Kekecohan PKR: Saifuddin sahut cabaran Muhyiddin, dedah nama

on Oct 6, 2010

PETALING JAYA, 6 Okt – Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Saifuddin Nasution Ismail berkata, beliau menjawab cabaran Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini dengan mendedahkan satu nama didakwa mendalangi kekecohan ketika pemilihan cabang parti itu dua minggu lalu.
Selain itu menurut Saifuddin (gambar), beliau sedang meneliti satu lagi nama yang dipercayai ahli sebuah “parti terbesar” dalam Barisan Nasional (BN).

Bagaimanapun beliau enggan menamakan parti itu, tetapi memberitahu akan “checkmate” Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno, sebagai sahaja memperoleh maklumat lengkap.
“Ya, boleh sifatkan begitu,” kata beliau ketika ditanya sama ada respons beliau hari ini boleh dianggap sebagai menerima cabaran Muhyiddin minggu lalu.
“Saya ada satu lagi nama, yang tengah saya teliti, yang terlibat di cabang Klang... apabila saya dapat, saya akan ‘checkmate’ Tan Sri Muhyiddin,” kata Saifuddin pada pertemuan khas di pejabatnya di sini hari ini.

Ahli Parlimen Machang ini memberitahu, selaku pentadbir proses pemilihan beliau menerima cabaran Muhyiddin, yang juga timbalan pengerusi Barisan Nasional (BN).
“Dia kata namakan, saya kata OK. Saya berikan satu nama... Razak Halili, dia bukan anggota parti,” kata Saifuddin sambil menegaskan, Razak adalah antara beberapa individu bukan ahli PKR yang didapati menyebabkan kekecohan di tiga cabang di Selangor dua minggu lalu.

Kata Saifuddin, beliau sebenarnya tidak mengkategorikan mereka sebagai ahli Umno ketika mendedahkan isu berkenaan 27 September lalu.
Pada sidang media 27 September lalu, kata Saifuddin, beliau hanya mengatakan mereka yang dipercayai menyebabkan kekecohan pada waktu “serentak” di tiga cabang berkenaan sebagai individu bukan anggota PKR, segelintir yang mencetuskan provokasi dan sekumpulan ahli PKR.
“Saya tidak sebutpun nama Umno. (Pemimpin Umno) bacalah dulu, adakah saya menyebutkan perkataan Umno.

“Hari ini saja saya sebutkan nama Razak, bekas ahli Umno, masuk Keadilan dan keluar Keadilan... sama ada dia masuk Umno, yang itu Muhyiddin kena semaklah... boleh jadi...,” katanya lagi.
“Tetapi yang di Klang saya sedang tengok, memang ahli satu parti terbesar dalam BN, bukan Keadilan, bukan PAS, bukan DAP... parti itu parti terbesar, agak terbesar juga, dalam BN.

“Bila saya teliti nombor (keahlian), saya akan ‘checkmate’, saya berlapik begitu sekali apabila berdepan dengan isu ini, jangan gopohlah, jangan gelojohlah Timbalan Perdana Menteri... nama (ahli membuat kekecohan di Klang) nanti dulu, saya sedang tengah siasat,” kata beliau lagi.

Razak juga telah membuat laporan polis terhadap kepimpinan cabang Kuala Langat berhubung kekecohan 26 September lalu.
Saifuddin juga berkata Razak pernah memohon untuk kembali menyerati PKR tetapi ditolak.

“Razak asal Umno, kemudian Keadilan. Bila kita kalah teruk tahun 2004, ramai orang tawar hati, dia tulis surat (untuk keluar), saya dapat laporan lengkap, surat... kita ada semua maklumat.
“Kemudian dia pernah memohon masuk parti semula, tetapi parti tidak luluskanlah, kamu keluar ketika parti berada di garis paling rendah tetapi (apabila) parti ada kerajaan, kamu hendak datang balik, jadi ada masalah.

“Jadi bila dalam keadaan begitu, jangan cerai bini senang-senang,” katanya sambil menegaskan Razak juga tidak mengundi pada pemilihan cabang Kuala Langat.
“Dia tidak mengundi, tetapi datang berucap dalam tempat mengundi,” katanya.
Pertengahan minggu lalu, Muhyiddin mencabar Saifuddin supaya membuktikan dakwaannya bahawa pihak luaran telah mensabotaj pemilihan beberapa cabang parti itu 26 September lalu.

“Jika mereka ada isu atau masalah, mereka sendiri perlu memikul tanggungjawab... jangan menyalahkan orang lain.
“Itu adalah masalah mereka,” kata Muhyiddin yang juga Timbalan Pengerusi BN.
“Saya mencabar Saifuddin agar memberikan bukti. Beritahu kami siapa dan di mana. Jika orang luar bermaksud kami (Barisan Nasional),” kata beliau.

Dalam kenyataan minggu lalu, Saifuddin berkata kekecohan yang berlaku pada mesyuarat agung dan proses pemilihan peringkat cabang PKR di beberapa lokasi kelmarin terpaksa ditangguhkan kerana beberapa isu termasuk kerosakan kotak undi oleh orang luar.

Saifuddin berkata Jawatankuasa Pemilihan Pusat telah mengenal pasti beberapa individu melalui rakaman video dan foto, yang didakwa terbabit dalam perbuatan vandalisme.
“Melalui rakaman foto, petugas kami mengesahkan individu yang dikenal pasti bukan ahli parti, cuba mencemarkan imej PKR.

“Kami boleh mengesahkan wujudnya elemen provokasi kerana apa yang berlaku sama sahaja caranya iaitu kotak undi dipecahkan, kertas undi diselerakkan dan selepas itu mereka beredar,” katanya.
Malah, anggota Majlis Pimpinan PKR Selangor, Shuhaimi Shafie pula mendakwa kekecohan di cabang PKR Kapar, Klang, Kuala Langat dan Kota Raja merupakan satu pelan terancang oleh kumpulan yang sengaja mahu memburukkan imej parti.


Beliau berkata berdasarkan maklumat awal, kekecohan tersebut didalangi oleh bukan anggota parti dengan niat membuat kekacauan ketika pemilihan.
“Mereka memang dikenal pasti sengaja melakukan provokasi termasuk mengganggu proses pemilihan, merampas kertas dan kotak undi serta menyerbu ke dalam dewan,” katanya.

Shuhaimi, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, mendakwa kumpulan itu merancang pelan itu lebih awal dan mahu menunjukkan pemilihan PKR itu tidak telus dan tidak teratur.

NIKMAT ALLAH TELAH SAMPAI KE DUN GALAS......!!!

on


         


Suruhanjaya Pilihanraya telah bermesyuarat.Maka suatu ketetapan telah dibuat bagi memilih wakil kawasan Undangan Negeri Galas yang baru berikutan pemergian penyandang,Allayarham Che Hashim Sulaima (Pas).Berikut adalah ketetapan yang telah diumumkan SPR:

Bersyukur kepada Allah.Barang ditakdirkan-Nya,kawasan Gua Musang bakal dilimpahi rezeki segera yang jarang tiba.Bak kata pepatah,"untung sabut timbul,untung batu tenggelam",namun kini pepatah moden boleh kita cipta iaitu,"untung rakyat ada pilihanraya.

"Seperti yang dilaporkan media,harga sewa sebuah rumah bakal melambung sehingga RM10 ribu sedangkan pada hari-hari biasa hanyalah RM200 sebulan,malah ada penyewa berani menyewa sanggup meletakkan harga sewa setinggi RM15 ribu! Penulis tidak tahu harga itu didasarkan atas apa,namun mana-mana pihak pastinya akan berfikir dua kali untuk menyewa.Mungkin idea Najib yang tidur di rumah penduduk ketika pilihanraya kecil Kuala Berang beberapa tahun yang lalu akan menjadi popular semula.Jimat wang,jimat belanja.Atau,mungkin Ahmad Maslan sanggup tidur di ladang getah selepas menoreh.

Tatkala ini,penulis tabik pada ahli Pas.Ketika pilihanraya mereka jarang tinggal di hotel-hotel sebaliknya memilih untuk tidur di markaz Pas.Di sana mereka memasak sendiri seperti suasana di majlis perkahwinan.Pun begitu,adakah menteri Persekutuan yang sanggup tidur di markaz atau lebih memilih untuk menginap di Kota Bharu?Seterusnya,gerai-gerai makan mulai tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan.Galas akan berpesta tujuh hari tujuh malam.Peniaga-peniaga kecil-kecilan bakal mendapat nikmat Allah atas suasana ini.

Selain itu,pembangunan segera pula akan muncul di mana-mana.Mungkin akan ada pula beberapa buah jambatan dijanjikan ataupun jalan bertingkat-tingkat.Gula-gula ini akan ditabur dan ianya senantiasa laku.Penduduk kawasan pinggir bandar akan menjadi golongan sasar utama.Tatkala itu,hero baru dalam pembikinan giat diangkat   penduduk dan penulis berdoa semoga damailah Allahyarham Che Hashim di sana.

PRK Galas: 4 Nov undi, 26 Okt penamaan calon
Tarikh pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, di Gua Musang, Kelantan ditetapkan pada 4 November ini.

Manakala tarikh penamaan calon ditetapkan pada 26 Oktober, kata Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar.
Keputusan itu dibuat selepas SPR bermesyuarat pagi ini, katanya dalam satu sidang akhbar di Putrajaya.

Pilihan raya kecil itu akan menggunakan Daftar Pemilih Induk (DPI) 2009 yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama dan Suku Tahun Kedua 2010 yang telah dikemaskini sehingga 27 September lalu.

Menurut Wan Ahmad, seramai 11,553 pengundi yang melibat 11,426 pengundi biasa dan 127 pengundi pos, layak memilih ADUN Galas.
"Pengundi di Galas ini, yang berumur 21 tahun pun ada, yang lebih 100 tahun pun ada, yang paling tua berumur 111 tahun," katanya. 

SPR juga, katanya, telah menamakan Ketua Jajahan Gua Musang, Wan Mustaffa Wan Abdul Halim sebagai pegawai pengurus pilihan raya yang akan dibantu oleh tiga penolong pengurus.
Penamaan calon yang dijadualkan pada 26 Oktober ini, akan diadakan di Bilik Gerakan dan pejabat Tanah Jajahan Gua Musang manakala Pusat Sivik Gua Musang akan dijadikan pusat penjumlahan undi pada malam 4 November.

Sebanyak 11 sekolah, sebuah balai dan dewan akan digunakan sebagai tempat mengundi yang membabit 25 saluran.
Wan Ahmad juga berkata 323 petugas telah dilantik oleh SPR bagi melicinkan perjalanan pilihan raya itu.
Beliau berkata kira-kira RM1.3 juta diperuntukkan bagi menjalankan pilihan raya kecil itu berikutan kawasannya luas dan melibatkan empat pusat mengundi yang perlu menggunakan perkhidmatan helikopter.

Kerusi DUN Galas kosong selepas kematian penyandangnya, Chek Hashim Sulaima, 48, akibat barah usus pada 27 September lalu.

Dalam Pilihan raya umum 2008, Chek Hashim mendapat 4,399 undi, menewaskan penyandang dari BN, Mohd Saufi Deraman (3,753 undi) dengan majoriti 646 undi.

Galas terletak dalam kawasan Parlimen Gua Musang bersama DUN Nenggiri dan DUN Paloh.
Wan Ahmad berkata SPR menjangkakan lebih 81 peratus pengundi akan keluar mengundi dalam pilihan raya kecil itu, iaitu peratusan dalam pilihan raya umum lalu berikutan tumpuan kini terarah pada kawasan berkenaan. 

Katanya, bagi tujuan memantau semua aktiviti kempen pilihan raya sepanjang tempoh rasmi berkempen, SPR bersetuju untuk menubuhkan tiga Pasukan Penguatkuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR) yang diketuai oleh seorang pegawai penguatkuasa bagi setiap pasukan.

Beliau turut meminta parti-parti politik, calon, petugas, penyokong parti serta individu lain yang terlibat supaya mematuhi undang-undang dan peraturan pilihan raya serta tatasusila berkempen yang ditetapkan.

Sewa rumah di Gua Musang naik RM10,000
Pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas pada 4 November ini telah menyebabkan kadar sewa rumah di sekitar bandar Gua Musang kini melambung manakala gerai makanan mulai tumbuh dengan banyaknya.

Tinjauan Bernama mendapatI sewa rumah meningkat berpuluh kali ganda sejak awal bulan ini kerana penduduk mahu mengambil keuntungan besar seperti yang berlaku pada pilihan raya kecil Manek Urai tahun lalu.

Seorang penduduk, Ismail Dollah, 43, berkata harga rumah sewa yang kebiasaannya RM200 sebulan kini meningkat kepada RM10,000 dan ada rumah banglo disewakan pada harga RM15,000 untuk tempoh pilihan raya kecil itu.

"Harga rumah naik setiap jam kerana kadarnya berubah mengikut siapa yang sanggup membayar harga yang mahal," katanya kepada Bernama di Gua Musang hari ini.

Kerusi Galas kosong berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima, 46, daripada PAS pada 27 September lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini mengumumkan bahawa penamaan calon ialah pada 26 Oktober dan pengundian pada 4 November.

Tinjauan juga mendapati kadar sewa hotel turut meningkat disebabkan permintaan yang tinggi.
Jika sebelum ini kadarnya RM150 sehari kini kadarnya ialah RM200 sehari.

Seorang peniaga, Norizan Ibrahim, 45, berkata pilihan raya kecil itu adalah peluang terbaik bagi penduduk mencari rezeki kerana terdapat ramai pengunjung luar.

Katanya walaupun sebelum ini terdapat banyak kedai makan di sekitar Gua Musang tetapi kemungkinan ia tidak mencukupi semasa kempen nanti disebabkan oleh kedatangan ramai pengunjung luar.

"Ini adalah peluang rezeki kepada kami," katanya.

PANAS.....!!!!!!!!! .FITNAH ATAU APA.....???

on

Aku salin ulasan dari Kelah Greenboc - GB. Aku bukan tak nak komen tapi aku meluat dengan sikap Anwar tu walaupun aku tetap menyokong PR. Mentang2 dia sedar ramai blogger reformis dan rakyat yang sokong dia dia kelihatan seperti besar kepala. Tabiat dalam UMNO masih tebal dalam jiwa beliau. Macam mana nak kontrol PutraJaya.....??? Apa pun kau orang baca dan teliti le apa yang GB perkatakan......


Baru beberapa hari lepas GB menulis bahawa Datuk Seri Anwar dilihat sebagai Ketua de facto PKR tidak berkecuali di dalam Pemilihan. GB menulis Apa Agenda Anwar Kecam Zaid?

Petikan:

Sebagai Ketua Umum PKR, ramai persoalkan apa sebenarnya agenda Anwar menyerang Zaid depan umum? Apakah ia untuk membantu Azmin untuk mendapatkan pencalonan lebih banyak di dalam pemilihan ini?

Anwar mungkin sudah merasa selesa kerana selama ini blogger-blogger memberikan sokongan terhadap beliau dan keluarga.

Tetapi apabila Ketua Umum PKR itu dilihat partisan di dalam pemilihan, blogger seperti GB kembali persoalkan perlukah Anwar disokong lagi?

Malah selama ini, sekalian ramai blogger memperjuangkan kebenaran dan keadilan untuknya, apakah Anwar ada berterima kasih? Apakah Anwar prihatin terhadap nasib mereka?

Hei Anwar, anda boleh menyerang bukan saja Zaid, malah sesiapa juga calon yang bertanding, namun tidak sepatutnya kamu melakukannya di depan umum. Kerana dengan cara itu anda dilihat sudah tidak mempunyai ciri keadilan yang sepatutnya dimiliki oleh seorang pemimpin tertinggi parti. Sekalipun teguran anda bernada umum, tetapi ia jelas ditujukan kepada Zaid.

GB berjuang menegakkan kebenaran dan keadilan. GB berjuang kerana Islam. GB berjuang kerana Allah. Yang Maha Benar (Al-Haq) dan Yang Maha Adil (Al-Adl) itu adalah diantara nama-namaNya. GB tidak berjuang kerana PAS, PKR, PR, Anwar Ibrahim, Zaid Ibrahim, Nik Aziz, Hadi Awang dan lain-lain. 

Di dalam komen GB yang lepas GB pernah menulis:

mcm dalam gambar tu, jika zaid guna media umno tak boleh, tapi jika anwar sendiri bukan saja gunakan media umno, tetapi bapak umno x apa? sedangkan pertemuan itu dulu sudah cukup utk mengelirukan rakan2 di dalam pr.

nak suruh gb serang anwar lagi selepas ini? insyaAllah, dengan izin dan bantuanNya, mudah sangat bagi gb lakukan.

Dan GB berdoa siang dan malam agar Allah tunjukkan kebenaran dan keadilanNya. 

Apakah pendedahan terbaru ini adalah tunjukan dari Allah atau apa? GB belum dapat membuat kepastian. Kita kena tunggu lagi sehingga Allah memberikan petunjukNya lagi.

Begitu juga apabila GB ditegur seorang sahabat yang menyatakan GB keterlaluan apabila mengkritik Suara Keadilan dan TVSelangor yang secara terang-terangan berkempen untuk Azmin. Bagi GB, tiada keadilan di kedua-dua media itu.

Tetapi apa jadi selepas teguran GB itu? Kedua-dua lamanweb itu tidak dapat dibuka.

Apakah ia juga petujuk dari Allah membenarkan perkataan GB? GB tidak berani membuat pengakuan itu. 

Apa yang nyata GB terus terang sudah tidak suka kepada pimpinan PKR yang ternyata TIDAK MELAKSANAKAN KEADILAN di dalam partinya. Mereka memfitnah dan mentohmah Zaid Ibrahim tanpa keterangan yang nyata. GB tak der kena mengena dengan Zaid, tetapi GB tak suka kezaliman diperlakukan ke atasnya. Salah kerana diwawancarai oleh Utusan? Ingat wartawan Utusan itu sebahagian besarnya seagama dan sebangsa dengan kita. Mereka tidak boleh dipersalahkan. Nak serang serang editornya sahaja.

GB telah menulis sebelum ini:


Mari kita baca luahan ini:

"Hata Wahari seterusnya mendedahkan bagaimana editor yang menentukan berita muka depan, menonjolkan (highlight) fakta-fakta yang terpilih, dan apa yang ditonjolkan itu bukan ditentukan oleh wartawan. Beliau memberi contoh, "Misalnya dalam kes liwat Dato Seri Anwar Ibrahim, ada fakta tentang apa yang dikatakan oleh Saiful, bukan wartawan yang tulis (maksud: bukan ditentukan wartawan). Itu semua fakta-fakta yang di-highlight (ditonjolkan) oleh editor. Editor yang berkuasa membuat penetapan bagi tajuk di muka depan."- MR

Sewaktu zaman reformasi meletus pada 1998 dahulu yang banyak membantu GB mendapatkan berita-berita terkini adalah wartawan-wartawan akhbar pencacai inilah. Masa itu tiada harakahdaily, tiada malaysiakini, malaysian insider, FMT malah blog pun tiada.

GB masih ingat seorang wartawan Utusan menghubungi GB, "ni berita baru, siarkan dalam Laman Reformasi, kami tak boleh siarkan di Utusan".


Dan GB mengakhiri tulisan GB yang lepas dengan kenyataan ini:

Bahawa Allah tidak pernah tidur. Dan GB bersyukur kerana sentiasa berada dibawah lindunganNya selama ini walaupun tiada seorang di atas dunia ini memperdulikan GB. Dan GB akan tetap teruskan perjuangan suci menegakkan kebenaran dan keadilan ini sekalipun terpaksa menegur malah "memancung" para penghalangnya.

Kini, GB berdoa lagi serupa dengan doa-doa dahulu, sebelum kita mengiya atau menidakkan episod terbaru ini sebagai fitnah:

1) Allahumma arinal haqqa, haqqa, warzuqnattiba’ah,
wa arinal bathila bathila, warzuqnajtinabah

Ya Allah, tunjukkanlah yang haq itu sebagai haq, dan kurniakanlah kami kekuatan utk mengikutinya, dan tunjukkanlah yg batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya.

2) Rabbi adkhilni mudkhala sidqin wa akhrijni mukhraja sidqin waj'alli min ladunka sulthanan nashiran wa qul ja alhaqqu wa zawaqal bathilu innal bathila kana zahuqan 

Ya Allah, masukkanlah aku secara masuk yang benar dan keluarkanlah(pula) aku secara keluar yang benar dan berikanlah kepadaku dari sisi-Mu kekuasaan yang menolong. Dan katakanlah yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap.Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap.

Berdoa sedemikian lebih utama daripada mengikut persangkaan kita. Muga Allah beri petunjuk yang sebenarnya kepada kita semua dan selamatkan kita dari siksaanNya.


ULANG TAYANG.....

Bekas pembantu Anwar dakwa dipaksa buat SD

Satu sidang akhbar - yang dipercayai ada kaitan dengan perbicaraan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang berjalan - oleh bekas pembantunya, Rahimi Osman, dibatalkan ekoran gangguan oleh satu kumpulan.

Sidang akhbar itu sepatutnya diadakan di restoran Lotus di Klang pada jam 4 petang hari ini, tetapi kemudiannya dibatalkan ekoran kemunculan kumpulan tersebut.

Rahimi (tengah) memberitahu wartawan bahawa dia telah membuat laporan polis di ibupejabat polis daerah Klang pada jam 2 petang ini berhubung dua akuan sumpah (SD) yang dibuat pada 2008.
Peguam Rahimi - S Ravi Chandran - berkata laporan polis dibuat untuk menyatakan bahawa dua akuan bersumpah itu adalah tidak tepat.
Akuan bersumpah itu ada kaitan dengan perbicaraan liwat Anwar yang sedang berjalan, di mana beliau dituduh meliwat seorang lagi bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.
Menurut polis Klang, Rahimi telah membuat laporan polis, mendakwa dia telah dipaksa oleh orang Anwar supaya membuat dua akuan bersumpah tersebut.

Ketua polis Klang, Mohamad Mat Yusof mengesahkan menerima laporan tersebut tetapi enggan memberi maklumat lanjut kerana perkara itu telah dipindahkan ke polis daerah Shah Alam.

Rahimi adalah rakan persekolahan Saiful. Dia dipercayai membawa Saiful untuk bekerja dengan Anwar pada 2008. Saiful kemudiannya menggantikan Rahimi yang berhenti pada tahun tersebut untuk meneruskan kariernya dalam bidang perniagaan.
Pada sidang akhbar yang penuh dengan wartawan dan jurugambar ini, Rahimi dengan tenang cuba berdialog dengan kumpulan berkenaan.

"Hentikan sidang akhbar ini! Berapa yang engkau dibayar? Kami tahu apa yang berlaku antara engkau dan Saiful,” jerit seorang lelaki yang kemudiannya dikenali sebagai M Jayabalan berulang-kali.

Rahimi kemudian dengan tenang berkata: "Ini tidak ada kena mengena (dengan perbicaraan di mahkamah). Bagaimana boleh saya berunding jika awak terus menjerit?”

Jayabalan bersama enam yang lain diketuai oleh K Sureshkumar yang menyatakan hasrat bertanding jawatan naib presiden PKR mendakwa mereka berkempen bersama Rahimi ketika pilihan raya umum 2008 yang lalu.

Juga kelihatan berada bersama kumpulan itu adalah penyokong PKR yang pernah berkempen di kawasan pilihan raya Lembah Pantai yang dimenangi oleh anak perempuan Anwar - Nurul Izzah.

"Kami berada di sini bagi menyokong Anwar. Tidak ada apa untuk didedahkan,” kata Sureshkumar, yang juga adalah pembantu khas Anwar yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal masyarakat India.

Turut berada di lokasi adalah beberapa anggota polis yang memantau perkembangan itu.

Mengapa mengadu tiga tahun kemudian?

Ketika dihubungi, peguam Anwar - N Sankara - menafikan dakwaan bahawa akuan bersumpah itu dibuat secara paksaan.
Pada awalnya, tegas beliau, Rahimi disenaraikan sebagai salah seorang saksi pembelaan Anwar dan dia (Rahimi) membuat akuan bersumpah itu secara sukarela. 

Sankara menegaskan bahawa Rahimi tidak dipaksa untuk menandatangani akuan bersumpah itu, tetapi sebaliknya membuatnya secara sukarela.

Lagi pula, tegasnya, mengapa Rahimi menafikannya sekarang selepas kira-kira tiga tahun berlalu.

Oppss Bukan Liwat Rupa Nya.....Tapi Men Behind The Scene Siapa Eeekk...???

on

Sidang Akhbar Rahimi Osman Diganggu - Laporan Polis Dibuat Kerana Dipaksa Berkaitan Akaun Bersumpah.

Satu sidang akhbar - yang dipercayai ada kaitan dengan perbicaraan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang berjalan - oleh bekas pembantunya, Rahimi Osman, dibatalkan ekoran gangguan oleh satu kumpulan.

NONE
Sidang akhbar itu sepatutnya diadakan di restoran Lotus di Klang pada jam 4 petang hari ini, tetapi kemudiannya dibatalkan ekoran kemunculan kumpulan tersebut.

Rahimi (tengah) memberitahu wartawan bahawa dia telah membuat laporan polis di ibupejabat polis daerah Klang pada jam 2 petang ini berhubung dua akuan sumpah (SD) yang dibuat pada 2008.
Peguam Rahimi - S Ravi Chandran - berkata laporan polis dibuat untuk menyatakan bahawa dua akuan bersumpah itu adalah tidak tepat.
Akuan bersumpah itu ada kaitan dengan perbicaraan liwat Anwar yang sedang berjalan, di mana beliau dituduh meliwat seorang lagi bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.

NONE
Menurut polis Klang, Rahimi telah membuat laporan polis, mendakwa dia telah dipaksa oleh orang Anwar supaya membuat dua akuan bersumpah tersebut.

Ketua polis Klang, Mohamad Mat Yusof mengesahkan menerima laporan tersebut tetapi enggan memberi maklumat lanjut kerana perkara itu telah dipindahkan ke polis daerah Shah Alam.

Rahimi adalah rakan persekolahan Saiful. Dia dipercayai membawa Saiful untuk bekerja dengan Anwar pada 2008. Saiful kemudiannya menggantikan Rahii yang berhenti pada tahun tersebut untuk meneruskan kariernya dalam bidang perniagaan.


Mengapa mengadu tiga tahun kemudian?

Ketika dihubungi, peguam Anwar - N Sankara - menafikan dakwaan bahawa akuan bersumpah itu dibuat secara paksaan.

Pada awalnya, tegas beliau, Rahimi disenaraikan sebagai salah seorang saksi pembelaan Anwar dan dia (Rahimi) membuat akuan bersumpah itu secara sukarela.

Sankara menegaskan bahawa Rahimi tidak dipaksa untuk menandatangani akuan bersumpah itu, tetapi sebaliknya membuatnya secara sukarela.

Lagi pula, tegasnya, mengapa Rahimi menafikannya sekarang selepas kira-kira tiga tahun berlalu.

Ahli Umno sabotaj mesyuarat PKR dikenalpasti.......???

on

NONE
Beberapa pihak luar yang sesetengah mereka didakwa mempunyai hubungan dengan BN, dipercayai terbabit dalam mengganggu pemilihan cabang PKR sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Sehubungan itu, setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution berkata, beliau akan menyahut cabaran Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menamakan mereka.

"Saya sahut cabarannya dan akan namakan mereka yang timbulkan masalah itu yang kami kenalpasti melalui rakaman video,” kata Saifuddin di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, hari ini.

Menurut Saifuddin, antara yang dikenalpasti ialah Razak Halili yang dianggap orang luar yang menimbulkan kekecohan di pemilihan peringkat cabang Kuala langat.

"Dia pernah menjadi ahli PKR tetapi meninggalkan parti selepas kekalahan pada pemilihan 2004. Dia mungkin menganggotai Umno, selepas itu, saya tidak tahu. Namun dia ada memohon (menyertai PKR) tetapi ditolak,” katanya.

Saifuddin juga berkata seorang lagi orang luar juga dikenalpasti menimbulkan kekacauan di mesyuarat cabang Klang yang didakwanya sebagai seorang anggota parti terbesar komponen BN. Beliau bagaimanapun tidak mahu mendedahkan identiti individu berkenaan.

Part 8: The MACC NFA the case against Khir Toyo (5)

on

MACC: Documents published by RPK are genuine

on


The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), in its blogwww.ourdifferentview.com, admitted that the documents published by blogger Raja Petra Kamarudin were genuine, although it did not refer to it directly.
However, it stated that Raja Petra's claims in his Malaysia Today blog that the agency failed to act on graft allegations as baseless.
“The accusations made in a blog that said MACC did not investigate and did not prosecute suspects based on the investigation reports of three cases is absolutely baseless,” stated the MACC blog.
Apart from publishing MACC documents concerning ex-Malaysia Airlines chairman Tan Sri Tajuddin Ramli and former Selangor Menteri Besar Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo, Raja Petra also published MACC investigation papers or reports against Datuk Seri Zulkifly Mat Noor who was former chief of the Anti-Corruption Agency (ACA, as the forerunner of the MACC was known at the time) and National Civics Bureau director-general Datuk Shagul Hamid Abdullah, and a report on the allegations by Kulim State Assemblyman Lim Soo Nee that he was offered a bribe to defect to the Barisan Nasional (BN).
The MACC blog stated: "All cases cited are old cases.”
Concerning Zulkifly, MACC stated that news reports in 2007 had highlighted police investigations on Zulkifly, and pointed out that they could not have taken action against their own head.
“To ensure that investigations were done fairly and transparently, the police were given the responsibility to handle the investigations,” said the MACC.
“Besides, the cases mentioned were not graft cases. Don’t try to connect MACC with this issue and slam us for purportedly not taking action to investigate and prosecute. It is not fair to hit out at MACC and connect it to the issue of MACC’s frayed image for silencing action on this case.”
MACC also pointed out that the report on Lim was not enough to prosecute BN's former Kedah Menteri Besar who allegedly offered Lim a RM5 million bribe to defect to the BN, which could have resulted in the current PAS-led Kedah government to fall.
“If the investigation report is read carefully, it is only a report that was given by the branch office to the headquarters for it to start the investigation process. In this case, the ACA had already started investigations,” said the blog.
The blog further blamed Pakatan Keadilan Rakyat (PKR) leaders for hampering their investigations by sparking massive media coverage which eventually affected the outcome of the case.
“The attitude of PKR’s highest leaders who were too quick to over-react until this case was blown up in the media,” said the MACC.
“It clearly affected the ACA’s investigation process. Investigations were disrupted as there was no longer an element of surprise and the perpetrators who were involved knew the future actions of the authorities. Eventually, the case that was supposed to happen did not happen. So, who should be blamed in this instance?”
The MACC went on to state that they had tried to collect evidence in Lim's case as the purported bribe had not yet occurred, but their efforts were allegedly blocked by over-reactive PKR leaders as mentioned by the former MACC chief, according to a February 2009 news report.
“In this case, the (graft) transaction had not yet happened and the process of collecting evidence was disrupted because of the over-reaction of other parties,” it said.
“Because of that, MACC tightened laws by introducing Section 29(4) of the MACC Act 2009. It is aimed at preventing complainants from declaring their complaints in public until the investigation process is complete and the guilty party is brought to court.”
On Dr Khir's case, the MACC blog pointed out that the case was deemed 'no further action' as investigations showed that there was no wrongdoing.
In a third case which involved Dr Khir, the MACC pointed out that they had no basis to prosecute him as statements from witnesses and documents favoured the accused.
“In the case of the former Selangor Menteri Besar, it clearly shows that both elements — statements and evidential documents — were on the side of the accused. To what basis then MACC will have to use to prosecute him?” it asked.
“MACC has investigated and deemed that he (Dr Khir) did not commit any wrongdoing in his visits to Disneyland and Morocco,” it said, adding that the agency had completed their duties in investigating Dr Khir and pointed out that an investigation process was not about pinpointing the blame on someone.
“This case clearly proves that MACC has done its duty to investigate. The investigation process is not a process to look for someone to blame. Instead, it is a process to find the truth. MACC cannot accuse someone based merely on sentiment.”

Gambar Orang Yang Mendakwa Diliwat Anwar.....Comot Je Aku Pun Tak Selera..........???

onJam 2.00 petang, bertempat di Ibupejabat Polis Daerah (IPD) Klang, seorang pegawai khas Pakatan Rakyat dan Setiausaha Sulit Anwar Ibrahim telah membuat laporan polis yang beliau turut menjadi mangsa liwat Anwar Ibrahim. Mangsa liwat tersebut adalah Rahimi Osman. Beliau dijangka akan membuat press conference di Lotus PJ pada jam 4.00 petang ini. Anwar Ibrahim yang kini berada di Rome, Itali bagi menghadiri International Meetings of Prayers for Peace di Church of Sant’Egidio. Serangan demi serangan mereka lancarkan terhadap Anwar Ibrahim serta parti KEADILAN !

Inilah satu bukti bahawa Anwar Ibrahim tidak akan dilepaskan daripada meringkuk ke penjara Sg Buluh !!

Siap sedialah untuk bangkit menentang kebathilan !!!

Maklumat yang saya terima mengatakan, Rahimi Osman adalah ex staff pejabat DSAI yg jadi saksi pembelaan dalam kes fitnah 2. Rahimi ada buat akuan bersumpah tolak dakwaan Saiful juga dikaitkan Ezam dalam konspirasi fitnah 2.

Tengahari tadi Rahimi dah buat report polis dan sebentar lagi tepat pukul 4 petang, PC akan dilakukan.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List