SPRlah yang mengundangkan hura hara kalau terus mendiamkan diri - Datuk Dr Haron Din

on May 23, 2013


KOTA BHARU: “Mengapa hendak dikait dengan Arab spring, sedangkan kita ada cara kita sendiri ala Malaysia. Kita boleh nyatakan pandangan kita. Demokrasi yang pincang dan SPR sepatutnya menjawab segala keraguan.

“SPRlah yang mengundangkan hura hara kalau terus mendiamkan diri. SPR bertanggungjawab memberi penjelasan segera bagi memuaskan hati rakyat bagi menutup ruang untuk diadakan protes jalanan,” kata Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din petang tadi.

Ketika ditemui selepas menziarahi Ketua Dewan Ulamak PAS Kelantan, Datuk Mohamed Daud yang diserang strok kali kedua sejak lebih seminggu lalu, katanya mengapa tiada penjelasan sehingga hari ini dakwat yang didakwa kekal tetapi tidak kekal.

Katanya, beliau telah membuat laporan polis bagi membolehkan pasukan keselamatan itu menyiasat kerana disyaki ada sesuatu unsur penipuan yang berlaku.

Menurutnya, polis mempunyai kapasiti menyiasat siapa yang menipu siapa dalam kes tersebut.

“Pembekal membekalkan dakwat tidak kekal sedangkan dinama dakwat kekal. Ertinya pembekal menipu SPR. Kalau SPR memesan dakwat tidak kekal tetapi menamakan sebagai dakwat kekal, maka SPR menipu kerajaan dan menipu pengundi.

“Kalau kerajaan berpakat dengan SPR memesan dakwat yang tidak kekal tetapi mendakwa sebagai dakwat kekal, maka SPR bersekongkol dengan kerajaan menipu rakyat,” katanya.

Oleh itu katanya, beliau menyokong mana-mana perrhimpunan aman yang tidak mengundang kepada malapetaka. Lagi pun kekacauan yang berlaku sebenarnya berpunca daripada provokasi.

“Saya berharap pihak yang menganjurkan perhimpunan aman perlu menjaga keamanan.

“Saya juga telah membuat komen secara peribadi menerima keputusan pilihan raya dengan protes kerana ada kelemahan yang nyata berlaku. Dan ia hendaklah diperbaiki dan perlu diberi penjelasan segera oleh SPR,” katanya.
Photobucket

Apa yang tak kena dengan PKR?

on
Mahu tidak mahu PKR harus mengakui bahawa parti itu telah mencatat rekod buruk dalam pilihan raya umum (PRU) lalu berbanding PAS dan DAP sebagai rakan di dalam Pakatan Rakyat. 

Meskipun bertanding paling banyak kerusi di peringkat Parlimen iaitu 99 kerusi, tapi PKR hanya menang 30 kerusi Parlimen. Kalah hampir 70 kerusi yang lain.

Kini PKR bukan lagi parti yang menguasai kerusi dalam barisan pembangkang di Dewan Rakyat. Ia perlu melukut di tepi gantang dan mendapat belas ihsan khususnya DAP yang memenangi 38 kerusi Parlimen.

PAS meskipun hanya mempunyai 21 kerusi Parlimen di dalam Dewan Rakyat, tetapi PAS menguasai jumlah kerusi yang besar di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dengan jumlah keseluruhan 85 kerusi DUN. 

Begitu juga DAP yang mempunyai 95 kerusi DUN di seluruh negara. PKR pula jauh ketinggalan iaitu dengan hanya mempunyai 49 kerusi DUN.

Agak menghairankan apabila Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dianggap sebagai "pimpinan utama" Pakatan sebenarnya terpaksa bergantung kekuatannya kepada PAS, bahkan kepada DAP.

Partinya sendiri menjadi parti yang lemah dalam gabungan Pakatan.

Apabila keputusan PRU mendapati BN berjaya mendapat mandat untuk menubuhkan kerajaan, Anwar segera membuat sidang media di sebuah hotel ternama di Kuala Lumpur. 

Apa yang berlaku malam itu, Anwar menayangkan sebuah video kononnya seorang pengundi hantu ditangkap. 

Video berkenaan bukanlah unik dan hanya diambil daripada sebuah Facebook yang mana sudah ramai orang mengetahui keadaan itu lebih awal, termasuklah para media.

Dalam keadaan yang kelihatan tergesa-gesa, Anwar bersama beberapa orangnya pun mengumumkan untuk mengadakan perhimpunan yang dinamakan "Blackout 505".

Dia perlu membuat perhimpunan itu segera dan secara bersiri untuk menutup kelemahannya yang gagal dalam misi menawan Putrajaya. 

Anwar pun meletakkan seluruh kesalahan dan cuba untuk mengambing-hitamkan Suruhajaya Pilihan Raya (SPR).

Langkah untuk mengadakan siri perhimpunan "Blackout 505" itu tidak pula mendapat sokongan penuh daripada rakan-rakan pimpinan tertinggi PAS dan DAP. 

Ramai yang mula menyedari bahawa siri perhimpunan itu hanya untuk menutup kelemahan Anwar dan Pakatan secara umumnya di mata rakyat jelata.

Ketika menyertai pilihan raya, Pakatan dan PKR khususnya dilihat terlalu yakin atau over confident

Di mana-mana sahaja, Anwar menyanyikan lagu: "Tanya sama Najib, apa sebab goyang?"

Ini bertujuan mengejek BN yang didakwa akan kehilangan Sabah. Di saat-saat genting itulah, kesepakatan Pakatan rupa-rupanya rapuh apabila banyak tempat berlaku pula pertembungan sesama sendiri.

Hal berkenaan sedikit sebanyak digunakan BN sebagai bahan kempen demi menjejaskan peluang Pakatan di mata para pengundi seluruh negara. 

Mungkin kerana terlalu yakin dan gemar menyanyi lagu mengejek di ceramah-ceramah, maka Anwar terlupa untuk mengikat kesepakatan yang kuat di kalangan parti-parti dalam Pakatan sendiri.

Kata-kata manis Anwar dan Timbalan Presiden, Azmin Ali yang kononnya pembahagian kerusi sesama Pakatan "sudah selesai" hanya kata-kata politik sahaja.

Begitu juga di mana sepanjang lebih setahun Anwar aktif berkempen ke seluruh negara sebelum pilihan raya, Presiden PAS, Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang dilihat asyik goyang kaki dan tidak banyak membantu Anwar dan Pakatan. 

DAP dan PAS hanya menunggu untuk menuai hasil daripada apa yang disemai oleh Anwar dan PKR.

Di kalangan pemimpin PKR dan aktivisnya, sikap DAP dan PAS yang suka memanipulasi mood rakyat yang diciptakan Anwar itu sudah lama terasa. 

Bahkan pembahagian kerusi di peringkat DUN yang cuba dibolot PAS dan DAP di "kawasan pengundi Cina" juga menjadi rungutan ramai pemimpin PKR peringkat bawah yang tak dipedulikan pimpinan tertinggi PKR. 

Akibat terlalu yakin, mungkin dirasakan kalau diletakkan calon "selipar Jepun" sekalipun maka PKR boleh menang.

Di ketika PAS dan DAP cuba menangguk di air keruh dan memanipulasi keadaan, Anwar pula bukan terfokus untuk memperkukuh partinya sendiri. 

Sejak pemilihan tiga tahun lalu, beliau nampaknya dalam diam-diam lebih berminat untuk menyiapkan sarana untuk anak perempuannya, Nurul Izzah Anwar agar lebih kukuh dalam PKR. 

Semua muka-muka baru yang dilantik adalah orang-orang yang boleh tunduk dan bekerjasama dengan Nurul Izzah.

Nama seperti Ketua Biro Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad sehingga naib presiden paling muda, N Surendran adalah orang-orang Nurul Izzah. Itu belum termasuk Rafizi Ramli dan ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Cheng yang dilihat dapat "diikat" untuk berada bawah kem Nurul Izzah. 

Semua mereka ini kini memegang jawatan penting di peringkat pusat. Begitu juga anak saudara Anwar sendiri, Chegubard yang akhirnya dapat menjadi calon di DUN Sungai Acheh di Pulau Pinang dengan lari daripada kerusi asalnya di Rembau, Negeri Sembilan. 

Tanpa pertandingan tiga penjuru di DUN Sungai Acheh sekalipun, Chegubard tetap kalah.

Mengatur buah politik secara senyap-senyap yang dilakukan ini sangat buruk kepada PKR sebagai sebuah "parti masa depan" seperti yang selalu dilaungkan Anwar. 

PKR seharusnya tak meniru parti-parti lain seperti Umno, MCA bahkan DAP yang sudah terikat dengan amalan nepotisme. Nampaknya hampir semua parti politik di Malaysia kini dilanda penyakit politik anak-beranak.

Parti politik bukan milik individu. Umno bukan milik keluarga Najib Razak, Mahathir Mohamad mahupun Abdullah Badawi. 

Begitu juga PAS bukan 'syarikat' milik Nik Abdul Aziz Nik Mat mahupun Hadi. DAP pula bukan milik keluarga Kit Siang atau Karpal Singh. Begitu jugalah PKR bukan milik keluarga Anwar.

Kesempatan dan sumber dana yang diperoleh oleh PKR yang mengemudi kerajaan Selangor selama lima tahun lalu gagal digunakan sepenuhnya untuk membantu negeri-negeri lain dalam usaha untuk menawan Putrajaya.

Ramai orang tahu Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan setiausaha politiknya, Faekah Husin dilihat mempunyai hubungan rapat dengan presiden PKR. 

Tahun lalu Khalid menyediakan dana jutaan ringgit yang diberi nama "Geran Selangorku" yang mana dipengerusikan oleh Dr Wan Azizah Wan Ismail sendiri.

Sejak itu juga Anwar sudah tak mengungkit-ungkit lagi elaun seringgit yang diberikan kepadanya sebagai penasihat ekonomi kerajaan Selangor.

Apabila fokus kepada rakyat terpesong dan mula ada yang membuat kem anak-beranak di dalam parti, maka Allah juga mempunyai rancangannya sendiri. Siapakah yang sebenarnya perlu dipersalahkan apabila Pakatan gagal ke Putrajaya? 

Keputusan pilihan raya umum lalu tentu ada hikmah yang tersembunyi dan memikirkan apa yang tidak kena dengan barisan pimpinan tertinggi PKR yang ada sekarang.oleh :- AZIZUL RAHIM seorang aktivis dan pengamat politik nasional. 

Photobucket

Malaysiakini VS Utusan Malaysia

on

Kami ingatkan ada teguran untuk Utusan Malaysia, tetapi tidak. Seperti biasa Utusan Malaysia terus kebal daripada undang-undang negara. Belum mampu disentuh oleh sesiapa pun.

Tetapi yang cukup bersalah dan tidak beretika adalah portal Malayskini sehingga diberikan satu amaran keras oleh Menteri Kementerian Dalam negeri (KDN) yang baru, Datuk Seri Zahid Hamidi namanya. 

Berita Malaysiakini

“I will monitor every word, every sentence, every paragraph and every news item in Malaysiakini. You don’t play fire with me. You always spin.
Boleh atau tidak buat benda yang sama kepada RTM, TV3, Utusan dan sebagainya? Terima kasih wahai menteri jika suara & tuntutan rakyat Malaysia ini didengar.

Berita Semasa tidak pasti apa sebenarnya yang telah membangkitkan kemarahan Zahid Hamidi. Ini kerana berdasarkan semakan kami terhadap laporan berita yang dikeluarkan sendiri daripada Utusan malaysia dengan laporan berita Malaysiakini :
Utusan Malaysia Online

Laporan Berita Malaysia VS Utusan Malaysia?

 

Sumber berita Malaysiakini versi Inggeris :
New Home Minister Ahmad Zahid Hamidi says the opposition can “migrate elsewhere” if it is not satisfied with the country’s electoral system.
Sumber Berita Malaysiakini versi BM :
Naib presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyeru golongan yang enggan menerima sistem pilihan raya Malaysia agar meninggalkan negara ini dan berhijrah ke negara yang menjalankan pilihan raya mengikut kaedah yang digemari.
Kedua laporan berita Malaysiakini ini dipetik terus daripada laporan akhbar Utusan Malaysia sendiri yang isinya daripada anda sendiri. Jadi apa yang putar belitnya di sini?
 • Bagi kami daripada memberikan amaran keras, menggugut seperti ini, mengapa tidak menggunakan saluran yang betul jika benarlah Malaysiakini telah “spin berita” & membuat fitnah
 • Mengapa tidak menggunakan saluran undang-undang dengan cara saman Malaysiakini?
 • Be professional! Get your lawyer do the work. Statement ugut mengugut sudah tidak relevan pada masa sekarang.
 • Kalaulah mainstream media seperti Utusan, TV3 cukup beretika di mata Zahid Hamidi, mengapa mereka beberapa kali telah tumbang dalam kes saman fitnah terhadap mereka?
 • Besarlah harapan kami sekali lagi, diharapkan Zahid Hamidi jadilah Menteri Malaysia, Menteri Rakyat Malaysia
 • Bukannya Menteri untuk parti politik. Insyaallah.
Dan, alang-alang kami menyentuh realiti media arus perdana di Malaysia, kami masukkan sekali pandangan Menteri Penerangan yang baru, Datuk Seri Shabery Cheek yang mengatakan akses hebahan berita di media ketika ini adalah cukup adil kepada semua termasuklah kepada pembangkang kerana pembangkang lebih dilihat menguasai hebahan berita di Internet. Adil katanya….

Malaysia VS Utusan Malaysia
Kepada Shabery Chik, sebelum bercerita keadilan dan kesamarataan tentang realiti hebahan berita di Malaysia pada ketika ini :
 • Tahu atau tidak pengertian media massa?
 • Setahu kami, media massa dengan Internet bukan terletak di dalam kategori yang sama dnegan
 • Maafkan kami jika kami tersilap, betulkan kami.
Malaysian Insider Shabery Chik

“Opposition already has equal media access” says Shabery

Tepuk dahi kami membacanya.
 • Di Internet itu berapa juta orang tengok?
 • TV, Radio, akhbar berapa kadar pembaca secara keseluruhannya?
 • Makcik, pakcik di kampung dan di pedalaman Malaysia apa sumber beritanya? Kalau tidak ……………………… & ……………………
Besarlah harapan kami, supaya tindakan orang lama seperti Rais Yatim sepanjang beliau menggalas jawatan sebagai Menteri Penerangan tidak diulangi lagi. Buangkan ego, buka buku baru. Tokoh veteran sepertinya kami tidak terkejut andaikata idea dan pandangan yang dikemukakan tidak relevan dengan pemikiran masyarakat hari ini.
Insyaallah jikalau anda (Shabery Cheek) memimpin Kementerian ini dengan matlamat untuk menjadikan negara lebih baik tanpa campuraduk kepentingan parti, kami pasti seluruh rakyat Malaysia akan menyokong aspirasi anda selepas ini. Buktikannya…..
Nasib baik, ada ruang di Internet. Lagipun Internet tidak boleh dikenakan tindakan sekatan sebab ada Cyberjaya MSC itu. Kalau tidak, alamatnya tiadalah syarikat luar yang berminat membuka pejabat di Cyberjaya, lebih baik pergi ke Silicon Valley.

Akhir kata daripada kami (Berita Semasa) untuk diri kami sendiri dan kepada pemimpin-pemimpin negara terutamanya :
Negara ini bukan hak sesiapa pun, tubuh badan kita pun hanya pinjaman Allah yang akan dipersoal di Hari Akhirat, tetapi Allah telah lantik kita sebagai Khalifah di muka bumi ini untuk memakmurkannya, bukan membinasakannya dengan ucapan-ucapan sombong.
Kalangan menteri yang ada sekarang, perlu berani melakukan perubahan dalam diri sendiri dahulu sepetrimana yang cuba ditonjolkan YB Khairy Jamaluddin seja akhir-akhir ini termasuklah bagaimana beliau mengeluarkan pandangan dan halatujunya mengenai kementerian yang dikendalikan beliau ketika ini. Mungkin Khairy Jamaluddin boleh mengajar kalangan menteri yang ada sekarang bagaimana cara menguruskan kepelbagaian pandangan rakyat Malaysia ketika ini. Apa kata Anda Pula?

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List