Tanda-tanda PRU semakin hampir…

on Nov 14, 2011Semakin terang dan jelas kini hari yang dinantikan oleh segenap lapisan masyarakat semakin hampir. Namun dalam berteka-teki itu, penulis sendiri pun tidak tahu bila tarikh sebenar hari besar ini.

Yang pastinya, beberapa ‘hint’ yang menunjukkan ia bakal menjelma telah pun muncul. Pilihan raya bagaimana pun tidak sama dengan hari raya sebab hari raya akan muncul bila kelihatan anak bulan.

Namun bagi pilihan raya pula, bukan setakat anak bulan, mak bulan, bapak bulan semuanya sudah nampak sepanjang tahun, namun tarikhnya masih menjadi tanda tanya.

Ada tanda-tanda besar yang sudah diperlihatkan antaranya ialah pemansuhan ISA, isu-isu yang memnbabitkan pembangkang semakin hebat diwar-warkan dan segala janji yang mampu membuatkan rakyat senang hati akan dikotakan.

Itu antara tanda-tanda besar akan munculnya pilihan raya umum. Yang pasti semua jentera parti sudah dikerahkan untuk membuat persediaan bagi menghadapi tarikh keramat ini.

Ada yang bersedia untuk menang dan tidak kurang pula yang sedang memikirkan langkah seterusnya bagi mengekalkan survival dalam arena politik tanah air.

Seperti biasa, isu seks, skandal dan rasuah menjadi hidangan umum rakyat di dada-dada akhbar hinggakan penulis sendiri pun sudah naik loya memikirkan kejijikan agenda serta propaganda yang diatur oleh pihak berkenaan bagi memastikan mereka terus memegang tampuk pemerintahan.

Bagi penulis, bukan isu-isu jijik ini yang menjadi kayu pengukur, tapi apa yang dinilai oleh rakyat ialah hak mereka sebagai warga negara. Setakat menjadikan isu skandal seks, liwat dan rasuah sana-sini mana mungkin mampu mengubah pendirian rakyat.

Segala isu yang dimainkan langsung tiada kena mengena dengan keinginan rakyat yang mahukan nasib mereka dibela. Umum mengetahui apa yang sedang dihadapi oleh rakyat terutama golongan berpendapatan rendah, namun siapa yang akan menjadi hero untuk membela nasib mereka?

Kalau ‘Robin Hood’ sendiri pun sibuk mencanang aksi dalam kain orang, bagaimana nasib rakyat yang hampir tenggelam kelemasan dalam sindrom ‘kenaikan’ yang mereka hadapi.

Cuba buka minda dan sematkan dalam hati bahawa mereka yang berjawatan dalam kerajaan semuanya hasil sokongan rakyat yang mengundi mereka. Apa yang berlaku adalah sama sahaja tidak kurang tidak lebih, masing-masing sibuk mengaut keuntungan untuk diri dan juga kroni.

Pemimpin beginilah yang sepatutnya ditumbangkan bagi memberi laluan kepada mereka yang lebih telus memikul tanggungjawab sebagai pembela rakyat. Apa pun segalanya terletak pada tangan anda sebagai pengundi, baik pilihan baiklah habuan, andai buruk pilihan, maka gelaplah masa depan.Photobucket

KONFLIK AZMIN DAN KHALID...?

onKecoh diperkatakan mengenai kewujudan dana khas pilihanraya PR yang berjumlah RM300 Juta. Mana Anwar Ibrahim dapat dana sebanyak ini untuk kerja pilihanraya telah menimbulkan banyak persoalan kepada pemerhati politik di Malaysia.

Anehnya kewujudan dana khas di Pejabat Menteri Besar Selangor ini tidak diuruskan oleh Menteri Besar Selangor iaitu Khalid Ibrahim sendiri, sebaliknya ianya diurus oleh Azmin Ali. Walaupun diletakkan di bawah MBI tetapi Azmin Ali dilihat lebih berkuasa dari Menteri Besar Selangor sendiri iaitu Khalid Ibrahim.

Secara tidak langsung dakwaan ramai pihak dari ahli PKR sebelum ini yang mendakwa Azmin Ali cuba 'merampas' kuasa Menteri Besar Selangor dari Khalid Ibrahim ada kebenarannya. Selain memperlihatkan bahawa Azmin Ali adalah orang kepercayaan Anwar Ibrahim.

Nampaknya Anwar Ibrahim tidak ragu-ragu membelanjakan jumlah yang agak besar untuk pilihanraya demi mencapai cita-citanya untuk menduduki kerusi Perdana Menteri.

Dari blog Gelagat Anwar :

Jangan risau, bukan sahaja ADUN BN yang heboh bertanya mengenai kewujudan Dana Khas RM300 juta di Pejabat Menteri Besar Selangor. Kalangan Ketua-Ketua Cabang PKR juga sedang senyum sampai ke telinga menantikan dana tersebut diturunkan bagi kerja-kerja pilihanraya PKR di Selangor. 
Anwar dengan sendirinya sudah meletakkan PKR di level yang tinggi sedikit. Selepas daripada ini, kesemua pemimpin DAP dan PAS perlu melutut sedikit kepada Anwar untuk mendapat dana pilihanraya. Hebat. 
Dana khas yang diwujudkan atas nama ‘budget code’ MBI ini dikatakan akan diurus oleh beberapa orang tenaga kanan Pejabat MB dan Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor. Anwar mahu diwujudkan penggunaan yang transparent dengan dana ini. Transparent – tetapi masih bertujuan untuk menggerakkan jentera parti. 
Kalangan Ketua-Ketua Cabang PKR di Selangor berasa sangat lega kerana Azmin Ali dikatakan akan menjadi antara tenaga yang diperlukan bagi meluluskan penggunaan dana khas pilihanraya Pakatan Rakyat ini. Nama-nama lain: Rafizi Ramli, Faekah Husin dan seorang akauntan Negeri yang sudah dineutralkan menjadi pencinta Pakatan Rakyat tahap maksimum.
 RM300 juta ini bukan kecil anak. Malahan, dengan sikap Pengarah JPP Selangor yang sangat ‘tidak mesra’ kepada UMNO/BN; dana ini akan memainkan banyak peranan.
Fokus yang diberikan tumpuan adalah prasarana yang diperlukan masyarakat sekeliling. Yang kecil-kecil sahaja. Bawah RM20k insya’Allah boleh dipohon dan diluluskan dengan kadar segera. Perhatian khas dan istimewa diberikan kepada kerusi-kerusi yang dimenangi oleh Pakatan Rakyat. 
Lain-lain tempat akan diberi menurut pertimbangan YB Azmin Ali yang bakal dilantik sebagai ‘core-coordinator’ kepada bajet ini. Lupa dimaklumkan, dana sama turut boleh dikongsi jentera PR yang bermasalah di negeri lain. 
Boleh  tapi tidak dalam jumlah yang banyak. Fokus dan keistimewaan diberikan kepada jentera PKR. Bayangkan sahaja gerakerja pilihanraya PR yang boleh digerakkan dengan dana RM300 juta ini. Sure mantap. 
Khabarnya, beberapa orang wakil PAS Terengganu juga sudah membuat lawatan rasmi kepada YB Azmin untuk mendapatkan bantuan khas. Walaupun dana diletakkan di MBI, namun Azmin diberikan tugas besar dalam mengurus dana ini. 
Yang penting, RM300 juta ini sudah menaikkan SAHAM POLITIK PKR di kalangan teman-teman Pakatan Rakyat. Anwar sudah ada modal politik baru. Tak lah banyak sangat. RM300 juta. Tapi boleh beri kesan jangka panjang.Photobucket

Tony Fernandes Jangan Melampau...!

on

Beberapa ahli Parlimen Umno hari ini menuduh Tan Sri Azman Mokhtar dan Tan Sri Tony Fernandes telah menipu rakyat dalam urusan perjanjian saham melibatkan Malaysia Airlines (MAS) dan AirAsia Ogos lalu.

Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mohtar Radin(gambar) mahu Azman, ketua eksekutif Khazanah disoal siasat ekoran keputusan agensi pelaburan kerajaan memutuskan untuk menukar 20.5 peratus saham dalam MAS bagi mengambil 10 peratus saham dalam AirAsia.
“Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) harus memanggil Tan Sri Azman... kesemua mereka... jika ada penyelewengan, humban mereka ke dalam penjara,” kata Timbalan Pengerusi BN-BBC ini di Dewan Rakyat hari ini.

“Bagaimana Khazanah boleh diperbodohkan, macam mana boleh jadi bodoh, diperdayakan oleh Tony Fernandes. Jika saya berada dalam kedudukan, saya akan letak jawatan daripada menyusahkan orang lain,” katanya lagi.

“Kemungkinan mereka bukan bodoh. Kemungkinan mereka mendapat keuntungan besar dengan mengaut wang rakyat,” kata beliau dengan kedudukan Tune Air, milik Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, kini memiliki satu perlima pegangan dalam MAS.

Ahli Parlimen Sri Gading Mohamad Aziz juga mendakwa AirAsia dengan jelas menipu publik dan “sekarang cuba untuk menipu MAS.”

“Jika orang macam ini (Fernandes) menguasai kita, astaghfirullah,” katanya ketika membahaskan Bajet 2012.

Bung Mohtar juga berkata bahawa kerajaan tidak harus takut dengan Fernandes.
“Apa sahaja beliau mahu, kita beri. Beliau mahu kenakan caj tambahan bagi lebihan (muatan) bagasi dan hisap darah rakyat miskin.

“Sekarang saya dengar beliau ada rancangan untuk mengambil alih keseluruhan penerbangan dalam negeri dan MAS hanya akan ada penerbangan antarabangsa,” kata beliau sambil menambah, “jika kita beri yang ini kepada beliau, negara akan rosak. Ia tanda berakhirnya dunia bagi kita,” kata beliau lagi.

Katanya, jika kerajaan tidak boleh memberi jawapan yang memuaskan, bermakna “pegawai-pegawai kerajaan bersubahat dengan AirAsia dan ada kepentingan peribadi.”
Perjanjian pertukaran saham antara MAS-AirAsia berhadapan dengan kecaman daripada ahli-ahli politik dan kesatuan sekerja syarikat penerbangan kebangsaan itu.


Photobucket

Sukarnya Membuktikan Anwar Terlibat

onSemakin hampir tarikh pilihanraya ke-13 maka semakin banyak serangan yang ditujukan kepada tokoh penyatu Pakatan Rakyat Anwar Ibrahim. Terbaharu, beliau akan disiasat pada 17 November ini berhubung  kesalahan membuat laporan palsu terhadap pihak yang menayangkan video seks yang memfitnahnya .
Penyiasatan itu membawa implikasi kemungkinan Anwar bakal didakwa melakukan pembohongan kerana menafikan beliau tidak berzina dengan pelacur sebagaimana yang dipaparkan di dalam video seks yang menggemparkan negara pada April lalu.

Sungguh pun sukar membuktikan Anwar terlibat namun memanggilnya untuk siasatan pembohongan itu menimbulkan persepsi bahawa Ketua Pembangkang itu memang benar-benar melakukan perbuatan terkutuk berkenaan.
Persepsi biar pun tidak benar akan dibawa ke kampung-kampung di mana orang Melayu mendominasi sokongan politik. Di kubu kuat Umno inilah parti itu akan memperbodohkan orang Melayu bahawa jangan mempercayai Anwar yang suatu ketika pernah meliwat dan kini melanggan pelacur pula.

Orang kampung tidak mempunyai kemudahan internet untuk menyemak berita. Hanya yang disogokkan kepada mereka maka itulah nilai yang mereka akan terima bulat-bulat dan dipercayai sehingga ke hari mengundi. Umno-BN mengharapkan penipuan itu akan memenangkan mereka di kawasan Malay Heart Land seperti Kedah, Terengganu, Pahang dan Perlis.

Bukti bodoh


Membuktikan Anwar terlibat berzina sama susahnya membuktikan Anwar meliwat. Dalam kes liwat yang sedang dibicarakan doktor yang melakukan pembedahan tulang belakang ke atas Ketua Umum PKR  dan masih merawatnya, Dr Hoogland mengakui Anwar tidak mungkin melakukan aksi liwat berdasarkan kondisi kesihatannya.

Dr Hoogland menegaskan Anwar tidak mampu untuk berlutut yang akan menimbulkan kesakitan melampau kepada pinggang beliau apabila melakukan aksi tersebut. Apatah lagi untuk memaksa Saiful melakukan aksi, yang menuntut kekuatan ‘seorang tua’ ke atas ‘orang muda’. Itu adalah mustahil.

Lebih sukar lagi membuktikan Anwar melaklukan aksi zina. Alibi twitter dan facebook Anwar telah mengesahkan ketika waktu dirakamkan aksi persetubuhan itu tertuduh aktif mengemaskini akaun dalam laman sosial tersebut. 

Tidak ditunjukkan dalam rakaman watak pelakon yang menyerupai Anwar menghadapi lap top atau bermain-main dengan telefonnya sebelum berlakunya aksi. Begitu juga pada hari kejadian – sama seperti liwat – Anwar mempunyai alibi kukuh beliau berada di rumah bersama keluarga dan beberapa orang pembantunya.

Namun perkara yang paling sukar tentulah aksi persetubuhan itu sendiri. Sebahagiannya telah pun tersebar di internet. Aksi yang tidak boleh dipercayai dilakukan seorang tua berumur hampir 70 tahun. Aksi yang dipertontonkan kepada wartawan melibatkan pelbagai posisi. Terlentang, mengereng dan aksi yang melibatkan pelakon menggunakan kekuatan pinggang yang maksimum. 

Seseorang yang telah tua sukar melakukannya apatah lagi seorang tua yang mengalami sakit pinggang dan mengalami pengecutan saraf belakang. Satu lagi fakta yang sukar diterima adalah ukuran alat sulit pelakon yang terlalu panjang untuk saiz lelaki Melayu. Melainkan lelaki berdarah  campuran. Untuk lelaki mat saleh pun ukuran saiz itu hanya relevan dengan ketinggian tubuh menghampiri 6 kaki. 

Sedangkan Anwar kurang daripada 5 kaki 5 inci. Bagaimanakah agaknya jika kes itu dibawa ke mahkamah dan keterangan doktor hospital HKL diambil kira. Fakta saiz alat sulit telah diukur dalam pemeriksaan ke atas Anwar. Bagaimanakah untuk menipu gambar yang telah dirakam dengan saiz sebenar yang diukur.

Mendakwa Anwar berbohong adalah suatu kerja gila. Namun mengapakah Peguam Negara membenarkan Anwar disiasat membuat laporan palsu?

Strategi makan tuan

Semua itu tidak lebih daripada strategi pilihanraya BN. Sejak 1998 taktik memalukan musuh politik telah menjadi perkara rasmi dalam sebarang kempen pilihanraya. Apatah lagi pada waktu negara menghadapi kemuraman ekonomi dan isu pembaziran, kronisme dan nepotisme yang amat membelenggu. Tidak ada satu jalan keluar yang paling mudah dan ‘meletup’ sehingga rakyat melupakan perkara lain selain isu besar itu.Puluhan ribu rakyat berkumpul pada 9 julai lalu membuktikan mereka skandal Anwar tidak menjejaskan pembangkang


Isu gosip seks akan menyebabkan rakyat tersentak dan mengalihkan perhatian. Namun adakah masih berkesan taktik yang digunakan sejak 1998 itu? Dari segi taktikal ia adalah langkah bunuh diri menghadapi kesedaran politik rakyat kawasan bandar.

Rakyat yang terbuka dengan  media baru di internet akan mencari sendiri kebenaran. Malah gambar lakonan persetubuhan itu juga mudah ditemui. Sesiapa yang menemuinya pasti ketika itu juga akan tahu mustahil Anwar melakukannya.

Namun Umno-BN masih menaruh harapan kepada pengundi luar bandar yang dianggap lebih bodoh berbanding di bandar. Bagaimanapun hujah itu masih dilihat bertentangan dengan realiti apabila keputusan pilihanraya 1999 menyaksikan rakyat kawasan luar bandar juga mengundi parti pembangkang. Terengganu amat jauh dari media internet tetapi jatuh ke tangan PAS-BA. 

Keadaan yang sama juga dibuktikan apabila 100,000 rakyat keluar ke jalan raya pada 9 Julai lalu. Mengapakah mereka menunjuk perasaan terhadap kerajaan BN yang membela kebenaran dan menidakkan fakta, tanpa BN, Anwar yang amat teruk moralnya akan mengambil alih pemerintahan.

Jawapan untuk soalan itu amat mudah. Rakyat hanya terkejut pada pertama kali kes liwat disebar kepada umum pada 1998. Setahun selepas itu tidak ramai lagi yang percaya. Apatah lagi agenda liwat kedua diatur pada 2008 selepas agenda pertama dibuktikan Anwar tidak bersalah oleh Mahkamah Persekutuan.

Jadi, sekiranya Anwar sekali lagi didakwa atas tuduhan yang mengarut maka rakyat bukan sahaja tidak percaya malah akan menjadi muak. Sama keadaannya dengan himpunan Bersih. Sekiranya tidak ditentang dan disekat serta dibenarkan menggunakan stadium maka tidak ramai akan menyertainya sebagaimana perhimpunan Himpun yang tidak lebih 3,000 orang.

Apabila dihalang maka simpati dan perasaan ingin tahu menyebabkan himpunan itu disertai puluhan ribu. Populariti Anwar sudah dikalahkan Najib dalam usaha pemulihan imej PM yang memberangsangkan. Memfitnah tokoh pembangkang itu hanya akan menimbulkan simpati terbaharu ke atas beliau.

Penasihat Najib amat bodoh jika mengandalkan skandal ini untuk BN menang 2/3 kerusi parlimen dalam PRU tahun hadapan. Sebaliknya PR akan mendapat isu baru dan mudah mempertahankan kawasan yang dimenangi pada 2008. Jangan harap Najib akan mencapai kemenangan besar sebagaimana yang diucapkannya dalam ceramah sejurus selepas kembali dari mengerjakan haji!


sumber
Photobucket

PRU 13 :- PRM Akan Merampas 3 Kerusi PKR

onParti Rakyat Malaysia (PRM) hari ini mengumumkan bahawa ia akan bertanding di tiga kerusi yang sekarang ini dipegang oleh PKR pada pilihan raya umum akan datang.

Dalam satu kenyataan media, presiden PRM yang baru dilantik, Rohana Ariffin berkata, parti itu akan bertanding di Balik Pulau di Pulau Pinang dan kerusi Selayang serta Petaling Jaya Selatan di Selangor.

Ketiga-tiga kerusi itu kini dipegang oleh Yusmadi Yusof, William Leong dan Hee Loy Sian.

Melainkan PRM mampu menyelesaikan perkara itu dengan PKR, maka pilihan raya umum kali ini yang dijangkakan seawal tahun depan, akan menyaksikan sekurang-kurangnya pertandingan tiga penjuru di antara kedua-dua parti berkenaan dan BN.


Photobucket

PKR Makin Parah...?

onKUALA LUMPUR 14 Nov – “Saya tidak mahu tipu orang kampung lagi… dan saya tidak mahu bersubahat dengan pemimpin yang kononnya mahu membawa perubahan namun ianya sekadar retorik semata-mata.
“Atas dasar itulah dan setelah fikir semasak-masaknya, saya mengambil keputusan keluar daripada PKR dan menyertai UMNO setelah sedar dan tahu apa yang dicanang oleh PKR selama ini hanyalah penipuan semata-mata”, kata bekas Naib Ketua Cabang PKR Petaling Jaya Selatan, Suhaimi Saari.
Beliau bersama 180 orang lagi ahli PKR cabang PJ Selatan serta 10 Ahli Jawatankuasa Cabang berkenaan bertindak keluar parti sekaligus menyebabkan cabang berkenaan terbubar.
Menurut Suhaimi lagi, pada awalnya kepimpinan PKR dengan lantang ingin membawa perubahan dan melemparkan pelbagai tohmahan kepada UMNO kononnya parti teruk dan pelbagai kutukan lain.
“Namun setelah mendapat kuasa mereka rupa-rupanya lebih teruk daripada UMNO dan dan saya nampak apa yang berlaku di dalam PKR ini lebih kepada diktator. Suara orang bawahan tidak diambil peduli.
“Atas kesedaran itulah saya mengambil keputusan meletak jawatan sebagai Naib Ketua Cabang, seterusnya membubarkan PKR Cabang Petaling Jaya Selatan. Tindakan ini turut melibatkan 10 AJK dan ahli-ahli  dari 17 Ranting di bawah Cabang PKR Petaling Jaya Selatan,” katanya.
Beliau berkata demikian selepas menyerahkan borang keahlian kepada Ketua UMNO Baha­gian Petaling Jaya Selatan, Datuk Raja Hanipuddin Raja Nong Chik.
Hadir sama, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ir Donald Lim Siang Chai.
Suhaimi seterusnya percaya kepimpinan kepimpinan UMNO dan Barisan Nasional (BN) lebih baik daripada PKR yang kononnya dengan lantang melaung-laungkan membawa perubahan. Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List