Apakah Muhyiddin Berjaya...?

on Jun 15, 2012


15 JUN 2012  -

Nampaknya Muhy berjaya dan pelannya untuk mengambilalih kepimpinan UMNO Baru nampaknya akan menjadi. Semasa keputusan pilihanraya umum 2008 yang lalu, saya dan ramai yang lain berpendapat Pak Lah mesti meletakkan jawatan beliau kerana prestasi BN dalam pilihanraya itu amat menyedihkan parti. Dengan keputusan buruk UMNO Baru dalam pilihanraya itu Pak Lah merupakan seorang PM yang mendapat dua keputusan pilihnraya yang sangat ‘extreme’.

Dalam pilihanraya 2004, iaitu pilihanraya yang diketuai oleh Pak Lah buat pertama kalinya sebagai PM negara, beliau telah mendapat mandat 90% sokongan rakyat, dan ianya merupakan mandat yang terbesar selepas pilihanraya 1955 dalam mana Perikatan hanya kalah satu kerusi sahaja di Pulau Pinang. Calon Perikatan tunggal yang kalah dalam pilihanraya itu ialah Sulaiman Palestin, calon Pulau Pinang Selatan.

Kejayaan Pak Lah mendapat mandat besar dalam pilihanraya 2004 itu adalah kejayaan yang tidak susah untuk ditafsirkan. Pertamanya, rakyat semasa itu menunggu dengan sabar untuk Mahathir meninggalkan kuasa kerana sudah terlalu lama dan membosankan, maka sesiapa sahaja yang mengambilalih tentunya mendapat sokongan besar asalkan sahaja dapat menyaksikan Mahathir meninggalkan kuasa.

Keduanya, rakyat terutamanya yang bukan Melayu memberikan sokongan kepada Pak Lah kerana imej Pak Lah sebagai seorang yang lembut dan membawa imej keagamaan dan rakyat mengharapkan budaya dan ‘political spirit’ yang lebih baik daripada Mahathir akan wujud. Maka apabila Pak Lah membawa negara kepada pilihanraya umum pada 2004 maka rakyat telah menumpukan untuk menerima keadaan dan ‘environment’ baru, lantas memberikan dukungan bulat kepada BN.

Tetapi apabila Pak Lah mengambilalih dalam masa yang tidak seberapa, rakyat menyedari bahawa Pak Lah yang berimejkan bersih itu tidaklah sebersih yang diharapkan dan masa itulah bermulanya BN hilang sokongan dari ramai rakyat semua kaum terutamanya kaum bukan Melayu.

Dalam UMNO Baru  pula ramai telah memberikan tekanan kepada Pak Lah terutamanya Mahathir sendiri yang didukung oleh konco-konco beliau dan Mahathr sendiri telah mengambil tindakan drastik dengan meninggalkan UMNO Baru sebelum menghadapi pilihanraya umum ke-12. Buat pertama kalinya UMNO/BN telah kehilangan kemenangan tradisi 2/3 di Dewan Parlimen dan di sinilah bermulanya Muhyiddin bermain politik kerana kedudukan beliau sebagai Naib Presiden yang senior dalam hieraki parti.

Najib yang ketika itu merupakan Timbalan Presiden, merasakan masanya sudah tiba untuk mengambil kesempatan untuk mengambilalih kepimpinan kerana keadaan semasa itu amat sesuai untuk beliau bertindak untuk mengambilalih Pak Lah kerana kegagalan Pak Lah mempertahankan majoriti tradisi 2/3 di Dewan Parlimen.

Muhy juga melihatnya sebagai peluang untuk meningkatkan kedudukan beliau sebagai Timbalan Presiden dan serta-merta menonjolkan Najib sebagai penerju mengambilalih tempat Pak Lah kerana Muhy yakin Najib tidak akan kekal lama dengan masalah peribadi yang ada kepada Najib yang suatu ketika nanti boleh menjadi isu yang akan menyebabkan Najib terpaksa meninggalkan jawatan PM itu dan seterusnya untuk beliau mencapai ‘ultimate’ beliau untuk menjadi PM.

Sekarang apa yang dirancang oleh Muhy itu nampaknya berjaya kerana Najib pada pandangan ramai ahli-ahli UMNO Baru akan terpaksa melepaskan jawatan beliau seperti apa yang dialami oleh Pak Lah dahulu. Sejarah yang masih muda itu akan berulang kembali. Persedian untuk melakukan apa yang berlaku kepada Pak Lah dahulu sudah pun bermula dengan langkah-langkah awalnya dan hanya yang memahami keadaan sahaja yang boleh membaca keadaan ini dengan baik.

Tetapi Muhy harus bertanya, samada BN masih akan kekal atau pun tidak sebagai pemegang mandat Rakyat kali ini? Jika BN gagal kali ini untuk memenangi mandat rakyat mengambilalih Najib, bermakna mengambilalih  kerusi ketua pembangkang. Soallah diri masing-masing dan jawablah sendiri.
ASPAN ALIAS


Photobucket

Agen tawar RM2 juta beli MP Pakatan Rakyat

on15 JUN 2012  -

 Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad hari ini menayangkan video pendek yang didakwa bukti cubaan agen Umno Barisan Nasional (BN) membeli Ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Rakaman sepanjang 3 minit 41 saat itu mengandungi perbincangan antara lima orang di sebuah restoran di ibu negara.

Mereka terdiri daripada dua orang agen yang membuat tawaran, dua orang wakil ahli parlimen (MP) Pakatan Rakyat dan seorang driver kepada agen.

Khalid turut mendedahkan salah seorang agen tersebut adalah bekas ketua AMK Kedah, Zamil Ibrahim yang kini mengaku dirinya sebagai pemimpin Parti Kesejahteraan Tanah Air (Kita).

Antara kandungan perbincangan itu, salah seorang dari wakil ahli parlimen Pakatan itu berkata "Dua juta tak berapa cukuplah".

Lalu disambut oleh seorang lagi agen yang dinamakan Mr. X berkata "kita punya maksimum is like that...".

Kemudian kedengaran Zamil mencelah dengan berkata "kita dapat syiling sahaja...cuma itu Pak Zahrain...".

Rakaman perbincangan itu diakhiri dengan Mr. X berkata "Mula-mula dia dah bagi, lepas tu dia increase...tapi dalam Barisan Nasional sudah ada dah, ini price mana standardized,".

Lalu Zamil mencelah dengan berkata "Directlah!".

Menurut Khalid, rakaman yang didedahkan hari ini (gambar bawah) adalah sebahagian daripada rakaman sepanjang 3 jam.

Menurutnya perbincangan itu dirakam dua tahun lepas selepas beberapa ahli parlimen dari PKR melompat termasuk Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Hashim dan juga Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong.

"Video ini membuktikan bahawa pembelian ahli parlimen Pakatan Rakyat memang dijalankan oleh agen-agen yang bertindak bagi pihak Umno.

"Sebelum ini kita tidak ada bukti, tapi sekarang kita ada bukti dan kita mintak orang yang dinamakan (Zamil) memberi respons," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail juga turut mempersoal kemewahan yang diperolehi Zamil sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Zamil katanya kini tinggal di banglo mewah di Kelab Cinta Sayang di Sungai Petani dan memiliki beberapa kereta mewah.

Sedangkan kata Saifuddin, beliau hanya mengenali Zamil dengan latar belakang seorang penjual burger, dan isterinya hanya penjual alat kosmetik tradisional.

"Dengan latar belakang itu, tidak diketahui dia ada perniagaan yang dapat laba tinggi," katanya.

harakahdaily
Photobucket

Hantu Raya Berkeliaran Di Kampung Pandan...?

on


15 JUN 2012  -


Wat..saspen je..bukan hantu raya le bro..tapi hantu pilihan raya..kalau tak rasuah dan tak menipu bukan umno  namanya..dan kalau tak menipu rakyat bukan spr namanya..suka hati kau je labu nak menipu rakyat malaysia..korang ingat semua rakyat malaysia tu spesis lembu nfc ke??..kalau nak menipu pun belajarlah habis2 dari apco dulu..jangan main balun aje..nampak sangat tak real langsung penipuan korang tu..rugi je korang bayar mahal2 kpd apco tu..wat perabis beras je..Penduduk Kampung Pandan dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Chempaka hari ini tampil membuat laporan polis mendakwa terdapat pengundi meragukan didaftarkan di kampung mereka.

Mereka mendakwa terdapat 15 individu tidak dikenali didaftarkan menggunakan alamat di satu rumah dan 30 lagi didaftarkan menggunakan alamat tidak lengkap tanpa nombor. 

Bekas ketua kampung di situ Arshad Ahmad, 50, mendakwa terdapat 15 orang yang tidak dikenalinya didaftarkan di alamat rumahnya di No 10 Jalan Molek, Kampung Pandan.

NONE"Saya buat semakan daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dua minggu lepas.

"Tahun 2008 (sebelum mengundi) juga saya ada periksa tapi (nama mereka) tiada," katanya.

Menurutnya, laporan itu juga dibuat kerana beliau risaukan keselamatan diri dan keluarganya dengan pendaftaran individu yang tidak dikenali pada alamat beliau.

"Tindakan ini saya buat bukan kerana ia isu politik tetapi atas isu keselamatan," katanya.

Seorang lagi penduduk Mahadi Abdul Rashid pula membuat laporan polis mendakwa 30 orang individu tidak dikenali didaftarkan pada alamat tidak lengkap di Lorong Kemajuan, Kampung Pandan.

ADUN tawar RM50 jika tampil

Beliau membuat laporan berkenaan mewakili Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Kampung Pandan.

Sementara itu, ahli DUN Chempaka, Iskandar Abdul Samad yang turut hadir mendakwa laporan yang dibuat itu hanya sebahagian daripada lebih 300 lagi pengundi meragukan yang didaftar di tiga lorong di Kampung Pandan.

Dakwanya paling ramai pengundi hantu dikesan didaftarkan pada satu alamat adalah seramai 43 orang.

NONEBeliau juga mendakwa terdapat pertambahan pengundi sebanyak 25 peratus - daripada kira-kira 32,000 kepada 40,000 pengundi - dalam kawasan DUN beliau sejak tahun 2008.

"Kalau saya tak rasa ragu-ragu (dengan pertambahan ini) saya tak buat sidang akhbar ini," katanya.

Justeru, beliau menggesa agar Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertindak memeriksa kewujudan pengundi-pengundi berkenaan dalam masa sebulan.

Jika tiada tindakan dari SPR, pihaknya sendiri akan mempamerkan nama-nama pengundi itu dan menawarkan ganjaran RM50 seorang untuk mereka tampil ke hadapan.

"Kita hanya nak kenal bukan nak bawa mereka ke mahkamah," katanya. - MKPhotobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List