Aduka Taruna Yang Terbiar.......???

on Oct 29, 2010

Aduka Taruna atau Khairulizam Abdul Ghani, 29 tahun, pemilik blog yang pernah mengempar masyarakat Malaysia dengan isu menghina institusi kesultanan Johor menerusi laman blognya telah dibicarakan pada 21 Oktober 2010.

Pembicaraannya yang berlansung dua hari dan bersambung pada 30 November, 1 dan 2 Disember ini. 

Sepanjang pembicaraannya, tiada satu laman pun menyiarkan berita mengenai Aduka Taruna ini melainkan Kelab Greenboc yang mengambil petikan daripada Sinar Harian.

Saya merasa pelik laman yang pernah mengalahkan hits Tranungkite (TKO) untuk beberapa minggu dan nama Aduka begitu terkenal akhirnya menjadi hilang dan seolah-olah terbiar oleh rakan-rakan blogger.

Saya pun bukan suka dengan "remaja" ini yang banyak mencetus isu-isu yang sensetif dan kadang kala menghina Islam. Sikap dengan PAS dan ahli-ahli PAS terutama Ulama sangat biadab. Tapi sebagai golongan blogger yang pernah bersama dengan Aduka sepatutnya berita-berita tersebut hendaklah dipaparkan.

Soal suka tak suka itu cerita lain. Saya melihat rakan bloggernya sendiri tidak mengambil prihatin tentang Aduka dan cerita sensasi UMNO lebih diutamakan.

Laman Tranungkite sendiri juga tidak menyiarkan tentang Aduka, seolah-olah Aduka sudah tiada dalam kamus TKO. Aduka difahamkan pernah menjadi moderator TKO sebelum melepaskan jawatan tersebut. 

Terkini, di blog Aduka Taruna anak seorang blogger, Amin 'ul Haqeem kini sedang dirawat di ICU Hospital Kuala Terengganu kerana Jangkitan Paru-Paru.  Aduka Taruna dalam blognya merayu untuk sedikit belas ihsan kepada semua yang mengenali sama ada musuh atau kawan untuk mendoakan kesejahteraan ke atas anak bongsunya itu.Sebagai manusia, kita kena bersifat ihsan mendoakan walaupun musuh kita. Saladin pernah menunjukkan iktibar bila merawat musuh dalam peperangan. Apatah lagi kepada blogger yang banyak membantu dalam dunia siber.

Ini rasanya Aduka Taruna tidak memahami bagaimana Presiden PAS yang dikecam olehnya banyak mengungkapkan beberapa gergasan dalam isu-isu yang sebut sebagai perpaduan oleh pihak yang menyerang saraf cara dan gaya yang diolek oleh Presiden PAS. Saya tak nak panjang isu ini kerana ada suara-suara bodoh tanpa ilmu akan menyebut PAS nak bergabung dengan UMNO. Biarlah mereka akan menyedarinya sendiri.

(Seluaq dalam ini sesuai untuk diserkup di kepala Tulang Besi @ Abdul Rahman Talib kerana suka berbohong)

Apa yang menimpa diri kita sebenar adalah semuanya kekuasaan Tuhan yang Maha Ego Aduka!!! Hangpa akan rasa kegoaan Tuhan, Hang juga akan rasa bertapa hinanya diri hangpa disisi Tuhan. Jangan jadikan diri kita bodoh kerana ke egoaan kita, banyak ilmu Tuhan perlukan cerdik pandai bukan pentafsiran sendiri.

Bina Kuasa Rakyat, Kuburkan Hegemoni UMNO

on

Terlebih dahulu, saya ingin merakamkan rasa terima kasih yang teramat sangat kepada  Jawatankuasa Kerja Sahabat Suaram (FOS) negeri Johor, Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) atas jemputan dan memberi peluang kepada Parti Sosialis Malaysia (PSM) membincangkan dan membicarakan isu yang cukup menarik dan panas ini.
Topik "Menentang Pemerintahan Fasis (Kuku Besi), Kuburkan Rejim UMNO" adalah satu topik yang sungguhstraight forward dan penganjur mengariskan persoalan yang cukup tajam dan tidak berbelit belit. Persoalan di hadapan kita adalah persoalan yang nyata dan factual.
Kita hari ini berdepan dengan satu zaman yang penuh menarik.  Politik Malaysia yang untuk beberapa dekad ini yang lesu dan tenang, tiba-tiba bergelora dan dinamik.  Tsunami politik 2008 membawa bersama perubahan tetapi masih tidak berjaya menumpaskan rejim pemerintah yang memerintah sejak kemerdekaan.  Ini adalah zaman transisi iaitu zaman perantaraan antara dua rejim.  Persoalan adalah: Adakah rejim lama UMNO-BN akan terkubur atau sebaliknya?  Adakah ia dapat memperkukuhkan diri dan kembali memerintah dengan mandat baru? Seterusnya

Adakah SPRM dikekang melalui tangan ghaib......???

onPada Okt 25 baru-baru ini, Ketua Audit Negara Ambrin Buang mendedahkan bahawa hutang negara pada tahun lalu berjumlah RM362.39 bilion, iaitu paras yang paling tinggi dalam tempoh lima tahun.
Menurut petikan Bernama, "Laporan Ketua Audit Negara 2009 itu turut mengesyorkan beberapa cadangan untuk memantapkan lagi prestasi pengurusan kewangan termasuk Pegawai Pengawal/Ketua Jabatan mengambil tindakan "corrective dan preventive" (membetulkan dan mencegah) terhadap kelemahan yang dibangkitkan Jabatan Audit Negara dan mempertingkatkan penglibatan pegawai pengawal dan ketua jabatan secara "hands-on" dalam perkara ini.
Berbalik pula kepada Laporan Ketua Audit Negara bagi tahun 2008 yang menunjukkan terdapat kegiatan ketirisan besar dalam perbelanjaan kerajaan sebanyak RM200 bilion! Antara sebab terjadinya pembaziran itu adalah aktiviti kurangnya mematuhi urus tadbir berkualiti, serta kegiatan rasuah.
Apakah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkobar-kobar hendak menyiasat kejadian ketirisan yang berskala besar itu? SPRM ditubuhkan pada 1 Januari 2009 atas inisiatif Perdana Menteri ketika itu Abdullah Ahmad Badawi untuk menggantikan Badan Pencegah Rasuah (BPR).
SPRM dikira mempunyai kuasa besar untuk mengesan siapa saja yang terlibat dalam rasuah meskipun ia masih tiada kuasa mendakwa. Bagaimanapun sejak ia dilancarkan sehingga kini, suruhanjaya tersebut ditanggap sebagai bertindak tidak seimbang, yakni ia lebih digunakan terhadap golongan pembangkang meskipun pihak kerajaan akan tetap mempertahankan bahawa ianya sebuah badan bebas dan bertindak tidak mengira bulu.
Kenapa adanya tanggapan sedemikian di kaca mata umum? Pertamanya SPRM itu nampaknya dengan jelas sekali mengelakkan sasarannya ke atas pemimpin berprofil tinggi dari kalangan parti pemerintah. Sebaliknya SPRM lebih cenderong mengorek kes-kes yang dikira kecil daripada kalangan parti pembangkang.
Sebagai satu contoh, ramai masih tertanya-tanya kenapa dakwaan bahawa mantan Menteri Besar Selangor Dr Mohd Khir Toyo yang memiliki sebuah banglo mewah bernilai RM24 juta hanya diberikan 'jawapan piawai' -- seolah-olah dakwaan serius terhadap pemimpin BN itu adalah tidak benar.

Khir juga dikatakan telah menyalah guna wang kerajaan sejumlah RM1,733,423 untuk 'pakej percutian ke Magribi dan Disneyland' pada akhir tahun 2004 dan awal tahun 2008. 
Bagaimanapun 'perbelanjaan' itu dijelaskan sebagai 'kesalahan teknikal'. Agensi kerajaan terlepas pandang akan kesalahan teknikal itu, dengan lain perkataan bermakna yang memberi itu (iaitu agensi kerajaan) yang salah dan bukannya yang menerimanya, iaitu Khir.
Ada ramai lagi pemimpin BN yang memiliki rumah mewah yang menjangkau berpuluh-puluh juta ringgit yang juga tidak mungkin dapat dibiayai hasil pendapatan mereka sepanjang hayat makan gaji sebagai penjawat kerajaan.
Malahan terdapat ramai terlibat dalam 'rasuah' memandangkan negara mengalami ketirisan besar bernilai berbilion-bilion ringgit sepanjang pentadbiran Dr Mahathir Mohamad. Mungkin SPRM tidak cukup tangan untuk menanganinya walaupun pada tahun 2009 sejumlah RM600 juta telah diperuntukkan bagi projek pembangunan infrastruktur SPRM. Dijangkakan 12 kompleks SPRM di seluruh negara akan dibina. 
Dikorek habis-habisan kes TBH 
SPRM agak bertindak dengan kontras pula apabila misalnya menyiasat dakwaan seorang yang melibatkan wang berjumlah lebih kurang RM2,000 berkaitan dengan satu-satu transaksi seperti yang disiasat ke atas Teoh Beng Hock, pembantu kepada seorang ahli exco Selangor. 
Teoh, seorang penyokong DAP, disiasat habis-habisan hingga lewat pagi dan berakhir dengan kematian. SPRM bagaikan mengorek kes Teoh itu sehingga ke lubang cacing. Tetapi kita tidak dengar lagi siasatan maha intensif dibuat ke atas seseorang dari kalangan BN dan berakhir dengan yang disyaki itu dihakimi.
Sampai sekarang kerajaan masih tidak meletakkan pendekatan atau satu sistem baru untuk memantau keadaan ketirisan setiap perbelanjaan kementerian. Rakyat boleh menilai tahap kecekapan kerajaan yang tidak mengamalkan dasar yang telus dalam perbelanjaan kerana berlaku banyak kes pembaziran akibat rasuah dan ketidakcekapan mengurus.
Terdapat banyak kes berprofil tinggi yang telah didedahkan oleh media arus perdana mahupun media alternatif, namun setakat ini tampaknya pihak SPRM tidak bersungguh-sungguh lagi untuk menyiasat dan mengheret mereka yang didakwa itu ke muka keadilan. 

Salah satu kes yang melibatkan jumlah wang yang besar adalah isu Zon Bebas Port Klang (PKFZ) yang ditaksirkan sebanyak RM12.5 bilion telah lesap ditelan dek kegiatan rasuah. Nama-nama beberapa kerat Datuk berprofil tinggi didakwa terlibat dalam skandal besar ini.
Jika SPRM bersikap ala kadar terhadap skandal sebesar ini, maka ini akan menguatkan tanggapan rakyat bahawa SPRM adalah sebuah badan yang tidak bebas untuk bertindak. Apa yang lebih buruk akan berlaku lagi.
Ikan bilis ditangkap, jerung terlepas 
Rakyat akan menganggap bahawa SPRM adalah alat kepada parti pemerintah dan digunakan untuk tujuan mengecewakan strategi PR daripada memberi cabaran yang wajar kepada BN, memandangkan PR semakin dekat untuk menawan Putrajaya.
SPRM mempunyai kuasa besar namun apa yang lebih penting lagi ialah SPRM harus bertindak tanpa memilih-milih siapa objek sasarannya. Kini banyak kritikan pedas dan tajam dilemparkan sehingga Ketuanya turut mengundurkan diri lebih awal daripada tarikh rasminya. Tindakan itu tidak lagi boleh menaik semula imej dan integriti SPRM.
Bagaimana SPRM hendak memulihkan imejnya jika pada tahun 2009, tahun pertama ia dilahirkan, cuma terdapat 12 daripada 1.2 juta penjawat awam telah dibuang kerja daripada dikenakan tindakan disiplin. Ramai di antara 12 pesalah itu adalah dalam kategori 'ikan bilis'.

Nama baik untuk menyerikan martabat SPRM mengambil masa yang lama untuk diperolehi. Bagaimanapun SPRM, jika tidak bebas, akan bertindak agak lebih kurang sama seperti di bawah pimpinan Ahmad Said Hamdan. 
Penggantinya, Abu Kassim Mohammed tidak lagi menunjuk apa-apa hasil konkrik kejayaan SPRM selain mengatakan beliau akan meletak jawatan jika kes-kes besar tidak dibuat siasatan. SPRM bagaikan tiada kesungguhan melainkan ia dikekang melalui tangan ghaib.
Pokoknya mungkin apa yang perlu adalah SPRM distruktur semula dan menjadi sebuah entiti bebas dan bertanggungjawab kepada Parlimen atau kepada Yang diPertuan Agong dan bukannya kepada PM. Jangan pula SPRM jadi seperti seekor kerbau yang kuat tenaga fizikalnya tapi hidungnya diikat.

Tak payahlah guna raja untuk menang pilihan raya.....

on


Saya sangat gembira dengan berita Malaysiakini hari ini bertajuk "Pengelola: Tiada program Sultan Kelantan di Galas". Saya gembira kerana saya meluat habis dengan perbuatan guna raja untuk kepentingan parti politik. Sambil tidak menafikan raja juga ada kecenderungan politik, parti politik meminta mandat dari rakyat. Apa kena mengena dengan sokongan raja?

Cukuplah Umno yang menggunakan istana sebagai kubu terakhirnya apabila kalah dan tidak memerintah dalam sesuatu negeri. Parti-parti lain tak payahlah buat kerja bodoh tu.

Saya berkata demikian kerana di Kedah, ada dakwaan bahawa Exco tertentu ditugaskan main golf dengan sultan sebagai kerja rasmi. Setahu saya, Sultan Kedah tahu bidang tugasnya. Di samping Sultan Terengganu yang kini menjadi Yang di-Pertuan Agong dan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Sultan Kedah adalah salah seorang dari tiga raja yang masih ada perasaan hormat di hati saya terhadap mereka - setakat ini. Oleh kerana Sultan Kedah tak pernah melampaui bidang tugasnya, tak payahlah nak bodek lebih-lebih sampai main golf dengan dia pun jadi tugas rasmi.

Saya teringat kata-kata Haji Mohamad Sabu, "(Tun) Dr Mahathir (Mohamad) tak main golf pun semua raja takut kat dia".

Sebagai parti yang menawarkan alternatif kepada Umno, tugas PAS ialah membuktikan kepada rakyat bahawa ia lebih baik dari Umno. Berkempenlah dengan cara yang meyakinkan rakyat bahawa Umno mempunyai penyakit yang lebih buruk dari PAS - walaupun sama-sama berpenyakit. Dengan cara itu, rakyat boleh memilih mana satu mudharat yang lebih ringan di antara PAS dan Umno.

Pandangan saya secara peribadi, PAS adalah mudharat yang lebih ringan dari Umno. Umno ni, seperti yang ditulis oleh Dr Mahathir sendiri, dah busuk hingga ke usus (rotten to the core atau dah buruk habis).

PERLIS DILANDA RIBUT.......

on

Puting beliung landa kawasan Jejawi, musnahkan 50 buah premis...
KANGAR - Lebih 50 buah rumah, kedai makan dan bengkel membaiki kenderaan di sekitar Jejawi dekat sini rosak akibat angin puting beliung semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan Masyarakat Perlis Mansor Jusoh berkata, kejadian itu yang berlaku kira-kira pukul 6 petang menyebabkan kerugian sekitar RM100,000.

Baitul Mal Perlis dan Unit Pembangunan Insan Perlis akan membantu mereka yang terlibat membaiki rumah, manakala Jabatan Kebajikan Masyarakat akan menilai kerugian sebenar, katanya kepada pemberita ketika melawat mereka yang terlibat hari ini.

Katanya walaupun sebuah pusat pemindahan dibuka sejak malam tadi, kebanyakan penduduk lebih selesa tinggal sementara bersama saudara-mara.

Sementara itu seorang penduduk, Rohana Abdul Rahman, 52, berkata, ketika kejadian dia berada seorang diri di rumah dan terdengar bunyi bising serta rumahnya bergegar.

"Saya melihat macam ada benda putih di luar rumah dan dalam sekelip mata pintu hadapan pecah dan bumbung diterbangkan angin," katanya kepada Bernama.

Sementara itu, semua yang terlibat hari ini menerima bantuan awal daripada Yayasan Pok dan Kassim (YPK) dalam bentuk wang tunai sebanyak RM100 seorang dan beras. -BERNAMA

PERHATIAN!! PR dilarang berkempen di sini......???

on

 Barisan Nasional membawa budaya politik Malaysia ke zaman batu apabila memasang kain rentang di bilik gerakannya di Kampung Istimewa melarang petugas Pakatan Rakyat memasuki perkampungan tersebut untuk menemui pengundi.

Calon Pakatan Rakyat dari Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Ansari pada masa persada politik negara sedang menuju ke arah pembudayaan dan kerangka politik baru malangnya Umno dan BN dilihat ingin membawa rakyat kembali kepada zaman kegelapan politik penuh kezaliman, pemikiran kuno dan politik lama.


"Kita tidak mahu kembali kepada politik tahun 1960-an yang diamalkan oleh BN seperti mana yang kita lihat di Kampung Istimewa semalam. Mereka memasang kain rentang yang melarang pembangkang memasuki kampung itu. BN mahu kita kembali kepada zaman batu tetapi kita mahu bawa budaya politk baru yang melibatkan debat, diskusi dan perbincangan bagi memberi peluang kepada pengundi Batu Sapi membuat pertimbangan dan seterusnya pilihan alternatif yang paling baik di antara tiga calon yang bertanding," kata Ansari pada sidang media di Bilik Gerakan Utama Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) pagi tadi.

Semalam Suara Keadilan melaporkan kira-kira 20 anggota pasukan petugas perayu undi dan culaan dari Wanita KEADILAN Cabang Permatang Pauh dan Bayan Baru telah dihalang oelh samseng Umno daripada menemuim pengundi Kampung Istimewa di kawasan Dewan Undangan Negeri
Sekong.

Mereka telah diugut dan dilemparkan kata-kayta kesat dan diancam dengan kekerasan serta memaksa penduduk menutup pinti rumah dan tidak memenerima kedatangan petugas KEADILAN.

Berhubung dengan jemputan Debat Perdana dengan calon yang bertanding di Pilihan Raya Kecil 4 November depan, Ansari mengkritik calon Parti Maju Sabah, Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee yang cuba mengelak mengambil bahagian dengan mengatakan beliah hanya mahu berdebat dengan Ketua Menteri dan presiden parti.

"Ingin saya ingatkan kepada sahabat saya Datuk Yong bahawa debat ini adalah antara calon-calon yang bertanding di pilihan raya kecil ini bukannya antara presiden parti. Kalau datuk Yong mahu berdebat dengan Ketua Menteri silakan, mahu berdebat dengan Datuk Seri Anwar silakan juga tapi di atas platform dan waktu yang lain. Debat ini adalah antara calon-calon bagi memberi peluang kepada pengundi Batu Sapi siapa di antara ketiga-tiga kita yang terbaik untuk dipilih bagi mewakili mereka di Parlimen.

"Mungkin Datuk Yong teringat kes saya dengan beliau ketika saya mengambil kes Datuk Harris tapi kali ini rakyat yang menjadi hakim, ini bukannya kes mahkamah. Jadi saya harap beliau tidak lari dari fokus dan tujuan debat dan menerima pelawaan kami," ujar Ansari.

APA LE MALANG NASIB ANSARI NI......???

onSelepas menjadi mangsa jeti runtuh Rabu lalu, calon PKR bagi pilihan raya kecil parlimem Batu Sapi, Ansari Abdullah jatuh lagi ke laut hari ini selepas pelantar yang disambung ke laluan di situ pula runtuh.
Insiden itu berlaku ketika Ansari melawat Kampung Gas, Sandakan tengahari tadi. Ia merupakan perkampungan nelayan yang dibina di atas tiang di laut.

Ansari berada di belakang Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menuju ke sebuah rumah apabila pelantar yang menyambung ke titi itu runtuh
Menurut pengarah komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad, selain Ansari, tiga orang lagi turut terjatuh ke laut apabila pelantar itu runtuh.

Khalid juga, katanya, hampur terjatuh. Bagaimanapun beliau sempat memegang tiang sebuah rumah sebelum pelantar itu runtuh.
Mereka yang jatuh itu mengalami cedera ringan. Ansari cedera di lutut dan dada.
* Bayangkan bertapa daif kehidupan orang di Sabah , mujur yang jatuh itu calon PKR ? cuba bayangkan kalau yang jatuh itu perenpuan mengandung atau kanak kanak tak tau apa malapetakanya pulak. *

Bas pelancong terbabas: Enam maut, 21 cedera

on

Kelihatan sebuah bas pelancongan yang terbabas lalu 
terbalik di KM38 Genting Sempah di sini, 
kira-kira 7.50 malam tadi.


Enam maut manakala 21 lagi dilaporkan cedera selepas sebuah bas pelancongan yang membawa para belia terbabas lalu terbalik di Km38 Genting Sempah dekat sini kira-kira 7.50 malam ini.

Kemalangan yang melibatkan bas yang membawa 44 penumpang yang terdiri daripada ahli Belia 4B Kampung Siong, Baling dan dua pemandu bas berlaku ketika kenderaan itu menuruni Genting Highlands.

Bas tersebut yang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur dikatakan hilang kawalan sebelum terbabas lalu terbalik di laluan bertentangan, demikian menurut Penolong Pengarah Bahagian Operasi Bomba, Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur Azizan Ismail.

Penumpang bas berkenaan bermalam di Genting Highlands semalam. Beliau berkata bomba Kuala Lumpur menerima panggilan kecemasan kira-kira 7.51 malam daripada bomba Bentong yang memaklumkan mengenai insiden itu.

Tujuh jentera bomba termasuk dari Bentong, Kuala Lumpur, Selayang dan Taman Melawati berada di tempat kejadian untuk mengeluarkan mangsa antaranya yang maut kerana tersepit di bawah bas.

Mangsa-mangsa dibawa ke Hospital Bentong, Hospital Selayang dan Hospital Kuala Lumpur.

Berikut ialah senarai enam penumpang bas ekspres yang yang maut: Mohamad Khairy Mohamad Mazuki, 14; Mohd Amirul Muhamat Isa, 13; Mohamad Firdaus Rosedi, 16; Mohammad Yussof A. Akhit, 16; Mohd Ridzuan Husin, 17; dan Muhd Fahmi Abdul Mustaffa, 17. 
-Bernama-

Azmin ketinggalan dalam undian Timbalan Presiden.......???

onDaripada sembilan cabang PKR yang mula mengadakan pemilihan jawatan untuk jawatan tertinggi parti itu, Datuk Zaid Ibrahim kini mendahului di depan dengan 93 undi untuk jawatan timbalan presiden.

Lima cabang di Kedah dan empat lagi di Kelantan memulakan pemilihannya hari ini.

Berbeza dengan pencalonan, kemenangan calon dikira berdasarkan jumlah undi yang terkumpul dan tidak dikira berdasarkan kemenangan di cabang.

Berikut keputusan yang diperoleh setakat ini:

Pengkalan Chepa
Timbalan presiden: Azmin Ali (14), Zaid Ibrahim (8), Mustaffa Kamil Ayub (1).

(Hanya 23 daripada lebih 300 yang layak, hadir membuang undi)

Rantau Panjang
Ketua AMK: Shamsul Iskandar Md Akin (14), Badrul Hisham Shaharin (0)
Timbalan: Khairul Anuar Ahmad Zainuddin (14), Chang Lih Kang (0)
Naib: Azmizam Zaman Huri (14), Erveana Ansari Ali (13), V Sivam (13), Abdul Yunus Jamahri (1)

Alor Setar
Timbalan: Zaid Ibrahim (59), Azmin Ali (20), Mustaffa Kamil Ayub (5)

Pokok Sena 
Timbalan: Zaid Ibrahim (20), Azmin Ali (3), Mustaffa Kamil Ayub (1)
Naib: Tian Chua (20), Sivarasa (17), Nurul Izzah Anwar (15), Mansor Othman (10), N Gobalakhrisnan (9), Fuziah Salleh (5), Suresh Kumar (3), Baru Bian (1), Xavier Jayakumar (1)
Ketua AMK: Badrul Hisham Shaharin (3), Shamsul Iskandar (0)
Timbalan: Chang Lih Kang (2), Kharul Anuar Ahmad Zainuddin (1)
Naib: Azmizam Zaman Huri (3 undi), S Kesavan (2) dan Lee Khai Loon (2 undi).

Ketua Wanita: Animah Ferrar (1), Suraya Sudin (2), Zuraida Kamarudin (0)
Timbalan: Rodziah Ismail (3), Asmah Abd Kadir (0)
Naib: Gan Pei Nei (3), Haniza Talha (3) dan Salma Ismail (2).

(Hanya 24 daripada 314 yang layak, membuang undi)

TAHUKAH ANDA.....???

on

Kolam Renang Terbesar DAN Tertinggi Di DuniaSingapura kini mampu tersenyum lebar apabila sebuah lagi pusat pelancongan bertaraf 10 bintang telah dibuka kepada umum di mana sebuah kolam renang tertinggi dan terpanjang di dunia di bina di atas 3 buah menara hotel 55 tingkat di Marina Bay Resort.
Kolam renang berukuran 3 kali lebih panjang daripada kolam renang olimpik [150 meter] dibina seolah-olah tiada penghujungnya berbentuk 'boat-shaped'

Hotel yang mempunyai 2560 buah bilik berharga 350 pound sterling [ RM 2500.00] untuk satu malam menyediakan pelbagai jenis bentuk hiburan termasuk pusat perjudian, plaza,pusat teater,panggung wayang dan banyak lagi.


Tak Sepadan Lah........???

on


SINAR CAHAYA AYAT KURSI

on
Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya,
Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.


2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu,
dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia
akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,
Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.


4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu,
Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur,
setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan
rahmat padanya.


5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka
Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua
memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT
akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang
yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.


7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan
niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda,
'Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat...'
WALLAHUALAM

CISSS.....APA INI MEMALUKAN........???

on


Anak Muda Kelantan Hasil Dari Didikan PASTI dan Tarbiah Tok Garu

Artikel yang lepas aku siarkan gelagat penyokong Kelantan yang menggunakan bendera Kelantan sebagai 'mini skirt'. Kali ni gambar di atas lagi teruk. Lelaki mencium penyokong wanita di khalayak ramai. Sambil seorang lagi penyokong lelaki meraba buah dada penyokong wanita tersebut.

Aku agak inilah hasil didikan PASTI dan juga hasil dakwah dan tarbiah Tok Garu selama 20 tahun ini. Hasilnya melahirkan anak muda Kelantan yang tidak senonoh. Apa sudah jadi selama 20 tahun PAS mentadbir Kelantan? Mana undang-undang Hudud yang PAS dok canang selama ni?

Kenapa PAS hanya nampak IFF yang jauhnya di Monte Carlo sedangkan gelagat penyokong Kelantan PAS buat-buat buta?

Adakah PAS mahu berdolak-dalik lagi dan spin dengan mengatakan gambar ini adalah gambar Puteri dan Pemuda UMNO?

PAS sibuk mencari kecelaan orang lain, tetapi cela sendiri dibiarkan... Apa punya parti yang memperjuangkan Islam kalo rakyat sendiri pun macam ni?

Nota: Ada pendapat mengatakan ianya bukan penyokong wanita, tetapi lelaki... Walaupun bentuk badan seakan wanita... Apapun, jika benar penyokong lelaki maka tak salah aku katakan Tok Garu bawak fahaman GAY dan HOMOSEKS di Kelantan... Apabila lelaki bercium sebegitu rupa, bukan homoseks ke namanya?? 

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List