IKHWANUL MUSLIMIN SEDIA BERUNDING DEMI KEPENTINGAN RAKYAT

on Feb 6, 2011

http://buletinonline.net/images/stories/berita39/mdbadie.jpgIkhwanul Muslimin menyatakan kesediaan untuk menyertai perundingan dengan kerajaan dalam usaha menamatkan pergolakan politik negara itu yang berlarutan hampir dua minggu.

Pertubuhan itu melahirkan pendirian itu ketika kepimpinan negara itu, diketuai Naib Presidennya Omar Suleiman, memulakan siri perundingan dengan pelbagai pihak sejak dua hari lalu.

Kumpulan Islam itu memberitahu Reuters, perundingan akan bermula hari ini dan mereka akan menilai sejauh mana kerajaan bersedia untuk “menerima tuntutan rakyat” — yang mahukan perubahan kepimpinan dengan Presiden Hosni Mubarak berundur.

Ikhwanul Muslimin, yang ditubuhkan pada 1928 dan pernah diharamkan oleh kerajaan tetapi memperluaskan pengaruhnya dalam pilihan raya negara itu sehingga mencetuskan kebimbangan rejim Hosni.

Tahun lalu Ikhwan berpendirian, tidak akan menyertai sebarang perundingan dengan rejim, telah mengubah pendiriannya ketika menghadapi krisis kini.

Manakala Hosni Mubarak masih menolak desakan penunjuk perasaan agar beliau berundur sekarang.

Kata Hosni, beliau tidak akan mempertahankan kedudukannya buat penggal keenam pada pemilihan presiden September ini tetapi penunjuk perasaan mahukan pendirian sebaliknya dengan meninggalkan jawatan itu segera.

“Kami sudah memutuskan untuk menyertai satu pusingan dialog untuk menilai keseriusan pegawai kerajaan ke arah memenuhi permintaan rakyat dan kesediaan mereka memberikan respons kepada tuntutan itu,” kata seorang jurucakap Ikhwanul Muslimin kepada agensi berita Reuters.

Ikhwanul Muslimin yang dilihat paling berpengaruh dan mempunyai struktur lebih tersusun sebagai barisan pembangkang, tetap kekal sebagai pertubuhan yang dilarang secara rasmi dalam arus perdana politik negara itu.

Ia berhadapan dengan tekanan kerajaan pada 1980-an dan terus berusaha untuk menyertai politik arus perdana.

Pada 1984, ia membentuk pakatan dengan parti Wafd dan kemudian berganding dengan parti Buruh dan Liberal tiga tahun kemudian untuk menjadi pembangkang utama.

Pada 2000 Ikhwanul memenangi 17 kerusi Parlimen dan lima tahun kemudian 20 peratus kerusi yang ditawarkan.

Hosni, yang memegang jawatan presiden sejak 1981, mempersalahkan Ikhwanul Muslimin berhubung kebangkitan rakyat yang disaksikan sekarang di mana tunjuk perasaan masuk hari yang ke-13.

Ikhwanul Muslimin pula menafikan dakwaan bahawa ia mahu mewujudkan negara Islam di Mesir.

Pengerusi Ikhwanul Muslimin Dr Mohamed Badie (gambar) telah menyatakan protes yang  bermula pada 25 Januari telah menanamkan rasa kebanggaan yang luar biasa di kalangan rakyat Mesir.

Katanya, dunia menjadi saksi bangkitnya orang Mesir menyuarakan rasa mereka tanpa rasa takut menentang kezaliman rejim diktator selama 30 tahun.

Beliau melalui laman ikhwanweb menyambut dan menyokong dialog yang konstruktif bersama seluruh pembangkang Mesir.

Dengan menghormati semua mazhab, menuntut kesamarataan bahawa kepada semua pihak, ikhwan akan menghormati tanpa syarat tuntutan mereka mestilah dipenuhi. 

Beliau menyatakan, sejak penubuhannya, Ikhwan telah bekerja untuk mencapai reformasi menyeluruh di semua bidang pembangunan politik, ekonomi dan sosial dan berusaha untuk mengembalikan kedaulatan rakyat dan hak-hak melalui strategi damai. 

Oleh kerana itu, Ikhwan menyambut dialog terbuka dengan syarat bahawa itu adalah benar-benar demi kepentingan terbaik negara dan sesuai dengan kehendak massa. 

Difahamkan Barat khususnya Amerika Syarikat juga sudah mula menunjukkan kesediaan menerima Ikhwanul Muslimin dalam arus perdana politik Mesir.

PENCAK SILAT ANWAR.......

on

anwar keadilan network launch 230111
Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini kelihatan bersungguh-sungguh menjelaskan soal berhubung peletakan jawatan Pajudin Nordin sebagai pengerusi perhubungan Sabah semalam.

"(Datuk Seri Dr Wan) Azizah (Wan Ismail) dijadual ke Sabah pagi ini. Ia tiada kena mengena dengan peletakan jawatan Pajudin kerana ia telah dirancang lama dahulu. 

"Lawatannya bertujuan menemui ketua cabang Sabah dan untuk mengumumkan pembekuan sementara pelantikan tajudin sebagai pengerusi perhubungan Sabah. Belum sempat membuat pengumuman, dia (Pajudin) letak jawatan. 

"Beliau (Wan Azizah) sepatutnya mengambil alih pengerusi perhubungan Sabah daripada Pajudin untuk sementara, kemungkinan beberapa bulan sehingga semuanya disusun dengan baik," kata Anwar dalam sidang media yang padat dengan wartawan sehabisnya lawatan dua harinya di Sarawak hari ini.

"Mungkin dia (Pajudin) rasa pembekuan itu tamparan yang hebat, jadi dia tinggalkan (parti)."

Semalam, PKR Sabah yang dilihat sedang dibelenggu masalah menerima satu lagi tamparan apabila Pajudin Nordin mengumumkan keluar dari parti dan berhasrat menyertai Umno.

Pajudin, 42, yang belum sebulan memegang jawatan tersebut, membuat pengumuman itu dalam satu sidang akhbar bersama ketua menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, di kediaman rasmi ketua menteri di Sri Gaya, petang semalam.

Pajudin dilaporkan berkata keputusan itu dibuat kerana kecewa dengan kepimpinan pusat iaitu Anwar dan Dr Wan Azizah yang didakwa tidak serius menangani masalah dan isu-isu berkaitan Sabah.

KETUA UMUM YANG BONGKAK ATAU PARTI YANG TULI.....

on


Ramai yang terkejut dengan senario terbaru ini sebenarnya. Siapakah yang harus dipersalahkan dalam hal ini. Apakah dek kerana kesilapan Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tergamak melantik Pajudin Nordin yang hanya merupakan Naib Ketua Cabang ke Jawatan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Sabah?. 

Terkadang, ahli PKR perlu menerima kenyataan yang Anwar banyak juga membuat kesilapan dalam menentukan kepimpinan parti hingga menyebabkan krisis dalaman PKR berlaku di sana sini. Inilah hakikatnya, lantaran itulah kita tidak hairan orang-orang seperti Zaid Ibrahim dan terkini Gobalakrishnan akhirnya mengambil keputusan untuk meninggalkan parti itu.

Apa tidaknya, Anwar tergamak melantik seorang peguamnya iaitu R.Surendran sebagai Naib Presiden PKR sedangkan ada pemimpin India yang telah lama berjuang dan layak tidak diberi perhatian. Begitu juga dengan lantikan Rafizi Ramli selaku Pengarah Strategik PKR.

Ia juga menunjukkan Anwar ingin menjadikan PKR sebagai parti kroninya, kerana beliau tahu Rafizi adalah "ayam didiknya" di Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor sekarang ini. Sedangkan umum mengetahui Rafizi tidak sehebat mana kerana takut berhadapan dengan Chegubard dalam pemilihan jawatan Ketua AMK menyebabkan beliau menarik diri sebagai calon di saat-saat akhir. 
Apakah orang sebegini layak dipilih ke kedudukan itu?. 

Kini Anwar bertanggungjawab menyebabkan PKR dalam "huru-hara" akibat sikapnya yang tidak mahu mendengar pandangan akar umbi sebenarnya. Maka dari itu sesuatu perlu dilakukan !. Dan aku juga sedang berkira kira untuk menentukan sokongan aku pada PKR.

Revolusi Mesir: Di mana kedudukan Ikhwan Muslimin?

on

Kebangkitan rakyat Tunisia sehingga dapat menggulingkan diktator Zine El Abidin Ben Ali dalam waktu begitu singkat kini menjalar ke Mesir, dan berpotensi cerah meranapkan banyak lagi pemerintahan kuku besi di rantau Arab. Siapa pun tidak dapat menduga, anak-anak muda yang membesar dalam ledakan dunia maklumat tanpa sempadan, yang sentiasa dikongkong dan dikurung oleh budaya takut, berjaya menghalau Ben Ali dan keluarga.

Di Timur Tengah, hampir semua kerajaan yang memerintah tidak dipilih rakyat melalui sistem demokrasi. Sama ada ia sebuah republik atau sistem monarki, memihak Barat atau memusuhinya, mengadakan hubungan dengan Israel atau tidak, namun rakyatnya sentiasa ditindas dan dinafikan hak.

Elit penguasa membolot dan menimbun kekayaan untuk diri, keluarga  dan kroni. Negara kaya tetapi majoriti penduduknya merempat. Pengangguran, kemiskinan dan rasuah bermaharajalela. Manakala maruah umat tergadai dengan pergantungan kepada kuasa-kuasa luar.
Tumpuan kini tertumpu ke Mesir. Regim zalim Hosni Mubarak, yang menjadi sekutu rapat Amerika Syarikat dan zionis Israel hanya menunggu masa untuk runtuh. Diberitakan keluarga presiden  yang memerintah selama 30 tahun itu sudahpun melarikan diri ke luar negara.

Hosni tidak berupaya lagi membendung amarah rakyat, yang terus melancarkan protes tanpa henti biarpun berdepan risiko tinggi. Medan Tahrir menjadi saksi pertumpahan darah tidak dapat dielakkan, apatah lagi rakyat berdepan dengan dalang keganasan yang dicetuskan Parti Nasionalis Demokratik pimpinan Hosni.

Keaiban detik-detik akhir kehidupan presiden sebelumnya, Anwar Sadat yang dibunuh di hadapan publik dan disiar secara langsung televisyen, mungkin berulang kepada Hosni. Anwar ditembak mati seorang anggota tentera, Leftenan Khalid Islambouli ketika beliau berdiri menerima tabik hormat daripada perbarisan ketenteraan pada 6 Oktober 1981. Ia berpunca daripada kemarahan rakyat terhadap perjanjian Mesir dengan Israel, dalam Perjanjian Kem David, selain penentangan terhadap amalan rasuah dan kenaikan harga barangan.

Apabila rasa gentar dan takut sudah hilang daripada sanubari rakyat tertindas, tiada apa lagi yang mampu menghalang tercetusnya revolusi dan pemberontakan. Regim yang diperkasakan oleh pasukan keselamatan, khususnya polis rahsia yang dulunya digeruni kini terpaksa melutut dengan suara keramat rakyat.
Pukulan belantan, perintah darurat, arahan berkurung, tembakan gas pemedih mata, peluru getah hatta ratusan kes pembunuhan oleh agen pemerintah; semuanya dianggap enteng apabila kepompong budaya takut pecah berkecai.

Malah balai polis diserbu penunjuk perasaan dan mereka bertindak nekad membakarnya. Satu simbol nyata bahawa ketakutan yang membungkus gerak kehidupan rakyat selama ini telah turut terbakar. Rasa hormat dan maruah diri yang dipijak-pijak sejak sekian lama mula bangkit mengisi roh generasi baru rakyat Mesir.
Mereka kini sedang berusaha mencipta sejarah, bukan hanya untuk membebaskan negara yang "terjajah" sekian lama, juga bagi membawa obor semangat buat negara-negara jiran dan ummah seluruhnya.

Sejarah pembebasan negara-negara Arab, termasuk Mesir dan Tunisia, daripada belenggu penjajahan, memang luar biasa. Pengaruh Mesir terhadap orang-orang Melayu juga tidak kurang hebatnya. Akhbar-akhbar Melayu, seperti al-Ikhwan, Saudara, al-Imam, Idaran Zaman dan Suara Melayu sejak awal abad 20 telah melaporkan pergolakan politik dan gerakan kebangsaan rakyat Mesir.

Nama-nama pejuang dan pemikir Islam seperti Jamaluddin Al-Afghani (1838-1897), Muhammad Abduh (1849-1905) dan Rashid Ridha (1865-1935) tidak asing lagi kepada orang Melayu, yang seterusnya menimbulkan polemik Kaum Muda di Tanah Melayu.

Menurut Prof Dr Mohammad Redzuan Othman dalam bukunya, Islam dan Masyarakat Melayu; Peranan dan Pengaruh Timur Tengah, gerakan Pan-Islamisme yang dipelopori Jamaluddin Al-Afghani telah mencetuskan kesedaran kebangsaan rakyat Mesir.

Ketika di Mesir, Afghani berjaya mempengaruhi generasi muda dan ramai pengikutnya muncul memainkan perana penting dalam perkembangan sejarah Mesir moden. Gagasan ideanya -- yang menyeru umat Islam kembali kepada ajaran sebenarnya -- lebih berpengaruh jika dibandingkan dengan pergerakan nasionalisme Arab atau Mesir.

Selain itu, dua institusi besar Mesir  yang juga cukup dekat-akrab dengan masyarakat Islam di Malaysia ialah Universiti Al-Azhar dan gerakan Islam, Ikhwan Muslimin. Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat merumuskan: "Itulah hebatnya Mesir. Bumi anbiya' yang dipilih Allah SWT untuk menjadi tuan rumah kepada universiti tertua di dunia ini telah melahirkan generasi ulama terbilang yang bertebaran menyebarkan ilmu ke serata dunia."
"Sayangnya," tambah Ustaz Nik Aziz, "Mesir hari ini ditadbir oleh rejim diktator yang sedikitpun tidak mencerminkan kemuliaan Universiti al-Azhar. Lihatlah bagaimana Syed Qutb telah dibunuh dengan kejam hanya kerana menulis kitab Maalim fit Tariq dan tafsir Fil Zilal al-Quran."

Isu Palestin juga begitu dekat dengan umat Islam sedunia dan rakyat negara ini. Di kala zionis Yahudi bertindak zalim sewenang-wenangnya, dibantu pula oleh Amerika Syarikat, maka peranan negara-negara jiran, sekurang-kurangnya untuk tidak sama-sama menekan amat diharapkan. Mesir pula pernah menunjukkan komitmen dan kekuatannya untuk berperang dengan Israel.

Malangnya Mesir mengkhianati amanah dan harapan ummah. Ia turut melakukan pengepungan ke atas wilayah Gaza, Palestin. Talian hayat rakyat Palestin dipotong. Bantuan dunia luar tersekat. Mesir memang terbukti menjadi sekutu rapat dan talibarut Israel memerangi kumpulan Islam di Gaza.

Benarlah rumusan Ustaz Nik Aziz: "Sesungguhnya tangan Hosni Mubarak ialah tangan berlumuran dengan darah rakyat Palestin. Kekuasaannya tegak di atas susunan tulang tulang para ulama yang dikorbankan demi untuk memenuhi tuntutan hawa nafsunya."

Secara peribadi, saya lebih terasa intim dengan Ikhwan Muslimin (ditubuhkan pada 1927, di Isma'iliyyah, Mesir), yang dianggap guru buat semua gerakan Islam moden. Saya kira hampir semua aktivis dakwah di negara ini sedikit sebanyak, secara langsung atau tidak langsung,  dipengaruhi Ikhwan.

Malah kebangkitan harakah Islamiyah di negara-negara lain, seperti Jamaat Islami di Pakistan, Masyumi di Indonesia, Parti Refah di Turki, Parti Islam Se-Malaysia (PAS) di Malaysia juga mendapat inspirasi daripada Ikhwan, yang kemudiannya diikuti Hamas di Palestin dan banyak lagi gerakan Islam di seluruh dunia.

Pengasasnya, Assyahid Hassan Al-Banna (14 Oktober 1906 - 12 Februari 1949) dibunuh regim Mesir melalui satu tipu helah jemputan perundingan dengan kerajaan. Imam yang agung itu terkena tujuh tembakan tetapi masih mampu berjalan memanggil ambulan. Bagaimanapun pihak tentera tidak membenarkan doktor merawatnya, sehinggalah Al-Bana sengaja dibiarkan mati dengan tumpahan darah yang banyak.

Tiada sesiapa dibenarkan menguruskan jenazahnya. Hanya ayahnya, Syeikh Ahmad Abdul Rahman, berusia lebih 90 tahun memandi dan mengafankan jenazah Al-Banna. Syeikh Ahmad bersama tiga anak perempuannya mengusung jenazah ke masjid dengan kawalan ketat tentera. Pengikut dan anak murid Al-Banna kemudiannya diburu bagaikan pengganas. Al-Banna bukan sahaja meninggalkan puluhan karya ulung untuk umat, tetapi lebih penting menunjukkan teladan unggul mengatur organisasi secara tersusun bagi melaksanakan perjuangan Islam di medan.

Kisah kezaliman dan penderitaan bukan hanya ditanggung Al-Banna tetapi seluruh generasi Ikhwan seterusnya. Penyeksaan yang ditanggung mereka terlalu perit untuk diceritakan. Penuh dengan air mata, penjara, darah, tali gantung, pengharaman dan pembunuhan kejam.

Tokoh-tokoh Ikhwan lain yang harum namanya, dan terus disebut-sebut, selain meninggalkan khazanah pemikiran berharga, seperti Assyahid Syed Qutb, Assyahid Abd Qader Audah, Hassan Hudaibi, Umar Tilmisani, Mustafa Masyhur, Mustapha al-Siba'i, Said Hawwa, Syed Sabiq, Muhammad Al-Ghazali, Yusof Al-Qaradawi dan ramai lagi.

Memang ada pihak yang  sangsi, apakah Ikhwan yang sering diperalatkan pemerintah akan "dipergunakan" sekali lagi apabila Mesir berdepan krisis besar? Apatah lagi Mesir merupakan negara paling strategik di Timur Tengah, malah bagi Napolean Bonaparte, ia negara terpenting di dunia. Regim Mesir sentiasa menekan dan menindas Ikhwan, sejak Raja Farouk, Jamal Abdul Nasser sehinggalah Anwar Sadat dan Mubarak. Walhal Nasser dan Sadat merupakan orang yang pernah rapat dengan Ikhwan.

Mohamad Fauzi Zakaria dalam, Aqidah Yang Menggoncang Dunia, yang merupakan kajian di peringkat sarjana terhadap pengaruh pemikiran Syed Qutb, menjelaskan Ikhwan terbabit secara aktif dalam Revolusi Julai 1952 menumbangkan tirani monarki, Raja Farouk. Malahan Syed Qutb ditawarkan beberapa kedudukan penting dalam kerajaan revolusi termasuk Menteri Pelajaran, memandangkan pengalamannya yang luas di bidang pendidikan. Namun beliau menolaknya.

Syed Qutb, dalam satu majlis yang dihadiri para pegawai tentera Mesir menegaskan: "Sesungguhnya revolusi telah berlaku ... keluarnya seorang raja tidak bermakna berakhirnya revovulsi. Bahkan matlamat terakhir revolusi ini ialah mengembalikan negeri ini kepada Islam ... Sesungguhnya diriku semasa pemerintahan beraja telah kusediakannya untuk dipenjarakan. Malah tidak aman diriku pada zaman ini pun untuk terus kusediakannya kepada penjara lebih daripada persediaanku sebelumnya."

Dengan spontan, Jamal Abdul Nasser yang turut berada dalam majlis sama mencelah: "Saudaraku Syed, demi Allah, tidakkan sampai kebimbangan itu padamu melainkan langkahnya mayat kami. Kami berjanji padamu dengan nama Allah bahawa kamilah tebusan kepada dirimu sehingga maut!"

Realitinya, apa yang dibimbangi Syed Qutb itu terbukti benar. Atas konspirasi terancang, melalui fitnah terhadap gerakan itu, Ikhwan diharamkan pada 13 Januari 1954, pimpinan dan ribuan anggotanya ditangkap. Kenyataan rasmi regim Nasser, dua hari selepas itu: "Pengumuman penting Majlis Pimpinan Revolusi tentang Ikhwan Muslimin, hubungan mereka dengan Inggeris dan mengadakan pertubuhan sulit di dalam pasukan polis dan tentera dalam usaha menggulingkan kerajaan dengan berselindung di sebalik pergerakan agama.

" Syed Qutb akhirnya terkorban syahid di tali gantung pada pagi Isnin, 29 Ogos 1966, selepas dua kali dipenjarakan.

Saya yakin, suasana kini sudah banyak berubah. Generasi Ikhwan yang terlatih, berakhlak dan berdisiplin, serta kaya dengan pengalaman -- dibantu arus globalisasi dan dasar langit terbuka yang mempercepatkan proses pendemokrasian dan boleh menyulitkan berulangnya konspirasi jahat terhadap Ikhwan -- pasti bersedia menyumbang khidmat menyelamatkan Mesir secara lebih berkesan.

Buat masa ini mereka lebih bersedia menonjolkan Mohamed El-Baradei, penerima Hadiah Nobel Keamanan 2005, ke hadapan. "Kemahuan kami adalah kehendak rakyat," kata salah seorang pemimpin Ikhwan di Kaherah.
Insya-Allah, Ikhwan tidak dapat ditipu lagi, manakala pemimpinnya lebih berhati-hati dan bijaksana membaca realiti bagi mengatur rentak. Imej ekstrimis, militan dan teroris, walaupun masih cuba dipalit ke wajah Ikhwan,  namun agak sukar mempengaruhi majoriti rakyat yang sudah bersatu hati menghambat Hosni.

Dalam masa sama, dipercayai regim Hosni cuba "bertarik tali" dan berlengah-lengah untuk meletakkan jawatan, bagi mempastikan pembaharuan Mesir tidak diterajui Ikhwan. Pemerintahan Amerika Syarikat yang menyokong transisi politik di Mesir turut meminta Hosni bertahan, bagi memastikan proses pembaharuan berjalan secara lancar dan aman.

Sekiranya pilihan raya adil dan bebas diadakan di Mesir, seperti pernah berlaku di Algeria dan Lubnan, juga seumpama di Turki, Ikhwan seperti gerakan Islam lainnya, akan mendapat sokongan ramai. Cuma, kepentingan Amerika dan Israel (terbukti Ikhwan bersedia bangun menentang Israel termasuk memikul senjata di medan perang) di Mesir jauh lebih besar berbanding Tunisia yang dibiarkan jatuh.

Justeru, strategi dan pendekatan terbaik amat diperlukan oleh gerakan Islam masa kini, agar segala ruang sabotaj ditutup serapat mungkin.

Oleh AHMAD LUTFI  OTHMAN

Mengikut Perjanjian Itu.......Oh Petronas......

on

r

Di Hujung Dunia......???

on
Warga Amerika Pun Ramai Yang Tonton Al-Jazeera

on
Nama stesyen television Aljazerra kembali disebut-sebut seiring dengan krisis politik di Mesir. Bahkan masyarakat di Amerika Syarikat lebih memilih Aljazeera sebagai stesyen television dunia untuk mengetahui perkembangan terkini dari bumi Mesir itu.

Pengarah Urusan stesyen television yang beribu-pejabat di Qatar itu, Al Anstey, menyatakan pihak White House (Rumah Putih) banyak yang menonton Aljazeera edisi bahasa Inggeris.

“Banyak orang di Amerika Syarikat memilih kami untuk kali pertama. Sehingga meningkatkan tekanan kepada operator dan kami menjadi pilihan masyarakat untuk ditonton,” jelas Anstey seperti dikutip Reuters, Sabtu (5/2/2011).

Keadaan ini seperti amat bertentangan jika dibanding keadaan sebelumnya, padahal Aljazeera sempat dituding sebagai steyen television anti-Amerika, terutama dalam pemberitaan mengenai Timur Tengah. Namun Aljazeera tetap mendapat tempat terutama di kalangan warga Arab sejak pertama kali muncul pada 1996 lepas.

Pemerintah Mesir sendiri sudah menghentikan operasi Aljazeera sejak bersemaraknya demonstrasi anti-Pemerintahan Husni Mubarak. Beberapa wartawannya ditangkap.

Keadaan yang sama juga pernah terjadi ketika liputan serangan Israel ke Gaza, Palestin, pada 2008 lalu. -okezone

Ulasan GB

Sewaktu perhimpunan Bersih 1.0 dahulu di Kuala Lumpur, GB masih teringat bagaimana seorang menteri kabinet Malaysia yang ditemuramah oleh stesyen TV AlJazeera...


l Jazeera: Why are protesters being sprayed with Chemical filled water?

Zainuddin Maidin: I am watching, I hear. It is not as what you have been trying to do this, to do it everywhere but in Malaysia people are laugh you. We know our Police at last have allowed this procession to go to Istana Negara you know. Do Police, First Police might be have handled them with tear gas. Police don’t, don’t fire anybody.

Al Jazeera: Our correspondent came back to our office with chemicals in his eyes...

Zainuddin Maidin: This is the way, your idea is that what you are trying to project what is your mind, you think we are Pakistan, we are Burma, we are Myanmar. Your thinking.

Al Jazeera: Well unfortunately when you refused to let people to protest, it does appear so.

Zainuddin Maidin: That is why we are not like you. That is why you have early perception. You come here and you want to project us as like undemocratic country. This is a democratic country.

Al Jazeera: So why can’t people protest then if it is a democratic country?

Zainuddin Maidin: First people protest. We are allowing protest and they have demonstrated. But when we try to disperse them, and then later when they don’t want to disperse. But later our Police compromise. They have compromised and allowed then to proceed to Istana Negara. Police, our Police have succeeded in handling them gently, right? Why don’t you report that and you take the opposition, someone from the opposition party, you asked him to speak and you don’t take from the Government, right?

Al Jazeera: Why did you not break up these protesters more peacefully?

Zainuddin Maidin: Pardon, pardon.

Al Jazeera: Why did you not break up these protests more peacefully?

Zainuddin Maidin: I can’t hear you. I can’t hear you.

Al Jazeera: Why did you not break up these protests more peacefully?

Zainuddin Maidin: No, we are, first this is illegal. We don’t want, normally this demonstration..

Al Jazeera: OK, let me return to my former question: why is the protest illegal?

Zainuddin Maidin: Yeah it is illegal. First is because we have the election in Malaysia. No point of having a protest. We are allowing, we have an election every five years, never fail. We are not like Myanmar, not like other country. And you are helping these. You at Al Jazerra is also helping these, these forces. You know these forces who are not impatient, who don’t believe in democracy.

Al Jazeera: Many thanks for joining us.


Note :- tak dapek den nak nolong camtu bahasa inggerisnya orang yang menjadi Menteri Penerangan Malaysia waktu itu. Macam orang yang dah terencat akal. Patut pun kalah dalam pilihanraya. Spesies ini masih ada di dalam kabinet Najib. Anda pasti kenal mereka!

Hosni Mubarak Lebih Kaya Dari Yang Terkaya Di Dunia.

on

SEBUAH rumah Presiden Hosni Mubarak berhampiran Terusan Suez di Mesir.KAHERAH - Lebih kaya daripada pengasas bersama Microsoft, bilionair Bill Gates, malah manusia terkaya di dunia, Carlos Slim Helu pun tidak setanding dengannya.

Ketika Mesir terus dilanda konflik politik, Presiden negara itu, Hosni Mubarak dan keluarganya dilapor memiliki anggaran kekayaan mencecah AS$70 bilion (RM213 bilion) sepanjang tiga dekad era pemerintahannya.
Jumlah harta Presiden Mesir itu melebihi kekayaan Gates dari Amerika Syarikat (AS) dan Slim Helu dari Mexico, yang masing-masing memiliki aset AS$53 bilion (RM161 bilion) dan AS$54 bilion (RM163 bilion) pada tahun 2010, menurut senarai majalah Forbes.

Anggaran kekayaan Hosni juga hampir setanding dengan Keluaran Dalam Negara Kasar Guatemala, negara rantau Amerika Tengah yang bersempadan dengan Mexico.
Mengulas mengenai perkara tersebut, beberapa pakar kewangan Asia Barat berkata, sebahagian besar kekayaan Hosni, 82, disimpan di bank-bank Britain dan Switzerland.

Sebahagian lagi kata mereka, telah dilaburkan dalam sektor hartanah di London, New York, Los Angeles serta kawasan peranginan pesisir Laut Merah termasuk hotel-hotel di Sharm El Sheikh.KEDIAMAN mewah enam tingkat berharga AS$13.6 juta (RM41.6 juta) milik anak Hosni, Gamal Mubarak di barat London.


Rangkaian berita ABC menyatakan, kebanyakan harta Hosni diperoleh menerusi kontrak usaha sama ketenteraan, yang bermula semasa beliau berkhidmat sebagai seorang pegawai Tentera Udara Mesir.

Semasa beliau memerintah Mesir, Hosni terus memperoleh pendapatan besar dipercayai melalui amalan rasuah dan penyelewengan wang rakyat di samping keuntungan pelaburan yang mencecah ratusan juta dolar.
Namun, kebanyakan harta itu didepositkan ke dalam beberapa akaun bank asing termasuk bank UBS dan Bank of Scotland atau dilabur dalam dalam sektor pembinaan seperti hotel.

Menurut laporan sebuah akhbar berbahasa Arab, Al Khabar pada tahun lalu, Hosni memiliki hartanah di Manhattan, New York dan di Beverly Hills, Los Angeles, AS.

ANAK kedua Hosni, Gamal Mubarak dan isterinya, Khadija El-Gamal.


Dua anak lelaki presiden berkenaan, Gamal dan Alaa, bertaraf bilionair dengan anggaran kekayaan kedua-duanya melebihi AS$25 juta (RM76 bilion).

Gamal turut memiliki dua kapal pesiaran mewah berharga sekitar AS$81 juta (RM248 juta).

Seorang profesor sains politik Universiti Princeton, AS, Amaney Jamal berkata, anggaran kekayaan Hosni adalah munasabah kerana rata-rata pemimpin rantau Teluk memiliki kekayaan mencecah AS$40 (RM122 bilion) atau lebih besar.

"Usaha sama perniagaan semasa beliau (Hosni) berkhidmat dalam tentera dan pentadbiran negara melonjakkan kekayaan peribadinya," kata profesor berkenaan.

Seorang lagi pakar politik Asia Barat, Christopher Davidson dari Universiti Durham, Britain, memberitahu, Hosni dan isterinya, Suzanne mengumpul harta menerusi usaha sama dengan para pelabur dan firma asing sejak beliau memegang jawatan tinggi dalam tentera Mesir.

Menurutnya, kebanyakan negara Teluk mewajibkan warga tempatan memiliki sehingga 51 peratus kepentingan dalam sesuatu projek usaha sama. 
Agensi


Mubarak’s net worth estimated at USD 40 to 70 billion: report

Egypt’s embattled President Hosni Mubarak’s and his family’s net worth is estimated to be between U.S. dollars 40 and 70 billion, a media report said.

The wealth of the Egypt’s first family was built largely from military contracts during his days as an air force officer; Mr. Mubarak eventually diversified his investments through his family when he became President in 1981, the ABC News quoted experts as saying.

The family’s net worth now ranges from U.S. dollars 40 to 70 billion, by some estimates, the report said.

Amaney Jamal, a political science professor at Princeton, said those estimates are comparable with the vast wealth of leaders in other Gulf countries.
"The business ventures from his military and government service accumulated to his personal wealth. There was a lot of corruption in this regime and stifling of public resources for personal gain," Ms. Jamal was quoted as saying.
Ms. Jamal said that Mr. Mubarak’s assets are most likely in banks outside of Egypt, possibly in the U.K. and Switzerland.

"This is the pattern of other Middle Eastern dictators so their wealth will not be taken during a transition. These leaders plan on this," she said.
Mr. Mubarak, his wife and two sons were able to also accumulate wealth through a number of business partnerships with foreigners, according to Christopher Davidson, professor of Middle East Politics at Durham University in the United Kingdom.

The Mubarak family owns properties in London, Paris, Madrid, Dubai, Washington, New York and Frankfurt, according to a report from IHS Global Insight.
Aladdin Elaasar, author of ‘The Last Pharaoh: Mubarak and the Uncertain Future of Egypt in the Obama Age’, said the Mubaraks own several residences in Egypt, some inherited from previous Presidents and the monarchy, and others he has built.

"He had a very lavish lifestyle with many homes around the country," said Mr. Elaasar, who estimates the family’s wealth is between US dollars 50 and 70 billion.

ABC


Woow??? Lebih kaya daripada Bill Gates dan hartawan Mexico, Carlos Sim Helu. Padanlah rakyat jatuhkan dia. Sebab memiliki kekayaan luar biasa. Simpan wang di luar negara. Memang licik betul firaun baru Mesir ini.... 

BAGAIMANA PEMIMPIN PEMIMPIN DI MALAYSIA, DAH SETENGAH ABAD UMNO / PERIKATAN / BN PERINTAH MALAYSIA KAYA KE TAK.....???? LU FIKIR LAH SENDIRI.....


Mohamed Rifaa Al-Tahtawi Letak Jawatan........???

on

Seorang jurucakap universiti al Azhar berkata, beliau telah mengambil satu ketetapan untuk meletak jawatannya untuk turun padang dan membantah ketuanan Hosni Mubarak sehinggalah dictator itu tumbang.

Menurut laporan akhbar Fars, Mohamed Rifaa al-Tahtawi selaku jurucakap al-Azhar itu berkata kepada surat kabar al-Masry al-Youm, menegaskan yg beliau akan tetap bersama rakyat Mesir serta turun berdemonstrasi di Tahrir Square dan menyokong mereka sepenuhnya sehinggalah Mubarak turun dari takhta nya.

Al-Tahtawi juga telah mengesahkan mengundurkan diri dari jawatannya sebagai jurucakap resmi Universiti al-Azhar. Beliau berharap segala tindak tanduk nya nanti tiada lagi hubungkait nya dengan al Azhar.

al-Tahtawi menjelaskan, "Agama Islam mengajarkan kepada kita untuk melawan segala bentuk kezaliman dan sekarang ianya sedang berlaku di Mesir serta ini satu contoh terbesar sebuah kezaliman."

Bekas jurucakap al Azhar itu juga berkata, "Penentangan terhadap rejim yang berkuasa akan terus berlanjutan apabila tuntutan rakyat agar Mubarak melepaskan kekuasaannya tidak didengarkan. Sementara menanti tumbangnya Mubarak inilah senjata awal dari menyelesaikan krisis yg berlaku."

Al-Tahtawi menekankan pentingnya membentuk pemerintahan awam di Mesir di mana rakyat secara aktif dapat mengikuti dalam pemilihan wakil-wakilnya. Menurutnya, "Para demonstrasi tidak boleh mengakhiri tindakan pemogokannya dengan balasan janji-janji bohong yang bakal gagal ditunaikan."

Dengan sokongan Amerika kepada Mubarak, ada juga ulama al-Azhar mengambil sikap membela Mubarak dan merugikan rakyat dengan fatwa mereka yang mengharamkan siapa saja yg mengambil bahagian dalam demonstrasi.

sumber radioiran/men.cahaya

Malaysia Deforestation Is Three Times Faster Than Rest Of Asia Combined

on

New satellite imagery shows Malaysia is destroying forests more than three times faster than all of Asia combined, and its carbon-rich peat soils of the Sarawak coast are being stripped even faster, according to a study released Tuesday.
The report commissioned by the Netherlands-based Wetlands International says Malaysia is uprooting an average 2 percent of the rain forest a year on Sarawak, its largest state on the island of Borneo, or nearly 10 percent over the last five years. Most of it is being converted to palm oil plantations, it said.
The deforestation rate for all of Asia during the same period was 2.8 percent, it said.
In the last five years, 353,000 hectares (872,263 acres) of Malaysia's peatlands were deforested, or one-third of the swamps which have stored carbon from decomposed plants for millions of years.
"We never knew exactly what was happening in Malaysia and Borneo," said Wetlands spokesman Alex Kaat. "Now we see there is a huge expansion (of deforestation) with annual rates that are beyond imagination."
The study was carried out by SarVision, a satellite monitoring and mapping company that originated with scientists at Wageningen University in the Netherlands.
"Total deforestation in Sarawak is 3.5 times as much as that for entire Asia, while deforestation of peat swamp forest is 11.7 times as much," the report said.
Malaysia's peatland forests are home to several endangered animals, including the Borneo Pygmy elephant and the Sumatran rhino, as well as rare timber species and unique vegetation
Kaat said the study showed deforestation was progressing far faster than the Malaysian government has acknowledged.
Scientists say the destruction of the Amazon, the rain forests of central Africa and in Southeast Asia accounts for more than 15 percent of human-caused carbon emissions blamed for global warming.
Live forests soak up carbon from the atmosphere, while burning trees release that stored carbon – contributing to climate change in two ways at once. But emissions effect is amplified when trees are felled from the peatlands and the swamps are drained for commercial plantations.
Malaysia and Indonesia produce about 85 percent of the world's palm oil, an ingredient in cooking oil, cosmetics, soaps, bread, and chocolate. It also is used as an industrial lubricant and was once considered an ideal biofuel alternative to fossil fuel, but it has fallen out of favor because of earlier reports of widespread rainforest destruction for the expansion of plantations.
Indonesia has pledged to slow deforestation in its territory, and last year Norway pledged to give Jakarta $1 billion a year to help finance an independent system of monitoring and quantifying greenhouse gas emissions.
 AP

MANTAP......MENGGIURKAN......MELELEH....

on

Nah tu dia! ...

Perasmian kereta lumba Formula 1 McLaren MP4-26 untuk musim baru di Berlin, Germany semalam.

Rekabentuk terbaru tidak menampakkan sebarang perubahan ketara berbanding dengan kereta musim lalu. Hanya yang paling ketara adalah keunikan U-Shape sidepod.

Rekabentuk U-Shape sidepod baru yang agak radikal ini mampu memudahkan pengaliran angin secara efisyen memandangkan 'double diffuser system' telah diharamkan pengunaannya bagi musim ini.
Ciri ciri baru yang terdapat pada McLaren MP4-26 adalah 'long wheelbase', pengubahsuaian 'airbox' dan 'nose', 'central-mounted rear exhaust system' penggunaan KERS dan 'moveable rear wing' beroperasi secara manual melalui steering kereta.

Pasukan McLaren Mercedes akan mengadakan ujian masa pertama di Idiada Ground, Sepanyol pada 8 Februari 2011. Ujian kenderaan tersebut juga akan diadakan di Jerez, Sepanyol pada 10 Februari 2011.Pasukan McLaren Mercedes masih mengekalkan dua pelumba utamanya, Lewis Hamilton dan Jenson Button.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List