macam itu. Bukan kita yang buat penilaian tetapi rakyat yang membuat penilaian. Jadi saya bagi pandangan rakyat apa yang berlaku. Kita bercakap (mengenai winnable candidate) tapi tak ada ciri yang jelas,” katanya.

Masalah rakyat
Shahidan berkata bahawa dalam menyelesaikan masalah rakyat, seorang calon boleh menang tidak akan memberi alasan tidak ada peruntukan dan sebagainya, sebaliknya perlu berikhtiar dan berusaha termasuk mengeluarkan perbelanjaan sendiri.
“Rakyat tak faham (soal peruntukan) itu. Kalau calon boleh menang, dia perlu berkorban. Tetapi pada masa yang sama hakikatnya ialah bukan semua masalah boleh diselesaikan serta merta oleh kerajaan,” katanya.
Mengenai senario politik semasa, beliau berkata negara tidak akan kekal aman sekiranya kemenangan berpihak kepada minoriti yang mahu menguasai majoriti.
Katanya penduduk Malaysia merangkumi 67 peratus kaum Melayu dan Bumiputera, 22 peratus Cina dan lapan peratus India, jadi kemenangan wakil rakyat mesti mewakili nisbah mengikut kaum untuk keharmonian negara.
PAS tak akan jadi pemerintah sebab dia minoriti. Kalau nak jadi pemerintah pun DAP. Tapi kalau dia jadi pemerintah pun, bolehkah dia mewakili rakyat secara keseluruhan?” kata Shahidan.
Menyentuh politik di Perlis, beliau berkata Umno dan Barisan Nasional boleh mengekalkan negeri itu pada pilihan raya umum akan datang dengan syarat parti dapat memperkukuhkan perpaduan anggota dan mempunyai jentera pilihan raya yang berkesan.
“Kita boleh menang dengan cemerlang dan boleh kalah dengan teruk. Isu dalaman kena diperbetulkan. Begitu juga dengan orang yang menyokong MCA. Tapi di peringkat akar umbi, jentera sudah bergerak di seluruh negeri,” katanya.
Shahidan berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri telah menunjukkan jalan terbaik dan memberi contoh kepada kepimpinan peringkat bawahan supaya bermula sekarang bagi memenangi hati rakyat.
“Siapa yang tak mahu ikut perubahan dia mesti diubah,” katanya.
– BernamaPhotobucket

54 Kerusi Parlimen BN Di Felda Tergugat...?

onKUALA LUMPUR, 14 Dis: Peneroka Felda di seluruh negara memberi amaran akan melakukan "transformasi politik" pada pilihan raya umum ke-13 yang akan memberi kesan buruk kepada Umno BN.

Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan, Mazlan Aliman berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mesti menarik balik cadangan menyenaraikan Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd (FGVH) ke dalam Bursa Malaysia (BSKL) jika benar-benar mahu membela kepentingan warga Felda.

Justeru Mazlan berkata, pihaknya sedang menunggu jawapan positif daripada pejabat Perdana Menteri mengenai surat permohonan untuk bertemu Najib pada 20 Disember ini.

Pertemuan itu bagi menuntut Najib memecat Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda yang didakwa menyebabkan "huru-hura" dalam pengurusan Felda dan mengekalkan kedudukan Datuk Dzulkifli Abd Wahab sebagai Pengarah Besar Felda.


Tuntutan agar Isa dipecat juga kerana beliau dilihat sangat bersungguh-sungguh mahu FGVH disenaraikan ke BSKL, diyakini untuk mengaut keuntungan bagi kroninya dalam pada aset peneroka akan tergadai.

Sementara itu, arahan bercuti terhadap Dzulkifli, kata Mazlan merupakan cara untuk menyingkirkan beliau kerana dianggap sebagai penghalang usaha Isa untuk penyenaraian FGVH.

"Kami bersedia berdepan dengan golongan pengkhianat ini. Mereka adalah penjajah moden yang mahu merampas hak rakyat.

"Perdana Menteri mesti ada pendirian tegas dan meraikan warga Felda yang selama ini sabgai setia kepada kerajaan Umno BN. Jika tidak, pengundi Felda di 54 kerusi Parlimen dan 92 Dun bersedia membuat "transformasi politik" yang bakal menggegarkan keputusan pilihan raya ke-13 nanti," kata beliau selepas menyerahkan memorandum menyokong Dzulkifli di Ibu Pejabat Felda, Jalan Gurney, dekat sini, semalam.

Mazlan menegaskan, apa yang dibimbangi peneroka ketika ini adalah mengenai masa depan Felda yang semakin malap apabila FGVH disenaraikan di BSKL kerana 360,067 hektar tanah milik mereka akan dicagarkan kepada FGVH selama 99 tahun.

"Bukan itu sahaja, proses penyenaraian FGVH akan melibatkan Felda menjual kesemua sahamnya dalam FGVH. Sebab itulah Datuk Dzul menentang usaha penyenaraian ini dan peneroak tetap setia di belakang beliau," kata Mazlan.

Tambah memburukkan keadaan, tanah-tanah kosong di Felda yang selama ini dimanfaatkan untuk tanaman kontan, industri kecil, perumahan generasi kedua Felda dan projek hiliran akan menjadi milik FGVH.

Tanah yang dipohon pada masa hadapan juga menjadi hak FGVH bersimbolkan Felda manakala FGVH akan berkuasa penuh dengan istilah "diberi kenikmatan aman sentosa".

"FGVH mendapat hak kawalan mutlak ke atas tanaman, tumbuh-tumbuhan dan sebagainya yang sedia ada dan pada masa depan termasuk mengenai jenis kontrak jual beli hasil dan harga.

"FGVH juga akan mengendalikan aktiviti menanam semula dan menerima segala insentif daripada kerajaan serta menyelenggara dan membina infrastruktur yang diperlukan. FGVH bakal menelan Felda," tegas Mazlan yang disertai 50 wakil peneroka daripada beberapa Felda yang hadir memberikan sokongan.


Photobucket

Tanda Awal Penyakit Kronik

on


HARI ini pemeriksaan kesihatan ataupun saringan kesihatan sangat penting bagi setiap individu agar sentiasa peka terhadap perkembangan tubuh badan sendiri dan tidak mengambil mudah mengenai isu kesihatan.

Tambahan pula pelbagai penyakit mudah menyerang mereka yang tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat.

Begitu juga dengan sindrom metabolik. Ia dipercayai berpunca daripada berat badan yang berlebihan (obesiti), ukur lilit perut yang berlebihan (buncit), hipertensi, paras kolesterol yang tinggi (hiperkolesterolemia) dan peningkatan paras glukos dalam darah (diabetes atau prediabetes).

Kesemua penyakit yang disenaraikan di atas adalah kombinasi masalah perubatan yang menjurus kepada sindrom metabolik dan ia secara tidak langsung merupakan ancaman kesihatan yang membimbangkan.

Menurut Pakar Perubatan dan Endokrin, Hospital Pusrawi, Dr. Shaharuddin Che Kadir, lazimnya pesakit tidak menyedari diri mereka menghidap sindrom metabolik.

Ini kerana, katanya, sindrom ini tidak mempunyai tanda-tanda khusus melainkan dengan kehadiran pelbagai penyakit kronik yang dihidapi oleh penghidap yang menyebabkan kepada kewujudan sindrom tersebut.

"Sekiranya seseorang individu tersebut mempunyai tiga daripada lima komponen penyakit yang dinyatakan, mereka ini akan dilabelkan sebagai penghidap sindrom metabolik.

"Selalunya, sama ada seseorang itu mempunyai sindrom metabolik atau tidak, beberapa persoalan perlu ditanya kepada diri sendiri," katanya ketika ditemui sempena Minggu Kesihatan, di hospital berkenaan baru-baru ini.

Tambah beliau lagi, seseorang cenderung menghidap sindrom metabolik jika mempunyai ukur lilit pinggang melebihi 80 sentimeter (sm) bagi perempuan dan 90 sm bagi lelaki.

Kebiasaannya penghidap sindrom ini mempunyai gaya hidup yang tidak sihat akibat kurang atau tiada masa melakukan senaman.

Faktor lain yang menyumbang kepada sindrom tersebut adalah peningkatan umur, berat badan berlebihan, sejarah keluarga, perokok, pemakanan yang tidak sihat serta cara hidup yang tidak sihat.

Mengulas lanjut mengenai sindrom ini, menurut Dr. Shaharuddin, kajian kesihatan yang dilakukan pada tahun 2006 mendapati dua daripada lima orang dewasa ataupun 43 peratus rakyat Malaysia mempunyai masalah berat badan berlebihan.

Bagi kategori remaja yang berumur antara 12 hingga 18 tahun pula, sebanyak 38 peratus mempunyai masalah berat badan berlebihan.

Ulas beliau lagi, semua individu yang mempunyai masalah sindrom metabolik memerlukan motivasi bagi mengubah gaya hidup yang lebih sihat.

Beliau turut menasihatkan individu yang mempunyai sejarah keluarga seperti masalah jantung, hipertensi dan diabetes supaya segera mendapatkan rawatan kerana mereka berisiko tinggi untuk mewarisi sindrom tersebut.

"Jika ada individu yang menghidap sindrom ini, segeralah jalani pemeriksaan doktor dan sentiasa awasi kesihatan secara berterusan.

"Bagaimanapun, sindrom metabolik ini tidak semestinya dihidapi oleh mereka yang obes dan ada kebarangkalian mereka yang bertubuh kurus turut menghidap sindrom ini," tambahnya lagi.

Justeru, katanya, bagi mengelak masalah lebih parah, pesakit digalakkan mengambil makanan yang sihat dan tingkatkan aktiviti fizikal mereka


Photobucket

PAKATAN RAKYAT..... Sila Ambil Perhatian

on


Selama ini gua selalu terbaca ayat "Dimana ada BeEnd di situ Rakyat Merempat".... sekarang ini ayat tu dah boleh di guna pakai sebagai "Dimana ada PR, disitu pun ada jugak Rakyat Merempat"... amacam best tak... hahahaha.... - kisahnya di sini.

Itulah hakikatnya bilamana gua pernah katakan bahawa politik itu kotor, politik itu hanyalah persepsi. So tak payah laaa... nak agung2kan pemimpin2 politik nih... tak kiralah samada Ulamak kaaaa... Ustaz kaaaa... Ustazah kaaa... atau apa haramjadah sekalipun title diorang....

Bila tiba masanya untuk Pilihanraya... maka tersenyum simpul bahalol-bahalol nih berkempen tanpa ada rasa bersalah dan kemaluan kerana muka masing2 dah di make-up dengan kulit babi 15 inci.... merayu undi, meraih simpati... pong pang pong pang berceramah... nak bela nasib rakyat itu ini.... bla.. bla...bla....

Bila dah menang... dapat jawatan idaman... maka hasilnya seperti gambar di atas tulah..., gua rasa dalam poket gua nih berlambak2 kisah pasal kerajaan negeri kedah... kalau gua petik jer... pasti melompat puak2 umporno bersorak kegirangan... dan puak2 PR pun akan melompat jugak... tapi melompat2 mengutuk gua berpaling tadah... hahahaha... biasak laaa... mana ada manusia yang boleh terima kenyataan beb... 

Tapi seperti gua katakan dalam blog cekai gua sebelum ini.... matlamat utama gua adalah "Perubahan Kerajaan Pusat" pasal dah lama sangat beEnd memerintah jadi ianya sudah jatuh kepada "Mudharat Besar" pada gua untuk membantu PR merubah pentadbiran Kerajaan.

Selepas ini jika dalam PRU-13 Kerajaan Negeri Kedah runtuh sekalipun.... sendiri mau ingat laaaa.... ianya adalah daripada kesilapan sendiri.... dan puak2 umporno/beEnd pandai mengambil peluang.... so tak perlu menuding jari pada sesiapa.... hahahaha....

Ini namanya Taib Azamudin (Ahli Parlimen Baling - PAS)
Dia terlalu busy untuk memantau Parlimennya kerana kerap berulang-alik Kedah-KL
atas urusan Persidangan Parlimen... hahahaha...


Ini pulak namanya Johari Abdullah (Adun Kupang N31 - PAS)
Yang ini taktau lah apa yang di busykannya... hahahaha...
membesarkan teloq mungkin....!!!! 

Ini pulak Md. Zuki Yusof )Adun Kupang N32 - PAS)
Ini pun sama2 membesaqkan teloq dan ntah apa2 jelah...

Yang ini Azmi Che Hussein (Adun Bayu N30 - BN)
Yang ini pulak... woooiiii... hang tak gheti2 lagi ka nak ambik kesempatan...
pi la mintak peruntukkan kat parti hang tolong orang2 miskin di Baling...
takan hang pun 2x5 dengan puak2 kat atas tuuuu... membesaqkan telok jugak...

Lepas ini pasti ada kutu berahak mengatakan gua termakan dakyah akhbar pencacai.... hahahaha... mampuih pi la kat hangpa nak kata apa pun...., gua punya pelesit di Baling bagitau kisah sekeluarga tu adalah benar... dan pelesit gua tu ahli PAS.... ahli PAS tak boleh bercakap bohong... berdosa tau.... kah...kah...kah....

Kalau Kerajaan Negeri Kelantan boleh buatkan rumah untuk Apek (Keeper Malaysia)... hahahaa.... gua rasa Kerajaan Negeri Kedah boleh buat sebuah pondok yang lebih baik sikit dari budak apek tuuuu.... hahaha... maklumlah peruntukkan dari Federal Government tak masyukkkk... hasil cukai negeri hanyalah pergi tapi tak kembali... gua faham bab tuuuu.... muakakaaaaaa....

Cumanya.... hasil untung balak kan berlebihan... jika dibandingkan dengan zaman beEnd dulu.... takan masih nak pong pang pong pang..... cakap jer lebih tapi nasib rakyat sendiri pun tak terbela... sedih la bro...
Walau bagaimanapun masih ramai lagi rakyat Malaysia yang tak terbela oleh ahli2 politik nih.... contohnya seperti di sini.


sumber

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List