Tg Adnan: Ibrahim Tiada Tempat PRU 13 Untuk UMNO, PERKASA Tolong Perlahan Sikit!

on Sep 8, 2010

Tengku Adnan: Mengapa Umno harus sokong dia?


Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menegaskan partinya tidak akan menyokong Ahli Parlimen Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali jika bertanding dalam pilihan raya umum ke-13 sebagai calon Bebas.

Sebaliknya kata beliau, Umno akan meletakkan calonnya seperti yang dilakukan masa-masa lalu di kawasan Parlimen Pasir Mas, Kelantan.

Malah beliau juga menolak tanggapan kebanyakan pihak bahawa Umno menjalin kerjasama ataupun memihak perjuangan pertubuhan bukan kerajaan pimpinan Ibrahim - Perkasa.

Perkasa ditubuhkan dua tahun lalu, selepas pilihan raya umum Mac 2008.

“Mengapa Umno harus sokong dia? Umno patut meletakkan calon di Pasir Mas. Kami akan bertanding di Pasir Mas,” kata Tengku Adnan ketika ditemui The Malaysian Insider di pejabatnya semalam.

Ibrahim yang dipecat dari Umno pada 2004 memenangi kerusi Parlimen pada 8 Mac 2008 menggunakan lambang PAS.

Kemudian beliau mengekalkan statusnya sebagai wakil rakyat Bebas.

Ibrahim bertanding sebagai calon Bebas pada pilihan raya kecil Pengkalan Pasir pada 2005 tetapi hanya memperoleh 415 undi dan hilang wang deposit.

Pengkalan Pasir adalah kerusi DUN dalam bahagian Parlimen Pasir Mas.

Selepas memutuskan hubungan dengan PAS, Ibrahim menubuhkan Perkasa atas matlamat mahu mempertahankan hak Melayu dan Bumiputera yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Pertubuhan itu yang kini mempunyai lebih 50,000 ahli di seluruh negara menggesa pentadbiran Najib mempertahankan dasar ekonomi pro-Melayu dan Bumiputera meskipun kerajaan mahu meliberalisasikan ekonomi negara.

Dua minggu lalu Ibrahim mencabar agar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjelaskan konsep 1 Malaysia dan mengemukakan satu resolusi berkaitan Perkara 153 Perlembagaan kerana gagasan itu bukan bererti kesamarataan hak.

“Sebagai Setiausaha Agung (Umno) saya boleh memberitahu anda, kami tiada apa-apa kaitan dengan Perkasa dan sesetengah perkara yang dilakukan oleh Perkasa, kami tidak gembira kerana mereka menghakis sokongan kepada kami,” kata Tengku Adnan apabila diajukan soalan bahawa kebanyakan ahli Perkasa adalah dari Umno.

“Apabila mereka bercakap mengenai kawan-kawan saya kalangan Cina atau kawan saya orang India, mereka menyebabkan kami kehilangan lebih banyak undi,” katanya lagi.

Tengku Adnan mengingatkan pemimpin-pemimpin Perkasa bahawa BN perlu memenuhi keperluan dan kehendak semua kaum dan tidak boleh mendiskriminasikan mana-mana kaum jika mahu terus mentadbir negara ini.

Ketika ditanya nasihat kepada Ibrahim dan Perkasa, Tengku Adnan dengan nada penuh harapan berkata:

“Tolong perlahan sikit.”

“Apa saja yang anda lakukan, tolong fikir dengan baik. Apakah hasilnya? Apa yang anda mahukan untuk Malaysia? Anda mahukan perang saudara?” tanya Tengku Adnan yang sudah menjangkakan reaksi balas ahli Perkasa.

“Saya tahu bahawa apabila saya mengatakan begini, ahli Perkasa akan serang saya,” katanya lagi.

KJ: Ada persamaan saya dengan Najib.... Kah Kah Kah....Lu Fikir lah Sendiri.....

on


Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin menafikan beliau kini keseorangan dalam parti Melayu itu, khususnya selepas pengunduran bapa mertuanya Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai perdana menteri.

Ini dikatakan sesetengah pihak diburukkan lagi dengan pendekatan 'liberalnya' dalam memimpin pemuda.


“Contohnya bila saya keluarkan kenyataan, mereka tidak faham. Mereka tanya saya, kenapa begitu cepat bersuara terhadap orang Melayu yang didakwa buat kenyataan rasis. Mereka tanya, kenapa kamu lebih Pemuda BN daripada jadi pemimpin Pemuda Umno,” kata Khairy.

Bagaimanapun, yang bagusnya, menurut ahli parlimen Rembau itu, apa yang berlaku merupakan satu proses pembelakaran untuk 700,000 anggota pergerakan itu.  baca seterusnya...

IGP ingatkan polis jangan jadi 'orang suruhan'

on

Ucapan perpisahan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan hari ini secara tidak langsung terus membidas camputangan Kementerian Dalam Negeri.

Musa yang dilihat tidak mahu berundur sebelum menyatakan apa yang terbuku di hatinya, mengingatkan anggota polis dan pegawainya supaya kekal setia meskipun “menerima tekanan dari pihak atasan dari dalam dan juga luar”.

“Jangan jadi 'yes men'. Jangan jadi orang suruhan. Jika polis terdiri daripada orang suruhan, seluruh pasukan akan busuk dan musnah.
"Jangan tolak ansur dalam soal integriti ini, rosak pasukan nanti," katanya.

Malah, Musa berkata, PDRM bukan peminta sedekah dan bukan "pungut duit orang lain" tetapi kewujudannya adalah untuk menjaga keamanan masyarakat dan negara.
Pak turut

Beliau juga mengingatkan anggota polis supaya tidak berpuak-puak dan menjadi 'pak turut' bagi mengelak PDRM daripada gagal menjalankan tanggungjawabnya dengan lebih berkesan..

“Zaman saya tidak ada sesiapa pegawai yang tahu siapa yang rapat dengan saya. Saya tidak pernah memanggil mana-mana pegawai ke rumah saya atau keluar untuk makan minum dengan mereka.

"Ini menjadikan kerja lebih mudah, kerana tidak ada pegawai yang mengampu saya,” katanya.
Isnin lalu, Musa meluahkan kekecewaannya dengan tindakan sesetengah pihak yang mencampuri urusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika badan keselamatan negara itu mengawal ketenteraman awam dan menahan mereka yang menyalahi undang-undang.

"Tidak perlu campur tangan orang lain. Kita ada 'command and control' dengan arahan bermula dari saya hingga ke pegawai bawahan.

"Jadi, tidak perlu ada pihak ketiga untuk bagi arahan. Jika berlaku (arahan tanpa pengetahuan kita), ini salah satu tindakan yang salah dan menyalahi undang-undang," katanya pada sidang media sempena persaraan beliau yang berkuatkuasa 12 Sept ini.

Sebelum itu, Musa pada ucapannya juga memuji penggantinya, Tan Sri Ismail Omar yang bakal dilantik sebagai ketua polis negara yang baru, Isnin ini.
Bermandi darah

Katanya, beliau memberi kepercayaan sepenuhnya kepada timbalannya itu.
Beliau berkata setiap jabatan dalam PDRM perlu memberikan sokongan kepada Ismail bagi memacu PDRM untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada masyarakat dan negara. 

"Ismail akan bekerja dengan baik. Tetapi beliau memerlukan sokongan semua. Saya harap selepas bersara, dia akan memantapkan lagi pasukan polis dan memastikan setiap rancangan dan strategi dilaksanakan,” katanya.
"Saya sendiri banyak menerima aduan berhubung diri saya dan juga pasukan polis kerana kita dilihat tidak memberikan khidmat yang terbaik atau tidak boleh dipercayai ataupun mengamalkan rasuah. Tetapi saya harap, selepas dilantik saya berjaya memperbaiki pasukan polis.
"Dan sekarang, saya pula akan duduk sebagai pemerhati. Saya sering diperhatikan dan sekarang giliran Ismail pula.

"Jangan terbabit dengan salah-guna kuasa dan pastikan anda bermandi darah melindungi negara ini,” katanya.
Musa, 59, yang bersara pada 2007, disambung perkhidmatan dengan kontraknya diperbaharui sebanyak dua kali dan akan bersara pada 12 Sept ini selepas 41 tahun bersama pasukan polis itu.

'Tunggu saya jadi orang awam'

on

KDN nafi campurtangan urusan polis


Kementerian Dalam Negeri hari ini menafikan dakwaan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan bahawa terdapat campurtangan pihak ketiga dalam urusan kepolisian.

Ketua setiausahanya, Datuk Seri Mahmood Adam yang membaca kenyataan tiga mukasurat itu berkata adakalanya syor dan perakuan PDRM (permintaan dan cadangan) tidak dipertimbangkan sepenuhnya dan ini seolah-olah boleh dipandang sebagai campur tangan di dalam urusan harian PDRM.

"Ada kalanya, cadangan oleh polis tidak dipertimbangkan sepenuhnya oleh kementerian dan mungkin ini dilihat sebagai 'campurtangan' dalam urusan harian polis.
Tergesa-gesa
"Maka di dalam hal ini, urusan pengurusan perkhidmatan utama adalah tanggungjawab PDRM dan isu campurtangan di dalam perjalanan urusan PDRM oleh kementerian tidak wujud sama sekali," kata Mahmood dengan ringkas dan secara tergesa-gesa pada sidang media selepas majlis penyerahan tugas dari Musa kepada timbalannya, Tan Sri Ismail Omar yang dilantik sebagai ketua polis yang baru.

Isnin lalu, Musa meluahkan kekecewaannya dengan tindakan sesetengah pihak yang mencampuri urusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika badan keselamatan negara itu mengawal ketenteraman awam dan menahan mereka yang menyalahi undang-undang.

"Tidak perlu campur tangan orang lain. Kita ada 'command and control' dengan arahan bermula dari saya hingga ke pegawai bawahan.

"Jadi, tidak perlu ada pihak ketiga untuk bagi arahan. Jika berlaku (arahan tanpa pengetahuan kita), ini salah satu tindakan yang salah dan menyalahi undang-undang," katanya pada sidang media sempena persaraan beliau yang berkuatkuasa 12 Sept ini.


Mahmood berkata di peringkat kementerian, mesyuarat Pengurusan Logistik PDRM telah diadakan pada setiap hari Rabu bagi membincangkan perkara-perkara yang berkaitan sumber manusia, pengurusan dan pembekalan PDRM.

Menurutnya ini bagi memastikan segala keperluan PDRM diberikan perhatian sewajarnya sejajar dengan penambahbaikan perkhidmatan PDRM.

Sudah dimaklumkan

"Sekiranya sesuatu permintaan itu tidak dapat dipenuhi, ia kelihatan seperti KDN campur tangan dalam pengurusan PDRM.

"Walaubagaimanapun setiap permintaan dan perancangan PDRM seperti mana-mana jabatan kerajaan yang lain adalah tertakluk kepada dasar kerajaan, prosedur kewangan serta lain-lain peraturan yang berkaitan," katanya.

Musa juga dilaporkan berkata kontraknya yang tidak dilanjutkan itu tidak diketahunya sehinggalah pengumuman dibuat.

"Tiada orang bagi tahu saya mengenai perkara itu. Saya tahu sendiri apabila ia diumumkan," katanya.
Namun Mahmood hari ini menyangkalnya dan berkata beliau secara lisan telah memaklumkan kepada Musa bahawa kontraknya tidak akan dilanjutkan seminggu sebelum pengumuman itu dibuat dan pada pagi itu sebelum sidang media bermula.

"Urusan pelantikan dan penamatan perkhidmatan Pegawai Kanan Polis perlu melalui Mesyuarat Suruhanjaya Perkhidmatan Polis (SPP) yang dipengerusikan oleh Menteri Dalam Negeri."

"Seterusnya dipertimbangkan untuk dipersembahkan kepada Yang Dipertuan Agong melalui syor Perdana Menteri," katanya.

'Tunggu saya jadi orang awam'

Menurut Mahmood, secara kebetulan, kontrak Musa berakhir pada hujung minggu Hari Raya dan KDN mengumumkannya lebih awal.
Sementara itu, Musa enggan mengulas apabila ditanya mengenai penafian KDN

Musa Hassan diingatkan tidak 'langgar lari'

on

Ketua polis negara, Tan Sri Musa Hassan harus bertanggung-jawab berhubung dakwaannya 'ada campur-tangan pihak ketiga' dalam urusan polis dan memfailkan laporan rasmi, kata pengarah strategi PKR, Tian Chua.

Katnya, adalah tidak bertanggung-jawab bagi Musa mengeluarkan kenyataan seumpama itu yang dilihat cuba membidas pihak tertentu dan melepaskan dirinya daripada beberapa isu.

"Sasarannya kemungkinan besar adalah Kementerian Dalam Negeri. Bukan menjadi rahsia Hishamuddin Hussein telah melobi agar kontrak Musa tidak dilanjutkan,” kata Chua ketika dihubungi semalam.

Musa pada sidang akhbarnya di Bukit Aman, Isnin lalu mendakwa pihak polis sentiasa menghadapi campur tangan pihak ketiga dalam menjalankan tugas. Beliau juga menamakan KDN sebagai antara dalang itu.

Lapor ke BPA, SPRM

Namun ketua polis negara yang bakal bersara beberapa hari lagi itu tidak menamakan individu berkenaan.
Menurut Tian Chua, daripada mempolitikkan sektor keselamatan negara adalah wajar bagi Musa melaporkan ke Biro Pengaduan Awam dan Suruhajaya PencegahanRasuah Malaysia bagi memastikan masalah itu dibanteras.

"Beliau harus bertanggung-jawab apa yang dikatakannya. Beliau harus bekerjasama dan menawarkan maklumat kerana adalah tidak bertanggung-jawab untuk tidak berbuat demikian.”

Bagi setiausaha publisiti DAP, Tony Pua - Musa yang bakal bersara pada 12 September ini menimbulkan dakwaan yang serius. Ia hampir menyamai dakwaan campur-tangan kerajaan dalam perbicaraan kes liwat yang membabitkan ketua pembangkang, Datuk SeriAnwar Ibrahim.

Katanya, adalah agak mengecewakan kerana Musa memilih untuk tidak bertindak ke atas dakwaannya itu dan ia mencerminkan ketidak-cekapan beliau menjalankan tugas sebagai ketua polis.
Wayang kulit

"Beliau telah menodai imej polis dan Kementerian Dalam Negeri. Tanggungjawab kini terletak pada bahu IGP baru untuk menjalankan siasatan penuh bagi menjamin integriti polis tidak dikompromi dan menghentikan (campur-tangan) daripada berlaku,” kata Pua.
Bagi naib presiden PKR, Sivarasa Rasiah - Musa sepatutnya menghentikan mainan 'wayang kulit' dan mengenalpasti siapa dalang yang campur-tangan dengan urusan polis itu.

Katanya, kenyataan Musa hanya membuka pekung di dada Musa yang kini sudahpun berada pada tahap yang terendah.

"Apa yang didakwanya itu serius. Jika ia benar, rakyat mempunyai hak untuk mengetahuinya. Kita tidak tahu siapa yang diserangnya dan beliau mesti berterus terang supaya orang ramai boleh menilai perkara itu sendiri,” katanya.

Nurul Izzah jelaskan mengapa dia berkecuali.

on

Perkara pertama yang mencuri tumpuan ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar apabila masuk ke pejabatnya di tingkat dua adalah hiasan Aidilfitri.

teoh beng hock memorial night 160710 nurul izzahAntaranya tergantung kad-kad Hari Raya yang menghiasi dinding pejabatnya ialah sekeping kad yang memaparkan logo kerajaan persekutuan.

"Mengapa kad dari sebuah kementerian berada di sini.? Saya terima kad raya dari (Menteri Pertahanan) Ahmad Zahid Hamidi, sehari selepas dia melabelkan saya sebagai penderhaka. Saya mencampakkan kad itu. (gelak) Tak, saya cuma bergurau,” kata Nurul Izzah ketika diwawancara oleh Malaysiakini semalam.

Awal bulan Ramadan ini, Zahid melabelkan ahli parlimen muda ini sebagai penderhaka kerana pada wawancaranya dengan penerbitan Kompas, Indonesia bahawa kapal selam yang dibeli oleh kementerian pertahanan itu tidak boleh menyelam.

Bagaimanapun bagi anak sulung presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim kini semakin matang dan mapu menangkis serangan demi serangan yang dilontarkan ke atasnya.

azlanNurul Izzah dilihat semakin berani dan lantang serta bersedia keluar dari kepompong bayangan ibubapanya yang berpengaruh dalam politik itu.

Namun hubungan kekeluargaan juga menyaksikan kesukarannya untuk menyesuaikan diri khususnya memilih calon dalam menetukan siapa yang layak menduduki kerusi nombor dua parti itu jika Syed Husin Ali benar-benar bersara.

"Saya berkongsi pandangan dengan Zaid yang juga adalah ketua PKR Wilayah Persekutuan (Nurul Izzah adalah naib pengerusi) dan kami berbincang secara ikhlas dan terbuka mengenai masa depan parti di Wilayah Persekutuan tetapi saya juga membesar bersama (naib presiden) Azmin Ali yang juga adalah setiausaha sulit ayah saya,” katanya.

azlanKetidak-hadirannya pada sidang media yang diadakan oleh 20 ahli parlimen dan senator PKR bagi mengumumkan sokongan kepada Azmin pada Isnin lalu menimbulkan pelbagai tandatanya.

"Saya tidak hadir sidang media itu. Ia adalah isyarat yang jelas mengenai pendirian berkecuali saya...Saya fikir pendirian itu seharusnya diambil oleh Lembah Pantai dan pasukan saya berhubung siapa yang akan kami calonkan,” katanya.

Sokongan terbuka pada Isnin lalu itu dikuti dengan satu lagi kenyataan oleh 13 ADUN PKR dari Selangor dan Negeri Sembilan yang dikatakan menyokong Azmin.

REHATKAN MINDA ANDA SEBENTAR.........???

on


Sarah Raisuddin-Shuib Sepah Dah Kahwin?

7 SEPT 2010: Dalam sibuk-sibuk umat Islam buat persiapan terakhir untuk menyambut kedatangan raya yang bakal tiba-tiba tidak lama lagi, tiba-tiba Murai Batu terdengar suatu gosip memeranjatkan yang dikhabarkan oleh seorang teman pada awal pagi tadi. Gosipnya berkaitan dengan penyanyi genit, Sarah Raisuddin. Nak tahu apa dia?

Khabarnya, Sarah Raisuddin yang juga anak kepada pelakon serta nyanyi 80-an, Raisuddin Hamzah sudah pun berkahwin. Jeng jeng jeng..Dengan siapa pulak ni...?
Kata si teman tadi dengan siapa lagi kalau bukan Shuib daripada kumpulan Sepah yang dikatakan cukup akrab dengan Sarah sejak beberapa bulan yang lalu. Malah, Sarah sendiri pun sudah pernah bertandang ke rumah keluarga Shuib di Kulai, Johor.

Walaupun Sarah dan Shuib sering menyifatkan hubungan mereka sekadar kawan baik, namun ramai pihak yang berpendapat bahawa mereka sememangnya sangat serius bercinta. Tup-tup sekarang in timbul pulak cerita pasal kisah kahwin mereka.

Teman Murai Batu beritahu lagi, dia dapat berita ini daripada satu sumber. Lalu dia mintak Murai batu supaya terus menyiasat untuk mendapat kesahihan serta kepastian tentang hal ini.

Okaylah, Murai Batu pun tak nak menceceh panjang-panjang. Sebab, Murai Batu nak teropong si Sarah dan Shuib sekarang ini. Kalau ada perkembangan yang terbaru, nanti Murai Batu akan maklumkan ya...

PKR - Self-Destructive Mode.....???

onFor sure, the Azmin-Zaid battle for PKR's deputy presidency in the November party polls must have left many of us in a head-shaking stance. At a time when the onslaught from the other side is intensifying from almost all sides, instead of taking steps to reinforce themselves from within, PKR is in a self-mutilation mode with complete disregard of their mission to Putrajaya - what seems to matter is their PERSONAL agenda.
Do all these incidents make you wonder if PKR and UMNO share too many similarities?

What do we see today? More and more seeds of discord and disunity are being sown as some scramble to make it to the top hierarchy of leadership.   baca seterusnya...

Party over in Sabah, Sarawak if Azmin wins

onPKR leaders like vice-president Azmin Ali – Umno unreformed, unrepentant, his critics swear – have always been uncomfortable with the change and reform agenda ostensibly flogged by de facto leader Anwar Ibrahim. It appears that one can take people like the duo out of Umno but they can’t take the Umno out of them.
PKR has duplicated Umno’s Department of Dirty Tricks (DDT). It’s becoming more and more apparent everyday as the nomination process for party elections completes itself. Names have been copied from the electoral rolls and entered in the party register as members without their knowledge.

In other cases, personal details have been obtained from pay slips as in the case of the Sabah Medical Centre in Kota Kinabalu. Phantom members are those who live in one division and are registered as members in another division several hundred kilometres away.

Sabah Umno moneybags have entered the fray and are financing candidates in the PKR polls in the state. Money is being thrown around like confetti.

How a party like PKR can conduct direct elections along the lines of the Election Commission is beyond anyone. Even with the EC, there are so many complaints. How will the PKR election machinery prove itself?

Moving along, it’s not surprising that Azmin should stage-manage a press conference yesterday afternoon in Petaling Jaya after luring people there under false pretences. He wanted to conjure up the impression in public that the party leadership is solidly behind him in the quest for the deputy presidency. It wouldn’t even be surprising if Azmin had briefed Anwar and used his name before pulling this stunt in public.

The press conference comes in the wake of talk in the political grapevine in Sabah and Sarawak that Zaid Ibrahim, also in the running for the deputy presidency, will be suspended from PKR – “by hook or by crook”– if he wins or is set to win. Interestingly, Anwar’s wife and daughter, Wan Azizah Wan Ismail and Nurul Izzah, are both reportedly behind Zaid. The reason is simple. These two women cannot understand Anwar’s “silence”, if that’s the correct word, when it comes to matters that involve Azmin’s errant behaviour. So, there’s no love lost between mother and daughter, on the one hand, and Azmin, on the other.

Endless problems
Suspension is also the fate that befell 12 Sabah PKR leaders – the 12 Disciples – on Aug 25 a la Azmin despite the existence of a peace plan dated Dec 13 which promised no witch-hunt. Their eventual fate is still being decided after Anwar disputed his deal with Sabah strongman Jeffrey Gapari Kitingan.

It’s in the nature of the man (Azmin) to do such things – suspensions and bogus press conferences – as apparent from his brief two-month stint as Sabah PKR head. Although he began with much goodwill in the state and a good press, he soon ran into endless problems with the Natives when he shut out the local leadership. He dealt with them, imperial Malay style, through one unpopular division leader who has had Anwar’s ear from their Umno days and believes that he has been divinely ordained to be the Sabah chief minister.

There was widespread dismay when Azmin bulldozed through decisions without debate in Sabah PKR and had them entered in the minutes as the Gospel truth. This is something that no Sabahan worth his salt, even in the ruling Barisan Nasional, would stomach for even a moment. There are no secrets in Sabah.

Dismay soon turned into outrage when he stressed his version of PKR’s ketuanan rakyat (supremacy of the people) which sounded something suspiciously like Umno’s ketuanan Melayu (Malay supremacy).

In Sabah, there were no Malays listed in the official figures available for 1960. Several years later there is a Malay category composed of illegal immigrants mostly from the Philippines and Indonesia who have entered the electoral rolls. Even illegal immigrants from the Indian subcontinent are listed as Malays in Sabah. It’s all there in Dr Chong Eng Leong’s book, “Lest We Forget”, the local Bible on illegal immigrants in Sabah.

Local Muslims are listed in their MyKad as Dusun, Bajau, Suluk, Barunai (Brunei Malay), Bisaya, Orang Sungei, Irranun, Cocos-Keeling etc etc. The Bisaya and Orang Sungei along with the Dusun are under the KadazanDusunMurut umbrella term.

It became an all-out media war in Sabah when PKR leaders in the local chapter, led by Jeffrey, decided to run Azmin out of the state. In addition, they wanted his comrade in arms, Mustapha Kamil of Perak, out of Sarawak as the state chief.

Local warlords

Azmin will not be able to redeem himself in the eyes of the public and the party members, especially in Sabah and Sarawak, after pulling the stunt yesterday afternoon. He wants to make it appear that he’s only going for the deputy presidency after receiving overwhelming support from the party’s MPs and Senators.

Instead, he has brought disrepute to the party and damaged its image in the public eye, the same charges levelled against the Sabah 12 whom he has dubbed the “Dirty Dozen”. Both Sabah and Sarawak PKR chapters met in Miri last night in an emergency session, in the wake of the Azmin press conference, to work out a common platform for the party elections. The Sabah side was led by Jeffrey, Daniel John Jambun and Awang Ahmad Sah. The Sarawakians were led by Baru Bian and Nicholas Bawin.

If he’s really interested in the deputy presidency, Azmin should be man enough to announce it. He should take on Zaid one-to-one and let the members decide once and for all. It’s pointless encouraging others to enter the fray as well just to split Zaid’s votes.

In the event that Azmin wins the deputy presidency, it’s highly unlikely that Sabah and Sarawak will accept him. More than one half of the country will turn their back on him. The die will have been cast in that case. Anwar and Azmin can have PKR to themselves and party on. Azmin cannot win the deputy presidency in a clean fight with Zaid. Things will get even dirtier than they are now.

The local warlords in Sabah and Sarawak will then have to decide, after having backed Zaid, how they are going to re-position their politics in the face of the emerging new scenario in PKR. The majority of them will no doubt set up another vehicle, directly or indirectly, to cover Sabah and Sarawak. They will make common cause with those in Peninsular Malaysia who favour a third force in Parliament to steer between the two Malay-led warring political blocks, that is, Pakatan Rakyat and BN.

In any case, the politics of PKR and Pakatan are not for Sabah and Sarawak. That would be like going from the frying pan (BN) into the fire. If this is not immediately clear today, it will become clear tomorrow. There’s no difference between PKR and Umno as far as people in Sabah and Sarawak are concerned. The saving grace in Pakatan is the DAP and PAS.

'Azmin's letter on Zaid' exposed

onKUALA LUMPUR: As the battle for the PKR deputy presidency heats up, a litany of allegations have surfaced. The latest being a letter purportedly penned by Azmin Ali about Zaid Ibrahim.
Both Azmin, the current vice-president, and Zaid, a supreme council member, are the top contenders for the number two slot.
The letter, dated April 5 and addressed to Selangor Menteri Besar Khalid Ibrahim, was regarding Zaid's candidacy for the Hulu Selangor by-election. Khalid was the campaign chief for the by-election.

It was published by the news portal Malaysia Today, which received it from an anonymous reader.

In the letter, whose subject matter read: 'Issues that can be raised by BN against Zaid Ibrahim', Azmin had cast aspersions on Zaid's elegibility to be fielded as a candidate.

In total, 32 reasons were cited ranging from moral grounds to being found guilty of money politics when he was still in Umno.

After Zaid was defeated in the Hulu Selangor election, allegations were rife that his campaign was sabotaged, with fingers pointed at Azmin. But this charge was denied.

Azmin, who is a close associate of PKR supremo Anwar Ibrahim, is rumoured to be uncomfortable with Zaid's presence and meteoric rise in the party.

On the issue of morality, the letter had branded the former Umno MP and law minister as a "kaki minum" (alcoholic) and "gambler".

He was also accused of not having any religious foundation and the letter noted that he was once sued by PAS over the hudud law issue.

Apart from this, the letter also called him a "liar" and described him as a "vengeful" person. He was also said to be liberal in his views and lacked the Malay spirit.

"He wants an existing system to be replaced with his views even if it comes at the expense of the party. This is what caused him to be expelled from Umno.

"His priority are the rich while the poor are left aside. This can be seen from those around him, they are mostly rich people. Zaid hardly mixes around with normal people," read the letter.

Should he be picked, the letter warned, it would be a personal victory for Zaid and not a victory for the people.

"Due to the above reasons, any attempts to field Zaid as a candidate should be be examined in depth in terms of impact," read the letter, which was sent before nomination day on April 17.

'Why accept him in the first place?'
In the April 25 by-election, Zaid was defeated by Barisan Nasional's P Kamalanathan by a majority of 1,725 votes, in a contest which the PKR candidate claimed was rife with corruption.

Zaid had joined PKR in 2009 after he was sacked from Umno for not toeing the party line and for attending opposition functions.

He quit as law minister in September 2008 after disagreeing with the government's decision to arrest opposition leader Teresa Kok, blogger Raja Petra Raja Kamaruddin and a Chinese daily journalist under the Internal Security Act.

Meanwhile, a PKR insider told FMT that the letter, if penned by Azmin, would confirm the latter's disgruntlement towards Zaid.

"The issues raised in the letter were from the time of Zaid's days in Umno. So why did they accept him into PKR amidst such fanfare and heaped praises on him in the first place?
"Why did Anwar welcome Zaid with open arms if there were such serious misgivings about him? Is this a case of 'use and discard'?" he asked.

Previously, Anwar, a former Umno deputy president himself, had described Zaid's entry into PKR as a positive development which would provide a boost for the party.

"Zaid has a reputation for fighting for human rights and for the independence of the judiciary," he had said.

Chegu Bard :- "kawan-kawan dah tahu hasrat saya"

on

chegubard

PETALING JAYA:  Kini semakin ramai ahli PKR khususnya AMK yang mahu mengetahui bilakah ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP), Badrul Hisham Shahrin mengumumkan keputusan sama ada bertanding jawatan ketua Angkatan Muda PKR (AMK) atau tidak.
Hanya Mohd Rafizi Mohd Ramli yang telah mengesahkan akan bertanding ketua AMK.

Jawatan Ketua Menteri Sarawak: Adakah Adenan terpilih....???

on

DSC_5252

KUCHING: Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan juga Ketua Menteri paling lama berkhidmat, Taib Mahmud dijangka menerajui Barisan Nasional (BN) di Sarawak pada pilihan raya negeri akan datang dan melepaskan jawatan dalam kerajaan dan parti selepas itu.
Sumber dalaman parti itu yang rapat dengan pimpinan juga mendedahkan Taib, yang mentadbir negeri Bumi Kenyalang sejak 1981, telah memilih sendiri Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Adenan Satem, sebagai penggantinya.

Guna premis HQ PKR untuk kempen satu kesalahan

on

Haa dah tahu satu kesalahan apa lagi JPP, batalkan aje le pencalonan itu. Jangan le jadi mcm parti yang satu lagi tu. Kalau tak PKR lingkup nanti.....PETALING JAYA: Berkempen untuk seseorang dalam pilihan raya parti dengan menggunakan premis ibu pejabat (HQ) PKR sekarang ini menjadi satu kesalahan berikutan garis panduan Kod Etika yang baru dikeluarkan hari ini.
"Amat dikesali sidang media yang dianjurkan oleh beberapa ahli parlimen untuk menyatakan sokongan terhadap Naib Presiden Azmin Ali dibuat di ibu pejabat parti itu baru-baru ini," kata Ketua Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) PKR Dr Molly Cheah.
1 molly cheah
Dr Cheah dalam satu kenyataannya berkata, salah satu larangan termasuklah individu dan kumpulan tidak dibenarkan mengadakan mesyuarat dan sidang media di ibu pejabat PKR di sini untuk tujuan berkempen.
JPP PKR hari ini mengeluarkan garis panduan Kod Etika mengenai apa yang boleh dan apa yang tidak boleh dilakukan ketika berkempen dan semasa pilihan raya parti.
Menurut beliau, JPP dibentuk bagi memantau pilihan raya parti 2010 berikutan perubahan dalam Perlembagaannya di mana ahli berhak memilih semua peringkat kepimpinan melalui sistem pilihan raya "satu orang satu undi".
"Larangan lain ialah tuduhan politik wang dan kempen memburuk-burukkan peribadi calon dan hendaklah dilaporkan kepada JPP," katanya.
Politik wang kesalahan serius
Beliau berkata, "amalan politik wang adalah suatu kesalahan yang serius dan jika didapati bersalah maka seseorang itu boleh digantung dari penyertaan dalam proses pilihan raya."
Menurut Kod Etika itu juga, calon-calon yang meraih sokongan mestilah tidak mencemar imej parti atau melakukan sesuatu yang bercanggah dengan perkhidmatan terhadap parti, termasuk menjaga kepentingan parti mengatasi kepentingan peribadi.
Katanya, garisan panduan ini ditetapkan ekoran dari proses penamaan 
calon untuk kepimpinan di peringkat Cabang yang sedang hangat berlangsung dan ini penting untuk membawa reformasi dalam parti.
"Langkah ini juga memberi peluang dan tanggungjawab ahli melaksanakan hak individu untuk memilih pemimpin yang baik dan berkesan," ujar beliau.
Peraturan berhubung proses pilihan raya telah disiapkan termasuk penamaan calon dan maklumatnya boleh didapati pada laman web rasmi KEADILAN.
Sebarang aduan hendaklah diajukan kepada JPP di ibu pejabat PKR 
dan tidak melaporkan kepada pihak media, termasuk blog peribadi," jelas beliau.

Calon Timbalan Presiden PKR:- Siapa di sebalik tabir..........???

on

LogoPKR2

KUALA LUMPUR: Sekumpulan ahli akar umbi PKR yang tidak berpuas hati dengan situasi yang wujud dewasa ini menggesa sebuah jawatankuasa pemantau bagi menyiasat dalang di sebalik pengumuman ahli-ahli parlimen dan senator mengenai jawatan timbalan 
presiden parti.
Dua hari lalu, sekumpulan 13 ahli parlimen dan senator menyatakan sokongan terbuka kepada Naib Presiden Azmin Ali untuk jawatan Timbalan Presiden dalam pemilihan parti November ini dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.
Sumber dalaman parti, seorang pemimpin peringkat akar umbi dari Johor meluahkan rasa kecewa dengan sikap ahli-ahli parlimen parti itu yang didakwa cuba mengelirukan ahli-ahli parti.
"Ketika mana, pencalonan dan pemilihan belum selesai, kenapa mereka (ahli-ahli parlimen berkenaan) begitu terdesak untuk menyatakan sokongan terhadap Azmin sedangkan pilihan raya parti hanya berlangsung pada November nanti," soal beliau.
Pemikiran Umno dalam PKR
"Apa yang mereka lakukan jelas memperlihatkan perangai dan pemikiran Umno dalam PKR," tambahnya.
Beliau menerangkan bahawa sejak semalam, beliau menerima banyak panggilan telefon daripada ahli-ahli parti, bertanyakan adakah Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim menyokong Azmin untuk jawatan nombor dua itu.
"Sebagai ahli tegar PKR, saya meminta Anwar membersihkan namanya dengan menyatakan beliau menyokong Azmin atau tidak, atau beliau bersikap berkecuali dalam perkara ini," katanya kepada FMT ketika dihubungi hari ini.
Seorang pemimpin masyarakat di Jasin, Melaka mencabar Ahli Parlimen Teluk Kemang Kamarul Bahrin Abas supaya memberitahu siapa yang menganjur sidang media itu dan kenapa sidang media itu di adakan terlalu awal sedangkan pemilihan ialah pada November depan.
Apabila memberi komen tentang kenyataan Kamarul Bahrin bahawa parti harus memberi jawatan itu kepada Azmin memandangkan beliau telah mengharungi pahit maung perjuangan sejak zaman reformasi dan lebih senior berbanding calon-calon lain beliau berkata,
"Sebagaimana yang kita ketahui Anwar menyertai parti secara rasmi pada 2005. Ini membuktikan saya lebih senior kerana saya menjadi ahli parti sejak 1999.  Adakah ini bermakna saya lebih layak berbanding Anwar untuk menjadi penasihat parti?," soal beliau.
Beliau mengakui bahawa sebagai ahli yang lama dalam parti bukannya 
satu kelebihan buat Azmin.
Azmin bukan pilihan yang betul
Sambil menafikan beliau adalah penyokong pencabar Azmin, Zaid Ibrahim beliau berkata, "Azmin bukanlah pilihan yang betul dan terbaik untuk jawatan nombor dua kerana beliau sukar dihubungi atau ditemui.
"Saya yakin bahawa majoriti ahli-ahli parti bersetuju dengan pendapat saya bahawa Azmin sukar dihubungi.  Kita tidak mahu seorang timbalan presiden yang bersikap demikian," katanya.
Beliau berkata, buat masa ini, PKR berada di atas landasan yang betul untuk menawan Putrajaya.  Semua ahli PKR mesti berdiri di belakang Anwar bagi mencapai cita-cita ini.
"Untuk menjayakan tugas ini, parti memerlukan seseorang yang mampu berfikir seperti Zaid dan bukan ahli politik asli seperti Azmin untuk jawatan nombor dua.
Beliau juga berkata bahawa beliau akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi mengenai perkara ini selepas selesai pemilihan nanti.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List