Azmin Jauh Tinggalkan Zaid.

on Sep 26, 2010Kemaskini 7.20pm Naib presiden PKR, Azmin Ali mendapat pencalonan ke-78 dari cabang Petaling Jaya Selatan, untuk bertanding jawatan timbalan presiden selepas 131 cabang selesai bermesyuarat.

Manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengekalkan jawatan presiden.
Manakala bagi jawatan naib presiden, Kluang mencalonkan ahli parlimen Kuatan, Fuziah Salleh; ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah; ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin dan ketua PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub.

kemaskini 7.50pm Ketua PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim mendapat pencalonan ke-29 dari cabang Teluk Kemang, Negeri Sembilan, untuk bertanding jawatan timbalan presiden selepas 132 cabang selesai bermesyuarat.

Manakala ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendapat pencalonan ke-10 dari cabang tersebut untuk jawatan presiden.
Manakala bagi jawatan naib presiden, Teluk Kemang mencalonkan ahli parlimen Kuatan, Fuziah Salleh; ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; ahli parlimen Padang Serai, N Gobalakrisnan dan Dr Lee Boon Chye.

Exco Negeri Selangor Pulak Kalah........???

on

Exco kerajaan Selangor, Elizabeth Wong tewas dalam perebutan jawatan ketua cabang PKR Petaling Jaya Utara (PJU) hari ini.

Bagaimanapun, Elizabeth telah membuat bantahan kepada jawatankuasa pemilihan parti itu kerana mendakwa pemenangnya, Lee Chin Cheh adalah ahli PKR di cabang Petaling Jaya Selatan (PJS).

NONEDalam pemilihan tersebut, Elizabeth yang juga ADUN Bukit Lanjan, mendapat 161 undi manakala CC Lee mendapat 222.

Perebutan jawatan ketua cabang PJU itu membabitkan pertandingan empat penjuru.

Dua lagi calon, S Kandiah mendapat 110 undi, manakala Quek Chee Hoe mendapat 2 undi.

Seramai 522 ahli mengundi dalam pemilihan hari ini.

Menurut Elizabeth lagi, beliau yakin bantahannya itu akan diterima oleh jawatankuasa pusat.

"Keputusan hari ini bukanlah satu keputusan yang muktamad," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Heavyweight PKR Tewas......Dah Kata Dah.......?????

onRamai betul calon favourite PKR, tewas di peringkat cabang. Hari itu Mustafa Kamil Ayub, yang disebut bakal MB Perak dari PKR kalah, kali ini ahli Parlimen Teluk Kemang, Datuk Kamarul Bahrain Abas pula tewas. Lepas ni siapa pula. Jangan dilupa, ada 4 lagi Naib Presiden iaitu Azmin Ali, Dr Lee Bon Chye, Datuk Jefry Pairin Kitingan dan Sivarasa Rasiah yang bakal dicabar di cabang masing-masing.

‘Pengurus kempen’ Azmin, Kamarul gagal kekal ketua Telok Kemang Ahli Parlimen Telok Kemang Datuk Kamarul Bahrin Abas tewas dalam usaha mempertahankan jawatan ketua cabang Telok Kemang hari ini.

Wakil rakyat penggal pertama itu tewas di tangan Adun Port Dickson yang menerima 279 undi.
Keputusan yang diumumkan sebentar tadi menunjukkan Kamarul yang dua minggu lalu mengetuai 20 Ahli Parlimen dan Senator mengumumkan sokongan padu kepada Azmin Ali bertanding jawatan timbalan presiden menerima 137 undi.

Manakala Naib Presiden PKR, Mustafa Kamil Ayub tewas di Pasir Salak.


               

Terlalu ramai ahli, Kapar, PJS tangguh pemilihan.........???

on

Pemilihan peringkat PKR Kapar dan Petaling Jaya Selatan (PJS) ditangguhkan atas beberapa sebab, termasuk kehadiran ahli yang terlalu ramai.
Menurut naib ketua cabang Kapar, S Manikavasagam berkata keadaan itu menimbulkan masalah kerana jumlah petugas dan pegawas pemilihan tidak mencukupi.
Katanya, sehingga tengahari tadi, lebih 3,000 ahli hadir untuk mengambil bahagian dalam pemilihan peringkat cabang dan pencalonan bagi pucuk pimpinan pusat. 

Menurutnya, cabang tersebut mempunyai 5,600 ahli yang layak mengundi hari ini.

Di samping itu, katanya, wujud keraguan pada kertas mengundi untuk pemilihan cabang.

"Ada calon AMK yang nak bertanding, tapi namanya hilang dalam kertas undi.

"Manakala calon wanita yang tarik diri, namanya masih ada lagi kertas undi.

"Jadi, kita meragui kertas undi tersebut," katanya ketika dihubungiMalaysiakini petang ini.

sehubungan itu, katanya, beliau telah berbincang dengan jawatankuasa pemilihan parti, yang bersetuju mesyuarat hari ini ditangguhkan.

Menurutnya, penangguhan mesyuarat tersebut diumumkan oleh pengerusi tetap pada jam 1.30 tengahari tadi.

"Ahli-ahli yang hadir juga setuju sebulat suara, tiada (ada) pergaduhan apa-apa," katanya.
Manikavasagam berkata, mesyuarat tersebut diadakan di Dewan Serbaguna Meru, yang mampu menampung kira-kira 1,000 orang.
Ditanya mengenainya, beliau berkata, mungkin pihak pusat tidak menyangka kehadiran ahli yang terlalu pada hari ini.
"Ada kelemahan (dalam mengendalikan mesyuarat). Suasana tadi panas macam suasana pilihan raya," katanya.
Sementara itu di PJS pula, ketua cabang tersebut, Hee Loy Sian memberitahu, pemilihan peringkat cabang ditangguhkan kerana kehadiran ahli yang terlalu ramai mencecah 3,000 tetapi hanya terdapat 12 pengawas pemilihan sahaja.
Bagaimanapun, beliau yang juga ahli parlimen PJS berkata, pemilihan calon bagi jawatan tertinggi peringkat pusat diteruskan.
Mesyuarat hari ini diadakan di Dewan Sivik MPPJ yang mampu menampung kira-kira 2,000 sahaja.

Dapat Jugak Kau kalahkan Lin Dan........???

on

Panas !!!!!!!!!!!!!!! Nazri Aziz VS Awang Selamat..........

on
PADANG RENGAS, 26 Sept — Kepada saudara, tidak kira siapa anda sebenarnya, sudah pasti saya akan respons kepada rencana tulisan saudara. Jika kita percaya pada kebebasan bersuara, biar diketahui bahawa ia bukan sahaja diberikan kepada akhbar, tetapi juga kepada orang perseorangan.

Dalam menggunakan hak saya untuk membalas dan untuk mempertahankan diri saya, sila jangan membuat tafsiran bahawa saya cuba untuk mengelak kritikan terhadap diri saya. Saya sememangnya berhadapan dengan kritikan-kritikan sejak sekian lama pembabitan saya dalam politik dan saya masih berdiri di mana saya berada sekarang.

Saudara Utusan menulis bahawa dia menerima banyak SMS untuk menjustifikasikan yang dia menerima sokongan terhadap artikel mengenai diri saya (minggu lalu). Saya tidak mahu bercakap mengenai SMS dan emel-emel yang saya terima kerana dia tidak berupaya untuk mengesahkannya, tetapi saya pasti dia juga telah dimaklumkan bahawa komen-komen yang dinukilkan oleh orang ramai yang membaca portal, menunjukkan saya juga menerima banyak sokongan daripada rakyat, sebagaimana dia mendakwa menerima dalam jumlah yang banyak.

Mengapa tidak boleh saya menyifatkan anda sebagai rasis apabila anda kelihatan kecewa dengan pujian dan respons-respons positif yang saya terima daripada bukan Melayu dan cuba untuk meletakkannya sebagai negatif terhadap diri saya, khususnya yang datang daripada Kit Siang dan Guan Eng. Dengan berbuat demikian, anda dengan jelas meletakkan diri anda sebagai, kita orang Melayu, menentang bukan Melayu. Adakah hanya komen dan pujian orang Melayu perlu diambil kira dan yang lain-lain pula diketepikan, atas alasan yang sendiri yang tahu. Anda mempunyai perjalanan yang begitu jauh untuk menerima bahawa Malaysia adalah sebuah negara milik rakyat Malaysia yang terdiri daripada semua kaum, yang menzahirkan kesetiaan mereka kepada tanah lahir mereka ini.

Sememangnya saya adalah betul apabila bercakap mengenai pengalaman sifar anda dalam politik kerana anda menulis “apabila Melayu tidak mengundi”. Biar saya menyebut bahawa analisis anda menunjukkan bahawa “apabila bukan Melayu tidak mengundi”, kesannya adalah sama. Anda tidak faham langsung apa yang cuba saya terangkan iaitu “apabila majoriti rakyat Malaysia tidak mengundi”, maka kita semua berhadapan dengan masalah.
Salah satu perkara yang paling buruk untuk dilakukan ialah memberi alasan-alasan terhadap kegagalan anda dengan mengatakan yang lain juga gagal berbuat demikian. Ini adalah sikap mengaku kalah dan pastinya menganggap sebagai satu takdir. Mengapa tidak anda melihat di sekitar anda dan saya pasti bahawa anda boleh mengenal pasti akhbar-akhbar yang telah berjaya dan menggunakannya sebagai contoh untuk berusaha menaikkan bilangan pembaca akhbar anda. Saya suka mengikuti akhbar Utusan yang lama dan saya mahu anda bekerja keras ke arah menjadikananya akhbar yang gemilang semula.

Saya amat gembira dengan sokongan anda kepada Umno dan Barisan Nasional (BN) dan bagi memastikan kami boleh berjaya. Saya mahu anda menunaikan apa yang anda perkatakan dan menyokong dasar 1 Malaysia, yang merupkan ilham Perdana Umno dan Pengerusi BN. Beliau berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk menang dalam pilihan raya umum akan datang, maka janganlah mencetuskan suasana yang sukar buat beliau.

Awang tidak perlu memberitahu saya mengenai kedudukan Utusan sebagai sebuah Institusi Melayu dan perjuangannya sama seperti Umno. Sebelum anda menyertai Utusan, saya telah berada dalam Pemuda Umno, bermula sebagai anggota Exco sehingga sebagai Timbalan Ketua dan sebagai Pemangku Ketua Pemuda Umno pusat untuk satu tempoh selama satu setengah tahun. Ini adalah bukti kelayakan saya. Jika saya berada sebagai seorang pemimpin Malaysia pada hari ini, banyak kredit harus dihulurkan kepada Tun Mahathir. Kerana beliau saya berada di sini seperti hari ini dan banyak terhutang kepada beliau. Saya hanya mahu “sifu” saya terus membantu saya dan kepada yang lain-lain agar menjadi pemimpin yang baik di negara bertuah ini dan tidak membezakan negara ini hanya kerana kaum, kepercayaan, agama dan gender. Untuk menjadi seorang rakyat Malaysia tidak semestinya anti-Melayu. Saya berharap yang ini akan difahami oleh semua.

Akhirnya, dalam usaha menyebarkan mesej kepada publik sebagaimana didakwa oleh Awang, adalah penting mesej-mesej anda keluar dengan jelas dan terang buat mereka. Ini kerana anda tidak boleh dipanggil setiap kali untuk membuat penjelasan. Yang perlu anda ingat sepanjang masa ialah bukannya apa yang anda fikirkan perlu, tetapi apa yang khalayak membuat tanggapan tentang anda. Sedih untuk diperkatakan di sini bahawa bukan Melayu menganggap Utusan sebagai rasis. Dan, itu sebabnya saya membawa isu saya rakyat Malaysia terlebih dahulu dan orang Melayu kemudian, sekiranya anda tidak faham apa sebabnya.

Apa pun Awang, saya tidak tahu siapa anda sebenarnya.

* Surat ini oleh Datuk Seri Mohamed Nazri bin Tan Sri Abdul Aziz adalah untuk membalas tulisan Awang Selamat yang bertajuk “Lagi Jawapan buat Nazri Aziz” yang diterbitkan oleh Mingguan Malaysia hari ini.

Tunggul Yang Degil.......???

onTerkini :-26092010

Dah habis ikhtiar aku nak lenyapkan tunggul tunggul ini namun tak juga hilang dari pandangan mata aku. Hari ini baru aku dapat idea bagaimana nak lenyapkan tunggul2 ini. Itu pun setelah kes Dato Sosilawati terhangat dipasaran. Aku teringat kata2 prof. aku dulu.... Tanam aje. Hari ini aku pun bersetuju dengan pendapat prof. itu ditambah dengan idea yang dipaparkan sejak dua tiga  minggu kebelakangan ini iaitu kes Dato Sosilawati.

Apa macam prof. ada setuju ke........???

Nurul Izzah Betul Ke Kau Terkejut........???

on

Nurul Izzah terkejut dicalon timbalan

Ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar terkejut apabila ada cabang yang mencalonkannya bertanding jawatan timbalan presiden PKR dalam pemilihan PKR November ini.

nurul izzah interview 090910Beliau menegaskan demikian ketika diminta mengulas keputusan mesyuarat agung cabang PKR Keningau, Sabah minggu lalu, yang mencalonkan Nurul Izzah.

Cabang yang sama turut mencalonkan ketua PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim bertanding jawatan presiden.

"Saya dimaklumkan mengenai perkara itu sekretariat (pemilihan PKR)," kata Nurul Izzah dihubungi Malaysiakini hari ini.

Anak sulung ketua umum PKR itu berkata, beliau menghargai hasrat cabang tersebut yang mencalonkan beliau untuk jawatan berkenaan.

Sehingga ini, beliau berada dalam kelompok sepuluh calon yang mendapat pencalonan tertinggi sehingga ini.

Nurul Izzah mendapat 12 pencalonan - terbaru dari cabang Pensiangan yang bermesyuarat hari ini.

Kata Zaid Ibrahim.......???

on

KUALA LUMPUR, Sept 26 — PKR deputy presidential contender Datuk Zaid Ibrahim downplayed his own critique of the party by arguing the undermining of the Pakatan Rakyat (PR) Selangor government was a greater crime.
His remarks in a Mingguan Malaysia interview published today, was an apparent reference to another PKR deputy president candidate Azmin Ali whose relationship with Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim has often been strained.
“I was in Umno for 25 years and I had always been speaking up. I cannot change my habit and if the party sacks me, then I may have to retire from politics,” said Zaid when asked if he would face disciplinary action for being too vocal.
Zaid was sacked from Umno in late 2008 for attending PKR and DAP gatherings. He joined PKR in June last year.
The former law minister has been vocal about Datuk Seri Anwar Ibrahim’s unwillingness to contest an elected position in the party, but rather stay as the iconic de facto party leader.
He has also been promoting an Anwar-Zaid ticket but the Permatang Pauh MP has declined nominations for any post in the party formed after his 1998 sacking from the government.
Zaid’s however has been criticised by some party leaders including outgoing deputy president Dr Syed Husin Ali, who accused the former Kota Bahru MP of failure to be a team player.
His interview in the Umno-owned newspaper is set to get more tongues wagging over his intentions in the party.
“What about the behaviour of some party leaders who are quietly killing the party? Isn’t that a problem too? Let say a leader tries very hard to topple the Selangor government, isn’t that an offence?” asked Zaid who is also a PKR supreme council member.
Last June a group of PKR lawmakers said to be aligned to Azmin mounted pressure on Khalid to resign as the Selangor mentri besar.
The move was made soon after Azmin’s resignation from the board of the State Development Corporation, PKNS.
The Gombak MP had denied any move to oust Khalid from office.
Azmin was later appointed Selangor PKR chief, replacing Khalid in a move to soften opposition to the state government.
“I am very open if I want to oppose a leader. If I don’t like Tan Sri Khalid Ibrahim, I will be very frank. I don’t like to pretend,” said Zaid.
He also reiterated his stand that the party president is the leader of the party and must be respected by PKR members.
“Many (divisions) share my views and they believe Anwar must remain as the leader so it is appropriate for him to become the president,” said Zaid when asked about nominations that Anwar has received to contest the president post.
“My loyalty is not to any person, but to the office,” he added.

Ini Apa......??? JPP lu tidur ke......???

on
PKR menjelaskan setiap pemimpin yang akan bertanding pada pemilihan parti kali ini boleh mengadakan majlis rumah terbuka sempena Aidilfitri tapi TIDAK MENJADIKANNYA SEBAGAI PLATFORM UNTUK BERKEMPEN.

Lihat gambar di atas. Teresak Kok sempat bergambar bersama calon jawatankuasa PKR Cabang Shah Alam di hadapan 'banner kempen' ketika menghadiri jamuan rumah terbuka. 

Undilah calon bla bla bla dan bla. Baguih punya kempen. Apa tindakan Jawatankuasa Pemilihan Pusat(JPP) PKR? Tiba-tiba pulak jadi bodoh dan bebal? Gamaknya JPP PKR 'tiada skorotum' dalam menguatkuasakan etika kempen. Tak gitu? 

Pemilihan PKR: Raikanlah demokrasi.......???

on

    
Apabila saya dipecat dari kerajaan dan parti pemerintah pada September 1998, sokongan datang mencurah-curah dari seluruh pelusuk negara hingga membentuk suatu kekuatan yang tidak dapat dibendung oleh mereka yang berkuasa.Kelahiran sebuah parti tidak dapat dibendung lagi, walaupun oleh tembuk penjara, bersama dengan rakan-rakan seperjuangan, PAS dan DAP,untuk membawa politik negara kepada dimensi baru.


Maka lahirlah Parti Keadilan Nasional, sebuah parti pelbagai kaum yang benar-benar mendokong perjuangan ke arah kebebasan demokrasi dan tadbir urus yang baik.
Ketika parti membina kekuatan hari demi hari yang diasaskan kepada kepercayaan yang kukuh dalam proses membawa reformasi dan pembaharuan, parti bertukar nama kepada Parti Keadilan Rakyat selepas bercantum dengan Parti Rakyat Malaysia.

Semangat perubahan inilah yang menjadi penggerak kepada penerimaan sistem baru dalam proses mengundi dalam pilihan raya parti tahun ini di mana 500,000 ahli dapat mengundi pemimpin-pemimpin mereka secara terus di semua peringkat perjawatan.

Sistem demokrasi yang matang

Walaupun amalan ini bukanlah baru bagi kebanyakan parti-parti politik dalam sistem demokrasi yang matang di dunia, tetapi ini merupakan yang pertama di Malaysia.
Pemberian hak dan kuasa untuk ahli datang bersamanya tanggungjawab. Kami yakin ahli-ahli akan menggunakan kuasa ini secara waras dan adil.

Adalah diakui dalam beberapa bulan yang lalu, bukanlah mudah bagi KEADILAN.  Kita masih menghadapi perjalanan yang jauh tapi sekurang-kurangnya kita maju ke hadapan dan bukan berpatah balik ke belakang.
Detik-detik menjelang hari pilihan raya parti menyaksikan tutur kata yang agak kasar daripada beberapa pemimpin, yang tidak layak dipertuturkan oleh mereka yang mahu memegang jawatan yang diingini.
Dalam hal ini, dakwaan kritikan dilemparkan sebagai munculnya "budaya Umno" semasa berkempen untuk jawatan-jawatan dalam parti adalah tidak benar.

Tetap istiqamah

Pada masa yang sama, kita tidak dapat menafikan sepenuhnya wujud mereka yang ingin membawa masalah kepada ahli dan parti.
Tetapi kita tetap istiqamah dengan keyakinan bahawa ahli-ahli kita sudah matang dan cukup waras untuk menentukan mana yang baik untuk parti.  Kebenaran akan terserlah.

Rasa tidak puas hati dan perbezaan pendapat berhubung dasar-dasar adalah perkara biasa dan harus digalakkan dalam sebuah parti politik untuk memastikan demokrasi sentiasa subur dan aktif dengan penglibatan ahli.
Proses pemberian kuasa bukan hanya merupakan hak untuk mengundi tetapi juga untuk menyatakan sokongan atau penentangan.  Calon-calon juga mempunyak hak untuk mengemukakan agenda mereka dan untuk berkempen.  Tetapi ia tidak harus menjadi suatu amalan tanpa batas.
Kesemua ini hendaklah berjalan di atas batas-batas kesopanan, tata susila dan rendah diri.  Terdapat peraturan yang harus diperhatikan. Inilah sebabnya kenapa kita mempunyai jawatankuasa pilihan raya yang bebas.

Berkhidmat untuk rakyat

Kita komited untuk berkhidmat kepada rakyat.  Sejak ditubuhkan, parti terus menekankan ke arah reformasi untuk negara ini supaya kita dapat melihat ke arah perubahan yang lebih baik.
Kita menolak alasan yang diberikan oleh mereka yang berkuasa bahawa rakyat masih belum bersedia untuk menerima demokrasi sepenuhnya dan oleh itu harus bergantung kepada tongkat politik.  Kita tidak mahu mereka ini.

Bertolak kepada keyakinan inilah kita memutuskan untuk mengadakan pilihan raya secara terus.  Kita yakin pemimpin-pemimpin terbaik dapat dilahirkan melalui proses ini dan pada masa yang sama, mereka menjadi lebih bertanggungjawab kepada ahli-ahli.

Ini akan membantu kita menjadi lebih kuat!

Anwar Ibrahim

Tajuddin memang cari fasal

onAhli Parlimen Pasir Salak, YB Tajudin Abd Rahman, sengaja mencari fasal bagi mengganggu sebarang kelancaran program PAS Kg. Gajah. Setiap program besar anjuran PAS, akan ada pula program anjuran Tajuddin.
Bermula daripada program Himpunan Anak-Anak Felcra di Changkat Lada, hinggalah kepada program berbuka puasa di Masjid Felcra Changkat Lada dan yang terbaru, majlis sambutan Aidil Fitri PAS Kawasan Pasir Salak di Kg. Gajah.
Pada 31 Julai yang lalu, satu majlis himpunan warga Felcra di adakan oleh PAS. Pada masa yang sama, Tajuddin telah mengadakan Musabaqah Al Quraan bagi FELCRA di Seberang Perak. Program PAS telah disabotaj dan 22 orang aktivis PAS ditahan oleh polis kerana dituduh mengadakan perhimpunan haram.
Dalam bulan Ramadhan yang lalu, PAS Kawasan Pasir salak telah mendapatkan tarikh bagi giliran untuk berbuka puasa di Masjid Felcra Nasaruddin. Ianya kemudian terus diambil oleh Tajddin bagi majlis berbuka puasa UMNO, menyebabkan berlaku dua majlis anjuran PAS dan UMNO pada masa yang sama, di masjid yang sama.
Peristiwa ketiga ialah pada 26 September (Ahad) jam 2.30 petang, PAS Kawasan akan mengadakan jamuan hari raya di Markas PAS Kg. Gajah. Pada masa ini jugalah, Tajuddin mengadakan sambutan hari raya di rumah kebajikan anak-anak yatim bertempat betul-betul berhadapan dengan markas PAS Kg. Gajah tersebut.
Peristiwa-peristiwa ini menampakkan Tajuddin sengaja mencari fasal dan cuba mengadaka provokasi bagi menongkak kebangkitan Pakatan Rakyat Negeri Perak AMnya, kawasan Pasir Salak khususnya.
Kerana besesuai dengan keadaan samseng beliau, beliau telah diberi gelaran oleh orang-orang Kg. Gajah sebagai Ahli Parlimen Pasir Menyalak berkelulusan Universiti Menyalak Number One (UMNO) 1983.
Mk

Wan Azizah pernah tentang Azmin masuk PKR…..???

onPresiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail didakwa pernah menentang keras kemasukan Azmin Ali ke dalam parti itu diketika ia ditubuhkan pada April 1999.

Bekas Ketua Pemuda PKR Senator Ezam Mohd Nor memberitahu Agendadaily ketika PKR dilancarkan di Hotel Renaissance Kuala Lumpur, Azmin bukan sahaja tidak ada di atas pentas utama, bahkan tiada langsung di dalam dewan hotel itu.
Katanya beliau yang membawa Azmin ke dalam parti itu walaupun tidak mendapat restu Wan Azizah.

Beliau mendedahkan hal ini sebagai menjawab cubaan Azmin untuk mempelekehkannya termasuk hal lari ke Jakarta semasa kemuncak Reformasi dulu.
“Saya bawa juga Azmin masuk sebab arahan Anwar...Anwar ketika itu harapkan saya untuk selesaikan masalah Azmin dengan keluarga beliau, walaupun saya tahu masalah itu tidak akan selesai, tetapi saya cuba juga kerana setia pada Anwar” katanya.
Cerita Ezam lagi, beliau bukan sahaja bawa Azmin ke dalam PKR bahkan menyerahkan jawatan penting parti itu yang dipegangnya kepada Azmin.
“Selepas diberi peluang, Azmin mula perangai lama semasa Anwar berkuasa dulu, sebab itu saya tidak hairan satu demi satu pemimpin PKR yang ada maruah dan cerdas mula menyerang Azmin,” katanya.
Azmin di dalam sebuah akhbar harian Jumaat kata Ezam lari ke Jakarta sewaktu insiden 1998 dan hanya pulang setahun kemudian selepas keadaan kembali reda.
Untuk rekod, selain Ezam yang lari ke Jakarta, turut serta adalah Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution, Rahim Ghouse, Hanafiah Man,Rozaid Abdul Rahman dan beberapa yang lain.
Menjawab dakwaan Azmin itu, kata Ezam, terpaksa lari ke Jakarta kerana arahan Anwar dan Wan Azizah untuk mendedahkan kejadian ‘mata lebam’ Anwar.
“Tiada seorangpun setiausaha Anwar di pejabat Timbalan Perdana Menteri ketika itu termasuk Azmin yang berani untuk mengambil risiko mendedahkan pembabitan Ketua Polis Negara pukul Anwar...jadi saya yang ambil tanggungjawab tersebut.
“Selesai hal ‘mata lebam’, saya diarahkan pula bertemu pemimpin ASEAN dan selepas itu baru pulang untuk tubuhkan parti...saya ditahan sebaik saja pulang dan kemudian merengkok 10 kali di dalam lokap polis termasuk dua kali di penjara.
“Seorang yang penakut tidak akan biarkan dirinya ditahan banyak kali, bahkan Azmin sendiri tidak pernah ke penjara kerana Anwar,” katanya.
Ezam keluar PKR pada 2007 bagi menubuhkan NGO Gerak, sebelum menyertai UMNO selepas pilihanraya umum ke 12 pada Mac 2008

Anwar Jawab Mahathir.......???

on


Masa Depan Melayu-Bumiputera Terjamin Di Bawah Pakatan Rakyat

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata hanya di bawah pentadbiran pusat Pakatan Rakyat nasib masyarakat Melayu dan Bumiputera terbela dan masa depan mereka terjamin.
Mengulas kenyataan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mengatakan orang Melayu akan kehilangan kuasa politik di bawah Pakatan Rakyat, Anwar berkata motif kenyataan tersebut hanya mahu menakut-nakutkan pengundi Melayu supaya terus menyokong Barisan Nasional.
"Kenyataan Mahathir tidak langsung menusabah. Ia merupakan satu pandangan jumud yang sudah usang, ia bertujuan khusus untuk menutup kelemahan Umno dan terus menerus memenjarakan pemikiran masyarakat Melayu.
"Kita melihat sebahagian besar kekayaan negara ini tergadai di tangan peniaga Cina dan India yang menjadi sekutu dan kroni Mahathir pada zaman pemerintahan beliau dahulu," kata Anwar ketika menghadiri majlis jamuan rumah terbuka Parlimen Teluk Kemang hari ini. 
Malah kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu bukanlah menjadi rahsial lagi bahawa amalan serta budaya kronisme bermaharajalela seerta dibiarkan berleluasa di mana hanya segelintir golongan elit Melayu yang rapat dengan pimpinan Umno-BN yang diberikan keutamaan dengan mengkesampingkan masyarakat Melayu majoriti.
"Kita dapat melihat kumpulan peniaga besar yang sentiasa mendapat kontrak kerajaan secara rundingan terus seperti Ananda Krishnan, Vincent Tan dan segelintir Melayu yang menjadi kroni seperti Tan Sri Syed Mokhtar," tegas beliau.
Ini berlainan dengan pendekatan yang diambil Pakatan Rakyat yang menitik beratkan konsep kesamarataan dalam pengagihan sumber kekayaan negara berlandaskan prinsip keadilan dan ketelusan.
Pakatan Rakyat kata Anwar tetap menyanjung dan mempertahankan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan berhubung hak istimewa orang Melayu.
"Ini yang dijadikan isu kononnya kita akan memberi kekayaan kepada kaum Cina sahaja, ini merupakan taktik kotor Umno di mana dia akan mencipta satu isu dan menggunakannya untuk menakutkan kaum Melayu. Di sini, Umno menakutkan kaum Melayu mengatakan hak mereka akan terhakis.
"Siapa yang memulakan isu mempertikaikan hak Melayu? Umno! Mereka akan mencipta isu sebegini dan akan mengesahkan bahawa warga Melayu perlu mempertahankan hak keistimewaan mereka," tegas Anwar lagi.

Kehidupan Sosilawati Yang Penuh Suka Duka

on

CERITA DARI DUA WARTAWAN.......


1. Lega anak urus niaga

KUALA LUMPUR: “Allahyarham pernah berkata kepada saya, dia lega anaknya boleh diharap dan mempercayai mereka seratus peratus untuk mengendalikan semua perniagaannya, lebih-lebih lagi tiada orang lain yang boleh dipercayai,” kata Datuk Zaidi Zain, peguam peribadi jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, yang dibunuh kejam.
BEROPERASI.... bangunan Nouvelle Beauty Centre di Kampung Baru, Kuala Lumpur.
BEROPERASI.... bangunan Nouvelle Beauty 
Centre di Kampung Baru, Kuala Lumpur.
SIMPATI... Nash ketika melawat anak tirinya.
SIMPATI... Nash ketika melawat anak tirinya.
Menurut Zaidi, arwah pernah berniat untuk membuat wasiat mengenai segala hartanya tetapi tidak kesampaian.

“Tidak lama dulu dia pernah memberitahu untuk membuat surat wasiat tetapi ia tidak diteruskan. Cuma pada perbincangan terakhir antara kami di bilik saksi sewaktu kes tuntutan harta terhadap bekas suaminya, Nash (Nasharudin Elias) di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 26 Ogos lalu, pelbagai perkara diluahkannya kepada saya.

“Antaranya, dia tidak mahu berkompromi dengan mana-mana pihak yang menipunya. Malah dia berkali-kali menyatakan tidak mempercayai sesiapa selain anaknya.

“Secara lisan, Allahyarham berhajat menyerahkan segala urusan perniagaannya kepada anak sulung iaitu Erni Dekritawati Yuliana atau Rita,” katanya.

Selain Rita, 25, lima lagi anak Allahyarham hasil perkahwinan dengan Bukhari Mohamad adalah Erwan Suwari Ridzuan, 24, Erwan Nasri, 23, Erni Erinawati Sofia, 21, Erni Reenilawati, 19, dan Siti Nur Fatimah, 13.


Ketika itu, Zaidi berkata, arwah menjelaskan hatinya kembali tenang dan betul-betul lega apabila lima daripada enam anaknya mampu menguruskan perniagaannya. 

“Daripada percakapannya, saya pasti dia betul-betul lega. Malah, gayanya seperti terlepas daripada satu beban yang sangat berat apabila dia mengatur tugas terhadap lima anaknya mengenai setiap perniagaan dimiliki.

“Arwah juga menjelaskan, dia tidak mahu memikirkan mengenai perniagaan yang diserahkan kepada anaknya. Dia ingin menumpukan perhatian terhadap bidang hartanah saja,” katanya.

Namun selepas kejadian ngeri yang berlaku, Zaidi yakin segala perihal mengenai perniagaan dan harta milik arwah yang dianggarkan bernilai lebih RM150 juta akan dimiliki waris pengasas kosmetik Nouvelle Visages iaitu anaknya meskipun tiada wasiat bertulis.

“Mulanya saya beranggapan apa diluahkan kepada saya waktu itu hanya kenyataan biasa. Namun bila sudah jadi begini, baru saya sedar apa diperkatakan arwah waktu itu.

“Ia boleh diibaratkan sebagai kenyataan secara lisan. Malah isu mengenai harta pusaka ini boleh berbalik kepada hukum syarak mengikut sisi perundangan.

“Bagi orang Islam, wasiat digunakan untuk memudahkan segala urusan dan mengelak kerumitan. Bagaimanapun, dalam situasi ini mungkin sistem fara’id diberi keutamaan terhadap pembahagian harta pusaka arwah,” katanya.

Allahyarham yang ditemui mati dalam keadaan ngeri awal bulan ini bersama pemandu peribadinya, Kamaruddin Shansuddin, 44, pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, turut meninggalkan seorang suami selain enam anaknya.

Selama perkenalannya dengan arwah, perbincangan mengenai harta keseluruhan milik jutawan itu mahupun penyampaian wasiat secara terperinci tidak pernah diadakan.

Menyentuh mengenai tuntutan harta bernilai RM1.38 juta yang difailkan Allahyarham terhadap Nash, Zaidi menjelaskan, kes itu tertangguh buat sementara waktu dan terserah kepada waris arwah sama ada mahu meneruskannya atau tidak.

“Saya tidak pasti sama ada waris arwah mahu meneruskannya atau tidak. Sehingga kini mereka adik-beradik masih berbincang. Setahu saya, anak Sosilawati sangat rapat dan menyayangi Nash.

“Namun ada dua isu di sini. Pertama sekali ialah kehendak dan hasrat arwah untuk menyelesaikan kes berkenaan manakala yang kedua adalah hubungan baik antara waris dengan Nash.

“Saya sudah menjelaskan semua hal berkaitan kepada Rita. Kini terpulang kepadanya sama ada mahu menghalalkan segala harta yang bakal menjadi miliknya bersama adik beradik atau meneruskan hasrat arwah ibu,” katanya.

Selain memasarkan produk kosmetik dengan beratus rangkaian termasuk stokis dan cawangan, Nouvelle Visages membuka galeri pengantin, penjagaan kesihatan, salun rambut dan kecantikan serta hartanah.

Butik andaman pengantin, salun rambut dan spa beroperasi di Wisma Nouvelle, Cyberjaya manakala Nouvelle Development pula membangunkan kawasan komersial di Kota Damansara.


>INFO:

Anggaran harta Sosilawati:-
> Mempunyai 300 rangkaian dan cawangan perniagaan kosmetik Nouvelle Visages di seluruh negara serta Brunei, Singapura dan Thailand dianggarkan bernilai RM11.4 juta
> Bangunan Nouvelle Beauty Centre
di Kampung Baru, Kuala Lumpur bernilai hampir RM1.5 juta manakala Wisma Nouvelle yang baru dibangunkan
di Cyberjaya pula bernilai RM20 juta
> Memiliki hampir 50 rumah yang disewakan dan dianggarkan bernilai RM20 juta
> Harta dalam bidang hartanah dan pembangunan bernilai kira-kira RM100 juta
> Memiliki beberapa butik pengantin di sekitar Kuala Lumpur bernilai RM1 juta
> Turut menceburi bidang automobil (jual beli kereta) secara kecil-kecilan RM1 juta
> Rumah banglo di Taman Harmonis, Gombak bernilai RM1 juta

JUMLAH KESELURUHAN: RM155.9 juta

Sosilawati mencari kasih.........

SEBAGAI individu, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, bertuah kerana dianugerahkan Ilahi harta melimpah ruah hasil usaha kerasnya dalam bidang perniagaan, terutama kosmetik, selama ini.
Wartawan Metro Ahad, NORIAH IDRIS yang mengenali dan antara teman rapatnya sejak 16 tahun lalu, mempunyai bingkisan istimewa mengenai kisah hidup jutawan berhati waja itu.
"SATU hari ketika saya bermalam di rumahnya, dia pernah meluahkan rasa yang sangat meruntun hati saya sebagai sahabat dan wanita.

Beliau berkata: "Aku ada segala-galanya... (harta). Apa yang aku inginkan semua Tuhan bagi kecuali satu, iaitu kasih sayang. Aku tak pernah mengharapkan harta daripada mereka sebab aku sudah ada. Yang aku inginkan hanya kasih sayang.
"Sebenarnya, susah mencari lelaki yang benar-benar ikhlas menyayangi diri ini. Kalaulah aku dapat, pasti aku hidup bahagia. Lebih baik kita hidup sendiri daripada terus dikhianati." Banyak kegembiraan dan kedukaan di sebalik tabir hidupnya tersingkap antara kami sehingga kepada hal peribadi. Namun hebatnya wanita bernama Sosilawati (Wati) ini, dia tidak pernah mempamerkan kepada khalayak akan kepedihan hatinya, misalnya duka perceraiannya dengan Bukhari Mohamad yang juga bapa kepada enam anaknya, sebagai batu penghalang kejayaannya.

Melihat kegigihannya bekerja dan sikapnya cepat mesra dengan sesiapa saja, terdetik di hati bahawa wawasan anak penoreh getah dari Kampung Sri Medan, Batu Pahat, Johor ini untuk melebarkan empayar perniagaan kerana dia terkenal sebagai gigih, degil, fokus dengan apa dilakukan serta bijak mengetepikan antara masalah peribadi dengan kerjaya, pasti tercapai.
Bercerita pengalamannya ketika premisnya di Jalan Raja Bot, dia pernah dihalau dan dengan titisan air mata, dia keluar dari pejabat berkenaan tetapi azam kuat disemat di dada bahawa dia akan buktikan sesuatu keajaiban akan berlaku.

Teringat kata-katanya bahawa dia perlu bekerja keras demi mempertaruhkan seluruh hidupnya dalam perniagaan selepas rumah tangga yang dibina lebih 10 tahun sebagai isteri kedua gagal. Ketika perniagaan beralih ke Diamond Square, Jalan Gombak, dia mendapat khabar bangunan kedai di Jalan Raja Bot bakal dilelong dan dia terus meminta penasihat kewangannya sebelum membuat permohonan untuk ‘mendapatkannya’ dan ternyata nasib menyebelahinya apabila dia membeli bangunan kedai itu dengan ‘bermaruah’.

Biarpun berpendidikan SPM, kesedaran terhadap pentingnya pelajaran sering menjadi pertaruhan buat anak dan sekali gus mewariskan perniagaan itu buat mereka.
Justeru, tidak hairan apabila dia membuat keputusan menghantar tiga anak perempuannya iaitu Erni Dekritawati Yuliana (Rita), 25, Erni Erinawati Sofia (Rina), 21, dan Erni Reenilawati (Reeni), 19, ke United Kingdom untuk mempelajari bidang yang menjadi aspirasi impian masing-masing.
Manakala Erwan Suwari Ridzuan, 24 dan Erwan Nasri, 23, banyak membantu urusan perniagaan ibunya manakala si bongsu, Siti Nur Fatimah, 13, masih menuntut dalam tingkatan satu di sebuah sekolah antarabangsa.

Sepanjang ketiadaan anaknya, saya bersama beberapa lagi rakan rapatnya yang lain banyak menemaninya demi mengelak kesunyian. Dia sebenarnya tabah menghadapi apa juga situasi dan terkenal sebagai insan yang kental semangatnya.
Setiap tahun dia terbang ke London bagi meninjau keadaan anak dengan membawa tiga lagi anaknya untuk memastikan segala-galanya berjalan lancar dan untuk teman, dia tidak pernah melupakan buah tangan, bahkan sering mengajak menemaninya bercuti.

Derita perkahwinan bagi Wati tidak lama kerana dia sering dikelilingi lelaki yang sering mengintip hatinya. Antara kebahagiaan yang pernah terakam dalam hidupnya dan pernah berbahagia rasa itu adalah mengenai rahsia cinta yang paling dalam terhadap vokalis rock kumpulan Lefthanded, Jamaluddin Elias (Nash).
Setiap kali bercerita mengenai lelaki yang bertakhta di hatinya itu, matanya sentiasa bersinar dan nama hebat itu tidak lekang daripada bibir apabila saya dapat menghidu bibit cintanya selepas dia mengerjakan umrah pada 2006 dan memberitahu pada tahun itu juga akan berkahwin.
Lalu perkahwinan paling berprestij dilangsungkan dalam tiga majlis resepsi dengan perbelanjaan hampir menelan lebih RM300,000.

Namun kebahagiaan dikecapi tidak panjang kerana di awal perkahwinan, beliau dapat menghidu sesuatu yang menyedihkan berlaku. Hampir dua minggu saya menyimpan rahsianya apabila dia sudah pun meminta peguam syarie, Datuk Zaidi Mohd Zain untuk memfail kes cerai.
Apabila segala-galanya terbongkar dan putuslah kasih antara mereka, cerita perceraiannya menjadi tatapan umum dan semua itu menjadi bahan luahan rasanya apabila kami berbual. Lepas satu-satu kontroversi melanda diri wanita bertaraf jutawan ini, namun sesuatu yang mengagumkan mengenainya, dia memang seorang yang tabah.

Seperkara lagi yang sering menjadi ingatan, apabila tidak lalu makan dan ke rumahnya, perkara pertama yang dilakukan adalah terus menuju ke dapur. Di atas meja sedia terhidang makanan buat rakan rapat atau sesiapa saja kerana dia terkenal hebat di dapur. Kalau saya ada masalah dan tidak mahu makan, dia akan menyuapnya ke mulut dan memaksa kita untuk terus mengunyahnya selayak ibu memaksa si anak makan. Sempat juga bergurau dengannya, selalu kami katakan kalau hendak ‘diet’ jangan datang ke rumah Wati dan dia akan tergelak besar.
 
Pernah dalam gurauannya dia berkata, bila ‘banglonya’ bakal dibina di Cyberjaya siap kelak, dia meminta ‘menjaga’ banglo di Taman Harmonis, Gombak apabila dia dan anak sudah ke sana. Pernah juga dia menunjukkan pelan banglo baru yang dianggar bernilai RM5 juta siap kelak, dia sudah menyiapkan bilik khusus buat rakan baiknya.

Mengenali Wati sebenarnya, hidup wanita itu ditabiri warna yang beraneka. Apabila sekali lagi kisah hidupnya tersingkap berikutan kes tangkap khalwat pada malam tahun baru 2010 bersama pasangannya oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) tetapi dinafikannya bahawa beliau sudah bernikah dengan lelaki berkenaan. Saya yang tahu perancangan pernikahannya seawal November hanya tersenyum dengan spekulasi itu.

Kenangan terindah yang tidak mungkin saya lupa sampai bila-bila adalah berpeluang mengerjakan umrah pada April 2008 bersama dia yang tujuh kali melakukan ibadat itu, selain ditemani saudara-maranya, stokis dan kenalan yang rapat dengannya. Ketika kunjungan ke Makkah waktu itu, dia membawa adik perempuan tiri dan ibu tirinya.

Di situlah saya mengenali hati budi pemandu peribadinya Kamaruddin Shansuddin (Kamal), 44, dan Noorhisham Mohammad, 38 (pegawai bank CIMB) yang dipercayai turut dibunuh serta isteri Noorhisham, Suzana Radin Pangat.

Hubungan kami sangat akrab dan ketika Sosilawati, Kamal, Norhisham dan peguam, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, diberitakan hilang dan dibunuh kejam, hati ini menangis pedih kerana sudah tiada lagi teman tempat menyandarkan serta berkongsi rasa.

ZAID IBRAHIM HAS LANDED IN WANGSA MAJU .......???

on


Gambar di bawah menunjukkan Zaid Ibrahim mengambil alih sebagai Ketua Cabang PKR Wangsa Maju yang baru (Ketua Cabang PKR Wangsa Maju, Zakir Yussoff mengundurkan diri, Zaid Ibrahim menang tanpa bertanding)
KEMPEN PEMILIHAN PKR SEMAKIN HANCUSSSS.......???

ongambar dipetik daripada selangor daily. 

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List