KEADILAN ada bukti pembelian undi di Segamat – Jui Meng

on May 13, 2013chui-jui-meng


Calon KEADILAN bagi Parlimen Segamat, Datuk Chua Jui Meng mendedahkan, terdapat pembelian undi yang menyebabkan kehadiran pengundi sehingga 85 peratus pada pilihan raya umum 5 Mei lalu.
Menurutnya, daftar pemilih di Segamat mencatatkan 47,115 pengundi, dan kehadiran lebih 85 peratus pada hari mengundi menimbulkan keraguan.
“Pengundi dari kawasan Felda Palong Timur sahaja mencatatkan 90 peratus jumlah pengundi. Ia berlaku ekoran kes pembelian undi,” katanya kepadaKeadilan Daily.
Jelas Naib Presiden KEADILAN itu, separuh daripada jumlah 90 peratus tersebut melibatkan pengundi anak muda iaitu dari saluran 5 dan 6.
“Kita ada bukti berkenaan perkara itu, dan kita tidak menolak kemungkinan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pun terlibat,” katanya yang enggan mendedahkan bentuk bukti tersebut kerana ia masih di bawah siasatan.
“Sememangnya Segamat ada penipuan. Ia perlu disiasat dan setakat ini semua bukti sudah pun kita serahkan kepada Rafizi (Ramli) untuk tindakan selanjutnya,” jelas Jui Meng yang juga Pengerusi KEADILAN Johor.
Parlimen Segamat merupakan antara 27 kawasan yang disenaraipendek untuk siasatan lanjut berhubung isu penipuan pilihan raya.
Rafizi yang mengetuai pasukan Siasat PRU 13 hari ini memaklumkan, 237 laporan diterima berhubung isu itu sepanjang minggu ini.
Photobucket

Pembelian undi besar-besaran dikesan di Pulau Pinang

on
Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin mendedahkan pembelian undi besar-besaran di Pulau Pinang pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu, dipercayai melibatkan peruntukan berjuta ringgit.

Katanya, perancangan cukup rapi dan sistematik itu dilakukan pihak tertentu dengan pemberian voucher kepada pengundi, yang kemudian ditebus dengan wang tunai selepas pilihan raya.

Katanya, sejak Jumaat lalu, pengundi di beberapa kawasan dikesan membawa voucher tersebut untuk mendapat bayaran. Antaranya di DUN Sungai Dua di Bayan Baru, DUN Pulau Betong di Balik Pulau dan DUN Tanjung Bungah.

“Masa PRU, pihak berkenaan telah beri voucher dan beritahu pengundi kalau BN menang, mereka boleh dapat special bonus. Selepas PRU, mereka mula memberi special bonus ini. Pengundi dibayar dengan anggaran RM120 hingga RM200 setiap seorang,” ujarnya kepada keadilan daily.

Menurutnya, Laporan polis dan Suruhanjaya Pilihan Raya telah dibuat bersama bekas Speaker Pulau Pinang, Datuk Halim Hussain Jumaat lalu, namun tiada tindakan diambil.


Malah ketika beliau melawat tempat berkenaan semalam dan kelmarin, pemberian tunaitersebut masih terus berjalan.

“Ini kes yang besar kerana menunjukkan pembelian undi besar-besaran berlaku di Pulau Pinang dan kita tidak nampak ada tindakan.

“Di tempat yang kita kalah, semuanya kalah dengan marjin yang cukup rendah. Maka mungkin pengundi dipengaruhi dengan pemberian special bonus untuk mengundi Barisan Nasional,” ujarnya.

Menurutnya, pihaknya mengesyaki pembelian undi itu dilakukan di banyak tempat, membabitkan puluhan ribu pengundi dan peruntukan jutaan ringgit.

“Siapa yang mempunyai kekuatan organisasi yang begitu besar untuk mengagihkan wang berkenaan dan kenapa pihak berkuasa tidak ambil tindakan?” Soalnya.

Menurutnya, pagi tadi, enam calon DUN dan seorang calon parlimen dari Pakatan Rakyat, membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pulau Pinang.


Mereka ialah Datuk Abdul Halim Hussain (Dun Teluk Bahang), Mohd Tuah Ismail (DUN Pulau Betong) Muhammad Bakhtiar Wan Chik (Parlimen Balik Pulau) Roshidi Hussein (DUN Penaga), Norhayati Jaafar (DUN Teluk Air Tawar) dan Ahmad Zaki Yuddin Abd Rahman (DUN Pinang Tunggal).

Laporan itu dibuat di bawah Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 kerana memberi wang sogokan atau rasuah sama ada sebelum, semasa dan selepas pilihan raya. ~ KDhttp://shalehudin.blogspot.com


Photobucket

PAKATAN AKAN FAILKAN PETISYEN DI 20 HINGGA 30 KERUSI PARLIMEN

onRafizi

237 laporan penipuan Pilihan Raya Umum ke-13 diterima pasukan #SiasatPRU13 sepanjang minggu ini, dedah Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.

Katanya, melalui analisa awal #SiasatPRU13, empat kriteria dikenal pasti dalam siasatan, iaitu margin kemenangan tipis di bawah lima peratus dan margin kemenangan tipis yang tidak sepadan dengan undi rosak yang lebih besar dari majoriti kemenangan.
“Dua lagi kriteria ialah peratusan undi pos dan undi awal yang mengatasi margin kemenangan dari undi biasa sehingga keputusan pengundi biasa bertukar akibat pola undi pos dan undi awal diragukan.

“Dan keempat ialah kerusi yang dilaporkan wujudnya penipuan yang ada bukti kukuh beserta laporan polis,” kata Rafizi pada sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN, hari ini.

Menurutnya, 27 kerusi Parlimen disenarai pendek untuk siasatan lebih mendalam iaitu Bentong, Kuala Selangor, Baram, Sungai Besar, Pasir Gudang, Labis, Machang, Ketereh, Titiwangsa, Tebrau, Bagan Serai, Kota Marudu dan Beaufort.

Selain itu ialah kerusi Parlimen Setiawangsa, Segamat, Ledang, Balik Pulau, Kulim Bandar Baharu, Pulai, Kuala Kangsar, Muar, Pendang, Hulu Selangor, Sabak Bernam, Merbok, Pensiangan dan Saratok.

Tambah Rafizi, setakat ini beliau turut menerima aduan salah laku pilihan raya di lapan kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN), kebanyakannya dari Pulau Pinang, Perak dan Kedah.

Enam jenis kesalahan pilihan raya dikenal pasti dan proses mengumpul bukti sedang dilakukan minggu ini. Kesalahan pilihan raya tersebut ialah:

1. Pengundi tidak dibenarkan mengundi kerana undi sudah dibuang orang lain, membuktikan wujudnya pengundi hantu dalam daftar pengundi.

2. BN membeli undi dengan menawar dan membayar wang atau baucer yanng boleh ditukarkan tunai kepada pengundi.

3. Wujud pengundi-pengundi tidak dikenali didaftarkan di alamat pemilik rumah, berdasarkan laporan polis dibuat pemilik rumah asal.

4. Dakwat kekal yang hilang dan tidak menepati syarat pengurusan pilihan raya.

5. Kesalahan SPR seperti menandatangani Borang 14 sebelum pengiraan bermula, atau tidak memberi salinan Borang 14 seperti diperuntukkan Undang-undang.

6. Pengundi disyaki warganegara asing yang diberikan kad pengenalan dan dibenarkan mengundi.
Justeru, Rafizi menggalakkan saksi atau mereka yang mempunyai bukti kesalahan pilihan raya untuk tampil membantu pasukan #SiasatPRU13 yang memulakan siasatan minggu ini.

“Kita perlu seminggu lagi untuk membina kes. Minggu ini, kami dibantu 67 sukarelawan yang terdiri dari peguam dan akauntan.

“Selain analisa kualitatif dibuat #SiasatPRU13, pasukan ini juga menjalankan analisa kuantitatif untuk mengenal pasti pelbagai perkara.

“Ini menguatkan lagi sentimen rakyat bahawa PRU ke-13 dimenangi Barisan Nasional melalui penipuan,” kata Rafizi.Photobucket

Giliran Shahrir Samad Bidas Pemimpin Umno...!

on
Keputusan Pilihan Raya 2013 sebenarnya menunjukkan refleksi kawasan bandar dan luar bandar dan bukannya berdasarkan kepada pecahan kaum, kata Tan Sri Shahrir Samad dipetik laporan akhbar Cina.

Kenyataan Ahli Parlimen Johor Bahru itu dilihat tidak selari dengan partinya, iaitu beberapa hari selepas bekas timbalan menteri Umno, Datuk Saifuddin Abdullah, turut menepis keputusan pilihan raya baru-baru ini adalah disebabkan “tsunami Cina”.

“Umno menang di 88 kerusi dalam pilihan raya kali ini yang kebanyakannya daripada kawasan pendalaman di Sabah, Kedah dan Kelantan,” kata Shahrir dipetik laporan Sin Chew Daily hari ini.

"Daripada keputusan itu, selain mengatakan perpindahan pengundi Cina, ia seharusnya dinilai dari aspek berbeza, iaitu perbandingan bandar dan luar Bandar.”Shahrir turut berkata kehendak komuniti Cina juga serupa seperti pengundi kumpulan lain, apabila berkata pilihan raya perkara pokoknya adalah pertandingan antara BN dan PR.

“Ada pihak mengatakan apa lagi Cina mahukan, apa yang Cina mahu sama seperti pengundi mahu, kerajaan dengan prestasi dan tata kelola yang baik.“Ramai pengundi Cina memilih calon PAS tidak bermakna mereka sokong PAS nak laksana hudud, tapi kerana mereka yakin Pakatan Rakyat, kerana pilihan raya adalah masa untuk memilih antara BN ataupun PR,” katanya.

Perdana Menteri dan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak, menggunakan istilah “tsunami Cina” selepas keputusan pilihan raya menunjukkan BN kekal berkuasa tetapi prestasi merosot, apabila memenangi hanya 133 daripada 222 kerusi Parlimen.

Akhbar Umno, Utusan Malaysia, juga di muka depan pada Selasa lalu mengeluarkan tajuk “Apa lagi Cina mahu?” Sebagai tindakan menunjukkan keputusan pilihan raya dibentuk oleh kaum Melayu menentang kaum Cina.Saifuddin dalam kenyataannya juga berkata tajuk itu tidak seharusnya dikeluarkan, kerana Najib telah bercakap mengenai “pembaikan negara dalam ucapan kemenangannya”.

Shahrir turut bercakap mengenai cadangan pengerusi BN untuk perkara itu, sambil menambah keutamaan harus diberikan kepada pemisahan bandar dan luar bandar.“Bila bercakap soal pemulihan negara, adakah ia antara kumpulan etnik, komuniti, bandar luar bandar ataupun Malaysia Barat dan Timur? Bagaimana ia akan dilaksanakan?” katanya dipetik Sin Chew.

"Bagi saya, apa yang perlu dilakukan bukan pemulihan perkauman, namun masalah bandar luar bandar, terutamanya dengan kumpulan berpendapatan rendah sederhana di kawasan bandar terus meningkat, walaupun kumpulan berpendapatan rendah dijaga rapi, kumpulan berpendapatan sederhana tidak menerimanya, mungkin menyebabkan kumpulan ini tidak gembira.
Photobucket

MAKSUD TERSURAT DAN TERSIRAT :- ‘Orang Melayu akan balas dendam jika dikhianati’

on
Bekas hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Noor Abdullah menyeru golongan Melayu agar bertindak dengan lebih agresif untuk mempertahankan hak mereka serta menyusun semula masyarakat, ekoran keputusan pilihan raya umum 5 Mei.
Bercakap dalam seminar yang membincangkan mengenai kesan pilihan raya tersebut hari ini, Mohd Noor menyeru demikian kerana orang Cina didakwanya mengkhianati ikatan setia kawan orang Melayu itu melalui usaha untuk merampas kuasa politik.
“Pengkhianatan orang Cina terhadap ikatan setia kawan orang Melayu itu adalah benar oleh kerana mereka merancang untuk merampas kuasa politik setelah membolot kuasa ekonomi,” katanya, mengulas keputusan pilihan raya tersebut.
Dakwaan mengenai pengkhianatan orang Cina itu mula timbul apabila keputusan pilihan raya umum 5 Mei menunjukkan BN hanya mampu menguasai 133 kerusi parlimen, berbanding 140 dalam pilihan raya umum 5 Mei.
Bagaimanapun, Umno yang banyak bertanding di kerusi majoriti Melayu berjaya memperolehi sembilan lagi kerusi, berbanding hanya 79 kerusi pada 2008, walau parti BN yang bertanding di kerusi majoriti Cina – MCA dan Gerakan – kalah teruk dalam pilihan raya kali ini,
Di sisi Pakatan Rakyat pula, ramai calon Melayu menang di kerusi campuran, malah turut menewaskan calon pencabar dari kaum Cina.
Dalam ucapan selanjutnya, Mohd Noor mempertegaskan amaran bahawa orang Melayu akan membalas dendam sekiranya dikhianati.
“…Bagi orang Melayu, pantang larangnya, jangan dikhianati orang Melayu. Oleh kerana orang Melayu bila dikhianati, dia membalas dendam kesumatnya tak sudah-sudah,” katanya.
Beliau turut menganjurkan agar penyusunan masyarakat itu turut melibatkan pewartaaan kawasan rizab Melayu di kawasan bandar bagi membolehkan kaum Melayu membangun dan menguruskan perniagaan bersama kaum Cina.
“Perlembagaan menyatakan tanah rizab Melayu dah diisytihar selepas merdeka kekal sampai bila-bila. Lepas merdeka, menteri besar dan exco boleh isytiharkan kawasan-kawasan Melayu dan beri jaminan perlembagaan apa kita boleh buat.
“Tanah rizab hendaklah diisytihar di kawasan bandar supaya orang Melayu boleh berniaga di kawasan bandar yang sebelum ini dimiliki oleh orang Cina.
“Istilah cantiknya ialah menyusun semula masyarakat. Tapi istilah kasar ialah (membolehkan) orang Melayu berhijrah supaya gedung-gedung yang kita lihat dibandar sama-sama dimiliki, bukan melihat sahaja,” katanya.
Berucap dalam seminar yang dihadiri kira-kira 300 peserta itu, Mohd Noor mencadangkan agar penyusunan semula masyarakat itu dijalankan dalam tempoh 10 tahun.
Katanya, walaupun setelah 56 tahun merdeka, kekayaan orang Melayu masih lagi tidak mencapai sehingga 20 peratus di negara ini.
“Sudah 56 tahun berlalu, kita masih memiliki tidak sampai 20 peratus kekayaan negara ini.
“Susunlah strategi supaya dalam masa 10 tahun ini, Yang Dipertuan Agong mengarahkan badan berkuasa untuk jamin supaya kekayaan negeri ini dimiliki kita sebanyak 67 peratus.
“Orang Melayu harus kenal siapa sekutu kita, siapa saudara-mara kita,” katanya lagi.
Turut hadir menjadi ahli panel ialah bekas pro-canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM) Tan Sri Abdul Rahmad Arshad serta timbalan presiden PAS Datuk Nasharuddin Mat Isa.
Sementara itu, Pengerusi DAP Karpal Singh dalam satu kenyataan medianya petang ini meminta supaya pihak polis menyiasat berhubung kenyataan Mohd Noor yang disifatkannya berbaur hasutan.
Menurut Karpal, dengan bahasa yang digunakan sangat provokatif, beliau mendakwa kenyataan Mohd Noor itu bertujuan untuk menghasut.
“Saya agak terkejut dengan kenyataan berbaur hasutan yang dibuat oleh bekas hakim mahkamah rayuan, Mohd Noor Abdullah yang mempunyai elemen hasutan. Tidak syak lagi, Mohd Noor telah gunakan bahasa yang sangat provokatif,” katanya.

baca lagi kat bawah ni:-


Short URL: http://www.freemalaysiakini2.com/?p=80117
Photobucket

Anda takut dgn harimau yang real atau momokan hantu kopek...?

on


Takut Malaysia sokong Israel? Takut Malaysia jadi negara Kristian? Takut cina jadi PM? Takut Malaysia gabung dengan Sibgapura? Takut, takut dan takut????

Ini adalah pencerahan untuk mereka yang sentiasa TAKUT. Sila buka minda anda.

Di luar ada harimau. Confirm sebab ada bekas tapak kakinya, terdengar ngaumannya bahkan ada najisnya dan bau hencing kencingnya kerana ditanda kawasan dgn air kencing (sptnya anjing). Bangkai rusa yang licin sampai ke tulang pun ada kesan dari dimamah oleh harimau. memang confirm ada harimau. Bahkan ada orang nampak harimau, bahkan ada yang sudah dikejar harimau.

Nak selamatkan diri ada sebuah rumah. Tapi orang kata dalam rumah tu ada hantu kopek. Bila ditanya ada sesiapa pernah nampak? jawabnya tak da? pernah dengar dia mengilai? tak da juga. Pernah sesiapa yang kena sembunyi dgn hantu kopek dalam rumah tu? tak ada juga. Apa bukti yang rumah itu dihuni hantu kopek? Ada sipolan cakap. bila ditanya pada sipolan jawabnya polan tu yang cakap. Akhirnya pusing pusing cakap tak tahu dari mana punca berita yang mendakwa dalam rumah ada hantu kopek.

Last-last duduk diluar rumah sebab takut pada hantu kopek yang tak real lebih dari takut kepada harimau yang real. Sanggup tanggung risiko di baham harimau dari memasuki rumah yang dimomokkan sedangkan momoknya tak wujud.

Inilah ibaratnya orang yang takut dengan segala macam takut. Takut Malaysia akan sokong Israel bahkan sampai 'nanti sama-sama bunuh bayi Palestin dengan Israel", takut Malaysia jadi negara Kristian, takut anak masuk gereja sebab jumpa perkataan Allah dalam bible, takut nanti Cina jadi PM, takut Malaysia gabung dgn Singapura, takut dan takut...

Sedang bahaya yang nyata iaitu rasuah, penyalahgunaan kuasa, pengkhianatan, mengaut harta negara untuk tembolok sendiri dan suku sakat, menyekat kebebasan bersuara, media dimilik punya, agensi kerajaan jadi harta mak bapak dia terpampang depan mata.

Anda takut dgn harimau yang real atau momokan hantu kopek?Photobucket

Kerjasama Erat PAS-PKR-DAP Bolehkan PR Tawan Bukit Baru, Duyong & Tumbangkan Ali Rustam...!

on

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan: "Maafkanlah dan suruhlah (mengerjakan) yang makruf dan berpalinglah daripada orang-orang yang jahil." - Q.S. Al-A'raf: 199)

KETIKA berceloteh mengenai suasana hari penamaan calon di Melaka 20 April lalu, saya menyatakan ada 'kemajuan menarik' antara PAS dan DAP tatkala melihat buat pertama kalinya penyokong kedua-dua parti saling bercampur dengan bendera mereka (bulan dan roket) berkibaran berselang seli. Situasi itu tidak saya lihat pada PRU 2008 dan sebelumnya.

'Percampuran' itu terbukti membantu PAS dalam melahirkan anak sulungnya di bumi Hang Tuah (PAS melalui calonnya Dr Mohd Khalid Kassim menang di Bukit Baru, N17 dengan majoriti 48 undi) manakala DAP meraih manfaatnya apabila akhirnya berjaya mengakhiri legasi BN (MCA) di kawasan seperti Duyong (N23). Di Duyong, Pengerusi MCA Melaka yang juga penyandang kerusi itu, Dato' Gan Tian Loo ditewaskan oleh Pengerusi DAP negeri, Goh Leong San dengan majoriti 205 undi.

Tentunya kejayaan itu dibantu KeADILAN, dan ia menjadi lebih manis lagi apabila ikatan padu ketiga-tiga parti Pakatan Rakyat itu melenyapkan ego Ketua Menteri, Dato' Seri Mohd Ali Rustam yang kecundang di kawasan Parlimen Bukit Katil (P137) dengan majoriti agak besar (5,447 undi) di tangan Pengerusi KeADILan Melaka, Shamsul Iskandar Md Akin.Kekalahan Mohd Ali yang pernah mengadakan majlis kahwin anaknya yang dihadiri lebih 100,000 tetamu, diselubungi 'misteri' seperti terpadamnya lampu ketika pengiraan undi. Beliau menyalahkan rakyat terutama orang Cina yang dakwanya tidak pandai 'mengenang budi'.

Berdasarkan senario di Dun dalam Parlimen Bukit Katil (Bukit Baru, Bachang, Ayer Keroh dan Ayer Molek) dan Parlimen Bukit Katil sendiri, ada iktibar menarik yang boleh dijadikan panduan. Hanya kawasan inilah yang mencatatkan perubahan di Melaka; kawasan lain (luar bandar) tetap didominasi oleh BN manakala di bandar (terutama Kota Melaka) dimonopoli DAP.
br> Di Dun Bukit Baru, pengundi Melayunya ada kira-kira 55 peratus, Cina lebih kurang 40 peratus manakala India kira-kira 5 peratus. Dipercayai pengundi Melayu berpecah dua; dan apabila situasi ini berlaku, dengan undian pengundi Cina terutama daripada DAP menyebelahi calon PAS, maka tercatatlah sejarah Dr Khalid yang pernah menjadi Timbalan Pengarah Hospital Melaka, 'melahirkan anak sulung' PAS di negeri Hang Tuah.

Bagi Parlimen Bukit Katil (pengundi Melayunya 51 peratus, Cina 42 peratus dan India 6 peratus) faktor kebangkitan anak muda dan kesedaran sesetengah pengundi akan amalan korupsi dan seumpamanya, dibantu kejituan jentera dan penyokong PAS, KeADILan dan DAP serta kewibawaan dan kelantangan calonnya (Shamsul Iskandar), memberi sumbangan kepada kejatuhan Mohd Ali, ketua menteri selama lebih sedekad.

Jika ditinjau kemenangan DAP (Goh Leong San) di Duyong pula (pengundi Cina lebih 50 peratus, Melayu 45 peratus dan India 4 peratus), saya percaya selain daripada sokongan pengundi tegar DAP, kesediaan ahli dan penyokong PAS dan KeADILan untuk memberi undi kepadanya berdasarkan suntikan semangat Pakatan Rakyat; menyebabkan Tian Loo beserta penyokongnya daripada orang Cina dan Melayu tersungkur sama.

Rumusannya, kerjasama erat PAS, DAP dan KeADILan, membolehkan ketiga-tiga pihaknya mencatat kejayaan ditandingi calon mereka yang merupakan sejarah di bumi Hang Tuah. Penyokong rakan PAS dalam Pakatan Rakyat terutama DAP telah membuka laluan untuk PAS mencatat 'kelahiran anak sulung' dengan memenangi Dun Bukit Baru manakala penyokong PAS telah membantu calon DAP untuk menang di Dun seperti Duyong.

Berkenaan sahabat saya, Harun Mohamed yang bertanding di Dun Telok Mas (N23) seperti dicoretkan dalam keluaran lalu; syabas diucapkan kerana beliau berjaya merapatkan jurang majoriti kekalahan kepada hanya 701 undi (beliau mendapat 7,332 undi berbanding Latiff Tamby Chik memperolehi 8,033 undi), Mungkin undian penyokong DAP sebagai bantuan kepadanya masih tidak memadai untuk beliau menang kerana kawasan itu mempunyai pengundi Melayu yang tinggi (70 peratus) sedangkan Cina hanya 28 peratus.

Akhir sekali, syabas PAS Melaka kerana berjaya melahirkan anak sulung; pada PRU berikutnya diharapkan dapat melahirkan kembar yang banyak pula seterusnya mengetuai kerajaan baru rakyat; jadi terus bekerja keras dan berdoalah mulai sekarang!


Photobucket

Pasca PRU 13 - Nurul Izzah Anwar memang tak patut...!

on


Hey... tak patut..memang tak patut.. tak patut sungguh,, sebagai budak hingusan, memang tak patut..melakukan perbuatan sebegini kepada orang tua yang lebih banyak makan garam.

PRU 12 tahun 2008, Ketua Wanita Umno Shahrizat Jalil, tewas juga,, tapi tak lah rupa ini... ish,ish....


KOMEN :-

 1. Sob...sob....banyak dah duit aku abeh buat longkang....biakla aku terjun longkang...sob...sob...(nada merajuk mintak otai sebelah tu pujuk...)Wei.....PMH..(padan muka hang)
  Reply
 2. itu nangis bukan sebab kalah, tapi kantoi masa cuba nak menipu kah..kah...kah...kah...kah
  Reply
 3. serupa macam yg diMelaka tuu juga ...takbur sangat....tapi dia tak nangis seropa ini
  Reply
 4. Menangis konon! Kau dan parti kau sudah tak relevan dengan generasi baru. Lain kali kalau nak menang bertanding di kawasan ulu ke felda ke jangan di kawasan bandar.
  Dasar parti kampung


http://manjongmari.blogspot.com

Photobucket

Ahmad Said Tambah Kesukaran Najib Bernafas

onhttp://buletinonline.net/images/stories/aberita20/najib%20ahmad%20said%20tipu%20royalti.jpg
Gambar - Najib dan Ahmad Said, sama-sama menipu orang Melayu, Cina dan India, rakyat Terengganu pada 13 Disember 2008


Tidak ada sambutan gilang gemilang memperingati ulang tahun penubuhan Umno walau pun BN baru saja menang pilihanraya umum kali ke-13 dan kemenangan itu pun yang tidak sempat juga diadakan upacara meraikannya.

Selama 56 tahun hidup Malaysia diharungi, seingatan pemikiran ini, tidak pernah gabungan perikatan, dari simbol 'kapal layar' hinggalah gunakan simbol 'dacing' menjadi kelam kabut seperti waktu sekarang ini.

Tidak sampai 3 hari dari tarikh pilihanraya umum kali ke-13 pada 5 Mei, Utusan Malaysia meludah ke muka 'transformasi' Najib 1Malaysia, dan menuding kekalahan BN berpunca dari Tsunami Cina.

[Gambar - Najib dan Ahmad Said, sama-sama menipu orang Melayu, Cina dan India, rakyat Terengganu pada 13 Disember 2008]

Najib menjadi 'sesak nafas' dan terpaksa menukar samarannya, mempertahankan Utusan dan bertukar bukan jadi Perdana Menteri kepada semua, tetapi menjadi Perdana Umno-Putra.

Anak-anak muda di menara gading dituduh sudah tunjuk taring kerana dihasut oleh Pakatan pembangkang, begitulah lebih kurang kata pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR), sebuah badan yang tidak lagi 'nuetral'.

Kalau ada dalam hati terpalit sedikit rasa jati kendiri, pasti pengerusi SPR itu tidak menjawab menggunakan label parti kerana badan pengendali pilihan raya sepatutnya lebih dari berpendirian 'atas pagar'.

Pengerusi SPR tidak perlu 'sesak nafas' dan mesti bercakap dengan nada 'penenang', bersabar dan mengambil tindakan meneliti semua aduan, membuat siasatan tanpa sebarang prejudis.

Menempelak anak muda dan mahasiswa yang dua, tiga kerat menyerahkan memorandum boleh menyebabkan 20 atau 30 ribu anak muda yang lain merasa 'dijerkah' juga.

Najib sudah tidak dapat menyembunyikan samaran 'transformer' nya, yang sepatutnya selaku perdana menteri 1malaysia tidak sayugia dia hanya menjadi perdana menteri umno, bukan PM melayu, bukan PM cina dan bukan PM india.

Sama dengan mentornya Mahathir yang juga 'sesak nafas' dengan kekurangan kerusi BN, terus mengutuk kaum cina sebaik mencecahkan kaki ke tanah malaysia sekembalinya dari Eropah, sedangkan dia pun bukanlah melayu tulin.

Sketsa drama pemimpin umno sama skripnya sejak berpuluh tahun dulu sedang semua parti lain mengalami transformasi, sebaliknya parti tulang belakang BN, umno yang menjaja transformasi tetap hidup umpama kaum pangan.

Ramai orang melayu yang di doktrinkan supaya menjadi ultra, sesiapa yang masuk belajar di ITM (kini UiTM) pasti masih hafal senikata 'anak kecil main api' walaupun mungkin tidak ingat sepenuhnya.

Dalam usaha melahirkan profesional yang boleh bersaing dengan pasaran global berbilang bangsa dan agama, tiba-tiba bakal 'pro' itu diajar menjadi seorang ekstrimis perkauman, hidup melayu, hidup melayu!

Ungkapan senikata dalam lagu 'anak kecil main api' itu jelas menerangkan maksud harta benda negara ini adalah milik rakyat yang mesti dipertahankan, yang sepatutnya diagihkan secara adil kepada semua rakyat kerana penjajah telah beredar.

Namun selama 56 tahun hidup ini, masih wujud sehingga sekarang kilang papan milik wakil rakyat umno, melambangkan pemimpin umno yang kaya raya mengaut harta 'nenek moyang kaya raya'.

'Tergadai seluruh harta' kepada siapa setelah 56 tahun negara merdeka?

Tiba-tiba sorang bekas hakim 'sesak nafas' dan menjadi 'sasau' serta berkata orang melayu akan balas dendam kepada orang cina? dan terlupa undang-undang yang dipelajari dan diamalkannya, kata-katanya itu adalah api perkauman yang menghasut.

Apa semuanya ini?

Sedang di negeri Darul Iman, yang jadi Menteri Besarnya masih berlagak 'ala' samseng 'taik kucing' (meminjam kata-kata P. Ramlee) mengugut semua pihak demi untuk meneruskan pemerintahannya.

Bukan hanya rakyat yang tidak mengundi BN menjadi mangsa dengan ugutan tidak akan ada pembangunan, bahkan 'khabarnya' PM yang sama parti dengannya, pun turut diugutnya, agar beliau kembali di tampuk kuasa.

Ahmad Said sendiri sebenarnya sudah 'sesak nafas' kerana berkali-kali dia 'mendabik dada' berkata sebelum pilihanraya, BN akan menang besar di Terengganu, namun bila keputusan diumumkan BN hanya lebih dua kerusi sahaja.

Sebaik usai angkat sumpah, Ahmad Said juga menjadi tidak sedar diri bahawa dia Menteri Besar untuk semua, bukan hanya Menteri Besar Umno, namun penyakit Najib yang 'sesak nafas' menjadi PM kepada Umno, dituruti oleh Ahmad Said.

Bukan Melayu, bukan Cina, bukan India yang sukar bernafas pada waktu ini, tapi pemimpin Umno dan Barisan Nasional!


http://buletinonline.net

Photobucket

Himpunan "blackout" Peringkat Negeri Perak

onHimpunan "Blackout" Negeri Perak, Di Hadapan Ibu Pejabat Parti KeADILan Rakyat Perak, Medan Istana, Ipoh, Perak malam ini 12hb Mei 2013....Lihat sambutanya.

 
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List